OОУ „Григор Прличев", Охрид

OОУ „Григор Прличев", Охрид

ООУ „Григор Прличев“ Охрид

Operating as usual

Photos from OОУ „Григор Прличев", Охрид's post 24/11/2023

#ПРЛИЧЕВЦИ третоодделенци со гласна и здрава порака:
🗣 Добредојдовте на нашиот час по Природни науки кога учиме нешто повеќе за УНАПРЕДУВАЊЕ НА ЗДРАВЈЕТО. 🍀🫶
За да го направиме овој час поинтересен, а темата појасна и поблиска до сите нас, ги поканивме најстручните лица.👩‍⚕️🧑‍⚕️Тие се грижливи луѓе во бели мантили кои знаат многу за нашето здравје.💫🩵
Нашите гостинки ни зборуваа:
🌀 За вредноста на здравјето како предуслов за наш правилен раст и развој;
🌀 Улогата на лекарите и фармацевтите во лекувањето на болестите;
🌀 Грижата за сопственото здравје и превенција од некои болести;
🌀 Како да се развие чувство за здравствена етика и култура.💝
🔎 Нашите гости ни раскажаа и за нивната хумана професија, искуствата, улогата и начинот на работа.
🤷‍♀️🧏‍♂️После многу прашања и одговори на крај добивме лекарски преглед🩺 на час, а бевме почестени и со витамини и здрава храна специјално за нас.🥦🍋🍎
Ви благодариме:
👩‍⚕️Христина Р. Павловска, доктор по општа медицина; 🩺💉
👩‍⚕️Павлина Љ. Богоевска, м-р фармацевт;⚕️
👩‍⚕️Ксенија Мајсторовиќ, спец. доктор - невролог 🧠 и
👩‍⚕️Наташа Деспотоска, м-р фармацевт.

🔎Заклучокот е заеднички: Грижата за здравјето е многу важна, а децата треба уште од најрана возраст да научат како да го чуваат своето здравје❗️

Photos from OОУ „Григор Прличев", Охрид's post 21/11/2023

#ПРЛИЧЕВЦИ, младите физичари⚙️, повторно со успех и награди🏆.
🪩 На натпреварот кој се одржа на ПМФ во Скопје со цел да се пласираат експерименти, демонстрации, модели и симулации, а во склоп на манифестацијата 45 -та Школа „Млади физичари“🔭⚗️⚙️, нашите ученици ги постигнаа следните резултати :

🥇Наум Смилевски IX одд - I награда, за моделот „Јонски мотор” 📉
🥈Јон Ѓорѓиевски IX одд - II награда ,
за моделот „Магнетен воз” 📉
✔️Ментор: Славица Јолакоска - Таштаноска 👏

🧑‍🔬👨‍🔬 Младите физичари следеа и едукативни предавања кои беа дел од манифестацијата и имаа можност да се стекнат и со нови знаења.🪩📉⚙️

20/11/2023

💝👫Ние ДЕЦАТА, сите заслужуваме исто СОНЦЕ 🌞 и денес и утре и секогаш....🫶
🪅Низ различни активности го одбележуваме денешниот 🌎СВЕТСКИ ДЕН НА ДЕТЕТО🌎
🙋‍♀️💁‍♂️Денес се одзва Ученичкиот парламент и Детето правобранител🧏 со свои ставови за подобро утре на децата велејќи дека:
🗣"Светскиот ден на детето ни нуди инспиратив за застапување, промовирање и славење на нашите права, преточувајќи ги во дијалози, активности и акции кои ќе изградат подобар свет за децата".👫🧍👫🚶‍♀️🧍‍♂️
👉Го издвојуваме правото за здрав живот🤾‍♀️🤸‍♂️ кое денес беше инспирација за Спортските игри⛹️‍♂️🤼‍♀️, комбинирани со правото на свое ЈАС 🗣, мислење и пораки на Ученичкиот парламент кои нè потсетуваат дека:
👩‍❤️‍💋‍👨ДЕЦАТА се непроценлива вредност на човештвото 💎🫶 кое секогаш раѓа НАДЕЖ♥️🍀
Честит ден !💝


#СветскиДенНаДетето

20/11/2023

💝👫 Драги ДЕЦА, колку убав ден е денес❗️
🪅Ова е нашиот ден, нашата надеж🪟, нашата цел 🎯, нашето утре ♥️, нашето сонце 🌞!
🌎 Ајде да се собереме сите од целиот свет и заедно да полетаме во заеднички лет.🪁 Црни, жолти, бели, сите да сме весели.🙋🙆‍♂️🙋‍♀️
🕺💃Среќни да играме, пееме и сите да се смееме. Слога, љубов и радост во нас да царува, секој со секого да другарува.👩‍❤️‍👨🫶
🍀 Иста желба и мир да делиме, на ова исто СОНЦЕ да се веселиме!🌞
И малку се зборови нели❓️но доволно од нас #ПРЛИЧЕВЦИ смели.💝👫

🪅Ајде да го прославиме денешниот:
🌎Светски ден на детето🌎, бидејќи ♥️СИТЕ ЗАСЛУЖУВАМЕ ИСТО СОНЦЕ!🌞
🎯 Започнуваме со прославата. 🎉
🎬Видеото што следи кажува многу!⬇️


