Naqsh e Lasani School System, Barapind, Zafarwal

Naqsh e Lasani School System, Barapind, Zafarwal

Share

Assalamualaikum! welcome to our page. Like our page to get notifications of School.

30/12/2022



*📝Important Facts about Human body .*

👤Largest and strongest Bone in the body:
➖ Femur (thigh bone)

👤 Smallest Bone in the body
➖ Stapes in ear

👤 Number of Cells in the body
➖ 75 trillion

👤 Volume of Blood in the body
➖ 6 litres (in 70 kg body)

👤 Number of Red Blood Cells(R.B.C.)
➖ In male: 5 to 6 million/cubic mm
➖ In female: 4 to 5 million/cubic mm

👤 Life span of Red Blood Cells(R.B.C.)
➖ 100 to 120 days

👤Life span of White Blood Cell(W.B.C.)
➖ 3-4 days

👤 Normal White Blood Cell(W.B.C.) count
➖ 5000-10000/cubic mm

👤Time taken by R.B.C. to complete one cycle of circulation:
➖ 20 seconds

👤 Other name of Red Blood Cell (R.B.C.):
➖ Erythrocytes

👤 Largest White Blood Cells:
➖ Monocytes

👤 Smallest White Blood Cells:
➖ Lymphocyte

👤 Who discovered Blood Group:
➖ Karl Landsteiner

👤 Blood Platelets count:
➖ 150,000 - 400,000 platelets per micro litre

👤 Haemoglobin (Hb):
➖ In male: 14-15 gm/100 c.c. of blood
➖ In female: 11-14 gm/100 c.c. of blood

👤 Hb content in body:
➖ 500-700 gm

👤 pH of Urine:
➖ 6.5-8

👤 pH of Blood:
➖ 7.36-7.41

👤 Volume of Semen:
➖ 2-5 ml/ejaculation

👤 Pulse rate:
➖ 72 per minute

👤 Thinnest Skin:
➖ Eyelids

👤 Weight of Heart:
➖ 200-300 gm

30/12/2022

💥 *FIRST IN PAKISTAN ...!!*

1. First state to join Pakistan was BahawulPur, 1954.

2. Pakistan opened its first embassy in Iran.

3. Egypt was first to open its embassy in Pakistan. (chk)

4. First governor of State Bank Zahid Hussain.

5. Iran was first to recognize Pakistan.

6. First lady federal minister Vikarun Nisa Noor (Tourism).

7. First Lady governor Rana Liaquat Ali (Sindh) 1973-1976.

8. Pak: cricket team first visited England.(chk: India)

9. First captain of cricket team Abdul Hafeez Kardar.

10. First century Nazar Mohammd against India in 1954 in Lacknow.

11. First Woman University is located in Rawalpindi.

12. First governor of Punjab=Francis Moody.

13. First CM of Punjab=Iftikhar Hussain Mamdot.

14. First Governor of Sindh=Ghulam Hussain Hidayatullah.

15. First CM of Sindh=Ayub Khoro.

16. First Governor of Baluchistan=Lt: General Riaz Hussain.

17. First CM of Baluchistan=Attaullah Mengal.

18. First Chief Justice of Pak: Sir Abdur Rasheed.

19. First PM of Azad Kashmir=Abdul Hamid Khan.

20. First President of AJK=Sardar Ibrahim Khan.

21. First Commander-in-Chief of Pak: Army was Frank Miservi.

22. First chairman Joint Chiefs of Staff Committee was General Mohd: Sahrif.

23. First chief of Staff of armed forces was General Tikka Khan.

24. First governor State Bank was Zahid Hussain.

25. First daily newspaper is Amroz 1947.

26. First lady pilot was Shukriya Khanum.

27. First museum of Pak established in Karachi in 1950.

28. First Bank was United Bank (7th August, 1947)

29. First Agriculture Reforms in Pak: Jan: 24, 1959.

30. First Chief Election Commissioner of Pak: Mr. Khan F.M.Khan (25th March, 1956)

31. Election Commision was created on 23rd March, 1956 under Article 137 of 1956 consititution.

32. First Muslim Commander in Chief of Pak: Ayub Khan.

33. First Radio Station established was of Karachi.

34. First T.V station was setup at Lahore on Nov: 26, 1964.

35. First lady Lady Major General in Pak: Dr. Shahida Malik.

36. First Space satellite was launched by Pak: in 1990.

37. First private TV Channel STN launched in 1990.

38. First Chairman Senate was Habibullah Khan.

39. First woman judge of High Court: Majida Rizvi.

40. First constructed barrage of Pak: Sukkur Barrage.

41. First Secretary General of Pak: Ch: Mohd: Ali.

42. Agro museum is at Lailpur.

43. First bio-gas plant was installed in 1974.

44. First woman bank established on Dec: 1, 1989.

45. Badshahi mosque built in 1670 A.D.

46. Designataion of GG changed into President on 23rd March, 1956.

47. Largest Hockey stadium is National Hockey Stadium Lahore.

48. First minority minister of Pak: Joginder Nath Mandal held the portfolio of law.

49. First Atomic Reactor established in Islamabad in 1956. (chk).

50. Largest railway tunnel is Khojak.

51. Smallest dam of Pak: Warsak dam.

52. Largest fort of Pak: “Rani Kot”.

53. City Bank is the largest bank in the country.(chk: Habib Bank)

54. Nishan-e-Pak: is the highest civil award of Pak:

55. Second highest civil award is Hilal-e-Pak:

56. Ayub National Park (Rawalpinidi) is the largest Park in Pakistan.

57. Lahore Museum is the biggest in Pak: (chk)

58. Largest Railway station is Lahore.

59. Highest Pass is Muztag Pass which connects Gilgit to Xinkiyang.

60. Largest canal is Lloyd Barrage Canal or Sukkur Barrage or Lance Down Pull built in 1936.

61. Largest Cement Plant is Lucky Cement Plant near Luki Marwat.

62. Largest road is Shahrah-e-Pak:

63. Shortest river is Ravi.

64. Smallest division is Karachi.

65. Largest division is Kalat.

66. Largest division of Sindh is Therparkar.

67. Habib Bank Plaza Karachi has 23 stories (345 ft)

68. Minar-e-Pak: is 196 ft, 8 inches high.

69. Pakistan has its longest boundary with Afghanistan.

70. Pakistan is 34th largest country in the world, 6th population wise.

71. Smallest civil award is Tamg-e-Khidmat.

72. First census of Indo-Pak: 1881.

73. Highest dam is Mangla dam.

74. Pak: expedition to Antarctica reached on 5 Jan, 1991 established Jinnah Research Station

75. Longest tenure as Governor General was Ghulam Mohammad.

76. Longest tenure as President was Ayub Khan.

77. Longest period of rule was of Zia.

78. Longest tenure as PM was of Liaquat Ali

79. Shortest tenure as PM of Ayub Khan (3 days) then Shujaat Hussain (47 days).

80. Shortest tenure as President is of Bhutto.

81. Shortest tenure as Governor General is of Quaid.

82. Longest tenure as Governor General is of Ghulam Mohd:

83. Largest library is Quaid-e-Azam library.

84. Largest University is in Punjab.

85. Oldest university is in Punjab.

86. The only non-military shaheed to receive Nishan-e-Haider was Subaidar Lalik Jan he belonged to NLI.

87. Highest peak of Sulaiman mountains is Takht-e-Sulaiman.

88. Highest peak is K2 (Goodwin Austin 5,611 meters)

89. 2nd largest glacier of Pak: is Batura.

90. Largest Island of Pak: is Manora.

91. Smallest city is Jehlum.

92. Longest tunnel rail= Khojak (2.43 miles) (Baluchistan), road=Lowari Tunnel (5 miles), water=Warsak Dam Tunnel (3.5 miles).

93. Rainiest city is RawalPindi.

94. Rainiest place is Muree.

95. First Medical College was Nishtar Medical College.

96. Smallest Dam is Warsak dam.

97. Largest mountain range is Karakoram.

98. First to receive Nishan-e-Hyder was Mohd: Sarwar Shaheed.

99. First private airline of Pakistan is Hajvari.

100. Pak’s Second largest city is Lahore.

101. Abdur Rasheed was the first chief Justice was the first chief justice of Pakistan.

102. Zafarullah khan was the first foreign minister of Pakistan.

103. Keenjhar is the largest man made lake in Pakistan.

104. Manchar Lake is the biggest lake of Pakistan.

105. Trich Mir is the highest peak of Hindu Kush.

106. Largest coal mine is in Quetta.

107. In Pakistan, first woman bank was established in the year 1989.

108. Pakistan’s first geo-scientific laboratory is functioning in Islamabad.

109. The highest point of the Khyber Pass is Landhi Kotal.

110. The first atomic power station of Pakistan was installed in Karachi.

111. The First President of America who made an official visit to Pakistan was Dwight D. Eishenhower

112. Largest airline is PIA.

113. Largest airport is Quaid-e-Azam Internationl Airport, Karachi.

114. Largest canal is Lloyd Barrage Canal.

115. Largest dam is Terbela.

116. Largest desert is Thar.

117. Largest district is Khuzdar (Baluchistan).

118. Largest industial unit is Pak: Steel Mill.

119. Largest industry is Textile.

120. Largest island is Manora (Karachi)

121. Largest Jungle is Changa Manga (Kasur).

122. Largest lake (artificial) is Keenjhar.

123. Largest lake (natural) is Manchar.

124. Largest library is Pujab Public Library, Lahore.

125. Largest mine is Salt Mines of Khewra.

126. Largest motorway is Lahore-Islamabad.

127. Largest museum is National Meseum, Karachi.

128. Largest circulated urdu newspaper is Jang, Enghish is The News.

129. Largest nuclear reactor is KANUPP, Karachi.

130. Largest oil field is Dhurnal Oil Field.

131. Largest park is Ayub National Park, Rawalpindi.

132. Largest Radio Station is Islamabad.

133. Largest university is Punjab University, Lahore.

134. Longest coast is of Baluchistan (771 km)

135. Largest railway platform is of Rohri.

136. Longest railway track: Karachi to Landi Kotal.

137. Longest road: Karachi to Peshawar.

138. First TV station in Pakistan started at Lahore.

30/12/2022

انگریزی کی کچھ دلچسپ باتیں

1۔ انگلش زبان کے جس بھی لفظ کے شروع یا درمیان میں "q" ہوگا تو اْسکے بعد ہمیشہ "u" آئے گا۔

