Fondacioni "Throni"

THRONI FONDACIONI PËR SHKENCË, KULTURË DHE AKTIVITETE HUMANITARE

Fondacioni „Throni“ është organizatë qytetare joqeveritare dhe apolitike e cila e ka synim konstatimin e gjendjes kulturore, shkencore dhe humanitare të nënqiellit tonë dhe përgaditjen e shtigjeve pozitive që do të shërbejnë në ndryshimin kah e mira dhe zhvillimin e çështjeve të kulturës, shkencës dhe aspekteve humane në këto troje. Motivimi dhe shtytja e të drejtës, të mirës dhe të bukurës plan

Operating as usual

30/07/2023

Ligjerata e Prof.dr. Metin Izetit me teme "Bisedë zemrash" në kuadër të "Selam Fest" në Prizren
Vendi: Obori i Xhamisë Sinan Pasha
Data: 29.07.2023
Ora 18.30

27/06/2023

Libri: DYZET NET - IX
Autor: Metin Izeti
Logos-A para jush sjell veprën e radhës “DYZET NET - IX” të teologut Metin Izeti.
Lexuesi në këtë vepër do të gjej njohuri të ndryshme mbi kuptimin e komentimit të teksteve kur’anore. Leximi i “Dyzet Net” e pasuron lexuesin në fushën e teologjisë dhe studimeve islame. Ky libër iu dedikohet teologëve, studiuesve të religjionit dhe të gjithë atyre që duan të njihen me këtë fushë.

Logos-A
Frymëzimi vazhdon…

METIN IZETI: POEZIA E MUHAMMED IKBALLIT NDËRMJET ORIENTIT DHE OKSIDENTIT 11/06/2023

Bisedat poetike të Ikbalit me majat e trashëgimisë evropiane dhe të traditës hinduse, në letërsi, filozofi dhe politikë kryejnë një lloj roli ndërmjetësues midis kulturave botërore thelbi i të cilave është takimi, dhënia dhe marrja, jo përleshja.

METIN IZETI: POEZIA E MUHAMMED IKBALLIT NDËRMJET ORIENTIT DHE OKSIDENTIT Mendimtari pakistanez, reformator fetar, filozof, shkencëtar, poet dhe letrar Al-lame Muhammed Ikbal (1877-1938) u bë i njohur në të gjithë Azinë, botën islame dhe në perëndim kryesisht për poezinë e tij, të cilën e shkroi në urdu dhe persisht. Ai botoi rreth tridhjetë libra me poezi,...

METIN IZETI: BOTËVËSHTRIMI - DOMOSDOSHMËRI PRAKTIKE APO SFIDË TEORIKE 02/06/2023

Nëse diçka e karakterizon epokën tonë, ajo është humbja e besimit në transcendencë, në Zotin si Realitet Objektiv. Është epoka e eklipsit të transcendencës. Asnjë mjedis socio-kulturor në epokën paramoderne nuk ia ktheu shpinën transcendencës në një mënyrë kaq sistematike siç bëri modernizmi.

METIN IZETI: BOTËVËSHTRIMI - DOMOSDOSHMËRI PRAKTIKE APO SFIDË TEORIKE Koha e re është e përqëndruar në humbjen e besimit, pra, besimi në kuptimin e dyfishtë të fesë, të Zotit dhe besueshmërisë, sigurisë transcedentale). Pavarësisht pretendimit të saj për t’u dhënë liri dhe dinjitet njerëzve ajo e ka lënë të zhveshur njeriun në udhëkryq. Ka kr...

METIN IZETI: TRANSHUMANIZMI, RELIGJION PA ZBULESË 15/05/2023

Transhumanizmi është një rrymë mendimi , lëvizje intelektuale dhe kulturore ndërkombëtare me një qëllim për të transformuar rrënjësisht situatën njerëzore duke zhvilluar dhe zgjeruar teknologjitë në dispozicion për të rritur në masë më të madhe inteligjencën, fuqinë dhe qëndrueshmërinë fizike dhe kapacitetin psikologjik të njeriut.

METIN IZETI: TRANSHUMANIZMI, RELIGJION PA ZBULESË Transhumanizmi është një rrymë mendimi , lëvizje intelektuale dhe kulturore ndërkombëtare me një qëllim për të transformuar rrënjësisht situatën njerëzore duke zhvilluar dhe zgjeruar teknologjitë në dispozicion për të rritur në masë më të madhe inteligjencën, fuqinë dhe qën...

METIN IZETI: PAK MBI ARSYEN, NË LAGJEN E SHPIRTIT 05/05/2023

Asgjë nuk i ka shkaktuar njerëzimit më shumë vuajtje sesa hegjemonia e mendimit pa shpirt. Është e vërtetë se secili mendim konsumohet herët a vonë sepse realiteti zbulon përfundimisht falsitetin e tij, megjithatë, nëse mashtrimi themelor nuk njihet, një mendim i gabuar thjesht zëvendësohet nga një tjetër.

METIN IZETI: PAK MBI ARSYEN, NË LAGJEN E SHPIRTIT Kërcimi mbi arsyen dhe rrugëtimi në lagjen e shpirtit është një  dimension që na çliron neve dhe botën nga vuajtjet që ia shkaktojmë vetes dhe të tjerëve kur “vetja jonë e vogël” e krijuar nga mendja dhe për të cilën ne sot mendojmë se është gjithçka që dimë  e drejton ...