#СветскиДенНаДетето

Photos from OОУ „Григор Прличев", Охрид's post 17/11/2023

🗣Пораката на четвртоодделенците #ПРЛИЧЕВЦИ денес е едногласна:
🏵КОЛКУ Е ПРЕКРАСЕН НАШИОТ ОХРИД!🌊⛪️🌞
🤎Прошетка во срцето на старото градско јадро, низ тесните калдрмасти улички👫👫 по распосланата охридска архитектура и афтентичите бели куќи и кафеави прозорци кои гледаат кон Охридското Езеро🌊, доаѓаме до најубавата куќа Музеј на Робевци 🏘 и Спомен куќата на Христо Узунов 🏠.
⚜️А, таму како во бајка, златна соба,✨️ златната маска, 🎭 примероци од резба, Ширванот, оригинални експонати,🪞 облека, 💍накит, филигран, 📿 бисери и предмети на една стара охридска фамилија.⚜️
🗝Куќата од спротива е домот на Христо Узунов, спомен на едно време исполнет со 📜документи и предмети поврзани со Узуновата револуционерна дејност⚔️ во Охридско и реквизити од неговото херојство.⚜️
🤎Денот за запознавање со културното наследство и историското минато заврши со среќни лица🙋‍♂️🙋‍♀️ и инспиративна прошетка преку Мостот на желбите 🍀 Меѓу нив една искрена:
♥️"Го сакам мојот град, бидејќи имам право да живеам со неговата убавина и вредност"♥️ - посветена на престојниот Ден на детето!💁‍♂️🧏🙆🙋🙆‍♂️

Photos from OОУ „Григор Прличев", Охрид's post 16/11/2023

🌐 Светот го одбележува
Денот на толеранцијата ♾️ Го одбележуваме и НИЕ #ПРЛИЧЕВЦИ❗️
✅️ Да повториме: Толеранцијата претставува почитување,
прифаќање и уважување на богатствата од различности во светските култури и таа е форма на изразување и начин да бидеме луѓе, без дискриминација, а со многу љубов и разбирање.🔰🫂♥️
✨️Интересен ден во кој реализиравме уште поинтересна едукативна работилница на тема:
🔹️"Толеранцијата - богата разновидност!"🔹️
👉 Како иницијатор е Советот на родители👏, а пред шесттоодделенците стручната служба со психологот Анастасија Настеска 👩‍🏫 од нашето училиште и гостинот - родител Весна Спасеска, психолог 👩‍🏫 реализираа интерактивна средба.
👉 Низ разговор, прашања и дискусија се посочи и истакна за позитивната толеранција✅️, позитивните модели на однесување и комуникација✅️, конструктивно решавање на проблеми✅️, упатување на Јас - Пораки✅️ и посочување на начини за поголема толеранција помеѓу учениците✅️ 💁🙋‍♂️🙆‍♀️
✨️Работилницата се заокружи со
📦Кутијата на искрени пораки ✉️ во која се криеа ученичките зборови и заклучоци на темата на денот: ➰️БИДИ ТОЛЕРАНТЕН! ВО РАЗЛИКИТЕ Е НАШАТА СЛИЧНОСТ!➰️

16/11/2023

#ПРЛИЧЕВЦИ, ајде денес со промовирање на ТОЛЕРАНЦИЈА ♾️
да градиме хармонија помеѓу различноста 🔰 за да обезбедиме наше подобро утре 〽️ и волја да се прифати и разбере таа , затоа:

➰️БИДИ ТОЛЕРАНТЕН! ВО РАЗЛИКИТЕ Е НАШАТА СЛИЧНОСТ!➰️

⬆️Ова е нашата толерантна девиза со која денес ќе ги реализираме активностите врзани со негување на човековите вредности, создавајќи единство, поттикнувајќи одговорност кај сите и обединување преку љубов, мир и толеранција.♥️🙏♾️
👩‍❤️‍💋‍👨 Млади сме, но толеранцијата не познава години🫂

Photos from OОУ „Григор Прличев", Охрид's post 15/11/2023

🔎⚖️⚗️Науката и НИЕ... И повторно меѓу најдобрите.🏅
💡🔬⚙️По повод Светскиот ден на науката, на 10 и 11 ноември во ОСУ ,,Ацо Русковски”- Берово, се одржа
🔬44 МАКИНОВА 2023 и 21 ЕКОНОВА 2023♻️
🌎 Меѓународна изложба за иновации, пронајдоци, патенти, индустриски дизајн, нови технологии и производи, истражувачки проекти и младинско истражувачко и иновативно творештво.⚗️⚖️⚙️
👉Меѓу големиот број на учесници, учениците од нашето училиште
👨‍🔬Јон Ѓорѓиевски и 🧑‍🔬Наум Смилевски, ученици во IX одделение се претставија со свои истражувачи проекти од областа на физиката.📉
🔎Ученикот Јон Ѓорѓиевски освои бронзен медал🥉и диплома за трето место.🏆
👉Оригинални, иновативни и секогаш на врвот. Тоа се #ПРЛИЧЕВЦИ🏅🎖

Photos from OОУ „Григор Прличев", Охрид's post 14/11/2023

#ПРЛИЧЕВЦИ дел од 🚩
КАМПАЊАТА ПО ПРВА ПОМОШ ЗА МЛАДИ во организација на Црвен крст Охрид 🩺♥️👩‍🔬
📍Научивме колку е важна обуката од најмала возраст за правилно укажување на помош таму каде што е потребна, бидејќи ❣️ Првата помош е непроценлива животна вештина која децата треба да ја надоградуваат во текот на животот.❤️‍🩹🙌
📍Предавањето од стручното лице 👩‍🔬пред деветоодделенците вклучи обука за реанимација, задушување од страно тело, различни видови крварења, изгореници, смрзнатини и скршеници.🏥
📍Преку вакви едукации ја будиме свеста за хуманост и помош🙏🫂, па затоа 🙌 Ајде заедно и без страв да знаеме да помагаме и спасуваме нечиј живот секогаш кога е потребно.❣️

