СОМУ "Гостивар" / SHMKM "Gostivar" / BMSL "Gostivar"

СОМУ "Гостивар" / SHMKM "Gostivar" / BMSL "Gostivar"

СОМУ"ГОСТИВАР"/SHMKM"GOSTIVAR"/ BMSL"GOSTIVAR"
SREDNO MEDICINSKO UCILISTE Средно општинско медицинско училиште -Гостивар

Operating as usual

Photos from СОМУ "Гостивар" / SHMKM "Gostivar" / BMSL "Gostivar"'s post 20/11/2023

На регионалниот натпревар по македонски јазик во Тетово,ученичката Марија Костадиноска освои прво место,а Аурела Хајрулаји освои трето место.Браво за учениците и многу успех на Државниот натпревар !!!

Photos from СОМУ "Гостивар" / SHMKM "Gostivar" / BMSL "Gostivar"'s post 20/11/2023

👶👩🧑‍🦰🙋‍♂️🙋‍♀️💙❤
20-ти ноември-светски ден на децата ❗️
"Едно дете може да го научи возрасниот на три работи: да биде задоволен без причина, секогаш да се занимава со нешто и со сите сили да го бара она што го сака.“❗️ – Паоло Коелјо

Photos from СОМУ "Гостивар" / SHMKM "Gostivar" / BMSL "Gostivar"'s post 18/11/2023

Нашите ученици под менторство на професорот Мирослав Петроски учествуваа на 45 -та "Школа за млади физичари" која се одржа на Природно-математичкиот факултет во Скопје и го постигнаа следниов успех:

Андреа Игнеска и Матеја Аќимоска-2 награда 🥈🥈

Едис Имери и Амсал Арслани-3 награда🥉🥉

Честитки за учениците и менторот !!! 👏

17/11/2023

❤️❤️❤️💙💙💙

Photos from СОМУ "Гостивар" / SHMKM "Gostivar" / BMSL "Gostivar"'s post 14/11/2023

🎥На час по македонски јазик во трета година кај проф.Марина Трпеска 📺
➡️Ана Каренина-Лав Николаевич Толстој⬅️
„Сите среќни семејства наликуваат едно на друго, секое несреќно семејство е несреќно на свој начин...“

Photos from СОМУ "Гостивар" / SHMKM "Gostivar" / BMSL "Gostivar"'s post 14/11/2023

🩸💉🩸
14 Ноември- Светски ден на дијабетот!!! Нашето училиште организирашр акција на мерење на шеќер на градскиот плоштад во Гостивар.

10/11/2023

#⚕🩺🔬

Photos from СОМУ "Гостивар" / SHMKM "Gostivar" / BMSL "Gostivar"'s post 10/11/2023

#Ноември-месец на науката
#⚕🩺🔬
Денес нашето училиште со низа активности го одбележа месецот на науката.Благодарност за сите ученици и ментори кои беа дел од настанот.

„Големите тврдења бараат и големи докази.“
Ние постојано докажуваме дека трудот,упорноста и знаењето даваат квалитет и насока кон вистинските вредности !!! Затоа сме најдобри !!!

# 🩺💉📚

Photos from СОМУ "Гостивар" / SHMKM "Gostivar" / BMSL "Gostivar"'s post 08/11/2023

🏀🏆🥇Освоено прво место на општинските натпревари во кошарка на нашите момци и девојки!!! Честитки за сите учесници и честитки за проф.Велко Бобароски !!!

Photos from СОМУ "Гостивар" / SHMKM "Gostivar" / BMSL "Gostivar"'s post 31/10/2023

🎭 "На терапија" 🎭

30/10/2023

Дел од активностите 🤩🤩🤩

Photos from СОМУ "Гостивар" / SHMKM "Gostivar" / BMSL "Gostivar"'s post 30/10/2023

По повод Helloween или кај нас познат како Ноќта на вештерките, иако тоа не е наша тредиција, сепак учениците од прва и втора на часот по Англиски јазик под менторство на проф. Милена Ќипроска, знаат како да ги почитуваат различностите и да дадат придонес на истите.
Нашите ученици на денешната посета на ОУ Мустафа Ќемал Ататурк ( нижи одделенија) покажаа дека освен идната професија во бел мантил, знаат да бидат и "англичани", " глумци" и забавни млади луѓе пред се. Trick or treat - Happy Helloween.

