Факултет за туризам и угостителство - Охрид

Официјална страна на Факултетот за туризам и угостителство

Operating as usual

01/12/2023

📢 Admissions - Final call - PhD studies 🧑‍🎓 📅1 - 14.12.2023

🔵 ⚪ Express interest and contact our Head of Third Cycle Studies Prof Dr. Risto Reckoski at [email protected]❗🔵 ⚪

For more info, check the following link https://rb.gy/hmvnl

----------------------------------------

📢 Уписи - Последен повик - Докторски студии 🧑‍🎓📅1 - 14.12.2023

🔵 ⚪ Искажете интерес и контактирајте го Раководителот на третиот циклус на студии Проф. д-р Ристо Речкоски на [email protected]❗🔵 ⚪

За повеќе информации за програмите, проверете го следниот линк https://rb.gy/pphw2
Конкурсот можете да го пронајдете на https://uklo.edu.mk/wp-content/uploads/2023/11/KONKURS-III-ciklus-2023-2024-tret-upisen-rok.pdf

📞 +389 76 355 501
✉️ [email protected]
📍 Кеј Македонија 95, 6000 Охрид
🌐 ftu.uklo.edu.mk

#укло

01/12/2023

📢 Admissions - Final call - Master studies 🧑‍🎓 📅1 - 14.12.2023

🔵 ⚪ Apply online via upisi.uklo.edu.mk❗🔵 ⚪

For more info, check the following link https://rb.gy/zfzem

----------------------------------------

📢 Уписи - Последен повик - Мастер студии 🧑‍🎓📅1 - 14.12.2023

🔵 ⚪ Пријавете се онлајн на upisi.uklo.edu.mk❗🔵 ⚪
Повеќе информации за процесот на аплицирање на https://rb.gy/okljz❗🔵

За повеќе информации за програмите, проверете го следниот линк https://rb.gy/okljz
Конкурсот можете да го пронајдете на https://uklo.edu.mk/wp-content/uploads/2023/11/KONKURS-II-ciklus-2023-24-tret-upisen-rok.pdf

📞 +389 76 355 501
✉️ [email protected]
📍 Кеј Македонија 95, 6000 Охрид
🌐 ftu.uklo.edu.mk

#укло

Photos from Факултет за туризам и угостителство - Охрид's post 28/11/2023

🔵 ⚪ Нашите професори Климе Попоски и Бојан Србиноски заедно со професорот Мирко Крафт од Универзитетот за применети науки во Кобург беа дел од проект за одржливост во осигурителниот бизнис поддржан од страна на Владата на Баварија❗🇩🇪 🇲🇰

🎓 Во рамките на проектот нашите професори имаа еднонеделна посета на Универзитетот за применети науки во Кобург, Германија 🇩🇪 каде остварија состаноци со претседателот на Асоцијацијата за научни истражувања во осигурувањето во Германија (DWfVW), г-динот Волфганг Вејлер, и еден од раководителите на Центарот за регулатива во осигурувањето во Германија, г-динот Хелмут Грундл. 🤝

👨🏻‍🏫 Дополнително, нашите професори одржаа предавања за студентите на универзитетот во Кобург за како осигурителниот бизнис може да придонесе кон одржливиот развој. ♻️ 🌎 🍃

🧑🏻‍💼 Конечно, професорите учествуваа на реномираната годишна конференција на Европскиот регулатор за пензии и осигурување (EIOPA) во Франкфурт 🇩🇪 која претставува уникатно место за размена на мислења за политиките во пензискиот и осигурителниот бизнис во Европа помеѓу регулаторите, супервизорите, осигурителниот бизнис и академијата. 🌐🎓📈

#фтуохрид #укло

27/11/2023

🔵 ⚪ Деканката на ФТУ Охрид, проф. д-р Снежана Дичевска, и Градоначалникот на Охрид, г-динот Кирил Пецаков потпишаа меморандум за соработка помеѓу институциите❗

⚪ Градоначалникот изрази значајна поддршка за реализација на активности во насока на развој на високото образование и наука 📚 🎓

🔵 ФТУ Охрид, исто така, ги става на располагање своите ресурси и капацитети за поддршка на општината во насока на развој на Охрид и околината 🍀💚📗

#фтуохрид #укло #охрид

Photos from Факултет за туризам и угостителство - Охрид's post 17/11/2023

🇲🇰 🇨🇳 Центарот за истражување при Технолошкиот универзитет во Далијан беше иницијатор за склучување договор за соработка во делот на високото образование и науката со Факултетот за туризам и угостителство во Охрид 🔵⚪ Иницијативата е резултат на долгогодишната соработка што Факултетот за туризам и угостителство ја започна со овој престижен универзитет, рангиран во топ 500 во светот, уште во 2016 година кога деканот проф. д-р Снежана Дичевска беше во работна посета на овој универзитет. ✨✨✨

