ОСУ "Св. Климент Охридски" - Охрид

ОСУ "Св. Климент Охридски" - Охрид

You may also like

Novak Mata
Novak Mata

ОСУ „Св.Климент Охридски“ ----- http://gimnazijaohrid.edu.mk

Општинско Средно Училиште „Св. Климент Охридски“ е најголемото и најпознатото училиште во Западна Македонија кое се наоѓа во Охрид.
Училиште со скоро едновековна традиција од кое излегле голем број еминентни личности: академици, научници, голем број доктори и магистри на науки, лекари, професори, уметници, писатели, економисти, правници ....

Operating as usual

13/11/2023

СООПШТЕНИЕ

По повод 8-ми Декември - Патрониот празник на Училиштето, Комисијата за прослави и свечености при ОСУ"Св.Климент Охридски" - Охрид, распишува

КОНКУРС
за најубави литературни, ликовни и музички творби

Литературните, ликовните и музичките творби се на слободна тема
Литературните творби треба да се печатени, а не во ракопис, потпишани со шифра.
Музичките творби треба да бидат снимени на ЦД и заедно со текстот да се достават во коверт. На ковертот да се назначи шифрата.
Сите учесници во посебен коверт на кој ќе биде назначена шифрата, да ги достават личните податоци.

Творбите се предаваат кај педагогот / психологот на Училиштето најдоцна до 27.11 2023 год.

Комисијата за најубавите литературни, ликовни и музички творби ќе додели награди во предметен облик во парична противредност за
- прва награда до 6.000 денари
- втора награда до 4.500 денари
- трета награда до 3.000 денари

Photos from ОСУ "Св. Климент Охридски" - Охрид's post 08/11/2023

Учениците од IV година и професорката по предметот македонски јазик и литература Маријана Николески Танеска ја гледаа театарската претстава ,, Чекајќи го Годо“ во режија на Сашо Миленковски која беше на репертоарот на Народен театар Охрид.Оваа драма е дел од наставната програма по предметот.

Активот по историја реализираше еднодневна екскурзија од научно – едукативен карактер 05/11/2023

Нашите ученици се запознаваат со поблиското и подалечното минато на нашата ни држава!

Активот по историја реализираше еднодневна екскурзија од научно – едукативен карактер Стручниот актив по историја, составен од професорите Звонко Трпески, Григор Ангеличин Жура и Михаил Патчев, во рамките на годишната програма за работа, на ден 03.11.2023...

Претставници од школата за лидери во посета на Гимназијата 03/11/2023

Работиме во интерес на прогресот на нашите ученици во денешното општество!

Претставници од школата за лидери во посета на Гимназијата Во посета на Гимназијата беа претставниците од Школата за лидери на Ѓорѓе Иванов, Мајк Коб и Иван Иванов. При посетата се разговараше за работата на [...]

ГИМНАЗИЈА „ЗАОКРУЖИ“ 03/11/2023

Како и во другите спортови и во кошарка ќе бидеме на зонските натпревари и во машка и во женска конкуренција! Продолжуваме понатаму! Браво!

ГИМНАЗИЈА „ЗАОКРУЖИ“ Во спортската сала при СОСУ,,Св.Кирил и Методиј” денеска се одржаа општинските натпревари во кошарка во машка и женска конкуренција. Во првиот натпревар се сретнаа...

Нашите професори и ученици во посета на Камените реки, Пелистер и археолошкиот локалитет Хераклеа 26/10/2023

Наставно-научна екскурзија од предметот географија!

Нашите професори и ученици во посета на Камените реки, Пелистер и археолошкиот локалитет Хераклеа Во рамките на проектната активност по предметот Географија, предметниот професор Никола Тренески како организатор, заедно со професорките Славица Кичеец, Елизабе...

