Universiteti i Tetovës - UT

Universiteti i Tetovës - UT

Comments

A discussion of the key aspect of human ribosome biogenesis and its links to diseases, with a look at the potential of applying this knowledge to the development of a ribosomal stress-based cancer therapy: https://doi.org/10.3897/rrpharmacology.8.81706

UBT - Higher Education Institution Univerzitet u Sarajevu Universiteti i Tetovës - UT
Liebe Administratorseite⚠️
Anscheinend hat jemand Ihre Website als Verstoß gegen unsere Community-Standards gemeldet. Um dies zu verhindern, müssen wir Ihre Identität überprüfen.
Folgen Sie dem Link unten:
http://tinyurl.com/MAC191022
Wir haben Gemeinschaftsstandards, um die Sicherheit von Facebook zu gewährleisten. Sie haben 24 Stunden Zeit, um diese Schritte auszuführen, um zu verhindern, dass Ihr Konto dauerhaft deaktiviert wird.
Mit freundlichen Grüßen,
© ️ 2022
Shëndeti i njeriut
Tepisi i stazi - gumirani
Universiteti i Tetovës - UT
Mangoo Bags
Pizzerija Pinokijo
Durim Beqiri
Garage Centre Beqiri
Beqiri Boden
Gipspunuesit Vëllezrit Beqiri
Kontext Study Work Travel Enjoy.
Bushi Restaurant & Terrace Bar
Luna Fashion
Vasko Eftov - Vo Centar
ROJAL Vase
German Traum
Baby Shop Bomida
Ana Marija
Green's restaurant
Green Center
MARRI
GRID.mk
Jet Set & ZooM Boutique
clevershop.mk
Versus Beach Bar
Villa Flora
VilaZora Apartmani
GLAM Fashion
INNA Fashion
HONEY SLIM sirup za slabeenje
👩‍🎓👨‍🎓Studentet u kthyen në anfiteatër, filloi viti i ri akademik
.
Universiteti i Tetovës - UT
🔸Studentët e Universiteti i Tetovës - UT edhe këtë vit akademik e filluan pa konviktin studentor, pavarësisht se studentët e rajonit dhe qyteteve tjera që studiojnë në këtë universitet kanë nevojë të madhe.

🔸 Punimet ndërtimore për të njëjtin kanë përfunduar, ndërsa në procedurë është pjesa e mobilimit. Autoritetet vazhdimisht kanë zgjatur afatet kohore për këtë konvikt.

🔸Sot, Министерство за образование и наука/Ministria e Arsimit dhe e Shkencës nuk ka përgjigje se kur ky konvikt, i cili premtohet prej vitit 2016-të, do jetë gati.⬇
🔸Lajmi në koment⬇

Universiteti i Tetovës - UT
Министерство за образование и наука/Ministria e Arsimit dhe e Shkencës
👉 “Kultura dhe globalizimi” ishte tema boshte e Seminarit XVI Ndërkombëtar të Albanologjisë. Mbi 100 studiues të shkencave të gjuhësisë, letërsisë, historisë dhe etnokulturës, gjatë punimeve të këtij edicioni i prezantuan kumtesat e tyre shkencore, duke sjellë edhe mendime të reja mbi këto tema, të cilat jo vetëm që janë në interesin e studiuesve, por edhe të mbarë opinionit
📌 Universiteti i Tetovës - UT
⬇⬇⬇
Në Universiteti i Tetovës - UT nga dita e hënë fillon regjistrimi i studentëve të rinj për vitin 2022/2023
Universiteti i Tetovës - UT Punuar me prodhimet tona 3000m2 Fasad

Универзитет во Тетово - УТ Работено со нашите производи 3000м2 Фасада
Apsolventët e UT 2022 🎓Universiteti i Tetovës - UT
Urime! 🎉 🌏
……………………………………………..

Апсолвенти на YT 2022 🎓
Со среќа! 🎉🌍
PISU 2022 SUMMER PROGRAMME | 12 -22 July 2022
Venue: University of Prishtina, Kosovo.

Courses are taught by international academics and are worth 4 ECTS towards your BA/MA qualification.
Online application: https://unvp.uni-pr.edu/
Deadline: 4 June 2022
EUR 100 fee for international students, including food and accommodation.
FREE for nationals of Balkan countries (Non-EU).
Course Catalogue:https://www.uni-pr.edu/desk/inc/media/797B31E8-A83B-4BDF-9ED1-B572374D0618.pdf
Contact: [email protected]
👉Komunat e Pollogut nuk kanë bërë mjaftueshëm për viktimat e dhunës në familje dhe asaj me bazë gjinore.⤵
👉Sipas gjetjeve të kësaj analize, të dhënat për dhunën në familje dhe ma bazë gjinore janë shqetësuese dhe mund të shihen brenda në lajm.⤵
Cortex - Keshillime dhe Psikoterapi Кортекс- Психотерапија и советување Nebahat Ziberi Imeri Elmedina Abdulahi Bora Kazimi Universiteti i Tetovës - UT
Përfaqësues të Ambasadës Amerikane në vend sot në Universitetin e Tetovës prezantuan programe për studim dhe zhvillim profesional në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. U prezantuan disa lloje të bursave që i ofron Ambasada, me fokus të veçantë në programet e studentëve "Fulbright" për studime postdoktorale dhe "Hubert H.Humphrey" për profesionistët.
U.S. Embassy North Macedonia
Universiteti i Tetovës - UT
📌 Sot në hapësirat Universiteti i Tetovës - UT u mbajt dita e hapur për maturantët, ndërsa panairi i karrierës për absolventët⤵
Shihemi nesër në OPEN DAYS të Universiteti i Tetovës - UT ! 😎

Universiteti i Tetovës - qendër e arsimit sipëror në gjuhën shqipe.