⭐ Договорот што ќе се реализира во соработка со Центарот за научно истражувачка работа при ФТУ Охрид во наредните пет години, предвидува академска размена, тренинзи и обуки и научно истражувачка соработка и активности. Предвидени се низа заеднички научни истражувања во делот на дигиталното образование, дигиталната економија, меѓународна комуникација и соработка во делот на културата, во рамки на иницијатива „The Belt and Road Initiative“ и во други области. 🇲🇰 🇨🇳 🤝🤲

13/11/2023

🔵 ⚪ Нашата професорка Иванка Несторовска е избрана како една од најплодните научници на Универзитетот Св. Климент Охридски Битола за објавени трудови во базата Scopus❗ 🏅🫶🏻🧠

🟤 ⚪ Со цел стимулирање на научно-истражувачка работа, УКЛО започна со наградување на најдобри научни достигнувања! По повод Меѓународниот ден на науката за мир и развој, 10 ноември, Ректорскиот колегиум на УКЛО ги објави резултатите од Огласот за најдобри научници. 🤓💡🧠

Повеќе инфо на следниот линк https://uklo.edu.mk/blog/rezultati-od-oglasot-za-najdobri-naucnici/

#фтуохрид #укло #истражување #научник

Photos from Факултет за туризам и угостителство - Охрид's post 08/11/2023

🔵 ⚪ Одлична дружба помеѓу студентите и професорите на вчерашниот настан за стрелаштво во организација на Универзитетот Св. Климент Охридски Битола. Студентите имаа можност да се дружат со Ректорот на УКЛО, проф. Игор Неделковски и дел од УКЛО тимот. 👨🏻‍🎓 👨‍🏫 ✅ 💯

🔵 ⚪ Нашите студентки Ива Маленко и Мелек Зулфикар беа дел од натпреварувањето во стрелаштво со воздушна пушка и одлично го претставија нашиот факултет. Се надеваме дека ваквите настани ќе предизвикаат дополнителен интерес кај студентите и ќе прераснат во прекрасна традиција во иднина❗💥🎯🏅🎉

#укло

Photos from Факултет за туризам и угостителство - Охрид's post 06/11/2023

🔵 ⚪ Факултетот за туризам и угостителство оствари соработка со компанијата ЏОЈСОН СЕЈФТИ СИСТЕМС МАКЕДОНИЈА❗Деканката на ФТУ Охрид, проф. д-р Снежана Дичевска, заедно со раководителката на отсекот Царина и шпедиција, проф. д-р Данијела Милошоска, ја посетија компанијата и остварија средба со менаџерот Христијан Трајчески и дел од менаџмент тимот. На средбата се дискутираше за формите на соработка помеѓу институциите и се потпиша Меморандум за соработка. Со тоа се отвараат низа можности за студентите на ФТУ❗🤝🤲

Photos from Факултет за туризам и угостителство - Охрид's post 02/11/2023

🔵 ⚪ Нашиот студент Антонио Крстаноски ја доби годишната награда за млади истражувачи за најдобар труд од областа на управување со ризици и осигурување која ја доделува Агенцијата за супервизија на осигурувањето (АСО) 🇲🇰. Антонио победи со трудот насловен „Трендови во концентрацијата на пазарите на осигурување во Источна Европа“ што беше подготвен за Студентската конференција СЕРВЕКО 2023 организирана од страна на нашиот факултет 📚📝✍️✅💯🎓. Годишната награда за млади истражувачи се доделува секоја година на Денот на осигурувањето (1 ноември) на свечен настан организиран од страна на АСО и претставува значаен стимул за студентите да се развиваат и истражуваат во областа на осигурувњето и менаџментот со ризици. Успехот на Антонио беше поздравен од страна на Премиерот на Македонија г-динот Димитар Ковачевски и Претседателот на Советот на експерти на АСО, г-динот Крсте Шајноски. 🔴⚪ 🇲🇰

🔵 ⚪ На истиот настан, учествуваше и нашиот професор Климе Попоски како панелист на панел дискусијата насловена „Како растот на осигурувањето да го трансформираме во развој.“ Останати соговорници во панел дискусијата беа Претседателот на Советот на експерти на АСО, г-динот Крсте Шајноски, Претседателот на Стопанската комора, г-динот Бранко Азески, Генералниот директор на Триглав Осигурување Живот, г-ѓата Христина Џамбазовска Анастасов и Заменик министерот за финансии, г-динот Филип Николоски. 🗣🗨️🧠💡🇲🇰

