PUSAT PENGAJIAN RAUDHOTUL TAHFIZ ANNUR

PUSAT PENGAJIAN RAUDHOTUL TAHFIZ ANNUR

Share

HUFFAZ AL-QURAN DAN ADDINIYAH

Nama Baru bagi Pusat Pengajian Pada Tahun 2020 ialah :
MAAHAD TAHFIZ SYAMSUL IMAN


Pusat Pengajian Raudhotul Tahfiz An-nur (PPRTA) telah di tubuhkan pada tanggal
04 JAN 2010 dengan bilangan hanya 03 orang pelajar,seorang guru dan
seorang pengetua bagi tugas pengurusan Pusat Pengajian.

-:Pusat Pengajian ini telah didaftarkan dibawah lesen Suruhanjaya Syarikat
Malaysia dengan No Pendaf

12/03/2023

Bismillahirrahmanirrahim.

Makluman pertukaran PAGE RASMI MAAHAD TAHFIZ SYAMSUL IMAN.

Insyaallah semua berkenaan aktiviti dan update maahad tahfiz akan di war2kan di Page baru MTSI.

MOHON KEPADA SEMUA YANG MENGIKUTI MAAHAD TAHFIZ SYAMSUL IMAN (Pusat Pengajian Raudhotul Tahfiz Annur). Sila LIKE dan FOLLOW PAGE baru dibawah.

Syukran jazakumullah

https://www.facebook.com/profile.php?id=100090923385582&mibextid=ZbWKwL

Maahad Tahfiz Syamsul Iman Mainpage Kepakaran mendidik dan melahirkan generasi HUFFAZ dan ADDINIYAH

Photos from PUSAT PENGAJIAN RAUDHOTUL TAHFIZ ANNUR's post 11/03/2023

[ ๐Ÿ•Œ]:->๐‰๐Ž๐Œ ๐๐„๐‘๐’๐€๐Œ๐€ ๐Š๐€๐Œ๐ˆ ๐Œ๐„๐‘๐ˆ๐€๐‡๐Š๐€๐ ๐๐‘๐Ž๐†๐‘๐€๐Œ ๐ˆ๐…๐“๐€๐‘ ๐ƒ๐€๐ ๐Š๐‡๐€๐“๐€๐Œ๐€๐ ๐€๐‹-๐๐”๐‘๐€๐ ๐๐„๐‘๐ƒ๐€๐๐€ ๐Œ๐“๐’๐ˆ ๐Ÿ๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐‡/๐Ÿ๐ŸŽ๐Ÿ๐Ÿ‘๐Œ๐Ÿ’œ




Alhamdulillah syukur kehadratNYA kita diberi kesempatan untuk bertemu lagi dengan Bulan Ramadhan. Maahad Tahfiz Syamsul Iman dengan rendah diri memohon Sumbang@n Berbuka Puasa bagi para penuntut Ilmu yang menetap di asrama kami.


Kami membuka peluang untuk tuan/puan peroleh ganjaran pahala pada bulan Ramadhan Mubarak ini ๐Ÿฅฐ

๐Ÿ’œ Setiap sumbangan boleh sertakan nama ahli keluarga yang telah meninggal dunia.
๐Ÿ’œ Khatam Al-Quran 30 juzuk setiap hari.
๐Ÿ’œ Bacaan akan dihadiahkan kepada ahli keluarga yang telah meninggal dunia.
๐Ÿ’œ Jika ada hajat tuan/puan yg lain boleh sertakan lampiran.


โ€œBarangsiapa yg memberikan makanan berbuka kepada orang yg berpuasa, maka baginya pahala seperti orang yg berpuasa tersebut, tanpa mengurangi sedikit pun pahala orang yg berpuasa itu - Hadis Riwayat Nasaโ€™i & At-Tirmidziโ€


Tek@n link di bawah sgera untuk info lanjut ๐Ÿ‘‡

๐Ÿ“ฒhttps://wasap.my/601157514746/InfaqIftar
๐Ÿ“ฒhttps://wasap.my/601157514746/InfaqIftar
๐Ÿ“ฒhttps://wasap.my/601157514746/InfaqIftar


Photos from PUSAT PENGAJIAN RAUDHOTUL TAHFIZ ANNUR's post 11/03/2023

[ ๐Ÿ—ณ]:->๐๐„๐๐†๐€๐๐†๐Š๐”๐“๐€๐ ๐•๐€๐ ๐ƒ๐ˆ๐๐„๐‘๐‹๐”๐Š๐€๐ ๐”๐๐“๐”๐Š ๐€๐๐€๐Š-๐€๐๐€๐Š ๐Œ๐€๐€๐‡๐€๐ƒ ๐“๐€๐‡๐…๐ˆ๐™ ๐’๐˜๐€๐Œ๐’๐”๐‹ ๐ˆ๐Œ๐€๐๐Ÿ™๐Ÿป




Assalamualaikum tuan/puan yang pemurah,

Untuk makluman MTSI amat memerlukan sebuah van untuk mengurus serta membawa para pelajar perempuan untuk ke masjlis ta'lim, pengajian daurah kitab serta keperluan aktiviti luar yang lain.


