11/02/2022
1.Who argues that language is a unique evolutionary development of the human species and distinguished from modes of communication used by any other animal species ?
2.A. Ferdenand de Sassure
B. Albert Chomsky
C. Noam Chomsky
D. Noah Webster
ANS:C
2.There are ______ consonant sounds in English IPA.
A. 22
B. 23
C. 24
D. 25
ANS:24
3.There are ______ vowel sounds in English IPA.
A. 19
B. 20
C. 21
D. 22
ANS.20
4.Noam Chomsky was born in _________?
A. December 7, 1928
B. December 8, 1928
C. December 9, 1928
D. December 10, 1928
ANS. A
5.Father of modern linguistics is ________?
A. Noam Chomsky
B. Ferdenand De Sassure
C. None of these
D. Both A and B
ANS. A
6.The theory of Biolinguistics is given by__________?
A. Noam Chomsky
B. Ferdenand De Sassure
C. Steven Pinker
D. Enoch Powell
ANS. A
7. Transformational-generative grammar is a broad theory used to model, encode, and deduce a native speaker’s linguistic capabilities, was developed by_________?
A. Noam Chomsky
B. Ferdenand De Sassure
C. Leon Battista Alberti
D. Enoch Powell
ANS. A
8.Chomsky developed Transformational-Generative Grammar in________?
A. 1950
B. 1951
C. 1952
D. 1953
ANS. 1950
9.Competence is a term to describe the knowledge possessed by native users of a language which enables them to speak and understand their language fluently was introduced by________?
A. Sassure
B. Enoch Powel
C. Noam Chomsky
D. None of these
ANS. Noam Chomsky
10._______ is a term denotes historical perspective for studying language ?
A. Synchrony
B. Diachrony
C. Both a and b
D. None of these
ANS. Diachrony