СОУ „Методи Митевски - Брицо" - Делчево

Современо европско училиште со јасно поставени стратешки цели! Средно општинско училиште "Методи Митевски - Брицо" - Делчево

Operating as usual

Photos from СОУ „Методи Митевски - Брицо" - Делчево's post 21/12/2023

,, Наредена со зборови, обоена со слики, нагласена со вистинската метрика, моќта на ПОЕЗИЈАТА е неспоредлива".
Вечерва, во рамки на Литературно-поетската манифестација „Вапцарови бранувања 2023 година“ , беа доделени награди од литературниот конкурс на тема: ,,Вапцаров, писател со револуционерни идеи". Во категоријата возрасни наградени се наши ученички кои на доделувањето на наградите се претставија со своите творби.
🥇1 место - Ева Ивановска III 2 клас
🥈2 место - Андреа Димитровска III 3 клас
🥉3 место - Сара Ангелова II 3 клас
🥉3 место - Искра Георгиевска I 2 клас
Им честитаме за наградите и им посакуваме уште многу напишани стихови...
Уникатноста е нивна препознатливост,
оригиналноста е нивен заштитен знак,
посебноста е нивна совршеност!
,,Вапцарови бранувања 2023 “ е проект финансиски поддржан од Министерство за култура

Photos from СОУ „Методи Митевски - Брицо" - Делчево's post 14/12/2023

„Изборологија“ е прва он-лајн друштвена игра за политичка едукација во нашата земја. Преку играта учениците можат поблиску да се запознаат со политичкиот систем, да разберат како функционира парламентарната демократија, како се спроведуваат изборите за пратеници во Собранието и на кој начин политичките партии учествуваат во парламентарните избори.
Преку носење на стратешки одлуки, спроведување на мерки, активности и остварување на коалиции, играта овозможува на учениците да „влезат во чевлите“ на лидер на замислена политичка партија и да учествуваат во парламентарните избори во нашата земја.
Денес во организација на здружението LEAD од Скопје беше организиран он - лајн турнир во ,,Изборологија" на кој учествуваа 8 училишта со по 6 ученици. Учениците беа поделени во тимови по сесиии а на крај се собираа групните резултати. Од нашето училиште победник во сесија ни е Бојан Бошначки. 👏👏👏Честитки за добиениот резултат и благодарност до сите ученици за посветеноста и покажаниот натпреварувачки дух.
Координатор на активностите е професорката по социологија Весна Димитровска. Играта е достапна за сите ученици со логирање на линкот https://izborologija.mk

Photos from СОУ „Методи Митевски - Брицо" - Делчево's post 14/12/2023

,,Зголемување на атрактивноста , инклузивноста и релевантноста на стручните училишта и образованието за возрасни " е темата на денешната обука во Струмица на која од нашето училиште учество зедоа професорките Лидија Таушански и Даниела Мијалчова.
Современите педагошки пристапи се неминовни во денешното општество. Целта на образованието на возрасните е да се обезбеди можност за стекнување на соодветно образовно ниво за секого и за сите возрасни групи и да овозможи истите да стекнат знаења, вештини и ставови кои ќе бидат во согласност со барањата на општеството и пазарот на трудот.
Човекот учи додека е жив!

Photos from СОУ „Методи Митевски - Брицо" - Делчево's post 12/12/2023

🍭Пред нас се новогодишните и божиќните празници со кои еуфорично ќе се збогуваме со годината која изминува и ќе ја дочекаме новата. Новогодишното украсување ја поттикнува празничната магија и придонесува кон подобро расположение.
🎁 Затоа учениците од нашето училиште ја разбудија креативноста во себе и започнаа со изработка на новогодишни украси. Учениците од текстилната струка под менторство на нивните професорки, изработија новогодишни украси и ги поставија на влезот од училиштето.
🥨🍊Со прехранбени продукти, учениците од хемиско-технолошката струка прехранбен техничар и од ликовниот клуб, изработуваат новогодишни украси кои во организација на Ученичката заедница на 27-ми и 28-ми декември ќе бидат изложени на традиционалниот новогодишен базар.
Им посакуваме дотогаш сите нивни замисли за креации да ги преточат во дела, а ние да го посетиме базарот и да ја пренесеме празничната магија во нашите домови со изработките на нашите вредни и креативни ученици.

