Studio MTQ - Kumanovo

Studio MTQ - Kumanovo

Comments

For a fresh start of the day, you need: - 1 lemon, - honey - cold or warm water. The process is very simple. First, cut the lemon and squeeze it. Then, add one teaspoonful of honey and pour hot or cold water in the glass. Mix all the ingredients. Your drink is ready. Enjoy your day! 😊

Studio Modern Teaching and Quality

Operating as usual

Photos from Studio MTQ - Kumanovo's post 19/09/2023

Играме,учиме,растеме...

03/09/2023
30/08/2023

Во разговор со родители што очекуваат од образование на нивните деца,родителите посочија:
*моето дете да научи да мисли со своја глава;
*да стекне работни навики;
*да научи прави вредности;
*да помине низ образованието без последици;
*полесно да се запише во средно,на факултет;
Еден интересен одговор на родител:
Јас само сакам детето да ми биде среќно.Но,се плашам дека нема да биде успешно...
Среќа или успех? Мора ли да бираме? А зошто не и двете? Секое дете?
Среќна,креативна и успешна нова учебна година на сите деца...
Смеата да е задолжително присутна секој ден!

24/01/2023

Cooking show
Ние учиме за нештата,правејќи ги...
Спонтана драма како метод за учење и воспитување

12/11/2022

Традиционално по 19-ти пат

што DRAMA PARTY
пет претстави на англиски јазик

каде Трајко Прокопиев Куманово
кога 14.11.2022 ,19 h (понеделник)
зошто да се дружиме и забавуваме

12/09/2022

На Ваше барање нешто повеќе за креативна ДРАМА како метод за учење на странски јазик и воспитување.

Зошто драмa?

- Од сите облици на уметност најблиска до природа на деца е драмска уметност,детска природна склоност за претварање,имитирање ...Ајде да се преправаме...,...на божемски ...и што би било ако...е вентил за изразување,творење и размена на идеи,фантазии,мечти и чувства.Тука секој може да биде крал,шмизла,лав или Хари Потер во своја верзија и импровизација.Секој може да биде што ќе посака.Се користат приказни,бајки,песни преработени на сопствен,оригинален начин или авторски текстови создадени од деца водени од страна на нивните учители.

- Практичен аспект на учење на странски јазик е вештина на комуникација.Теоетските знаења немаат вредност ако не се проверени во пракса. Креативна драма развива и охрабрува невербално и вербално изразување на мисли и чувства.Способност на слушање и посматрање се развива преку планирање на игри,вежбање и со импровизација.

Јавно говорење,јавен настап е битен елемент на себепромоција.

- Промоција на социјално прифатливи начини на однесување..Со помош и усмерување на учителот-воспитувач кој сугерира повеќе креативни можности и варијанти на однесување и истите се оценуваат и коментираат.Тоа овозможува креирање на критично мислење.

- Толеранција и емпатија.. Влегувајќи во различни улоги и ситуации децата има можност да ги осознае и разбере чувствата на другите и да развие сочувство ,што е појдовна точка за разрешување на конфликтни ситуации.
- Тимска работа.. Децата се учат на стрпливост и да соработуваат. Секој од нив би требало да почувствува дека е незаменлив во давање на свој допринос без сомнеж дека ќе бидат исмеани или омаловажени.

- Употреба на хумор.. Драмскиот метод во воспитување на децата е исполнет со игра,хумор,забава со што се намалува напнатост,стрес и агресија.

- Социјална свесност.. Легенди,приказни,песни,игри карактеристични за различни култури и земји кои се составен дел на креативна драма ги учи децата за нивните културолошки особености и вредности и поткнува размислувања за социјални случувања,проблеми и културни разлики во минатото и сега.

- Естетски вредности.. Ние како воспитувачи,одговорни сме за давање потик и подршка на млади генерации кои ќе сакаат книги,пишан збор,убава музика и театар.

Уште многу предности би можеле да напишеме за добрите страни на драмскиот метод за целокупниот детски развој но и така е преголем текстот.

Најголема придобивка од користење на овој метод се исполнети и мотивирани личости со голема самодоверба и слобода во понатамошно делување и себепронаоѓање.

02/09/2022

Ние сме спремни,а Вие???
Ве очекуваме...
Уписи во новата учебна година

01/09/2022

Oригиналното значење на збоот едукација,EDUCARE,e да се изнесе надвор се што е скриено внатре,на виделина,на светлина,да се развие и да процвета.

Студио MTQ негува холистички,хумани вредности и драма како метод на учење и воспитување.

Зборот холистички, whole, значи сеопфатен,цел,потполн.
Образование на ум без образование на срце е делумно и непотполно.Да не заборавиме,децата не се само мозок кои се полнат со информација,не се хартија од нив оригами да правиш,ниту се пластелин за да ги обликуваш туку се личности со богати внатрешни светови.

