Akademi Bakat ABS

Akademi Bakat ABS

Share

Join us in empowering the next generation of innovators, entrepreneurs, and responsible global citizens.

Discover how our programs can shape your child's future today! Akademi Bakat ABS adalah insiatif di dalam Kump**an Pendidikan ABS yang fokus kepada pembangunan budaya santun, hafaz & faham surah-surah tertentu dalam Al Quran dan menanam 6 nilai preneurship dalam diri setiap murid. Supaya mereka membesar menjadi manusia yang beriman dan berakhlak baik.

Photos from Akademi Bakat ABS's post 12/05/2026

AKADEMI BAKAT ABS BUKAN BUAT SEKOLAH PERTANIAN SEMATA-MATA...

Apa yang kami sedang bina di Akademi Bakat ABS sebenarnya jauh lebih besar daripada sekadar mencangkul tanah atau membela ternakan. Kami sedang membina Ekosistem Pembelajaran Hidup.

Ramai orang bila dengar tentang kebun, kompos, BSFL atau ternakan, minda mereka terus set kepada:

• “Oh, belajar tanam sayur.”
• “Oh, ni kerja ladang.”
• “Oh, sekolah pertanian.”

Mereka nampak aktiviti fizikalnya sahaja. Tetapi, mereka mungkin terlepas pandang lapisan pendidikan yang jauh lebih dalam disebaliknya:

1. Observation & Data Collection:
Bagaimana murid memerhati pertumbuhan setiap hari.

2. Systems Thinking:
Memahami kitaran dari sisa makanan ke larva, kemudian ke ternakan.

3. Delayed Gratification:
Belajar bahawa hasil yang baik memerlukan kesabaran, bukan instant.

4. Empathy & Connection:
Membina rasa belas kasihan terhadap makhluk hidup & alam.

5. Problem Solving:
Apa nak buat bila tanaman layu atau telur tak menetas?

Jujurnya, kita semua dibesarkan dengan definisi kejayaan yang sangat sempit; belajar ikut silibus, ambil peperiksaan, dapat result yang bagus & kerja makan gaji yang stabil.

Jadi, bila nampak kebun, timbul rasa risau kalau anak-anak akan lari dari landasan akademik. Sedangkan hakikatnya, sekolah-sekolah progresif di seluruh dunia sekarang sedang bergerak ke arah Outdoor Learning & Ecological Literacy.

Kenapa?
Sebab dunia sudah berubah.

Dunia masa depan mungkin lebih memerlukan anak-anak yang faham:
• Dari mana datangnya makanan mereka (Food Security).
• Bagaimana menguruskan sisa sendiri
• Bagaimana untuk survive dalam dunia yang sedang mengalami pemanasan global dengan sumber alam yang semakin terhad.

Semua ini lebih kritikal berbanding hanya menghafal nota tanpa faham realiti.

Baru-baru ini, kami melihat sendiri bagaimana murid belajar tentang inkubator. Dari situ mereka belajar tentang kegagalan, mereka belajar tentang sistem & akhirnya mereka belajar tentang kehidupan. Mungkin ramai orang hanya akan faham nilai pendidikan ini selepas nampak hasilnya bertahun-tahun kemudian. Tapi bagi kami, proses itu sendiri adalah sebuah kejayaan yang sangat besar.

Ini bukan sekolah pertanian.
Ini adalah tempat kami melahirkan insan yang kalis cabaran di masa hadapan.




Photos from Akademi Bakat ABS's post 11/05/2026

MACAM MANA PELAJAR KAMI URUS SISA MAKANAN DI SEKOLAH?

1. Sisa Makanan (Input): Sisa dari dapur dihancurkan (menggunakan Thermomix 😁) untuk memudahkan larva makan.

2. Bioconversion (Proses): Larva BSFL makan sisa tersebut dengan sangat pantas.

3. Output 1 - Protein (Ternakan): Larva yang gemuk & kaya protein dituai untuk menjadi makanan organik bagi ayam, itik, angsa & ikan.

4. Output 2 - Frass (Baja): Najis & baki sisa yang diproses oleh larva tadi dipanggil Frass. Ia adalah baja organik yang sangat tinggi kandungan mikrob baik.

5. Tanaman (Hasil Akhir): Frass tadi digunakan semula di kebun Abtopia untuk tanam bayam brazil, padi, cili & timun.




Photos from Akademi Bakat ABS's post 09/05/2026

MASA UNTUK SEMAK PROGRES!

Selesai sudah Hari Produktif Penggal 1/2026 di Akademi Bakat ABS hari ini.

Satu sesi yang sangat bermakna untuk kita raikan setiap usaha Tuan Muda & Cik Puan Muda, di samping membincangkan potensi besar yang ada dalam diri mereka serta mengenalpasti kelemahan yang boleh diperbaiki.

Terima kasih buat semua ibu bapa yang hadir. Kerjasama ini pastinya sangat bermakna demi kejayaan anak-anak!




