Madad Islamic Learning Center

Madad Islamic Learning Center

Share

Pusat Pengajian Al-Quran dan Daqwah Islam

Photos from Madad Islamic Learning Center's post 31/08/2023

SALAM JUMAAT PENGHULU SEGALA HARI

۞اَللهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ۞

Alhamdulillah hari ini adalah Hari Jumaat pastinya menjadi hari yang cukup istimewa dan ramai yang menantikan kedatangan penghulu segala hari ini.

Selain menandakan hampir memasuki waktu cuti hujung, hari Jumaat mempunyai banyak kelebihan dan pelbagai keutamaan yang disediakan oleh Allah SWT kepada hamba-hambaNya.

Ayuh manfaatkan keberkatan Jumaat dengan mengambil peluang menambah saham akhirat yang berterusan selagimana ia digunakan

📥 Infaq Jumaat serendah RM5, Klik:
https://mattararrasyad.onpay.my/order/form/sedekahjumaat/12

📲 Atau boleh juga salurkan ke

➡️ RHB BANK
➡️ 25510400008062
➡️ MAAHAD TAHFIZ DAN TURATH ARRASYAD

16/06/2023

MELAHIRKAN PENYAMBUNG GENERASI ISLAM

Insha'Allah dengan infaq kalian, akan lahirnya para penghafaz dan juga penjaga AlQuran warisan Rasulullah SAW yang akan memimpin umat Islam pada masa hadapan

Ayuh bersama menjadi sebahagian daripada pembina Maahad Tahfiz & Turath Ar Rasyad, klik untuk menyumbang
https://mattararrasyad.onpay.my/order/form/infaqpembangunanfasakedua/12

22/11/2022
08/04/2022

Ramadhan Bulan Al-Quran

KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN

🔹SETIAP HURUF 10 KEBAIKAN
Daripada Abdullah bin Mas’ud RA, bahawa Nabi SAW bersabda:

مَن قَرَأَ حَرْفًا مِنْ كِتَابِ اللَّهِ فَلَهُ بِهِ حَسَنَةٌ ، وَالْحَسَنَةُ بِعَشْرِ أَمْثَالِهَا ، لَا أَقُوْلُ آلم حَرْفٌ ، وَلَكِنْ أَلِفٌ حَرْفٌ وَلَامٌ حَرْفٌ وَمِيْمٌ حَرْفٌ

“Barangsiapa yang membaca satu huruf di dalam al-Quran maka baginya satu kebaikan dan setiap kebaikan itu digandakan menjadi sepuluh kebaikan yang semisal dengannya. Aku tidak mengatakan “الم” satu huruf akan tetapi Alif satu huruf, Laam satu huruf dan Miim satu huruf”.

[Riwayat al-Tirmizi (2835)]

06/04/2022

Ramadhan Bulan Al-Quran

KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN

🔹ALLAH AKAN SEBUT NAMANYA
dan Allah menjadikan makhluk-makhluk yang berada di sisi-Nya menyebut-nyebut mereka. Dan barangsiapa yang amalnya perlahan, maka nasabnya tidak dapat mengangkat darjatnya itu”.

[Riwayat Muslim (2699)]

05/04/2022

Ramadhan Bulan Al-Quran

KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN


🔹BEROLEH KETENANGAN

Daripada Abu Hurairah RA, bahawa Nabi SAW bersabda:

وَمَا اجْتَمَعَ قَوْمٌ فِي بَيْتٍ مِنْ بُيُوتِ اللهِ، يَتْلُونَ كِتَابَ اللهِ، وَيَتَدَارَسُونَهُ بَيْنَهُمْ، إِلَّا نَزَلَتْ عَلَيْهِمِ السَّكِينَةُ، وَغَشِيَتْهُمُ الرَّحْمَةُ وَحَفَّتْهُمُ الْمَلَائِكَةُ، وَذَكَرَهُمُ اللهُ فِيمَنْ عِنْدَهُ، وَمَنْ بَطَّأَ بِهِ عَمَلُهُ، لَمْ يُسْرِعْ بِهِ نَسَبُهُ

“Dan tidaklah satu kaum itu berkumpul di rumah-rumah Allah (masjid) sambil membaca al-Quran dan mempelajarinya sesama mereka melainkan turunnya ketenangan kepada mereka, diliputi oleh rahmat Allah serta malaikat mengerumuninya.

04/04/2022

Ramadhan Bulan Al-Quran
KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN

🔹MENJADI PEMBELA KEPADA PEMBACANYA PADA HARI KIAMAT.

Daripada Abu Umamah RA, aku mendengar Rasulullah SAW bersabda:

اقْرَءُوا الْقُرْآنَ فَإِنَّهُ يَأْتِي يَوْمَ الْقِيَامَةِ شَفِيعًا لِأَصْحَابِهِ
“Bacalah al-Quran kerana sesungguhnya ia akan datang pada hari Kiamat sebagai syafaat kepada para pembacanya”.
[Riwayat Muslim (804)]

Photos from Madad Islamic Learning Center's post 11/03/2022

Salam Jumaat

Nescaya syaitan tidak akan berhenti dari menghasut kita untuk meninggalkan kebaikan dan takut miskin asbab sedekah. Sekiranya hanya sedikit yang mampu disedekahkan, teruslah bersedekah. Bukan kuantiti yang menjadi ukuran tetapi keikhlasan yang harus dijadikan kekuatan.

