28/11/2025
泪水与坚毅——斗亚兰振新小学女队的冠军之路
在第16届巨湰杯幼苗篮球赛的赛场上,斗亚兰振新小学女队的故事不仅仅是比分上的胜利,更是一段关于勇气与成长的篇章。
比赛中,一名小球员在激烈的对抗中被推倒在地,膝盖擦伤,眼泪瞬间涌出。场边的观众屏住呼吸,以为她可能无法继续。但令人动容的是,她擦干泪水,重新站了起来,毅然投入防守。那一刻,赛场上不仅有篮球的拼搏,更有坚毅的精神在闪耀。
这支平均年龄仅9岁的队伍,去年首次参赛时因路途遥远而出现身体不适,甚至有人在途中呕吐。但她们没有因此退缩,而是把那次经历当作学习的契机。经过一年的努力训练,她们不怕辛苦、不偷懒,始终认真听从教练的指导。
最终,她们在决赛中以 21比18 的比分险胜里卡士中华学校 G9 女队,成功夺得冠军。赛后,老师感慨地说:“孩子们的胜利,不只是技术上的提升,更是心志上的成长。”
这场胜利,见证了斗亚兰振新小学女队从泪水到笑容的蜕变。她们用行动证明:真正的冠军,不仅是赢得比赛的人,更是能在跌倒后勇敢站起来的人。
Air Mata Jadi Semangat — Chen Sin G9 Juara!
Pasukan perempuan SJK(C)Chen Sin, Tuaran, berjaya meraih juara kategori bawah 9 tahun dalam Kejohanan Bola Keranjang Anak Benih Ke-16.
Dalam perlawanan akhir, mereka menewaskan Sekolah Chung Hwa Likas G9 dengan keputusan 21-18. Walaupun ada pemain yang terjatuh, luka dan menitiskan air mata, mereka bangkit semula, terus bertahan hingga wisel penamat.
Setahun lalu, pengalaman pertama mereka penuh cabaran kerana perjalanan jauh, namun kali ini latihan gigih dan semangat juang membuahkan hasil.
Kemenangan ini bukan sekadar trofi, tetapi bukti keberanian dan ketabahan anak-anak muda Tuaran.