08/12/2023

Денес го чествуваме Св. Климент Охридски, најистакнатиот ученик на солунските браќа Кирил и Методиј и учесник во извршувањето на познатата Моравска мисија.
Образованието и воспитанието денес побарува доживотно учење вклучувајќи постојано образование, компјутерски вештини, комуникациски стратегии, но и етика, за која впрочем говорел и пишувал Свети Климент.
Свети Климент е основач на познатата Охридска книжевна школа која е наречена уште и прв словенски универзитет. Паралелно со црковната и со педагошката дејност се занимавал и со книжевна и преведувачка дејност.
Еден од критериумите кој го одредува Климентовото оригинално творештво е стилот на неговите творби и употребата на специфичен лексички фонд. Во Климентовото химнографско и ораторско творештво се препознаваат специфични јазични, стилски и лексички особености кои ја утврдуваат категоријата Климентово авторство.
Климент не е само величествен моралист, туку тој е и првиот етичар во македонската култура. Во секоја пригода треба да се говори за етичката функција на Свети Климент, со која тој се истакнуваше како водач на својот народ, особено преку етичките расправи во кои говореше дека неморалноста е спротивна на човечноста.
Директорката на училиштето и наставничкиот колегиум на сите ученици, родители и граѓани им го честита денешниот празник.
Со редовна настава се продолжува во понеделник 11.12.2023 год.

Photos from СОУ „Методи Митевски - Брицо" - Делчево's post 07/12/2023

🍀🍀🍀 Нови соништа, нови предизвици!!
Учество на ученичката Ана Мавродиева со менторот Роберт Цветковски на 10-та Mеѓународна олимпијада по експериментална Физика која денес се оддржа на Природно-математичкиот факултет во Скопје.
Честитки 👏

Photos from СОУ „Методи Митевски - Брицо" - Делчево's post 07/12/2023

👉Во рамки на кампањата „16 дена активизам против родово базирано насилство“ на тема „Инвестирајте за да го спречите насилството врз жените и девојчињата“, денес во нашето училиште се оддржа работилница со ученици од нашата гимназија и двете основни училишта од општината.
🧑‍🏫Работилницата беше организирана од Општина Делчево и заедничката програма на ЕУ и Советот на Европа РОМАКТЕД фаза 2 во соработка со Министерството за труд и социјална политика, а во неа активно учество имаа преставниците од ЦСР-Општина Делчево, ОВР-Делчево, КЕМ на Општина Делчево.
🗣Учениците имаа можност да дебатираат и да разговараат со надлежните на темата насилството, без разлика дали е врсничко или родово базирано, дали е физичко, психичко, или сајбер насилство.
Кога станува збор за насилство, учениците се најранливата категорија во кои треба да се превенира, да се препознава насилството и соодветно да се реагира кај стручните служби во училиштата или до институциите.

Your CV: Express Yourself 06/12/2023

За учениците од 4 година. Работилницата е денес. Почитувани Професори,

Сакам да споделам со вас информации за настан што Канцеларијата за прием на АУБГ и Центарот за пишување на АУБГ го организираат:
Поднесувањето на моќно CV е од клучно значење за процесот на аплицирање на универзитет, затоа сакаме да им помогнеме на апликантите да успеат.

Настанот, кој се нарекува Твое CV: Изрази се, ќе биде онлајн работилница на 6 декември (среда) со почеток во 14:00 часот
Оваа работилница е дизајнирана да им помогне на апликантите да развијат моќно CV што ќе го вклучат во нивните апликации на универзитетите.
Ќе има интерактивна дискусија за совети и техники како да се промовираат со своето CV.

Ќе разговараме за глаголите за моќ, форматирање, избор на делови за информации и пишување силна лична цел изјава.

Линк за регистрација

Работилницата ќе ја води координаторот на Центарот за пишување на AUBG, Стивен Лондон (’19).
Доколку мислите дека ќе има интерес кај вашите студенти од четврта година, слободно споделете ја оваа информација.