#фтуохрид #укло #осигурување #истражување #македонија #ризици

Photos from Факултет за туризам и угостителство - Охрид's post 30/10/2023

🔵 ⚪ Факултетот за туризам и угостителство од Охрид беше домаќин на втората транснационална тренинг конференција за одржливи практики во кулинарството и развој и генерирање на дигитални алатки и ресурси што ќе се користат во образованието 👩🏻‍🍳 🍃♻️🌱, како дел од проектот SCOOK во рамки на акцијата КА220VET од Еразмус + програмата 🇪🇺.

Настанот се одржа во Охрид и Битола во периодот од 16 до 20 октомври, а на истиот, покрај професорите и студентите од ФТУ Охрид 🇲🇰, учествуваа професори и професионалци од АТУ универзитетот во Голвеј, Ирска 🇮🇪; Едукативниот центар за кулинарство Медитеранео во Валенсија, Шпанија 🇪🇸, Школата Жесе де Форест од Авен, Франција 🇫🇷 и Факултетот за биотехнички науки од Битола, Македонија 🇲🇰. 🤝 🌟 🌍 🙌🏼 ✨

Повеќе инфо на https://rb.gy/b1epz

#фтуохрид #укло

Photos from Факултет за туризам и угостителство - Охрид's post 27/10/2023

🔵 ⚪ Студентското бифе на Факултетот за туризам и угостителство Охрид доби нов лик❗ Обновениот простор ветува попогодна средина за студентите и за кадарот на факултетот, посебно за Катедрата за гастрономија. 👩🏻‍🍳🎓📚

🌟 Благодарение на поддршката на La Foundation Pour La Formation Hoteliere со седиште во Цирих, Швајцарија 🇨🇭, студентското бифе сега има нов инвентар на столици и маси. Овој вреден грант е плод на долгогодишната соработка помеѓу нашиот факултет и FH Фондацијата. 🤝

👩🏻‍🏫 Професор д-р Мирјана Секуловска, истакната личност во нашата академска заедница, одигра клучна улога во негувањето на ова долгорочно партнерство. Нејзината посветеност и напори кулминираа со ова значајно подобрување на нашето бифе, што на крајот е од корист за студентите, административниот и академскиот кадар на факултетот. 👩🏻‍💻🎓

✨ Ја упатуваме нашата срдечна благодарност до La Foundation Pour La Formation Hoteliere и професорката Мирјана Секуловска за нивниот непроценлив придонес. Трансформацијата на бифето е доказ за тоа што може да се постигне преку посветена соработка и заедничка визија за квалитет во образовниот процес. ✨🤝 🇲🇰 🇨🇭

#фтуохрид #укло #соработка

23/10/2023

📢 Admissions - Second call - Master studies 🧑‍🎓 📅24.10. - 3.11.2023

🔵 ⚪ Apply online via upisi.uklo.edu.mk❗🔵 ⚪

For more info, check the following link https://rb.gy/zfzem

----------------------------------------

📢 Уписи - Втор повик - Мастер студии 🧑‍🎓📅24.10. - 3.11.2023

🔵 ⚪ Пријавете се онлајн на upisi.uklo.edu.mk❗🔵 ⚪
Повеќе информации за процесот на аплицирање на https://rb.gy/okljz❗🔵

За повеќе информации за програмите, проверете го следниот линк https://rb.gy/okljz
Конкурсот можете да го пронајдете на https://uklo.edu.mk/wp-content/uploads/2023/09/KONKURS-II-ciklus-2023-24.pdf

📞 +389 76 355 501
✉️ [email protected]
📍 Кеј Македонија 95, 6000 Охрид
🌐 ftu.uklo.edu.mk

#укло

23/10/2023

📢 Admissions - Second call - PhD studies 🧑‍🎓 📅24.10. - 3.11.2023

🔵 ⚪ Express interest and contact our Head of Third Cycle Studies Prof Dr. Risto Reckoski at [email protected]❗🔵 ⚪

For more info, check the following link https://rb.gy/hmvnl

----------------------------------------

📢 Уписи - Втор повик - Докторски студии 🧑‍🎓📅24.10. - 3.11.2023

🔵 ⚪ Искажете интерес и контактирајте го Раководителот на третиот циклус на студии Проф. д-р Ристо Речкоски на [email protected]❗🔵 ⚪

За повеќе информации за програмите, проверете го следниот линк https://rb.gy/pphw2
Конкурсот можете да го пронајдете на https://rb.gy/fpp1f

