Special ETETA Mcqs of biology . Bio in our pocket

Special ETETA Mcqs of biology . Bio in our pocket

Share

like and vist our phage for better knowledge.

Photos from Special ETETA Mcqs of biology . Bio in our pocket's post 27/06/2021
14/04/2021

رمضان شریف مبارک

12/03/2021

Free seminar of discussing biological mcqs topic wise as the level of 9th to graduation levels.
So every interesting candidate are invited in this seminar . which is held at Abbottabad on the date of 30March .
Cantact # 03164016717.

12/03/2021

Joine us for best and correct MCQs

12/03/2021

Erythropoietin is a hormone secreted by the kidneys. Alternatively, it is called, erythropoetin, haematopoietin, or haemopoietin. This hormone is responsible for promoting the formation of red blood cells in the bone marrow. The process of production of red blood cells is called erythropoiesis.

Also Refer: Erythropoietin

Here are solved important MCQs on erythropoietin.

1. The hormone Erythropoietin is produced in________.

(a) Liver

(b) Spleen

(c) Kidney

(d) Thyroid gland

Sol. (c) Kidney.

2. According to the diagnostics report the normal plasma level of erythropoietin hormone ranges from ___________.

(a) 10 to 22 U/L

(b) 10 to 25 U/L

(c) 10 to 50 U/L

(d) 10 to 75 U/L

Sol. (a) 10 to 22 U/L.

3. Which of the following statements is true about the plasma level of erythropoietin hormone?

(a) The plasma level of erythropoietin hormone increases with the drop in the level of hemoglobin

(b) The plasma level of erythropoietin hormone decreases with the rise in the level of hemoglobin

(c) The plasma level of erythropoietin hormone decreases with the drop in the level of hemoglobin

(d) The plasma level of erythropoietin hormone increases with the rise in the level of hemoglobin

Sol. (a) The plasma level of erythropoietin hormone increases with the drop in the level of hemoglobin

4. What will be the hemoglobin level when the plasma level of erythropoietin hormone increases?

(a) 4 to 6 g/dL

(b) 6 to 8 g/dL

(c) 8 to 10 g/dL

(d) 10 to 12 g/dL

Sol.(d) 10 to 12 g/dL.

5. Which of the following disorders increases the production of erythropoietin hormone?

(a) Anemia

(b) Hypoxemia

(c) Renal artery stenosis

(d) All of the above

Sol. (d) All of the above.

6. Which of the following regulates the secretion of erythropoietin hormone?

(a) Oxygen

(b) Proteins

(c) Number of Red Blood Cells

(d) The concentration of hemoglobin

Sol. (a) Oxygen.

7. Other than the kidney, the hormone Erythropoietin is also produced by ________.

(a) Spleen

(b) Liver

(c) Pancreas

(d) Hepatocytes

Sol. (d) Hepatocytes

8. The excessive or the overproduction of erythropoietin hormone causes________.

(a) Polycythemia

(b) Circulatory hypoxia

(c) Chronic loss of blood

(d) None of the above

Sol. (a) Polycythemia.

9. The deficiency or the absence of erythropoietin hormone results in________.

(a) Apoptosis

(b) Stunted growth

(c) Effects the hematopoietic stem cells

(d) None of the above

Sol. (a) Apoptosis

10. Which of the following organs is involved with the production and releasing of erythropoietin hormone?

(a) Follicular cells

(b) Glomerular capillaries

(c) Proximal tubular cells

(d) Peritubular capillary lining cells of the kidney

Sol. (d) Peritubular capillary lining cells of the kidney.

Also Refer: Hormones of Heart, Kidney and Gastrointestinal Tract

Stay tuned with BYJU’S Biology for more MCQs on erythropoietin, its mechanism, production, regulation and other Biology related topics.

12/03/2021

The liver is the largest organ in the human body, which is found in the upper right side quadrant of the abdominal cavity and below the diaphragm. It is a metabolically active organ, which is involved in some vital functions, including the metabolism of proteins, fats and carbohydrates, production of bile and excretion of bilirubin, cholesterol, drugs and hormones. The liver is also involved in activating enzymes and also stores vitamins, minerals and glycogen.

Explore more: Liver

Here are solved important MCQs on the liver, its structure and functions.

1. Which of the following statements is true about the weight of the human liver?

(a) 1.30 kg to 1.56 kg

(b) 1.44 kg to 1.66 kg

(c) 1.36 kg to 1.71 kg

(d) 1.68 kg to 1.86 kg

Sol.(b) 1.44 kg to 1.66 kg.

2. Which of the following is the function of the human liver?

(a) Production of bile

(b) Metabolization of fats

(c) Metabolization of carbohydrates

(d) All of the above.

Sol. (d) All of the above.

3. Albumin is the most important protein in blood serum. It is produced by _______.

(a) Heart

(b) Lungs

(c) Liver

(d) Endocrine glands

Sol. (c) Liver.

4. Where is the liver located in the human body?

(a) Beside pancreas

(b) Beside heart

(c) Beside kidney

(d) Above the abdominal cavity

Sol. (d) Above the abdominal cavity.

5. Which of the following vitamins is stored in the liver?

(a) Vitamin K

(b) Vitamin D

(c) Vitamin E

(d) All of the above

Sol. (d) All of the above.

6. Cirrhosis is a liver disease described by the abnormal structure and functioning of the liver. This is mainly diagnosed by _______.

(a) Blood Test

(b) Liver biopsy

(c) Physical examination

(d) All of the above

Sol. (b) Liver biopsy.

7. The most common type of incurable viral hepatitis in the United States is __________.

(a) Hepatitis A

(b) Hepatitis B

(c) Hepatitis C

(d) Hepatitis D

Sol.(c) Hepatitis C.

8. Severe, acute or incurable liver disease results in __________.

(a) Blood clotting

(b) Production of blood proteins

(c) Elimination of water, drugs and toxins from the body

(d) All of the above

Sol. (d) All of the above.

9. Drinking too much alcohol over long periods of time results in __________.

(a) Fascioliasis

(b) Fatty liver disease

(c) Alcoholic liver disease

(d) Primary sclerosing cholangitis

Sol. (c) Alcoholic liver disease.

10. Which of the following is not an example of liver disease?

(a) Fascioliasis

(b) Chickenpox

(c) Fatty liver disease

(d) Gilbert’s syndrome

Sol. (b) Chickenpox.

11. Which of the following statements is true about the human liver?

(a) Liver is triangular in shape

(b) Liver is the only visceral organ that can regenerate

(c) Liver is the largest and the internal organ of the human body

(d) All of the above.

Sol. (d) All of the above.

Also Refer: Largest Organ In The Human Body.

11/03/2021

Hello to every one

12/11/2020

Update:
The total active COVID-19 cases in Pakistan on Thursday were recorded 22,088 as 1,808 more people tested positive for the deadly virus during the last 24 hours.
So recommended to pm of Pakistan to re closed the education system all over the Pakistan the meeting will be held on 16 Nov. For further recommendation.
.

24/10/2020
Photos from Special ETETA Mcqs of biology . Bio in our pocket's post 17/10/2020

select the correct option.

17/10/2020

well come to all new members
share the page to get more knowledge

Want your school to be the top-listed School/college in Abbottabad?

Click here to claim your Sponsored Listing.

Location

Category

Website

Address


Abbottabad