П.С. Тројца присутни од работилницата ќе добијат подарок од АУБГ! Затоа, не пропуштајте го одличното водство на Стивен и вашата шанса да добиете подарок од AUBG!

Your CV: Express Yourself  

Photos from СОУ „Методи Митевски - Брицо" - Делчево's post 05/12/2023

🤝,,Никогаш нема да изгледаш добро ако направиш некој да се чувствува лошо".
👩‍🏫Со сите ученици од нашето училиште, преставниците на Здружението на граѓани РУБИКОН од Скопје реализираа интерактивни работилници. Низ отоворен и интерактивен пристап во проектните активности на проектот „Сите за безбедни училишта“ беа опфатени теми за превенција, препознавање и справување со различни форми на врсничко насилство. Овие активности се поддржани од Механизмот за граѓанска отпорност (МГО), во рамките на проектот „Техничка поддршка за подобрување на овозможувачката средина за граѓанските организации во Република Северна Македонија“ што се финансира од ЕУ.

Photos from СОУ „Методи Митевски - Брицо" - Делчево's post 01/12/2023

❤️,, Срце што знае да сака, секогаш поддава рака" .
Во одбележувањето на Светскиот ден на лицата со посебни потреби, во активностите на НУЦК ,, Никола Јонков Вапцаров" Делчево , финансирани од Министерство за култура, се вклучија претставници од Ученичката заедница од нашата гимназија.
Разбирање, емпатија ,прифаќање, поддршка од заедницата е она што на лицата со посебни потреби им е потребно секој ден. Сите сме еднакви и не постојат разлики меѓу нас, треба само да си поддадеме рака и да бидеме едно.

Photos from СОУ „Методи Митевски - Брицо" - Делчево's post 30/11/2023

👉„Промоција на културата за обезбедување квалитет и Европската рамка за обезбедување на квалитет во стручното образование и обука - EQAVET“ е работилницата на која на 28 Ноември од нашето училиште учество зедоа Директорката Дијана Цонева, педагог Андријана Николова и професорката по текстилни предмети Даниела Мијалчова. Обуката е дел од Активност 4.2 Обезбедување на програми за обука за обезбедување на квалитет (QA) и избраните индикатори од Европската рамка за обезбедување на квалитет во стручното образование и обука (EQAVET), во проектот „Зголемување на атрактивноста, инклузивноста и релевантноста на СОО и образованието на возрасни“.
Оваа обука е дизајнирана да го подобри разбирањето и имплементацијата на практиките за обезбедување квалитет (QA) и индикаторите за Европската рамка за обезбедување на квалитет во стручното образование и обука (EQAVET).
Обуката во голема мера ќе придонесе за успешно спроведување на идните активности на ниво на училиште со цел за обезбедување на квалитет за СОО на ниво на давател науслуги.

Photos from Embassy of Sweden in Skopje's post 29/11/2023

Амбасада на Шведска во Скопје!

Посебно признание на тимовите на од СОУ „Љупчо Сантов“-Кочани СОУ „Методи Митевски - Брицо" - Делчево СОУ Орде Чопела Прилеп, за нивните одлични презентации на нивните иновативни идеи за животна средина и одржливост.
Тимот од СОУ „Методи Митевски - Брицо“ - Делчево го предводеа ученичките Ева Ивановска и Мариа Магдалена Стоименовски кои ја презентираа иновацијата ,, Електростатски филтер".

https://www.facebook.com/SwedeninMK/posts/740846698089211?notif_id=1701273111731474¬if_t=mention&ref=notif

НАГРАДА ЗА НАЈДОБРИ ПРАКТИКИ – ОДЛИЧЕН ЗАВРШЕТОК НА ПРОЕКТОТ ОД ПРОГРАМАТА НА СУПЕРУЧИЛИШТА - СОУ „МЕТОДИ МИТЕВСКИ-БРИЦО“ ДЕЛЧЕВО 27/11/2023

http://mmbrico.edu.mk/%d0%bd%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%98%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%b8-%d0%be%d0%b4%d0%bb%d0%b8%d1%87%d0%b5/

НАГРАДА ЗА НАЈДОБРИ ПРАКТИКИ – ОДЛИЧЕН ЗАВРШЕТОК НА ПРОЕКТОТ ОД ПРОГРАМАТА НА СУПЕРУЧИЛИШТА - СОУ „МЕТОДИ МИТЕВСКИ-БРИЦО“ ДЕЛЧЕВО СОУ МЕТОДИ МИТЕВСКИ – БРИЦО И СРЕДЊА СТРУЧНА ШКОЛА со својот проект “Don’t Give Up, Don’t Gift Up”, ја добија наградата во категоријата НАЈДОБРИ ПРАКТИКИ, што значи месеци п...