📞 +389 76 355 501
✉️ [email protected]
📍 Кеј Македонија 95, 6000 Охрид
🌐 ftu.uklo.edu.mk

#укло

Photos from Факултет за туризам и угостителство - Охрид's post 20/10/2023

🔵 ⚪ Во текот на вчерашниот ден во хотел Милениум - Охрид, нашите професори Ристо Речкоски, Данијела Милошоска и Бојан Србиноски, како и дел од студентите на ФТУ беа дел од средбата и дискусијата за проблемите на потрошувачите при купување енергетски ефикасни апарати за домаќинство, како и инвестирање во обновливи извори на енергија. Средбата беше иницирана од страна на Организацијата на потрошувачи на Македонија (ОПМ) во рамките на проектот насловен, „Потрошувачите го предводат одговорот за развојот на енергетската амбиција на ЕУ- CLEAR-X.“ 🍃♻️🏞️🌱 🇪🇺

🔵 ⚪ Професорот Ристо Речкоски, заедно со Претседателката на ОПМ, д-р Маријана Лончар Велкова и Претседателот на ОПМ во Охрид, г-дин Вангел Спировски, го отворија настанот на кој беа претставени 4 брошури за ефикасно користење на енергијата, за чекорите до потрошувач-производител, за обновливи извори на енергија и за одржлив транспорт, како и ЗИП часописот на ОПМ од страна на Проф. д-р Сања Поповска Василевска. Дополнително, беа претставени сознанијата на ОПМ во поглед на доделувањето на субвениции и зеленото кредитирање од страна на м-р Мартина Грнчаревска❗🍀💡 🇲🇰

Овој настан има за цел да поттикне мерки за подобрување на позицијата на потрошувачите при реализирање на Зелената агенда во Македонија❗🌎🌳✅

Кратко резиме за настанот можете да погледнете на следниот линк https://youtu.be/5mCOSBwvq58?si=bZDlxLY_fcK0Avhp&t=662

#фтуохрид #укло #опм #заштитанапотрошувачи #зеленаагенда

Photos from Факултет за туризам и угостителство - Охрид's post 16/10/2023

🔵 ⚪ Нашата професорка Данијела Милошоска беше ангажирана како пленарен предавач на Првата меѓународна научна конференција 2023 во организација на Odsek za poslovne studije Blace - Toplička akademija strukovnih studija 🇷🇸 на тема поврзана со мерењето на перформансите на царинските служби❗🇷🇸 🇲🇰

🔵 ⚪ На конференцијата учествуваа и нашите професори Снежана Дичевска, Вера Караџова и Александар Трајков со свој научно истражувачки труд. Дополнително, се продлабочи соработката помеѓу двете институции❗📓📚📝✍️✅🇲🇰

Повеќе на https://www.blaceinfopress.rs/prva-medjunarodna-naucna-konferencija-u-organizaciji-odseka-za-poslovne-studije-u-blacu-okupila-veliki-broj-istrazivaca-iz-zemlje-i-inostranstva/?fbclid=IwAR2fUVNbUHsv9DKKB_4zfIn5XQO9HN3jidrOB1qAig_eGYM9om4TPlGizGk

#фтуохрид #укло #конференција #македонија #србија

11/10/2023

✨ 🇲🇰 🇲🇰 🇲🇰 ✨

Photos from Факултет за туризам и угостителство - Охрид's post 09/10/2023

🔵 ⚪ ФТУ Охрид беше дел од вториот ОТВОРЕН ДЕН на Универзитет „Св. Климент Охридски“ - Битола - УКЛО И ПРИЈАТЕЛИТЕ – СОРАБОТКАТА НА ДЕЛО на Економски Факултет - Прилеп
Голем настан кој се случи како резултат на активното партнерство помеѓу УКЛО, јавниот сектор, бизнис секторот и невладиниот сектор во насока на создавање поттикнувачки услови за развој на можности за квалитетно образование, личен и кариерен раст, економска и социјална стабилност.
✅10 компании од Пелагонискиот регион понудија 350 работни места за студентите и идните академски граѓани.
✅Се потпиша меморандум за соработка помеѓу Општина Прилеп и Универзитетот „Свети Климент Охридски“ од Битола.
✅Се одржаа три панел дискусии со претставници од УКЛО, бизнис сектор, јавен сектор и невладин сектор за придобивките на летната пракса, можностите за стипендирање и работно место од иднината.
✅Доделени благодарници на талентирани студенти
✅Доделени благодарници на академскиот кадар за придонес во проектот УКЛО НЕФОРМАЛНО УЧЕЊЕ
✅Вмрежување и забава со Jagoda & DJ Bobba Funk
🔺Настанот се реализира со обединување на капацитетите и ресурсите на УКЛО, јавните институции, Општина Прилеп, бизнис заедницата, Регионалната стопанска комора и граѓанскиот сектор. Настанот е реализиран со поддршка на проектниот партнер COSV branch Prilep - Entrepreneurship for tertiary graduates од проектот ЕНТЕГ, во рамките на Interreg IPA Програмата за прекугранична соработка.
🔸Благодaрност до сите партнери кои дадоа придонес за успешна реализација на настанот Регионални - Стопанска комора на Македонија Општина Битола - официјална страница MKC Bitola
🔸Благодарност до компаниите за учеството и соработката: Mikrosam Vitaminka MintIns Taskforce Bimilk ComfyAngel Кромберг & Шуберт Македонија & WIK Prilep

