PSI Hydrobiological Institute

PSI Hydrobiological Institute

Governmental science-research and educational organization of national interest.

Operating as usual

Photos from PSI Hydrobiological Institute's post 13/12/2023

Во периодот 11-12.12.2023, делегација од ЈНУ Хидробиолошки завод, Охрид, предводена од директорот д-р Орхидеја Тасевска, беше во посета на Универитетот "Хасан Приштина" во Приштина, Косово. На Природно-математичкиот факултет се одржа заеднички состанок со деканот проф. д-р Idriz Vehapi и колегите од Институтот за биологија и беа посетени дел од лабораториите на институтот.

На наша огромна чест и задоволство, во Ректоратот на Универзитетот "Хасан Приштина" беше потпишан Меморандум за соработка помеѓу ЈНУ Хидробиолошки завод, Охрид претставуван од директорот д-р Орхидеја Тасевска и Универзитетот, претставуван од ректорот проф. д-р Qerim Qerimi.
Со овој чин се официјализира и продлабочува соработката помеѓу двете институции и се отвараат можности за спроведување на заеднички проекти, размена на искуства и мобилност на научниот кадар.

Photos from PSI Hydrobiological Institute's post 07/12/2023

Да ја приближиме науката до учениците, да ги научиме како да ја набљудуваат, истражуваат, но и да ја сакаат и заштитуваат природата, се едни од основните цели на работилниците во склоп на Мрежата за искуствено учење (www.miu.mk).

Заложбите на ЈНУ Хидробиолошки завод, Охрид, се што повеќе деца да ја искусат научно-истражувачката работа на едукативен, но и забавен начин

За да го оствариме тоа, голена улога имаат нашите поддржувачи UNICEF MK и Swedish International Development Cooperation Agency кои со своите донации ги зајакнуваат капацитетите на Институтот.

Денес можеме да се пофалиме со смарт табла, неколку нови микроскопи, планктонски мрежи, рН метри и друга пропратна лабораториска и теренска опрема, која на радост на децата ќе им биде на располагање во текот на работилниците.

🔍🔬🧪🧫⚗️📁🖍📚📖🐚🦐🦀🐟🌱🍂

Пријавете се на страната на МИУ и повелете да се дружиме и учиме заедно.

Македонско еколошко друштво

Photos from PSI Hydrobiological Institute's post 14/11/2023

Што научија денес нашите другарчиња од ООУ „Страшо Пинџур“ - Неготино:

Да ја набљудуваат природата, • Да прават разлика помеѓу различните типови водни живеалишта, • Да мерат на терен одредени физичко-хемиски параметри • Да колекционираат материјал за различни истражувања • Почитување на правила за однесување во лабораторија • Изолирање на живите организми од собраниот материјал и нивно набљудување под микроскоп • Да прават разлики помеѓу растителен и животински планктон • Да разликуваат групи организми од макрозообентосот (школки, полчави, ракчиња и сл.) • Како животните услови го одредуваат составот на живите заедници • Да бележат резултати добиени од терен и од лабораторија • Да донесуваат свои заклучоци и да споредуваат • Како изгледа тимска работа.

Ранотилница: ЖИВИТЕ ОРГАНИЗМИ И НИВНАТА ЖИВОТНА СРЕДИНА

Мрежа за искуствено учење - www.miu.mk
Македонско еколошко друштво
UNICEF MK

Photos from PSI Hydrobiological Institute's post 24/10/2023

Денес учевме, другарувавме, истражувавме, се забавувавме!

V-то одделенците од ООУ Александар Урдаревски од Чучер-Сандево во рамките на нашата работилница "Живите организми и нивната животна средина" набљудуваа три различни водни живеалишта, во лабораторија го анализираа нивниот жив свет 🔍🔬и ги збогатија своите знаења, притоа уживајќи во сите активности.

www.miu.mk
UNICEF MK
Македонско еколошко друштво
Aleksandar Urdarevski Skolo

Photos from PSI Hydrobiological Institute's post 17/10/2023

И покрај дождливото време, ние се забавувавме. Златните деца од ООУ "Екрем Чабеј" од Непроштено уживаа во истражувањата на терен и во лабораторија. Набљудуваа, микроскопираа, учеа.

Ви пренесуваме дел од прекрасната атмосфера од денешната работилница ^Живите организми и нивната животна средина^, организирана во рамките на Мрежата за искуствено учење www.miu.mk

UNICEF MK
Македонско еколошко друштво

Photos from Healthy Seas's post 14/10/2023
Photos from PSI Hydrobiological Institute's post 10/10/2023

Мрежата за искуствено учење ја продолжува својата активност и оваа учебна година!

