Defektolog Marija- Veles

Defektolog Marija- Veles

Special education and rehabilitation

Operating as usual

Зрно по зрно 17/02/2023

Авторска едукативно- игровна активност

Зрно по зрно Со активноста се поттикнуваат моторните вештини и координацијата на движењата на раката. Со фаќање на секое зрно, му олеснуваме на детето да држи молив и му го олес....

Боцкање 17/02/2023

Авторска едукативно- игровна активност

Боцкање Со помош на најразлични цевки, стапчиња, боцкалки или чепкалки за заби, детето треба да го стави елементот на одреденото место, односно да го погоди дупчето.

Нацртај фризура 17/02/2023

Авторска едукативно- игровна активност

Нацртај фризура Активноста служи за подобрување на тренингот на вниманието, концентрацијата и перцепцијата на моторната координација. Со фрлање на коцката, се црта фризура на лик....

Најди буква 17/02/2023

Авторска едукативно- игровна активност

Најди буква Од букви испишани на капачиња, се бара соодветната буква и се става на лист хартија на која се испишани претходно сите букви.

Сензорни рачиња 17/02/2023

Авторска едукативно- игровна активност

Сензорни рачиња Со оваа сензорна игра се овозможува стимулирање на сетилото за допир, а исто така и за вид. Може да се вежба и имитација „Направи како мене“.

Тегла со љубов 17/02/2023

Авторска едукативно- игровна активност

Тегла со љубов Со активноста децата се учат на давање и примање на љубовта. Во една тегла треба да се соберат сите срца и да се стават на соодветното место.

Дланки и стапала 17/02/2023

Авторска едукативно- игровна активност

Дланки и стапала Ова е забавна игра која вклучува повеќе играчи. Ставете ја подлогата на подот, односно моделите на дланки и стапала. Ученикот што нема да ја погоди насоката на движе...

Протни низ цевката 17/02/2023

Авторска едукативно- игровна активност

Протни низ цевката Со оваа игра детето има одлична можност да ги развива своите вештини преку директна манипулација со материјалите.

05/02/2023
05/02/2023

Теорија за латерализација и доминантност на мозочна хемисфера

Photos from Defektolog Marija- Veles's post 05/02/2023

✍️Стратегии ✍️

27/01/2023

Дома со секојдневни предмети може да креирате активности за подобрување на когнитивниот развој кај детето!

11/12/2022
06/11/2022

👉 Која е работата на специјалниот едукатор и рехабилитатор?

Специјалниот едукатор и рехабилитатор (дефектолог) освен што работи со деца со попреченост, деца со атипичен развој, тој работи и со деца со типичен развој. Тој го стимулира развојот, онаму каде се појавиле потешкотии, доцнење или пак отстапување од правилен развој.
Улогата на специјалниот едукатор и рехабилитатор во стимулација на развојот ги опфаќа следниве сегменти:
• Развој на груба и фина моторика ( основа за совладување на останатите вештини, движења),
• Когнитивен развој ( способност за помнење, внимание…)
• Говорна стимулација,
• Социо- емоционален развој.
Исто така, важна и клучна е улогата на специјалниот едукатор и рехабилитатор во поддршка на семејството, со давање на соодветни насоки кои ќе бидат есенцијални за детето. Родителите се важна компонента бидејќи поголемиот дел од денот го поминуваат со своите деца.
Кога е потребно да се посети дефектолог?
- Дете родено со ризик фактор или прематурно дете ( предвремено родено),
- Дете со проблем во фина и груба моторика,
- Дете со проблем во читање и пишување,
- Дете што доцни во говорен развој,
- Дете што доцни во социо- емоционален развој ( на пр. Не остварува контакт со очи, има потешкотии во играње на игра со своите врсници или пак, не реагира на своето име кога ќе биде повикано),
- Дете кое е помалку или повеќе осетливо на стимулот од средината ( проблем со сензорна обработка).

Доколку имате потреба од специјален едукатор и рехабилитатор( дефектолог) обратете се, не дозволувајте да се изгуби време кое ќе биде значајно за детето и за неговиот развој.

Photos from Defektolog Marija- Veles's post 01/09/2022

👉Интерхемисферни табли

Photos from Defektolog Marija- Veles's post 01/09/2022

Зголемување на чувство на среќа🍀

Photos from Defektolog Marija- Veles's post 27/08/2022

👉👨‍👩‍👦

27/08/2022

Активирање на двете мозочни хемисфери

18/04/2022

👇👇👇

Photos from Kids Learning's post 23/10/2021

Совети до родителите👇👇👇

21/09/2021

👋Подготвени сте за првиот разговор од второто издание на ЕduTalks?

