23/03/2024
𝗔𝗗𝗔𝗞𝗔𝗛 𝗣𝗔𝗛𝗔𝗟𝗔 𝗪𝗔𝗞𝗔𝗙 𝗦𝗔𝗠𝗣𝗔𝗜 𝗞𝗘𝗣𝗔𝗗𝗔 𝗜𝗕𝗨𝗕𝗔𝗣𝗔 𝗬𝗔𝗡𝗚 𝗧𝗘𝗟𝗔𝗛 𝗠𝗘𝗡𝗜𝗡𝗚𝗚𝗔𝗟?
Soalan:
Ibu bapa sudah meninggal, dan sekarang ini mereka ada sedikit kelebihan rezeki, maka mereka ingin melakukan wakaf.
𝗔𝗱𝗮𝗸𝗮𝗵 𝗽𝗮𝗵𝗮𝗹𝗮 𝘄𝗮𝗸𝗮𝗳 𝗶𝘁𝘂 𝗱𝗮𝗽𝗮𝘁 𝘀𝗮𝗺𝗽𝗮𝗶 𝗸𝗲𝗽𝗮𝗱𝗮 𝗼𝗿𝗮𝗻𝗴 𝘁𝘂𝗮 𝗺𝗲𝗿𝗲𝗸𝗮 𝗸𝗮𝗹𝗮𝘂 𝗱𝗶𝗻𝗶𝗮𝘁𝗸𝗮𝗻 𝘀𝗲𝗱𝗲𝗸𝗮𝗵 𝗽𝗮𝗵𝗮𝗹𝗮 𝗸𝗲𝗽𝗮𝗱𝗮 𝗺𝗲𝗿𝗲𝗸𝗮?
Jawapan:
Amal soleh yang dilakukan oleh orang yang masih hidup dan diniatkan juga pahalanya kepada orang yang sudah sudah mati, Insya’ Allah diterima oleh Allah s.w.t. Terdapat beberapa hadith menyentuh hal ini, di antaranya ialah:
عن أبي هريرة رضي الله عنه قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: إذا مات ابن آدم انقطع عمله إلا من ثلاث: صدقة جارية أو علم ينتفع به أو ولد صالح يدعو له
Ertinya:
“Daripada Abu Hurairah r.a bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: Apabila seseorang itu meninggal dunia, maka terputuslah amalannya kecuali dari tiga perkara iaitu sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan dan anak yang soleh mendoakan untuknya.”
(Riwayat Muslim)
Jadi, buat anak-anak soleh dan solehah sekalian, masih belum terlambat untuk anda berwakaf untuk diri sendiri dan ibubapa yang telah meninggal dunia.
Jom tambah 𝗕𝗘𝗞𝗔𝗟𝗔𝗡 𝗔𝗞𝗛𝗜𝗥𝗔𝗧 𝗗𝗜𝗥𝗜 𝗦𝗘𝗡𝗗𝗜𝗥𝗜 𝗗𝗔𝗡 𝗜𝗕𝗨𝗕𝗔𝗣𝗔 dengan berwakaf serendah RM25 sahaja.
https://bahrululum.onpay.my/order/form/wakaftanahfasiliti/108
https://bahrululum.onpay.my/order/form/wakaftanahfasiliti/108
https://bahrululum.onpay.my/order/form/wakaftanahfasiliti/108