14/05/2026
📢 𝐓𝐎𝐖𝐍 𝐇𝐀𝐋𝐋 𝐁𝐄𝐑𝐒𝐀𝐌𝐀 𝐘𝐀𝐁 𝐊𝐄𝐓𝐔𝐀 𝐌𝐄𝐍𝐓𝐄𝐑𝐈 𝐌𝐄𝐋𝐀𝐊𝐀 📢
Sesi Town Hall eksklusif akan diadakan menghimpunkan para pelajar dari ADTEC JTM di Negeri Melaka!
Majlis ini akan diserikan dengan kehadiran Tetamu Kehormat, 𝐘𝐀𝐁 𝐃𝐚𝐭𝐮𝐤 𝐒𝐞𝐫𝐢 𝐔𝐭𝐚𝐦𝐚 𝐀𝐛 𝐑𝐚𝐮𝐟 𝐛𝐢𝐧 𝐘𝐮𝐬𝐨𝐡, 𝐊𝐞𝐭𝐮𝐚 𝐌𝐞𝐧𝐭𝐞𝐫𝐢 𝐌𝐞𝐥𝐚𝐤𝐚. Ini adalah platform terbaik untuk para pelajar TVET mendengar aspirasi pemimpin negeri dan bertukar pandangan ke arah pemerkasaan kemahiran teknologi negara.
Butiran majlis adalah seperti berikut:
🗓️ Tarikh: 18 Mei 2026 (Isnin)
📍 Tempat: PROTON INSTITUTE
Mari bersama-sama kita jayakan majlis ini dan terus menyokong inisiatif TVET demi masa depan yang lebih cemerlang!
𝑴𝒆𝒎𝒑𝒆𝒓𝒌𝒂𝒔𝒂𝒌𝒂𝒏 𝑲𝒆𝒎𝒂𝒉𝒊𝒓𝒂𝒏, 𝑴𝒆𝒏𝒚𝒆𝒎𝒂𝒓𝒂𝒌𝒌𝒂𝒏 𝑴𝒂𝒔𝒂 𝑯𝒂𝒅𝒂𝒑𝒂𝒏
𝑬𝒎𝒑𝒐𝒘𝒆𝒓𝒊𝒏𝒈 𝑺𝒌𝒊𝒍𝒍𝒔, 𝑰𝒈𝒏𝒊𝒕𝒊𝒏𝒈 𝑭𝒖𝒕𝒖𝒓𝒆𝒔
Jom sertai kegemilangan bersama kami di
www.adtecmlk.gov.my
/2026
13/05/2026
🚀 𝐌𝐀𝐒𝐀 𝐃𝐄𝐏𝐀𝐍 𝐈𝐍𝐎𝐕𝐀𝐒𝐈 𝐁𝐄𝐑𝐌𝐔𝐋𝐀 𝐃𝐈 𝐒𝐈𝐍𝐈! 🚀
Debaran kian terasa. Ayuh warga PROTON Institute! 🔥
Sudahkah anda bersedia untuk menyaksikan revolusi idea, ciptaan teknologi terkini, dan kreativiti luar biasa? Jangan lepaskan peluang untuk hadir dan memberi sokongan padu kepada bakat-bakat muda kita di acara 𝐂𝐈𝐅𝐏𝐄𝐂 𝟔.𝟎 ini! 💡🤖
Sertai kami di Pameran & Pertandingan Inovasi Kreatif Projek Akhir (CIFPEC 6.0):
📅 Tarikh: 15 - 18 Mei 2026
📍 Lokasi: PROTON Institute (Institut Teknologi Automotif Termaju PROTON), Alor Gajah
🎯 Fokus: Menampilkan projek akhir pelajar yang memfokuskan kepada inovasi dan penyelesaian kreatif.