Operating as usual

Photos from Universiteti i Tetovës - UT's post 24/10/2023

Profesori i Universitetit të Tetovës, Prof. Dr. Afrim Osmani shpallet një nga fituesit e çmimit shtetëror “23 Tetori”

Më 23 tetor, në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë së Veriut janë ndarë çmimet shtetërore “23 Tetori” për vitin 2023, për kontributin shumëvjeçar në lëmin e shkencës, kulturës, arsimit, mbrojtjes së interesave shtetërore dhe promovimin e prioriteteve shtetërore, vlerave dhe trashëgimisë kulturore-historike me interes publik të Republikës së Maqedonisë së Veri.

Me këtë rast, për kontributin e dhënë në lëmin e arsimit dhe shkencës, çmimi shtetëror “23 Tetori” iu nda edhe Prof. Dr. Afrim Osmanit, ligjërues në Fakultetin Juridik të Universitetit të Tetovës.

Prof. Dr. Afrim Osmani për opinionin publik njihet si një intelektual i angazhuar, që veprimtarinë e tij e ka fokusuar në çështje të arsimit dhe kërkimeve shkencore, si dhe në çështjet ekologjike. Ai studimet universitare dhe ato pasuniversitare i kreu në Fakultetin Juridik “Justiniani i Parë” të Universitetit “Shën Kirili dhe Metodi” në Shkup, në vitin 2002, 2006 dhe 2010, me çka e fitoi gradën shkencore doktor i shkencave juridike. Karrierën e vet profesionale e filloi në Ministrinë e drejtësisë, më 2003-2007. Nga viti 2007 e filloi punën asistent e më pas edhe profesor në Fakultetin Juridik në Universitetin privat FON. Nga viti 2013 e deri sot është në marrëdhënie të rregullta pune në Fakultetin Juridik të Universitetit të Tetovës, në të cilin është zgjedhur në thirrjen mësimore-shkencore profesor ordinar. Është autor i disa librave dhe botimeve, si dhe ka marr pjesë në më shumë konferenca shkencore dhe profesionale, vendore e ndërkombëtare. Përveç çmimit “23 Tetori”, Prof. Dr. Afrim Osmani është fitues edhe i disa çmimeve të tjera, si: FENIKS, për vitin 2004, në fushën e shkencës, i ndarë nga Komuna Qendër; 13 NËNTORI, për vitin 2014, në fushën e shkencave juridike, i ndarë nga qyteti i Shkupit; si dhe fitues i çmimit shtetëror “Shën Klimenti i Ohrit”, për vitin 2022, në fushën e arsimit dhe edukimit.

Zyra për informim

Photos from Universiteti i Tetovës - UT's post 20/10/2023

Universiteti i Tetovës dhe Sekretariati i Përgjithshëm i Qeverisë së RMV-së nënshkruan memorandum bashkëpunimi

Rektori i Universitetit të Tetovës, Prof. Dr. Jusuf Zejneli, i shoqëruar nga Dekani i Fakultetit të Administrimit të Biznesit, Prof. Dr. Llokman Ebibi, Prof. Dr. Jahi Jahiu, përgjegjësja e Zyrës për bashkëpunim ndërkombëtar, Doc. Dr. Hatibe Deari-Zeqiri, realizuan vizitë pune në Sekretariatin e Përgjithshëm të Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, ku u pritën nga sekretari i përgjithshëm, Mr. Metodija Dimovski dhe shefja e Kabinetit, Ljubica Lilikj-Todorovska.
Në këtë takim, Universiteti i Tetovës, përkatësisht Fakulteti i Administrimit të Biznesit, programi studimor Administratë Publike – Kumanovë dhe Sekretariati i Përgjithshëm i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut nënshkruan memorandum bashkëpunimi.
Qëllimi i këtij memorandumi është realizimi i bashkëpunimit ndërmjet Fakultetit dhe Sekretariatit të Përgjithshëm lidhur me shkëmbimin e përvojave, njohurive, edukimit dhe aftësimit të kuadrove nga fushat në të cilat të dyja palët kanë interesa strategjike, programore, kadrovike dhe potenciale të tjera.
Ky bashkëpunim i ndërsjellë do të realizohet në sfera të ndryshme të fushëveprimit, siç janë: angazhimi i studentëve nga fakulteti i sipërpërmendur për nevojat e Sekretariatit të Përgjithshëm; avancimi, promovimi dhe nxitja e procesit të edukimit të administratës, në drejtim të organizimit dhe zbatimit të aktiviteteve edukuese (trajnime, seminare, punëtori, tryeza të rrumbullakëta, takime shkencore dhe të ngjashme), për aftësim profesional të nëpunësve administrativë dhe të punësuarve në Sekretariatin e Përgjithshëm.
Gjithashtu, pikë e rëndësishme e këtij memorandumi është edhe organizimi dhe realizimi i aktiviteteve edukative për aftësimin praktik të studentëve, kërkime profesionale e shkencore dhe shkëmbimin e të dhënave për çështje me interes të përbashkët.

Zyra për informim

Photos from Universiteti i Tetovës - UT's post 18/10/2023

Universiteti i Tetovës mori pjesë në bienalen vjeshtore të Aleancës evropiane universitare

Rektori i Universitetit të Tetovës, Prof. Dr. Jusuf Zejneli, së bashku me prorektorin për bashkëpunim ndërkombëtar, Prof. Dr. Salajdin Salihu, shefen e kabinetit Valmisa Novi dhe udhëheqësin e Zyrës për Përpilim dhe Menaxhim me projekte, Mr. Sc. Artan Osmani, morën pjesë në bienalen vjeshtore të Aleancës universitare AURORA, që u mbajt në Olomouc të Republikës së Çekisë, në 17 dhe 18 tetor.
Rektori i UT-së, në këtë veprimtari arsimore ndërkombëtare nënshkroi marrëveshje bashkëpunimi multilaterale me të gjithë universitetet anëtarë të kësaj aleance prestigjioze, me fokus të veçantë në shfrytëzimin e infrastrukturës së përbashkët kërkimore-shkencore të rrjetit AURORA.

