Ctmas Manja Sayang Education Centre

Ctmas Manja Sayang Education Centre Are a well established (since 1998) kindergarten and childcare center in Johor Bharu with all experi

Selamat Menyambut Ramadhan
22/03/2023

Selamat Menyambut Ramadhan

10/02/2023
We are hiring / Jawatan Kosong ..! Jum menjadi sebahagian dari kami, sebagai pendidik kanak-kanak .
20/07/2022

We are hiring / Jawatan Kosong ..!

Jum menjadi sebahagian dari kami, sebagai pendidik kanak-kanak .

30/05/2022

Tips penjagaan gigi kanak-kanak dari belum ada gigi hinggalah mendapat gigi kekal. Penting untuk ibu bapa tahu 👇👇👇

Saya juruterapi pergigian. Ini adalah karies awal kanak- kanak. Dalam tempoh ini, untuk melatih anak memberus gigi, tidak perlu ubat gigi pada awalnya. Apabila mereka telah terbiasa, boleh mula letak kan ubat gigi berfluorida. Baca di tiub ubat gigi. Ada juga yang tiada fluorida. Boleh google function fluoride di dalam ubat gigi. Maaf saya katakan, ini bukan lah normal, sebalik nya adalah kesan daripada kurang penjagaan dari ibu bapa.

Seawal bayi tiada gigi lagi, ibu bapa disaran mengelap gusi dengan tuala basah & arahan sama juga bila kudup gigi susu mula kelihatan. Jaga lah gigi anak anda, tidak kira gigi susu atau kekal kerana pada suatu peringkat, gigi susu akan bercampur dengan gigi kekal. Kerosakan pada gigi susu akan merebak ke gigi kekal dengan senang nya, berbeza jika gigi susu dijaga dengan rapi. Hentikan alasan, mulakan tindakan.

Rules ringkas penjagaan gigi anak-anak :

1. Berus gigi anak sekurang-kurangnya 2kali sehari.

- guna ubat gigi berfluorida (ada dicetak di tiub ubat gigi), jangan tanya jenama apa bagus, saya bukan duta ubat gigi.
- ada ibu claim gigi anak dia 'memang rosak dari dulu' or 'gigi anak saya rosak macam tu je' memang saya rasa nak tampar laju-laju. Hashtag sebab gigi tak akan rosak dari dulu. Bakteria amik masa untuk 'makan' gigi sampai rongak, kecuali bakteria tu kawan dengan doraemon, maybe ada kuasa ajaib tolong bakteria tu.

2. Pemeriksaan gigi 2x setahun.

- kadang-kadang bila tengok saja nampak macam tak rosak langsung gigi anak. Tapi deep inside dah berongga ala-ala gelang emas berongga. Kat luar cantik, kat dalam hollow, kosong. Sebab dah dimakan dek bakteria.
- terima lah hakikat parents bukan ada kelulusan bidang pergigian pun, even saya yang ada belajar ni pun salah judgement, apa lagi korang yang tidak. Jangan jadi dr.gigi cap google pulak.

3. Bagi anak minum susu.

- minum susu lah untuk cukup kalsium. Kalau dah besar, minum lah pakai cawan. Bukan suruh pergi menyusu balik. Semua dah besar, pikirlah sendiri. Makanan lain yang berkhasiat pun kena jugak amalkan. Badan sihat gigi pun sihat.

4. Sapuan fluoride.

- ni penting. Pergi klinik mintak nak sapuan fluoride. Sapuan tu setiap 6bulan selama 2tahun so tolak tambah bahagi, 4x semua nya. Penting sebab kalau dah ada karies awal, inshaallah stop. Google- arrested caries. Gigi rosak pastu kerosakan tu stop. Dari coklat, color dia berubah ke color lebih gelap or hitam (tak apa color tak lawa, karies dah terbantut. Kau jugak yang malas berus gigi anak dulu😆) atau kalau belum rosak gigi anak tu, inshaallah takkan rosak.

Ok ni saja dulu. Bagitahu banyak-banyak pun bukan korang ikut. Khatam yang ni boleh pm "sis, whats next?". Okbai

Sumber : Sharipah Eyie

Selamat Hari Raya...
29/05/2022

Selamat Hari Raya...

25/05/2022

Asalamualaikum wbt .

Majlis Sambutan Hari Raya bagi Anak-anak transit & Pusat Jagaan Ctmas Manja Sayang

Tarikh : 27/5/2022
Hari : Jumaat
Waktu : 9.00 pagi - 12:00 Tgh
Pakaian : pakaian raya

Ingin dimaklumkan, pusat jagaan ctmas manja sayang akan mengadakan sambutan hari raya pada waktu dan hari seperti diatas .

Sehubungan dengan itu, kami amatlah mengalu-alukan kedatangan anak2 jagaan kami ke Pusat Jagaan pada hari tersebut untuk bersama-sama memeriahkan sambutan hari raya bagi tahun 2022 ini..

Segala sokongan drpada tuan & puan amatlah kami hargai..

🦉PEMBUKAAN PENDAFTARAN BAGI SESI 22/23 TELAH DIBUKA KEMBALI..! Taska kami berdaftar dibawah Jabatan Kebajikan Masyarakat...
28/02/2022

🦉PEMBUKAAN PENDAFTARAN BAGI SESI 22/23
TELAH DIBUKA KEMBALI..!

Taska kami berdaftar dibawah Jabatan Kebajikan Masyarakat dan mengikuti modul Permata Negara .

✅ Transit Anak-Anak ( darjah 1 - darjah 6 )
✅ childcare & Daycare ( 1 tahun - 4 tahun )
✅ Prasekolah / Tadika ( 5 tahun - 6 tahun )

- Kemudahan seperti Bas sekolah untuk anak-anak transit ke sekolah agama .
- Kelas Mengaji & Iqra Petang bagi Childcare & Transit.
- Makanan Disediakan .
- Ruang Yang kondusif .
- Guru-guru berpengalaman.

Jika berminat , boleh terus hubungi atau whatsapp kepada kami .

Kuota adalah terhad..! Daftar segera..!

14/01/2022

January 13, 2022 Pendaftaran murid Tahun 1 bagi sesi persekolahan tahun 2023 dan 2024 boleh dilakukan mulai 1 Mac 2022 ini.

Address

Impian Emas
Skudai
81300

Opening Hours

Monday 07:00 - 18:30
Tuesday 07:00 - 18:30
Wednesday 07:00 - 18:30
Thursday 07:00 - 18:30
Friday 07:00 - 18:30
Sunday 07:00 - 18:30

Telephone

+60177814882

Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Ctmas Manja Sayang Education Centre posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The School

Send a message to Ctmas Manja Sayang Education Centre:

Shortcuts

Share