Jadi jom, kita perbanyakkan amalan dan bersedekah. Setiap pemberian kita itu akan di hitung timbangan pahalanya.
“bersedekah Ketika banyak itu biasa, tetapi bersedekah Ketika sedikit itu luar biasa”

infaq pembinaan tahfiz
Tahfiz dan Turath Ar Rasyad

https://arrasyad.onpay.my/order/form/sumbanganbinatahfiz
https://arrasyad.onpay.my/order/form/infaqwakafbarangbinaan

𝐍𝐨 𝐀𝐤𝐚𝐮𝐧
𝟐𝟓𝟓𝟏𝟎𝟒𝟎𝟎𝟎𝟎𝟖𝟎𝟔𝟐 (𝐑𝐇𝐁 𝐁𝐀𝐍𝐊)

01/03/2022

𝐒𝐚𝐥𝐚𝐦 𝐈𝐬𝐫𝐚’ 𝐝𝐚𝐧 𝐌𝐢’𝐫𝐚𝐣

سُبحانَ الَّذي أَسرىٰ بِعَبدِهِ لَيلًا مِنَ المَسجِدِ الحَرامِ إِلَى المَسجِدِ الأَقصَى الَّذي بارَكنا حَولَهُ لِنُرِيَهُ مِن آياتِنا ۚ إِنَّهُ هُوَ السَّميعُ البَصيرُ

“Maha Suci Allah, yang telah memperjalankan hamba-Nya pada suatu malam dari Al Masjidil Haram ke Al Masjidil Aqsa yang telah Kami berkahi sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda (Kebesaran) Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.”

(Surah Al-Isra’ : Ayat 1)

Photos from Madad Islamic Learning Center's post 14/02/2022

Jom daftar anak-anak anda di :

𝐌𝐀𝐀𝐇𝐀𝐃 𝐓𝐀𝐇𝐅𝐈𝐙 𝐃𝐀𝐍 𝐓𝐔𝐑𝐀𝐓𝐇 𝐀𝐑 𝐑𝐀𝐒𝐘𝐀𝐃

𝗣𝗘𝗡𝗗𝗔𝗙𝗧𝗔𝗥𝗔𝗡 𝗣𝗘𝗟𝗔𝗝𝗔𝗥 𝗕𝗔𝗛𝗔𝗥𝗨 𝗦𝗘𝗦𝗜 𝟮𝟬𝟮𝟮

𝐈𝐊𝐋𝐀𝐍 𝐏𝐄𝐍𝐆𝐀𝐌𝐁𝐈𝐋𝐀𝐍 𝐏𝐄𝐋𝐀𝐉𝐀𝐑 𝐁𝐀𝐑𝐔

Syarat Kemas**an adalah seperti berikut :
• Terbuka kepada LELAKI SAHAJA
• Berumur 12 - 13 tahun
• Boleh membaca AL-QURAN
• Boleh menulis jawi
• Bersedia mengikuti peraturan yang ditetapkan
• Lulus temuduga
- boleh berdikari
- mempunyai minat untuk menghafal al-quran
- berakhlak dan beradab
================================
Cara mendaftar online :

𝙐𝙉𝙏𝙐𝙆 𝙋𝙀𝙉𝘿𝘼𝙁𝙏𝘼𝙍𝘼𝙉 𝙎𝙀𝙂𝙀𝙍𝘼, 𝙠𝙡𝙞𝙠 𝙇𝙄𝙉𝙆 𝙙𝙞 𝙗𝙖𝙬𝙖𝙝

https://forms.gle/WDEyBrXfr4eeZs4WA
================================
𝙏𝙀𝙈𝙐𝘿𝙐𝙂𝘼 𝙆𝙀𝙈𝘼𝙎𝙐𝙆𝘼𝙉 𝙋𝘼𝘿𝘼 𝘽𝙐𝙇𝘼𝙉 𝘿𝙄𝙎𝙀𝙈𝘽𝙀𝙍

MAAHAD TAHFIZ DAN TURATH AR RASYAD,
LOT 519 MUKIM PANTAI,
71700 SEREMBAN, NEGERI SEMBILAN

Sila hubungi :
010-3192480 (Ustaz Imran)
013-6852486 / 010 864 6465( Admin )

Want your school to be the top-listed School/college in Seremban?

Click here to claim your Sponsored Listing.

Location

Category

Website

Address


Jalan Nusa Intan 2/1
Seremban
70450

Opening Hours

Monday 08:30 - 17:00
20:00 - 21:30
Tuesday 08:30 - 17:00
20:00 - 21:30
Wednesday 08:30 - 17:00
20:00 - 21:30
Thursday 08:30 - 17:00
20:00 - 21:30
Friday 08:30 - 17:00
20:00 - 21:30