Janko Bilbiloski

Janko Bilbiloski

Contact information, map and directions, contact form, opening hours, services, ratings, photos, videos and announcements from Janko Bilbiloski, Education, Gostivar.

05/07/2023
03/06/2023

КРАТКИ РАСКАЗИ ЗА ДОЛГИ ФИЛОЗОФСКИ МУАБЕТИ - Бр.10
Колку чудни времиња, каде што духовното нема никаква вредност, или пак е толку минимизирано за сметка на материјалното. Никој нема време за никого, го нема оној топол збор на поткрепа кој може позитивно да влијае во животот на човекот подобрувајќи ја неговата духовна состојба давајќи му надеж за подобро утре. Денес сè има цена, материјална вредност, и добриот совет има своја цена, во најмала рака за него се бара компензација или пак нешто за возврат. Денес времето е пари, и тоа си има своја цена и за него мора да се плати. Обично ако на некој му земеш, потрошиш од неговото време, тоа треба да го компезираш со ручек, во најмала рака да ги платиш пиачките кои сте ги испиле за време на вашиот разговор во кафетерија или кафеана. Никој нема за никого време макар да му ја сослуша маката, да ги сослуша неговите потреби. Дојдено е време на меѓусебна корист, премногу се ретки ситуациите кога некој ќе ти помогне без никакви очекувања. Доколку некој некому помогне обично тој за возврат очекува противуслуга која не мора и јавно да се соопшти, едноставно самото време и начин на живеење го наметнува тој начин на однесување. Дојде многу чудно време, време кога топлиот човечки збор има своја цена. Голема почит до оние во кои човештината сè уште живее, ги нема напуштено. Трудете се секогаш и секаде да дадете до знаење преку личен пример дека човештината е бесплатна, дека не може да се купи или компензира, едноставно таа треба да се даде од срце.

30/05/2023

КРАТКИ РАСКАЗИ ЗА ДОЛГИ ФИЛОЗОФСКИ МУАБЕТИ - Бр.9
Ова брзо време во кое живееме, овој брз проток на информации кој се должи на новата информатичко-комуникациска технологија нè прави да сме заморни, најчесто без да го почуствуваме тоа. Постојано сме во некое брзање да го достигнеме, да го дофатиме, да го зграпчиме нештото и никогаш да не го пуштиме. Што е тоа? За некои тоа се пари; за некои тоа е моќта; за неко слава ... и сè така зависно од личните интереси и видувања на нештата, на светот. Да се вратиме на главната поента, а таа е : Како да одмориме, како да го оладиме мозокот, како да го пуштиме мозокот на пасење, како да дигнеме рачна сопирачка во однос на сите овие нешта по кои постојано трчаме да ги фатиме, зграпчиме. Одговорот според мене е во даден момент, повремено, сè да отераме „у три лепе п...е материна“. Рецептот е еден минут во часот, еден час во денот, еден ден во месецот да биде само наш, да го посветиме самите на себе, да се исклучиме од сè во тој временски момент. Воопшто не е битно на што ќе ги потрошите тие мигови, битно е дека тие се само ваши, а штом се ваши препорачливо е да ги потрошите на самите себе, макар и гледајќи во една реална или замислена точка ладејќи го мозокот од сè она што го натерало да чади. Човекот мора да има време за себе. Оној кој нема време за себе по некое непишано правило нема време ни за другите. Обично времето го арчи на разно-разни глупости, а за кои ќе разбере дека се тоа во судниот час кога животот во неколку мига ќе му помине пред очи како на една забрзана филмска лента. Бидете сигурни дека на крајот никој нема да ви рече благодарам. Едноставно самите на крајот од патот ќе се запрашате дали сето тоа вредело.