2۔ "Dreamt" انگلش میں وہ واحد ایسا لفظ ہے جو "mt" پر ختم ہوتا ہے اس کے علاوہ انگلش میں کوئی ایسا لفظ نہیں جو’’mt‘‘پرختم ہو۔

3۔ "Underground" انگلش زبان میں واحد لفظ ہے جو "Und" سے شروع اور "Und" پر ہی ختم ہوتا ہے۔اس کے علاوہ انگلش میں کوئی ایسالفظ نہیں جو’’Und‘‘سے شروع ہواور’’Und‘‘پرختم ہو۔

4۔ پوری انگلش زبان میں صرف چار الفاظ ایسے ہیں جو "dous" پر ختم ہوتے ہیں
Tremendous, Horrendous, Stupendous, & Hazardous

5۔ آکسفورڈ ڈکشنری کے مطابق انگلش زبان کا سب سے بڑا لفظ۔۔!
"pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis" یہ ہے جو کہ پھیپھڑے کی ایک بیماری کا نام ہے۔

6۔ "Therein" انگلش کا ایک ایسا لفظ ہے جس سے دس الفاظ نکل سکتے ہیں۔۔!
, The, There, He, In, Rein, Her, Here, Ere, Therein, Herein

7۔ Key بورڈ پر صرف بائیں ہاتھ کی انگلیوں سے ٹائپ ہونے والا سب سے بڑا بامعنی لفظ "Stewardesses" ہے۔

8۔ ہم اپنی روزمرہ گفتگو میں (ok) کا لفظ بہت استعمال کرتے ہیں لیکن بہت سے افرادکواس کی تاریخ کے بارے میں معلوم نہیں ہوگا۔کہ یہ کیوں بولاجاتاہے ۔اِس کی تاریخ کچھ یوں ہے کہ ایک امریکی صدر "اینڈریو جیکسن" نے all correct کے غلط ہجے یعنی oll kurrect استعمال کرتے ہوئے اس کے ابتدائی حروف o.k کو پاپولر بنا دیا۔

9۔ بہت سے افرادکوانگریزی میں دنیا کے براعظموں کے نام یادکرنے میں دشواری پیش آتی ہے۔ جن کویادکرنے کاایک آسان ساطریقہ یہ ہے۔کہ اگر انگریزی میں لکھیں تو سوائے America , North اور South کے ہر براعظم کا نام جس انگریزی کے حرف سے شروع ہوتا ہے، اسی پر ختم ہوتا ہے۔
1۔ Asia۔۔۔2۔ Africa۔۔۔3۔ America۔۔۔4۔ Antarctica۔۔۔5۔ Europe۔۔۔6۔ Australia

10۔ "Typewriter" کا لفظ ہی وہ واحد بامعنی لفظ ہے جو Key بورڈ کی صرف پہلی قطار کے حروف کے اندر اندر ٹائپ کر سکتے ہیں۔

11۔ خدا حافظ کہنے کے لیے انگریزی کا لفظ "Good Bye" استعمال ہوتا ہے جس کی اصل "God be with you"ہے۔

12۔ انگریزی میں "Silver" اور "Orange" ہی دو ایسے الفاظ ہیں جن کا کوئی ہم قافیہ لفظ انگریزی میں موجود نہیں۔

13۔ انگریزی زبان میں صرف تین الفاظ ایسے ہیں جن میں دو "u" ایک ساتھ آتے ہیں Vacuum, Residuum, Continuum

30/12/2022

* *
* *
* *
💠 *The University Of Lahore ( Main Campus ) ( UOL), Lahore has announced online admission 2023 for BS degree Courses / Degrees*

💫 *Follwoing Undergraduate Bachelor degree Programs.*👇🏻

👉🏻B.COM [HONS] degree in Commerce
👉🏻B.ED degree in Education [Science]
👉🏻B.NURS degree in Nursing
👉🏻B.TECH [HONS] degree in Electrical Technology
👉🏻B.TECH [HONS] degree in Civil Technology
👉🏻BA [PASS] degree in Film/TV
👉🏻BBA (H) degree in Business Administration
👉🏻BS degree in Economics
👉🏻BS degree in Applied Mathematics
👉🏻BS degree in Audiology
👉🏻BS degree in Anesthesia Technology
👉🏻BS degree in Zoology
👉🏻BS degree in Education [Elementary]
👉🏻BS degree in Aircraft Maintenance Engineers Technology
👉🏻BS degree in Civil
👉🏻BS degree in Media & Mass Communication
👉🏻BS degree in Neuro Physiology Technology
👉🏻BS degree in Finance & Technoloy
👉🏻BS degree in Vision Sciences
👉🏻BS degree in Speech & Language Pathology
👉🏻BS degree in Cardiac Technology
👉🏻BS degree in Bioinformatics
👉🏻BS degree in Architecture
👉🏻BS degree in Public Health
👉🏻BS degree in English Language & Literature
👉🏻BS degree in Environmental Sciences
👉🏻BS degree in Medical Laboratory Sciences
👉🏻BS degree in Criminology
👉🏻BS degree in Taxation Management
👉🏻BS degree in Mechanical
👉🏻BS degree in Surgery Technology
👉🏻BS degree in Medical Image Technology
👉🏻BS degree in Occupational Therapy
👉🏻BS degree in Critical Care Sciences
👉🏻BS degree in Computer Science
👉🏻BS degree in Emergency & Intensive Care Sciences
👉🏻BS degree in Software Engineering
👉🏻BS degree in Community Work
👉🏻BS degree in Food Science & Technology
👉🏻BS degree in Molecular Biology & Biotechnology
👉🏻BS degree in Sports Sciences & Physical Education
👉🏻BS degree in Respiratory Therapy
👉🏻BS degree in Statistics
👉🏻BS degree in Social Sciences
👉🏻BS degree in Biotechnology
👉🏻BS degree in Medical Ultrasound
👉🏻BS degree in Aviation Management
👉🏻BS degree in Dialysis Technology
👉🏻BS degree in Urdu
👉🏻BS degree in Medical Physics
👉🏻BS degree in Computer Engineering
👉🏻BS degree in Electrical
👉🏻BS degree in Microbiology & Biotechnology
👉🏻BS degree in Interior Design
👉🏻BS degree in Operation Theatre Sciences
👉🏻BS degree in Information Technology
👉🏻BS degree in Chemistry
👉🏻BS degree in Visual Communication & Design
👉🏻BS degree in Mechanical Technology
👉🏻BS degree in Cardiac Perfusion
👉🏻BS degree in Biomedical Technician
👉🏻BS degree in Visual Arts
👉🏻BS degree in Industrial Technology
👉🏻BS degree in Dermatology
👉🏻BS degree in Biochemistry & Biotechnology
👉🏻BS degree in Physics
👉🏻BS degree in Botany
👉🏻BS degree in Rehabilitation Sciences
👉🏻BS degree in Animation
👉🏻BS degree in Prosthetics & Orthotics
👉🏻BS degree in Islamic Banking & Finance
👉🏻BS (HONS) degree in Mathematics
👉🏻BS (HONS) degree in Finance & Accounting
👉🏻BS (HONS) degree in Islamic Studies
👉🏻BTM degree in Diet & Nutritional Sciences
👉🏻DPT degree in
Physiotherapy
👉🏻LLB degree in Law
👉🏻PHARM.D degree in Pharmacy

✨ *Last date to apply for The University Of Lahore ( Main Campus ) UOL Lahore admission 2023 online is _20 January,2023*