MTSI bercadang untuk membeli sebuah ๐•an ๐”rvan ๐v ๐Ÿ‘๐Ÿ“O.

berbesar hati sekiranya tuan/ puan yang istiqomah bersama kami dapat bantu dan menghulur seberapa ikhlas van atas tujuan tersebut.


Dari Abi Hurairah RA, sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda:

"Apabila seseorang anak Adam itu meninggal dunia, maka terputuslah amalannya kecuali tiga perkara: sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan dengannya dan anak soleh yang mendoakan untuknyaโ€


Sebarang pertanyaan boleh hubungi nombor dibawah ๐Ÿ‘‡๐Ÿป

๐Ÿ“ฒ https://wasap.my/601157514746/InfaqVan
๐Ÿ“ฒ https://wasap.my/601157514746/InfaqVan
๐Ÿ“ฒ https://wasap.my/601157514746/InfaqVan



Photos from PUSAT PENGAJIAN RAUDHOTUL TAHFIZ ANNUR's post 06/03/2023

Alhamdulillah selesai majlis konvokesyen khatam syahadah Al-Quran MTSI seramai 9 orang .

Photos from PUSAT PENGAJIAN RAUDHOTUL TAHFIZ ANNUR's post 08/11/2022

[๐—ง๐—˜๐—ฅ๐—›๐—”๐——โ—]:-> ๐—ž๐—˜๐—  ๐—ง๐—”๐—›๐—™๐—œ๐—ญ & ๐—”๐— ๐—”๐—Ÿ๐—œ ๐—–๐—จ๐—ง๐—œ ๐—ฆ๐—˜๐—ž๐—ข๐—Ÿ๐—”๐—› ๐—ฆ๐—จ๐—ฃ๐—˜๐—ฅ ๐—›๐—จ๐—™๐—™๐—”๐—ญ ๐Ÿฎ๐Ÿฌ๐Ÿฎ๐Ÿฎ ๐—ž๐—œ๐—ก๐—œ ๐—ž๐—˜๐— ๐—•๐—”๐—Ÿ๐—œ โค๏ธ




Cuti sekolah nanti dah rancang aktiviti untuk anak-anak? Jom sertai Kem Cuti Sekolah anjuran Maahad Tahfiz Syamsul Iman (MTSI).

KATEGORI :
๐Ÿ‘ซ Perempuan Sahaja
๐Ÿ“† 12 DIS - 23 DIS 2022 (12 Hari)

Pengisian : ๐Ÿ“–
โœ… Smart akhlak (Akhlak wanita syurga Saidatina Fatimah)
โœ… Smart Solat
โœ… Teknik mudah menghafal Al-Quran
โœ… Menghafal juzuk 30
โœ… Qaedah Nuraniah (Peserta yg bel boleh membaca Al-Quran)


๐—”๐—ธ๐˜๐—ถ๐˜ƒ๐—ถ๐˜๐—ถ ๐— ๐—ฒ๐—ป๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ๐—ธ:
๐Ÿน ๐— ๐—ฒ๐—บ๐—ฎ๐—ป๐—ฎ๐—ต ๐—œ๐—ป๐—ฑ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ
๐ŸŠ ๐—•๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—œ๐—ป๐—ฑ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ
๐ŸŽฎ ๐—š๐—ฎ๐—บ๐—ฒ & ๐—ค๐˜‚๐—ถ๐˜‡

๐Ÿ“Œ Jalan Lombong Besi 3, Kampung Lombong, Seksyen 29, Shah Alam

๐™€๐˜ผ๐™๐™‡๐™” ๐˜ฝ๐™„๐™๐˜ฟ ๐™‹๐™€๐™‰๐˜ฟ๐˜ผ๐™๐™๐˜ผ๐™๐˜ผ๐™‰ ๐™๐™‰๐™๐™๐™† 50 ๐™Š๐™๐˜ผ๐™‰๐™‚ ๐™๐™€๐™๐˜ผ๐™’๐˜ผ๐™‡ โ€ผ๏ธ

Cuti sekolah anak anda akan diisikan dengan program bermanfaat & menarik.