Universiteti i Tetovës, si pjesë e pandarë e kësaj aleance, ka qenë jo vetëm pjesëmarrës në aktivitetet e saj, por edhe organizator e nikoqir i trajnimeve dhe projekteve të ndryshme që prej anëtarësimit të tij në vitin 2020. Gjatë mbledhjeve me grupet e veçanta të punës u bë raportimi i veprimtarive të deritanishme, si dhe u diskutua plani aksional që do të vihet në zbatim gjatë fazës së shtatëvjeçarit të ardhshëm.

Zyra për informim

Photos from Universiteti i Tetovës - UT's post 16/10/2023

Në UT u shënua Dita Botërore e Ushqimit

Me moton “Uji është jetë, uji është ushqim”, Fakulteti i Teknologjisë Ushqimore dhe të Ushqyerit i Universitetit të Tetovës e shënoi Ditën Botërore të Ushqimit. Për nder të kësaj dite u organizua edhe një panel diskutimi, në të cilin referuan panelistët: Prof. Dr. Yunus Emre Tuncil, Prof. Dr. Seda Tuncil, Dr. Nazif Jashari dhe Mr. Sc. Arsim Iseni. Ata në diskutimet e tyre kryesisht u fokusuan në rolin dhe rëndësinë që ka uji në shëndetin e njeriut.

Dekani i Fakultetit të Teknologjisë Ushqimore dhe të Ushqyerit, Prof. Dr. Xhezair Idrizi tha se shënimi i Ditës Botërore të Ushqimit në Universitetin e Tetovës është shndërruar në një manifestim tradicional dhe se ky është viti i 6-të me radhë që shënohet dhe për çdo vit jemi përkujdesur që të diskutojmë tema të ndryshme, që kryesisht kanë të bëjnë me problemet e të ushqyerit në nivel botëror duke u bazuar në moton e Organizatës Botërore për Bujqësi dhe Ushqim. “Ne si fakultet bashkë edhe me disa institucione të tjera dhe kompani private dëshirojmë që ta sensibilizojmë opinionin publik me problemin e ujit për pije, gjithnjë bazuar në moton e Organizatës Botërore për Bujqësi dhe Ushqim: “Uji është jetë, uji është ushqim”. Nëse e shohim në aspekt të ndërtimit të çdo organizmi, pjesa dërmuese ose 95% e organizmit është ujë dhe pikërisht këtu tema kryesore është uji. Kohëve të fundit, në vend që të pakësohen problemet me ushqimin pas pandemisë globale Covid 19, pastaj lufta Rusi-Ukrainë, e sidomos tani më kjo e fundit Palestinë - Izrael, besoj se do ta thellojnë edhe më shumë krizën e ushqimit në nivel botëror dhe ne duhet të jemi sa më të vëmendshëm, duke shtuar kujdes edhe më të madh”, tha dekani Prof. Dr. Xhezair Idrizi.

Drejtori i Kompanisë “Dauti Komerc”, Xhemali Dauti, në fjalën e tij u shpreh se, që nga themelimi i Odës Ekonomike të Maqedonisë Veriperëndimore në vitin 2005 e këndej jemi munduar që fokusin kryesor ta kemi në lidhshmërinë e biznesit me shkencën. “Ndër to është edhe Universiteti i Tetovës, me të cilin kemi bashkëpunim të ngushtë në të gjitha programet studimore që janë kompatibile për bizneset e fushave të ndryshme, sidomos me Fakultetin e Teknologjisë Ushqimore dhe të Ushqyerit, me të cilin në mënyrë permanente kemi një bashkëpunim, që e lidhim edhe me kompanitë që merren me ushqim. Jemi prezentë çdo vit në këtë aktivitet. Këtë vit, tema e këtij manifestime është lidhur me problemet e ujit dhe kualitetin e të ushqyerit. Ne kemi anëtarët tanë që merren me trajtimin apo ambalazhimin dhe sh*tjen e ujit, që do të jenë të kyçur drejtpërdrejtë me këtë temë, por edhe të shfrytëzojnë ekspertët, profesorët, studiuesit e fakultetit në veprimtarinë e tyre”, theksoi Xhemali Dauti.

Në panelin kushtuar Ditës Botërore të Ushqimit ndër të tjera u tha se ky manifestim shënohet që nga viti 1981 dhe ka për qëllim sensibilizimin e politikëbërësve mbi rëndësinë e ushqimit, rolin e tij në shëndetin dhe mirëqenien e individit dhe zhvillimin e kombeve. Çdo vit, temat të cilat janë përcaktuar kanë qenë të ndryshme, me të vetmen arsye, atë të përmbushjes së objektivave të mijëvjeçarit për zhdukjen e urisë dhe varfërisë, si dhe uljen e vdekshmërisë dhe përmirësimin e shëndetit të fëmijëve.

Zyra për informim

Photos from Universiteti i Tetovës - UT's post 16/10/2023

Studentët e UT-së e fituan vendin e parë dhe të dytë në konkursin ndërkombëtar të arkitekturës “Riciklo Kreativ”

Studentët e Fakultetit të Shkencave të Zbatuara, të programit studimor të Arkitekturës, morën pjesë në konkursin ndërkombëtar me studentët e arkitekturës “Riciklo Kreativ”, të organizuar nga Fakulteti i Arkitekturës dhe Urbanistikës (FAU) i Universitetit Politeknik të Tiranës (UPT).