26/05/2023

КРАТКИ РАСКАЗИ ЗА ДОЛГИ ФИЛОЗОФСКИ МУАБЕТИ - Бр.8
Во секое маало има „ѕвезди“ кои „блескаат“. Слободно може да ги наречеме маалски филозофи, со овој израз сакам да бидам поблаг, да не бидам преостар и да не ги наречам маалски шутови. Поголемиот дел од нив народски кажано немаат ни 3 грама школо, а секојдневно дебатираат и го водат главниот збор на разно-разни теми. Во нивниот муабет има силна доза на прост сарказам, многу често сакаат да ги оговараат луѓето, кое оговарање најчесто претставува омаловажување на некој кој не е присутен, а тоа наведува дека утре доколку ти не си тука присутен, сметај дека ти ќе бидеш предмет на оговарање и омаловажување. Нивното место на стационирање обично е маалското кафуле, чајџилница или пак маалската обложувалница. Каде и да се наоѓаат од претходно споменатите места, пред нив задолжително е отворен спортскиот билтен, 3 саати го пијат макијатото, а в уста го џвакаат пластичното лажиче со кое го мешале шеќерот во макијатото. Да ги свртиш наопаку од нив не можеш да истресеш ни 5 пари, а во суштина сакаат да изиграваат Џони-баба, галантни момци. Омилена тема им е како да фатат некој бизнис и бараат жртва, ортак, како да го измолзат и да му земат некој денар за бизнисот. Не знам дали се свесни за глупоста која ја прават и дали се свесни тие околу нив што вџашено слушаат и гледаат кога „маалскиве ѕвезди“ прават обид да му солат памет и да му продаваат басми на некој кој всушнот е професионалец и го работи нештот како дел од неговото секојдневие. Алал да им е кога се дрзнуваат со муабети на пекарот да му кажуваат како се прави леб, а на слаткарот како се прави баклава. Ах, моето чудесно маало со неговите „маалски ѕвезди“ кои „блескаат“ во нашето градско деноноќие.

18/05/2023

КРАТКИ РАСКАЗИ ЗА ДОЛГИ ФИЛОЗОФСКИ МУАБЕТИ - Бр7
Седенка во кафеана, и по испиени 3-4 чашки ракија или шишиња пиво, почнуваат филозовските мисли, а една од омилените е „човек во животот мора сè да проба“. Ако утрината, или пак некој друг ден во една друга состојба и од еден подруг трезвен и повторно филозофски пристап добро ја проучиме искажаната мисла дека „човек во животот мора сè да проба“ ќе заклучиме дека оваа мисла е сосема излишна и неточна, всушност таа во даден момент и состојба делува само утешно. Што се подразбира под тоа „човек во животот мора сè да проба“. Не ми делува баш нормално дека човек мора да проба истовремено да пие црно вино, да мези „пеглани пиперки“ (тури-потпечи) и да игра танго со фикус. Овој израз човекот најчесто го користи со цел да оправда некоја своја глупа постапка од која во даден момент самиот од себе се срами што ја направил. Поентата е во нешто сосема друго, а тоа е дека човекот ништо не мора, човекот може сè, не за џабе е ЧОВЕК. Но, обично е проблем да се најде адекватана мерка на тоа „сè“, да не се претера и да не се злоупотреби „сè“. Изреката „човек во животот мора сè да проба“ е како некој вид минимум за да се оправда некоја непромислена постапка. Погледот на светот е нешто лично, свое, исто како што личен, свој, треба да биде минимумот и максимумот како лична мерка кон нешто (под услов да си свесен и да ги познаваш своите граници како мерка за да не се претера во нештото), како го перцепираш и доживуваш светот. Светот колку и да се трудиме како индивидуи не можеме да го смениме, светот може само нас да не смени.

16/03/2023

КРАТКИ РАСКАЗИ ЗА ДОЛГИ ФИЛОЗОФСКИ МУАБЕТИ БР.6
Човекот има милион желби, а болниот само една, да оздраве. И кога ќе оздраве, ако оздраве, сè од почеток. Обично, за кратко време заборава на оние ветувања кои си ги дава себеси, а кои се во насока на простување и подобрување на нештата кои зависат од него. Човечкото око повторно според некои станува незаситно, а според други таа состојба треба да значи дека човекот се стреми кон освојување на нови животни врвови, а обично за сметка на тоа итање ги запоставува битните нешта кои го опкружуваат: семејство, роднини, пријатели, радост, љубов, дружба. Суштината во животната филозофија е „во сè да се има мерка“. Нештата да се конзумираат онолку колку што може да поднесеме затоа што ако конзумираме со кутлача наместо со лажица може да се задавиме. Умереноста согласно потребите и можностите значи дека се движиме баш онака како што треба. Надежта е во тоа што не сме статични, а секое движење, без разлика на темпото, е добар знак. Тоа значи дека нема да потонеме во тињата наречена рутина, туку ќе се движиме напред со надеж дека ќе го достигнеме посакуваното, без разлика што и да е тоа, бидејќи секој нов ден е нов почеток, а секој нов почеток е надеж кон подобро утре.
Ј.Б. (Создадено во време на полициски час за време на COVID-19)