13/11/2023

🗓Понеделник напладне 🕛 е времето за премиерното издание на ДАЛИ ЗНАЕТЕ❓️ рубрика за љубопитните умови.💭💫
👉Во оваа епизода се крие одговорот на прашањето ДАЛИ ЗНАЕТЕ ЗОШТО НЕКОИ ЛУЃЕ СЕ ЛЕВУЧАРИ❓️🤚
♦️Како во овој свет на десничари се прифатени луѓето што ја користат повеќе левата рака🤚 од десната✋️?
♦️Зошто е тоа така и што велат научниците за тоа?🔬🧠🔗
♦️Колку такви ученици имаме во нашето училиште? 🤚
♦️Имаме уште прашања и интересни одговори од нашето истражување.⏳️
👉Слушнете ги внимателно во видеото📺 што следи бидејќи треба да ги знаеме заедно.💫
ДАЛИ ЗНАЕТЕ❓️ следува сега ⤵️

#прличевци #ајдедаучимезаедно #понеделникнапладне #ДалиЗнаете

13/11/2023

🗓Денес ја славиме љубезноста🩷🩵, еден од најубавите денови во месец ноември кога треба да споделиме љубезност🩷🩵.
Затоа, денес на 🪩Светскиот ден на Љубезноста - 13 ноември, насмевнете се 😀, подарете убав збор🗣, подадете рака 🫱, ширете добрина 🫶...
И кои се другите убави нешта за овој посебен ден да биде уште поубав и да премине во навика 🍀, а нашата порака погласна 🗣 ... ќе дознаете во:
➡️НАШИОТ ЉУБЕЗЕН ПРИРАЧНИК со наслов: 🩷"СПОДЕЛЕТЕ ЉУБЕЗНОСТ"🩵 кои ние #ПРЛИЧЕВЦИ го создадовме специјално за сите нас и вас.🎞
🎯Целта е единствена: да биде овој ден оној кој треба да нè поттикне и научи дека само човечноста може да го промени овој свет на подобро!🍀⤵️

Photos from OОУ „Григор Прличев", Охрид's post 07/11/2023

⚜️Денес #ПРЛИЧЕВЦИ од четвртите одделенија со пораката:
💙🌊Охриде, те сакаме❣️ Ти си нашиот град - нашата иднина, ја одбележаа
79 годишнината од Слободен ОХРИД☀️ и ја посетија алејата на спомен обележјата на паднатите борци во Спомен паркот на револуцијата.🇲🇰⚜️
🫶 Како ветување за вечна слобода и почит кон минатото за великаните 🪽

🤍🙏“Цутот на една младост
Кој растеше и живееше со нас,
Кој се радуваше и тагуваше со нас...
Падна, за она што мечтаеше -
Слободата на својот народ"🇲🇰

07/11/2023

⚜️...''Во мугрите кога ги растури исток
ко небото темно златестите зракој,
штом сонцето тргна проблеснато, чисто,
по пресните следи на ноќта и мракот,
езерните далги во утринен блесок
го гушкаат мило крајбрежниот песок,
тогаш дојди в Охрид"...⚜️ (Г.Т)

☀️🌊 За убавината твоја, за вечноста и радоста 💙 што ни ја даваш, денес празнуваме,🎉🇲🇰 се радуваме и создаваме нови дела за утре...💫
⚜️За тебе, Охриде...бидејќи те сакаме!💙

Photos from OОУ „Григор Прличев", Охрид's post 06/11/2023

👉Ја продолжуваме приказната за
📕(НЕ)ЗАБОРАВЕНАТА КНИГА📔 и активностите под мотото: 🅰️"Кога буквите зборуваат, мислите раскажуваат"💭 како дел од МЕСЕЦОТ НА КНИГАТА📚
👉Акцентот во одбележувањето го ставаме на охридските творци на пишаниот збор. 📖
✍️Наш гостин овој пат, беше писателот Мирко Томовски, 📝автор на многу дела напишани во проза и поезија, основач на здружението за литература и манифестацијата "Охридски поетски бисер" и добитник на безброј награди и признанија.🎖📜
🖋📘Поетската средба со писателот за #ПРЛИЧЕВЦИ беше ново доживување исполнето со рецитирање на негови стихови и разговор за книгите 📚и нивните теми кои раскажуваат за веселбата во шумата,🌲 нејзината чудесност,💮 за убавата внука,👩‍🦰 разбојот од едно време 🧶и други приказни кои ставаат печат на неговата кариера.
👫👩‍🏫👨‍👩‍👦‍👦Ученици, наставници, родители... заеднички го сфативме значењето на читањето како моќна алатка за изградба на една личност, но и вредноста на ваквите средби полни со искуство и предизвик за пишаниот збор.✍️📖
📚Нашата библиотека сега има некои од неговите наслови кои ги добивме за подарок.🎁 А, од нас гостинот писател доби наша 📓УЧЕНИЧКА КНИГА📓 полна со лични творби, илустрации, многу емоции и искрени пораки✍️📜🫶