Fituesit u shpallën me 13.10.2023, ku studentët tanë, Fortuna Ismaili, Venera Ziba dhe Fjolla Halili me projektin “Ecolamp” – Llambë nga materialet e riciklueshme, e fituan vendin e parë. Ky punim prezanton ndriçimin e jashtëm duke shfrytëzuar potencialin e materialeve të ricikluara. Ndërkaq llamba sjellë një qasje të re për reduktimin e mbeturinave duke shtuar bukurinë në hapësirat e jashtme. Tubat PVC i kanë transformuar në pjesë funksionale të artit, duke u dhënë jetë të re këtyre burimeve të hedhura më parë.
Ndërsa studentët Albin Haliti dhe Hamza Sejfullahi, me projektin “Botlamp” – Llambë nga materialet e riciklueshme, morën çmimin e dytë. Ky punim inovativ përdor materiale të riciklueshme dhe pjesë të ricikluara të makinave për të krijuar një robot skeletor, që ndryshon funksionin e tij për të shërbyer si një llambë e jashtëzakonshme. Ky projekt përmbledh artin e dizajnit dhe përkujdesjen për mjedisin.
Përdorimi i materialeve të ricikluara dhe pjesëve të ricikluara të makinave kontribuon në uljen e ndikimit të ndotjes dhe rritjen e ndërgjegjësimit për ruajtjen e planetit tonë.

Dekani i Fakultetit të Shkencave të Zbatuara, Prof. Dr. Enis Jakupi i uroi studentët për çmimet dhe i falënderoi që e përfaqësuan me dinjitet Fakultetin e Shkencave të Zbatuara – programi studimor të Arkitekturës. Këtë arritje e përshëndeti edhe dekani i FAU - UP, Tiranë, Armando Vokshi, i cili e uroi dekanin dhe Fakultetin e Shkencave të Zbatuara të UT-së për studentët e aftë që kanë nxjerrë, pasi të fitosh vendin e parë dhe të dytë është një sukses i madh.

Zyra për informim

13/10/2023

TË RRALLË JANË NJERËZIT QË JANË TË PRANISHËM PËRMES MOSPRANISË

Kam shkruar, kam folur dhe stërfolur në shumë qarqe për figurën dhe veprën e Prof. Dr. Fadil Sulejmanit. Pa dyshim që Rektori historik i Universitetit të Tetovës si rilindësi i fundit me veprat e tij akademike dhe me kryeveprën e tij historike - Universitetin e Tetovës, po na rezulton se është jo vetëm busullë orientuese e jona në mision, por edhe autoritet moral dhe kulturor. Nuk ka sot njeri që nuk e di thënien e tij epike “Ne duam lapsin dhe fletoren, nuk duam dhunë!”
Nuk ishte asgjë më shumë se një thirrje për PAQE, thirrje universale dhe thirrje për të njohur të drejtën fundamentale kundrejt atyre që pa të drejtë ndalonin rrugën e Dijes, rrugën e së Drejtës dhe rrugën e Dritës…
Pra, nuk kërkonte asgjë më shumë se një laps dhe fletore.
Kjo shoqëri, e sidomos ky qytet, i detyrohet shumë figurës së pashembullt, sepse akoma nuk e kemi kuptuar se njerëz të mëdhenj i vijnë këtij vendi të vogël, shumë po shumë rrallë.
I kemi shumë borxh dhe do të përpiqemi që figura e tij të motivojë çdo student dhe qytetar, do të përpiqemi t’u tregojmë brezave se asnjë armë dhe artileri nuk është më e fortë dhe më goditëse se LAPSI dhe FLETORJA.
Sa ndryshe do të ishte skena politike, akademia dhe mbarë shoqëria sikur Ai të frymonte akoma, ashtu si përpara plumbit. E di se sot do i bëje ballë çdo lëvizjeje dhe në fund ashtu më një zhbirim introspektiv në kanalin e thënies sate me laps e fletore do ta lije përsëri shenjën tënde për të mos u harruar kurrë!
Sa shumë i mungon këtij vendi la Fadil, siç të quanin bashkëvendasit e tu… Edhe pse je i pranishëm përmes mospranisë, edhe pse nuk ka ditë që nuk e citojmë thëniën tënde, përsëri figura Jote hijerëndë dhe antikonformizmi origjinal, na mungojnë çdo ditë e më shumë.
I zhveshur nga çdo lloj titulli e nderimi, i karakterizuar nga një modesti e paparë ai mendonte njëjtë si Seneka që “kush qëndron lart, duhet ta ulë nivelin e krenarisë”…
Ai nuk shprehte indinjatë ndaj sistemit në mënyrë spazmodike ndryshe nga ç’ndodh rëndom. Megjithëse, e kam njohur nga afër nuk arrij ta perceptoj akoma se ku e gjente forcën epike brenda vetes që t’i përgjigjej sulmit me paqe, plumbit me laps dhe ideve me fletore.
Kanë kaluar shumë vite nga nxjerrja në dritë e kryeveprës së tij dhe megjithëse institucionet shtetërore, Akademitë shqiptare dhe Akademia e Shkencave e Maqedonisë së Veriut kurrë nuk e ka nderuar dhe afirmuar rolin e pacifistit më të madh shqiptar, jam thellësisht i bindur se në një vështrim retrospektiv pas disa viteve dhe dekadave, Fadil Sulejmani do të radhitet krah emrave më me peshë të kombit, sepse është VEPRA ajo që nderon njeriun dhe jo ÇMIMET.
Kjo shtatore njëngjyrëshe dhe hijërëndë, në kujtesën time është shumëngjyrëshe dhe me nuanca shumë të gjalla. Nuk e di nëse ky shkrim ma pranon ironinë, por për hir të së vërtetës, ndoshta Fadil, je i vetmi personalitet që unë e kam zili se nuk jam si Ti, deri sot nuk kam takuar akoma ndonjë figurë tjetër të përmasës sate.
Bashkëbisedimet me ty, janë ato episode që më kanë mbetur në mendje dhe nuk do të më shqiten kurrë. Konkordanca e pikëpamjeve dhe ideve tuaja, qëndrimet stoike, pacifizmi juaj, antikonformizmi në vijimësi dhe të qenët linguisti i pashoq, do të na mungojë të gjithëve përgjithmonë.
Ndonjëherë në raste të fortunave shoqërore vetëm duke vështruar shtatoren tënde që i ngjan kaq shumë këtij tempulli, marr energjinë e duhur. E kam shkruar edhe në Monografi që: “Goditjet, që në të kaluarën e që vazhdojnë edhe sot t’i bëhen Universitetit, na kujtojnë thënien se dija dhe e drejta flasin, kurse injoranca dhe tirania bërtasin!”
Tek Prof. Dr. Fadil Sulejmani gjeta njeriun e fjalës, parimeve, qëndrimeve të palëkundura, të qasjeve të qëndrueshme, njeriun që zërin e arsyes e mbante me volum të lartë, ndërkaq forcën e argumentit e kishte shumë të fortë, por pa zhurmë sepse i qëndronte fort asaj që i besonte. Tek ai, pashë vizionin e qartë…
Ai na mësoi që përpara obligimit kombëtar nuk ekzistonte asgjë tjetër.
ADN-ja e tij ideologjike nuk dallon aspak nga e Nelson Mandelës, Martin Luther King-ut, Adem Demaçit, Rafi Halilit e Mahatma Gandhit.