Mari sama-sama kita raikan hasil titik peluh dan idea bernas pelajar-pelajar kita yang bakal menggegarkan industri. Siapakah yang bakal merangkul gelaran juara CIFPEC kali ini? 🏆✨
Jumpa anda di sana! Berikan sokongan anda untuk melahirkan generasi pencipta masa depan. 👇
𝑴𝒆𝒎𝒑𝒆𝒓𝒌𝒂𝒔𝒂𝒌𝒂𝒏 𝑲𝒆𝒎𝒂𝒉𝒊𝒓𝒂𝒏, 𝑴𝒆𝒏𝒚𝒆𝒎𝒂𝒓𝒂𝒌𝒌𝒂𝒏 𝑴𝒂𝒔𝒂 𝑯𝒂𝒅𝒂𝒑𝒂𝒏
𝑬𝒎𝒑𝒐𝒘𝒆𝒓𝒊𝒏𝒈 𝑺𝒌𝒊𝒍𝒍𝒔, 𝑰𝒈𝒏𝒊𝒕𝒊𝒏𝒈 𝑭𝒖𝒕𝒖𝒓𝒆𝒔
Jom sertai kegemilangan bersama kami di
www.adtecmlk.gov.my
/2026
13/05/2026
𝟏𝟑 𝐌𝐞𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟔 | 𝐏𝐑𝐎𝐆𝐑𝐀𝐌 𝐁𝐑𝐈𝐒𝐊 𝐖𝐀𝐋𝐊 𝐏𝐑𝐎𝐓𝐎𝐍 𝐈𝐍𝐒𝐓𝐈𝐓𝐔𝐓𝐄: 𝐌𝐄𝐌𝐁𝐔𝐃𝐀𝐘𝐀𝐊𝐀𝐍 𝐆𝐀𝐘𝐀 𝐇𝐈𝐃𝐔𝐏 𝐒𝐈𝐇𝐀𝐓 𝐒𝐄𝐌𝐏𝐄𝐍𝐀 𝐇𝐀𝐑𝐈 𝐓𝐀𝐍𝐏𝐀 𝐊𝐄𝐍𝐃𝐄𝐑𝐀𝐀𝐍 🚶♂️🍃
Pagi Rabu yang cukup bertenaga! Hari ini (13 Mei 2026), warga PROTON Institute telah turun padang memeriahkan Program Brisk Walk bersempena dengan Hari Tanpa Kenderaan. 🎉
Inisiatif ini bukan sahaja bertujuan untuk menyokong kelestarian alam sekitar dengan mengurangkan penggunaan kenderaan, tetapi ia juga merupakan platform terbaik untuk menggalakkan budaya hidup sihat dalam kalangan warga kerja. Lebih bermakna, aktiviti riadah sebegini dapat mengeratkan ukhuwah serta menyemarakkan lagi semangat kebersamaan dan kerjasama berpasukan.
Syabas dan tahniah diucapkan kepada seluruh warga PROTON Institute yang telah menjayakan program ini!
𝑴𝒆𝒎𝒑𝒆𝒓𝒌𝒂𝒔𝒂𝒌𝒂𝒏 𝑲𝒆𝒎𝒂𝒉𝒊𝒓𝒂𝒏, 𝑴𝒆𝒏𝒚𝒆𝒎𝒂𝒓𝒂𝒌𝒌𝒂𝒏 𝑴𝒂𝒔𝒂 𝑯𝒂𝒅𝒂𝒑𝒂𝒏
𝑬𝒎𝒑𝒐𝒘𝒆𝒓𝒊𝒏𝒈 𝑺𝒌𝒊𝒍𝒍𝒔, 𝑰𝒈𝒏𝒊𝒕𝒊𝒏𝒈 𝑭𝒖𝒕𝒖𝒓𝒆𝒔
Jom sertai kegemilangan bersama kami di
www.adtecmlk.gov.my
/2026
12/05/2026
Seluruh warga Institut Teknologi Automotif Termaju PROTON, Alor Gajah dengan sukacitanya mengalu-alukan kehadiran Pembantu Tadbir dari Pusat Kecemerlangan Kejuruteraan dan Teknologi JKR (CREaTE), Puan Rubiah Binti Saad, yang akan berkhidmat di institusi ini.
Semoga Institut Teknologi Automotif Termaju PROTON, Alor Gajah terus melakar kejayaan dan mencapai aspirasi yang lebih gemilang.
Selamat Datang dan Selamat Berkhidmat.
𝑴𝒆𝒎𝒑𝒆𝒓𝒌𝒂𝒔𝒂𝒌𝒂𝒏 𝑲𝒆𝒎𝒂𝒉𝒊𝒓𝒂𝒏, 𝑴𝒆𝒏𝒚𝒆𝒎𝒂𝒓𝒂𝒌𝒌𝒂𝒏 𝑴𝒂𝒔𝒂 𝑯𝒂𝒅𝒂𝒑𝒂𝒏
𝑬𝒎𝒑𝒐𝒘𝒆𝒓𝒊𝒏𝒈 𝑺𝒌𝒊𝒍𝒍𝒔, 𝑰𝒈𝒏𝒊𝒕𝒊𝒏𝒈 𝑭𝒖𝒕𝒖𝒓𝒆𝒔
Jom sertai kegemilangan bersama kami di
www.adtecmlk.gov.my
/2026
12/05/2026
𝐒𝐄𝐋𝐀𝐌𝐀𝐓 𝐌𝐀𝐉𝐔 𝐉𝐀𝐘𝐀, 𝐏𝐔𝐀𝐍 𝐍𝐎𝐑𝐀𝐒𝐇𝐄𝐊𝐈𝐍 𝐁𝐈𝐍𝐓𝐈 𝐃𝐎𝐋𝐌𝐀𝐓 💐
"Ada pertemuan, pasti ada perpisahan. Walaupun fizikal berpisah, kenangan dan ilmu yang ditinggalkan akan tetap abadi."