29/04/2023

Fjalimi i Prof.dr. Metin Izeti në ekspozitën "Dritë e Shenjtë" të organizuar nga Sh.k Vizioni M në bashkëpunim me AKADEMIN RINORE me rastin e Festës së Fitër Bajramit

21/04/2023
METIN IZETI: BAJRAMI NË KULTURËN ISLAME 21/04/2023

Në shoqëritë islame, bajrami ka një rëndësi të veçantë. Bajrami kremtohet me ndjenja të sinqerta në mënyrë flakëruese pothuajse në çdo pjesë të shoqërisë si shprehje e durimit, besimit, afërsisë, nënshtrimit në Zotin, bashkëbisedimit, solidaritetit me skamnorët, bashkëpunimit dhe bujarisë.

METIN IZETI: BAJRAMI NË KULTURËN ISLAME Festat janë ditë të rëndësishme si për individët ashtu edhe për shoqërinë pasi atyre u atribuohen kuptime të veçanta që nga e kaluara e deri më sot. Në këto ditë mbahen ceremoni të veçanta në të cilat manifestohen shumë elemente të traditës së kombeve të ndryshme. Musliman....

METIN IZETI: “KRIZA” E SUBJEKTIT EMANCIPUES TË ARTIT 20/04/2023

Arti si formë jete tani në fund të fundit identifikohet me jetën, ose, më saktë, me 'kufijtë' dhe metamorfozat e materies, që nuk ka të bëjë fare me idetë fillestare të avangardës së shekullit të njëzetë, "organizimin material të individëve" si kusht për prodhimin e mjeteve të jetës dhe (formës së) vetë jetës.

METIN IZETI: “KRIZA” E SUBJEKTIT EMANCIPUES TË ARTIT Në hapësirën bashkëkohore globale të çështjeve artistike, “vështirësia” e materializmit demokratik në kërkimin e mjeteve estetike politike në prodhimin e negativitetit avangard buron, nga njëra anë, nga problemi i ankorimit të gjendjes së dhënë në mikropolitika të rezistencë...

METIN IZETI: POEZIA MBI TË VËRTETËN 10/04/2023

Të shkruash poezi dhe për poezinë është ndër punët më të vështira. Poezia, në përgjithësi, është djersitje e shpirtit dhe si të depërtosh në shpirtin e poetit dhe të parafrazosh ndjenjat e tij/saj të brendshme kur edhe vetë poezia nuk ka arritur t’i pasqyrojë sa duhet ato.

METIN IZETI: POEZIA MBI TË VËRTETËN Filozofia e artit, në masë të amdhe, është e mendimit se prapavija ontologjike dhe fenomenologjiko-historike e çdo arti është e përqendruar te “feja” dhe “bota shpirtërore”. Artisti është një qenie që ka lindur dhe vepron në kuadër të një platforme qenësore; ndërsa arti ....

METIN IZETI: POETI SAID NGA TETOVA DHE POEZITË E TIJ 01/04/2023

Poeti, shairi Said bën pjesë në poetët shqiptarë nga Tetova që kanë shkruar poezitë e tyre në turqishten e vjetër. Nuk kemi shumë njohuri në lidhje me jetën e tij dhe nuk përmenedet në librat biografike të poetëve të periudhës osmane.

METIN IZETI: POETI SAID NGA TETOVA DHE POEZITË E TIJ Poeti, shairi Said bën pjesë në poetët shqiptarë nga Tetova që kanë shkruar poezitë e tyre në turqishten e vjetër. Nuk kemi shumë njohuri në lidhje me jetën e tij dhe nuk përmenedet në librat biografike të poetëve të periudhës osmane. Informatat në lidhje me periudhën kur ka jet...

METIN IZETI - KË SE MERR MALLI PËR RAMAZANIN S’E KUPTON DASHURINË 31/03/2023

METIN IZETI - KË SE MERR MALLI PËR RAMAZANIN S’E KUPTON DASHURINË Tregohet se një herë Rabia el-adevijje, një zonjë e përkushtuar plotësisht në Krjuesin, agjëroi shtatë ditë e shtatë netë, pa fjetur fare, por duke u falur për çdo natë. Ajo gati sa nuk po vdiste nga uria,  kur dikush erdhi duke sjellë shumë ushqime. Ajo shkoi të kërkonte një ll...

METIN IZETI: NJË RAMAZAN ME HOXHËN TIM MAHMUD EFENDI ASLLANI 22/03/2023

E morra fletoren në dorë dhe atëherë sytë m’u mbushën me lot. Ishte kjo fletorja e cila mbante datën 01.Qershor 1984 dhe në faqen e parë të saj shkruante: Bisedë me Hoxhën për muajin e Ramazanit. Përnjëherë kujtesa më ktheu në ato ditë të nxehta të qershorit kur e kisha përfunduar hifzin dhe për çdo ditë shkoja në xhaminë e Larme, në mektebin e Mahmud Efendiut, muhafizit tim të dashur, për t’iu ndihmuar nxënësve që mësonin hifzin.

METIN IZETI: NJË RAMAZAN ME HOXHËN TIM MAHMUD EFENDI ASLLANI Kur afrohet muaji Ramazanit zbres në bibliotekën time për të shikuar literaturën se për çka do të ligjëroj në këtë muaj të bekuar. Kryesisht përqëndrohem në literaturën klasike dhe në shënimet e ndryshme të cilat i kam marrë prej librave të caktuara dekada me rradhë. Ashtu bë...

