Čuječna soba

Dobrodošli na FB stran Čuječne sobe, centra za svetovanje, psihoterapijo in kreativnost, Maja Frencl Žvanut s.p.

U Kopru je 1. 11. počela djelovati Čuječna soba - centar za savjetovanje, psihoterapiju i kreativnost. To je mjesto gdje se možete opustiti, odmoriti od užurbanog života, uzeti vrijeme za sebe, čitati, razmišljati, meditirati. U ugodnoj i razumijevajućoj atmosferi spoznajte nešto zanimljivo i korisno iz područja psihologije, psihoterapije i kreativnosti za vaše trenutne i buduće životne izazove. S 1. 11. je v Kopru začel delovati Čuječna soba - center za svetovanje, psihoterapijo in kreativnost. Gre za mesto, kjer se lahko sprostite, spočijete od vrveža življenja, vzamete čas zase, meditirate, berete, razmišljate ter v prijazni in razumevajoči atmosferi spoznate nekaj zanimivega in koristnega iz področja psihologije, psihoterapije in kreativnosti za Vaše sedanje ali prihodnje življenjske izzive.

Mission: pomagati u razumijevanju i prihvaćanju sebe i drugih te poduzimanju akcija prema pozitivnim promjenama za pomoč pri razumevanju in sprejemanju sebe in drugih, ter ukrepanju v smeri pozitivne spremembe

Što ako naša najveća snaga leži u suradnji, a ne vječnom natjecanju? Ponekad, htjeli mi to priznati ili ne, primjetimo kako zavidimo ljudima kojima je uspjelo nešto što nama nije. To je normalno i ne trebamo se puno kritizirati radi toga. No, morali bi razmisliti, znači li tuđi uspjeh, moj neuspjeh, smanjuje li tuđi uspjeh vjerojatnost da ću i ja uspjeti. Neki ljudi u strahu da ne uspiju, pokušavaju druge umanjiti, stalno se natječu, kako bi oni uvijek bili malo bolji od drugih. No, zapravo, kada drugi rastu, možemo rasti i mi. Ne moramo se loše osjećati, kada vidimo da je drugima uspjelo i ne moramo se stalno uspoređivati s drugima. Kao što kaže Bruce Lipton, stanični biolog: "Priroda temelji na harmoniji. Ako želimo preživjeti i biti sličniji prirodi moramo razumjeti da je suradnja važnija od natjecanja."

Prekrasno odvažno i oslobađajuće je da kažemo "da" našem cjelokupnom nesavršenom i neurednom životu. Kad prestanemo uspoređivati ​​sebe s nekim unaprijed pretpostavljenim, nepoštenim, standardom savršenstva, život koji trenutno živimo možemo stvarno okusiti i istražiti, poštovati i cijeniti u potpunosti. Kada otpustimo ideje kakav bi život trebao biti, slobodni smo svim srcem reći da, našem životu takav, kakav je. " - Tara Brach, Radikalno prihvaćanje
Što kada bi zavoljeli svoj život sa svim njegovim nesavršenostima?

Brezplačno srečanje za spodbujanje čuječnosti tudi danes, ob 20 uri. Vabljeni!! Povezava do meditacije je:
https://meetingsemea3.webex.com/meetingsemea3/j.php?MTID=m573042f370640b803cf338d2fd51d18e

Osjećaj sreće i zadovoljstva možemo pronaći u malim, jednostavnim stvarima. Ono je više ovisno o stanju našega uma, nego o tome što nam se događa u životu. Ono što je u našem umu, utječe na to kako se osjećamo. Što je trenutno u vašem umu?

Jeste li svjesni kakve sve riječi upućujete sami sebi? Naš um, kada je nezadovoljan trenutnom situacijom, često počne napadati i kritizirati. Neki kritiziraju situaciju, neki druge ljude, neki sami sebe. Često na kraju svi završimo kritizirajući sami sebe. A upravo nam tada treba ohrabrenje, ljubav, ljubaznost, suosjećanje. Treba nam prijatelj. Može li nam um postati najbolji prijatelj? Znamo li, što nam to zapravo pomaže, što nas ojača, što nas ohrabruje i može li nam naš um pomoći u tome?

