ОУ Малина Попиванова Кочани

ОУ Малина Попиванова Кочани

Comments

УПАТСТВО за ученици и родители за најава и користење на Националната платформа за учење на далечина
ОУТУ “ВАНЧО ПИТОШЕСКИ”-ОХРИД
РЕГИОНАЛЕН ЦЕНТАР

ПОЧИТУВАНИ УЧЕНИЦИ ЗОШТО НИЕ СМЕ ВИСТИНСКИОТ ИЗБОР ЗА ВАС?

• се стекнувате со знаења, способности и вештини преку добро организирана практична обука во кабинетите по практична настава во училиштето, реални училишни компании, на работно место во објектите на нашите социјални партнери-работодавачите,
• кадарот што го произведува нашето училиште е дефицитарен на пазарот на трудот
• меѓународно признаена диплома насекаде во светот,
• да го продолжите Вашето образование на било кој универзитет во нашата земја и насекаде во светот,
• да се вработите веднаш,
• да отворите сопствен бизнис,
• прекрасна местположба, лоцирано е покрај самиот кеј на Охридското езеро,
• ученички дом во кој учениците имаат: бесплатно сместување, три оброци во текот на денот, 24/7 ангажирана воспитувачка служба и чуварска служба.

ВЛОЖЕТЕ ВО СВОЈАТА ИДНИНА!
ДОНЕСЕТЕ РАЗУМНА ОДЛУКА!
ОДБЕРЕТЕ ГО ОУТУ “ВАНЧО ПИТОШЕСКИ”, ВАШЕТО ИДНО СРЕДНО УЧИЛИШТЕ!
НАПРАВЕТЕ ГО ВИСТИНСКИОТ ИЗБОР!

Контакт информации:
• Адреса: Кеј Македонија бр. 101 Охрид
• Телефон: 046/264-421, 075/428-542, 075/336-602
• Е-mail адреса: [email protected]
• Веб страна на училиштето: www.vancopitoseski.edu.mk
• Facebook страна на училиштето: ОУТУ"Ванчо Питошески“- Охрид

ОСНОВНО УЧИЛИШТЕ ,, МАЛИНА ПОПИВАНОВА,,-КОЧАНИ МАКЕДОНИ

ОУ,, Малина Попиванова ,, Кочани е основано 1985 со одлука на Секретаријат за општествени дејности на општина кочани . Училиштето почна со работа со 36 вработени и 850 ученици . Училиштето располага со 10 000 м/2 дворно место и 1700 м/2 просторни услови . Во училиштето учеле неретко ученици кои биле првенци во средните училишта, безброј освоени награди на државни натпревари како и мегународни натпревари .првиот училишен весник е излезен од штампање на 07.04.2013 год .

Operating as usual

07/05/2021
07/04/2021

Денес, 7 Април, е Патронен празник на нашето училиште „Малина Попиванова“, ден кој требаше да го одбележиме со низа активности, , ќе се дружевме, ќе се насмеевме, ќе покажевме што знаеме, ќе се гордеевме...Ќе оддадевме почит на оние кои дале придонес низ сите овие години.Но, она што денес е најважно за сите нас е здравјето, пред се на нашите ученици, на вработените, на родителите. Затоа нашите ученици земаа активно учество во одбележување на Патронот работејќи од дома.
Училиштето во чест на Патрониот празник организираше литературен и ликовен конкурс на тема„ Животот и делото на Малина Попиванова.“ И оваа година вредните ученици создадоа прекрасни творби низ стих и цртеж.
Наградени ученици на литературниот конкурс се:

• Матеј Алексов – III-1 одд. – прва награда

СИЛНА ДЕВОЈКА, МАКЕДОНКА

Во мугрите на дваесетиот век,
се роди силна девојка, Македонка.
Утрото ја задои со мајчината солза
и тешката клетва од вековното ропство,
мирот да го бара низ туѓиот свет,
а Македонија секогаш да биде нејзиниот лек.

Годините минуваа, луѓето не застануваа,
идеи се редеа, идеалите се возвишуваа,
а во чистото срце на малата Малина,
желба се роди,
СЛОБОДАТА,
секаде да се вдоми.

Далеку од татковината, далеку од своите,
живееше за татковината, окована во далечината,
силни пораки праќаше за своината.
Татковината не е таму каде што е подобро,
туку таа е таму каде што боли душата во длабочината!

И затоа голем јунаку мој,
гордо стојам пред споменикот твој,
од срце ти пеам преку стихот мој,
почит ти оддавам за подвигот твој!
Изработил: Матеј Алексов 3-1 одд.