Повеќе на https://uklo.edu.mk/blog/vtor-otvoren-den-na-uklo/

#укло #уклостуденти #фтуохрид

Photos from Факултет за туризам и угостителство - Охрид's post 09/10/2023

🔵 ⚪ Од 3 до 7 октомври 2023, нашиот Проф. д-р Ристо Речкоски присуствуваше на 40та Светска конференција за туризам и угостителство “Промена на реалностите. Нови можности” во Виена, Австрија 🇦🇹, во организација на EUROChrie асоцијацијата - која е Европска Федерација на професори од областа на туризмот и угостителството којашто опфаќа научници од Европа, средниот исток и Африка, а е дел од Светската Федерација на CHRIE❗

Професорот презентираше свое научно истражување и во најдобра светлина ја претстави нашата институција, но и Република Македонија 🇲🇰, како единствен учесник на овој настан од целиот балкански регион. На овој глобален настан присуствуваа над 300 учесници од над 50 земји од сите континенти. Како 🔵 ⚪ Факултет за туризам и угостителство - Охрид, Универзитет “Св.Климент Охридски” - Битола, сме горди на ова❗ Честитки❗🔵 ⚪

#фтуохрид #укло

Photos from Факултет за туризам и угостителство - Охрид's post 06/10/2023

🟦⬜ Прекрасен отворен ден на УКЛО организиран на Економскиот факултет во Прилеп❣️ Одлична можност за вмрежување и дружба❗
#фтуохрид #укло #отворенден

03/10/2023

📢 #Квартален #МКСИГ монитор за вториот квартал од 2023 година 📊 📈 📉 🇲🇰

✅ побавен реален раст во неживотното осигурување од 2% (во однос на истиот квартал минатата година)
✅ инфлацијата се'уште има влијание врз осигурувањето на живот (реален пад од 2,1%)
✅ продолжува тенденцијата на поголема диверзификација на пазарното портфолио
✅ растечки потенцијал во здравственото осигурување, но со опасност за влошена профитабилност во наредниот период

Прочитајте повеќе на следниот линк:
https://ftu.uklo.edu.mk/wp-content/uploads/sites/9/2023/10/2023Q2.pdf

Photos from Факултет за туризам и угостителство - Охрид's post 02/10/2023

🌟 Прв академски час на ФТУ Охрид 🌟

🔵 ⚪ Среќен и успешен почеток до сите студенти и вработени на факултетот❗ Нека оваа година биде обележана со раст, успех и безброј моменти на инспирација. 💡🌟

#фтуохрид #укло #студирај #туризам #економија #бизнис #охрид #македонија

02/10/2023

Уживај во студентскиот живот и #ВерувајВоИднината
Но, прво? Одвој време и #ПодигниКартичка
Секој изминат ден со неподигната картичка значи изгубен оброк.

📅 Октомври е пред нас, месецот кога и официјално започнува користењето на наменските ко-брендирани Visa картички, на Шпаркасе Банка и Министерството за образование и наука, за субвенциониран студентски оброк, во академската 2023/2024 година.

💳 Од понеделник, 02.10.2023 година, сите студенти, кои ги подигнале своите картички ќе можат да уживаат во вкусни оброци во академската 2023/2024 година. Картичката ќе може да се користи на територија на целата држава, во сите продажни места за готова и приготвена храна, ресторани, пекари и маркети. Плаќањето пак ќе може да се изврши на ПОС терминал, на било која банка во земјата, инсталиран на продажни места во рамки на дефинираните дејности.