Priroda osjećaja je da su ona protočna, kao rijeka koja teče ili kao oblaci koji putuje nebom, dolaze i odlaze. Disanje nam pomaže, kao sidro, da ostanemo mirni u oluji osjećaja kada dođu, da se suočimo s njima i dozvolimo im da postoje i nakon toga pustimo da odu.

cujecna-soba.com

Razvijamo čuječna stališča (3): Potrpežljivost

Jedan od životnih stavova koji nam pomažu da razvijemo mindfulness stanje u sebi je strpljenje. Trenutno je vrlo aktualno i vjerujem da bi puno nas odmah odjurilo u trgovinu kada bi mogli kakav kilogram strpljenja uzeti sa police i kupiti. No, ne možemo ga kupiti, ali možemo ga razvijati i to besplatno :). Samo ga treba pozvati u svijest i dati si dozvolu da smo strpljivi prema situaciji, te prije svega strpljivi prema sebi, čak i kada se sami sebi ne sviđamo previše. Zaustavimo se i prestanemo se boriti ili bježati od sebe ili situacije. Podsjetimo sami sebe da smo u redu, čak i ako ovog trenutka nismo na željenom cilju. Sve na tom svijetu ima svoj proces koji zahtjeva vrijeme. Možemo biti strpljivi i mirno živjeti s tim procesom ili tjeskobno čekati da dođemo do cilja. Izaberimo ono što nam od tog dvoje više pomaže.

Više o strpljenju, pročitajte na: http://www.cujecna-soba.com/index.php/hr/reading-cro/100-razvijamo-mindful-stavove-3-strpljenje

cujecna-soba.com Nadaljujemo z razvijanjem čuječnosti in čuječnih stališč. Eno od pomembnih in v današnjem hitrem načinu življenja zelo uporabnih stališč je potrpežljivost. Potrpežljivost pomeni razumevanje in sprejemanje dejstva, da potrebuje vsaka stvar svoj čas. To zajema tudi potrpežljivost do sam...

Sada, kada puno više vremena provodite s vašim djetetom, prilika je da to vrijeme učinite što kvalitetnijim. Možda i više od ukupnog broja minuta ili sati koje posvetite svom djetetu, važnija je kvaliteta pažnje koju mu dajete. U tome vam može pomoći vježbanje pozitivne pažnje. Što je to pozitivna pažnja, zašto je važna i korisna te kako ju dati svom djetetu, pročitajte u članku Čuječne sobe, na ovoj poveznici:

Moć pozitivne pažnje
http://www.cujecna-soba.com/index.php/hr/reading-cro/134-moc-pozitivne-pozornosti-2

Naš je život oblikovan i određen našim mislima. Misli dovode do toga da se osjećamo na određeni način i usmjeravaju naše ponašanje. Obično smo samo napola svjesni načina na koji misli usmjeravaju naš život; izgubljeni smo u mislima kao da su stvarnost. Svoje mentalne kreacije shvaćamo prilično ozbiljno, podržavajući ih bez zadrške, bez provjeravanja. Često se naši strahovi pokažu kao prilično netočna predviđanja. Kao što je Mark Twain rekao, "Moj život bio je ispunjen strašnim nesrećama - od kojih se većina nikada nije dogodila!"
Kad postanemo svjesni tih misli koje nas uplaše, vidimo da ne moramo njihovu priču prihvatiti kao istinu. Dok s određenim odmakom vidimo produkcije našeg uma, otkrivamo radikalnu slobodu. Već to, samo po sebe, puno pomaže.U sljedećem koraku možemo naučiti, kako svjesno izabrati misli koje su realističnije i koje nam više pomažu u trenutnoj situaciji. To učimo klijente u kognitivnoj terapiji.

Pobrinuti za svoje fizičko i psihičko zdravlje ponekad jednostavno znači uzeti si pauzu, pronaći miran kutak i disati... jeste li i vi danas učinili nešto za svoje zdravlje?

