7 Tip untuk Membina Keluarga Bahagia
Solat berjemaah bersama. ...
Makan malam bersama. ...
Kongsi sejarah keluarga. ...
Keluarga bahagia jika libatkan atuk dan nenek. ...
Libatkan keluarga dalam komuniti. ...
Bagi autonomi kepada anak anda. ...
Luangkan masa bersama untuk keluarga lebih bahagia.
Keluarga Bahagia
“Family is not an important thing. It's everything.” – Michael J. Fox.
DOA 6: MEMOHON PERLINDUNGAN UNTUK ANAK DARI MATA JAHAT (‘AIN)
أُعِيْذُكُمَا بِكَلِمَاتِ اللَّهِ التَّامَّةِ، مِنْ كُلِّ شَيْطَانٍ وَهَامَّةٍ، وَمِنْ كُلِّ عَيْنٍ لاَمَّة
“U’izukuma bi kalimatillahit taammah min kulli shaytaniw wa haammah wa min kulli ‘aynil laammah”
(Hadis Sahih, Riwayat Al-Bukhari: 3371)
Maksudnya: “Aku memohon perlindungan dengan kalimat Allah yang sempurna untuk kalian (berdua), dari gangguan syaitan dan binatang berbisa, dan dari pandangan mata (‘ain) yang jahat.”
DOA 5: DOA MEMOHON ZURIAT YANG RAJIN MENDIRIKAN SOLAT
رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلاَةِ وَمِن ذُرِّيَّتِي رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاء
“Rabbij ‘alni muqimas solati wa min dzurriyyati, rabbanaa wa taqabbal du’a”
(Surah Ibrahim: 40)
Maksudnya: “Ya Tuhanku, jadikanlah aku dan anak cucuku orang-orang yang tetap mendirikan salat, ya Tuhan kami, perkenankanlah doaku.”
28/11/2022
Saya ternampak satu perkongsian tentang nk latih anak berdikari, katanya tak boleh dukung atau dodoikan sejak bayi.
Jadi saya bimbang kalau-kalau ada ibu bapa yang merasakan bayi mereka terlalu clingy & patut dibiarkan tanpa ditenangkan. Utk pengetahuan ibu bapa, bayi yang minta didukung, dipeluk & didodoikan adalah salah satu cara bayi membentuk attachment dengan ibu bapa & ianya adalah keperluan emosi yang ibu bapa perlu penuhi.
Sangat bagus utk menggalakkan keupayaan anak untuk berdikari sejak awal, namun terdapat beberapa perkara yang perlu ibu bapa ambil tahu. Antaranya ialah ;
👉🏼tahap perkembangan anak 👉🏼 Fasa awal bayi adalah fasa anak mula ingin membentuk attachment dengan ibu bapa, mula menyesuaikan diri dengan persekitaran jadi adalah normal untuk bayi berasa bimbang, sentiasa ingin didukung & takut ditinggalkan bersendirian. Tindakan meninggalkan bayi sendiri, memaksa bayi tidur sendiri sebenarnya berisiko menjadikan bayi lebih clingy & membesar dengan keadaan low self esteem.
👉🏼temperamen anak 👉🏼 Setiap bayi dilahirkan dengan temperamen yg berbeza. Saya pernah kongsikan sebelum ini tentang perkembangan temperamen antaranya ialah temperamen membezakan bayi sama ada dalam kategori easy baby, slow to warm up baby atau difficult baby. Sekalipun bayi anda dlm kategori difficult, tindakan membiarkan mereka menangis sendirian adalah tidak wajar. Dukung atau dodoikan bayi anda utk tidur juga tidak menunjukkan anda sedang mengukuhkan tingkah laku clingy. Ianya adalah natural responses untuk memberikan bayi rasa selamat. Bila bayi membesar dalam secure attachment, temperamen mereka akan mula berubah ke arah lebih adaptif & insya Allah membesar dengan keupayaan utk berdikari yg baik.
Psikologis Perkembangan
❗️Yang mana tak nak terlepas info perkembangan psikologi bolehlah subscribe channel Telegram https://t.me/psikologisanda
Mind Scheme Posting
DOA 4: MEMOHON PASANGAN & ZURIAT YANG MENJADI PENYEJUK HATI
رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا
“Rabbana hablana min azwajina wa dzurriyyatina qurrata a’yun waj’alna lilmuttaqina imaama”
(Surah Al-Furqan: 74)
Maksudnya: “Wahai Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami isteri-isteri kami dan keturunan kami sebagai penyejuk hati (kami), dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertakwa.”
DOA 3: MEMOHON DIJAUHI HASAD DENGKI & DENDAM DALAM KELUARGA
رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا وَلِإِخْوَانِنَا الَّذِينَ سَبَقُونَا بِالإِيمَانِ , وَلا تَجْعَلْ فِي قُلُوبِنَا غِلًّا لِّلَّذِينَ آمَنُوا رَبَّنَا إِنَّكَ رَؤُوفٌ رَّحِيمٌ
“Rabbanaghfirlanaa wali ikhwaanina, allaziina sabaquuna bil iimaan, walaa taj’al fii quluubinaa ghillal lillaziina aamanu, rabbanaa innaka rauufur rahiim.”
(Surah Al-Hashr: 10)
Maksudnya: “Wahai Tuhan Kami, ampunkanlah dosa kami dan dosa saudara-saudara kami yang mendahului kami dalam iman, dan janganlah Engkau jadikan dalam hati kami sebarang perasaan hasad dengki dan dendam terhadap mana-mana orang beriman. Wahai Tuhan kami! Sungguhnya Engkau amat Pelembut dan Pengasih.”
27/11/2022
DOA 2: MEMOHON DIBERI KECUKUPAN & MENGHADAPI KESULITAN
حَسْبِيَ اللَّهُ لَا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ ۖ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ ۖ وَهُوَ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ
(Surah At-Taubah: 129)
Maksudnya: “Cukupkanlah bagiku Allah (yang menolong dan memeliharaku), tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia; kepada-Nya aku berserah diri, dan Dialah yang mempunyai Arasy yang agung.
26/11/2022
Datuk Seri sudah pun sah bergelar Perdana Menteri ke-10, namun jangan kita lupakan jasa pemimpin terdahulu.
Kredit
Click here to claim your Sponsored Listing.
Location
Category
Telephone
Website
Address
Kuala Besut
22200
26/11/2022
26/11/2022