• Горица Јанева – VII-1одд.- втора награда

За Малина Попиванова

Со храброст огромна и голема сила,
за борба подготвена секогаш си била.
Гордост за нашата земја мила,
прва македонка во Свердлов си била.

Големо е твоето име за нас,
почитта наша е голема за вас.
Моето училиште го носи твоето име,
во него секој плодот на трудот свој го кине.

Благодарни сме ние за твојот голем труд,
во борбата не спаси од непријателот лут.
Патронот твој ние го славиме,
со цвеќе в рака почит ти оддаваме!

Изработила: Горица Јанева VII1одд.

• Ива Ситновска – VIII- 1 одд. – трета награда

Пред бистата

Илјада деветстотини и втората
пролетната убавина нежно блика
се раѓа денот во боите на изгрејзората
со новата детска лика.

Сјајна ѕвезда по небото броди
Малина се роди
годините ко гулаби прелетуваа
безгрижен живот ветуваа.

Денес пред бистата
ставам буќет цвеќе,
но, твоето дело заслужува
многу повеќе.

Пред твојат биста
благодарност се лее
од уво до уво
насмевката твоја не грее.
Изработила : Ива Ситновска 8-1 одд.Пофалени ученици се: Ангела Китанова 8-4 одд, Мила Јосифова 3-1 одд. Елеонора Манасиова 9-2 одд. Радмила Стоименова 7-2 одд. Дафне Тоевска 3-2 одд. Матеј Стоилков 4- 2 одд. и Мелани Ѓоѓиева 4-2 одд.
На сите учесници им благодариме за учеството и им посакуваме многу успеси во иднина.

18/04/2020

Почитувани ученици и родители, Среќни Велигденски Празници со најубави желби за здравје, среќа и многу љубов во секое семејство и во секој дом, Ви посакуваат Директорот и вработените во
ОУ "Малина Попиванова" - Кочани

04/12/2019

Во Кочани одбележан Меѓународниот ден на лицата со попреченост

https://youtu.be/HtrhJynWUho

22/11/2019

Основно училище "Кирил Христов"

На гости на Основно училище „Кирил Христов“ пристигнаха колеги от съседна Македония

Учители от Основно училище „Малина Попиванова“ град Кочани, Македония -Благой Петров- директор, Катя Стоянова- начален учител, Гордана Янева- начален учител, Саня Михаилова- учител по английски език, Христина Митева- учител по английски език, Хилда Панов- учител по македонски език, Стоянчо Димитров- психолог, Александър Шалевски- учител по физическо възпитание и спорт, посетиха Основно училище „Кирил Христов“ в Деня на християнското семейство- 21 ноември 2019 г.

На срещата учителите разказаха за образователната система в Македония. Страната им е избрала подход на поддържане на образователни структури във всяко населено място, в което има деца в училищна възраст. Алтернативата на оптимизацията на училищната мрежа в България, в Македония включва система от централни и поддържащи училища. В малките населени места с ограничен брой ученици се запазва училището в начален етап (независимо от броя на учениците), прикрепени към едно „средищно” училище, което има отговорност за административното управление. След като приключат образованието си в „поддържащото” училище и завършат началния етап на образование (при завършен 5 клас), децата продължават в централното, за което е подсигурен безплатен транспорт и учебници. Противно на българската образователна система обаче, македонската няма целодневна организация на учебния процес, нито обедно хранене за учениците. За сметка на това обаче, всяко училище се стреми да си подсигури психолог, който да работи с деца и родители в риск.

Директорът на ОУ „Малина Попиванова“ г-н Петров обясни основни моменти от принципа на работа в техните училища, законовия минимум за сформиране на един клас, който се оказа доста по-голям от този в България – 24 ученици, материалната база, с която разполагат. Гостите направиха презентация с предложение към нашето училище за съвместно участие в европейски проект по програма „Еразъм +“.

От своя страна ние им показахме материалната база, с която разполага нашето училище. Запознахме ги с дейностите на екоклуба към училището „Посланици на природата“, представихме им и добри практики в преподаването по математика, история и цивилизации, география и икономика, български език и литература свързани с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”.

Гостуването на македонските учители провокира ръководството на училището ни в лицето на г-н Балъкчиев и зам. директорите- г-жа Йотова и г-жа Манджукова за разширяване на полезната практика да бъдат организирани повече такива срещи в съседните държави. Това е реална възможност за запознаване с полезни практики на нашите колеги в чужбина.

13/11/2019

Општина Кочани

Граѓаните на Кочани, учесници на Форумот во заедницата се определија средствата од Швајцарската агенција за развој и соработка да ги наменат за изградба на забавно-рекреативен парк во Основното училиште „Малина Попиванова“.
Со 50 илјади швајцарски франци ќе се уреди корисна површина од 10 илјади метри квадратни. Ќе се гради детско игралиште, беседница за настава во природа, амфитеатрален терен, патеки, спортско игралиште, забавно-рекреативен простор за учениците со посебни образовни потреби.