Photos from Akademi Bakat ABS's post 07/05/2026

PROJEK DIY INKUBATOR BERSAMA YOUNG CHICKEN TRAINERS! 🐣🔋✨

Dahulu, kita mungkin hanya melihat ayam mengeram telur di dalam reban secara alami. Namun hari ini di Akademi Bakat ABS, Tuan Muda & Cik Puan Muda melangkah setapak ke hadapan dengan meneroka sistem penetasan yang dicipta sendiri.

Projek DIY Inkubator ini merupakan satu jambatan yang menghubungkan teknologi & ilmu biologi. Apabila anak-anak belajar mengawal suhu & kelembapan, mereka sebenarnya sedang mendalami rahsia proses kehidupan.

Istimewanya kali ini, bengkel dikendalikan oleh barisan ikon homeschool yang hebat dari Academy of Future. Terima kasih yang tidak terhingga buat Tuan Muda Muhammad Basyeer & Cik Puan Muda Fatimah Basyeerah atas kesudian berkongsi ilmu serta pengalaman dengan rakan-rakan di Akademi Bakat ABS.

Inilah bukti bahawa usia bukan penghalang untuk menjadi pakar & menyumbang kembali kepada komuniti. Karakter sebeginilah yang kita mahu semai dalam diri setiap Naturepreneur.

Semoga lebih banyak telur menetas & lebih banyak bakat muda yang “menetas” dengan keyakinan tinggi melalui kolaborasi sebegini.




Photos from Akademi Bakat ABS's post 07/05/2026

Foto Tuan Muda & Cik Puan Muda untuk sesi pengucapan awam #4 & #5.

Nampaknya mereka semua semakin berani & yakin apabila bercakap di khalayak ramai. Ini adalah salah satu persediaan untuk menjadikan mereka pemimpin masa depan yang bukan sahaja bijak berkata-kata, tetapi mampu mempengaruhi & menggerakkan komuniti dengan penuh karisma.




06/05/2026

Masa untuk semak progres Tuan Muda & Cik Puan Muda!

Jumpa Sabtu ini di Hari Produktif Penggal 1. Kita raikan setiap usaha & bincangkan potensi besar yang ada dalam diri anak-anak.

Kehadiran ibu bapa tentunya sangat bermakna. 🚀




05/05/2026

Dari bahan terbuang boleh jadi karya yang hebat!

Projek Hari Bumi: Bumi Sihat (Part 2) anak-anak ABS kali ini memang luar biasa. Kreatif, bermakna & penuh pengajaran.

Jom kita pupuk rasa cinta pada alam sekitar sejak kecil lagi! 🌱




05/05/2026

Dari bahan terbuang boleh jadi karya yang hebat!

Projek Hari Bumi: Bumi Sihat (Part 1) anak-anak ABS kali ini memang luar biasa. Kreatif, bermakna & penuh pengajaran.

Jom kita pupuk rasa cinta pada alam sekitar sejak kecil lagi! 🌱




04/05/2026

DIARI NATUREPRENEUR: DARI PANASNYA KOMPOS HINGGA KE GELAGAT KAMBING

Minggu lalu di Akademi Bakat ABS penuh dengan pelbagai aktiviti yang menguji pelbagai deria - deria rasa, deria sentuh & semestinya deria sabar! Berikut adalah perkembangan terkini dari makmal alam kami:

🔥 Keajaiban Mikroorganisma & Semangat Murid
Salah satu momen paling berharga minggu lalu ialah apabila murid-murid dan intern sendiri menawarkan diri untuk membantu menterbalikkan kompos. Menariknya, mereka dapat merasai sendiri suhu kompos yang panas. Itu tandanya mikroorganisma sedang bekerja aktif menukarkan sisa menjadi baja. Tanah kompos yang sudah matang juga telah selamat ditapis hasil bantuan murid-murid yang datang menolong tanpa perlu diminta.

🌳 Perkembangan Food Forest & Nursery
Di bahagian Food Forest, 2 pokok petai belalang telah selamat dipindahkan. Pokok serai kayu juga sudah ditandai dengan batu sebagai sistem rekod supaya setiap tanaman mudah dikenal pasti nanti.

Pak Mad p**a bertungkus-lumus membersihkan lalang, walaupun sedikit terganggu kerana mesin rumput rosak lagi. Sementara itu, kawasan Nursery kami nampak lebih berseri dengan susunan tumbuhan hiasan hasil kreativiti Pak Mad. Nursery ini penting untuk kita mula menyemai semula biji benih & menjual anak pokok nanti.

🐐 Drama Di Kandang Kambing
Kandang kambing kami tak pernah sunyi! Tuan Ehsan sudah belikan tali & collar baru supaya mereka lebih mudah dikawal. Tapi drama antara Che Pah dan “madunya” Ai masih berlanjutan. Asyik nak bergaduh sampai melompat-lompat si Ai dalam kandang comel tu. Mujur kandang tak roboh. Buat masa ini, mereka terpaksa dikurung bersama, moga-moga mereka cepat berdamai.