Ono što nam može pomoći da vratimo moć nad svojim životom je briga za sebe. To je jedna važna i osnovna vještina za očuvanje mentalnog zdravlja. Nikako ne znači da smo sebični i da mislimo samo na sebe. To znači da je zdravo pobrinuti za sebe i za svoje zdravlje, potrebe, osjećaje. Brinemo za sebe tako da se zdravo hranimo, vježbamo, koristimo tehnike za suočavanje sa stresom, pronađemo zadovoljavajuće odnose, pazimo u kakvom smo okolišu, učimo se i rastemo...To može biti nešto jednostavno kao što je: zdrav ručak, šetnja na svježem zraku, razgovor s osobom koja nam pruža razumijevanje i podršku, meditacija... Čuvate li i vi svaki dan svoje mentalno zdravlje, tako da pobrinete za sebe? Možda je antistres tečaj pravi korak prema boljoj brizi za sebe...ako ste zainteresirani, kontaktirajte me...

Prošli četvrtak ujutro, na susretu za poticanje mindfulnessa smo dokazali da možemo meditirati dok radimo bilo što, probali smo meditaciju u aktivnosti. Meditirali smo dok smo pili kavu/čaj/sok. Potpuno smo usmjerili pažnju na ono što trenutno radimo (u tom slučaju je to bilo pijenje izabrane tekućine) i upotrijebili sve svoje osjete da tu aktivnost što bolje doživimo u sadašnjosti. Usmjerili smo pažnju na ono što čujemo, vidimo, osjetimo pod prstima dok držimo šalicu, na sve okuse... Doživljaj jedne tako uobičajene aktivnosti je ovaj put bio drugačiji. Neki su se opustili, neki energizirali, neki više uživali u okusima. Puno trenutaka u životu, prođu mimo nas dok mi razmišljamo o budućnosti ili prošlosti. Šteta je propustiti sve te trenutke u sadašnjosti koji nas mogu razveseliti, energizirati, umiriti, oživiti..... Što bi vi mogli danas napraviti potpuno svjesno, u sadašnjem trenutku?

"Strpljenje nije samo sposobnost da čekamo - nego i kako se ponašamo dok čekamo." Možda nam se čini kao da trenutno u ovoj situaciji, unatoč tome što obavljamo različite obaveze, puno čekamo, što zahtijeva od nas strpljenje. Čekamo da prestanu mjere ograničenja, čekamo da se situacija smiri, čekamo nove informacije, čekamo na bolja vremena. No, da ne bi stalno bili s mislima usmjereni na čekanje budućnosti i suzdržavanje u sadašnjosti, usmjerimo se i na sve ono što sada, u sadašnjosti (konačno) možemo. Imate li i vi kao ja doma nepročitane knjige koje "čekaju" bolja vremena? Ili možda online tečajeve koje ste željeli poslušati? Nekoliko ideja: naučite nešto novo, naučite novu vještinu, saznajte novu činjenicu, pogledajte video tutorial, čitajte omiljenu knjigu, pročitajte novu knjigu, čitajte tekstove na vašoj omiljenoj internet stranici (možete pronjuškati i po www.cujecna-soba.com)... Napravite popis ugodnih stvari koje želite napraviti i zadajte si za cilj kada ćete ih ispuniti. Bit će lakše dočekati ono što svi čekamo...

cujecna-soba.com

Kako vzpostaviti rutino v tem zahtevnem času karantene

Možda jedna od najzahtjevnijih promjena u ovom vremenu izolacije je svakako povezana s organizacijom vremena s kojom se suočavaju roditelji predškolske i osnovnoškolske djece. Odjednom moraju zadovoljiti jako puno uloga: biti vrijedni radnici, cjelodnevni roditelji, sposobni učitelji, kuhari i čistači i još puno drugih uloga. Ono što može pomoći, je postavljanje rutine. Djeca rutinu vole jer, rutina ih umiri i osjećaju se sigurno. Pročitajte neke ideje u članku, kako postaviti rutinu kod kuće (kliknite na donju poveznicu, a ne na sliku). Svoje ideje ili slikice s idejama ili kalendarom aktivnosti možete podijeliti s nama i tako inspirirati druge.

http://www.cujecna-soba.com/index.php/hr/reading-cro/136-kako-vzpostaviti-rutino-v-tem-zahtevnem-casu-karantene-2

cujecna-soba.com Čeprav se na prvi pogled morda ne zdi tako, imajo otroci radi rutino. Rutina je še posebej pomembna zdaj v času pandemije, saj smo vsi v razmerah, ki so precej negotove, spreminjajo se iz dneva v dan. Ne moremo z gotovostjo napovedati, kako se bodo razvijale v prihodnosti in koliko dolgo bo vs...