30/12/2022

Pakistan Studies Solved MCQs with Answers for PPSC, NTS, FPSC and others
Pakistan Studies Solved MCQs with Answers for PPSC, NTS, FPSC and others
If you are looking for the solved mcqs of Pak studies then here we have shared the Pakistan Studies Solved MCQs with Answers for PPSC, NTS, FPSC and others.
1: who was the first President of the Constitution Assembly of Pakistan?
A. Liaquat Ali Khan
B. Quaid-e-Azam
C. Moulvi Tameez-ud-Din
D. Sardar Abdur Rab Nishtar
Answer: B
2: After how many years did Pakistan got its first constitution?
A. 5 years
B. 7 years
C. 9 years
D. 11 years
Answer: C
3: What document was firstly drafted to give pace to constitution making process?
A. Representative Act
B. Pakistan Act
C. Independence Act
D. Objective Resolution
Answer: D
4: When the Constituent Assembly passed the Objective Resolution?
A. 14th February 1949
B. 12th March 1949
C. 9th June 1949
D. 15th August 1949
Answer: B
5: When Mohammad Ali Bogra presented Bogra Formula in the assembly?
A. January 1953
B. April 1953
C. September 1953
D. October 1953
Answer: D
6: Who was Mohammad Ali Bogra?
A. Prime Minister
B. Foreign Minister
C. Law Minister
D. Parliament Minister
Answer: A
7: What is the other name of Mohammad Ali Bogra Formula?
A. New Law of Pakistan
B. Pakistan Report
C. Third Report
D. Constitutional Formula
Answer: D
8: When first constitution of Pakistan was enforced?
A. 8th June 1956
B. 23rd March 1956
C. 14th August 1956
D. 25th December 1956
Answer: B
9: Who was the Prime Minister of Pakistan during enforcement of first constitution?
A. Mohammad Ali Bogra
B. Khwaja Nazim Uddin
C. Choudhry Mohammad Ali
D. Ibrahim Ismail Chundrigar
Answer: C
10: What official name was given to Pakistan in 1956 constitution?
A. United States of Pakistan
B. Republic of Pakistan
C. Islamic Pakistan
D. Islamic Republic of Pakistan
Answer: D
11: What age was prescribed for President in 1956 constitution?
A. 40 years
B. 45 years
C. 50 years
D. 55 years
Answer: A
12: In respect of religion what term was set for President and Prime Minister in 1956 constitution?
A. He may be a Muslim
B. He must not be Hindu
C. He must not be Christian
D. He must be a Muslim ( this condition applicable only on president. pm may be non-muslim)
Answer: D
13: What was the official language declared in 1956 constitution?
A. Urdu
B. Bengali
C. Hindi
D. Both a & b
Answer: D
14: Who abrogated 1956 constitution?
A. Ayub Khan
B. Tikka Khan
C. Iskander Mirza
D. Yahya Khan
Answer: C
15: When the first constitution was abrogated and Martial Law was proclaimed?
A. May 1958
B. June 1958
C. October 1958
D. December 1958
Answer: C
16: When Ayub Khan enforced new constitution in Pakistan?
A. 9th January 1962
B. 6th February 1962
C. 13th March 1962
D. 8th June 1962
Answer: D
17: Which kind of system of Government was introduced by the 1962 constitution?
A. Autonomous
B. Presidential
C. Bicameral
D. Confederate
Answer: B
18: When the constitution of 1962 was abrogated?
A. 20th March 1969 (exact date is 25 march)
B. 29th March 1969
C. 4th April 1969
D. 14th April 1969
Answer: A
19: Who abrogated 1962 constitution and became CMLA?
A. Gen. Tikka Khan
B. Gen. Ahsan Khan
C. Gen. Mansoor Khan
D. Gen Yahya Khan
Answer: D
20: When Mr. Z.A. Bhutto launched a new constitution in the country?
A. 11th August 1973
B. 14th August 1973
C. 17th August 1973
D. 21st August 1973
Answer: B
21: Which kind of system of Government was introduced in 1973 constitution?
A. Parliamentary
B. Presidential
C. Basic Democracy
D. Autonomous
Answer: A
22: who elects the President according to 1973 constitution?
A. National Assembly
B. Senate
C. Both of them
D. None of them
Answer: C
23: according to 1973 constitution who elects Prime Minister?
A. Senate
B. National Assembly
C. President
D. Provincial Assemblies
Answer: B
24: In which constitution Bicameral Legislature was provided for the first time?
A. 1949
B. 1956
C. 1962
D. 1973
Answer: D
25: In constitution of 1973 what age is specified for a person to contest for the Election to National Assembly?
A. 25 years
B. 18 years
C. 20 years
D. 30 years
Answer: A
26: In constitution 1973 what number of seats in Senate was set?
A. 120 Seats
B. 115 Seats
C. 110 Seats
D. 100 Seats
Answer: D
27: According to 1973 constitution what is the term of the office of President?
A. 6 years
B. 5 years
C. 4 years
D. 3 years
Answer: B
28: Article 58(2b) of constitution 1973 is about:
A. Power of President to dismiss Army Chief
B. Power of President to dissolve Provincial Assemblies
C. Power of President to dissolve National Assembly
D. Power of President to dissolve Senate
Answer: C
29: How many articles were there in the constitution of 1956?
A. 200 Articles
B. 259 Articles
C. 254 Articles
D. 234 Articles
Answer: D
30: how many articles were there in 1962 constitution?
A. 225 Articles
B. 250 Articles
C. 275 Articles
D. 290 Articles
Answer: B
31: how many articles are there in 1973 constitution?
A. 220 Articles
B. 240 Articles
C. 260 Articles
D. 280 Articles
Answer: D
32: in constitution 1973 who were declared none Muslims?
A. Qadiyanis
B. Hindus
C. Christians
D. Jews
Answer: A
33: When did Fatima Jinnah joined All India Muslim league?
A. 1939
B. 1927
C. 1947
D. 1949
Answer: A
34: Pakistan’s National Flag was prepared by
A. Abdur-rehaman Chugtai
B. Liaqat Ali
C. Chaudhary Rehmat Ali
D. Ameer-ud-din Qadwai
Answer: D
35: Pakistan’s standard time was suggested by
A. Liaqat Ali
B. Maulana Mazhar-ud-din
C. Chaudhary Rehmat Ali
D. Proffessor Muhammad Anwar
Answer: D
36: Pakistan’s first coin was issued on
A. 3rd june 1948
B. 6th june 1949
C. 3rd January 1948
D. none of these
Answer: C
37: Where the biggest Salt Mine located in Pakistan ?
A. Mangora
B. Jhelum
C. Sawat
D. none of these
Answer: B
38: The longest river in Pakistan is ?
A. River Ravi
B. River Sindh
C. River Cheenab
D. River Jehlum
Answer: B
39: Which is the national flower of Pakistan ?
A. Lilly
B. Rose
C. Jasmine
D. Tulip
Answer: C
40: Which is the national bird of Pakistan ?
A. Markhor
B. Parrot
C. Pigeon
D. Chakor
Answer: D
41: Who started the Faraizi Movement?
A. Haji Shariat Ullah
B. Allama Muhammad Iqbal
C. Maulana Muhammad Ali Jauhar
D. Sir Aga Khan
Answer: A
42: The ‘Kashaf-ul-Mahjub’ was written by?
A. Hazrat Data Gunj Buksh (R.A)
B. Maulana Altaf Hussain Hali
C. Maulana Shibli Nomani
D. Maulana Zakaullah
Answer: A
43: Who Reviewed the famous book “The Indian Musalmans” in 1872?
A. Sir Syed Ahmed Khan
B. Sir William Wilson Hunter
C. M Delwar Hussain
D. John King Fairbank
Answer: A
44: Indian Council Act 1858 was passed on?
A. 2nd August 1858
B. 18th July 1858
C. 24th October 1858
D. 3rd June 1858
Answer: A
45: The book, “Khutbat e Ahmadia’ is written by?
A. Dr. Safdar Mahmood
B. Abdul Haleem Sharar
C. Sir Syed Amir Ali
D. Sir Syed Ahmad Khan
Answer: D
46: Indian Independence Act’ was enforced on ?
A. 13th August 1947
B. 14th August 1947
C. 15th August 1947
D. 16th August 1947
Answer: B
47: Allama Muhammad Iqbal delivered his famous Allahabad Address in?
A. 1929
B. 1930
C. 1931
D. 1932
Answer: B
48: In which year British East India Company occupied Punjab?
A. 1846
B. 1847
C. 1849
D. 1850
Answer: C
49: At the time of Independence which community was in majority in the state of Kashmir?
A. Muslim
B. Hindu
C. Sikh
D. Christian
Answer: A
50: Which state was attacked by India on 11th September 1948?
A. State of Hyderabad Daccan
B. State of Jammu and Kashmir
C. State of Manavadar
D. State of Junagarh
Answer: A
51: In which year the Kashmiris started their freedom movement against Dogra rule before the partition of the sub-continent?
A. 1940
B. 1930
C. 1920
D. 1928
Answer: B
52: In which of the following cities Indian National Congress was found?
A. Delhi
B. Bombay
C. Kanpur
D. Allahabad
Answer: B
53: In which of the following cities All India Muslim League was found?
A. Delhi
B. Lahore
C. Dhaka
D. Allahabad
Answer: C
54: Who was the Viceroy of India at the time of partition of Bengal?
A. Lord Curzon
B. Lord Wavell
C. Lord Minto
D. Lord Algan
Answer: A
55: Who was the first President of All India Muslim League?
A. Sir Agha Khan
B. Nawab Waqar ul Mulk
C. Nawab Saleem ullah Khan
D. None of them
Answer: A
56: In which year Ali Garh Trusteeship bill was passed?
A. 1886
B. 1887
C. 1888
D. 1889
Answer: D
57: In which year Syed Jamal-u-din Afghani died?
A. 1895
B. 1896
C. 1897
D. 1898
Answer: C
58: What was the real name of Titu Mir?
