12/05/2026
๐ COMMUNITY SERVICE : HEART2HEART VOLUNTEER PROGRAM ๐
Pelajar SBI berpeluang menyertai program bersama School of Hospitality and Creative Arts (SHCA) MSU menerusi pelbagai aktiviti menarik dan interaktif.
๐ฏ Tingkatan 1โ3
Aktiviti berkumpulan dan games santai.
- membantu pelajar membina kemahiran mendengar, merancang strategi serta meningkatkan semangat kerja berpasukan.
๐ง Tingkatan 4โ5
Aktiviti Cupcake Decorating & Homemade Pizza.
- membuka ruang kreativiti pelajar dalam seni penyediaan dan hiasan makanan, di samping memberi pendedahan awal kepada kemahiran yang boleh menjana ekonomi pada masa hadapan.
10/05/2026
๐ Kursus Pengurusan Jenazah Pelajar SBI ๐
Satu pengalaman bermakna buat pelajar SBI apabila berpeluang mengikuti Kursus Pengurusan Jenazah yang memberi pendedahan tentang teori serta amali pengurusan jenazah mengikut syariat Islam.
Program ini bukan sahaja menambah ilmu, malah membentuk kesedaran dan tanggungjawab dalam kehidupan bermasyarakat.
Semoga setiap ilmu yang dipelajari menjadi manfaat dan bekalan pada masa hadapan, insya-Allah.
Terima kasih kepada para fasilitator Tuan Haji Mohd Sopian bin Omar, Ketua Biro Khairat Kematian Masjid Bandar Bukit Puchong & Puan Nurilhuda binti Haji Endut sudi berkongsi ilmu dan pengalaman sepanjang program berlangsung.
09/05/2026
โจ USRAH BERKUMPULAN โจ
๐๏ธ Jumaat | 8 Mei 2026
๐ Tajuk: Menjejaki Ihsan
Ihsan bukan sekadar melakukan kebaikan, tetapi melakukan setiap perkara dengan penuh kesungguhan, keikhlasan dan kesedaran bahawa Allah sentiasa melihat setiap amal kita.
Melalui perkongsian, perbincangan dan refleksi bersama, para pelajar didedahkan tentang bagaimana nilai ihsan boleh diamalkan:
๐ค dalam persahabatan
๐ dalam menuntut ilmu
๐ dalam ibadah
โค๏ธ dan dalam akhlak seharian
Semoga setiap langkah kecil yang dilakukan dengan ihsan menjadi asbab lahirnya generasi yang berakhlak mulia, berjiwa besar dan dekat dengan Allah.
โSesungguhnya Allah menyukai apabila seseorang melakukan sesuatu pekerjaan, dia melakukannya dengan ihsan.โ
07/05/2026
Innalillahi wainna ilaihi rajiun.
Dukacita dimaklumkan, Encik Abdul Razak bin Abdul Rahman, ayahanda kepada Iman Tihani (3 Al-Farabi) telah kembali ke rahmatullah pada jam 8.00 pagi (Waktu Makkah), di Hospital King Abdullah, Makkah setelah selesai menunaikan umrah wajib dan mendapatkan rawatan di hospital beberapa hari yang lalu.
Seluruh warga SBI YMSU turut berdukacita. Takziah kepada seluruh ahli keluarga dan semoga Allahyarham ditempatkan bersama orang-orang beriman.
Al Fatihah.
ุงูููููููู
ูู ุงุบูููุฑู ูููู ููุงุฑูุญูู
ููู ููุนูุงูููู ููุงุนููู ุนูููููุ ููุฃูููุฑูู
ู ููุฒูููููุ ููููุณููุนู ู
ูุฏูุฎูููููุ ููุงุบูุณููููู ุจูุงููู
ูุงุกู ููุงูุซููููุฌู ููุงููุจูุฑูุฏูุ ููููููููู ู
ููู ุงููุฎูุทูุงููุง ููู
ูุง ูููููููุชู ุงูุซููููุจู ุงููุฃูุจูููุถู ู
ููู ุงูุฏููููุณูุ ููุฃูุจูุฏููููู ุฏูุงุฑูุง ุฎูููุฑูุง ู
ููู ุฏูุงุฑูููุ ููุฃููููุงู ุฎูููุฑูุง ู
ููู ุฃูููููููุ ููุฒูููุฌูุง ุฎูููุฑูุง ู
ููู ุฒูููุฌูููุ ููุฃูุฏูุฎููููู ุงููุฌููููุฉูุ ููุฃูุนูุฐููู ู
ููู ุนูุฐูุงุจู ุงููููุจูุฑู ููุนูุฐูุงุจู ุงููููุงุฑู.
30/04/2026
โจ LADAP IT & AI: Upgrade PdP! โจ
Sesi LADAP bersama Cikgu Lee Chye Mei (Guru Cemerlang Matematik, SM Teknik Tuanku Jaโafar) membuka dimensi baharu dalam dunia PdP berasaskan teknologi dan AI.
Dari idea ke inovasi โ guru SBI kini lebih bersedia untuk menjadikan PdP lebih smart, interaktif dan berimpak tinggi!
28/04/2026
Tarikh Iklan: 27 APRIL 2026
JAWATAN KOSONG (SAMBILAN) SEKOLAH MENENGAH BINA INSAN YAYASAN MSU SESI 2025
1. Guru Fizik
E-mel segera permohonan tuan/puan:
[email protected]
Tarikh tutup :
Segera
Terima kasih.
26/04/2026
Selamat maju jaya diucapkan kepada seluruh pelajar Sekolah Bina Insan yang akan menghadapi Peperiksaan Pertengahan Tahun (Menengah Atas) dan Ujian Pertengahan Sesi Akademik (Menengah Rendah).
Semoga dipermudahkan dan memperoleh kejayaan yang terbaik.
24/04/2026
โจ Kursus Asas Pembimbing Rakan Sebaya (PRS) โจ
Kursus disampaikan oleh Cikgu Hasnan Salim, GBKSM SMK Cyberjaya sebagai pendedahan awal tentang peranan dan tanggungjawab ahli PRS dalam membantu rakan sebaya serta membentuk sahsiah diri yang positif.
Semoga ilmu yang diperoleh dapat dimanfaatkan dalam mewujudkan persekitaran sekolah yang harmoni dan saling menyokong.
23/04/2026
โจ Kangaroo Math Competition 2026 โจ
Semalam telah berlangsungnya Kangaroo Math Competition, yang menyaksikan penyertaan seramai 147 orang pelajar SBI daripada kategori Cadet, Junior dan Senior.
Penyertaan ini membuktikan kesungguhan dan minat pelajar dalam mengasah kemahiran berfikir secara kritis serta mencabar diri dalam bidang matematik di peringkat antarabangsa.
Teruskan berusaha dan jangan pernah berhenti mencabar potensi diri!