Денес ние стартувавме со 9-то одделенците од ОУ„Братство Единство“-Охрид предводени од нивната наставничка по биологија Nikolina Srbakoska Trposka
Учениците во рамките на работилницата ЖИВИТЕ ОРГАНИЗМИ И НИВНАТА ЖИВОТНА СРЕДИНА се запознаа со три различни водни живеалишта и преку тетенска и лабораториска работа научија:

Да ја набљудуваат природата, • Да прават разлика помеѓу различните типови водни живеалишта, • Да мерат на терен одредени физичко-хемиски параметри • Да колекционираат материјал за различни истражувања • Почитување на правила за однесување во лабораторија • Изолирање на живите организми од собраниот материјал и нивно набљудување под микроскоп • Да прават разлики помеѓу растителен и животински планктон • Да разликуваат групи организми од макрозообентосот (школки, полчави, ракчиња и сл.) • Како животните услови го одредуваат составот на живите заедници • Да бележат резултати добиени од терен и од лабораторија • Да донесуваат свои заклучоци и да споредуваат • Како изгледа тимска работа.

Резервирајте ваш термин на страницта на МИУ www.miu.mk и бидете дел од нашата интересна истражувачка работа.

07/10/2023
Photos from PSI Hydrobiological Institute's post 30/09/2023

International Conference One Health And Zoology
September 27-29, 2023 Hisarya, Bulgaria.
Elizabeta Veljanoska-Sarafiloska Lence Lokoska Lidija Velkova-Jordanoska Suzana Patceva, Goce Kostoski Orhideja Tasevska Blagoja Trajcevski

Photos from PSI Hydrobiological Institute's post 24/08/2023

Ohrid Water Festival Уште еден успешно реализиран настан, панел дискусија на тема: Охридско Езеро - валоризација на вредностите како пат кон идните придобивки. Orhideja Tasevska Pecakov Kiril Dejan Pana Zoran Martinovski https://fb.watch/mDh_w9yhPP/?mibextid=Nif5oz
Ohrid News
https://fb.watch/mD2WR5bGRy/?mibextid=Nif5oz

Photos from PSI Hydrobiological Institute's post 23/08/2023

Прекрасен, раздвижен ден денес во ЈНУ Хидробиолошки завод - Охрид. Отворен ден на Институтот во рамките на Ohrid Water Festival и секако дружење со најмладите. Доживејте ја атмосферата преку фотографиите 😀
Orhideja Tasevska
Lence Lokoska
Marina Talevska
Elizabeta Veljanoska-Sarafiloska
Blagoja Trajcevski
Dusica Ilik-Boeva
Sonja Trajanovska
Biljana Budzakoska
Борче Чакаловски

Photos from Eko-svest's post 21/08/2023

Да го потенцираме значењето и заштитата на природните вредности. Благодарност до Eko-svest за поканата за учество.

Want your school to be the top-listed School/college in Ohrid?

Click here to claim your Sponsored Listing.

Location

Telephone

Address

Naum Ohridski 50
Ohrid
6000
Other Ohrid schools & colleges (show all)
Language School QUEEN Училиште за странски јазици Квин Language School QUEEN Училиште за странски јазици Квин
Jane Sandanski 75 V
Ohrid, 6000

Keep learning keep growing !

Onlajn Casovi po Fizika /Онлајн часови по физика Onlajn Casovi po Fizika /Онлајн часови по физика
Ohrid, 6344

Онлајн часови по физика за ученици од основно и средно образование

LerneDeutsch LerneDeutsch
Sateska 40/15
Ohrid, 6000

Часови по германски јазик, прилагодени на потребите на учениците и возрасните German lessons levels

Art center "Baby school" Art center "Baby school"
Ohrid

Прв 💥 едукативен центар за деца 🙋‍во Охрид Первый 💥 образовательный центр для детей 🙋‍♀️ в Охриде

Include me in Include me in
Ohrid

Erasmus +project

Школа за брзо читање и мудро учење - Охрид Школа за брзо читање и мудро учење - Охрид
BUlica Turisticka 69
Ohrid, 6000

Сертифицирани тренери, обучени за програмата за брзо ч

OОУ „Григор Прличев", Охрид OОУ „Григор Прличев", Охрид
Улица “Димитар Влахов“ бр. 65
Ohrid, 6000

ООУ „Григор Прличев“ Охрид

Malac Genijalac Ohrid - Училиште за ментална аритметика Malac Genijalac Ohrid - Училиште за ментална аритметика
MK, Boulevard Turistichka 32
Ohrid, 6000

Уписите се во тек! 🔹Нумикон 🔸Малац Сезнајко 🔹Ментална аритметика За деца кои го менуваат светот🌍

SHFK: "Nuri Mazari" - Dollogozhde SHFK: "Nuri Mazari" - Dollogozhde
Струга, Северна Македонија
Ohrid, 6331

Факултетско Студентско Собрание-ФТУ Охрид Факултетско Студентско Собрание-ФТУ Охрид
Кеј Македонија 95, Охрид
Ohrid, 6000

Kliker it centar Ohrid - Učilište za programiranje za deca Kliker it centar Ohrid - Učilište za programiranje za deca
Sveti Kliment Ohridski 43
Ohrid, 6000

Кликер ИТ центар за деца Oхрид е дел од најголемото училиште за програмирање во регионот.