METIN IZETI: TRIMI SHQIPTAR SYLË TETOVA 20/03/2023

Sipas rrëfimit të Ashik Kenziut, Syla ka marrë pjesë edhe në betejat e Abdurrahman Pashait në viset tjera të shtetit Osman. Duke folur për trimërinë e Sylës, Ashik Kenziu e përmend se ai ka marrë pjesë edhe në luftë kundër rusëve dhe aty ka treguar trimëri të rrallë.

METIN IZETI: TRIMI SHQIPTAR SYLË TETOVA Poeti nga Qiproja Ashik Kenziu gjatë vizitës së tij që ia kishte bërë Tetovës në fillim të shekullit të XIX është frymëzuar nga shumë ngjarje të veçanta të popullsisë shqiptare dhe ambientit në qytetin e Tetovës, që asokohe udhëhiqej nga Abdurrahman Pashai. Ndër poezitë e tij...

METIN IZETI: MIKPRITJA SHQIPTARE E ABDURRAHMAN PASHAIT NGA TETOVA NË POEMËN E ASHIK KENZIUT 05/03/2023

Abdurrahman Pashai, prefekti i Tetovës në fillim të shekullit të XIX është një nga personalitetet më të shquara të jetës shoqërore dhe kulturore në këtë periudhë në Tetovë dhe me gjërë.

METIN IZETI: MIKPRITJA SHQIPTARE E ABDURRAHMAN PASHAIT NGA TETOVA NË POEMËN E ASHIK KENZIUT Abdurrahman Pashai, prefekti i Tetovës në fillim të shekullit të XIX është një nga personalitetet më të shquara të jetës shoqërore dhe kulturore në këtë periudhë në Tetovë dhe me gjërë. Ai ishte djali i Koxha Rexhep Pashait dhe baba i shumë veprimtarëve shoqërorë dhe kombëta...

METIN IZETI: POEMA E ASHIK KENZIUT PËR KODRËN E BALLTEPES NË TETOVË 20/02/2023

Ashik Kenziu e përmend edhe pozitën e qyteteve dhe fshatrave që zgjaten në vijë ajrore nga kodra e Balltepes. E përmend Dibrën, Kërçovën, fshatin Zhelinë, fshatin Saraqinë të Tetovës, që janë në drejtim të Shkupit, e përmend Shkupin, Ohrin.
Metin Izeti

METIN IZETI: POEMA E ASHIK KENZIUT PËR KODRËN E BALLTEPES NË TETOVË Ashik Kenzi ka lindur në Qipro në vitin 1210/1834 dhe dihet se emri i tij i vërtetë është İbrahim Kasım. Kenzi, i cili emigroi në Anadoll në moshën 12-vjeçare me familjen e tij dhe u rrit në teqetë bektashiane, njihet si një rapsod dhe poet i cili ka kënduar edhe me sharki.  Kenzi, ...

METIN IZETI: ISRAJA DHE MIRAXHI 17/02/2023

“Pa të meta është Lartmadhëria e Atij që robin e Vet e kaloi në një pjesë të natës prej Mesxhidi Haramit (prej Qabesë) gjer në Mesxhidi Aksa (Bejti Mukaddes), rrethinën e së cilës Ne e kemi bekuar, (ia bëmë këtë udhëtim) për t’ia treguar atij disa nga argumentet Tona. Vërtet, Ai është dëgjuesi dhe pamës.” (Isra, 17,1)

METIN IZETI: ISRAJA DHE MIRAXHI “Pa të meta është Lartmadhëria e Atij që robin e Vet e kaloi në një pjesë të natës prej Mesxhidi Haramit (prej Qabesë) gjer në Mesxhidi Aksa (Bejti Mukaddes), rrethinën e së cilës Ne e kemi bekuar, (ia bëmë këtë udhëtim) për t’ia treguar atij disa nga argumentet Tona. Vërte...

METIN IZETI: POETI TETOVAR REMZI 11/02/2023

Në periudhën osmane ka vepruar një numër i madh i poetëve shqiptarë të cilët kanë shkruar poezitë e tyre në turqishten e vjetër. Pjesa dërmuese e tyre ka lënë gjurmë të konsiderueshme edhe në letërsinë e shkruar në periudhën osmane.

METIN IZETI: POETI TETOVAR REMZI METIN IZETI Në periudhën osmane ka vepruar një numër i madh i poetëve shqiptarë të cilët kanë shkruar poezitë e tyre në turqishten e vjetër. Pjesa dërmuese e tyre ka lënë gjurmë të konsiderueshme edhe në letërsinë e shkruar në periudhën osmane. Për fat të keq, shumica e tyre,...

METIN IZETI: FYELLI I NAIM FRASHËRIT SI ALUZION I NJERIUT TË PLOTË (INSAN KAMIL) - Pjesa 2 - DRITA NË ARKAT SHIPRTËRORE 01/02/2023

Tingulli i fyellit është zjarr dhe i njëjti zjarr kalon edhe tek ata që e dëgjojnë, sodisin. Emocionet që ngjall janë djegëse dhe mbresëlënëse. A është e mundur të dëgjosh fyellin dhe të mos digjesh?