A. Nisar Ali
B. Sayed Ahmad
C. Muhammad Ali
D. None of them
Answer: A
59: Which pass connects Pakistan with Afghanistan?
A. Khunjerab Pass
B. Khyber Pass
C. Tochi Pass
D. Gomal Pass
Answer: B
60: The highest peak of Salt Range is?
A. Nanga Parbat
B. Skaser
C. Malka Parbat
D. Everest
Answer: B
61: Which mountain range is located in Sindh Province?
A. Himalaya
B. Karakoram Range
C. Kirthar Range
D. Salt Range
Answer: C
62: Pakistan conducted nuclear tests on May 28, 1998 at?
A. Kohe-e-Sufaid
B. Chaghi Hills
C. Toba Kakar
D. Raskoh
Answer: B
63: What is the total area of Punjab Province?
A. 74,521 Km
B. 40,914 Km
C. 347,190 Sq Km
D. 205,344 Sq Km
Answer: D
64: The capital city of Gilgit Baltistan is?
A. Ghanchay
B. Nagar
C. Chilas
D. Gilgit
Answer: D
65: Who was the founder of Daily English Newspaper Dawn?
A. Liaquat Ali Khan
B. Z.A Sulehri
C. Quaid-e-Azam
D. None of them
Answer: C
66: Pakistan Steel Mills is located in?
A. Lahore
B. Gwadar
C. Karachi
D. None of them
Answer: C
67: Who was the second Prime Minister of Pakistan?
A. Ch Muhammad Ali
B. Kh. Nazim-ud-Din
C. Liaquat Ali Khan
D. Feroze Khan Noon
Answer: B
68: The 1973 Constitution of Pakistan came into force on?
A. 23rd March 1973
B. 14th August 1973
C. 8th June 1973
D. 27th October 1973
Answer: B
69: The 1962 Constitution of Pakistan was passed during the regime of?
A. Sikandar Mirza
B. Ayoub Khan
C. Yahya Khan
D. Ch. Muhammad Ali
Answer: B
70: ICT stands for?
A. Islamabad capital total
B. Islamabad city tribes
C. Islamabad Capital Territory
D. Islamabad city territory
Answer: C
71: First Charter of Human Rights is?
A. International Charter
B. U.N. Charter
C. Khutba-Hajjat-ul-Vida
D. French Constitution
Answer: C
72: The members of Punjab Assembly are?
A. 275
B. 371
C. 237
D. 100
Answer: B
73: Senate of Pakistan comprises of how many members?
A. 104
B. 63
C. 87
D. 50
Answer: A
74: Tenure of National and Provincial Assemblies is?
A. 4 years
B. 5 years
C. 6 years
D. 3 years
Answer: B
75: Number of houses of Pakistan’s Majlis-e-Shura (Parliament) is?
A. One
B. Two
C. Three
D. Four
Answer: B
76: The Supreme commander of Pakistan Armed Forces is?
A. Army Chief
B. Prime Minister
C. President
D. Governor
Answer: C
77: SNGPL stands for?
A. Sui Northern Gas Pipelines Lahore
B. Sui Northern Gas Pipelines limited
C. Sui Northern Gas Pakistan limited
D. Sui Northern Gas Punjab limited
Answer: B
78: The third largest city of Pakistan is
A. Faisalabad
B. Rawalpindi
C. Sialkot
D. Hyderabad
Answer: A
79: First Census was held in Pakistan in the year?
A. 1950
B. 1951
C. 1952
D. 1953
Answer: B
80: Sadqain is famous for?
A. Painting
B. Calligraphy
C. Music
D. A & B
Answer: D
81: In _____ the Shahi Mosque was built during the Mughal period?
A. Pakpattan
B. Thatha
C. Multan
D. Attock
Answer: B
82: The Muslims came to Sindh in 712 A.D.under the leadership of?
A. Mahmood Ghaznavi
B. Zaheer-ud-Din Baber
C. Muhammad Bin Qasim
D. Aurangzeb Alamgir
Answer: C
83: The area between rivers Jhelum and Chenab is called?
A. Gandhara
B. Chaj
C. Taxila
D. Harrapa
Answer: B
84: The largest Railway workshop Mughalpura is situated in?
A. Gujranwala
B. Multan
C. Karachi
D. Lahore
Answer: D
85: The ruins of Harrapa are situated in district?
A. Multan
B. Okara
C. Lahore
D. Sahiwal
Answer: D
86: Abdul Rehman Chughtai was attached with the art of?
A. Construction
B. Music
C. Painting
D. None of them
Answer: C
87: Which is the sixth most populated country of the world?
A. India
B. Iran
C. Pakistan
D. None of them
Answer: C
88: Thal desert is located in?
A. Sindh
B. Gilgit
C. KPK
D. Punjab
Answer: D
89: The founder of All India Muslim League Nawab Salimullah Khan belonged to?
A. Madras
B. Karachi
C. Dhaka
D. Delhi
Answer: C
90: Who is the first Punjab poet?
A. Baba Farid
B. Shah Hussain
C. Bullhay Shah
D. None of them
Answer: A
91: Who was the hero of Pak India 1965 war?
A. Major Raja Aziz Bhatti
B. Major Tufail
C. Lalik Jan
D. Mulla Faqir
Answer: A
92: The name of poet whose collection of poetry is called “Shah jo Risalu”?
A. Khushal Khan Khattak
B. Waris Shah
C. Makhdum Muhammad Hashim
D. Shah Abdul Latif Bhatai
Answer: D
93: Which is the first book of Pushto language?
A. Pata Khazana
B. Tazkra-tul-Aulia
C. Jat di Kartut
D. Aasar-ul-Sanadeed
Answer: A
94: Urdu is a word of Turkish language, it means?
A. Wth
B. Arms
C. Army
D. Literature
Answer: C
95: Who wrote “Mauj-e-Kausar”?
A. Amir Khusro
B. Shaikh Muhammad Ikram
C. Mir Taqi Mir
D. Khawaja Mir Dard
Answer: B
96: Name the language in which the Holy Quran was translated for the first time in India?
A. Punjabi
B. Kashmiri
C. Sindhi
D. Balochi
Answer: C
97: Madr-e-Millat Fatima Jinnah died in the year?
A. 1940
B. 1950
C. 1967
D. 1970
Answer: C
98: Ahmad Shah Pitras Bukhari was a famous writer of ______ language.
A. English
B. Hindi
C. Urdu
D. Punjabi
Answer: C
99: Who inaugurated the State Bank of Pakistan?
A. Quaid-e-Azam
B. Malik Ghulam Muhammad
C. Liaquat Ali Khan
D. Allama Muhammad Iqbal
Answer: A
100: Sardar Abdur Rub Nishtar was the Governor of?
A. Gilgit Baltistan
B. KPK
C. Punjab
D. Sindh
Answer: C
101: National code of Pakistan is?
A. PAK
B. PK
C. PAK 1
D. None of them
Answer: B
102: Where is Warsak Dam of Pakistan situated?
A. Khyber Pakhtunkhwa
B. Punjab
C. Sindh
D. Balochistan
Answer: A
103: Shakarparrian is situated in?
A. Islamabad
B. Rawalpindi
C. Murree
D. Peshawar
Answer: A
104: Identify the largest cantonment of Pakistan?
A. Kharian Cantt
B. Quetta Cantt
C. Okara Cantt
D. Karachi Cantt
Answer: A
105: Which city of Pakistan held the OIC Conference in 1997?
A. Lahore
B. Islamabad
C. Karachi
D. Peshawar
Answer: B
106: In which year was OIC founded?
A. 1970
B. 1975
C. 1980
D. 1969
Answer: D
107: Length of common border of Pakistan and Afghanistan is?
A. 2252 Km
B. 2282 Km
C. 2350 Km
D. 2430 Km
Answer: D
108: The Kargil incident happened in?
A. 1998
B. 1997
C. 1999
D. 2000
Answer: C
109: Which country assisted Pakistan in the construction of Sandak Project?
A. Iran
B. Saudi Arabia
C. Afghanistan
D. China
Answer: D
110: When was Liaquat Nehru Pact between India and Pakistan signed?
A. 1950
B. 1955
C. 1964
D. 1951
Answer: A
111: Who was the First woman Governor of State Bank of Pakistan?
A. Noor Jahan
B. Dr Shamshad Akhter
C. Farzana Raja
D. Dr Ashraf Abbasi
Answer: B
112: Mirpur is a famous city of?
A. KPK
B. Punjab
C. Azad Kashmir
D. None of them
Answer: C
113: What is the total area of Balochistan Province?
A. 74,521 Sq Km
B. 40,914 Sq Km
C. 347,190 Sq Km
D. 205,344 Sq Km
Answer: C
114: What is the total area of Sindh Province?
A. 74,521 Sq Km
B. 140,914 Sq Km
C. 347,190 Sq Km
D. 205,344 Sq Km
Answer: B
115: What is the total area of Khyber Pakhtoon Khawah Province?
A. 74,521 Sq Km
B. 40,914 Sq Km
C. 347,190 Sq Km
D. 205,344 Sq Km
Answer: A
116: What is the total area of FATA?
A. 27,220 Sq Km
B. 40,914 Sq Km
C. 347,190 Sq Km
D. 205,344 Sq Km
Answer: A
117: What is the total area of ICT?
A. 906 Sq Km
B. 1106 Sq Km
C. 1006 Sq Km
D. 1206 Sq Km
Answer: A
118: GHQ Stands for:
A. General Head Quarters
B. General High Quarters
C. General High Quartermaster
D. None of them
Answer: A
119: KRL Stands for:
A. Khan Research Laboratories
B. Kahuta Research Laboratories
C. Karachi Research Laboratories
D. None of them
Answer: B
120: Who was the first C-in-C of Pakistan Navy?
A. Gefford James
B. R.L Archy
C. Frank Meseri
D. None of them
Answer: A
121: Frank Meseri was the first C-in-C of ________ .
A. Pak Army
B. Air Force
C. Navy
D. None of them
Answer: A
122: Paery Cane was the first C-in-C of ___________.
A. Pakistan Air Force
B. Armed Forces
C. Navy
D. None of them
Answer: A
123: The first Chief of Staff of Pak Army was ________ ?
A. General Takka Khan
B. General Ziaul Haq
C. General Sharif
D. General Ayub Khan
Answer: A
124: Zafar Ahmed Chaukhry was the first Chief of Air Staff of _______ .
A. Pak Army
B. Air Force
C. Navy
D. None of them
Answer: B
125: Defence day is observed on ___________ ?
A. 6th September
B. 11th September
C. 7th September
D. None of them
Answer: A
126: The headquarters of Air Force is located in _________ ?
A. Islamabad
B. Rawalpindi
C. Peshawar
D. Karachi
Answer: A
127: The highest official rank of Air Force is ___________ ?
A. Air Marshal
B. Supreme Marshal
C. Air Chief Marshal
D. Chief of Air Force
Answer: C
128: The highest non-operational Military Award is _________ ?
A. Tamgha-e-Basalat
B. Tamgha-e-Imtiaz
C. Tamgha-e-Khidmat
D. Sitara-e-Basalat