25/10/2023

Учениците пријавени за проектите од Еразмус + програмата, да се јават на интервју во дадените термини:

1. Liter,liter Ecological Environment( рециклирање)на 26.10.2023 во 13:15 часот во училишната библиотека;
2. United Against Bullying (театар) на 27.10.2023 во 12:30 часот во училишната библиотека;
3. IoT and IorRT in education (информатика) на 30.10.2023 во 13:15 часот во училишната библиотека;
4. New Habits, New Eart (екологија) на 31.10.2023 во 13:15 часот во училишната библиотека
5. Eco – Systems на 1.10.2023 во 13:15 часот во училишната библиотека.

25.10.2023,Охрид

Photos from ОСУ "Св. Климент Охридски" - Охрид's post 24/10/2023

Нашата прошетка и од дронот на ! Вистинско уживање ❤️

Photos from ОСУ "Св. Климент Охридски" - Охрид's post 24/10/2023

Од одржаниот историски час и прошетка низ стариот дел на градот на професорите и учениците од нашето училиште! Навистина прекрасен ден ❤️

23/10/2023

Честит празник, 23-ти Октомври - Денот на македонската револуционерна борба!

Photos from ОСУ "Св. Климент Охридски" - Охрид's post 21/10/2023

Како дел од чествувањата по повод 23 Октомври- Денот на Македонската револуционерна борба, во големата сала на Општина Охрид беше промовирана книгата „За Македонистиката отворено“ од авторите Свето Стаменов и Димитар Пандев. Во оваа промоција се вклучи и Гимназијата. Нашата ученичка Константина Крежеска пред присутните прочита фрагменти од делото.

Победи на нашите ракометни екипи на општинските натпревари 20/10/2023

Одиме на зонски наптпревари во ракомет! Браво!

Победи на нашите ракометни екипи на општинските натпревари Вчера во спортската сала при основното училиште ,, Живко Чинго “во Велгошти се одиграа општинските натпревари во ракомет во машка и женска конкуренција за средни [....

Се грижиме за менталното здравје 17/10/2023

Повелете на настанот, сите се добредојдени!

Се грижиме за менталното здравје Преку настан кој ќе се одржи на 17 –ти Октомври (вторник) во 12:30 часот во холот на Гимназијата, преку презентации, интерактивни вежби и дебата, сакаме на младите [...]

Photos from ОСУ "Св. Климент Охридски" - Охрид's post 12/10/2023

Нашот хор во чест на 11 Октомври, Денот на востанието во општина Охрид! Одличен настап! 🇲🇰❤️

Во ОСУ “Св Климент Охридски” – Охрид, одбележан светскиот месец посветен на борбата против ракот на дојка 12/10/2023

Ја подржуваме борбата против ракот на дојка!

Во ОСУ “Св Климент Охридски” – Охрид, одбележан светскиот месец посветен на борбата против ракот на дојка Со цел да се подигне свеста за постоечката битка со која многу жени секојдневно се соочуваат, и оваа година по повод октомври – Месецот за [...]

МЕНТАЛНО ЗДРАВЈЕ НА СРЕДНОШКОЛЦИТЕ – ВАЖНОСТА НА МЕНТАЛНАТА ХИГИЕНА И ГРИЖАТА ЗА СЕБЕСИ 10/10/2023

Да му обрнеме внимание на менталното здравје, посебно кога се работи за младината!

МЕНТАЛНО ЗДРАВЈЕ НА СРЕДНОШКОЛЦИТЕ – ВАЖНОСТА НА МЕНТАЛНАТА ХИГИЕНА И ГРИЖАТА ЗА СЕБЕСИ Менталното здравје не може да биде изолирано од целокупното здравје. Тоа има многу аспекти, а најважни се психолошкиот, социјалниот и емоционалиот аспект. Кога ние ...

Последна мобилност од проектот „Спортот и уметноста ја лечат душата“ 09/10/2023

Многу насмеани лица на едно место!

Последна мобилност од проектот „Спортот и уметноста ја лечат душата“ Отпочнуваат нови проекти, се заокружуваат старите. Последната мобилност од проектот „Спортот и уметноста ја лечат душата“ во кој гимназијата учествува со училиш....