Photos from СОМУ "Гостивар" / SHMKM "Gostivar" / BMSL "Gostivar"'s post 27/10/2023

🩷Октомври е Светски месец за борба против рак на дојка🩷

❗️Ракот на дојката е втора најчеста причина за смрт од малигни заболувања кај жените.
Учениците од 3-та и 4-та година под менторство на професорката д-р Даниела Јанкоска -Антеска подготвија флаери кои ги делеа помеѓу нашите сограѓани ,како и презентација во кои беше нагласено дека :

👉Превенцијата за рак на дојка вклучува самопреглед на дојките, но и редовен мамографски преглед. Целта е да се открие болеста во претклинички стадиум !

👉Покрај самопрегледот, редовните лекарски контроли се најефикасни за раното откривање и дијагностицирање на оваа болест !
НАПРЕД РОЗОВО ! ПОДОБРО НАВРЕМЕ ДА СЕ СПРЕЧИ ,ОТКОЛКУ ОТПОСЛЕ ДА СЕ ЛЕЧИ !!!
ИНФОРМИРАЈ СЕ,ВЕРУВАЈ,БОРИ СЕ,ПОБЕДИ!!!🩷🩷

МОН: Во ноември ќе се објави конкурс за стипендии за учениците од здравствените струки 26/10/2023

❗️Почитувани ученици, родители, колеги од здравствена струка, по денешната јавна реакција за направена дискриминација по објавениот Конкурс за доделување на стипендии за учениците запишани во дуални паралелки, добивме информација од Министерот за образование и наука дека во тек на следната недела ќе биде објавен Конкурс за нашите ученици!
Благодарност до сите кои не поддржаа, и секако Благодарност до медиумите кои ја споделија веста!
ЗАЕДНО СМЕ ПОСИЛНИ !

МОН: Во ноември ќе се објави конкурс за стипендии за учениците од здравствените струки Официјална веб страна на Министерството за образование и наука

Photos from СОМУ "Гостивар" / SHMKM "Gostivar" / BMSL "Gostivar"'s post 20/10/2023

Реализирана едукативна еднодневна екскурзија во Крушево и Битола
🎭😊💫🎭

Photos from СОМУ "Гостивар" / SHMKM "Gostivar" / BMSL "Gostivar"'s post 20/10/2023

🎥🎭 "Сомнително лице" 🎭

Photos from СОМУ "Гостивар" / SHMKM "Gostivar" / BMSL "Gostivar"'s post 16/10/2023

✅️Здрава храна-здрав живот !!!🍎🥦🍋
По повод 16 Октомври- светскиот ден на здравата храна во нашето училиште се спроведоа повеќе активности за покренување на свеста за здрава храна,еден од најосновните фактори за добро здравје.
🟢Преку презентација на часовите беа посочени придобивките од здравата храна...
🟢Учениците делеа овошје помеѓу граѓаните од нашиот град како едно од најздравите видови храна...🍎🍌🍊🍏🍎
🟢Дел од учениците го посетија Есенскиот пазар за здрава храна организиран од ЦОУ "Гоце Делчев".

„Нека храната биде вашиот лек, а лекот вашата храна.“ ― Хипократ, грчки филозоф 🥗

Вежбањето е кралот. Исхраната е кралицата. Ставете ги заедно и ќе имате кралство.“ ― Џек ЛаЛејн, фитнес експерт

05/10/2023

5 Октомври, е прогласен за Светски ден на учителите.