06/11/2023

✨️Денес во рубриката ДАЛИ ЗНАЕТЕ❓️ќе прошетаме во Франција 🇨🇵 за да се запознаеме со една ПАРИСКА ДАМА. 👠👒🎀
⚜️Нејзината историја е многу интересна и посебна, а ние љубопитно истраживме нешто повеќе за неа и нејзиното постоење.⚜️
🗼Тоа е АЈФЕЛОВАТА КУЛА🗼
🗣Ја нарекуваат: Чудо од железо, дамата од Париз, Челичната Лејди, Убавицата на Франција, Украс на светот, Магијата на сите времиња....👑🌐🪄
🗼ДАЛИ ЗНАЕТЕ како настанала АЈФЕЛОВАТА КУЛА?🗼
✨️Место за инспирација, уметност, љубов, пријателства, восхит... и што друго?
💙🤍❤️
🎬Слушајте внимателно,📺 гледајте будно, бидејќи вреди да се знае.⤵️

#прличевци #ајдедаучимезаедно #понеделникнапладне #ДалиЗнаете

Photos from Градски Кошаркарски Клуб Охрид's post 05/11/2023

ℹ️Овој викенд - ГЕНЕРАЛКА ВИКЕНД АКЦИЈА 🪣🧹 посветена на здравите услови за спортските активности, бидејќи хигиената и чистата средина при тренинг и спортување се основните услови за работа.🏀⛳️🍃
👉Заслужни за тоа се 🏀 Градски Кошаркарски Клуб Охрид кои темелно и комплетно ја исчистија и санираа нашата училишната сала.
💙Благодарност и големо БРАВО 👏 за посветеноста, ангажираноста и
професионалното поставување на вакви норми во спортувањето.⛹️‍♂️🤾‍♂️⛹️‍♀️🤸‍♀️🤼‍♂️
🍃ЧИСТА СРЕДИНА ЗА ЗДРАВ СПОРТ! 🏀🥅⚽️

Photos from OОУ „Григор Прличев", Охрид's post 04/11/2023

💚Нашиот ⛅️КЛИМАТСКИ ЕКО ПРЕДИЗВИК 🍃 #ПРЛИЧЕВЦИ го спроведоа со меѓуученичка едукација на тема:
🌞☁️Глобалното затоплување - Климатска криза ❌️ како една од најголемите закани за човештвото и светот 🌎
Нашиот тим од проектот ♻️„Училишта без пластика“♻️ (Eco School "Grigor Prlicev" Ohrid, Macedonia www.ekoschool.wordpress.com ), како дел од „School Plastic Free Movemen“ - поддржан од Erasmus+KA3 програмата на Европска Унија, во чест на овој предизвик, истражуваа и се претставија со свое гледање и презентација.🖥 🔝Оригиналноста на активноста по повод ♻️ Денот на климатските промени, се заокружи со едукативен КВИЗ натпревар за своите сооченици од VII одделение.🙋‍♂️
💚Интересен начин преку заедничка дружба против глобалното затоплување, причините и последиците од него и ефектот на стаклената градина💠
♻️Докажаа дека #ПРЛИЧЕВЦИ со своите ментори, можат преку ваков еко активизам да помогнат во превенирање на последиците од глобалното затоплување.
🟢Овој наш ЕКО ГЛАС е дел од едукативната компонента на проектот „Училишта без пластика“ која континуирано ќе се спроведува под мотото: ❗️„Да ги ослободиме училиштата од пластика – ние сме мали, но можеме да направиме големи промени"🟢
🖌Од друга страна најмалите ЕКО предизвикувачи од II и IV одд. реализираа 🎨Ликовна работилница🎨 која ја отсликува свеста за подобрување на навиките кај нив и нивното место на живеење 🖼 и иднина на нашата планета Земја.🌎


04/11/2023

🗣Денес ќе ја повториме
⛅️ДЕФИНИЦИЈАТА ЗА КЛИМАТСКИТЕ ПРОМЕНИ 🍃 која вели:
♻️"Климатските промени се предизвикани директно или индиректно од човечката активност која го менува составот на глобалната атмосфера со промени на климатските услови"♻️
🟢 Затоа денес на 4 ноември - Светскиот ден на климатските промени, ние #ПРЛИЧЕВЦИ си поставуваме
🌍♻️КЛИМАТСКИ ЕКО ПРЕДИЗВИК♻️🌎 за будење на нашата свест, запрашувајќи се: Каде и каков е нашиот ЕКО ГЛАС❓️За активностите на оваа тема...наскоро🔜

Photos from OОУ „Григор Прличев", Охрид's post 03/11/2023

👉 Продолжуваме со интересни активности во рамките на
МЕСЕЦОТ НА КНИГАТА 📚📖📗
❓️ Денес го поставуваме прашањето: Од каде доаѓа посебниот мирис на книгата 📗, нејзината шареноликост, дизајн, веселите букви и убавите бои? Тајната се крие во 🔰ПЕЧАТНИЦАТА❗️
👫 Третоодделенците #ПРЛИЧЕВЦИ посакаа да ги дознаат одговорите на лице место, како гости во печатницата "Коста Абраш" - Охрид.🔰
🤝 Средбата беше склоп на запознавање со процесот на употреба на различни видови на хартија, 📜🗞печатарските машини🖨, подготовките и начинот на изработка на книгата 📕, техниката и боите кои се применуваат 📚 и практичната работа на љубезните вработени на тие преубави дела.✨️
🤩 Резултатот - задоволни и насмеани лица на децата и "тазе" подароци од хартија.🛍
👉 Заклучокот е повторно истиот - За вечноста на нашата "(НЕ)заборавена книга"📗📚📕