Можеби, една од најважите работи и благодет во животот на едно дете е некој учител кој ќе му го отвори и поплочи патот,кој ќе види што е добро во тоа дете и во што може да биде подобро,да разбуди онаа што го има: љубопитност,желба за истражување и експериментирање, ентузијазмот..Таквите учители ќе те научат дека си важен,дека многу работи зависат од тебе,дека знаењето не е бесмислено,а чувството на добрина и топлина не се заборавени категории.

Среќен почеток на сите ученици,а посебно на првачињата!!!!

31/08/2022

Нема совршен учител и ученик,нема совршен родител,ниту пак дете.
Кога децата знаат и се свесни дека нивните родители и учители имаат мани и добри страни,свои слабости,грешки и недостатоци,тоа на нив им дава слобода да бидат такви какви што се и немаат потреба да глумат совршеност за да ја заслужат љубовта и почитта на родителите и учителите.

Но, свесен родител и учител постојано се труди да биде подобар.А тој пат иако има цел,нема крај.
Подобри родители и учители креираат подобри деца.

За СВЕСНО ВОСПИТУВАЊЕ И ОБРАЗОВАНИЕ!!!

Подобра свесна учебна година да си посакаме!!!

24/05/2022

Word of the day 🌷

Photos from Activities For Kids's post 14/05/2022
04/04/2022

Word of the day 🎈

17/03/2022

Word of the day 🧸

16/03/2022

Word of the day 🌟

15/03/2022

Word of the day ✌️

14/03/2022

Word of the day 😑

12/03/2022

Word of the day 🏵️

10/03/2022

Word of the day 💁

09/03/2022

Word of the day 🌞

08/03/2022

Word of the day 🧸

07/03/2022

Word of the day 💫

05/03/2022

Word of the day 💥

04/03/2022

За повеќе информации околу почетниот курс, јавете се на 070 334 729🇩🇪 📚👩‍🏫🍎📖💛❤️🖤

04/03/2022

Word of the day 👀

03/03/2022

Word of the day 🌞

02/03/2022

Word of the day 🌸

01/03/2022

Ако не сакаш да читаш,значи дека ја немаш најдено вистинската книга.
Ако не сакаш да учиш,сигурно не си го одбрал вистинското школо!

Направете го вистинскиот избор! 👨‍🏫👩‍🏫📚🎒🇩🇪🇬🇧🍎

01/03/2022

За повеќе информации јавете се на 070 334 729 👩‍🏫📖🇩🇪🍎📚🖤❤️💛

28/02/2022

Word of the day 🥱

27/02/2022

За повеќе информации јавете се на 070 334 729 🇬🇧📚🍎👩‍🏫📖❤️💙

27/02/2022

За повеќе информации јавете се на 070 334 729 🇩🇪📖👩‍🏫🍎📚🖤❤️💛

27/02/2022

🌩️"I still have the feeling that this may be a misunderstanding which is causing a storm in a teacup."
🌩️"This whole matter is a storm in a teacup."

Illustration:

Want your school to be the top-listed School/college in Kumanovë?

Click here to claim your Sponsored Listing.

Videos (show all)

Придружете се на нашата нова група за учење германски јазик од утре во 20:30, во просториите на Студио М над  ресторанот...
Придружете ни се вечерва во просториите на Студио MTQ над ресторанот Рим-Париз 👩‍🏫📚🇩🇪🖤❤️💛#languageschool #languagelearni...
"To have another language is to possess a second soul." - Charlemagne#languagelearning #languageschool #bilingual #bilin...

Location

Category

Telephone

Website

Address


III Makedonska Udarna Brigada
Kumanovë
1300

Opening Hours

Monday 11:00 - 22:00
Tuesday 11:00 - 22:00
Wednesday 11:00 - 22:00
Thursday 11:00 - 22:00
Friday 11:00 - 22:00
Saturday 11:00 - 22:00
Other Schools in Kumanovë (show all)
Maturantet E Kumanoves 2008-2009 Maturantet E Kumanoves 2008-2009
Kumanovo
Kumanovë, 1300

Kto jan vetem per maturantet e kumanoves 2008-2009 secili mundet me dergu fotot e veta

Progress Progress
Титова Митровачка 45 (веднаш до ООУ Кочо Раци
Kumanovë, 1300

Центар за странски јазици

Shkolla e Mesme Teknike Komunale - oficiale Shkolla e Mesme Teknike Komunale - oficiale
III Makedonska Udarna Brigada
Kumanovë, 1300

Shkolla e Mesme Teknike Komunale "NACE BUGJONI" Kumanovë - paralelet në gjuhën shqipe