Jom hantar anak anda ke Kem Huffaz! Klik link di bawah segera ๐Ÿ‘‡

๐Ÿ“ฒ https://wasap.my/601157514746/KemCutiDisember
๐Ÿ“ฒ https://wasap.my/601157514746/KemCutiDisember
๐Ÿ“ฒ https://wasap.my/601157514746/KemCutiDisember


26/10/2022

APAKAH cara untuk membuka rezeki dan amalan yang baik murahkan rezeki?

Wahai semua dalam kita mencari dan mengejar rezeki, marilah kita jadikan Al-Quran dan hadis sebagai panduan utama untuk mendapatkannya.

Jom amalkan sama-sama ๐Ÿ˜‰

25/10/2022

Solat itu BERAT bukan kerana BERATNYA BADAN (Sebab sakit, cedera, gemuk, letih, tua, hilang upaya) tapi kerana BERATNYA DOSA.

Orang yang JIWANYA SIHAT, walaupun dia sakit dan tak mampu, dia tetap akan solat.

Orang yang JIWANYA TENAT, walaupun dia sihat dan kuat, dia tetap akan meninggalkan solat.

24/10/2022

Menutup Aurat adalah Perintah Allah, bukan rekaan para Ulama & asatizah

"Hai anak Adam, sesungguhnya Kami telah menurunkan kepadamu pakaian untuk menutup auratmu dan pakaian indah untuk indah untuk perhiasan. Dan pakaian taqwa itulah yang paling baik. ( Surah Al-'Araf ayat 26)

Ramai yang Salah Erti maksud" tutup dada".

Tutup dada termasuk tutup semua lingkungan dada supaya tidak akan nampak dada melalui kiri kanan dan belakang.

Jom pelihara Aurat kita.
Moga kita tergolongan orang yang bertaqwa ๐Ÿคฒ

Photos from PUSAT PENGAJIAN RAUDHOTUL TAHFIZ ANNUR's post 23/10/2022

Kegiatan kokurikulum ialah aktiviti luar bilik darjah yang dibimbing oleh guru-guru MTSI sendiri.

Pelbagai aktiviti kokurikulum yang dijalankan di sekolah, misalnya aktiviti kelab dan persatuan dan sukan. Oleh yang demikian, aktiviti kokurikulum perlu disertai oleh pelajar kerana banyak kepentingannya.

Semoga anak-anak pelajar mendapat manfaat daripada setiap aktiviti yang dianjurkan oleh pihak kokurikulum sekolah๐Ÿ˜Š

22/10/2022

Dalam mempelajari suatu ilmu, kita harus belajar tentang adab. Tanpa adab ilmu yang dimiliki oleh seseorang cenderung membuat dirinya sombong.

Merasa paling tinggi ilmunya, paling pintar, cerdas, selalu memandang bodoh dan rendahkan orang lain.Tidak memiliki adab ketika bicara, etika & sopan santun.

Belajarlah adab sebelum ilmu, sebab ilmu tanpa adab hanya akan membuatmu sombong, ingatlah iblis, ilmunya tinggi tapi dilaknat sebab kesombongannya.

- Habib Nabiel Al Musawa

21/10/2022

Rasulullah sentiasa ingatkan kepada kita, jangan risau miskin kalau kita sedekah. Bahkan nak kaya kena sedekah!

Sedekah yang paling besar pahalanya ialah sedekah ketika kita sihat dan berasa sayang dengan harta tersebut. ๐Ÿ˜‡

Dan salah satu amalan Rasulullah adalah BERSEDEKAH.

Jom contohi amalan Rasulullah dengan banyakkan bersedekah. ๐Ÿ’ช

20/10/2022

Duduklah bersama dengan orang yang berakhlak mulia nescaya akan bertambah mulialah akhlakmu dan duduklah bersama para ulama, nescaya ilmumu akan bertambah.

(Saidina Ali Bin Abi Talib RA)

Tanda bertambah ilmu adalah tingginya akhlak !

Want your school to be the top-listed School/college in Shah Alam?

Click here to claim your Sponsored Listing.

Location

Category

Telephone

Address


Jalan Lombong Besi 3, Kampung Lombong, Seksyen 29
Shah Alam
40460

Opening Hours

Monday 09:00 - 17:00
Tuesday 09:00 - 17:00
Wednesday 09:00 - 17:00
Thursday 09:00 - 17:00
Friday 09:00 - 17:00