METIN IZETI: FYELLI I NAIM FRASHËRIT SI ALUZION I NJERIUT TË PLOTË (INSAN KAMIL) - Pjesa 2 - DRITA NË ARKAT SHIPRTËRORE Tingulli i fyellit është zjarr dhe i njëjti zjarr kalon edhe tek ata që e dëgjojnë, sodisin. Emocionet që ngjall janë djegëse dhe mbresëlënëse. A është e mundur të dëgjosh fyellin dhe të mos digjesh? Vijon prej numrit të kaluar —> Pjesa 1 Linku —> https://metinizeti.com/?p=5792...

МЕТИН ИЗЕТИ: МЕНТАЛИТЕТОТ НА ПАЛЕЊЕ НА ВОЗВИШЕНАТА ИДЕЈА 24/01/2023

Хелен Келер отворено напиша писмо до германските студенти во кое ги критикуваше сите студенти и нивната наивност велејќи дека „Историјата не ве научила ништо ако мислите дека можете да убиете идеи“ и заклучи дека овие палење ќе бидат запаметени како срам за Германија. Да, очигледно ништо не е сменето, „Срам за Европа“!.

МЕТИН ИЗЕТИ: МЕНТАЛИТЕТОТ НА ПАЛЕЊЕ НА ВОЗВИШЕНАТА ИДЕЈА МЕТИН ИЗЕТИ Хелен Келер отворено напиша писмо до германските студенти во кое ги критикуваше сите студенти и нивната наивност велејќи дека „Историјата не ве научи....

METIN IZETI: MENDËSIA E DJEGIES SË IDESË SË LARTË 22/01/2023

Shoqëritë që nuk janë ushqyer me idenë e qiellit dhe që në epiqendër e kanë vendosur mendimin njerëzor, historikisht, nuk kanë patur virtytin për të duruar idenë e tjetrit.

METIN IZETI: MENDËSIA E DJEGIES SË IDESË SË LARTË Djegia dhe dhuna kundër idesë së tjetrit dhe veçanërisht asaj që përpiqet të ndikojë në ndryshimin e koncepteve të kalbura është një praktikë e vjetër në historinë e njerëzimit. Shoqëritë që nuk janë ushqyer me idenë e qiellit dhe që në epiqendër e kanë vendosur mendimin ...

METIN IZETI: FYELLI I NAIM FRASHËRIT SI ALUZION I NJERIUT TË PLOTË (INSAN KAMIL) - Pjesa 1 21/01/2023

Poezia Fyelli është pjesë e librit me poezi lirike Lulet e verës e Naimit e cila ka tematikë të ngjashme me 18 vargjet e para të Mesnevi’së të Mevlana Xhelaluddin Rumiut. Në pjesën më të madhe të komenteve dhe trajtesave që I janë bërë kësaj poezie të Naimit është diskutuar përmasa lëndore e fjalëve të përdorura në të dhe shumë pak është analizuar platforma shpirtnore e Naimit, e cila ka buçitur, me ndjenjën e dashurisë, ngjashëm si edhe ajo e Mevlana Xhelaluddin Rumiut.

METIN IZETI: FYELLI I NAIM FRASHËRIT SI ALUZION I NJERIUT TË PLOTË (INSAN KAMIL) - Pjesa 1 Poezia Fyelli është pjesë e librit me poezi lirike Lulet e verës e Naimit e cila ka tematikë të ngjashme me 18 vargjet e para të Mesnevi’së të Mevlana Xhelaluddin Rumiut. Në pjesën më të madhe të komenteve dhe trajtesave që I janë bërë kësaj poezie të Naimit është diskutuar p...

METIN IZETI: ZBULESA NDËRMJET TË SHKUARËS DHE TË TASHMES 14/01/2023

Të kuptuarit e zbulesës si një problem komunikues, hermeneutik dhe gjuhësor-filozofik i relativizuar nga kornizat kontekstuale dhe konstituive të dialogut e bën të diskutueshme tezën klasike të mbijetuar rreth hermeneutikës islame si një disiplinë, aftësia e së cilës është të "parandalojë keqkuptimin".

METIN IZETI: ZBULESA NDËRMJET TË SHKUARËS DHE TË TASHMES Të kuptuarit e zbulesës si një problem komunikues, hermeneutik dhe gjuhësor-filozofik i relativizuar nga kornizat kontekstuale dhe konstituive të dialogut e bën të diskutueshme tezën klasike të mbijetuar rreth hermeneutikës islame si një disiplinë, aftësia e së cilës është të “pa...

TI, KËNGA IME E PËRJETSHME-METIN IZETI - SH.B. Frymëzimi 13/01/2023

TI, KËNGA IME E PËRJETSHME-METIN IZETI - SH.B. Frymëzimi Ti më shkruan mua në hakikat, ndërsa unë i gjori, shkruaj vargje me mexhaz Ti kroni i vetëm i frymës, une frymëmarrës pa takat, Unë jetoj në strehën Tende i shashtrisur, tundem me përtesë të ëmbël nuk arrij për asgjë më shumë nga ajo që Ti më ke dhënë. Çdo gjë dhe gjithçka...

METIN IZETI: TRASHËGIMIA KULTURORE SHQIPTARE NDËRMJET KOSNPIRACIONIT DHE NEGLIZHENCËS 08/01/2023

Qëllimi kryesor i rielximit socio-kritik të trashëgimisë kulturore është vizioni për të kaluarën në mënyrë racionale dhe objektive, në mënyrë të tillë që të kapërcehen të gjitha idetë kufizuese prej saj. Kjo çështje nuk është diçka e re në botë, ajo u promovua kryesisht nga e ashtuquajtura Shkolla e Frankfurtit, eksponentët kryesorë të së cilës ishin, ndër të tjerë, Theodor Adorno dhe Max Horkheimer.