Dari segi pemakanan p**a, kambing-kambing kami masih dalam fasa adaptasi untuk makan silaj. Setakat ini, hanya Non yang tenang melayan diet baru ini. Yang lain mungkin perlukan sedikit masa lagi untuk bertukar selera.

🍌 Misi Banana Circle
Untuk projek Banana Circle p**a, murid sedang giat mengumpul daun-daun kering. Kami perlukan jumlah daun kering yang sangat banyak untuk memastikan ekosistem ini berjaya.

Begitulah rona pembelajaran di ABS.
Setiap hari ada ilmu baru, setiap hari ada karakter yang dibina.

Adab sebelum ilmu, alam sebagai guru. 🌱✨




Photos from Akademi Bakat ABS's post 29/04/2026

SIAPA KATA KUIH TRADISI SUSAH? TUAN MUDA & CIK PUAN MUDA ABS BUKTIKAN SEBALIKNYA!

Dapur Akademi Bakat ABS berasap lagi hari ini dengan dengan Life Skill Day – Asas Kulinari. Tengoklah betapa “stylo” mereka bila sarung apron. Masing-masing sudah bersedia untuk memikul tanggungjawab di dapur:

🟢 Pelajar G1-G4: Misi Kuih Ketayap
Daripada mengenal bahan asas hingga fasa mencabar mengendalikan kuali l***r, mereka belajar cara membuat kulit dadar yang sempurna. Bukan senang nak pastikan kulitnya nipis & cantik, tapi mereka usaha lakukan sendiri.

🥐 Pelajar G5-G7: Misi Karipap Rangup
Giliran pelajar G5-G7 p**a menyusul dengan misi membuat karipap. Dari menguli doh hingga belajar teknik kelim yang kemas, semuanya memerlukan fokus yang tinggi.

🍠 Kump**an G8-G10: Misi Keria Lemak Manis
Kump**an paling senior p**a diberikan cabaran yang lebih teknikal. Mereka perlu memastikan tekstur keria lembut dan paling mencabar ialah proses menyira gula! Teknik mengawal api dan mematikan gula supaya nampak salji putih di luar keria memerlukan kesabaran yang tinggi.

Mengapa Asas Kulinari penting?
Melalui bimbingan Chef Farhan, anak-anak bukan sekadar belajar resepi, tetapi mereka belajar:

✅ Disiplin & Fokus: Mengikut langkah demi langkah dengan teliti.
✅ Kemandirian: Tahu menyediakan hidangan sendiri.
✅ Adab Kebersihan: Paling penting, di ABS tiada bantuan ‘makcik cleaner’. Selesai masak, mereka wajib cuci semua peralatan dan pastikan dapur berkilat semula. Kebersihan adalah tanggungjawab bersama.

Karakter mantap, kemahiran hidup pun power. Inilah generasi yang kita mahukan, sudah lah bijak akademik dan sahsiah, cekap p**a di dapur!

Kuih Ketayap, Karipap atau Keria, mana satu yang jadi pilihan hati? 😋




Photos from Akademi Bakat ABS's post 29/04/2026

SEMUA PELAJAR ABS TURUN PADANG UNTUK KELAS ASAS PERPAIPAN

Untuk Life Skill Day – Asas Perpaipan kali ini, tiada siapa yang terkecuali. Dari kelas G1 hingga ke G10, semuanya perlu aktif terlibat. Inilah rupa makmal karakter kami yang sebenar:

G1-G4: Membina Keberanian & Motor Halus
Jangan sangka yang cilik hanya melihat. Mereka juga turun ke lapangan, belajar memegang alatan dengan cara yang selamat dan mengenal pasti bahan-bahan asas pertukangan. Ini penting untuk membina koordinasi dan keyakinan diri sejak awal.

G5-G7: Ketepatan & Fokus
Kump**an ini p**a didedahkan dengan penggunaan alatan tangan yang lebih spesifik. Lihatlah betapa fokusnya mereka mendengar taklimat guru tentang fungsi setiap komponen paip sebelum mula memasang.

G8-G10: Jurutera Muda In Action
Pelajar senior kita p**a fokus mendalami ilmu perpaipan - mengukur dengan teliti, memotong paip PVC menggunakan gergaji, belajar teknik penyambungan yang betul hingga akhirnya paip dapat berfungsi sempurna. Mereka dilatih untuk troubleshoot masalah teknikal yang sebenar.

Karakter mantap, kemahiran hidup lengkap.
Inilah kualiti anak-anak Akademi Bakat ABS!

Syabas semua! 🚀🔥




Want your school to be the top-listed School/college in Kajang?

Click here to claim your Sponsored Listing.

Location

Telephone

Address


Lot 3098, Sungai Merab
Kajang
43000

Opening Hours

Monday 08:00 - 17:00
Tuesday 08:00 - 17:00
Wednesday 08:00 - 17:00
Thursday 08:00 - 17:00
Friday 08:00 - 17:00