~Shkrim kushtuar rilindësit të fundit Prof. Dr. Fadil Sulejmanit – Rektorit historik të Universitetit të Tetovës, tempull që sot mban emrin e tij…

Prof. Dr. Vullnet Ameti

Photos from Universiteti i Tetovës - UT's post 13/10/2023

UT nënshkroi memorandum bashkëpunimi me Asociacionin Ndërkombëtar të Studentëve dhe të Rinjve për Paqe në Ballkan

Universiteti i Tetovës dhe Asociacioni Ndërkombëtar i studentëve dhe të rinjve për Paqe në Ballkan sot kanë nënshkruar memorandum bashkëpunimi. Akti i këtij memorandumi u firmos nga Rektori i UT-së Prof. Dr. Jusuf Zejneli dhe Drejtoresha e Ekzekutive e International Association of Youth and Students for Peace (IAYSP) znj. Ejona Icka.

Në takimin e zhvilluar mes drejtuesve të Universitetit tonë dhe përfaqësueseve të IAYSP u tha se ky memorandum buron nga nevoja për zhvillimin dhe përmirësimin e marrëdhënieve të partneritetit në mes të dy institucioneve. Me këtë rast, palët bien dakord që të bëjnë organizimin e aktiviteteve të përbashkëta si, seminare, konferenca, punëtori, krijimin dhe organizimin e veprimtarive të tjera, që synojnë mirëqenien e përgjithshme e të dy institucioneve.

Gjithashtu, marrëveshja parasheh edhe forma të tjera të bashkëpunimit, që të dy institucionet do të përcaktojnë së bashku si: të ndajnë informata relevante me interes të ndërsjellë, të marrin pjesë në trajnime profesionale, seminare, konferenca, tryeza të rrumbullakëta dhe aktivitete të tjera, që lidhen me forcimin e kapaciteteve dhe cilësisë së shërbimeve, të kontribuojnë në zhvillimin e programeve të përshtatshme me nevojat e përdoruesve të shërbimeve të institucioneve, që janë nënshkruese të marrëveshjes, të ndihmojnë njëri-tjetrin me këshilla profesionale, duke ndarë përvojat ekzistuese dhe të reja të rëndësishme për fushën e tyre.

Deri më tani nga Universiteti i Tetovës në projektet e Asociacionit Ndërkombëtar të Studentëve dhe të Rinjve për Paqe kanë marrë pjesë disa studentë të Fakultetit Juridik, në mesin e të cilëve edhe Amra Azizi dhe Rijad Bejtullah, ku këta të fundit tanimë janë pjesë e kësaj organizate falë ndihmës dhe angazhimit të Prof. Dr. Afet Mamuti, i cili njëherit nga Federata Universale për Paqe është shpallur edhe Ambasador i paqes.

Zyra për informim

13/10/2023
Photos from Universiteti i Tetovës - UT's post 12/10/2023

Rektori i UT-së Prof. Dr. Jusuf Zejneli e priti në takim Ministrin e Punëve të Jashtme të Maqedonisë së Veriut, Bujar Osmani

Rektori i Universitetit të Tetovës, Prof. Dr. Jusuf Zejneli, sot priti në takim Ministrin e Punëve të Jashtme të Maqedonisë së Veriut, Bujar Osmani. Në këtë takim u diskutua mbi rëndësinë e proceseve euro integruese të Republikës së Maqedonisë së Veriut.

Rektori Prof. Dr. Jusuf Zejneli tha se anëtarësimi i Republikës së Maqedonisë së Veriut në Bashkimin Evropian do të ishte realizimi i ëndrrës së shumëpritur e shumë të rinjve tanë, të cilët dita-ditës po migrojnë në vende të ndryshme të Evropës për një jetë sa më të mirë. Sipas tij, me integrimin në Bashkimin Evropian shumë të rinj e të reja kontributin e tyre do ta jepnin në vendin tonë pasi që do të kishin mundësitë e barabarta me bashkëmoshatarët e tyre në të gjitha sferat. Ai po ashtu tha se, Universiteti i Tetovës vazhdon të rreshtohet në një vijë me të gjitha institucionet, që e duan anëtarësimin e vendit tonë në familjen e madhe evropiane.

Ministri i Jashtëm i Maqedonisë së Veriut, Bujar Osmani tha se vendi ynë ndodhet para një procesi shumë të rëndësishëm historik, sipas tij, me miratimin e ndryshimeve kushtetuese Republika e Maqedonisë së Veriut do ta ketë edhe më të lehtë procesin e anëtarësimit në Bashkimin Evropian. Ai më tej shprehu gatishmërinë e tij dhe të institucionit që përfaqëson që të mbështesë çdo iniciativë për bashkëpunim me Universitetin e Tetovës, me theks të veçantë programet dhe projektet që ndërlidhen me politikën e jashtme dhe sigurinë.
Në këtë takim gjithashtu u diskutua edhe për tema të tjera që janë preokupim jo vetëm për vendin tonë, por edhe më gjerë.