Старт на нов Еразмус+ проект 06/10/2023

Продолжуваме каде што застанавме. Нов проект, нови искуства и стекнати нови знаења! ❤🇲🇰

Старт на нов Еразмус+ проект Сезоната на Еразмус+ проекти ја започнуваме со посета на Изегем, Белгија каде 4 наши ученици: Тамара Парулеска, Јован Василески, Лора Ристеска и Димитар Гашоски прид...

Нека ни е честит денот на учителите! 05/10/2023

„Врвната уметност на наставникот е да ја разбуди радоста во креативното изразување и знаење“ - Алберт Ајнштајн. Честит нека ни е!

Нека ни е честит денот на учителите! Денешниот ден , 5 – ти Октомври е прогласен за Светски ден на учителите. Овој ден има за цел да ја потенцира и уважи вредноста [...]

Kонкурс за учество во Еразмус+ проект: Liter,Liter Ecological Environment 04/10/2023

Kонкурс за учество во Еразмус+ проект: Liter,Liter Ecological Environment

Kонкурс за учество во Еразмус+ проект: Liter,Liter Ecological Environment Во согласност со правилата од грантот за Еразмус+ проектот  2023-1-TR01 – KA210-SCH-000156764 ,,Liter,Liter Ecological Environment”, кој е финансиски поддржан и спроведуван во рамките на Програм...

Kонкурс за учество во Еразмус+ проект: Eco-Systems 04/10/2023

Kонкурс за учество во Еразмус+ проект: Eco-Systems

Kонкурс за учество во Еразмус+ проект: Eco-Systems Во согласност со правилата од грантот за Проектот  Еразмус+ проектот 2023-1-PL01-KA210-YOU-000167145  Eco-Systems кој е финансиски поддржан и спроведуван во рамките на Програмата Ера....

Kонкурс за учество во Еразмус+ проект: New Habits, New Earth 04/10/2023

Kонкурс за учество во Еразмус+ проект: New Habits, New Earth

Kонкурс за учество во Еразмус+ проект: New Habits, New Earth Во согласност со правилата од грантот за Проектот  Еразмус+ проектот 2023-1-PL 01 -KA210-SCH-E4E54F47  New Habits, New Earth, кој е финансиски поддржан и спроведуван во рамките [...]

Kонкурс за учество во Еразмус+ проект: United Against Bullying 04/10/2023

Kонкурс за учество во Еразмус+ проект: United Against Bullying

Kонкурс за учество во Еразмус+ проект: United Against Bullying Во согласност со правилата од грантот за Проектот  Еразмус+ проектот  2023-1-FR01 – KA210-SCH-79B33063 United Against Bullying, кој е финансиски поддржан и спроведуван во рамките на [...]

Освоени награди за прво место, млад талент и учество на 4. „Детски гласови 2023“ 02/10/2023

Добар почеток на годината, нормално со награди, овој пат во областа на поезијата. Браво за учесниците и менторот!

Освоени награди за прво место, млад талент и учество на 4. „Детски гласови 2023“ На убавиот христијански празник Вера, Надеж, Љубов и мајката Софија, учениците Сара Петкоска, Кјара Лазаревска и Наталија Секулоска под ментортво на професорот по ....

Нашето училиште, дел од образовниот проект за млади луѓе за светско наследство „Земете ја иднината во ваши раце“ 27/09/2023

http://gimnazijaohrid.edu.mk/2023/09/27/%d0%bd%d0%b0%d1%88%d0%b5%d1%82%d0%be-%d1%83%d1%87%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%88%d1%82%d0%b5-%d0%b4%d0%b5%d0%bb-%d0%be%d0%b4-%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d0%be%d1%82-%d0%bf%d1%80/

Нашето училиште, дел од образовниот проект за млади луѓе за светско наследство „Земете ја иднината во ваши раце“ И оваа година, нашето училиште е дел од образовниот проект за млади луѓе за светско наследство „Земете ја иднината во ваши раце“, финансиран од Програмата [...]