Денес зборуваме на тема когнитивен развој на возраст од 3 до 6 години заедно со нашата прва гостинка во оваа рубрика Марија Давчевска, специјален едукатор и рехабилитатор во ОУ со ресурсен центар „Маца Овчарова“, Велес.

🙋Марија во ова издание несебично пренесува совети од своето искуство до своите колеги, едукаторите, како и до родителите околу правилниот раст и развој на децата.

📑Прочитајте го целосниот разговор на следниот линк: http://www.eduino.gov.mk/novosti/edu-talks-so-marija-davchevska/

💬Споделете ги своите ставови и размислувања во коментар на овој пост!

#ЕДУИНО #едуинозедница #РазговориСоЕдукатори #КогнитивенРазвој

02/04/2021

#аутизам

Photos from Defektolog Marija- Veles's post 24/03/2021

Како да однесувате ако вашето дете има бес и агресивно однесување

24/03/2021

Читајте со децата!

Photos from Defektolog Marija- Veles's post 24/03/2021
20/11/2020

Тактилни и фини моторни вештини

05/11/2020
05/11/2020
Photos from Jocuri si Activitati Educative's post 05/11/2020
18/09/2020

Која е работата на специјалниот едукатор и рехабилитатор?

Специјалниот едукатор и рехабилитатор (дефектолог) освен што работи со деца со пречки во развој,тој работи и со деца од типична популација. Тој го стимулира развојот, онаму каде се појавиле потешкотии, доцнење или пак отстапување од правилен развој.
Улогата на специјалниот едукатор и рехабилитатор во стимулација на развојот ги опфаќа следниве сегменти:
• Развој на груба и фина моторика ( основа за совладување на останатите вештини, движења),
• Когнитивен развој ( способност за помнење, внимание…)
• Говорна стимулација,
• Социо- емоционален развој.
Исто така, важна и клучна е улогата на специјалниот едукатор и рехабилитатор во поддршка на семејството, со давање на соодветни насоки кои ќе бидат есенцијални за детето. Родителите се важна компонента бидејќи поголемиот дел од денот го поминуваат со своите деца.

Кога е потребно да се посети дефектолог?
- Дете родено со ризик фактор или прематурно дете ( предвремено родено),
- Дете со проблем во фина и груба моторика,
- Дете со проблем во читање и пишување,
- Дете што доцни во говорен развој,
- Дете што доцни во социо- емоционален развој ( на пр. Не остварува контакт со очи, има потешкотии во играње на игра со своите врсници или пак, не реагира на своето име кога ќе биде повикано),
- Дете кое е помалку или повеќе осетливо на стимулот од средината ( проблем со сензорна обработка).

Доколку имате потреба од специјален едукатор и рехабилитатор( дефектолог) обратете се, не дозволувајте да се изгуби време кое ќе биде значајно за детето и за неговиот развој.

Диспраксија – техники за самопомош 31/08/2020

Диспраксија – техники за самопомош За жал, за диспраксијата нема лек – нормално, затоа што не е болест. Диспраксијата е доживотна состојба и затоа треба да се делува на симптомите. На тој начин ќе си ј....

Photos from Defektolog Marija- Veles's post 06/06/2020

Ритам

Want your school to be the top-listed School/college in Veles?

Click here to claim your Sponsored Listing.

Location

Category

Telephone

Website

Address

Veles
1400
Other Education in Veles (show all)
Matrix - centar za stranski jazici i kompjuteri Matrix - centar za stranski jazici i kompjuteri
Шефки Сале бр. 1
Veles, 1400

МATRIX - School of foreign languages is your Passport to the World!

Veles Niz Minatoto Veles Niz Minatoto
Veles, 1400

Од Кал да си, од Велес да си! 1 4 0 0

Schools Challenge for Forensic Science Schools Challenge for Forensic Science
Veles, 1400

KA229 Exchange of Good Practices Participating organizations: Szkola Podstawowa nr 9 Kolobrzeg, Pola

SkillUp Academy SkillUp Academy
Костурска бр. 5
Veles

Програмирај ја својата иднина💻🌐 Академија за програмирање за деца и возрасни

Центар за стимулација, раст и развој „Старс“ Центар за стимулација, раст и развој „Старс“
Goce Delchev Br. 22/7
Veles, 1400

Прв приватен центар во регионот. Индивидуални дефектолошки, логопедски и неурофидбек третмани.

Shf."LIRIA"-Jabollçishtë i Epërm Shf."LIRIA"-Jabollçishtë i Epërm
Jabollçishtë I Epërm
Veles, 1413

Оуд Лазар Лазаревски Велес Оуд Лазар Лазаревски Велес
Ulica D-r. Hristo Tatarchev Br. 3
Veles, 1400

English Club - Училиште за Странски Јазици English Club - Училиште за Странски Јазици
Ulica Sefki Sali 12
Veles

Научете течно да комуницирате и беспрекорно да го разб