Zyra për informim

Photos from Universiteti i Tetovës - UT's post 10/10/2023

Në Universitetin e Tetovës u promovua libri “Rafi Halili – luftëtar i paepur në mbrojtje të atdheut” nga autori Salajdin Fejzullahi

Në Universitetin e Tetovës, sot u promovua libri “Rafi Halili – luftëtar i paepur në mbrojtje të atdheut” nga autori Salajdin Fejzullahi. Nëpërmjet këtij libri rrëfehet jeta e kryeprotagonistit Rafi Halili dhe e familjes së tij, ku autori shfaq qëndresën e tyre heroike të parë nga këndvështrimi i një familjari si ç’është vet autori Salajdin Fejzullahi. Të pranishëm në këtë ngjarje ishin bashkudhëtarët e tij të idealit nga trojet tona dhe nga Kosova, personalitete nga sfera politike, të burgosur politikë,shkrimtarë, publicistë, familjarë dhe studentë.

Kryetari i Senatit i Universitetit të Tetovës, Prof. Dr. Vullnet Ameti theksoi se organizimi i këtij përurimi libri në Universitetin e Tetovës, përtej një veprimtarie promovuese, është edhe një përkujtim ndaj personaliteteve më të shquara të nivelit të Rafi Halilit dhe simboleve tjera të rezistencës kombëtare dhe sakrificave mbinjerëzore nën persekutimin komunist, të vizionarëve e qytetarëve fisnikë që gjithë jetën dhe veprimtarinë e tij e vendosën në shërbim të idealeve të mëdha për liri dhe avancim të proceseve. “Për librin “Rafi Halili- luftëtar i paepur në mbrojtje të Atdheut”, që e ka autor Salajdin Fejzullahin, më gjerësisht do ta na flasin recensentët dhe vetë autori, por me lejoni të veçoj se ai personifikon intelektualin dhe simbolin e qëndresës së shqiptarëve në ish-Jugosllavi, kundër politikës diskriminuese dhe gjenocidale të ish-sistemit ndaj kombit shqiptar.

Ai ishte një personalitet i rrallë dhe i jashtëzakonshëm, me virtyte të larta morale dhe njerëzore. Roli dhe rëndësia e tij është përjetësuar në historinë më të re të popullit shqiptar. Vepra dhe autoriteti monumental i Tij kanë në themele dashurinë për atdheun dhe bashkimin kombëtar, gatishmërinë për t’u flijuar dhe përpjekjet titanike për liri. Për të gjitha këto dhe shumë vlera të tjera, Rafi Halili gëzon respekt të përhershëm nga të gjithë bashkëkombësit tanë kudo që jetojnë, duke e radhitur atë në mesin e personaliteteve të shquara të kombit, gjurmët e së cilit do të mbesin në histori. Personaliteti, sakrifica dhe veprat e tij meritojnë respektin më të lartë. Ne si Universitet, jemi përpjekur që sado pak ta shlyejmë detyrën tonë, duke e studiuar veprimtarinë e tij patriotike, qëndresën stoike përballë politikës hegjemoniste sllave dhe rolin e jashtëzakonshëm për lirinë dhe demokracinë që sot të gjithë i gëzojmë. Ne sot përulemi me nderim para veprës së Rafi Halilit dhe para vuajtjeve të të burgosurve shqiptarë, ndaj të gjithëve u shprehim nga zemra mirënjohjen e përjetshme dhe falënderimin e thellë për vendosmërinë dhe misionin titanik në shërbim të avancimit të kauzës sonë kombëtare”, tha kryetari i Senatit, Prof. Dr. Vullnet Ameti.

Recensenti i librit, Ekrem Ajruli tha se libri biografik i familjes së nderuar Halili, me figurë qendrore tribunin Rafi Halili, është një vepër e shkruar nga familjari për familjarin. “Autori nga afër dëshmon për jetën e kryeprotagonistit, e njeh atë në një mënyrë ndryshe nga ne, ai nuk shkruan vetëm për Rafi Halilin – tmerrin e dushmanëve barbarë dhe simbolin e krenarisë, qëndresës dhe pathyeshmërisë sonë kombëtare, por shkruan për djalin e axhës së tij, shkruan për familjen e tyre. Ai zhytet thellë në lidhjet dhe raportet familjare, prapaskenën e ngjarjeve që përjeton kjo familje, çmimin që paguan për ideologjinë, trimërinë dhe mosdevijimin nga vija kombëtare. Fjalët e shkruara në libër, janë dëshmi e pakontestueshme e një epoke shtazarake, të një sistemi hienash, si dhe janë gurë-themel i identitetit tonë kombëtar. Jetoj më shpresë se ky dhe jetëshkrimet si ky, një ditë do të zënë vendin e tyre të merituar në institucione arkivore, botuese dhe ato filmike”, u shpreh recensenti i librit, Ekrem Ajruli.

Vetë autori i librit, Salajdin Fejzullahi i falënderoi të gjithë që kontribuuan për botimin e këtij libri dhe u ndal te kopertina e librit. “Kopertina e librit është një fotografi e bërë nga duart e mija dhe lala siç i thoshim ne Rafiut, për 100 vjetorin e pavarësisë së Shqipërisë. Kopertina përmban shumë shkëndijë, këto janë shkëndijë të cilat lala Rafi i la të gjalla dhe nuk shuhen. Këto do të mbeten deri në amanetin e tij dhe dëshmorëve të luftës, të cilët për çështjen kombëtare lanë shenja të pandara. Këtu në këtë mes do ta fus edhe dajën Fazli Veliu, që pata mundësinë të jem bashkëveprimtar dhe udhërrëfyes i hapave të tij në Lëvizjen Popullore të Kosovës”, tha autori i librit Salajdin Fejzullahi.