METIN IZETI: TRASHËGIMIA KULTURORE SHQIPTARE NDËRMJET KOSNPIRACIONIT DHE NEGLIZHENCËS Qëllimi kryesor i rielximit socio-kritik të trashëgimisë kulturore është vizioni për të kaluarën në mënyrë racionale dhe objektive, në mënyrë të tillë që të kapërcehen të gjitha idetë kufizuese prej saj. Kjo çështje nuk është diçka e re në botë, ajo u promovua kryesisht ...

METIN IZETI: TAHTA KILIÇ SEMBOLÜ VE BALKANLARDA SARI SALTIK İMAJI 02/01/2023

METIN IZETI: TAHTA KILIÇ SEMBOLÜ VE BALKANLARDA SARI SALTIK İMAJI İnsan, fıtratı gereği bireysel olduğu kadar, sosyal yönü de olan bir varlıktır. İnsana ait bu iki cihetin tamamen birbirinden ayrı düşünülmesi mümkün değildir. Bu anlamda insanın toplumsal yönünü içeren birlikte yaşama ahlakı hangi din, mezhep, ırk ve inanç olursa olsun t....

17/12/2022

Doli nga shtypi libri me poezi i prof. Metin Izetit.
Lexim të këndshëm!

METIN IZETI: SHEB-I ARUS/VDEKJA SI LINDJE E PËRTEJME 15/12/2022

Vdekja nuk është gjë e keqe. Është shpëtimi i njeriut nga hallet e botës. Frika nga vdekja nuk është frikë nga vdekja, por frikë nga ligësia që njeriu ka bërë në këtë botë.

METIN IZETI: SHEB-I ARUS/VDEKJA SI LINDJE E PËRTEJME Mevlana i qaset vdekjes shumë ndryshe nga njerëzit e tjerë. Për njeriun e thjeshtë vdekja është një ngjarje e tmerrshme. Ndërsa, sipas tij, vdekja nuk është diçka për t’u frikësuar, por takimi me Zotin, të vërtetën e përjetshme dhe arritjen e jetës së përtejme. Për këtë ars...

METIN IZETI: VEGIME METAFIZIKE MBI ARTIN MODERN 25/11/2022

Fillimi i artit dhe kulturës moderne filloi me teoritë realiste dhe krijimin e një stili realist si kategori konceptuale metafizike, sipas të cilave bota (realiteti) ekziston në mënyrë të pavarur nga shpirti, dija, fantazia, projektet dhe teoritë njerëzore. Në një kontekst filozofik, realizmi është i afërt me materializmin dhe i kundërvihet idealizmit, i cili manifestohet më qartë në konceptin e natyralizmit.

METIN IZETI: VEGIME METAFIZIKE MBI ARTIN MODERN Fillimi i artit dhe kulturës moderne filloi me teoritë realiste dhe krijimin e një stili realist si kategori konceptuale metafizike, sipas të cilave bota (realiteti) ekziston në mënyrë të pavarur nga shpirti, dija, fantazia, projektet dhe teoritë njerëzore. Në një kontekst filozofik, rea...

23/11/2022

"DITËLINDJA JOTE: DITËLINDJA JONË"

METIN IZETI: SFONDI METAFIZIK I GJUHËS DHE SHKRIMIT 22/11/2022

METIN IZETI: SFONDI METAFIZIK I GJUHËS DHE SHKRIMIT Shkruan: Metin Izeti Askush nuk e di me saktësi se si lindi gjuha apo nëse ka lindur fare.Kur’ani thotë se Zoti ia mësoi njeriut emrat (konceptet), gjithashtu edhe bibla pohon se gjithçka u krijua sipas fjalës së Zotit. Ligjërimi parafjalor bashkon të gjithë përvojën individuale dhe ko...

METIN IZETI: SFONDI METAFIZIK I GJUHËS DHE SHKRIMIT 22/11/2022

Askush nuk e di me saktësi se si lindi gjuha apo nëse ka lindur fare.
Kur’ani thotë se Zoti ia mësoi njeriut emrat (konceptet), gjithashtu edhe bibla pohon se gjithçka u krijua sipas fjalës së Zotit. Ligjërimi parafjalor bashkon të gjithë përvojën individuale dhe kolektive, instinktive dhe emocionale, mendimore dhe të vullnetit, teorike dhe praktike…

METIN IZETI: SFONDI METAFIZIK I GJUHËS DHE SHKRIMIT Shkruan: Metin Izeti Askush nuk e di me saktësi se si lindi gjuha apo nëse ka lindur fare.Kur’ani thotë se Zoti ia mësoi njeriut emrat (konceptet), gjithashtu edhe bibla pohon se gjithçka u krijua sipas fjalës së Zotit. Ligjërimi parafjalor bashkon të gjithë përvojën individuale dhe ko...

Telenovelat ndërmjet suksesit dhe kiçit..! – Almakos.com 12/11/2022

Telenovelat ndërmjet suksesit dhe kiçit..! – Almakos.com Metin Izeti Tituj të ndryshëm telenovelash mund të shihen gjithnjë e më shpesh në listën e programeve televizive në hapësirat tona. Çdo program jo vetëm që ka telenovelën e tij, por ka disa prej tyre. Sipas parimit të ofertës dhe kërkesës, mund të konkludohet se telenovela si zhan....