Kako napraviti mali wellness retreat svaki dan i u nekoliko minuta se potpuno opustiti, uživati u sadašnjem trenutku, biti mindful. Možda ste od sve ove situacije napeti, u žurbi, frustrirani i neprestano okruženi svojim ukućanima koji imaju zahtjeve za pažnjom. Ponekad je teško pronaći taj trenutak kada možemo biti sami sa sobom i podariti si posebnu pažnju i malo odmora. Zato moramo biti kreativni i upotrijebiti ono što već imamo na raspolaganju. Na primjer, svaki dan se tuširate, ne? No, ovaj put to napravite malo drugačije. Potpuno uronite u svoje osjete vida, sluha, njuha, dodira. Poslušajte zvuk vode koja teče iz vašeg tuša. Potpuno doživite kakav je osjećaj vode na vašoj koži. Za koju sekudnu, potpuno se usredotočite na miris sapuna koji se širi kupaonicom. Promatrajte kako voda mijenja svoj oblik dok teče vašim tijelom, osvijestite svaki pokret koji napravite. I dišite...ne žurite, dajte si vremena, na kraju vam neće uzeti više od 10-15 minuta.

cujecna-soba.com

Uvod v čuječnost: Avtomatski pilot vs. čuječnost

Danes zjutraj, smo na jutranjem srečanju čuječno opazovali svoje dihanje. Spomnili smo se tudi čuječnega stališča neprizadevanja. To je stališče v nasprotju s skoraj vsem ostalim, kar v življenju počnemo. Bistvo meditacijske prakse je to, da si ne prizadevamo k nobenemu cilju. Praksa čuječnosti zahteva, da vanjo vlagamo delo in energijo, a kljub temu meditacija pomeni ne-početje. V meditaciji ni nobenega drugega cilja, razen da je oseba tukaj in zdaj, da je to, kar je.
Razmislimo kdaj še lahko uporabimo to stališče, da samo smo, brez nobenih ciljev……mogoče v pogovoru z drugimi, mogoče, ko delamo nekaj zabavnega in ustvarjalnega, vsekakor ko meditiramo. Vabim vas da poskušate omiliti prizadevanja medtem, ko vadite čuječnost. Opazujte, kaj se bo zgodilo, ali je kaj drugače? Meditirate lahko s pomočjo posnetka na: http://cujecna-soba.com/index.php/si/reading-slo/49-uvodna-cujecna-meditacija-slo

Naslednje srečanje za spodbujanje čuječnosti bo ponedeljek ob 20, vabljeni, na povezavi: https://meetingsemea3.webex.com/meetingsemea3/j.php?MTID=m573042f370640b803cf338d2fd51d18e

cujecna-soba.com Življenje je danes hitro, polno izzivov in odgovornosti. Mi smo pogosto na avtomatskem pilotu. Delamo več nalog hkrati, hitro preusmerjamo pozornosti iz ene aktivnosti na drugo, mislimo sto na uro, ali smo z mislimi v prihodnosti , ali v preteklosti. Ko smo v tem stanju zmede in stresa, smo verjet...

Brezplačno online predavanje o anksioznosti in stresu!

Če pogrešate stika v živo, Čuječna soba pripravlja online predavanje na temo: Anksioznost in stres, ki bo prav dobro prišlo v tem času negotovosti. Na predavanju bom govorila o tem, katere so značilnosti stresa in anksioznosti te z katerimi jih kognitivnimi in vedenjskimi tehnikami lahko odpravimo ali zmanjšamo. To so preverjene tehnike vedenjsko-kognitivne psihoterapije, ki jih uporabljam pri svojem terapevtskem delu, a lahko jih uporabite tudi vi v tem zahtevnem času.

Predavanje bo v sredo, 15. 4. 2020 ob 19 uri in bo trajalo približno eno uro, dostop do predavanja je na spodnji povezavi. Povežete se lahko nekaj minut pred 19 uro. Vabljeni!

https://meetingsemea3.webex.com/meetingsemea3/j.php?MTID=m54315a8330a0733af535ac80374e2b25

The Mindfulness Movement Film

Words of wisdom from Deepak Chopra, Jewel Jon Kabat-Zinn, Sharon Salzberg, Dan Harris & other #mindfulness experts at TheMindfulnessMovement.com

Psychotherapy can also be performed with the use of modern technologies, from the armchair of your home, office, etc.
It is intended for all of you who are experiencing anxiety, depression, stress, eating disorders and similar problems.