10/03/2023

КРАТКИ РАСКАЗИ ЗА ДОЛГИ ФИЛОЗОФСКИ МУАБЕТИ - Бр.5
Оговарањето денес стана национален спорт. Порано ако беше резервирано само за поубавиот пол, денес веќе нема полова разлика, беспрекорно и поеднакво е застапено и во разговорите кај посилниот пол. И да се разбереме, сите оговараат, секако, кој повеќе, кој помалу, но сепак да се знае ... сите оговараат! Според некои истражувања, кои сè уште не се објавени, 80% од разговорите се сведуваат на трачарење. Кој кому што му рекол, кој кого навредил, кој не доаѓа навреме на работа, кој од кого се развел и која била причината. Во човечката психа е да се оговара. Колку и да сакаме тоа нема никогаш да се искорени. Колку само луѓето сакаат да го пикаат носот таму каде што не му е местото, најчесто во животот на другите луѓе. Колку само луѓето сакаат да ги ловат грешките и промашувањата на другите луѓе и да им се ситат на тоа, да ги оговараат и да трубат наоколу за тоа што го снашло пријателот, комшијата, роднината. Исто така, мора да признаеме, како луѓе многу сакаме да мудруваме, да им солиме памет на другите, да им даваме совети кои совети и самите не би можеле да ги послушаме. Трачариме и оговараме за недостатоците на другите како ние да немаме свои недостатоци, и сетот тоа во стилот „му рекол зајакот на магарето – имаш големи уши“. Ги ловиме лошите постапки на другите како ние да сме безгрешни и даваме мислења како нам сè да ни е јасно. И што да се рече на крај ... да се потрудиме оговарањето и трачарењето да го сведеме на минимум, или пак да го кажеме во некоја симпатична конотација, а не со полна сласт и ситење. Лично мислам пред да почнеме со оговарање, осудување, прекорување, омаловажуваме...ајде да се потрудиме да го согледаме позитивното во личноста, што и да е тоа, во секоја личност тврдам дека има по нешто и позитивно.
Ј.Б. (Создадено во време на полициски час за време на COVID-19)

04/03/2023

КРАТКИ РАСКАЗИ ЗА ДОЛГИ ФИЛОЗОФСКИ МУАБЕТИ - Бр.4
Колкупати во животот сме ставиле точка на нешто, а за кое подоцна сме установиле дека подобро би било да сме ставеле три точки бидејќи таа работа ни останала недовршена затоа што ако се завршила би ни било многу полесно или помило, а ние што сме направиле, сме ставиле точка без да размилсиме добро. Точка на некоја работа ставаме од страв, од неизвесноста која следи, а чии исход нè плаши. Некогаш точка ставаме заради глупост, заради инает затоа што сакаме нештото да биде по наше, „точка, ќе биде јас како кажав“. На ваков начин им ставаме пепел на нештата кои требало сè уште да траат, ги затрупуваме приказните кои не се доволно раскажани и доволно слушнати од пошироката јавност, а го заслужувале тоа. Не им даваме шанса на некои прилики кои требало да имаат позитивен исход. За некого животот е како песна како сказна, составен од бреспекорно точно стокмени реченици и од издржани и разнолики зборови со адекватно употребена интерпункција за да се долови суштината на мислата, исказот. За друг пат животот е текст без вовед, главен дел и заклучок. Неадекватно употребени зборови со погрешен редослед во реченицата и занемарување на интерпункциските и правописните знаци. Секако, во животот треба да се стави и точка на нештото, а таа треба да се стави на крајот, но кога ќе бидеме сигурно дека ѝ е време да се употреби. Кога во животот на право место и во право време ќе ставиме точка, можеме да продолжиме понатаму. Кога сме кај интерпункциските и правописмните знаци, тие се резнолични и нудат безброј комбинации, само треба да ги ставиме на вистинското место за да бидеме соодветно разбрани.
Ј.Б. (Создадено во време на полициски час за време на COVID-19)