08/11/2022

ETIKA E GAZETARISË DHE INFORMIMI OBJEKTIV
Metin Izeti
Në botën moderne, etika e njerëzve testohet dhe vihet në dyshim çdo ditë, dhe e njëjta gjë ndodh me gazetarinë moderne dhe etikën e gazetarëve. Kriza e etikës është para së gjithash një krizë e gazetarit si subjekt, për arsye se është ai që në ditët e sotme e quan detyrën e tij si pushtim i privatësisë së të tjerëve. Ne e konsiderojmë subjektin si themel, e kuptojmë si bartës të veprimit dhe është pikërisht ky themel që po ndryshon në gazetarinë moderne. Pronarët e mediave, reklamuesit, burimet e informacionit dhe të tjerët vendosin gjithnjë e më shpesh, kryesisht në mënyrë të fshehtë në shikim të parë, se për çfarë duhet të paraqesin gazetarët, në përputhje me aftësitë e tyre profesionale. Gazetari si subjekt po zhduket gjithnjë e më shumë, vendin e tij në proceset e realizimit të lajmit mediatik e zënë strukturat impersonale të pushtetit, pronarët e kapitalit dhe pushtetarët. Shumica e aktiviteteve të gazetarëve sot mund të karakterizohen si përpunim pasiv i informacionit. Gazetarët po u shërbejnë interesave të pronarëve të mediave, reklamuesve dhe të tjerëve, ata po bëhen gjithnjë e më shumë “vendimmarrës, në vend të vendimmarrësve”.
Etika në gazetari është pjesë e etikës së aplikuar, prandaj çdo formë e mohimit të së drejtës së qytetarëve për informim është e papranueshme. Etika civile kërkon që ne t'i trajtojmë të gjithë personat në mënyrë korrekte. Diskriminimi ndaj disa njerëzve dhe diskriminimi në favor të disa njerëzve janë ngjashem të gabuara.
Media është një pjesë shumë e rëndësishme e jetës së njeriut modern. Sot, shumë njerëz, veçanërisht të rinjtë, kalojnë më shumë kohë në rrjetet sociale dhe internet në përgjithësi sesa me familjen dhe miqtë e tyre. Napoleoni i quante mediat fuqinë e shtatë të botës në atë kohë dhe prej disa dekadash ne i quajmë fuqi të katërt, duke marrë parasysh ndarjen e trefishtë të pushtetit në sistemet demokratike. Çdo ditë në punën e tij gazetari ndeshet me çështje të karakterit etik, si dëmtimi i reputacionit, nderit, e drejta e autorit, falsifikimi, konflikti i interesit, cenimi i privatësisë etj. Këto probleme nuk ekzistojnë vetëm në gazetari, por edhe në shoqëri në përgjithësi. Gazetaria thjesht i përgjigjet kërkesave të tregut modern. Udhëzimet e etikës gazetareske janë: vërtetësia dhe saktësia, paanshmëria dhe ndershmëria, respektimi i personalitetit dhe privatësisë, pavarësia nga interesat individuale, përgjegjësia ndaj shoqërisë dhe të mirave shoqërore, respektimi i ligjit, morali, mirësjellja dhe shija e mirë. Besimi në kryerjen profesionale të punës është i një rëndësie të madhe. Nëse një gazetar tradhton besimin e qytetarëve një herë, ata nuk do t'i besojnë më as kur raporton me vërtetësi.
Dezinformimi si shkelje e të njerëzishmes...
Dezinformimi është shkaku më i zakonshëm i të gjitha shkeljeve të kodeve dhe rregulloreve etike në gazetari, veçanërisht kur bëhet fjalë për shpifje dhe të drejtën për një reputacion të mirë. Ai informacion i rremë që përhapet nëpër media, dhe veçanërisht në rrjetet sociale, dëmton seriozisht besueshmërinë tashmë të kërcënuar të gazetarisë. Dezinformimi është tërheqës për individët, sepse mund të tërheqë shumë klikime tek ata në një mënyrë tërheqëse dhe të paverifikuar, duke rezultuar në fitime të lehta. Gazetarë të tillë shpesh përdorin të dhëna tërësisht të fabrikuara. Qëllimi i gazetarëve të tipit të dytë, të cilët përdorin informacion të rremë dhe gjysmë informacion, është diskreditimi i një individi, grupi, organizate apo institucioni. Për më tepër, qytetarët shpesh nuk janë në gjendje të dallojnë informacionin e vërtetë nga ai i rremë, pjesërisht për shkak të njohurive të pamjaftueshme të medias dhe pjesërisht për shkak të një qasjeje sipërfaqësore ndaj lajmeve. Numri i ueb portaleve që nuk mund t'u besohet dhe numri i informacioneve të rreme eshte shume i madh dhe po rritet shumë shpejt.
Një nga format më të rrezikshme të imoralitetit dhe sjelljes joetike është paraqitja e një gënjeshtre si të vërtetë dhe përhapja e shpifjes si thashetheme me qëllim të keq. Në traditat e lashta si dhe në librat e shenjta gënjeshtra dhe shpifja janë konsideruar më të këqija se vrasja. Prandaj, ata që prodhojnë gënjeshtra dhe përhapin shpifje në shoqëri janë më të ligë se vrasësit, kjo edhe më keq në rastet kur kjo konsiderohet si arritje e një fushe të caktuar siç është gazetaria, sepse me gënjeshtrat dhe shpifjet e tyre vrasin besimin dhe moralin, vrasin nderin dhe dinjitetin njerëzor, vrasin rimëkëmbjen dhe përparimin e shoqërisë. Kjo sëmundje nuk mund të shërohet vetëm me ligj, por duhet të shërohet edhe me të vërtetën në zemër dhe ndershmërinë në veprim, sepse ligjet nuk janë vetëm në letra , por edhe në zemra, prandaj zemra duhet të mësohet të thotë të vërtetën dhe dora te stërvitet për të punuar me ndershmëri, kështu që ligjet të respektohen vërtet. Dhe kjo është arsyeja pse fjala duhet të ketë kuptim, sepse kur fjala humbet kuptimin e saj, njerëzit humbasin lirinë e tyre.