𝐒𝐞𝐥𝐮𝐫𝐮𝐡 𝐰𝐚𝐫𝐠𝐚 𝐏𝐑𝐎𝐓𝐎𝐍 𝐈𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭𝐞 ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan jutaan terima kasih kepada 𝐏𝐮𝐚𝐧 𝐍𝐨𝐫𝐚𝐬𝐡𝐞𝐤𝐢𝐧 𝐁𝐢𝐧𝐭𝐢 𝐃𝐨𝐥𝐦𝐚𝐭 di atas segala jasa, komitmen, dan memori indah sepanjang berkhidmat bersama kami. Segala penat lelah dan sumbangan Puan pastinya akan sentiasa tersemat dalam ingatan kami semua.
Selamat bertugas di tempat baharu, semoga terus sukses dan cemerlang. Kami sentiasa mendoakan kesejahteraan dan kejayaan Puan walau di mana jua Puan berada.
Terima kasih atas segalanya! ✨
Ikhlas daripada:
Pengarah dan seluruh warga PROTON Institute.
𝑴𝒆𝒎𝒑𝒆𝒓𝒌𝒂𝒔𝒂𝒌𝒂𝒏 𝑲𝒆𝒎𝒂𝒉𝒊𝒓𝒂𝒏, 𝑴𝒆𝒏𝒚𝒆𝒎𝒂𝒓𝒂𝒌𝒌𝒂𝒏 𝑴𝒂𝒔𝒂 𝑯𝒂𝒅𝒂𝒑𝒂𝒏
𝑬𝒎𝒑𝒐𝒘𝒆𝒓𝒊𝒏𝒈 𝑺𝒌𝒊𝒍𝒍𝒔, 𝑰𝒈𝒏𝒊𝒕𝒊𝒏𝒈 𝑭𝒖𝒕𝒖𝒓𝒆𝒔
Jom sertai kegemilangan bersama kami di
www.adtecmlk.gov.my
/2026
11/05/2026
𝟗 𝐌𝐞𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟔 | 𝐌𝐚𝐣𝐥𝐢𝐬 𝐏𝐞𝐫𝐚𝐬𝐦𝐢𝐚𝐧 𝐒𝐚𝐦𝐛𝐮𝐭𝐚𝐧 𝐌𝐢𝐧𝐠𝐠𝐮 𝐏𝐞𝐫𝐩𝐚𝐝𝐮𝐚𝐧 𝐏𝐞𝐫𝐢𝐧𝐠𝐤𝐚𝐭 𝐙𝐨𝐧 𝐒𝐞𝐥𝐚𝐭𝐚𝐧
🇲🇾 MENYEMARAKKAN SEMANGAT PERPADUAN DI BUMI BERSEJARAH 🇲🇾
Sabtu lalu, PROTON Institute telah berbesar hati menyertai dan memeriahkan Majlis Perasmian Sambutan Minggu Perpaduan Peringkat Zon Selatan.
Berlangsung penuh gilang-gemilang di lokasi yang sarat dengan lipatan sejarah, acara ini menterjemahkan keindahan semangat muhibah, toleransi, dan kebersamaan yang menjadi nadi kekuatan masyarakat majmuk di negara kita.