Photos from OОУ „Григор Прличев", Охрид's post 02/11/2023

❣️📚 Во срцето сме на МЕСЕЦОТ НА КНИГАТА, а #ПРЛИЧЕВЦИ во светот на поезијата за деца.🙋‍♂️🙋‍♀️
👉 Под мотото "КОГА БУКВИТЕ ЗБОРУВААТ, МИСЛИТЕ РАСКАЖУВААТ"💭 одбележуваме уште еден ден посветен на убавиот збор.
👉 На гости ни беше ✍️ Светлана Каланоска Котевска, автор на збирките поезија за возрасни: "Молитва на срцето" и "Поента" и дел од едицијата "Стихувалки"- збирка со поетски творби од група автори.
📖 Нејзината поезија за деца ја читаа нашите ученици со радост и внимание уживајќи во секој стих, а потоа зборуваа и раскажуваа... на интересни теми со авторката.🫶
🪄 Нивната фантазија отслика на хартија и дел од нејзиното творештво.🎨
📝 Нашата порака и понатаму е иста: "Да не ја заборавиме моќта на книгата и да ја избришеме прашината од нејзините корици бидејќи внатре се крие мудроста".📜📗
❗️За нашата "(НЕ)заборавена книга"

30/10/2023

🕛 Време е за премиерното издание од нашиот оригинален серијал:
🎬 ДАЛИ ЗНАЕТЕ❓️
👉 Во оваа епизода ве прашуваме: ДАЛИ ЗНАЕТЕ дека Македонија има ДОЛИНА НА КАКТУСИТЕ? 🌵🌼🌵🌼
🏜 Тое е еден од ретките природни феномени кај нас. 🖼 ❓️Каде се наоѓа, како изгледа, кој ја создаде оваа долина... и слични интересни нешта ќе дознаеме од нашето истражување во следните 3️⃣ минути 🏜
🎬 Љубопитни #ПРЛИЧЕВЦИ ајде заедно да слушнеме и погледнеме 📺⤵️

#прличевци #ајдедаучимезаедно #понеделникнапладне #ДалиЗнаете

29/10/2023

ℹ️ ПОТСЕТУВАЊЕ❗️
Нашиот нов проект:
ДАЛИ ЗНАЕТЕ❓️премиерно се емитува СЕКОЈ ПОНЕДЕЛНИК во 1️⃣2️⃣ч. на нашата ФБ страна.
🔎 Нашиот тим истражува за работи кои што сте ги знаеле, а можеби ги заборавивте!
🔎 За нештата што сте ги слушнале, а
треба да ги запомнете!
🔎 За сè што ви е потребно да знаете!
🔎 Занимливости, едукативни теми,
необични приказни, научни изуми и вистини од сите области!
💡 🌎 🗝 🔬 🪟 🪩
Ајде да учиме заедно 📚 кратко и јасно,
само во неколку минути 📺 🎥
📊 Репутацијата на проектот и интересот се големо задоволство за сите🫶
ℹ️ Следете нè... следуваат интересни епизоди 🎬

Photos from OОУ „Григор Прличев", Охрид's post 28/10/2023

🎁Деновиве #ПРЛИЧЕВЦИ добија за подарок нов предизвик - една од најстарите игри која ги активира менталните и интелектуални карактеристики со цел креативност и логичност.
⬛⬜️ Тоа е ♟️ШАХОТ♟️, игра која стимулира позитивни човечки вредности како упорност, трудољубивост, одговорност, солидарност, коректност и фантазија, потребни од најмали нозе.⏳️✌️
♟️На посетата нашите гости и подарувачи од Шаховски клуб Ласкер-Охрид, низ едукативен шаховски час ги појаснија предностите за играњето на ШАХ меѓу децата, нивните мисловни вештини, подобрувањето на интелектот, карактерот, моралот и нивните емоции.🙋‍♀️🙋‍♂️🤍🖤
🎁Подарените шаховски гарнитури беа интересен предизвик за најмладите кои за почеток научија кои се 1️⃣6️⃣те фигури кои прават спој на едно ново 🤝 пријателство со шахот.
👉Истовремено на ниво на општина Охрид беше одржана стручна обука на наставници - ментори, за реализација на ШАХ во училиштата.🏢
⬛⬜️Со тоа стануваме дел од проектот: ♟️"Шахот како предмет во образованието"🔳
👉Со ваква посветеност и поддршка #ПРЛИЧЕВЦИ изјавуваат дека ШАХОТ станува наша нова инспирација за учење!🔳 💛♟️

Photos from OОУ „Григор Прличев", Охрид's post 26/10/2023

📚МЕСЕЦОТ НА КНИГАТА е во тек, ставаме белег со еден интересен
📖ЛИТЕРАТУРЕН НАСТАН📖
#ПРЛИЧЕВЦИ на средба со писателката ✍️ Ана Цветаноска, автор на стихозбирките: "Стихови за љубовта", "Чемерика", "Световина", како и кратките пиеси: "Збунки" и збирката раскази "Ајви", кои од денес се на рафтовите и од училишната библиотека.📔📘
🙋‍♂️🙋‍♀️Дружбата беше сплет од литературни читања, можност да се комуницира со авторот и многу одговори на прашањата: како се пишува книга, како авторката добива инспирација за да ги напише книгите, од кога пишува...✍️
👉Покрај нив беа присутни и дел од родителите кои како поддршка преку Советот на родители, зедоа учество во настанот.❣️
📚Во рамките на одбележувањата на овој месец на книгата нашето училиште објавува и ✍️ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС✍️ на тема: (НЕ)ЗАБОРАВЕНА КНИГА📔 за учениците од петтите одделенија и ќе трае до 15.11.2023 година.📜 Творбите под шифра треба да се достават во училишната библиотека. Авторството ќе го докажат со втор примерок кој треба да го приложат после откривањето на шифрите.
👉Пораката на конкурсот е: "Да не ја заборавиме моќта на книгата и да ја избришеме прашината од нејзините корици бидејќи внатре се крие мудроста".📜📖📘

