21/10/2024
Kuliah Maghrib berkenaan Zuhud dan Riqaaq
بارك الله فيكم
Page untuk berkongsi ilmu pengetahuan berkenaan kewangan Islam bersama masyarakat Islam di Malaysia
21/10/2024
Kuliah Maghrib berkenaan Zuhud dan Riqaaq
بارك الله فيكم
17/09/2024
Rayhan Haramain Tours
(134579-H) (KPK/LN9955)
الحمد لله الذي بنعمه تتم الصالحات
Rasa syukur atas rezeki dariNya, saya bersama kekanda- kekanda dan juga sahabat saya, Ust
Ahmad Fauzan dan Ust Fadzil Kamarudin akan memulakan “perjalanan” baru dalam dunia industri Umrah dan Pelancongan InsyaAllah Oktober tahun ini.
Diberi nama Rayhan Haramain Tours , semoga rezeki ini dapat menjadikan kami sebahagian dari Travel Agensi yang menjadikan Manasik Rasulullah Sallallahu alaihi wasallam sebagai landasan khususnya dalam hal berkaitan dengan Ibadah Haji dan Umrah serta Pelancongan yang patuh dengan panduan Syarak.
Semoga dengan pengalaman -pengalaman yg luas dari kekanda2 saya ketika berkhidmat dengan MKM Travel dan Myway Haramain dapat dijadikan rujukan utk kami di Rayhan Haramain bergerak dgn lebih teratur dan tersusun.
Insya Allah, ofis kami secara rasmi akan beroperasi pada Oktober ini di Batu 3 Shah Alam.
Mohon doa dan sokongan dari Tuan/Puan semua. 😊
Dilampirkan juga pakej Umrah dari kami untuk bulan Disemberni insyaAllah
بارك الله فيكم
23/05/2024
https://www.umresearchplus.com/usah-terpedaya-dengan-penipu-ibadah-haji/
Mohon sebarkan seluasnya
Jazahumullah khairaan Ustazna PM Dr Mohd Anuar Hafizahullah
Usah terpedaya dengan penipu ibadah haji | um+ Sehubungan dengan itu, dalam beribadah, carilah keberkatan dan keredaan Allah SWT agar memperolehi ibadah mabrur. Patuhilah arahan dan peraturan yang telah ditetapkan pihak berkuasa. Jangan menimbulkan persepsi yang buruk kepada pihak kerajaan dan Tabung Haji yang berusaha memberikan perkhidmatan ya...
Bersyukur atas segala nikmat yang dikurniakan Allah Taala 😊
ULANGKAJI
==========
Bayar duit, untuk beli - Bay
Bayar duit, beli barang secara tangguh - BBA @ Bay Mu'ajjal
Bayar duit dulu, barang kemudian - Salam
Bayar duit, ikut progress kerja - Istisna'
Bayar duit, beli matawang - Sarf
Bayar duit, beli hutang - Dayn
Bayar duit, untuk rent kereta/rumah - Ijarah
Bayar duit, untuk dapat service - Ujrah
Bayar duit, untuk booking - Urbun (hangus)
Bayar duit, untuk booking - Hamish Jiddiyah (tak hangus)
Bayar duit, untuk bagi hadiah - Hibah
Bayar duit, untuk cuci harta - Zakat
Bayar duit, untuk dunia kekal - Wakaf
Bayar duit, guna remittance - Hiwalah
Bayar duit, untuk discount - Ibra'
Bayar duit, set off hutang - Muqassah
Bayar duit, modal bersama - Musyarakah
Bayar duit, untuk dapat servis - Ujrah
Bayar duit, untuk dilabur - Mudarabah
Bayar duit, tolong menolong - Taáwun
Bayar duit, sumbang ke tabung - Tabarru'
Bayar duit, untuk disimpan - Wadiah
Bayar duit, untuk diurus - Wakalah
Bayar duit, untuk pinjam tanpa interes - Qard.
Bayar duit, untuk dapat pahala - Infaq
Allah knows best.
kredit: Dr Hj Razli
02/10/2022
Liku- liku Kehidupan di dunia merupakan satu perjalanan pembelajaran daripada Allah Azza Wajalla kepada para hamba untuk mereka sentiasa belajar berserah dan berharap kepada Allah Azza Wajalla
28/09/2022
Pelaburan Kesihatan melalui caruman sumbangan bersama Takaful 😊
InshaAllah sangat-sangat berbaloi untuk reward/hadiah untuk diri sendiri dan keluarga
Tuan/Puan, Jom bersama sertai mencarum bersama Takaful 😊
Assalamualaikum warahmatullah 😊
Insha Allah sekejap lagi saya akan admit Hospital untuk pembedahan, mohon doa Tuan/Puan semoga Allah Taala memudahkan segalanya buat saya 😊🤲
Terima kasih atas Doa kalian semua 😊
Jazakumullah khairaan
بارك الله فيكم
Akhukum,
Mohd Sulaiman Bin Nuba
MSN Akhlaken,
Perunding Takaful Anda 😊
INVESTMENT-LINKED PRODUCT
=====================
Ada investment-linked insurance dan ada investment-linked takaful. Investment-linked insurance ada dua jenis, yakni, beli insuran dan duit kita dilabur kpd konvensional avenue dan beli insuran dan duit kita dilabur dalam avenue patuh syariah. Investment-linked takaful ada satu sahaja, yakni, join takaful dan duit kita dilabur dalam avenue patuh syariah.
Justeru, untuk para sahabat yang bertanya, sila pastikan sama ada investment-linked product tersebut adalah dari syarikat takaful kah atau BUKAN dari syarikat takaful kah. Kalau ia adalah dari syarikat takaful, ia adalah produk takaful yang patuh syariah. Sekiranya ia BUKAN dari syarikat takaful, maka ia adalah produk insurance yang bukannya produk takaful yang patuh syariah, walaupun parts of the investment mereka itu 100% patuh syariah.
Investment-linked product yang BUKAN dari syarikat takaful itu TETAP produk insuran yang tidak selari dengan kehendak syariah yang ditetapkan oleh Majlis Penasihat Syariah BNM. Kena paham betul-betul yea.
Allah knows best.
razli ramli