Answer: D
129: Pakistan tested its nuclear device on __________ ?
A. 28th May 1998
B. 26th May 1997
C. 28th June 1999
D. 27th July 1997
Answer: A
130: Baktar Shikan missile system is __________ ?
A. Air to surface
B. Anti aircraft
C. Anti tank guided
D. Anti tank
Answer: D
131: The range of Hatf-1 is _________ ?
A. 90km
B. 100km
C. 65km
D. 105km
Answer: B
132: The range if Hatf-2 is ________ ?
A. 180km
B. 275km
C. 230km
D. 300km
Answer: A
133: The range if Hatf-3 is ________ ?
A. 400km
B. 290km
C. 600km
D. 750km
Answer: B
134: The range if Hatf-4 is _______ ?
A. 400km
B. 390km
C. 600km
D. 750km
Answer: D
135: The latest version of Hatf-5 is ________ ?
A. Ghauri
B. Hataf
C. Abdali
D. Shaheen-1
Answer: D
136: The Range of Ghari-1 is ________ ?
A. 1200-1500km
B. 1200-1300km
C. 1500-2000km
D. 1500-1800km
Answer: A
137: The highest official rank of Pakistan Army is _________ ?
A. Lieutenant
B. Major General
C. General
D. None of them
Answer: C
138: Who was the first Muslim C-in-C of Pakistan Army?
A. Admiral Muhammad Siddiq
B. Field Marshal Muhammad Ayoub
C. General Muhammad Zia-ul-Haq
D. General Tikka Khan
Answer: B
139: Who was the first Muslim C-in-C of Air Force?
A. Air Marshal Asgher Khan
B. Air Marshal Zafar Chahdhry
C. Air Marshal Anwar Khan
D. None of them
Answer: A
140: Who was the first Muslim C-in-C of Pakistan Navy?
A. Admiral Mohammad Siddieque
B. Admiral Shahid Kareem
C. Admiral Karamat Rahman
D. Admiral Tariq
Answer: A
141: The Largest cantonment of Pakistan army is located in ?
A. Jhelum
B. Kharian
C. Karachi
D. Multan
Answer: B
142: HIT stands for ?
A. Heavy Industries Taxila
B. Heavy Industries Tools
C. Heavy Industries Tax
D. None of them
Answer: A
143: At the time of 1965 War the C-in-C of Pakistan Army was _______ ?
A. General Muhammad Musa Khan
B. General Muhammad Ayoub Khan
C. General Muhammad Zia-ul-Haq
D. None of them
Answer: A
144: At the time of 1971 War the C-in-C of Pak Army was ________ ?
A. General Ayyub Khan
B. Lt. General Gul Hassan
C. General Tikka Khan
D. General Agha Muhammad Yahya Khan
Answer: D
145: At the time of Kargil in 1999 the Chief of Army Staff was _________ ?
A. General Jahangir Karamat
B. General Aslam Baig
C. General Parvez Musharaf
D. General Waheed Kakar
Answer: C
146: Tell the name of Chief of Staff of Pak Army who died in uniform ?
A. General Mohammad Zia-ul-Haq
B. General Asif Nawaz
C. A & B
D.None of them
Answer: C
147: The name of first Pakistan made sub Marine is _________ ?
A. Augusta 90B
B. Saad 90B
C. A&B
D. None of them
Answer: A
148: The name of first Pakistani Aircraft is _________ ?
A. JF7 Thunder
B. JF8 Thunder
C. JF9 Thunder
D. JF11 Thunder
Answer: A
149: In which of the following city the headquarters of Punjab Rangers is located ?
A. Karachi
B. Lahore
C. Multan
D. Rawalpindi
Answer: B
150: Captain Muhammad Sarwar was martyred in the war of ________ ?
A. 1948
B. 1971
C. 1965
D. None of them
Answer: A
151: On which of the following date Captain Karnal Sher Khan was martyred at Kargil?
A. 5th June 1999
B. 5th July 1999
C. 5th August 1999
D. 5th October 1999
Answer: B
152: In which of the following city the Pakistan Navel Academy is located ?
A. Karachi
B. Lahore
C. Multan
D. Rawalpindi
Answer: A
153: In which of the following city the Pakistan Navel Staff College is located?
A. Karachi
B. Lahore
C. Multan
D. Rawalpindi
Answer: A
154: In which of the following city the Pakistan Navel War College is located?
A. Karachi
B. Lahore
C. Islamabad
D. Multan
Answer: B
155: In which of the following city Pakistan Command & Staff College is located ?
A. Karachi
B. Quetta
C. Islamabad
D. Multan
Answer: B
156: In which of the following city National Defence University is located ?
A. Rawalpindi
B. Quetta
C. Islamabad
D. Multan
Answer: C
157: In which of the following city Army Medical College is located ?
A. Rawalpindi
B. Quetta
C. Islamabad
D. Multan
Answer: A
158: In which of the following city Military College of Engineering is located?
A. Risalpur
B. Islamabad
C. Gujranwala
D. Sargodha
Answer: A
159: In which of the following city Military College Jhelum is located?
A. Risalpur
B. Islamabad
C. Sarai Alam Gir
D. Sargodha
Answer: C
160: Who was the 6th Chairman Joint Chiefs of Staff Committee ?
A. General Muhammad Sawar Khan
B. Air Marshal Farooq Feroz Khan
C. General Shamim Alam Khan
D. None of them
Answer: C
161: The capital of KPK is ________ ?
A. Peshawar
B. Abbotabad
C. D.I.Khan
D. None of them
Answer: A
162: Who was the first Chief Minister of KPK?
A. Khan Abdul Qayyum Khan
B. Sahibzada Zafar Ali Khan
C. Abdul Ghafoor Hoti
D. None of them
Answer: A
163: The area of KPK is ?
A. 74,421 sq.km
B. 75,521 sq.km
C. 73,521 sq.km
D. 74,521 sq.km
Answer: D
164: How many Police ranges are in KPK?
A. 7
B. 4
C. 8
D. 3
Answer: C
165: World’s largest tribal society is ________ ?
A. Pashtun
B. Baloch
C. Noro
D. Afridi
Answer: A
166: Lords of the Khyber is written by _________ ?
A. Andre Joseph
B. Kipling
C. Yousuf Khan
D. Andre Singer
Answer: D
167: The Pakhtunwali is __________ ?
A. A city
B. Flower
C. Ethical Code
D. Dialect of language
Answer: C
168: Masjid Mahabat Khan is located in _______ ?
A. Mardan
B. Kohat
C. Hangu
D. Peshawar
Answer: D
169: Pakistan Academy for Rural Development is situated in ________ ?
A. Chitral
B. Peshawar
C. Bannu
D. Mardan
Answer: B
170: How many districts are there in KPK?
A. 24
B. 28
C. 26
D. 30
Answer: C
171: Pakistan Forest Institution is located in ________ ?
A. Karachi
B. Rawalpindi
C. Lahore
D. Peshawar
Answer: D
172: Jamrud Fort is located near ________ ?
A. Peshawar
B. Abbottabad
C. Charsadda
D. Attock
Answer: A
173: Which area is called gun factory of the tribal areas ?
A. Darra Isa Khel
B. Darra Khyber
C. Darra Adam Khel
D. Kohat
Answer: C
174: Who was first Muslim Governor of KPK after Independence of Pakistan?
A. Sahibzada Muhammad Khursheed
B. Sahibzada Abdul Qayum Khan
C. Arbab Sikandar Khan Khalil
D. None of them
Answer: A
175: The Chowk Yadgar is located in __________ ?
A. Peshawar
B. D I Khan
C. Dir
D. Chitral
Answer: A
176: Peshawar means ________ ?
A. City of flowers
B. City of tombs
C. City of gardens
D. None of them
Answer: A
177: Chowk Yadgar Peshawar commemorates the heroes of the _________ ?
A. Kashmir War
B. 1965 Indo-Pakistan War
C. 1971 War
D. None of them
Answer: B
178: Bala Hisar Fort is located in __________ ?
A. Peshawar
B. Swat
C. Mardan
D. Dir
Answer: A
179: Kalam and Behrin are important tourist points of ___________ ?
A. Chitral valley
B. Hunza Valley
C. Kalam Valley
D. Swat Valley
Answer: D
180: Which mountain range separates Pakistan and Afghanistan ?
A. Karakoram range
B. Pamirs Range
C. The Hindu Kush
D. Kirthar Range
Answer: C
181: Kaghan valley is called _____________ ?
A. Diamond of the Himalaya
B. Pearl of the Himalaya
C. Heart of the Himalaya
D. None of them
Answer: B
182: The local languages of KPK are ?
A. Pushto
B. Hindko
C. Chitrali
D. All of them
Answer: D
183: The highest mountain of KPK is __________ ?
A. K-2
B. Tirch Mir
C. Nanga Parbat
D. All of them
Answer: B
184: The largest city of KPK is ___________ ?
A. D.I. Khan
B. Abbottabad
C. Kohat
D. Peshawar
Answer: D
185: Tarbela dam is situated in _________ ?
A. Kashmir
B. KPK
C. FATA
D. Gilgit Baltistan
Answer: B
186: The area of Sindh is _________ ?
A. 140,914sq.km
B. 130,914sq.km
C. 140,814sq.km
D. 120,914sq.km
Answer: A
187: How many divisions are there in Sindh ?
A. 9
B. 4
C. 6
D. 3
Answer: C
188: Kirthar Hills are located in _________ ?
A. Sindh
B. Gilgit Baltistan
C. Panjab
D. FATA
Answer: A
189: The Indus River falls into the __________ ?
A. Arabian Sea
B. Cape Monze
C. Makran Coast
D. None of them
Answer: A
190: Archaeologists have identified some 400 Indus civilization towns, scattered from _________ ?
A. Kabul to Delhi
B. Kabul to Lahore
C. Peshawar to Delhi
D. Kandhar to Delhi
Answer: A
191: Mohenjodaro is most famous town of the Indus civilization, located on the _________ ?
A. Right Bank of Indus River
B. Left Bank of Indus River
C. West of Indus River
D. None of them
Answer: C
192: Sindhi language is based on ___________ ?
A. Persian
B. Arabic
C. Dravidian
D. Sansikrit
Answer: B
193: Lari language is spoken in __________ ?
A. Upper Sindh
B. Lower Sindh
C. Central Sindh
D. Sindh & punjab
Answer: B
194: Where is the National Museum of Pakistan located ?
A. Jamshoro
B. Karachi
C. Hyderabad
D. Larkana
Answer: B
195: How many districts are in Sindh ?