Book your session now on [email protected] or +38670467674. Psychotherapy and counseling is provided in English, Croatian, and Slovenian language.

Ko pride do prekomerne tesnobe in panike, je to znak, da je naš um začel razmišljati o temu, da se bo v naši prihodnosti zgodilo nekaj slabega. Pri tem, velikokrat naš um pretirava a mi ne preverjamo kaj so dejstva. Pomaga, da vključimo svoje kritično razmišljanje v naše razmišljanje, ko začnemo delati paniko. Sprašujemo se, kako verjetno je, da se bo dejansko zgodilo tisto, česar se bojimo? Ali pri oceni stanja upoštevamo samo negativne in pri tem spregledamo pozitivne informacije? Pomislite, ali morda precenjujem svoje napovedi? Kaj je najbolj verjetno, da se bo zgodilo? Ali mi moje razmišljanje pomaga oz. ali mi otežuje spopadanje s situacijo?

Kako izboljšati počutje v tem času? Na naše razpoloženje vplivajo dejanja, zato udeležite se prijetnih aktivnostih: Prijetne aktivnosti so v pomoč pri izboljšanju razpoloženja, zato je zelo pomembno, da počnete stvari, ki jih imate radi. Vzemite si čas, sok, kavo in v prijetnem kotičku doma razmislite in izčrpno načrtujte aktivnosti, ki jih imate radi in jih lahko vsakodnevno izvajate doma. Na primer: lahko poslušate glasbo, gledate najljubše filme, ali tiste, ki ste jih vedno želeli pogledati, telovadite ali delate jogo doma, skuhate prijetno kosilo, eksperimentirate s novo sladico, uživate v okusni hrani, preberete knjigo, ustvarjate, slikate, pišete, izdelujete, igrate družabne igre, dogovoriti se za družabne dogodke s prijatelji in družino po spletu s pomočjo programov kot so Skype, Zoom, WhatsApp, dogovorite Skype kavo s prijateljico, pokličete družino preko telefona. Pomembno je, da maksimalno uživate, trikratno: ko izkusite prijetno pričakovanje ob načrtovanju, uživajte med izvajanjem aktivnosti in kasneje, ko o njej spet razmišljate. Sporočite, v čem ste uživali teh dni in dajte nam idejo...

Naše misli vplivajo na to, kako se počutimo. Kar je v vašem umu, bo vplivalo na to, kako se počutite v svojem srcu in telesu. Zato dobro razmislite, s čim boste zapolnili vaš um. V njem naj najdejo mesto pozitivne stvari, ideje, izkušnje in informacije, ki niso povezane le s pandemijo. Dovolj je razmišljati in preučevati pandemijo pol ure na dan. Preostali čas se osredotočite na vse druge vsakdanje stvari, ki se dogajajo (pri tem vseeno ne pozabite na zaščito sebe in drugih). Ne pogovarjajte se z drugimi samo o tem, govorite o drugih vsakdanjih stvareh, pogovarjajte se tudi o pozitivnih stvareh, ki jih opazite. Na primer, opazite, da je prišla pomlad, da je čudovito videti sončno ulico, tudi skozi okno, opazite, kako drevje cveti ali začutite topel zrak na vaši koži. Toplejši dnevi so pred vrati in imeli se bomo odlično. Opazite, kako več časa preživite z vašimi bližnji (ali s seboj) in vse dobre stvari, ki jih opazite pri ljudeh, s katerimi živite: pri partnerju, otrocih. Uživajte v skupnih trenutkih, v njihovih zanimivih lastnostih. Zdaj je priložnost, da okrepite pozitivno pozornost do svojih otrok (o tem v drugem članku). Zdaj je tudi čas, da ohranjate socialne odnose, pokličite svoje člane družine, ki jih ne vidite dovolj pogosto, pogovarjajte se s prijatelji preko spletnih možnosti.