📱 А за сите студенти, кои сѐ уште не успеале да ја подигнат својата картичка, а имаат добиено смс од Шпаркасе Банка со посочено време и локација за подигнување, со цел да можат да ја користат картичката од месец октомври, треба да ја подигнат што побрзо, односно навремено. А оние кои не ги ажурирале своите податоци на онлајн платформата на банката, сѐ уште можат да го направат истото пред да одат да ја подигнат картичката, - и тоа на следниот линк: https://netbanking.mk/portal/studentportal 🌐

Дознај повеќе за наменската картичка и за сите поволности на следниот линк: https://bit.ly/3OO1tJg

#студенти #субвенциониранстудентскиоброк #МОН #ШпаркасеБанка

30/09/2023

🔵 ⚪ Студирај на ФТУ Охрид❗Четврт уписен рок на УКЛО 📅2-3.10.2023 🔵 ⚪

🔵🧑‍🎓⚪ Слободни места:
✅ Царина и шпедиција: 32 (со школарина)
✅ Царина и шпедиција (на англиски јазик): 7 (државна квота) | 8 (со школарина)
✅ Осигурување и менаџмент со ризик: 2 (државна квота) | 25 (со школарина)
✅ Менаџмент во услужен сектор: 26 (со школарина)
✅ Туризам: 2 (државна квота) | 28 (со школарина)
✅ Туризам (на англиски јазик): 8 (државна квота) | 8 (со школарина)
✅ Гастрономија: 7 (државна квота) | 20 (со школарина)
✅ Хотелско ресторански менаџмент: 10 (државна квота) | 10 (со школарина)

🔵 ⚪ Пријавете се онлајн на upisi.uklo.edu.mk❗🔵 ⚪
Повеќе информации за процесот на аплицирање на https://shorturl.at/ltMOW

📞 +389 76 355 501
✉️ [email protected]
📍 Кеј Македонија 95, 6000 Охрид
🌐 ftu.uklo.edu.mk

#укло

29/09/2023

🔵 ⚪ ПРВ АКАДЕМСКИ ЧАС НА ФТУ ОХРИД❗ 🔵 ⚪

Се известуваат студентите запишани во прва година во академската 2023/24 година првиот академски час ќе се одржи на 02.10.2023 година во 12 часот 📚📖📝🧑‍🎓

28/09/2023

🔵⚪✨ Третиот уписен рок успешно комплетиран 🎉 🔵⚪

Конечната ранг листа на пријавените кандидати можете да ја погледнете на нашата веб страна или кликнете на https://rb.gy/3t6la

Запишувањето на пријавените кандидати ќе биде на 29.09.2023 од 8 до 16 часот❗📚🎓

Подетални информации за потребните документи за запишување на https://rb.gy/hr7tj

#фтуохрид #укло

Photos from Факултет за туризам и угостителство - Охрид's post 28/09/2023

🔵 ⚪ ФТУ Охрид доби посебно Признание за придонес во туризмот, што по повод Светскиот ден за туризам му го додели Министерството за економија, а во име на Владата на РС Македонија 🇲🇰 🔵 ⚪ 🏞🏕⛵🚵

#фтуохрид #укло #туризам #македонија

Photos from Факултет за туризам и угостителство - Охрид's post 22/09/2023

🔵 ⚪ ФТУ Охрид ја продолжува соработката со бизнис секторот ❗Нашиот доцент Бојан Србиноски беше ангажиран во една од работните сесии на групацијата Виена Иншуренс Груп (ВИГ) од Австрија 🔴 ⚪ и дискутираше за движењата на клучните макроекономски показатели во Македонија на краток и среден рок и што може да се очекува во наредниот период 🔵 ⚪ 📈 📊🗣️ 🌎 🇲🇰 🇦🇹

15/09/2023

🔵 ⚪ Студирај на ФТУ Охрид❗Трет уписен рок на УКЛО 📅22.9.2023 🔵 ⚪

🔵🧑‍🎓⚪ Слободни места:
✅ Царина и шпедиција: 35 (со школарина)
✅ Царина и шпедиција (на англиски јазик): 8 (државна квота) | 8 (со школарина)
✅ Осигурување и менаџмент со ризик: 3 (државна квота) | 25 (со школарина)
✅ Менаџмент во услужен сектор: 27 (со школарина)
✅ Туризам: 5 (државна квота) | 29 (со школарина)
✅ Туризам (на англиски јазик): 8 (државна квота) | 8 (со школарина)
✅ Гастрономија: 7 (државна квота) | 20 (со школарина)
✅ Хотелско ресторански менаџмент: 11 (државна квота) | 10 (со школарина)

🔵 ⚪ Пријавете се онлајн на upisi.uklo.edu.mk❗🔵 ⚪
Повеќе информации за процесот на аплицирање на https://shorturl.at/ltMOW