A. 22
B. 23
C. 21
D. 29
Answer: D
196: Gaddani is famous for ___________ ?
A. Ship Breaking
B. Ship making
C. Fishing
D. None of them
Answer: A
197: The Largest Cotton Exchange Building of Pakistan is situated in _________ ?
A. Karachi
B. Lahore
C. Faisalabad
D. Multan
Answer: A
198: Clifton Beach is located in _________ ?
A. Hyderabad
B. Karachi
C. Jamshoro
D. Kotri
Answer: B
199: Kaleji Lake, Kadeiro Lake and keenjhar Lake are located in _________ ?
A. Sindh
B. Balochistan
C. Sindh & Balochistan
D. None of them
Answer: A
200: Shah Jahan Mosque is located in __________ ?
A. Thatta
B. Jacobabad
C. Sibi
D. Larkana
Answer: A
201: Manchar Lake is situated near ___________ ?
A. Larkana
B. Dadu
C. Thatta
D. None of them
Answer: D
202: University of Karachi is located in _________ ?
A. Jamshoro
B. Hyderabad
C. Larkana
D. Karachi
Answer: D
203: The___________Moterway connects the cities of Hyderabad and Karachi in the Sindh province of Pakistan?
A. M-1 Moterway
B. M-4 Moterway
C. M-5 Moterway
D. M-9 Moterway
Answer: D
204: Ghulam Muhammad Barrage is also called ___________ ?
A. Indus Barrage
B. Kandyaro Barrage
C. Kotri Barrage
D. None of them
Answer: C
205: The Sindh Provincial Museum is located in __________ ?
A. Jamshoro
B. Karachi
C. Larkana
D. Hyderabad
Answer: D
206: Who was King Umar ?
A. First King of the Sumarh Dynas
B. Second King of the Sumarh Dynasty
C. Third King of the Sumarh Dynasty
D. Fourth King of the Sumarh Dynasty
Answer: A
207: Marvi is a folk story of ____________ ?
A. Sindh
B. Thar
C. Seraiki
D. Thal
Answer: A
208: How many Barragas are there in Sindh ?
A. 3
B. 4
C. 5
D. 7
Answer: A
209: The Thar desert is called ___________ ?
A. Friendly Desert
B. Hot Desert
C. Cool Desert
D. None of them
Answer: A
210: The Shrine of Lal Shahbaz Qalander is situated in ___________?
A. Shahbaz Nagar
B. Uch Sharif
C. Sehwan Sharif
D. Karachi
Answer: C
211: Lal Shahbaz Qalandar wrote several books in Persian and _________ ?
A. Persian
B. Arabic
C. Sindhi
D. Punjabi
Answer: B
212: The largest Natural fresh Water Lake in the subcontinent is ___________?
A. Keenjar Lake
B. Manchar Lake
C. Hali Lake
D. None of them
Answer: B
213: Moenjodaro means ____________ ?
A. Civilised City
B. Beautiful Gardens
C. Mound of the Dead
D. Civilization
Answer: C
214: Moenjodaro is a 4,000-year-old city of the ____________ ?
A. Taxila Civilisation
B. Indus Civilization
C. Both of them
D. None of them
Answer: B
215: Moenjodaro is located at the west bank of the Indus in the __________ ?
A. Upper Sindh
B. Lower Sindh
C. Central Sindh
D. Southern Sindh
Answer: A
216: The hottest place in Pakistan is ___________ ?
A. Bahawalpur
B. Multan
C. Jacobabad
D. None of them
Answer: C
217: The shrine of Shah Abdul Latif Bhitai is located in _________ ?
A. Sibbi
B. Bhit Shah
C. Jacobabad
D. Hala
Answer: B
218: Largest city of Pakistan is __________ ?
A. Karachi
B. Sukkar
C. Hyderabad
D. Lahore
Answer: A
219: Shah Abdul Latif is the author of _____________ ?
A. Sassi Pannu
B. Heer Ranjha
C. Shah jo Risalo
D. Shahnama
Answer: C
220: Risalo is the best known collection of romantic poetry in the ________ Language.
A. Urdu
B. Sindhi
C. Arabic
D. Persian
Answer: B
221: Which city of the Sindh is popular for woodwork industry ?
A. Thattha
B. Kotri
C. Hala
D. Larkana
Answer: C
222: Which city is on the border of Sindh and Punjab Provinces ?
A. Rajanpur
B. Mithan Kot
C. Kashmore
D. None of them
Answer: C
223: Malakhra is a traditional game of __________ ?
A. Sindh
B. Punjab
C. KPK
D. None of them
Answer: A
224: The shrine of Abdullan Shah Ghazi is located in ___________ ?
A. Nawab Shah
B. Karachi
C. Hala
D. Thatta
Answer: B
225: First Capital of Pakistan was ____________ ?
A. Hyderabad
B. Karachi
C. Lahore
D. Rawalpindi
Answer: B
226: The Largest Coal Reservoir are found in ____________ ?
A. Thar
B. Karachi
C. Thal
D. Thatta
Answer: A
227: Pakistan day is observed on ?
A. 5th February
B. 8th March
C. 21st March
D. 23rd March
Answer: D
228: Pakistan Air Force Day is celebrated on ___________ ?
A. 21st February
B. 8th March
C. 21st March
D. 7th September
Answer: D
229: Quaid-e-Azam Day is observed on ___________ ?
A. 1st May
B. 15th May
C. 21st May
D. 25th Dec
Answer: D
230: International Children’s Day is observed on ____________ ?
A. 20 February
B. 1st June
C. 1st March
D. 20 November
Answer: B
231: On which date is Death Anniversary of Quaid e Azam observed ?
A. 9th November
B. 11th September
C. 21st March
D. 11th October
Answer: B
232: World Tuberculosis Day is observed on ____________?
A. 21st March
B. 24th March
C. 26th March
D. 25th March
Answer: B
233: World Inventor’s Day is celebrated on _____________?
A. 9th November
B. 8th April
C. 31st April
D. 23rd April
Answer: A
234: Oldest mountains of the world are present in india and youngest mountain of the world are present in ?
A. Pakistan
B. China
C. India
D. Burma
Answer: A
235: Which is the Highest peak of Pakistan ?
A. Broad Peak
B. Sia kingri Peak
C. K-2
D. Kilik Peak
Answer: C
236: K-2 peak is the _________ Highest peak of the World ?
A. First
B. Second
C. Third
D. Fourth
Answer: B
237: K-2 is Also Known As _______________ ?
A. Godwin Austin
B. Broad Peak
C. Roshan Peak
D. Sia Kingri
Answer: A
238: Which is the youngest mountain range on the earth ?
A. Hindu kush
B. Korakoram
C. Himalayas
D. Alps
Answer: C
239: K-2 is present in which mountains range ?
A. Pamir
B. Hindu kush
C. Karakoram
D. Himalayas
Answer: C
240: Nanga Parbat is the part of ?
A. Hindu Kush
B. Karakoram
C. Pamir
D. Himalayas
Answer: D
241: Which Range is called Roof of the World ?
A. Karakoram
B. Hindu kush Range
C. Pamir Plataau
D. Himalayas Range
Answer: C
242: Name of range which separates China from Pakistan ?
A. Hindu Kush
B. Pamir
C. Himalayas
D. Karakoram
Answer: D
243: Name the range which separates Pakistan from Afghanistan?
A. Hindu Kush
B. Himalayas
C. Pmir
D. Karakoram
Answer: A
244: Nanga Parbat is ranked as the __________ highest mountain peak of the world ?
A. 10th
B. 8th
C. 5th
D. 9th
Answer: D
245: The height of Nanga Parbat is ____________ ?
A. 8,126m
B. 7,521m
C. 6,125m
D. 9,500m
Answer: A
246: How many peaks above 8,000 meters are found in Pakistan ?
A. 7
B. 5
C. 9
D. 3
Answer: B
247: The length of Siachen Glacier is ___________ ?
A. 60km
B. 76km
C. 50km
D. 80km
Answer: B
248: The length of Baltur Glacier is ____________ ?
A. 58km
B. 62km
C. 65km
D. 70km
Answer: B
249: Baltura Glacier is located in _____________ ?
A. Punjab
B. Gilgit Baltistan
C. Sindh
D. KPK
Answer: B
250: What is the height of Siachin Glacier ?
A. 20,000 feet
B. 23,000 feet
C. 25,000 feet
D. 27,000 feet
Answer: A
251: Identify the second highest Glacier of the world ?
A. Baltora Glacier
B. Batura Glacier
C. Siachin Glacier
D. None of them
Answer: C
252: What is the Height of Tirichmir peak ?
A. 7708 meters
B. 7350 meters
C. 7870 meters
D. 7140 meters
Answer: A
253: The Salt range is situated between rivers soan and _____________?
A. Chenab
B. Jhelum
C. Kabul
D. Huro
Answer: B
254: The height of Himalaya range increases as it moves from ?
A. South to North
B. East to West
C. North to South
D. West to East
Answer: A
255: Which of the following mountain peaks is called Killer Mountain ?
A. Nanga Parbat
B. Godwin Austin
C. Broad Peak
D. Raka Poshi
Answer: A
256: What is the Total Height of K-2 Peak ?
A. 8210 meter
B. 8410 meter
C. 8611 meter
D. 8511 meter
Answer: C
257: “The place where heaven and earth meet” these words are said about which place ?
A. Chitral
B. Kalash
C. Punial
D. Swat
Answer: C
258: Which is the highest peak of the koh-e-Sufaid Range ?
A. Sakasar
B. Skaram
C. Broad Peak
D. Nanga Parbat
Answer: B
259: The Hindu kush range starts at the ?
A. China Border
B. Pamir Platean
C. Afghan border
D. Karakoram
Answer: B
260: The direction of Hindukush is from ?
A. North-West
B. South-West
C. North-East
D. North-South
Answer: A
261: What is the average height of Koh-e Sufaid?
A. 3200 meters
B. 3500 meters
C. 3000 meters
D. 5560 metes
Answer: C
262: What is the maximum height of Kirthar Range ?
A. 2150 meters
B. 2500 meters
C. 2375 meters
D. 2275 meters
Answer: A
263: What is the average height of Takhat-e-Sulaiman peak ?
A. 3200 meters
B. 3500 meters
C. 3300 meters
D. 3310 meters
Answer: C
264: What is the height of Sakasar peak ?
A. 1600 meters
B. 1500 meters
C. 1680 meters
D. 1700 meters
Answer: B
265: What is the average height of salt range ?