Photos from СОУ „Методи Митевски - Брицо" - Делчево's post 27/11/2023

👉Денес во нашето училиште се организира работилница од МОФ & УНФПА на тема ,, Подигни го гласот, младински активизам во Делчево" .
🎯Работилницата имаше за цел да ја претстави скалата на младинско учество и поимот активизам пред младите од Делчево. Учествуваа 29 ученици од училиштето а координатори на активностите беа Никола Марковски( поранешен наш ученик) и Андреј Ѓеоргиевски ( ученик во IV 1 клас). Тие преку игри и дискусија ги поттикнаа младите како да дејствуваат, да бидат поактивни во општеството и да наоѓаат потенцијални решенија за бариерите за младинско учество.

Photos from СОУ „Методи Митевски - Брицо" - Делчево's post 24/11/2023

Претставници од нашето училиште, проф Весна Димитровска и ученичката Сара Ангелова, земаа учество на вчерашниот настанот „Поттикнување на гласот на учениците во носење на средношколските одлуки " во Скопје.
Настанот беше со цел на присутните претставници на средни училишта да им се презентира модел на ко-менаџмент тело за носење на одлуки во училиштата кој предвидува вклученост на сите засегнати страни во училиштата, вклучувајќи ги и учениците. Имено, овој модел е изработен од претставници на осум средни училишта кои преку заедничка работа развија модел кој детално го дефинира начинот на функционирање на ко-менаџмент телото. Истиот е апликабилен за сите средни училишта во нашата земја. Во моментов, овој модел е во фаза на консултации со цел истиот да се додефинира, а по оваа фаза, осумте средни училишта ќе го воведат овој модел како пилот-фаза за да се види како истиот би функционирал.

Photos from СОУ „Методи Митевски - Брицо" - Делчево's post 18/11/2023

📢Голем успех на нашите ученици на 45-тата Школа “Млади физичари”.
Настанот се одржа на 17.11.2023 г. во организација на Друштвото на физичари на Природно-математичкиот факултет во Скопје. На него учествуваа и наши ученици од втора и четврта година со нивниот ментор, професорот по физика Роберт Цветковски.
🥇🥈🥉Учениците од четврта година, Симона Ќурчиска и Ина Мишева освоија 🥇прва награда со својот експеримент “Звучен визуализар”,🥈втора награда освоија учениците Магдалена Георгиевска и Ива Ивановска со својот експеримент “Мини-вакум правосмукалка ”,додека учениците Филип Петровски и Дамјан Маневски освоија🥉 трета награда со експериментот “Загревање на метали и создавање на струја со појавата електромагнетна индукција”
Учениците од втора година, Лука Стоименовски и Марија Салтировска освоија🥈 втора награда со својот експеримент “Модел на парна машина”, додека 👏пофалници за учество на 45-тата Школа “ Млади физичари” добија учениците од втора година Ана Мавродиева и Александра Сосиева за експериментот “Примена на тотална рефлексија кај монохроматска светлина од ласер”,Вања Ѓеоргиевска и Даме Ивановски за експериментот “Холограмски видео проектор” и учениците Сара Тодоровска и Леонора Жежовска со својот експеримент “Фонтана на Херон”
🍀👏🍀Честитки до сите ученици и менторот. Им посакуваме трудољубивоста, знаењето и желбата за успех да им бидат водилка по патот на нивното образование.