10/11/2019

Како што ветивме.. Продолжуваме со реновирање на училниците се за доброто на нашите ученици

27/10/2019

Gotovi se trite ucilnici

11/06/2019

Centre for Development of the East Planning Region

Центарот за развој на Исочен плански регион преку финансиска подршка од Министерството за локална самоуправа и Швајцарската агенција за развој и соработка, во наредниот период ќе реализира проекти во интерес на граѓаните од регионот. Се работи за реконструкција на ски лифтовите на Пониква, со вредност од 5.000.000,00 денари 🏂⛷ и проект: „Здрави деца-сигурна иднина“ каде е предвидена набавка и монтажа на три мулти сензорни соби во рамките на ОУ „Малина Попиванова„ Кочани, ОЈУДГ Астибо Штип и дневен центар за деца со попреченост во Делчево со вкупна вредност од 2.100.000,00 денари 👨‍👨‍👧‍👦.📣📣📣🇲🇰🇨🇭

22/04/2019

ОУ Малина Попиванова Кочани's cover photo

06/04/2019

Одбележан патрониот празник на ОУ Малина ПопИванова

03/03/2019

Македонско Географско Друштво

Регионални натпревари по географија 3 март 2019
Регион Кочани, Виница, Зрновци и Чешиново-Облешево
Регионален координатор: Драги Рашков

13/11/2018

Eco - Logic

Започнаа активностите за проектот SMILE AND PLAY, поддржан од Националната Агенција за Европски програми и мобилност во Македонија, преку програмата Еразмус+. 🚲

Минатата недела се одржа првиот транснационален состанок помеѓу координаторот на проектот Еко Логик и партнерите Rebike Altermobility (Италија), Žali.LT (Литванија), ООУ Pestaloci , ОУ Малина Попиванова Кочани и ОУ "Раде Кратовче"- Koчани, со цел започнување на подготовките за креирање на едукативна алатка која има за цел да го олесни и подобри процесот на изучување на Англискиот јазик преку воведување на темата велосипедизам во постоечките образовни програми во Македонија, Италија и Литванија.

➡️Во наредниот период следуваат голем број интересни активности, следете нѐ!

#ВелоУчилишта #ВелоСемејства +

19/06/2018

ОУ Малина Попиванова Кочани

Известување
Се известуваат учениците дека свидетелствата за заршено одделение ќе се даваат на 22.06.2018г. - петок со следниот распоред:
во 09 часот - предметна настава (6-8 одд.)
во 10 часот - одделенска настава (1-5 одд.)

19/06/2018

Известување
Се известуваат учениците дека свидетелствата за заршено одделение ќе се даваат на 22.06.2018г. - петок со следниот распоред:
во 09 часот - предметна настава (6-8 одд.)
во 10 часот - одделенска настава (1-5 одд.)

16/06/2018

За ученик на генерацијата е избрана Теодора Санева од IX 3одд. која со својата посветеност во наставата и постигнатите резултати на повеќе натпревари и манифестации, со својата сестраност, одговорниот однос кон училиштето, солидарноста и искреното другарство, заслужи, Наставничкиот Совет на предлог на Комисијата за избор на најдбар од најдобрите, да ја избере за ученик на генерацијата 2014-2018год.

01/06/2018

Проектот „Младинско учество преку извидништво“ во нашето училиште со членови на Извидничкиот Одред „Ластовица“ од Кочани им делеа на учениците овошни производи.
Проектот е подржан од USAID – за граѓанско учество, Сојузот на извидници на Република Македонија и ИО „Ластовица“ од Кочани.
Целта на овој проект е да се изврши промоција за здрава храна и здрав живот за младата популација.

23/05/2018

Crven krst pri OU„Malina Popivanova“-Kocani

Општински натпревар во пружање прва помош на 23 мај 2018 г.
Учениците од ОУ„Малина Попиванова го освоија второто место
Искрени честитки за учениците и менторот Александра Дојчинова

14/05/2018

FOTO LUNA

Полуматуранти 2018

10/05/2018

Представување на нашето училиште на денот на Европската Унија на државата Р.Ирска

01/05/2018

Честит Ден на трудот „1ви Мај“

17/04/2018

Подготовка за акцијата „Стара хартија, за нова лектира“ во соработка со Еко-Пак Хит Кочани. Акцијата ќе се спроведе во период од 17.04 до 23.04.2018 год во која ќе се собира стара хартија за да добиеме нови лектирни изданија за нашата училишна библиотека. Се повикуваат учениците, родителите и наставниот кадар да земат активно учество во акцијата.