A. 675 meters
B. 700 meters
C. 640 meters
D. 590 meters
Answer: A
266: The height of Potwar Plateau is ?
A. 300-600 meters
B. 200-500 meters
C. 320-550 meters
D. 380-650 meters
Answer: A
267: What is the average height of Chaghi range ?
A. 3500 meters
B. 2500 meters
C. 4000 meters
D. 3000 meters
Answer: D
268: Which of the following areas from potwar Plateau ?
A. Rawalpindi
B. Jhelum
C. Mianwali
D. All of above
Answer: D
269: Which is the Highest peak of Himalayas range in Pakistan ?
A. Nanga Parbat
B. K-2
C. Tirichmir
D. Sakasar
Answer: A
270: Which is the highest peak of Karakoram range ?
A. Kilik peak
B. K-2 peak
C. Nanga Parbat
D. Tirichmir
Answer: B
271: Which is the highest peak of Salt range?
A. Tirichmir
B. K-2
C. Nanga parbat
D. Sakasar
Answer: D
272: Which is the highest peak of Koh-e-Sulaiman range ?
A. Tirichmir
B. K-2
C. Takhat-e-Sulaiman
D. Sakar
Answer: C
273: What is the average height of Karakoram range ?
A. 7000 meters
B. 7500 meters
C. 7100 meters
D. 7300 meters
Answer: A
274: Which range separate Baluchistan Plateau from Afghanistan?
A. Chaghi
B. Makran
C. Turbat
D. Kirthar range
Answer: A
275: Which range lies along the border of Sindh and Baluchistan Province?
A. Chaghi
B. Makran range
C. Kirthar range
D. Koh-e-Sufaid
Answer: C
276: What is the Meaning of Nanga Parbat ?
A. Killer Mountain
B. Naked Mountain
C. Dead Place
D. Seven Mountains
Answer: B
277: Who was the first Pakistani to clumb the K-2?
A. Mohsan Razvi
B. Ashraf Aman
C. Nasir Hussain
D. Zahid ALi
Answer: B
278: How many peaks in the Pakistan are Higher than 8000 meters?
A. 4
B. 3
C. 5
D. 8
Answer: C
279: What is the Height of Broad Peak?
A. 8126 meters
B. 8092 meters
C. 8075 meters
D. 8051 meters
Answer: D
280: Who was the first person the climb the Nanga parbat?
A. Hermann Buhl
B. Martin Conway
C. R.d Banerjee
D. Ashraf Aman
Answer: A
281: In which year the Broad Peak was first climbed?
A. 1953
B. 1955
C. 1954
D. 1957
Answer: D
282: How many Peaks in Pakistan are higher than 7000 meters
A. 117
B. 121
C. 125
D. 191
Answer: B
283: Gasherbrum I is also known as _____________?
A. Hidden Peak
B. Killer Peak
C. White Peak
D. Black Peak
Answer: A
284: The Proposed Margalla hills tunnel project connect Islamabad with which city?
A. Sawabi
B. Abbotabad
C. Haripur
D. Dhodail
Answer: C
285: Total area of ICT is ___________?
A. 806 sq.km
B. 906 sq.km
C. 1006 sq.km
D. 1106 sq.km
Answer: B
286: Ayoub National park is situated in ?
A. Rawalpindi
B. Nurree
C. ICT
D. None of them
Answer: A
287: The largest mosque of Pakistan located in Islamabad is called _________ ?
A. Shah Faisal Mosque
B. Badshahi Mosque
C. Garrison Mosque
D. None of them
Answer: A
288: Famous Shakar Parrian Park is located in _________ ?
A. Rawalpindi
B. Nmurree
C. Islamabad
D. None of them
Answer: C
289: The Naval Headquarters is located in _________ ?
A. Rawalpindi
B. Islamabad
C. Lahore
D. None of them
Answer: B
290: Quaid-e-Azam University is located in ________ ?
A. RawalPindi
B. Abbottabad
C. Multan
D. Islamabad
Answer: D
291: The largest source of drinking water for Islamabad is ___________?
A. Khanpur Dam
B. Rawal Dam
C. Ghazi Dam
D. Haru Dam
Answer: A
292: Golra Sharif is famous for the shrine of ______________?
A. Pir Mehar Ali Shah
B. Bari Imam
C. Pir of Zakori
D. Punj Pir
Answer: A
293: Daman-e-Koh is located in ____________?
A. Rawalpindi
B. Abbottabad
C. Multan
D. Islamabad
Answer: D
294: Height of Islamabad from sea level is _________?
A. 1600 ft
B. 1700 ft
C. 1500 ft
D. 1400 ft
Answer: B
295: The meaning of FATA is ?
A. Federally Administrated Tribal Areas
B. Federally Administrated Territory Areas
C. A & B
D. None of them
Answer: A
296: The total area of FATA is ____________?
A. 29,220sq, km
B. 28,220sq, km
C. 27,220sq, km
D. 30,220sq, km
Answer: C
297: Major languages of FATA are __________?
A. Pushto
B. Urdu
C. Afghani
D. All of them
Answer: D
298: FATA comprises of ___________?
A. 5 Agencies
B. 7 Agencies
C. 8 Agencies
D. 6 Agencies
Answer: B
299: In FATA the tribal laws and judiciary function is looked by the _________?
A. Jirgha
B. Federal Govt
C. Tribes Council
D. All of them
Answer: D
300: The area of Azad Jammu & Kashmir is ___________?
A. 12,297sq km
B. 13,297sq km
C. 14,297sq km
D. 11,297sq km
Answer: B
301: Who was the first President of Azad Kashmir?
A. Sardar Muhammad Ibrahim Khan
B. Sardar Muhammad Abdul Qayyum Khan
C. Sardar Sikandar Hayat Khan
D. Moulana Muhammad Yousaf
Answer: A
302: Who was the first Prime Minister of Azad Kashmir?
A. Sardar Muhammad Ibrahim Khan
B. Khan Abdul Hameed Khan
C. Sardar Sikandar Hayat Khan
D. Moulana Muhammad Yousaf
Answer: B
303: National Language of AJ&K is __________?
A. Urdu
B. Kashmiri
C. Punjabi
D. None of them
Answer: A
304: Regional Languages of Kashmir are __________?
A. Kashmiri
B. Punjabi
C. Hindko
D. All of them
Answer: A
305: How many districts are in Kashmir ?
A. 6
B. 10
C. 8
D. 12
Answer: B
306: The capital of Azad Jammu & Kashmir is ___________?
A. Muzzafar Abad
B. Bhimber
C. Mirpur
D. Bagh
Answer: A
307: River Neelum is situated in _________?
A. AJ&K
B. KPK
C. FATA
D. Panjab
Answer: A
308: Mangla dam is located in ____________?
A. Punjab
B. KPK
C. AJ&K
D. FATA
Answer: C
309: Kotli is famous city of __________ ?
A. AJ&K
B. KPK
C. FATA
D. ICT
Answer: A
310: Who is called Mujahid-e-Awal of the Kashmir Freedom Movement?
A. Sardar Muhammad Ibrahim Khan
B. Sardar Muhammad Abdul Qayyum Khan
C. Sardar Sikandar Hayat Khan
D. Moulana Muhammad Yousaf
Answer: B
311: Second Highest mountain of the world K-2 is located in __________?
A. Gilgit Baltistan
B. KPK
C. FATA
D. Kashmir
Answer: A
312: Who was the first Governor of Gilgit Balitistan?
A. Begum Shama Kaira
B. Qamar-u-Zaman Kaira
C. Wazir Baig
D. Pir Karam Shah
Answer: B
313: Who was the first Women Governor of Gilgit Balitistan?
A. Begum Shama Khalid
B. Qamar-u-Zaman Kaira
C. Wazir Baig
D. Pir Karam Shah
Answer: A
314: Who is the first Chief Minister of Gilgit Balitistan?
A. Syed Mehdi Shah
B. Qamar-u-Zaman Kaira
C. Wazir Baig
D. Pir Karam Shah
Answer: A
315: Which valley is known as “Roof of the world”?
A. Chitral
B. Chilas
C. Skardu
D. Baltistan
Answer: D
316: Baltistan is called _________ ?
A. Little Tibet
B. Paradise
C. Beauty of Earth
D. Land of Fairies
Answer: A
317: Which Pakistani area is sandwiched between China and Indian-held Kashmir?
A. Astor
B. Baltistan
C. Chitral
D. Kalash
Answer: B
318: The capital of Gilgit Baltistan is __________ ?
A. Pamir
B. Baltistan
C. Hunza
D. Gilgit
Answer: D
319: Polo game originated from __________ ?
A. Gilgit Baltistan
B. Iran
C. USA
D. Subcontinent
Answer: A
320: In summer season polo tournaments are held in ________ ?
A. Gilgit Baltistan
B. Sindh
C. Punjab
D. None of them
Answer: A
321: Sheena is a local language of __________ ?
A. Gilgit Baltistan
B. Sindh
C. Punjab
D. None of them
Answer: A
322: The severity of 2005 earthquake in Pakistan on Richter scale was ?
A. 6.9
B. 7.6
C. 7.1
D. none
Answer: B
323: The common value among the people of Pakistan is?
A. Dress
B. Language
C. Habits
D. Islam
Answer: D
324: Who was the first governor general of Pakistan?
A. Quaid e Azam Muhammad Ali Jinnah
B. Iskander Mirza
C. Khawaja Nazimuddin
D. Ghulam Muhammad
Answer: A
325: Which country is situated in the east of Pakistan?
A. China
B. India
C. Afghanistan
D. Iran
Answer: B
326: When was the first Pakistani Postal Stamp issued?
A. August 1948
B. December 1947
C. February 1948
D. July 1948
Answer: D
327: Who was the first Commander-in-Chief of Pakistan Army?
A. G.M. Ayub Khan
B. Gen. George Murphy
C. Gen. Sadique Chaudhry
D. Gen. Frank Meservy
Answer: D
328: The Indian Councils Act (Minto-Morley Reforms) was enacted into law in __________?
A. 1909
B. 1910
C. 1911
D. 1912
Answer: A
329: Rowlatt Act came into operation in __________?
A. 1917
B. 1918
C. 1919
D. 1920
Answer: C
330: The Nehru Report was published in ___________?
A. April 1927
B. August 1927
C. April 1928
D. August 1928
Answer: D
331: India has constructed Baglihar Dam on the __________ river?
A. Chenab
B. Indus
C. Sutlej
D. Jhelum
Answer: A
332: The National Anthem of Pakistan is written by?
A. Quaid-e-Azam
B. Allama Iqbal
C. Hafiz Jalandhri
D. Chaudry Rehmat Ali
Answer: C
333: Who chose the name of Pakistan?
A. Quaid-e-Azam
B. Allama Iqbal
C. Hafiz Jalandhri
D. Chaudry Rehmat Ali
Answer: D
334: A total of __________ amendments to the constitution of 1973 have been passed by the Parliament?