16/11/2023

Почина големиот македонски актер Мето Јовановски, еден од најпознатите македонски театарски, филмски и телевизиски актери. Истакната личност од клупите на СОУ,, Методи Митевски Брицо" од Делчево.
Роден во 1946 година во село Панчарево. По завршувањето на средното образование ,во 1971 година завршил Театарска академија во Софија, Бугарија и истата година се вработил во Драмскиот театар во Скопје.
Последниот поклон пред публиката го имаше пред само дваесет дена во својот матичен Драмски театар Скопје. Македонската и регионалната публика остануват без актер кој ќе се памети по неговата харизма, а колегите актери по творечката енергија што ја пренесувал до последниот свој здив.
Неговата актерска кариера започнала на сцената на Народниот театар во Штип, каде настапувал уште пред да се запише на студиите. Оттогаш, за многу кратко време, Јовановски се истакнал како еден од водечките драмски уметници во Македонија.
Тој ќе остане познат по култните улоги и реплики во филмовите како „Среќна Нова 49“, „Тетовирање“, „Пред дождот“, „Големата вода“, „Македонскиот дел од пеколот“ и уште многу други.
Јовановски е еден од најнаградуваните македонски филмски и театарски актери. За своите актерски остварувања ги има добиено највисоките државни награди „Свети Климент Охридски“, „11 Октомври“ и „13 Ноември“. Добитник е и на „Златна клапа“ во Белград, четирикратен лауреат на наградата „Милтон Манаки“, наградата „Петре Прличко“, наградата за животно дело „Војдан Чернодрински“, награда за животно дело на осмиот Балкан панорама филм фестивал во Измир 2022 и други.
Нека му е вечна слава.

СОУ ,,М.М.Брицо” успеа да се пласира на престижниот Best in English натпревар – Delcevo 365 16/11/2023

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=870111845115118&id=100063489311829&mibextid=Nif5oz

СОУ ,,М.М.Брицо” успеа да се пласира на престижниот Best in English натпревар – Delcevo 365 СОУ ,,М.М.Брицо” успеа да се пласира на престижниот Best in English натпревар November 17, 2023 Valeri Spasevski Култура 0 СОУ МЕТОДИ МИТЕВСКИ – БРИЦО, Делчево и оваа година успеа да се пла...

16/11/2023

https://fb.watch/olGdCsCLOt/

Линк за сите ученици кои сакаат да учествуваат на конкурсот за креативни видеа на тема ,, Јас против корупцијата" организиран од Амбасадата на Кралството Холандија.

Photos from СОУ „Методи Митевски - Брицо" - Делчево's post 14/11/2023

Светскиот ден на дијабетесот беше создаден во 1991 година од страна на Интернационалната федерација за дијабетес и Светската здравствена организација како одговор на зголемената загриженост од ескалацијата и заканата по здравјето што ја предизвикува дијабетесот. Светскиот ден на дијабетисот стана официјален ден на Обединетите нации во 2006 година со усвојувањето на Резолуцијата 61/225 на Обединетите нации и се одбележува секоја година на 14 ноември, роденденот на Сер Фредерик Бантинг, кој ко-открил инсулин со Чарлс Бест во 1922 година.
Денеска во Делчево! Убав ден! И да се справуваме со Дијабетесот во иднина!Следната година да е без проблеми!💙
Светскиот ден на дијабетесот 14 Ноември во Делчево се одбележи со мерење на шеќер во крвта меѓу учениците и професорите во СОУ,, Методи Митевски -Брицо"
Сите учесници беа со добри вредности!

Photos from СОУ „Методи Митевски - Брицо" - Делчево's post 13/11/2023

Денес, 13.11. 2023 година, Општинска организација на Црвен крст Делчево во соработка со д-р Виолета Ѓорговскa и СОУ ,,Методи Митевски Брицо" на учениците од четврта година оддржа едукативна мотивациска работилница на тема ,,Доброволно крводарителство" . Работилницата беше со цел мотивирање на младите крводарители да даруваат крв, да научат кои се бенефитите од крводарување и критериумите да се биде крводарител.

Промоција на безбедна училишна средина - СОУ „МЕТОДИ МИТЕВСКИ-БРИЦО“ ДЕЛЧЕВО 13/11/2023

http://mmbrico.edu.mk/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%86%d0%b8%d1%98%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%b1%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d1%83%d1%87%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%88%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8/

Промоција на безбедна училишна средина - СОУ „МЕТОДИ МИТЕВСКИ-БРИЦО“ ДЕЛЧЕВО Во рамките на проектот „Промоција на безбедна училишна средина“ , по поднесената апликација и ангажманот на професорките Билјана Ивановска и Весна Димитровска, н...