01/03/2023

КРАТКИ РАСКАЗИ ЗА ДОЛГИ ФИЛОЗОФСКИ МУАБЕТИ - Бр.3
Омразата стана составен дел од човештвото, да не речам составен дел од секојдневието на многу луѓе. Сè помал е бројот на луѓето кои искрено сакаат да ти честитаат и заедно со тебе да го споделат успехот на кој ти му се радуваш. Омразата стана како добро утро – добар ден. Како неизоставен сопатник на омразата стана и лицемерието. Искрено ми се повраќа од некоја присна комуникација помеѓу две личности која комуникација во суштина е чисто лицемерие. Истите тие две човекови битија едно за друго во кумникација со некои трети личности кажуваат гнасотии кои не може ни на сон да ги замислите, а кога пак ќе ги видиш заедно, мислиш ги нема од добри, подобри. Се прашувам од каде овие лицемери ја црпат таа енергија за омраза, зарем не е подобро таа енергија да ја насочат кон нешто подобро и посуштинско од кое човештвото би имало корист? Сè повеќе и повеќе верувам дека нивното срце и душа ги има обземено и со нив владее темната страна. Спремни се за реализација на сопствените замислени цели да го погазат достоинството на сите кои ќе им се испречат на патот. Ме чуди што по секоја цена сакаат да ги нападнат нивните опоненти изнесувајќи ги во јавност нивните мани кои мани ги има секој човек (некој помали, некој поголеми). Страшно е тоа што тие не се свесни за нивните мани, рековме дека секој човек ги има. Замислете ако некој почне да чепка по тоа колку се тие „безгрешни“ нема да знаат каде „да тераат“. Едноставно како да не можат да се запрашаат себеси колку во суштина јас сум добар и помалку грешен за да можам да ги напаѓам другите и да им судам. Аман бре луѓе! Свртете се самите кон себе, преиспитајте се, свестете се, разбудете се, животот е еден. Почнете да мислите позитивно, потрудете се да не бидете лицемерни, подајте ја искрено и пријателски раката кон другиот, без никакви скриени намери и претходно направени пресметки. Насмејте се искрено, не саркастично, нека ве обземат позитивни мисли, нека проструи позитивна енергија низ сите ваши дамари. Животот е еден, насочете се кон убави и позитивни работи, отворете ги очите за убавите нешта, тие се насекаде во твоето опкружување!
Ј.Б. (Создадено во време на полициски час за време на COVID-19)

26/02/2023

КРАТКИ РАСКАЗИ ЗА ДОЛГИ ФИЛОЗОФСКИ МУАБЕТИ - Бр.1

Од сите финти со кои се служи човекот за да си го олесни животот една од најчестите е лажењето. Од кога почнува човекот да лаже? Најверојатно од времето кога ќе проговори, а обично тоа е на околу две години. Ако не верувате прошетајте низ мислите и потсетете се на случка со вашето дете или пак внуче и ќе се уверите во тоа. Обично тоа се лаги заради постигнување на одредена корист или пак постигнување на одредена цел. Ваквите лажења стануваат составен дел од животот на секој човек, нема човек кој не излажал во животот, разликата е само во мерката и интензитетот. Човекот не лаже од ќејф, тој лаже од нужда, од што е приморан, за да не се доведе себеси во уште понепријатна ситуација од непријатната ситуација во која веќе се довел. Има луѓе коишто лажат и од ќејф, ако може така да се каже, но ако размислам подобро тоа кај нив веќе не е ќејф, тоа е состојба на патолошка болест. Ваквите луѓе имаат одредени нарушувања поврзани со емоционална состојба. Често лажењето знае да биде погубно, тоа го знаеме и може да го признаеме од нашето лично искуство, се разбира доколку сме искрени. Според мене најстрашно е кога човекот ќе почне да се лаже себеси и кога ќе почне да верува во таа лага. Овој вид лажење започнува кога човекот ќе помисли дека никој не ја забележал лагата која ја кажал, а често и тогаш кога самиот нешто очекува или пак другите нешто очекуваат од него. Со тек на време тоа станува рутинска појава и сè поприсутна и поприсутна во животот на таа личност. Тој влегува во филм па почнува да се лаже и самиот себе. Тој на некој начин се преценил себеси, создава една лажна слика за себе во која почнува да верува и ја пласира во јавноста како реалност, едноставно штом ја отвори устата тој почнува да лаже. Страшно е тоа што голем број од луѓето, со тек на време го разоткриваат овој патолошки лажго со тоа што тој ја губи довербата кај нив и едноставно не знаат кога ја кажува вистината, а кога лаже. Внимавајте, на лагата куси ѝ се нозете.
Ј.Б. (Создадено во време на полициски час за време на COVID-19)