Butiran Majlis:
🗓️ Tarikh: 9 Mei 2026 (Sabtu)
⏰ Masa: 7.00 Petang – 11.00 Malam
📍 Tempat: Dataran Pengisytiharan Kemerdekaan, Melaka
🏢 Anjuran: Arkib Negara Malaysia Negeri Melaka
Terima kasih kepada barisan wakil PROTON Institute yang hadir bagi menyokong acara ini:
👨💼 En. Mohamad Aizat bin Shamsudin
👨💼 En. Mohammad Norqadri bin Ahmad
👨💼 En. Noorazha bin Mohd Nordin
Syabas dan tahniah diucapkan kepada Arkib Negara Malaysia Negeri Melaka selaku penganjur utama. Semoga semangat perpaduan ini terus mekar subur dalam sanubari kita semua. Bersatu teguh, bercerai roboh! 🤝✨
𝑴𝒆𝒎𝒑𝒆𝒓𝒌𝒂𝒔𝒂𝒌𝒂𝒏 𝑲𝒆𝒎𝒂𝒉𝒊𝒓𝒂𝒏, 𝑴𝒆𝒏𝒚𝒆𝒎𝒂𝒓𝒂𝒌𝒌𝒂𝒏 𝑴𝒂𝒔𝒂 𝑯𝒂𝒅𝒂𝒑𝒂𝒏
𝑬𝒎𝒑𝒐𝒘𝒆𝒓𝒊𝒏𝒈 𝑺𝒌𝒊𝒍𝒍𝒔, 𝑰𝒈𝒏𝒊𝒕𝒊𝒏𝒈 𝑭𝒖𝒕𝒖𝒓𝒆𝒔
Jom sertai kegemilangan bersama kami di
www.adtecmlk.gov.my
/2026
11/05/2026
𝟔-𝟕 𝐌𝐞𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟔 | 𝐏𝐑𝐎𝐆𝐑𝐀𝐌 𝐉𝐀𝐆𝐔𝐇 𝐔𝐒𝐀𝐇𝐀𝐖𝐀𝐍 𝐍𝐀𝐒𝐈𝐎𝐍𝐀𝐋
🌟 MEMBINA BAKAT TEKNOUSAHAWAN: PROGRAM JAGUH USAHAWAN NASIONAL (UTeM/INSKEN) 🌟
Tahniah kepada delegasi pelajar dan pengajar PROTON Institute yang telah berjaya menamatkan program keusahawanan berimpak tinggi ini dengan cemerlang! 🎉
Program selama dua hari ini telah membuka peluang dan mendedahkan pelajar teknikal kita kepada selok-belok dunia perniagaan, membuktikan bahawa kemahiran teknikal yang digabungkan dengan minda keusahawanan mampu melahirkan graduan TVET yang luar biasa.
Butiran Program:
🗓️ Tarikh: 6 - 7 Mei 2026 (Selasa - Rabu)
⏰ Masa: 8.30 Pagi – 5.00 Petang
📍 Tempat: Usima Forest Resort
Delegasi Pasukan:
👨🏫 Pegawai Pengiring:
En. Mohd Nazri bin Shaharudin
En. Mohammad Norqadri bin Ahmad
🎓 Peserta (7 Pelajar dari pelbagai bidang teknikal):
⚙️ 3 Pelajar – Jabatan Pembuatan
🦾 3 Pelajar – Jabatan Mekatronik
🚗 1 Pelajar – Jabatan Automotif
Semoga ilmu dan pengalaman berharga yang ditimba sepanjang program ini menjadi batu loncatan buat para pelajar untuk menceburi bidang perniagaan suatu hari nanti. Dari bengkel ke dunia korporat, teruskan kecemerlangan! 💼🚀
𝑴𝒆𝒎𝒑𝒆𝒓𝒌𝒂𝒔𝒂𝒌𝒂𝒏 𝑲𝒆𝒎𝒂𝒉𝒊𝒓𝒂𝒏, 𝑴𝒆𝒏𝒚𝒆𝒎𝒂𝒓𝒂𝒌𝒌𝒂𝒏 𝑴𝒂𝒔𝒂 𝑯𝒂𝒅𝒂𝒑𝒂𝒏
𝑬𝒎𝒑𝒐𝒘𝒆𝒓𝒊𝒏𝒈 𝑺𝒌𝒊𝒍𝒍𝒔, 𝑰𝒈𝒏𝒊𝒕𝒊𝒏𝒈 𝑭𝒖𝒕𝒖𝒓𝒆𝒔
Jom sertai kegemilangan bersama kami di
www.adtecmlk.gov.my
/2026
11/05/2026
𝟕-𝟖 𝐌𝐞𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟔 | 𝐁𝐨𝐨𝐭𝐜𝐚𝐦𝐩 𝐖𝐒𝐌𝐁 𝐑𝐨𝐛𝐨𝐭 𝐒𝐲𝐬𝐭𝐞𝐦 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐠𝐫𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧
🚀 MEMPERKASAKAN KEMAHIRAN ROBOTIK: BOOTCAMP WSMB ROBOT SYSTEM INTEGRATION! 🚀
Selesai sudah latihan intensif selama dua hari yang padat dengan input teknikal dan perkongsian kemahiran tahap tinggi! Pasukan kita telah berkampung di Klang bagi mempersiapkan diri untuk cabaran yang lebih besar di peringkat akhir. 🦾✨
Butiran Program:
🗓️ Tarikh: 7 & 8 Mei 2026
⏰ Masa: 9.30 Pagi - 5.00 Petang
📍 Tempat: FANUC MECHATRONICS, Klang, Selangor
Wakil Pasukan:
👨🎓 2 orang Pelajar
👨🏫 2 orang Pengajar:
En. Ekhwan bin Rahim
En. Noorazmi bin Ab Rahman
🎯 Fokus & Matlamat Utama Bootcamp:
✅ Strategi Juara: Mempelajari tip dan teknik rahsia untuk meraih markah maksimum (score) di pusingan final WSMB.