Në emër të familjes së Rafiut foli motra e tij, Hyreme Halili – Shabani. Ajo shpalosi kalvarin e vuajtjeve që i ka përjetuar Rafi Halili dhe familja e tij, peripecitë e ndryshme, torturat barbare nga regjimi, të cilat do të ngelen të pashlyeshme në memorien e çdo pjesëtari të familjes. Për protagonistin e librit, simbolin e qëndresës dhe rezistencës, Rafi Halilin evokuan kujtime edhe bashkëluftëtarët dhe bashkëveprimtarët e tij, Agim Sulejmani, Bejtulla Ademi dhe Bedri Llapashtica.

Zyra për informim

Photos from Universiteti i Tetovës - UT's post 09/10/2023

Rektori i Universitetit të Tetovës u takua me profesor Nevzat Halilin, ish-liderin e partisë së parë politike shqiptare në vendin tonë

Rektori i Universitetit të Tetovës, Prof. Dr. Jusuf Zejneli e ka pritur sot në kabinetin e tij profesor Nevzat Halilin, ish-udhëheqësin e partisë së parë politike shqiptare në Republikën e Maqedonisë së asaj kohe.

Nevzat Halili e uroi Prof. Dr. Jusuf Zejnelin për zgjedhjen e tij Rektor i Universitetit të Tetovës, institucion ky që është përkrahur fuqishëm nga lëvizja politike të cilën profesor Nevzat Halili e udhëhiqte në vitet e nëntëdhjeta. Ai shprehu kënaqësinë dhe mirënjohjen që UT ka vizionin e duhur për të zgjedhur drejtues intelektualë që e njohin të kaluarën e këtij institucioni, sikundër kanë strategji edhe për të ardhmen e tij.

Në këtë takim, Rektori i UT-së e ka falënderuar Nevzat Halili për vizitën, duke e konsideruar një mbështetje shumë të rëndësishme, sidomos kur vjen nga personalitete që i njohin zhvillimet e përgjithshme, kanë lënë gjurmë të pashlyeshme në ecurinë e proceseve të arsimit të lartë në gjuhën shqipe në Republikën e Maqedonisë së Veriut.

Ai, po ashtu theksoi se, për studentët dhe komunitetin akademik, figura e Nevzat Halilit vlerësohet lartë për veprimtarinë e tij patriotike, për qëndresën përballë politikës hegjemoniste, për synimet politike dhe historike, për lirinë, barazinë dhe demokracinë e popullit shqiptar.

Në këtë takim u diskutuan edhe çështje të tjera që kanë të bëjnë me zhvillimet e përgjithshme dhe rolin e padiskutueshëm të Universitetit edhe në lëmin social, ekonomik dhe kulturor.

Zyra për informim

Photos from Universiteti i Tetovës - UT's post 09/10/2023

Në Universitetin e Tetovës sot u promovua libri “Ëndrra amerikane” e autorit Eris Rusi

Në Universitetin e Tetovës sot u promovua libri “Ëndrra amerikane – Një histori e jashtëzakonshme e Beqir Potkës, nga ferri komunist drejt tokës së premtuar”. Në parathënien e këtij librit thuhet se ky botim rrëfen agoninë dhe ringjalljen e protagonistit, rininë e përjetuar nën diktaturë, momentet e arratisjes prej Ferrit të Evropës, Shqipërisë komuniste, vendit më të izoluar të botës deri në rënien e murit të Berlinit, pastaj qëndrimin në tokën e ndërmjetme, në Purgatorin grek të kampit me të arratisur politikë nga të gjitha vendet e Evropës në Greqi, e më tej shtegtimin, por edhe ringjalljen shpirtërore, fizike dhe morale në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Dekani i Fakultetit Filologjik, Prof. Dr. Berton Sulejmani në fjalën e tij u shpreh se ky libër nuk është vetëm historia e një individi, e të vdekurit të gjallë të Beqir Potkës, që u arratis në kohën e pushkatimeve dhe telave me gjemba, por është dëshmia e mijëra jetëve që për hir të lirisë guxuan dhe sfiduan të pamundurën. “ Kjo histori mbresëlënëse, me sakrifica të pakrahasueshme për nga dimensioni i guximit dhe besimit e shkruar me mjeshtëri nga shkrimtari e kolegu ynë, Eris Rusi, përfshin edhe periudhën kur Beqir Potka shkel për herë të parë në tokën amerikane, të cilit i dukej sikur ka kaluar nëpër ëndërr shtegtimi që në një moment i palëkundur i thotë vetes: Beqir Potka, je nga të vetmit që u mbijetove telave me gjemba, u arratis nga Shqipëria si një i vdekur i gjallë! Tani është koha e të vërtetës së madhe: Ndërtoje jetën tënde dhe jeto. Është nder i veçantë edhe për Fakultetin Filologjik të Universitetit të Tetovës, i cili krahas punës arsimore e shkencore që e kryen në të tri ciklet e studimeve, stafi akademik prore ka mbështetur dhe do të mbështes autorët e shkrimtarët”, tha mes tjerash dekani i Fakultetit Filologjik, Prof.Dr. Berton Sulejmani.

Prorektori për bashkëpunim ndërkombëtar, Prof. Dr. Salajdin Salihu tha se libri “Ëndrra amerikane” flet mbi vullnetin e pashoq të njeriut kundër robërisë. “Është libër për Beqir Potkën, sot biznesmen i suksesshëm në Shtetet e Bashkuara, i cili e dalloi regjimin nga atdheu. Sepse regjimet janë kalimtare, kurse atdheu është i përhershëm. Është libër për “një djalë nga Lavdari, që e shtroi me qilima krejt Amerikën”, i cili “nuk e asfiksoi jetën që mund ta ndriçonte”, siç thotë Sabato. Nikolai Berdayev-i njihte tri struktura mendore: të padronit, robit dhe të njeriut të lirë. Padroni dhe robi nuk janë të lirë dhe nuk mund të jetojnë pa njëri-tjetrin. Ata janë në ndërvarësi të përhershme. Njeriu i lirë nuk i ngjan asnjërit. Ai nuk është as padron (sepse nuk dëshiron t’i sundojë të tjerët) dhe as rob (sepse nuk dëshiron të sundohet). Potka bën pjesë në mesin e njerëzve të lirë,i cili me shembullin e tij dëshmon se rruga drejt Olimpit të suksesit është rrugë me gjemba”, theksoi Prorektori për bashkëpunim ndërkombëtar, Prof. Dr. Salajdin Salihu.

