Veles Niz Minatoto

Од Кал да си, од Велес да си!
1 4 0 0

Operating as usual

07/08/2023

Петре Прличко во интервју за ХРТ говори за познанството и пријателството со Кочо Рацин

➣ Veles Niz Minatoto


#велес #велеснизминатото #петрепрличко #кочорацин

01/08/2023

➣ Veles Niz Minatoto


#велес #велеснизминатото

31/07/2023

Корзото во Велес во 1947 година.

➣ Veles Niz Minatoto


#велес #велеснизминатото #корзото

26/07/2023

➣ Veles Niz Minatoto


#велес #велеснизминатото #белаџамија

25/07/2023

➣ Veles Niz Minatoto


#велес #велеснизминатото #јаворот

22/07/2023

Кога Велес бил насекаде распослан со коцки - калдрма ( која се ценела како културно - историска вредност, откинато парче душа на градот )

➣ Veles Niz Minatoto


#велес #велеснизминатото

19/07/2023

🇲🇰 Факти за Велес! 🇲🇰
ℹ Еден од најстарите градови во Македонија!
▶ Лулката на македонската самобитност, авангарден по својот немирен револуционерен дух и честопати низ историјата се јавува како предводник на многу идеи и идеолошки остварувања!
▶ Велес кој ги 'ртеше никулците на македонската преродба, Велес кој полека ја создаваше Македонија...Центар на меѓународни патни правци,град на мостовите и најголемата река Вардар, распослан во срцето на Македонија.
▶ Зошто Велес некогаш бил не само географски, туку и културен, економски и образовен центар на Македонија?
🔺 Нашиот Велес е град на:
✅ Првиот театар во Македонија
✅ Прв град каде што настапила актерката (Тенка А. Коларова) во 1875 г.
✅ Првата библиотeка во Македонија
✅ Првиот музеј во Македонија
✅ Првата гимназија (ќелијно училиште во црквата „Свети Ѓорѓи“) на народен јазик во Македонија
✅ Првото музичко училиште во Македонија
✅ Првата банка во Македонија (1921 година под името Велешка банка)
✅ Првиот расказ на македонски јазик е напишан од велешанец („На прошедба“ од Рајко Жинзифов)
✅ Првата збирка песни на македонски јазик - напишана од велешанец („Бели мугри“ од Кочо Рацин)
✅ Првиот драмски писател на македонски јазик - велешанец (Јордан Хаџи Константинов-Џинот)
✅ Доајените на македонското глумиште - велешани (Петре Прличко и Тодорче Николовски)
✅ Седум од вкупно десет од „Гемиџиите“ - биле Велешани
✅ Првиот социјалист во Македонија - велешанец (Васил Главинов)
✅ Најстариот делегат кој го отвора првото заседание на АСНОМ - велешанец (Панко Брашнаров)
✅ Првата печатница во слободна Македонија каде што е испечатен и првиот број на весникот „Нова Македонија“ (во Горно Врановци, во близина на Велес)(превземено од патувања низ Македонија)
✅Првата бензинска пумпа е пуштена во Велес ✅Првите грнчарски фамилии потекнуваат од Велес ✅ Град во кој се зборува на чист литературен македонски јазик ✅ Прв град кој ја направил и е познат по велешката пастрмалија. ✅Град во кој трговците со камили ја пренесувале робата ✅Град во кој реката вардар била толку голема што биле изградени повеќе пристаништа по која пловеле гемиите до Солун и назад. ✅ Најстариот пратеник кој претседавал со првата седница на првиот македонски парламент, Др. Никола Стојанов потекнува од Велес ✅Македонското знаме пред седиштето на НАТО го подигна офицер на АРМ, потполковник Круме Велков кој е од Велес. ✅Првиот војник во АРМ бил Панче Јамандиев од Велес ДОПОЛНИ ЈА ЛИСТАТА................................................ ❤️ОД КАЛ ДА СИ ОД ВЕЛЕС ДА СИ ❤️