👨‍🏫Да се биде учител е најблагородната, но и најодговорната професија.

👩‍🏫 Професијата наставник допринесува за обликување на карактерот,знаењата и ставовите на учениците кои се иднината на општеството !!

🧑‍🏫Просечниот учител раскажува,
добриот учител објаснува,
квалитетниот учител демонстрира.
Најдобриот инспирира!

Photos from СОМУ "Гостивар" / SHMKM "Gostivar" / BMSL "Gostivar"'s post 04/10/2023

Нашите ученици Мартина Гиноска, Канита Демири и Омер Љуши, заедно со уште 60 ученици од други училишта, учествуваат на семинар за средношколци од Училишните тимови за безбедност.
Времето го поминуваат во активност,но и многу дружење и забава, заедно со своите професори.
На крајот беа доделени и сертификати за учество 👏👏👏

Photos from СОМУ "Гостивар" / SHMKM "Gostivar" / BMSL "Gostivar"'s post 03/10/2023

📺🎥🎤Повеќе од 150 средношколци од 12 средни училишта низ државава меѓу кои и ученици од нашето училиште учествуваа на Медиумскиот ден кој ИКС традиционално по седми пат го организираше со посета на медиумски куќи со цел учениците одблиску да се запознаат со медиумите и новинарската професија. За време на посетата, средношколците освен што се запознаа со начинот на кој функционира една редакција, тие седнаа и пред камерите, микрофоните и за кратко се ставија во улога на новинари.

medium.edu.mk
#медиумскиден2023
#Користифакти

Социјални мрежи: Младите заробени во лажниот свет на инфлуенсерите 20/09/2023

Погледнете го прилогот кој го подготвија учесниците на Кампот за медиумска писменост во кој беше вклучена и нашата ученичка Луциа Василеска 🤖🧠🧑‍💻👩‍💻

#Користифакти #ИКС #Медиум
#Кампзамедиумскаписменост

Социјални мрежи: Младите заробени во лажниот свет на инфлуенсерите

Вештачката интелигенција равенка со многу непознати за македонското образование 20/09/2023

Погледнете го прилогот кој го подготвија учесниците на Кампот за медиумска писменост во кој беше вклучена и нашата ученичка Јована Дабевска 🤖🧠🧑‍💻👩‍💻

#Користифакти #ИКС #Медиум
#Кампзамедиумскаписменост

Вештачката интелигенција равенка со многу непознати за македонското образование Дигиталната револуција се случува насекаде околу нас. Интернет ерата бара трансформација на секое поле, а вештачката интелигенција се наметнува како нов пред...

Photos from Jeton Shaqiri's post 16/09/2023
01/09/2023

Драги ученици ,
Среќен нека е почетокот на новата учебна година!!!🍀🍀🍀
Без ред и правила во едно училиште нема да има успех,поради тоа да се потсетиме на неколку важни правила за однесување во училиште.

📣📣📣
БОНТОН ЗА УЧЕНИЦИ

Ученикот треба да знае, односно треба да биде свесен дека училиштето е местото каде тој поминува голем дел од денот. Тој во него стекнува знаење кое ќе му користи во животот, но истовремено стекнува пријатели и шири познанства. Од тие причини ученикот во училиште треба да се чувствува природно и пријатно, а не само тој туку пријатно треба да се чувствуваат и неговите наставници, помошен персонал и сите посетители на училиштето. Затоа ученикот треба да се придржува кон одредени правила на пристојно однесување.

📣Кажи добар ден – кога ќе дојдеш во училиште поздрави ги другарите, на тој начин им кажуваш дека кон нив имаш почит. Доколку некој те поздрави возврати на поздравот.

📣Не доцни – во училиште доаѓај навреме. Во училиште најдоцна дојди 10 минути пред да почне истиот. Секое доцнење не е добро за ученикот, на тој начин се создава лоша слика за себе и истовремено се попречува текот на часот.