A. 21
B. 22
C. 24
D. 25
Answer: D
335: 22nd Amendment in 1973 Constitution of Pakistan is related to____________?
A. Pak Army Trail Courts
B. Powers of Election Commission Members
C. Related to NRO
D. Not made yet
Answer: B
336: Jinnah the only film on the life of Quaid-e-Azam was produced by?
A. Jamil Dehlavi
B. Akbar S. Ahmed
C. Pervaiz iqbal cheema
D. Shabab dhlvl
Answer: A
337: Name the cricket Stadium which is located in Khyber Agency and inaugurated by Gen Raheel Sharif in November 2016?
A. Younas Khan cricket stadium
B. Shahid Afridi cricket stadium
C. Gaddafi Stadium
D. Arbab Niaz Stadium
Answer: B
338: Who is the Current Chief of Army Staff (COAS), Pakistan?
A. Gen Raheel Sharif
B. Gen Ashfaq Parvaz kayani
C. Gen Qamar Javed Bajwa
D. Gen Zubair Hayat
Answer: C
339: Who is the Current Chairman Joint Chiefs of Staff Committee (CJCSC), Pakistan?
A. General Rashad Mahmood
B. General Ashfaq Pervez Kayani
C. General Zubair Hayat
D. General Raheel Sharif
Answer: C
340: Newly selected Army chief Qamar Javed Bajwa belongs to Regiment___________?
A. 6th FF
B. 16th Baloch Ragiment
C. 5th Punjab
D. 13th Lancers
Answer: B
341: Gen Qamar Javed Bajwa is___________ Chief of Amy Staff of Pakistan?
A. 13th
B. 15th
C. 16th
D. None of these
Answer: C
342: General Zubair Hayat is the ___________ Chairman Joint Chiefs of Staff Committee (CJCSC) of Pakistan?
A. 13th
B. 15th
C. 16th
D. 17th
Answer: D
343: General Qamar Javed Bajwa took oath as Army Chief on __________?
A. 23 November 2016
B. 25 November 2016
C. 27 November 2016
D. 29 November 2016
Answer: D
344: Till now, How many Chief of Army Staff (COAS), of Pakistan are selected from Baloch Regiment?
A. Two
B. Three
C. Four
D. None of these
Answer: C
345: Till now, how many Pakistanis won the Nobel Prize for Physics?
A. 1 (Dr Abdus Salam in 1979)
B. 2
C. 3
D. None of these
Answer: A
346: Name the special task force, which is established in December 2016 by Pakistan Navy to safeguard and protect the China-Pakistan Economic Corridor as well as Gwadar port?
A. Task Force 21
B. Task Force 44
C. Task Force 88
D. Task Force 2
Answer: C
347: Who is newly Appointed DG ISPR of Pakistan Army?
A. Lt General Asim Saleem Bajwa
B. Major General Asif Ghafoor
C. Major General Athar Abbas
D. Major General Waheed Arshad
Answer: B
348: Pakistan test fired its first submarine launched cruise missile Babur-III on 9 January 2017, has the range of___________ kilometres?
A. 450 kilometres
B. 550 kilometres
C. 650 kilometres
D. 700 kilometres
Answer: A
349: The Shortest-Serving Governor in Sindh’s History is?
A. Murad Ali Shah
B. Dr. Ishratul Ebad
C. Justice(R) Saeed U zaman Saddiqi
D. Khursheed Shah
Answer: C
350: Name the Pakistan’s surface-to-surface ballistic missile, which is capable of delivering multiple warheads using Multiple Independent Re-entry Vehicle (MIRV) technology ?
A. Shaheen-II
B. Ababeel
C. Nasr
D. Ghauri
Answer: B
351: kashmir day is observed in Pakistan on _____________?
A. 5th February
B. 1st May
C. 21st March
D. 6th june
Answer: A
352: Pakistan Army on launched ‘Operation Radd-ul-Fasaad’ across the country on ______________?
A. 13th Jan 2017
B. 2nd Feb 2017
C. 15th Feb 2017
D. 22nd Feb 2017
Answer: D
353: Labour Day is observed on ____________ ?
A. 21st February
B. 9th May
C. 1st May
D. 22nd March
Answer: C
354: Chief of Army Staff (COAS) Gen Qamar Javed Bajwa was awarded a______________for promotion of Defence ties between Pakistan and Turkey on 20th June 2017.
A. Legion of Merit
B. Golden Turkey award
C. Medal of Honor
D. Legion of Honour
Answer: A
355: Longest serving prime minister of Pakistan?
A. Yousuf Raza Gillani
B. Mian Muhammad Nawaz Sharif
C. Liaquat Ali Khan
D. Muhammad Ali Bogra
Answer: C
356: The Friendship Gate is built on the border between Pakistan and ___________?
A. Afghanistan
B. Iran
C. India
D. China
Answer: A
357: Which reforms introduced separate electorate for Hindus and Muslims?
A. Minto-Morley Reforms
B. Montague Reforms
C. Both
D. None of these
Answer: A
358: Where is the Hasni tribe located in Pakistan ?
A. KPK
B. Punjab
C. Sindh
D. Balochistan
Answer: D
359: What is the total length of Indus River?
A. 2900 km
B. 2514 km
C. 3180 km
D. 7854 km
Answer: C
360: What does the CPEC stands for ?
A. China Pakistan Electrical Coal
B. China Pakistan Electronics Corporation
C. China Pakistan Economic Corridor
D. China Portagal Economical Corporation
Answer: C
361: Shahid Khaqan Abbssi is the_________Prime Minister of Pakistan?
A. 18th
B. 19th
C. 20th
D. 21st
Answer: A
362: Swat valley became a part of Pakistan in____________?
A. 1971
B. 1969
C. 1946
D. 1978
Answer: B
363: When did Quaid e Azam join All India Muslim league ?
A. 1911
B. 1912
C. 1913
D. 1914
Answer: C
364: Nandipur Power Plant is located in_____________?
A. Lahore
B. Sahiwal
C. Gujranwala
D. Bahawalpur
Answer: C
365: “My brother ” book was written by_____________?
A. Allama Iqbal
B. Hajra masroor
C. Fatima Jinnah
D. Mirza Ghalib
Answer: C
366: What Is The National Tree of Pakistan?
A. Neem
B. Peepul
C. Sheesham
D. Deodar
Answer: D
367: Who played role of Quaid-e-Azam in film “Jinnah” which was released 7 November 1998?
A. Micky arther
B. Christopher Lee
C. Shashi Kapoor
D. Jamil Dehalvi
Answer: B
368: Which is the national Animal of Pakistan?
A. Markhor
B. Goat
C. Camel
D. Snow leopard
Answer: A
369: _____________has been promoted to the Rank of Lieutenant General and Appointed as Surgeon General?
A. Major Gen Zahid Hamid
B. Major General Amir Azeem Bajwa
C. Major General Tariq Ghafoor
D. Major General Iftikhar Ahmad Wyne
Answer: A
370: What is the name of the border between Pakistan and Afghanistan?
A. Line Of Control
B. Durand Line
C. Oder–Neisse line
D. The Radcliffe Line
Answer: B
371: Boundary line between Azad Kashmir and Occupied Kashmir is called____________?
A. Line Of Control
B. Durand Line
C. Oder–Neisse line
D. The Radcliffe Line
Answer: A
372: In which year did East India Company (EIC) occupied Punjab ?
A. 1846
B. 1850
C. 1847
D. 1849
Answer: D
373: Who Built the Lahore?
A. Shajahan
B. Akbar
C. Humayun
D. Jahangir
Answer: B
374: In Pakistan _______% of the population lives below the national poverty line (2017)?
A. 52.3%
B. 29.5%
C. 34.5%
D. 41.5%
Answer: B
375: The Length of Pakistan and Afghanistan border is __________?
A. 2052 Km
B. 2152 Km
C. 2252 Km
D. 2430 Km
Answer: D
376: When did Lord Mountbatten arrive in Delhi as new Viceroy of India?
A. Feb 22, 1947
B. Mar 22, 1947
C. Apr 22, 1947
D. May 22, 1947
Answer: B
377: Gateway of invaders is?
A. Khyber Pass
B. Karachi
C. Lahore
D. None
Answer: A
378: Who Ordered to Excavating Mohenjo-daro in 1922?
A. Sir John Marshal
B. Sir Robert Peary
C. Robert Clive
D. Lord Lyton
Answer: A
379: Tipu Sultan wrote a letter to which government to help him against British Army rule in India?
A. Germany
B. France
C. Turkey
D. iran
Answer: B
380: Which slave king is buried in Lahore?
A. Ibrahim Lodi
B. Ghiyas al-Din Balban
C. Iltutmish
D. Qutb uddin Aibak
Answer: D
381: Nation celebrates ___________ birth anniversary of Liaquat Ali Khan on 1st Oct 2017?
A. 119
B. 120
C. 121
D. 122
Answer: D
382: What does the word Pakistan means?
A. Holy Land
B. Deserts
C. Meadows
D. Natural Beauty
Answer: A
383: Who was the first Prime Minister of Pakistan?
A. Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah
B. Liyaqat Ali Khan
C. Ayoub Khan
D. Yahya Khan Jonijho
Answer: B
384: When the Constitution of the Islamic Republic of Pakistan 1973, was promulgated. who was the opposition leader in national assembly on that time?
A. Khan Abdul Wali Khan
B. Nurul Amin
C. Mufty mehmmod
D. Fakhar Imam
Answer: A
385: When Muhammad Ali jinnah was given the title of Quaid-e-Azam?
A. 1935
B. 1932
C. 1938
D. 1939
Answer: C
386: Who is the Current Chief of the Naval Staff of Pakistan Navy?
A. Vice Admiral Syed Arifullah Hussaini,
B. Vice Admiral Waseem Akram
C. Vice Admiral Shah Sohail Masood
D. Vice Admiral Zafar Mahmood Abbasi
Answer: D
387: Women seats in Senate?
A. 4
B. 13
C. 17
D. 21
Answer: C
388: Which Bank has give First loan in Millions to Pakistan government

Want your school to be the top-listed School/college in Zafarwal?

Click here to claim your Sponsored Listing.

Location

Category

Telephone

Website

Address


Zafarwal

Opening Hours

Monday 08:00 - 14:00
Tuesday 08:00 - 14:00
Wednesday 08:00 - 14:00
Thursday 08:00 - 14:00
Friday 08:00 - 12:00
Saturday 08:00 - 14:00