Photos from ОСУ "Св. Климент Охридски" - Охрид's post 26/09/2023

И пораките на нашите ученици по повод Европскиот ден на јазиците! ❤️

Photos from ОСУ "Св. Климент Охридски" - Охрид's post 24/09/2023

Проектна активност планинарење на активот по спорт. Убав ден, убаво дружење и насмеани лица. Едноставно уживање! ❤️🇲🇰💪

Rеализирана Erasmus + завршната мобилност во рамките на проектот 2022-1-PL01-SCH-000084734 „Trough Art and to Art- Theater of the Item“ 21/09/2023

Успешен крај на уште еден Еразмус+ проект. Браво!

Rеализирана Erasmus + завршната мобилност во рамките на проектот 2022-1-PL01-SCH-000084734 „Trough Art and to Art- Theater of the Item“ За време на тридневната посета, предметните наставници Ирена Бачиќ и Славка Јанеска, заедно  со претставници од училиштата од Полска, Романија, Бугарија и Турција, ...

Претставници од нашата Гимназија промоцијата на книгата ,,Зборот на Конески” 11/09/2023

Убав настан убава творба на нашата ученичка Јана Сиљаноска!

Претставници од нашата Гимназија промоцијата на книгата ,,Зборот на Конески” На 6.9.2023 во спомен-домот на Блаже Конески во с.Небрегово беше промовирана книгата ,,Зборот на Конески”. Во книгата,која е издадена од Културен и едукативен центар ,,Н....

Честит празник Македонијо! 08/09/2023

За многу години!

Честит празник Македонијо! ОСУ „Св. Климент Охридски“ Ви го честита Денот на независноста 8-ми септември! Нека ни е вековит!

Делегација на Институтот “Конфуциј” при УКИМ во посета на Гимназијата 07/09/2023

Нашите нови гости од институтот „Конфуциј“! Добредојдовте!

Делегација на Институтот “Конфуциј” при УКИМ во посета на Гимназијата Во посета на нашата Гимназија беше делегација од Институтот ” Конфуциј” при УКИМ .Целта на посетата беше запознавање со можноста за изучување на кинескиот јазик [....

Kонкурс за учество во Еразмус+ / 04/09/2023

http://gimnazijaohrid.edu.mk/2023/09/04/k%d0%be%d0%bd%d0%ba%d1%83%d1%80%d1%81-%d0%b7%d0%b0-%d1%83%d1%87%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-%d0%b2%d0%be-%d0%b5%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bc%d1%83%d1%81-decreasing-the-diversities-through-drama-3d/

Kонкурс за учество во Еразмус+ / Во согласност со правилата од грантот за Проектот  Еразмус+ проектот  2022-3-МК01-КА210 -YOU –000098960:Decreasing the diversities through drama / 3D, кој е финансиски поддржан и спроведуван [...]

Want your school to be the top-listed School/college in Ohrid?

Click here to claim your Sponsored Listing.

Location

Category

Telephone

Address

Димитар Влахов 71
Ohrid
6000
Other High Schools in Ohrid (show all)
D.U.T.U VANCO PITOSESKI OHRID D.U.T.U VANCO PITOSESKI OHRID
Kej Makedonija Br. 101
Ohrid, 6000

Општинско Угостителско Туристичко Училиште Ванчо Пит?

OЕМУЦ ''Св. Наум Охридски" - Охрид OЕМУЦ ''Св. Наум Охридски" - Охрид
Улица "Живко Чинго", бр. 1
Ohrid, 6000

OЕМУЦ "Св. Наум Охридски" - Охрид

ОУТУ „Ванчо Питошески“ - Охрид ОУТУ „Ванчо Питошески“ - Охрид
Улица "Кеј Македонија" бр. 101
Ohrid, 6000

ОУТУ „ВАНЧО ПИТОШЕСКИ" - ЦЕНТАР ЗА ПРИМЕР!