24/10/2023

🇺🇳Денес да проговориме за ООН!
🌐Тоа е кратенка на Организацијата на Обединети Нации - заедничкиот дом на сите 193 земји од светот кои се нејзини членки. 🏢 Овој дом е и наш дом, а овој ден е и наш ден, бидејќи сме земја членка 🇲🇰 која оваа година одбележува 30 години од своето членство во ОН.🇺🇳
➡️Денес под мотото: 🕊"СВЕТ БЕЗ ВОЈНИ"❌️
#ПРЛИЧЕВЦИ, испратија моќна порака 🗣 и слушнаа нешто повеќе за овој важен ден.
🌐Кога светот го демнат бројни опасности, 🇺🇳Обединетите нации е двигателот за изнаоѓање соодветни решенија за секој проблем.
❗️Денес дознавме дека тоа значи доследно исполнување на основните цели на ОН: да одржува меѓународен мир и безбедност, да развива пријателски односи и почитување меѓу нациите, еднакви права и меѓународна соработка и помош при решавање на меѓународни проблеми од економски, општествен, културен или хуманитарен карактер.🙏🌿🕊
👫👫И ние децата заедно со сите жители и земји од сите светски меридијани, заслужуваме подобар свет, свет на разбирање, соработка и градење мостови, свет со сите неопходни услови за достоинствен живот и мир насекаде! 💙🤍
🇺🇳 Под закрилата на Обединетите нации, таквиот свет мора да биде наша реалност, 🕊СВЕТ БЕЗ ВОЈНИ!❌️

🇺🇳🍀Среќен 24 Октомври – Денот на Обединетите нации 🇺🇳🍀

Photos from OОУ „Григор Прличев", Охрид's post 24/10/2023

🪄 Една мудра мисла вели:
„Кажи ми и можеби ќе заборавам.
Научи ме, се сеќавам. Вклучи ме, учам"❗️
👉 Токму со ваков епилог беа деновите исполнети со искуствено учење на #ПРЛИЧЕВЦИ и нивните ментори, кои беа вклучени во проектот: "Дигитализација и промоција на културното наследство во Охрид" 🏘⚜️⛪️
Домаќинот, регионалниот 🌳🌱Зелен центар од Охрид Regional Green Center Ohrid/ Регионален зелен центар Охрид,
спроведе неколкудневни едукативни авантури за учениците од градов, а нашите #ПРЛИЧЕВЦИ посетија локалитети во стариот град 🏘 и Музејот на вода - Заливот на коските.🛖
👨🏻‍💻👩‍💻 Охридските млади истражувачи со голема заинтересираност ги проследија сите информации во текот на посетите и ги проширија своите знаења и искуства.🔍
👉 Проектот се спроведува во рамки на
Regional Programme on Local Democracy in the Western Balkans , која е финансирана од Delegation of the European Union, Skopje, a ја спроведува Програмата за развој на Обединетите нации UNDP MK, кофинансиран од Општина Охрид 🏛.

23/10/2023

🗓 Понеделник, точно напладне 🕛 е времето за сите љубопитни #ПРЛИЧЕВЦИ и рубриката:
ДАЛИ ЗНАЕТЕ❓️
А, овој пат во неа, сите вас ве очекува нешто вкусно🧁, неодоливо🎀, освежително🧊 и слатко задоволство🍥
Неговото име е 🍦СЛАДОЛЕД🍦- најстариот десерт во светот 🪩!
🍂Иако е есен, топлите октомвриски денови🌞 дозволуваат да уживаме во неговиот вкус или барем во неговата приказна. 🍨🍦🍡
ДАЛИ ЗНАЕТЕ КАКО НАСТАНАЛ СЛАДОЛЕДОТ❓️
🍦📺 Ајде заедно да се сладиме со одговорот на ова прашање.⤵️

#прличевци #ајдедаучимезаедно #понеделникнапладне #ДалиЗнаете

23/10/2023

🇲🇰Денешниот 23 ОКТОМВРИ ја слави искрата која роди сонце во најубави бои.☀️🧡🌞
✨️Искра, стремеж и надеж на револуционерите во градење на независна татковина.🇲🇰
❤️Да си посакаме посветла иднина за сите, инспирирани од родољубието и хероизмот на нашите народни револуционери💛
🎉ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! #ПРЛИЧЕВЦИ

20/10/2023

👉 #ПРЛИЧЕВЦИ членови на училишната библиотека имаа можност да ја проследат промоцијата на книгата
📚"ЗА МАКЕДОНИСТИКАТА ОТВОРЕНО" од авторите Свето Стаменов и проф. д-р Димитар Пандев.
💫 Младите љубители на книгата се запознаа со содржината на делото кое опфаќа теми за разнообразниот и богат свет на македонскиот јазик ⚜️
🏛 Промоцијата се реализира во просториите на општина Охрид како дел на чествувањето на престојниот празник - 23 ОКТОМВРИ ⚜️
🙎‍♀️🙎Учениците имаа можност изворно да се запознаат со ✍️ авторите, ✍️уредникот ✍️ и останатите промотори на ова значајно дело, преку разговор и интересни прашања.📚