📞 +389 76 355 501
✉️ [email protected]
📍 Кеј Македонија 95, 6000 Охрид
🌐 ftu.uklo.edu.mk

#укло

14/09/2023

🔵⚪✨ Вториот уписен рок успешно комплетиран 🎉 🔵⚪

Конечната ранг листа на пријавените кандидати можете да ја погледнете на нашата веб страна или кликнете на https://rb.gy/oce1m

Запишувањето на пријавените кандидати ќе биде на 15.09.2023 од 8 до 16 часот❗📚🎓

Подетални информации за потребните документи за запишување на https://rb.gy/hr7tj

#фтуохрид #укло

OSIGURUVANJETO E BIZNIS ILI SOLIDARNOST? | Klime Poposki | STORYTELLING 06 12/09/2023

🔵 ⚪ Погледнете го интервјуто на нашиот професор Климе Попоски за B2 Media 🔵 ⚪ 💵🚗📋🛡️ 👇👇👇

#осигурување #фтуохрид

OSIGURUVANJETO E BIZNIS ILI SOLIDARNOST? | Klime Poposki | STORYTELLING 06 Osnovacot na Agencija za supervizija na osiguruvanje i Univerzitetski profesor Klime Poposki vo sestiot ._______________________________________...

Почетна 05/09/2023

📢 Admissions - First call - Master studies 🧑‍🎓 📅25.09 - 03.10.2023

🔵 ⚪ Apply online via upisi.uklo.edu.mk❗🔵 ⚪

For more info, check the following link https://rb.gy/zfzem

----------------------------------------

📢 Уписи - Прв повик - Мастер студии 🧑‍🎓📅25.09 - 03.10.2023

🔵 ⚪ Пријавете се онлајн на upisi.uklo.edu.mk❗🔵 ⚪
Повеќе информации за процесот на аплицирање на https://rb.gy/okljz❗🔵

За повеќе информации за програмите, проверете го следниот линк https://rb.gy/okljz
Конкурсот можете да го пронајдете на https://uklo.edu.mk/wp-content/uploads/2023/09/KONKURS-II-ciklus-2023-24.pdf

📞 +389 76 355 501
✉️ [email protected]
📍 Кеј Македонија 95, 6000 Охрид
🌐 ftu.uklo.edu.mk

#укло

Почетна НОВОСТИ

Почетна 03/09/2023

📢 Admissions - First call - PhD studies 🧑‍🎓 📅18-29.09.2023

🔵 ⚪ Express interest and contact our Head of Third Cycle Studies Prof Dr. Risto Reckoski at [email protected]❗🔵 ⚪

For more info, check the following link https://rb.gy/hmvnl
You could find the detailed call onhttps://uklo.edu.mk/wp-content/uploads/2023/09/KONKURS-III-ciklus-2023-2024-EN.pdf

----------------------------------------

📢 Уписи - Прв повик - Докторски студии 🧑‍🎓📅18-29.09.2023

🔵 ⚪ Искажете интерес и контактирајте го Раководителот на третиот циклус на студии Проф. д-р Ристо Речкоски на [email protected]❗🔵 ⚪

За повеќе информации за програмите, проверете го следниот линк https://rb.gy/pphw2
Конкурсот можете да го пронајдете на https://uklo.edu.mk/wp-content/uploads/2023/09/KONKURS-III-ciklus-2023-2024.pdf

📞 +389 76 355 501
✉️ [email protected]
📍 Кеј Македонија 95, 6000 Охрид
🌐 ftu.uklo.edu.mk

#укло

Почетна НОВОСТИ

Почетна 02/09/2023

🔵 ⚪ Студирај на ФТУ Охрид❗Втор уписен рок на УКЛО 📅6-7.9.2023 🔵 ⚪

🔵🧑‍🎓⚪ Слободни места:
✅ Царина и шпедиција: 5 (државна квота) | 35 (со школарина)
✅ Царина и шпедиција (на англиски јазик): 8 (државна квота) | 8 (со школарина)
✅ Осигурување и менаџмент со ризик: 5 (државна квота) | 25 (со школарина)
✅ Менаџмент во услужен сектор: 30 (со школарина)
✅ Туризам: 11 (државна квота) | 30 (со школарина)
✅ Туризам (на англиски јазик): 8 (државна квота) | 8 (со школарина)
✅ Гастрономија: 8 (државна квота) | 20 (со школарина)
✅ Хотелско ресторански менаџмент: 14 (државна квота) | 10 (со школарина)

🔵 ⚪ Пријавете се онлајн на upisi.uklo.edu.mk❗🔵 ⚪
Повеќе информации за процесот на аплицирање на https://shorturl.at/ltMOW