06/04/2018

Среќни Велигденски празници!!! Со радост, здравје и бериќет да си го дочекаме празникот..

06/04/2018

И З В Е С Т У В А Њ Е
Се известуваат учениците родителите/старателите дека согласно динамиката на сменското работење смените се менуваат од 10.04.2018 год ( вторник ) односно:
- Одделенска настава од 2-5 одд прва смена од 07.30 часот
- Предметна настава од 6-9 одд втора смена од 13.00 часот
- Прво одделение по предходно утврден распоред и време

06/04/2018
06/04/2018
02/04/2018

На Регионалниот натпревар по математика одржан на 31.03.2018год.учениците ѓи постигнаа следните резултати од кои учениците со освоени први места обезбедија сигурен пласман на Државниот натпревар кој ќе се одржи на 05.05. 2018год.

02/04/2018

По повод 2ри април - Славење на Меѓународниот ден на литературата за деца, учениците од ОУ„Малина Попиванова“ учествуваа со следните активности:
- литературно дружење на авторката Јасмина Кантарџиева Димков со ученици од 6одд;
- сценски настап на учениците од 2одд
- наградена ликовна творба на тема „Во книгата открив една тајна“ изработена од ученикот Ѓокшен Алиов

22/03/2018

Активот од третто и четврто одделение реализираа посета на Локалната самоуправа на град Кочани и Градоначалникот Николчо Илијев

17/03/2018

На одржаниот Регионален натпревар по Географија на 17.03.2018год. ученикот Леонид Паунов од 9/3 одд освои третто место и се пласира на државниот натпревар кој ќе се одржи во Скопје, а во групата на пофалени е ученичката Ива Таушанова од 9/2 одд. Учениците работеa под менторство на наставникот Драги Рашков.

Want your school to be the top-listed School/college in Kocani?

Click here to claim your Sponsored Listing.

Videos (show all)

Наставник Фора Савева , 2/3 одд , наставен час Природни науки - Kембриџ програма , наставна содржина ,, Направи активен ...
МАКЕДОНИЈА  -  ШКОТСКА 2 : 0 до 21 година
ПОСЕТА НА БИБЛИОТЕКА
Првачињата од ОУ„Малина Попиванова“-Кочани, истражувааа  : зел...
Голем одмор или активен одмор во дворот на ОУ ,, малина Попиванова,, Кочани

Location

Address


, ТОДОСИЈА ПАУНОВ, БР 95 КОЧАНИ МАКЕДОНИЈА
Kocani
2300
Other Kocani schools & colleges (show all)
СОУ „Гошо Викентиев“ Кочани, Македонија СОУ „Гошо Викентиев“ Кочани, Македонија
Улица „Тодосија Паунов“ бр. 93 В
Kocani, 2300

Официјална страна на СОУ “Гошо Викентиев “ - Кочани

Фа-Кочани Фа-Кочани
Marsal Tito Bb
Kocani

Секогаш Најдобри....

Helen Doron Kocani Helen Doron Kocani
D-r Nikolikj 21a
Kocani, 2300

Goran Andov - Language Polyglot Goran Andov - Language Polyglot
Kocani, 2300

Hello, dear language learner. Are you currently learning a foreign language? Then follow this page an

Italijanski jazik-Online casovi Italijanski jazik-Online casovi
Улица Маршал Тито бр 55
Kocani, 2300

Научете го најмелодичниот јазик ако планирате да ja посетите Италија, на забавен и ефективен начин!

ООМУ „Ристо Јуруков“ ООМУ „Ристо Јуруков“
„Љупчо Сантов“ бб (АСНОМ)
Kocani, 2300

Opstinski Sportski AKTIV Kocani Opstinski Sportski AKTIV Kocani
Nikola Vapcarov 10
Kocani, 2300

sportska podrska

OU Malina Popivanova Kocani,Macedonia OU Malina Popivanova Kocani,Macedonia
Kocani, 2300

Tell people more about your page (255 character maximum)

Brainobrain Kocani Brainobrain Kocani
Lazar Andonov 1-1
Kocani, 2300

Уписи на 072/273-245! Ве очекуваме помеѓу 16:30 и 20:00 часот!

Najubavi Statusi Vo FB Najubavi Statusi Vo FB
Slafco Stojmenov
Kocani, 2300

NajUbavi Statusi VO Fb

Центар за странски  јазици My School Team Центар за странски јазици My School Team
Proleterski Brigadi 46
Kocani, 2300

Центарот за англиски јазик "My school" Ви нуди курсеви за ан