20/10/2023

👉Нашиот Ученички Парламент, на гости кај Младинската заедница од Охридската гимназија и заеднички во проектот посветен на 🧠 Деновите на свесност за менталното здравје 🧠
🙋‍♂️ЈАС И СВЕТОТ ОКОЛУ МЕНЕ 🪩🧩 беше темата на работилницата која ја водеше психологот од средното училиште и гешталт психотерапевт, кој беше гостин на проектот.
👉На оваа работилница низ презентација беше истакната важноста на менталната хигиена 🧩, со приказ на краткометражен филм 🎞 подготвен од страна на учениците од гимназијата, а низ практични вежби во парови 👫👫 и диксусија во група 🗣 учениците се запознаваа со поимот свесност за внатрешниот и надворешниот свет: кои се тие, какви се, што тоа значи за нив, како се чувствуваат...⁉️
✔️Целта на оваа работилница беше градење на позитивен однос кон себе, сликата за себе, како и свесноста за грижа, доаѓајќи до заедничката порака дека:
〰️НЕ СЕ СИТЕ ЛУЗНИ ВИДЛИВИ!〰️

Photos from OОУ „Григор Прличев", Охрид's post 19/10/2023

🤎🤍Кога хуманоста ќе се покаже на дело, тогаш се гледа големината на човечкото срце. ❤️
#ПРЛИЧЕВЦИ успешно ја заокружија хуманитарната акција:
🫶ОД НАС - ЗА НАС🫶, по повод Светскиот ден за борба против гладта.🍞🥨🥐
🤲Подадовме рака покажувајќи солидарност и човечност, бидејќи хуманоста се учи од срце.🤎 Ова нека биде само почеток на нашите добри дела.🌼
🎀Нашето малку за некого е многу❗️
🎁Собраните донации во соработка со Црвен крст Охрид ќе отидат на вистинската адреса.... адреса која се вика: ❤️🤍🤎ЗАЕДНИЧКА ТОПЛИНА И РАДОСТ💫

Photos from OОУ „Григор Прличев", Охрид's post 17/10/2023

🎯 Стартува:
📚 МЕСЕЦОТ НА КНИГАТА 📚 кој традиционално се одбележува
од 15 октомври до 15 ноември 📘📗📙
#ПРЛИЧЕВЦИ ги започнаа активностите со промоција на збирката поезија 📖 "Деца и ние децата", од приредувачот Адемир Адо Халиловиќ.
👉 Во оваа збирка се застапени млади поети од Балканот, меѓу нив и нашите ученици, третоодделенецот ✍️Андреј Цонев👏 и седмоодделенката ✍️Ана Цонева👏
🙋‍♂️🙋‍♀️Учениците се дружеа со поетите кои ја промовираа збирката и уживаа во пишаниот збор на нашите млади поети.🖋🍀📖

16/10/2023

🎬 Новата епизода која следи 🕛 ве прашува ДАЛИ ЗНАЕТЕ кое е 🌳 најстарото дрво во Македонија❓️
🤔 Ако помисливте на нашиот Стар Чинар 🌳 проверете дали сте право❓️
🔎 Следува нашето кратко истражување за сите љубопитни #ПРЛИЧЕВЦИ.
🔰 Ајде да учиме заедно❗️
📺 Да погледнеме и слушнеме со внимание ⤵️

#прличевци #ајдедаучимезаедно #понеделникнапладне #ДалиЗнаете

16/10/2023

👉 #ПРЛИЧЕВЦИ во борба против гладта!✖️
🍞🥨🥐 Тридневна Хуманитарна акција:
🤍🤎 ,,ОД НАС - ЗА НАС" 🤎🤍
🫶 Повод: Светскиот ден за борба против гладта❗️
📍Цел: да покажеме хуманост со донирање различни прехранбени производи и средства за хигена;
🖇 Учесници: родители, ученици, вработени...
🏢 Место: Училишен двор, поставени два штанда;
⏰️ Време: 07:30 - 08:00
13:00 - 14:00
🗓 од 16.10 до 18.10.2023г.
📜 Порака: Хуманоста и солидарноста се две сили што човекот го прават човек, затоа нека биде 🤍Од нас - за нас🤎🫶

#хуманост #светскидензаборбапротивгладта #прличевци #среќаЗаситЕ
#донирање

13/10/2023

🎯 🥅 Започнавме со Европскиот ден на спорт во училиштата ! 🎾🏀⚽️
Но, еден ден не е доволен! ✔️
Затоа продолжуваме и промовираме спортски активности за секој ден насловени како:
🤸🤸‍♂️ ВЕЖБАЈ ЗА РАДОСТ 🤸🤸‍♀️
👉 Физичката активност е здравје, а здравјето е радост за сите❗️
☀️ Пред нас е убав есенски сончев викенд 🍂🌼, ајде за миг, сите на спорт во природа❗️

⛹️‍♂️🤼‍♂️🤾‍♀️🚴‍♀️⛹️‍♀️ #ПРЛИЧЕВЦИ ви посакуваат активности полни со насмевка ⚽️🏀🎾🥅

11/10/2023

🇲🇰 Ден на патриотизам, емпатија и непокор на македонскиот народ за својата татковина! ❤️💛

✨️,,...Денес празник слави
народот најмил мој.
Денов пред многу лета
во крвав пошол бој.
Пукнале првите пушки,
запеал куршумот врел.
Во борба крвава тргнал
мојот народ смел!"✨️