24/02/2023

КРАТКИ РАСКАЗИ ЗА ДОЛГИ ФИЛОЗОФСКИ МУАБЕТИ - Бр.1
Денес е такво време, време-неврем кога сите нешто се жалат кога сè нешто не им е онака како замислиле и сè нешто им недостасува, а ако не им недостасува тогаш не е како што треба. Критиката зачинета со хипокризијата е нова мода на која се навлекле луѓето без притоа да се погледнат себеси и да ги согледаат постапките и потезите кои ги влечат. Дали сето тоа се должи на континуираните неуспеси, погрешни одлуки, компликувни врски и односи. Ова доведува до нарушување на сопственото здравје кое за жал не ни е ни на крај памет. Како успеавме толку да се запуштиме самите себе, да не водиме грижа за сопственото здравје, па еднаш годишно автомобилот го носиме на технички преглед, а истото ние не го практикуваме во однос на самите себе. Кога последен пат сте биле на доктор, онака да се прегледате?! Не чекајте кога нешто ќе ве здоболи, тогаш може да е прекасно. Во ова време-невреме многу луѓе се затвориле во сопствениот кожурец, мислиш дека не постојат ги снемало, како засекогаш да се отселиле од градот, а во суштина тие се тука, но престанале да сонуваат, престанале да сонуваат дури и кошмари, едноставно се слеале со тишината, станале безгласни букви, едноставно не им е гајле за ништо. Овие луѓе не по своја желба станале лузери, тие се тука не испариле, тука се но се повлекле, заспале без да сонуваат, очекуваат дека ќе се случи нешто, дека нешто ќе им падне од небо, дека некој нешто ќе им даде сервирано на послужавник. Е па драги лузери, доколку не почнете да сонувате и да се борите вашите соништа да станат јаве, никој нема да ве перцепира ни 2%, едноставно ќе останете во полутемнина зад вашите спуштени ролетни. Лузери, време е да излезете и да се наместите на пеналтик, да создадете зицер, време е за акција, време е за шут.
Ј.Б. (Создадено во време на полициски час за време на COVID-19)

20 Начини да се обезбедат ефективни повратни информации за учење 07/04/2022

https://makedonskonasledstvo.wordpress.com/2021/01/26/20-%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%b1%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d1%82-%d0%b5%d1%84%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%b2%d1%80/?fbclid=IwAR0cR8DOxEpNBempe_abdaIfULWFqSZI8HzzCwUOO2B6twtfYRWbwqOEhuc

20 Начини да се обезбедат ефективни повратни информации за учење По својата природа повратната информација треба да биде едукативна Кога им се дава повратна информација на учениците всушност им се дава објаснување што тие права...

15 Карактеристики на големите наставници 22/02/2021

https://makedonskonasledstvo.wordpress.com/2021/01/22/15-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b8/

15 Карактеристики на големите наставници Напишано 24.2.2019 Кога станува збор за големи наставници се мисли на: успешени, напредени, квалитетени, инспиративни, посветени, ажурни, доблесни итн. наставници. Во на....

Како да ги научиме учениците да учат со разбирање 03/02/2021

https://makedonskonasledstvo.wordpress.com/2020/04/09/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%be-%d0%b4%d0%b0-%d0%b3%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d1%83%d1%87%d0%b8%d0%bc%d0%b5-%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d1%83%d1%87%d0%b0%d1%82-%d1%81%d0%be/

Како да ги научиме учениците да учат со разбирање Напишано 22.6.2017 Основен услов за секое учење и усвојување на знаења во однос на сите наставни предмети е поседување добри вештини за читање. Главен предуслов за успе...

Како да создадете ефикасна средина за учење 26/01/2021

https://makedonskonasledstvo.wordpress.com/2021/01/22/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%be-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%be%d0%b7%d0%b4%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%b5%d1%84%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0/

Како да создадете ефикасна средина за учење Напишано 30.2018 За реализација на успешна настава предуслов е креирање на ефективна средина за учење каде учениците ќе бидат интелектуално активни. Љубопитноста про...

20 КАРАКТЕРИСТИКИ НА ЕФЕКТИВНАТА НАСТАВА 22/01/2021

https://makedonskonasledstvo.wordpress.com/2021/01/22/20-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d1%84%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b0/

20 КАРАКТЕРИСТИКИ НА ЕФЕКТИВНАТА НАСТАВА Напишано 7.11.2018 Кога се зборува за ефективна настава пред сè се мисли на ефективноста на наставниците во однос на нивниот севкупен допринос во воспитно-образовното ...