18/07/2023
#велес #велеснизминатото

13/07/2023

➣ Veles Niz Minatoto


#велес #велеснизминатото

11/07/2023

➣ Veles Niz Minatoto


#велес #велеснизминатото #хотелинтернационал

10/07/2023

Предизвик беше да се чекори по Железен мост, а успех беше да се избегнат разнишаните греди и дупки.Многу млад свет се движеше по овој мост на времето кога постоеше кафичот,,Алекс".Од чаршијата правец накај Железен, беше модерно да си виден во Алекс,макар цела вечер си дремел со чаша на улицата ,али тоа беше шемата на Велес 😁Колку штикли се испокршија и заглавија,колку откачени момци имаше што со мотори возеа по него.Младост,Лудост.

➣ Veles Niz Minatoto


#велес #велеснизминатото #железенмост

09/07/2023

➣ Veles Niz Minatoto


#велес #велеснизминатото #састкула #саатот

06/07/2023

➣ Veles Niz Minatoto


#велес #велеснизминатото #кафе #централ #центар

05/07/2023

➣ Veles Niz Minatoto


#велес #велеснизминатото #сааткула #саатот

05/07/2023

➣ Veles Niz Minatoto

03/07/2023

Панко Брашнаров со својот внук Костадин Сарагинов сликани во Велес

➣ Veles Niz Minatoto


#велес #велеснизминатото #панко #панкобрашнаров

Want your school to be the top-listed School/college in Veles?

Click here to claim your Sponsored Listing.

Videos (show all)

Петре Прличко во интервју за ХРТ говори за познанството и пријателството со Кочо Рацин ➣ Veles Niz Minatoto#veles #veles...
➣  Veles Niz Minatoto #veles #velesnizminatoto #saatkula #saatot #велес #велеснизминатото #сааткула #саатот
➣ Veles Niz Minatoto #veles #velesnizminatoto #saatot #велес #велеснизминатото #саатот
➣ Veles Niz Minatoto#veles #velesnizminatoto #saatot #велес #велеснизминатото #саатот

Location

Category

Address

Veles
1400
Other Education in Veles (show all)
Matrix - centar za stranski jazici i kompjuteri Matrix - centar za stranski jazici i kompjuteri
Шефки Сале бр. 1
Veles, 1400

МATRIX - School of foreign languages is your Passport to the World!

Schools Challenge for Forensic Science Schools Challenge for Forensic Science
Veles, 1400

KA229 Exchange of Good Practices Participating organizations: Szkola Podstawowa nr 9 Kolobrzeg, Poland; SOU "Gimnazija Koco Racin" - Veles, Macedonia; AGRUPAMENTO DE ESCOLAS DE BARCELOS, Portugal; IES TEROR, Spain; I.T.I.S."PANELLA-VALLAURI, Italy

SkillUp Academy SkillUp Academy
Костурска бр. 5
Veles

Програмирај ја својата иднина💻🌐 Академија за програмирање за деца и тинејџери

ООУ „Васил Главинов“-Велес ООУ „Васил Главинов“-Велес
Никола Карев бр. 2
Veles, 1400

ООУ „Васил Главинов“-Велес ул. „Никола Карев“ бр.2

Центар за стимулација, раст и развој „Старс“ Центар за стимулација, раст и развој „Старс“
Goce Delchev Br. 22/7
Veles, 1400

Прв приватен центар во регионот. Индивидуални дефектолошки, логопедски и неурофидбек третмани.

Shf."LIRIA"-Jabollçishtë i Epërm Shf."LIRIA"-Jabollçishtë i Epërm
Jabollçishtë I Epërm
Veles, 1413

Оуд Лазар Лазаревски Велес Оуд Лазар Лазаревски Велес
Ulica D-r. Hristo Tatarchev Br. 3
Veles, 1400

English Club - Училиште за Странски Јазици English Club - Училиште за Странски Јазици
Ulica Sefki Sali 12
Veles

Научете течно да комуницирате и беспрекорно да го разб

Defektolog Marija- Veles Defektolog Marija- Veles
Veles, 1400

Special education and rehabilitation