🎉 Нека ни е честит и вековит овој
11 ОКТОМВРИ со порака и ветување дека и ние #ПРЛИЧЕВЦИ го знаеме и ќе го чуваме патот за нашата слобода и мир.☀️🕊🇲🇰

09/10/2023

🗓 Понеделник е... и време е...🕛 за рубриката: ДАЛИ ЗНАЕТЕ❓️
💡 За сите љубопитни истражувачи и нивниот побистар поглед кон светот.🔍
🥅 Денес ќе дознаеме:
⚽️ КАКО НАСТАНАЛ ФУДБАЛОТ❓️⚽️
📺 Ајде да погледнеме и слушнеме!⤵️

#прличевци #ајдедаучимезаедно #понеделникнапладне #ДалиЗнаете

06/01/2023

Божјата милост насекаде нека ве прати !🙏
Топла мисла и широка душа секогаш да ве води !

Want your school to be the top-listed School/college in Ohrid?

Click here to claim your Sponsored Listing.

Videos (show all)

🗓 Понеделник, точно напладне 🕛 е времето за сите љубопитни #ПРЛИЧЕВЦИ и рубриката:ДАЛИ ЗНАЕТЕ❓️А, овој пат во неа, сите ...
🎯 🥅 Започнавме со Европскиот ден на спорт во училиштата #essd! 🎾🏀⚽️Но, еден ден не е доволен! ✔️Затоа продолжуваме и про...
🇲🇰 Ден на патриотизам, емпатија и непокор на македонскиот народ за својата татковина! ❤️💛✨️,,...Денес празник слави наро...
👫 ДЕТСКАТА НЕДЕЛА 👫 е на прагот❗️🗓 Првата седмица од месец октомври секогаш е посветена на децата и нивните права. 🙋‍♂️🙋...
#ПРЛИЧЕВЦИ 🙋‍♂️🙋‍♀️👉 И овој понеделник напладне 🕛 Ајде да учиме заедно 📖 со рубриката: ДАЛИ ЗНАЕТЕ ❓️Денес истражуваме❗️...
👉 Денес на 21 септември - Светскиот ден на мирот 🕊🙏🕊, ајде да пишуваме пораки насекаде околу нас, на хартија, на ѕид, на...
🗓🕛 Понеделник напладне е терминот за новиот серијал: ДАЛИ ЗНАЕТЕ❓️ -  едукативна рубрика за љубопитните умови, за побист...
👉 ПОТСЕТУВАЊЕ !💠 Преку нашата ВЕБ страна поблиску до сите информации за тековното работење на нашето училиште и на нашит...
❗️Ново, едукативно, интересно...#ПРЛИЧЕВЦИ со оригинален проект 🎬ДАЛИ ЗНАЕТЕ❓️ - рубрика за сите кои сакаат да научат не...
Денес, нека слушне секој една🗣 порака гласна... и јас и ти ама и оној кој сака да го уништи летот на 🍀радоста и мирисот ...
❗️Први септември, (четврток) во 8.30 ч.🎉✅️Добредојде ПРВАЧЕ👋✅️Среќно... ново УЧЕНИЧЕ🍀✅️Биди успешно #ПРЛИЧЕВЧЕ🏆
♦️#ПРЛИЧЕВЦИ со покана и порака. Од дете - за дете, искрено и од срце.🙋‍♂️❤️🙋💙🙋‍♀️💜❗️Пет важни работи за Одличен (5):1️⃣...

Location

Category

Telephone

Address


Улица “Димитар Влахов“ бр. 65
Ohrid
6000
Other Schools in Ohrid (show all)
Language School QUEEN Училиште за странски јазици Квин Language School QUEEN Училиште за странски јазици Квин
Jane Sandanski 75 V
Ohrid, 6000

Keep learning keep growing !

Art center "Baby school" Art center "Baby school"
Ohrid

Прв 💥 едукативен центар за деца 🙋‍во Охрид Первый 💥 образовательный центр для детей 🙋‍♀️ в Охриде

Malac Genijalac Ohrid - Училиште за ментална аритметика Malac Genijalac Ohrid - Училиште за ментална аритметика
MK, Boulevard Turistichka 32
Ohrid, 6000

Уписите се во тек! 🔹Нумикон 🔸Малац Сезнајко 🔹Ментална аритметика За деца кои го менуваат светот🌍

IQ UP - Ohrid IQ UP - Ohrid
Mite Bogoeski
Ohrid, 6000

Со IQ Up! едукацијата преку иновативна методологија ги в?

ООМУ "Методи Патче" - Охрид ООМУ "Методи Патче" - Охрид
Nikola Karev 4
Ohrid, 6000

OOMU "Metodi Patche" - Ohrid

Prodavnica za kompjuteri 2 Prodavnica za kompjuteri 2
15th Korpus
Ohrid, 6000

Плус Бон-Тон Плус Бон-Тон
Ohrid

Среќни и весели и дечиња ���

Образовен Центар Opportunity Ü Образовен Центар Opportunity Ü
Даме Груев 155, Охрид
Ohrid, 6000

Образовен Центар Opportunity Ü * образованието е најважно за

Pisi Obrazovanie Pisi Obrazovanie
Dame Gruev 207
Ohrid, 6000

Центар за друго образование.

Lingva Hope Lingva Hope
Dame Gruev 63A
Ohrid, 6000

Лингва Хоуп -центар за странски јазици