50 начини да се преиспиташ како наставник дали се движиш во вистинска насока 16/01/2021

https://makedonskonasledstvo.wordpress.com/2021/01/12/50-%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b8%d1%81%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b0%d1%88-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b8/

50 начини да се преиспиташ како наставник дали се движиш во вистинска насока Напишано 17.2.2019 Зреењето и растењето на наставникот е процес, првенствено предизвик за самиот него, излегување од безбедната зона и справување со предизвиците да се...

Видувања и размислувања на нашите наставници за актуелните состојби во нашето образование 16/01/2021

https://makedonskonasledstvo.wordpress.com/2021/01/12/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%9a%d0%b0-%d0%b8-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bc%d0%b8%d1%81%d0%bb%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%9a%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%88%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d1%81/

Видувања и размислувања на нашите наставници за актуелните состојби во нашето образование Напишано 24.7.2019 Последниве 2-3 децении во воспитно-образовните кулоари сѐ поинтензивни се дискусиите дека нешто не е како што треба со нашето образование. Рака на срц...

Системи на воспитување 16/01/2021

https://makedonskonasledstvo.wordpress.com/2021/01/12/%d1%81%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d1%81%d0%bf%d0%b8%d1%82%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%9a%d0%b5/

Системи на воспитување Напишано 10.9.2019 Воспитанието како процес е испрепрплетенео и се надополнува со други човечки активности. Од тие причини секое добро организирано општество големо в...

Планирање и програмирање на работата на одделенскиот раководител 12/01/2021

https://adviseredu.com/2019/09/11/%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%9a%d0%b5-%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%9a%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b0/

Планирање и програмирање на работата на одделенскиот раководител Покрај планирањето и програмирањето на работните задачи на одделенскиот раководител на почетокот од училишната годинана како стручен наставник, а кои задачи се п....

Дали како држава во однос на воспитно-образовната дејност потфрливме уште во почетокот на деведесеттите?! 01/12/2020

https://makedonskonasledstvo.wordpress.com/2020/12/01/%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%be-%d0%b4%d1%80%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%b2%d0%be-%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%be%d1%81-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d1%81%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%bd%d0%be-%d0%be/

Дали како држава во однос на воспитно-образовната дејност потфрливме уште во почетокот на деведесеттите?! Образовната стратегија на една земја треба да ја трасира визијата за нејзината иднина и да игра водечка улога во реализацијата на таа визија преку креирање на една...

Want your school to be the top-listed School/college in Gostivar?

Click here to claim your Sponsored Listing.

Location

Category

Address


Gostivar
1230
Other Education in Gostivar (show all)
Kurse në gjuhën Italiane Kurse në gjuhën Italiane
Gostivar, 1230

Kurse dhe Trajnime në gjuhën Italiane: - të gjitha nivelet A1- C2 - përgatitje për çertifikata PLIDA

Blerim etemi Blerim etemi
Gostivar

faqe

Gostivar Belediye Teknik Lisesi Gostivar Belediye Teknik Lisesi
Ilindenska 167
Gostivar, 1230

Belediye teknik lisesi "Gostivar" Gostivar

Deutsch Lernen EM Deutsch Lernen EM
Gostivar

Izcuvanje na Germanski jazik vo site nivoa. Priprema na Ispit za vo dvete institucii

Akademia Verore “ Arbën Xhaferi “ Akademia Verore “ Arbën Xhaferi “
Gostivar

Akademia Verore " Arbën Xhaferi '' organizohet për herë të parë. Në këtë akademi verore marr

HLTI HLTI
Boulevard Braka Ginovski Nr. 46
Gostivar, 1230

HLTI - High Level Training Institute

Vlll-7 Forin Vlll-7 Forin
Gostivar

<3 Vlll-7 <3

Shkolla Muzikes ,,Enver Stafai" - Gostivar Shkolla Muzikes ,,Enver Stafai" - Gostivar
Rr. JNA Nr. 371
Gostivar, 1230

Edukim Muzikor

Fenix 2 Gostivar Fenix 2 Gostivar
18 Noemvri Br. 4
Gostivar

ФЕНИКС 2 Гостивар - продавница за продажба и сервис на м

Judo Club Cegrani Judo Club Cegrani
Cegran
Gostivar, 1230

Xhamia e Fshatit Sërmnovë Xhamia e Fshatit Sërmnovë
Serbinovo
Gostivar, 1239