03/11/2023

Денес ученичката Андреа Толевска од Делчево која преку ученичка размена пред две години замина да се дообразува во Англија, пред дел од средношколците во гимназијата Методи Митевски Брицо ги презентираше можностите кои ги нуди англискиот образовен систем. Акцент на презентацијата беше ставен на бенефициите од програмата за размена на ученици во Америка и програмата за размена во Англија .
Јас сум Андреа Толевска ученик во средно училиште во Англија и бивш ученик во СОУ ,,М.М.Брицо” во Делчево. Денеска направивме една презентација да им објасниме на учениците како јас успеав да учам во средно училиште во Англија и исто така кои се бенефициите од програмата за размена на ученици во Америка и програмата за разменна во Англија која дозволува две години средно училиште, со цел да се продолжи и факултет таму, рече Толевска

Сппред неа школувањето во Англија е неверојатно искуство кое го има како дел од тамошното Рајт Скул.

-Неверојатно искуство затоа што тоа не е само училиштето, туку запознаваш голем дел на други некои ученици, кои што стануваат како дел од фамилија и кои се надевам ќе ги паметам цел живот. Рајт Скул училиштето во Англија кое се наоѓа на островот Ајл оф Вајт има околу 900 ученици, познато е како и сите други по изборот на три предмети во Средното училиште во зависност од ученикот, додаде Толевска.
Најголем дел од учениците кои се дел од училишната размена, како што додаде се од Германија, но има и други ученици од Балланот.

-Искрено највеќе има од Германија околу 20 има само во интернатот каде живеам, но има и уученици од други држави, еден од стипендистите како мене е од Црна Гора, но и има и од многу други земји како Америка Кина, итн… потенцира Толевска.
Тамошното искуство и помогнало навистина и помогнало да го најде она што е вистинскиот предмет за неа за студирањето во иднина, помагајки и исто така да изгради една база, која што ќе ја насочи во доизградбата на нејзината личност.
Како пораншен ракомета Толевска активно ги користи и можностите за спортување кои како што кажа таму се огромни.
-За жал ракометот не е толку познат како во Македонија, но се обидувам да пробам нет-бол и хокеј, нешто што го немам пробано и го нема кај нас. Значи немам некој стриктен спорт, но се обидувам да пробам од се по нешто, додава Толевска.
На крај упати порака да се пробаат можностите за студирање преку училишните размени, бидејки нема што да се изгуби. Се работи за само една прилика и незабправно искуство, кое според младата делчевка не треба да се пропушти.
Прилогот е превземен од страната на delcevo365.mk

Photos from СОУ „Методи Митевски - Брицо" - Делчево's post 01/11/2023

🔊 Во рамките на проектот „Промоција на безбедна училишна средина“ , по поднесената апликација нашето училиште е селектирано за вклучување во активностите на проектот. Апликацијата ја поднесовме со цел да придонесеме во остварување на правата на децата за квалитетно образование во безбедна и партиципативна училишна средина. Проектот ќе се фокусира кон креирање на безбеден простор на младите преку активна поддршка за справување на сите форми на насилство врз нив како тема која е актуелна се повеќе во денешно време. Ученичкото учество во процесите на донесување одлуки ќе биде главниот принцип низ кој ќе се води овој проект, овозможувајќи заеднички пристап на учениците и возрасните кон препознавање, превенција и справување со насилство.
❕ЗА ПРОЕКТОТ:
Коалиција на младински организации СЕГА во партнерство со Македонскиот Центар за Граѓанско Образование, Прва Детска Амбасада во Светот МЕЃАШИ и СМАРТ АП - Лабораторија за социјални иновации, со поддршка од Детската Фондација Песталоци, го спроведува проектот „Промоција на безбедна училишна средина“, во периодот септември 2023 – август 2026 година.
Цел на проектот: „Придонес кон остварување на правото на децата за квалитетно образование во безбедна и партиципативна училишна средина.
Проектот ќе се спроведува во соработка со Министерството за образование и наука, Бирото за развој на образованието, Државниот просветен инспекторат и Министерството за труд и социјална политика.
Очекувани резултати:
[1] Подобрена имплементација на законските одредби за ученичко учество во процесите на донесување одлуки и заштита на децата;
[2] Зајакнати капацитети на средните училишта за превенција и справување со насилство;
[3] Примена на наставни методи и техники кои поддржуваат и промовираат заштита, учество и еднакви можности за сите ученици и ученички.