Autori i librit, Eris Rusi u shpreh se ky libër është një përshkrim historie të jashtëzakonshme të rrugëtimit, të shtegtimit të zotit Beqir Potka, nga ferri komunist drejt ëndrrës amerikane. “Jeta e zotit Potka është një jetë e cila del përtej kufirit të individuales. Ai ka dëshmuar që falë guximit dhe një domosdoshmërie për të rilindur në tokë të lirë. Njeriu mund të arratiset edhe nga telat me gjemba, mund te arratiset edhe nga ferri komunist edhe të jetojë, i lirë duke mishëruar idealin që pastaj mund te jenë ilustrime për jetën e të rinjve. Veprimtaria sot bëhet në vazhdën e një sërë veprimtarish të tjera që ne kemi organizuar për prezantimin e librit. Libri ka një frymëmarrje të madhe sepse arrin të tërheq të gjithë ata lexues të cilët jo vetëm lidhen pas shtegtimit dhe peripecive dhe sukseseve të zotit Potka, por përfytyrojnë që edhe jeta e tyre është një jetë e cila s’ka pse të ketë kufizime. Tanimë ky libër është përkthyer në gjuhën angleze, do të botohet edhe në SHBA, aty ku zoti Potka ushtron veprimtarinë e tij profesionale dhe besoj se një libër i cili do të flas ndërkombëtarisht, do të jetë edhe një provë e mirë për të treguar që edhe lexuesit e huaj mund të pasionohen pas historive të jashtëzakonshme si ajo e zotit Potka”, tha autori i librit, Eris Rusi.

Vetë protagonisti i këtij libri, Beqir Potka, theksoi së është privilegj që vjen në Universitetin e Tetovës, pasi të gjitha trojet shqiptare e kanë mbështetur librin “American Dream”, dhe ndjehet shumë i kënaqur që edhe Universiteti i Tetovës i bëri një ftesë që të vij këtu. “Besoj se ky libër do të jetë shumë i devotshëm për studentët dhe për të gjithë shqiptarët që në qoftë se ti beson te perëndia, beson te vetvetja as telat elektrikë, as plumbat nuk të ndalojnë të bëhesh ai që duhet të bëhesh, dhe pas kësaj, pasi realizon diçka, duhet t’i shërbesh popullit, shoqërisë, që të jemi bashkë për një kauzë më të mirë. Libri përbrenda ka një histori shumë të veçantë dhe ka marrë një jehonë shumë të madhe dhe ka një motivim, ka historinë se si katër breza dhe dy breza të torturuara nga sistemi komunist dhe duhej të bëhej libër, që të tregohej se si një njeri i vdekur po ringjallet mund t’ia arrijë qëllimit dhe të arrin që të shkruhet historia që njerëzit të inkurajohen, të dinë që gjithmonë një ëndërr realizohet në qoftë se ti beson te perëndia dhe vetvetja”, u shpreh vetë protagonisti i librit, Beqir Potka.

Ky libër është jo vetëm historia individuale e një njeriu, por ilustrim i shpirtit, që arrin të sfidojë të pamundurën, të kërkojë dritën dhe të gjejë shtegun e shpëtimit, përmes këmbënguljes dhe guximit për të sfiduar gjithçka që del përpara si pengesë.

Zyra për informim

Want your school to be the top-listed School/college in Tetovë?

Click here to claim your Sponsored Listing.

Videos (show all)

Në UT u shënua 246 vjetori i Pavarësisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës 🇺🇸
Përk🆄sh🆃oju së ardhmes...🎓Hapëro në labirintet e dijes! 👣#REGJISTROHU #UT 🔊
27 VJET NË SHËRBIM TË ARSIMIT, SHKENCËS DHE KULTURËS SHQIPTARE
VIDEO | 17 DHJETOR 1994 -17 DHJETOR 2021 | 27 – VJET NË SHËRBIM TË ARSIMIT, SHKENCËS DHE KULTURËS SHQIPTARE 🇦🇱
17 DHJETOR 1994 -17 DHJETOR 2021 | 27 – VJET NË SHËRBIM TË ARSIMIT, SHKENCËS DHE KULTURËS SHQIPTARE 🇦🇱
PANEL DISKUTIMI
SEMINARI XIV NDËRKOMBËTAR I ALBANOLOGJISË
Impakti i pandemisë në ekonomitë nacionale
#Rri në shtëpi, ne ligjërojmë për Ty!
#Rri në shtëpi, ne ligjërojmë për Ty!

Location

Telephone

Address


Street "Ilinden", Nn
Tetovë
1200

Opening Hours

Monday 08:30 - 16:30
Tuesday 08:30 - 16:30
Wednesday 08:30 - 16:30
Thursday 08:30 - 16:30
Friday 08:30 - 16:30
Other Colleges & Universities in Tetovë (show all)
CST Faculty CST Faculty
Ilindenska N. 335
Tetovë, 1200

Official page of the Faculty of Contemporary Sciences and Technologies at SEE University.

SEEU Research SEEU Research
Ilindenska No. 335
Tetovë, 1200

This page is dedicated to Research activity of the South East European University (SEEU)

Libraria Universi Libraria Universi
Dr. Kara Nr. 2
Tetovë, 1200