📞 +389 76 355 501
✉️ [email protected]
📍 Кеј Македонија 95, 6000 Охрид
🌐 ftu.uklo.edu.mk

#укло

Почетна НОВОСТИ

30/08/2023

🔵⚪✨ Првиот уписен рок успешно комплетиран 🎉 🔵⚪

Конечната ранг листа на пријавените кандидати можете да ја погледнете на нашата веб страна или кликнете на https://rb.gy/tu2h8

Запишувањето на пријавените кандидати ќе биде на 31.08 и 01.09.2023 од 8 до 16 часот❗📚🎓

Подетални информации за потребните документи за запишување на https://rb.gy/hr7tj

#фтуохрид #укло

Photos from Факултет за туризам и угостителство - Охрид's post 21/08/2023

ФТУ Охрид продолжува да биде дел од на Institute of Hospitality, London❗🇲🇰 🇬🇧 🤝

🔵 ⚪ Членството е бесплатно и достапно за сите студенти кои студираат на ФТУ Охрид 🔵 ⚪

Членството во EMS овозможува:

✅ статус на припадност во глобална мрежа на професионалци
✅ кредибилност на вашето CV
✅ пристап до материјали за учење
✅ можности за вмрежување и учество на настани
✅ пристап до мрежата на EMS за менторирање
✅ попусти за студенти за различни видови брендови

Повеќе информации на следниот линк: https://shorturl.at/mIZ09

Want your school to be the top-listed School/college in Ohrid?

Click here to claim your Sponsored Listing.

Videos (show all)

🟦⬜ Нашиот професор Климент Наумов беше домаќин на познатиот шеф Марк Де Јонг во втората епизода од втората сезона на шоу...

Location

Telephone

Address


Кеј Македонија 95
Ohrid
6000

Opening Hours

Monday 08:00 - 16:00
Tuesday 08:00 - 16:00
Wednesday 08:00 - 16:00
Thursday 08:00 - 16:00
Friday 08:00 - 16:00
Other Ohrid schools & colleges (show all)
Language School QUEEN Училиште за странски јазици Квин Language School QUEEN Училиште за странски јазици Квин
Jane Sandanski 75 V
Ohrid, 6000

Keep learning keep growing !

Onlajn Casovi po Fizika /Онлајн часови по физика Onlajn Casovi po Fizika /Онлајн часови по физика
Ohrid, 6344

Онлајн часови по физика за ученици од основно и средно образование

Art center "Baby school" Art center "Baby school"
Ohrid

Прв 💥 едукативен центар за деца 🙋‍во Охрид Первый 💥 образовательный центр для детей 🙋‍♀️ в Охриде

Include me in Include me in
Ohrid

Erasmus +project

Школа за брзо читање и мудро учење - Охрид Школа за брзо читање и мудро учење - Охрид
BUlica Turisticka 69
Ohrid, 6000

Сертифицирани тренери, обучени за програмата за брзо ч

OОУ „Григор Прличев", Охрид OОУ „Григор Прличев", Охрид
Улица “Димитар Влахов“ бр. 65
Ohrid, 6000

ООУ „Григор Прличев“ Охрид

Malac Genijalac Ohrid - Училиште за ментална аритметика Malac Genijalac Ohrid - Училиште за ментална аритметика
MK, Boulevard Turistichka 32
Ohrid, 6000

Уписите се во тек! 🔹Нумикон 🔸Малац Сезнајко 🔹Ментална аритметика За деца кои го менуваат светот🌍

SHFK: "Nuri Mazari" - Dollogozhde SHFK: "Nuri Mazari" - Dollogozhde
Струга, Северна Македонија
Ohrid, 6331

Факултетско Студентско Собрание-ФТУ Охрид Факултетско Студентско Собрание-ФТУ Охрид
Кеј Македонија 95, Охрид
Ohrid, 6000

Kliker it centar Ohrid - Učilište za programiranje za deca Kliker it centar Ohrid - Učilište za programiranje za deca
Sveti Kliment Ohridski 43
Ohrid, 6000

Кликер ИТ центар за деца Oхрид е дел од најголемото училиште за програмирање во регионот.

SUNRISE-Language School,Ohrid SUNRISE-Language School,Ohrid
Bulevar Turisticka Br. 28/1/8
Ohrid, 6000

Училиште за странски јазици 070 391 451 / 070 331 791

IQ UP - Ohrid IQ UP - Ohrid
Mite Bogoeski
Ohrid, 6000

Со IQ Up! едукацијата преку иновативна методологија ги в?