Photos from СОУ „Методи Митевски - Брицо" - Делчево's post 28/10/2023

Еднодневна наградно - научна екскурзија за 16 наши ученици.
👉Учениците кои во минатата 2022/23 учебна година постигнаа високи резултати на меѓународни и државни натпревари, односно се стекнаа со медали или награди, со Oдлука на Директорот на училиштето а според Правилникот за наградување на постигањата на учениците, денес, 27.10.2023 г. заедно со своите ментори беа наградени со еднодневна екскурзија.
Убавиот ден го исполнија со посети на неколку локации кои се од областа на наставните предмети по кои имаа постигнати високи резултати. Мегалитската опсерваторија Кокино, убавините на кањонот Матка, а слободното време го искористија за дружење и заеднички ручек.
Искрени честитки до сите ученици кои успешно го претставуваа нашето училиште со најдобри постигнати резултати на меѓународни и државни натпревари. Голема благодарност и до воспитно-образовниот кадар, професорите Анета Николова по географија, Марина Синадиновски по биологија и Ванчо Велковски по спорт и спортски активности, кои преку својата креативна работа создадоа услови да ги мотивират учениците и преку разни активности да го развијат талентот и потенцијалот кај секој од нив. Веруваме дека оваа награда дополнително ќе ги стимулира учениците да продолжат да постигнуваат нови успеси и признанија во нивното натамошно образование но и да ги поттикне сите останати да вложуваат уште повеќе во себе за повисоки резултати.
Најдобри меѓу најдобрите во минатата учебна година беа:
Ева Ивановска III 2 клас- Сребрен медал на Меѓународна Олимпијада по геонауки,
Ива Цонева II 1 клас- II награда на Државен натпревар по географија
Лука Стоименовски II 1 клас- II награда на Државен натпревар по биологија
Марија Салтировска II 1 клас- II награда на Државен натпревар по биологија
Вања Ѓеоргиевска II 1 клас- III награда на Државен натпревар по географија
Ивана Дамјановска II 2 клас- III награда на Државен натпревар по географија
Симона Ќурчиска IV 1 клас- III награда на Државен натпревар по биологија
Ракометарките од Училишниот спортски клуб со освоено II место на Државното првенство во ракомет: Јана Попова II 2 клас , Анастасија Ќурчиска II 2 клас, Сара Ангелова II 3 клас, Александра Сосиева II 3 клас, Андреа Димитровска III 3 клас, Теона Тричковска III 3 клас, Теодора Тодоровска IV 2 клас, Дариа Спасевска IV 2 клас и Јована Димитровска IV 5 клас.
Веруваме дека ваквите училишни активности придонесуваат за зголемување на комуникацијата и соработката меѓу учениците и зајакнување на натпреварувачкиот дух.

27/10/2023

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=729499235875707&id=100064469118938&mibextid=Nif5oz

🙋🏻‍♀️🙋🏻Почитувани млади,

📌Со задоволство ви соопштуваме дека Младинската Картица е достапна за ваше онлајн користење. Сакаме да ве известиме дека, со цел да го подобриме и олесниме процесот на користење на Младинската Картица, од денес, картицата ќе се издава и води исклучиво во онлајн форма. Оваа промена има за цел да ви овозможи понатамошен комодитет и пристап до сите предности и попусти поврзани со Младинската Картица. Корисниците ќе видат во апликацијата, во кои држави можат да ги користат попустите.

👉Оваа картица го вклучува секој млад на возраст од 15 до 29 години.

👉Истовремено, Ве информираме дека од Агенцијата за млади и спорт, ќе ви бидат пратени ЕYCA (кодови) броеви, кои се потребни за понатамошна регистрација на вашата Младинска Картица. Со овој број, ќе можете да ја завршите процедурата на активација на картицата, во онлајн форма.