✅ Integrasi Sistem: Latihan intensif pengendalian Online Robot.
✅ Kemahiran Praktikal: Latihan hands-on tatacara membuka dan memasang gripper robot dengan tepat dan efisien.
Syabas diucapkan kepada semua peserta dan pengajar yang komited! Semoga segala ilmu dan pendedahan industri yang diperoleh di fasiliti Fanuc Mechatronics ini menjadi senjata utama pasukan kita untuk bergelar juara. Teruskan usaha! 💪🔥
𝑴𝒆𝒎𝒑𝒆𝒓𝒌𝒂𝒔𝒂𝒌𝒂𝒏 𝑲𝒆𝒎𝒂𝒉𝒊𝒓𝒂𝒏, 𝑴𝒆𝒏𝒚𝒆𝒎𝒂𝒓𝒂𝒌𝒌𝒂𝒏 𝑴𝒂𝒔𝒂 𝑯𝒂𝒅𝒂𝒑𝒂𝒏
𝑬𝒎𝒑𝒐𝒘𝒆𝒓𝒊𝒏𝒈 𝑺𝒌𝒊𝒍𝒍𝒔, 𝑰𝒈𝒏𝒊𝒕𝒊𝒏𝒈 𝑭𝒖𝒕𝒖𝒓𝒆𝒔
Jom sertai kegemilangan bersama kami di
www.adtecmlk.gov.my
/2026
10/05/2026
JTM tampil cemerlang pamer inovasi TVET di samping menonjolkan teknologi baharu. Itulah kehebatan TVET kami🦾
08/05/2026
📢✨ 𝐓𝐚𝐤𝐥𝐢𝐦𝐚𝐭 𝐊-𝐘𝐨𝐮𝐭𝐡 𝐃𝐞𝐯𝐞𝐥𝐨𝐩𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐦𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟔 ✨📢
📅 8 Mei 2026
📍 Dewan Kuliah Utama (DKU) Proton Institute
Seramai 🎓 76 𝒑𝒆𝒍𝒂𝒋𝒂𝒓 𝒔𝒆𝒎𝒆𝒔𝒕𝒆𝒓 𝒂𝒌𝒉𝒊𝒓 telah menghadiri sesi Taklimat 𝑲-𝒀𝒐𝒖𝒕𝒉 𝑫𝒆𝒗𝒆𝒍𝒐𝒑𝒎𝒆𝒏𝒕 𝑷𝒓𝒐𝒈𝒓𝒂𝒎𝒎𝒆 2026 yang telah disampaikan oleh wakil daripada Exzellent Profis.
👏 Ucapan terima kasih kepada 𝑫𝒓 𝑹𝒂𝒊𝒉𝒂𝒏, 𝑻𝒔 𝑴𝒂𝒓𝒕𝒊𝒏 𝒔𝒆𝒓𝒕𝒂 𝑼𝒏𝒊𝒕 𝑪𝑬𝑺𝑺 atas pelaksanaan dan sokongan dalam menjayakan taklimat ini.
Program ini merupakan satu inisiatif daripada Khazanah Nasional Berhad dalam usaha meningkatkan 🌟 kebolehpasaran pekerjaan belia serta memberi pendedahan awal kepada para pelajar mengenai peluang pembangunan kerjaya dan industri.
𝑴𝒆𝒎𝒑𝒆𝒓𝒌𝒂𝒔𝒂𝒌𝒂𝒏 𝑲𝒆𝒎𝒂𝒉𝒊𝒓𝒂𝒏, 𝑴𝒆𝒏𝒚𝒆𝒎𝒂𝒓𝒂𝒌𝒌𝒂𝒏 𝑴𝒂𝒔𝒂 𝑯𝒂𝒅𝒂𝒑𝒂𝒏
𝑬𝒎𝒑𝒐𝒘𝒆𝒓𝒊𝒏𝒈 𝑺𝒌𝒊𝒍𝒍𝒔, 𝑰𝒈𝒏𝒊𝒕𝒊𝒏𝒈 𝑭𝒖𝒕𝒖𝒓𝒆𝒔
Jom sertai kegemilangan bersama kami di
www.adtecmlk.gov.my
/2026