21/12/2023
RUGI JE MASUK DUA INSTRUMENTS NI
1. Buat rugi je guna duit EPF masuk Unit Trust (UT), tak pernah untung walau dah bertahun. Baik biar je dalam EPF, at least naik la jugak percentage tiap2 tahun. Masuk UT asyik jadi negatif je
2. Private Mandate (PMA) ni nama je Fund Manager yang handle, tapi dah beberapa kali dah dapat loss besar. Beli harga mahal, jual harga murah. Repeat. Baik tak payah macam ni.
Dua instruments ni antara product yang famous dalam dunia pelaburan, dan dalam masa yang sama famous tentang kerugian yg di alami dalam kebanyakan pelabur. Dan majoriti yang rugi akan bagi feedback macam dekat atas.
Untuk UT, aku secara personal memang pernah alami benda ni. Dah letak dalam 5 tahun, tapi masih negatif. Not even cecah breakeven pun. Macam biasa, alasan long term di gunakan. Tapi aku still tak puas hati so aku tukar masuk UT fund lain, dan alhamdulillah untuk yang ni jadi.
Since UT ni ada banyak sangat fund, so the best way to make money dalam UT adalah dengan PILIH FUND YANG BETUL PADA MASA YANG BETUL. Kalau tak reti pilih macam mana? Cari la financial planner yang pandai pilih. Yang pandai nak switch ke RIGHT MARKET AT THE RIGHT TIME.
Untuk PMA aku tak pernah masuk. Tapi daripada apa yg aku dengar dari pelabur2 lain, PMA ni decision dia memang purely dari Fund Manager. So pelabur sendiri takleh ada kawalan terhadap apa yang Fund Manager nak masuk dan keluar. So macam mana kita nak tahu Fund Manager PMA kita tu pandai buat duit ke tak? Entah, aku pun taktau haha. Mungkin ada cara nya, tapi since aku sendiri tak masuk, dan tak rasa nak masuk, so aku tak explore lebih.
Cakap pasal PMA ni, bulan lepas ada dapat request dari client yang pernah alami loss yang besar dalam PMA, nak dapatkan khidmat personal advice aku. Aku namakan khidmat ni sbg (baru je cipta nama ni haha). Sebagai seorang licensed Remisier, aku memang di benarkan untuk beri advice secara spesifik kepada clients.
Fast forward lebih kurang sebulan lepas tu, salah satu portfolio investment beliau dah grow sebanyak 20%. Alhamdulillah. Semua rezeki dari Allah. Tak expect selaju macam ni, tapi rezeki tak salah alamat.
Ada yang lagi sorang ni p**a, dah gunakan khidmat advise ni nak dekat setengah tahun. So lebih lama sikit timeframe nya berbanding yang atas ni. Ada yang berminat nak tengok ke portfolio dia macam mana? Realised and unrealised.