👉За да ја искористите оваа можност, превземете ја апликацијата за Младинска Картица, и тоа

📲За Android: Превземете ја апликацијата од Google Play Store преку следниот линк: Андроид Апликација.
📲За iOS: Превземете ја апликацијата од Apple App Store преку следниот линк: iOS Апликација.

🤝Ви благодариме за вашиот интерес и ви посакуваме пријатно користење на вашата Младинска Картица.

Повеќе инфо

🔗https://ams.gov.mk/article/soopshtenie-on-line-mladinska-karticza

ОРГАНИЗАЦИСКИОТ ОДБОР НА 56. ДЕТСКИ РАЦИНОВИ СРЕДБИ РАСПИШУВА КОНКУРСИ И НАТПРЕВАРИ ЗА ОСНОВНИТЕ И СРЕДНИ УЧИЛИШТА 25/10/2023

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=843895787743522&id=100063693242263&mibextid=Nif5oz

ОРГАНИЗАЦИСКИОТ ОДБОР НА 56. ДЕТСКИ РАЦИНОВИ СРЕДБИ РАСПИШУВА КОНКУРСИ И НАТПРЕВАРИ ЗА ОСНОВНИТЕ И СРЕДНИ УЧИЛИШТА Организацискиот одбор на 56. Детски Рацинови средби распишува кокурс за предметните наставници од основните училишта, за изработка на мултимедијален ИКТ проект, ин...

22/10/2023

На 23 Октомври се одбележуваат 130 години од почетокот на организирана македонска револуционерна борба.
Одбележувањето на ,,Денот на македонската револуционерна борба" е одбележување на долговечниот непокор и борба на македонскиот народ за слобода , државност и независност.
Корените на македонската револуционерна борба започнуваат со формирањето на Македонската револуционерна организација на 23 Октомври 1893 година кога шестмина македонски дејци: Даме Груев, Петар Поп Арсов, Христо Татарчев , Иван Хаџи Николов, Андон Димитров и Христо Батанџиев ,се обединија околу една визија за исполнување на еден сон - Слободна Македонија.
Патот до таа слобода беше исполнет со предизвици, но нивната сплотеност и решителност во остварување на своите цели им даде сила да истраат пред своите идеи.
Нивниот пат го продолжија илинденците, борците во Народноослободителната и антифашистичката борба и АСНОМ -ците кои го остварија стремежот за Слободна Македонска држава.
Без 23 Октомври 1893 година не ќе беа можни ниту трите славни Илиндени 1903, 1944 и 1991 година.
Почит за борците за слободна и независна македонска држава.
Нека е честит и вековит 23 Октомври - Денот на македонската револуционерна борба.
Директорот и Наставничкиот колегиум, на сите ученици, вработени и родители им го честита празникот.

Want your school to be the top-listed School/college in Delcevo?

Click here to claim your Sponsored Listing.

Videos (show all)

Дефиле на младоста, на радоста, на заедничките спомени!Улиците на Делчево ќе заблескаат од младост и убавина. Матурантит...
Нашата земја е „СОНЧЕВА – Земјата на сонцето“ и таа е куќата во која сите живееме. И ние треба да ја одржуваме чиста.„ГЕ...

Location

Telephone

Address


BUlica M. M. Brico 35
Delcevo
2320

Opening Hours

Monday 07:30 - 15:00
Tuesday 07:30 - 15:00
Wednesday 07:30 - 15:00
Thursday 07:30 - 15:00
Friday 07:30 - 15:00
Other Delcevo schools & colleges (show all)
Avto Skola ACIKO Avto Skola ACIKO
Булевар Македонија бб
Delcevo, 2320

Авто школа Ацико има 20 годишно искуство во обука на кан

Master-Центар за странски јазици - Делчево Master-Центар за странски јазици - Делчево
Никола Јонков/Вапцаров
Delcevo, 2320

НАЈНОВО во нашиот град!!! Нов центар за странски јазици. -Бидете во чекор со модерното време. -Семејн

Seminarski,Diplomski Seminarski,Diplomski
M. M. Brico
Delcevo, 2320

Seminarski,Diplomski