O prihvaćanju svojih osjećaja...
Kada doživljavamo plimu neugodnih emocija, najčešće pokušavamo pobjeći od njih, kao kad bježimo pred plimom mora. To je razumljivo, nitko se baš ne voli osjećati loše. No, puno zdravije je s njima se suočiti izravno. Možda vam ta ideja isprva zvuči zastrašujuće. Naša uobičajena rekacija bi bila da pustimo da nas osjećaj kontrolira, preuzme ili da ga pokušavamo ugušiti, potisnuti. Oba načina su destruktivna i beskorisna. Obično kada ljudi skupe hrabrosti da se izravno suoče s osjećajem, shvate da je to samo osjećaj. Da to nisu oni. Zbog toga se često (a paradoksalno) neugodni osjećaj smanji.
No, nije najbolje reći: „Odlazi, strah. Ne sviđaš mi se. Ti nisi ja. " Mnogo efikasnije je reći: "Zdravo, strah. Kako si danas?" Tada možete pozvati dva aspekta sebe, mindfulness i strah, da se rukuju kao prijatelji i postanu jedno. Ovo može izgledati zastrašujuće, ali zato što znate da ste više od svog straha, ne morate se bojati. Sve dok je mindfulness vještina prisutna, može vas zaštititi od straha. (...) Iako u početku možda nije baš snažna, ako ju njegujete, postat će jača. (Thich Nhat Hanh).
Dišite s vašim strahom ruku pod ruku, znajući da ste više od njega.

Want your school to be the top-listed School/college in Koper?

Click here to claim your Sponsored Listing.

Videos (show all)

Antistres tečaj: Moja sprostitev

Location

Category

Telephone

Address


Ulica 15. Maja 2
Koper
6000
Other Education in Koper (show all)
ZVEZKI ZA VSE ZVEZKI ZA VSE
Koper, 6000

Dijaški in študentski dom Koper Dijaški in študentski dom Koper
Cankarjeva Ulica 5
Koper, 6000

Kjer domuje sonce!

SK Capris SK Capris
Cesta Zore Perello - Godina 3
Koper, 6000

Smučarski klub CAPRIS

Zavod Brina Zavod Brina
Kosovelov Trg 6
Koper, 6000

izobraževalne storitve

Brainobrain Koper & Lucija Brainobrain Koper & Lucija
Vojkovo Nabrežje 23
Koper

Metoda BRAINOBRAIN pomaga otroku razviti: �koncentracijo in fokus, �spomin, �samozavest, �vztrajnost, �hitrost in točnost, �delovne navade, �kreativnost, �številčno predstavo. Posledično pa otroci zeloooo HITRO RAČUNAJO.

Indigo Child Indigo Child
Sermin 70 B
Koper, 6000

Delavnice za otroke, mladostnike in otroke po srcu, kjer podpiramo svoje energije, gradimo na samopodobi, krepimo ustvarjalnost in odkrivamo svoje talente.

Inštitut za kineziološke raziskave ZRS Koper Inštitut za kineziološke raziskave ZRS Koper
Garibaldijeva 1
Koper, 6000

IKARUS je bil nov veter v Slovenskem prostoru, ki se je že ob sami ustanovitvi intenzivno vključeval v mednarodne vode, se družil z velikimi imeni in sprejemal velike izzive. Danes nam je zaradi tega veliko lažje, smo prepoznavni in iskani.

Šport UP Šport UP
Koper

ŠportUP je projekt, ki je pod okriljem Univerze na Primorskem in njenih članic skrbi za organizacijo športne rekreacije in drugih aktivnosti za študente.

Pokrajinski Arhiv Koper Pokrajinski Arhiv Koper
Kapodistriasov Trg 1
Koper, 6000

arhivska javna služba

Naravni rezervat Škocjanski zatok Naravni rezervat Škocjanski zatok
Sermin 50
Koper, 6000

Naravni rezervat Škocjanski zatok - oaza na pragu mesta Koper

Inštrukcije matematike, fizike in kemije - Kreatina Inštrukcije matematike, fizike in kemije - Kreatina
Sermin 75 N
Koper, 6000

Inštrukcije matematike, fizike in kemije na preprost, a hkrati strokoven način. 15 € - OŠ 18 € - SŠ priprave na maturo: 22 € Tina Vidaković s.p.

Academus Izobraževanje Academus Izobraževanje
Cesta Zore Perello-Godina 3
Koper, 6000

Dobrorodošli v svetu Academusa, kjer otroci niso samo številka! Temveč posamezniki s svojimi prednostmi in slabostmi, ki jih izboljšujemo!