19/08/2026
πβ¨ TAHNIAH & SYABAS Politeknik Ibrahim Sultank Ibrahim β β¨π
Gardenia NuMee Gourmet Challenge 2026 telah melibatkan 21 penyertaan daripada institusi IPTM seluruh Malaysia.
Alhamdulillah, dua pasukan daripada Diploma in Culinary Arts, Politeknik Ibrahim Sultan telah berjaya mencipta pencapaian yang sangat membanggakan:
π₯ PASUKAN SELERA WARISAN
π TEMPAT KELIMA daripada 21 penyertaan
π¨βπ³ Muhammad Ahzza Danish Bin Md Hazza
No. Matrik: 09DCY26F1022
π¨βπ³ Muhammad Nazmie Hadif Bin Hazliadha
No. Matrik: 09DCY26F1001
β
π₯ PASUKAN JURANG RASA
π
TOP 10 β TEMPAT KESEMBILAN
π¨βπ³ Muhammad Ihtisyam Ilman Bin Mohd Yusni
No. Matrik: 09DCY26F1012
π¨βπ³ Mohamad Norzarif Irfan Bin Norizam
No. Matrik: 09DCY26F1019
β
Apa yang menjadikan pencapaian ini lebih istimewa, kesemua peserta merupakan pelajar Diploma in Culinary Arts Semester 1 yang baru sahaja menjalani 7 minggu pengajian. β€οΈβπ₯
Dalam tempoh yang begitu singkat, mereka telah berani keluar daripada zon selesa dan menguji kemahiran dalam pertandingan sebenar yang menuntut kreativiti, rasa, persembahan, kebersihan dan keselamatan makanan, pengurusan masa serta kerjasama berpasukan.
Pencapaian ini membuktikan bahawa bakat perlu diberi ruang, kemahiran perlu diuji dan keyakinan perlu dibina melalui pengalaman sebenar.
Daripada 7 minggu pengajian, mereka sudah mampu bersaing di peringkat IPTM seluruh Malaysia dan berjaya membawa pulang pencapaian TOP 5 dan TOP 10. ππ₯
Ini bukan sekadar tentang kedudukan dalam pertandingan.
Ini adalah langkah pertama dalam perjalanan mereka untuk menjadi insan kulinari yang kreatif, berdisiplin, berkeyakinan dan bersedia menghadapi industri sebenar. π¨βπ³β€οΈβπ₯
Syabas dan tahniah kepada Pasukan Selera Warisan & Pasukan Jurang Rasa!
Teruskan belajar.
Teruskan mencuba.
Teruskan berkarya.
Dan teruskan mencipta kejayaan! πͺπ₯
Proud of you, future chefs! π¨βπ³π
#
FutureChefs
ProudMoment
TVETMalaysia
IPTM