📣Биди уреден – секој ученик треба да биде чист и уреден. На тој начин како ученик ќе се чувствуваш пријатно. Училиштето не е модна писта, но истовремено не е ниту место за излет каде ќе доаѓаш по тренерки.

📣Поздравувај ги наставниците – во училиштето каде учиш има и наставници кои не ти предаваат, тоа не значи дека не треба да ги почитуваш и поздравуваш.

📣Почитувајте ги постарите – почитувај ги повозрасните околу тебе, посебно помошниот персонал кој се грижи кога ќе дојдеш во училиште да седнеш во чиста клупа. Наместо да ги провоцираш и понижуваш биди културен и секогаш поздравувај ги. И надвор од училиште треба да ги почитувате и поздравувате наставниците, на тој начин кажувате дека сте добро воспитани, а тоа наставниците го забележуваат и почитуваат.

📣Дружба – другарите бирај ги според тоа како се однесуваат кон тебе и кон другите. Многу е битно како тие се однесуваат и како се воспитани, отколку дали носат брендирана облека и скапи телефони.

📣Помогнете им на другарите – ако некој другар побара помош од тебе помогни му доколку си во можност, но никако немој да му одмогнеш.

📣Не го попречувај текот на часот – Наставникот дочекај го на своето место. Кога ќе влезе поздрави го. На часот биди внимателен и не ги попречувај другите. На час не ти е потребен мобилен телефон освен ако наставникот не побара истиот да ви користи како наставно помагало за време на часот. На час не се јаде и не се пие, за таа намена служи големиот одмор. Кога сакаш нешто да кажеш дигни рака и почекај наставникот да ти допушти да се обратиш. Потруди се она што сакаш да го кажеш да биде во контекст на она што се работи на часот. Доколку сметаш дека оценката која ја имаш добиено не е соодветна и заслужуваш поголема, на наставникот тоа кажи му го на пристоен начин. Кога ќе ѕвони ѕвончето за крај на часот, остани во клупа додека наставникот не каже дека часот е завршен.

📣Грижи се за училиштето – Училиштето е твое, но и на другите кои учат во него. Затоа, грижи се заедно со твоите пријатели за твоето училиште. Грижи се за училиштниот мебел, не ги крши клупите и столчињата и не чкртај по ѕидовите. Училницата не е ниту кошаркарски, ниту фудбалски терен, од тие причини немој да играш со топка во училница. Грижи се за твоето училиште бидејќи голем дел од денот и еден дел од животот ќе поминеш во него.

Преземено

Ј.Билбилоски

31/08/2023

Lajmërim
Nesër 1 Shtator 2023 fillon viti i ri shkollor 2023/ 2024, siç vijon:
Vitet e para dhe të dyta në ora 8.00
Vitet e treta dhe të katërta në ora 13.00
Urime dhe sukses në vitin e ri shkollor.

Известување:
Утре 1 септември 2023 започнува новата учебна година 2023/2024,со следниов редослед :
Прва и втора година во 8.00 часот
Трета и четврта година во 13.00 часот

Среќен почеток на сите наши ученици !!! Ви посакуваме успешна учебна година !!!

Photos from СОМУ "Гостивар" / SHMKM "Gostivar" / BMSL "Gostivar"'s post 29/12/2022

Ги израдувавме и учениците од посебната паралелка во ОУ"Исмаил Ќемали". Голема благодарност до книжарницата Култура за нивната соработка❤️🍀🎀 и едно големо браво за нашите ученици ❤️.

28/12/2022

E para në nivel Republikan, SHMKM. GOSTIVAR arrinë të vë në funksion paralelet duale dhe i miratohen bursat për nxënësit.
Suksese nxënsëve!
Gëzuar

Одобрени 167 стипендии за учениците од гостиварското медицинско училиште | Gostivarpress.mk 28/12/2022

https://gostivarpress.mk/odobreni-167-stipendii-za-ucheniczite-od-gostivarskoto-mediczinsko-uchilishte/

Одобрени 167 стипендии за учениците од гостиварското медицинско училиште | Gostivarpress.mk Министерството за образование одобри 167 стипендии за учениците од дуалните паралелки во средното медицинско училиште во Гостивар. Тие ќе добиваат по 3.500 денари мес...