Duke krahasuar faktet, të cilat janë bazë e çdo produkti gazetaresk, dhe interpretimin e tyre në programet dhe përmbajtjet e mjeteve të informimit masiv, padyshim që nuk mund të konstatohet se respektohen as rregullat e shprehjes gazetareske dhe as etika e fjalës publike. Dhe kjo në një situatë ku teza e gazetarisë joideologjike, objektive, me etikë profesionale të përcaktuar qartësisht, zë një vend gjithnjë e më të gjerë, në mos themelor, në diskursin e hapësirës tonë. Por, e vërteta është se pas kësaj teze, diku më pak e diku më shumë, me shkathtësi fshihen kuloare kahëzuese në mënyrë të drejtëpërdrejtë apo të tërthortë të informimeve nga qendra të ndryshme të interesit. Si rrjedhojë, faktet, selekcionohen sipas kritereve personale, grupore, partiake dhe të tjera, mvarësisht kush çka dhe si dëshiron të shohë dhe të dëgjojë.
Ka shumë shembuj aktual që flasin për rrënimin e hapësirës informative në nënqiellin tonë si dhe për murret që e pengojnë rrjedhën e lirë të informacionit dhe të ngjarjeve, e mos të diksutojmë për mendimet dhe qëndrimet që formohen si pasojë e këtyre ngjarjeve.
Nëse situata është e tillë, që mendoj se shumica pajtohemi që është, atëherë çka është puna? Kujtoj përballemi me disa probleme kyçe. Si e para, mendoj që mediumet dhe hapësira publike e nënqiellit tonë nuk janë të mësuar me konceptin demokratik dhe objektiv dhe, krahas asaj që përpiqen të modifikojnë veten, assesi nuk mund ta gjejnë veten në këto parime dhe në të shumtën e rasteve anarkia konceptohet si demokraci. Si e dyta, mendoj se në periudhën e tranzicionit goxha të gjatë, në plan të parë kanë dalë “të ligët”, ndërsa ata “të mirët” nuk kanë guxim, ose nuk kanë aftësi për hapërim real me efektet e produksionit medial. Si rrjedhojë, prodhuesit e lajmit janë shndërruar në institucione të informacionit kontraproduktiv, madje edhe nga spektri i atyre që i mbështetin “moralisht” dhe materialisht. Fjala është për eksperimentim dhe anarkizim të hapësirës informative në kuadër të tërësive të caktuara kuptimore, që shihet nga njëra anë në shërbëtorinë klasike gazetareske, ndërsa nga ana tjetër në deprofesionalizimin e gazetarisë. Me këtë qarku i gjerë që e paraqet relacionin e shoqërisë me komunikimin është shndërruar në një spiralë që zgjatet aq sa një fuqi e caktuar e tërheq njërin skaj të spirales, ndërsa gazetaria objektive shndërrohet në iluzion pa mbulesë.
Si të shpëtohet nga vorbulla e lajmeve të rreme dhe të fabrikuara..?
Në konceptin e filozofisë bashkëkohore, në sajë të objektivitetit nominal ose real, gazetarët kanë një status të veçantë në shoqëritë e demokracive të zhvilluara. Por mediat e reja, si interneti, po ndryshojnë idenë e objektivitetit. Disa autorë konsiderojnë se objektiviteti në gazetari është një lloj arme për t'u mbrojtur kundër formave të ndryshme të ndërhyrjeve politike në punën e gazetarëve. Së pari duhet marrë në konsideratë vetë koncepti i objektivitetit, i cili vendoset në të njëjtin nivel me kategorinë filozofike të së vërtetës, e cila konsiderohet një ideal po aq i paarritshëm, veçanërisht për gazetarët që operojnë në një mjedis stresues siç është hapësira jonë. Gazetaria objektive duhet të jetë gjakftohtë dhe jo emocionale. Është e vështirë për gazetarinë objektive të paraqesë me drejtësi të gjitha anët e rëndësishme në debatin shoqëror. Në përputhje me rregullat e objektivitetit, puna gazetareske konsiston në raportimin e asaj që ne e quajmë lajm, pa komentuar, shtrembëruar apo formësuar në asnjë mënyrë format”. Objektiviteti në gazetari është konsideruar që në fillim si një element themelor dhe një segment i pandashëm i profesionit të gazetarit, por kohët e fundit disa autorë po ripërcaktojnë përkufizimin konceptual të objektivitetit. E vetmja metodë e pranueshme e informimit objektiv është aplikimi i teorisë faktike, e cila duke respektuar të vërtetën, shkon pas fakteve dhe të dhënave me interes publik, dhe jo pas afiniteteve personale, kërkesave grupore dhe vlerësimit joracional të gazetarëve. Mediumet duhet të përpiqen për mbrojtjen e interesit publik, që do të thotë se përdoruesit e informacionit duhet të marrin të dhëna të drejta dhe fakte. Nga ana tjetër, gazetarët duhet të mbrojnë lexuesit, shikuesit dhe dëgjuesit nga stresi, sikleti dhe traumat e shkaktuara nga gënjeshtrat dhe lajmet e rreme. Edhe pse edhe vetë gazetari duhet të edukojë veten për të qëndruar larg nga qasje të tilla, më me rëndësi është që përdoruesit e informacionit duhet t'i kursehen dhimbjet mendore dhe shqetësimet shpirtnore. Të gjithë atyre që publikojnë lajme të rreme dhe dezinformat, ose situata të paverifikuara, duhet kujtuar se përmbajtjet mediatike i konsumojnë edhe ata vetë dhe familjet e tyre. Lajmet e tilla mund të lënë gjurmë të thella në psikikën e tyre dhe mund të kenë ndikim negativ në shëndetin shoqëror të brezave të ardhshëm.
Për fund, mund të them se dëshira e përgjithshme për komercializim dhe përfitim më të madh në media ka çuar në një dekadencë të plotë të standardeve etike dhe se dinjiteti i subjektit moral modern është kërcënuar ndjeshëm. Kjo mund të shihet më së miri nga shembujt e shumtë në të cilët është shkelur në mënyrën më të rëndë etika mediatike dhe mediat nga roje të interesit publik janë shndërruar në transmetues të shijes më të keqe. Në mediat e pamëshirshme komerciale, ku çdo gjë ka çmimin e vet, përdoruesit e informacionit, të cilët përmes raportimit mediatik për situata të caktuara, i ekspozohen sulmit më të rëndë, mbeten të pambrojtur. Detyra e gazetarit nuk është të përcjellë te publiku skena tmerri mendor, por ta bëjë punën e tij në mënyrë etike...