28/12/2022

Новогодишна честитка за сите наши партнери, соработници ЈЗУ и ПЗУ кои учествуваат во процесот на Учење преку работа...
Почитувани,

Со голема чест и задоволство сакаме да ви ја честитаме Новата 2023та година и да ви посакаме многу здравје, среќа и успех во работата.
Воедно сакаме да ви се заблагодариме на вашата соработка, доверба, хуманост и поддршка во реализација на програмата “Учење преку работа”.

Почитувани, не случајно сте носители на благородна и хумана професија, вие тоа и го докажавте.
СОМУ “Гостивар” е носител на реформата во средното стручно образование но без вашата поддршка и доверба нема да успеевме да го заживееме образовниот процес заснован на мотото “Учи паметно, работи стручно”.

Вие со огромна доверба храбро и достоинствено застанавте зад нас, ни ја пруживте во целост теорестската, практичната и просторната поддршка.
СОМУ “Гостивар” предводен од директорот Елбаш Абази, управата, координаторот за УПР Нада Софронијевиќ, наставниците по УПР и сите вработени заедно со нашите ученици а ваши практиканти од срце ви се заблогодаруваме.

Нашето училиште е единствено кое во прва година има 7 дуални паралелки кои ги создадовме благодарение на потпишаните меморандуми со вас, придонесовте 170 ученици да добијат финансиска поддршка- стипендија од 3500 денари во текот на целото образование со тоа што им обезбедивте место во вашите здравствени установи да учат во реална средина. Заедно успеавме во учебната 2022/23 година да 170 семејства имаат олеснета финансиска состојба. Помогнавте на училиштето, учениците, семејствата и општината.

Искрено се надеваме дека заедно и во иднина ќе чекориме и ќе успееме да нашето училиште, нашата општина и соседните општини од кои има ученици заедно со сите вас ЈЗУ и ПЗУ ќе станеме пример за успешно образование, соработка, обезбедување на квалитетен кадар и нашата општина ќе ја направиме место за подобро живеење.

Со почит,
СОМУ “Гостивар”

Të nderuar,

-Me shumë kënaqësi dhe respekt dëshirojmë të ju urojmë vitin e ri 2023 ju dëshirojmë shëndet, lumturi dhe suksese në punën tuaj. Njëkohësisht ju faleminderojmë për bashkëpunimin, besimin, humanizmin dhe mbështetjen tuaj në realizimin e programit “Mësim nëpërmjet punës”.

-Të nderuar, ju e keni vërtetuar atë se jorastësisht jeni bartës të një profesioni mirënjohës dhe human.

-SOMU-Gostivar, është bartës i reformës ZSHS, por pa mbështetjen tuaj nuk do të arrijmë ta jetojmë procesin arsimor bazuar në moton ”Mëso me zgjuarsi-puno me profesionalizëm” zgjedh ZSHS.

-Ju, me shumë besim, guxim dhe dinjitet qëndruat pas nesh, na ofruat të gjitha mbështetjet teorike, praktike dhe hapsinore. SOMU-Gostivar, udhëhequr nga drejtori Elbash Abazi, administrata, kordinatori për UPR dhe të gjithë punojnësit së bashku me nxënësit tanë, ju jemi mirënjohës çdoherë sepse ju jeni ata që na ndihmuat të kemi sukses së bashku.

-Shkolla jonë është e vetmja shkollë që në një vit ka 7 paralele duale, ju kontribuat që 170 nxënës të marrin bursë prej 3500denarë gjatë gjith shkollimit të tyre dhe me këtë ndihmuat në lehtësimin e gjendjes financiare të 170 familjeve në vitin shkollor 2022/2023, gjithashtu ju ndihmuat nxënësve duke ju sigururar atyre një vend për UPR në objektet tuaja shëndetësore. Shpresojmë se do të ecim së bashku përsëri në të ardhmen, në vitin e ri 2023.

-Vizioni ynë është një histori e suksesshme e bashkëpinimit ndërmjet të gjithë faktorëve të arsimit cilësorë në komunën tonë dhe komunat fqinje nga të cilat kemi nxënës, së bashku për të ofruar arsim cilësor, staf të trajnuar dhe kushte më të mira jetese në vendin tonë. Ju përshëndesim duke ju uruar mbarësi, shëndet dhe begati në jetën dhe familjen tuaj Gëzuar viti i ri 2023.

Резултати од конкурс за доделување на ученички стипендии за учебната 2022-2023 година 27/12/2022

📢Одобрени се СТИПЕНДИИ за СИТЕ ученици од прва година кои се запишани во нашите дуални паралелки.Честитки за сите ученици 🍀🍀🍀

Резултати од конкурс за доделување на ученички стипендии за учебната 2022-2023 година Официјална веб страна на Министерството за образование и наука

Photos from СОМУ "Гостивар" / SHMKM "Gostivar" / BMSL "Gostivar"'s post 27/12/2022

Нашите ученици имаат големо срце.❤️Среќа,радост и насмевки на дечињата од ОУ"Мустафа Кемал Ататурк" и Positum предизвика нивната хуманитарна акција и едукативните пакетчиња !!! Во знак на благодарност дечињата ни подарија прекрасна честитка и изработен хамер за нашето училиште.
Секоја чест за Сара Премческа, Аниса Нуредини и Билал Заими и нивниот несебичен труд ❤️🍀!

Photos from СОМУ "Гостивар" / SHMKM "Gostivar" / BMSL "Gostivar"'s post 23/12/2022

Одбележување на денот на општина Гостивар-23 Декември.На настанот беа присутни претставници од нашето училиште и нашата ученичка Каролина Цветковска која носеше традиционална македонска носија .🍀

Photos from СОМУ "Гостивар" / SHMKM "Gostivar" / BMSL "Gostivar"'s post 22/12/2022

Предновогодишен коктел🎄🎉🎊🍀

Want your school to be the top-listed School/college in Gostivar?

Click here to claim your Sponsored Listing.

Videos (show all)

#Scienceday #⚕🩺🔬
#Scienceday #⚕🩺🔬
#Scienceday #⚕🩺🔬
#Scienceday #⚕🩺🔬
#Scienceday #⚕🩺🔬
#Scienceday #⚕🩺🔬
#Scienceday #⚕🩺🔬
Дел од активностите 🤩🤩🤩
👇🦴🦷🦠🩸🫁🫀🧠🧑‍⚕️💉💊🩹🩺

Location

Category

Website

Address


Улица Ристо Оџаклиески
Gostivar
1230
Other High Schools in Gostivar (show all)
III - 1  SH.M.K Gostivar III - 1 SH.M.K Gostivar
Gostivar

The Ultra Class... - > Krijuar më 07.09.2010 23:30

CЕОУ „Гостивар“   SHMEK "Gostivar "    BEL"Gostivar" CЕОУ „Гостивар“ SHMEK "Gostivar " BEL"Gostivar"
Улица Живко Брајкоски бб
Gostivar, 1230

СЕОУ „Гостивар“ SHMEK "Gostivar" BEL "Gostivar"

High School “Gostivar” - Gostivar High School “Gostivar” - Gostivar
Gostivar

Faqja zyrtare e shkollës së mesme komunale “Gostivar” - Gostivar .

II-1 Sh.M.K-Gostivar 2014\2015 II-1 Sh.M.K-Gostivar 2014\2015
Gostivar
Gostivar, 1239

II-1 Sh.M.K-Gostivar 2014/2015