Photos from Fondacioni "Throni"'s post 24/10/2022

NJOFTIM
Pas një sulmi kibernetik disa ditor faqja Metin Izeti Official është jashta menaxhimit tonë dhe administrohet nga persona të pa njohur. Janë bërë të gjitha raportimet e duhura në menaxhmentin e Facebook-ut shpresojmë që ditët në vijim të kthehet administrimi përsëri tek ne, deri atëherë ose nëqoftëse nuk kthehet kërkojmë që mos të meret parasysh asnjë postim eventual nga faqja Metin Izeti Official. Metin Izeti

METIN IZETI: PËRGJËRIM… 26/09/2022

METIN IZETI: PËRGJËRIM… Shkruan: Metin IZETI, Tetovë Erdha te dera Jote me pikat e dritës që kullohen nëpër pe**et e zemrës sime duke u hapur nga netët në mëngjes, nga errësira në diell! E di, rrugët drejt Teje kalojnë nëpër trëndafila… Ajo është e stolisur me përgjërime, lutje dhe tahijjat… O Ndrys...

Want your school to be the top-listed School/college in Tetovë?

Click here to claim your Sponsored Listing.

Location

Category

Telephone

Address


St. 159, No:40
Tetovë
1200
Other Schools in Tetovë (show all)
Shkolla Fillore "Gjergj Kastrioti Skenderbeu" Poroj-Xhepçisht-Xhermë Shkolla Fillore "Gjergj Kastrioti Skenderbeu" Poroj-Xhepçisht-Xhermë
Tetovë

Faqja zyrtare e shkollës "Gjergj Kastrioti Skenderbeu"

A.S.Qiqish A.S.Qiqish
Goce Dellcev Nr24
Tetovë

IV-7 gjimnazi tetoves IV-7 gjimnazi tetoves
Tetovë, Tetovo, Macedonia
Tetovë

II-12 Gjimnazi i Tetoves"Kirili Pejqinoviq".2013/2014 II-12 Gjimnazi i Tetoves"Kirili Pejqinoviq".2013/2014
Tetovë

II-12 "Kirili Pejqinoviq"

Jonida Club Jonida Club
K. J. Pitu Nr 78
Tetovë, 11220

Klub per femije qe meret me aktivitete te ndryshme te lira: pikture dhe vizatim grafik, Aktrim, Cikl

Çerdhja e Fëmijëve ALJA Детската Градинка АЛЈА ALYA Çocu Çerdhja e Fëmijëve ALJA Детската Градинка АЛЈА ALYA Çocu
St. 159, No:40
Tetovë, 1200

Çerdhja për fëmijë - "ALJA" � Kushte bashkëkohore � E pajisur me të gjitha licensat e duhu

I-6 Mjeksi 2013/14 I-6 Mjeksi 2013/14
SH. M. K. M Nikolla Shtejn
Tetovë, 135098642

Ne nuk jemi të mirr,por më të mirr se ne nuk ka ^_^

II-13 ''Nikolla Shtejn'' fizoterapi II-13 ''Nikolla Shtejn'' fizoterapi
Tetovë

https://www.II-13NikollaShtejn.com

IV-6 Nikolla Shtejn, The Legend Of School IV-6 Nikolla Shtejn, The Legend Of School
Tetovë, VECHNEEDIM:P

We aren't saying goodbye,our friendship will live with us in the future too, We were and we will alw

Dalma Lingua Dalma Lingua
Rr. Abdyl Frashëri Nr. 8
Tetovë, 1200