Sh.M.K Gjimnazi "Dr Ibrahim Temo"Strugë

Sh.M.K Gjimnazi "Dr Ibrahim Temo"Strugë

Comments

📌 Regjistrimet për shkollat e mesme për Olimpijadën e Ekonomiksit tashmë janë hapur. Çka duhet të dinë nxënësit?

📚 Registrations for the Economics Olympiad are open for high schools. What should students know?

🚦 The registration for the EO is open (link: https://lp.econfun.org/olympiad-in-north-macedonia) and educators are welcome to register their school which is the first step allowing students of that school to participate. This year the EO in NM will be in Albanian and English as the book that we will be using as a basis is available in those languages, all the while pushing for the book to be translated into Macedonian soon and thus be able to cover all eight regions of the country with the next year's EO.

Economic Fundamentals Initiative INEV Economic Olympiad

Gjimnazi "Kiril Pejçinoviq" -Tetovë SHMK " 7 Marsi"- Tetovë SHMKM Nikolla Shtejn Tetovë QRAPT."Mosha Pijade" Tetovë Shkolla E Mesme Ekonomike SHMPK Gjoce Stojceski Tetovë Gjimnazi "28 Nëntori" Dibër SHMK "DRITA" Shmk "Rilindja-Prerodba" Zhitoshe Sh.M.K Gjimnazi "Dr Ibrahim Temo"Strugë СОУ „Нико Нестор“ - Струга SHMK "Niko Nestor"-Struge SHMK Gjimnazi "Sami Frashëri" - Kumanovë Shkolla e mesme ekonomike "Pero Nakov" - Kumanovë SH.M.K "Ismet Jashari" Likovë NACE BUGJONI MJEKSI - KUMANOV SHMTK Gostivar - Official Shkolla e Mesme Ekonomike Gostivar SHMK "Gostivar" - Gjimnazi SHMKM "Gostivar"/ СОМУ "Гостивар"/ BMSL "Gostivar" SHMK "Negotine" - Faqja Zyrtare
💖 35% e vdekjeve gjatë vitit të parë të jetës janë të shkaktuara nga sëmundjet e rralla.
Sonte ndriçojmë SHMK "Dr. Ibrahim Temo" në Strugë.
Vazhdojmë të solidarizohemi me pacientët me sëmundje të rralla.
Të ndriçojmë për të rrallët!

💖 Ретките болести се причина за смртност кај 35% од случаите во првата година од животот.
Вечерва свети СОУ "Др. Ибрахим Темо" во Струга.
Продолжуваме да се солидаризираме со пациентите со ретки болести.
Дa блескаме за ретки!
Rare Disease Day
#фактизареткитеболести
Retki Bolesti - Ohrid

Sh.M.K Gjimnazi "Dr Ibrahim Temo"Strugë

Shkolla e mesme komunale
Gjimnazi "Dr Ibrahim Temo"Strugë GJIMNAZI NE STRUGE

Operating as usual

Photos from Komuna e Strugës / Општина Струга / Municipality of Struga's post 20/05/2023
07/03/2020

Sa herë që një nga nxënësit e saj pergjigjej gabim, mesuesja i thoshte: "I je afruar përgjigjes së duhur. Kush mundet të j*pe një pergjigje më të sakte?"
Kurse një tjeter i thoshte: "Kjo është pergjigja e saktë e një pyetje tjetër."

Sot është 7 marsi, Festa e Mësuesit. Urime!
La maestra de la escuela, París 1956, Robert Doisneau.

13/02/2020

Thenje te mencura per Edukimin

“Në rast se nuk do të mendojmë për edukimin dhe arsimimin e brezit të rinj për milineumin e ardhshëm, shteti rrezikon të bjerë në kurthin e varfërisë.”
Robin Kook

• Edukimi është një ushqim i domosdodhëm për njeriun, ashtu siq është buka dhe uji
• Për edukimin e të rinjëve shqetësohet e gjithë Bota
• Edukimi i të rinjëve në shkollë dhe në familje, janë një proces i pandarë
• Shkolla dhe shoqëria j*pin e marrin nga njëra tjetra, kurse shkolla dhe familja përpiqen të përgatisin shoqërinë e ardhshme
• Si do të edukohet i riu në familje, do të varet shumë se a do të jetë i ndershëm dhe i drejtë, apo egoist dhe i mbyllur në interesat e ngushta personale
• Edukimi i ngjanë punës që bën skulptori, i cili e gdhend gurin dhe ia jep formën që do
• Rinia ka nevojë për edukim dhe arsimim,ashtu si bima për uji
• Populli thotë: “Mendja e një kombi është arsimi e zemra e tij është edukimi dhe morali i përgjithshëm”
• Shoqëria e sotme nuk mund të ndërtohet pa pjesën vitale të kombit- pa rininë
• Edukimi i shëndosh nënkupton :përvetësim të diturive të sakta, formim të bindjes dhe të besimit për to, po edhe sjellja kulturore në jetën praktike
• Përparimi i një kombi varet nga edukimi dhe shkollimi i rinisë së tij. Kush kujdeset më shumë për rininë, i ka të hapura dyert e përparimit
• Shoqëritë e përparuara, në saje të edukimit dhe profesionalizmit, kanë mbrri sot ku janë

30/09/2019

Dhjetë mendime të bukura mbi edukimin!

“Djalosh, prej atij që ke mësuar të flasësh, përse nuk ke mësuar edhe të heshtësh?”
– Demosteni

“Një mësimdhënës që synon të j*pë mësim pa i frymëzuar studentët me dëshirën për të mësuar, i ngjan atij që rreh me çekan një hekur të ftohtë.”
– Horace Mann

“Kush guxon të j*p mësim, kurrë nuk duhet të pushojë së mësuari.”
– Dana J. C.

“Arsimimi e bënë një popull të lehtë për t’u udhëhequr, por të vështirë për tu sunduar; të lehtë për t’u qeverisur, por të pamunduar për tu skllavëruar.”
– Henry Peter Brougham

“Akademikët pëlqejnë të j*pin përfundime, por jo të marrin vendime.”
– Noel Annam

“Nëse i njeh mjetet për të forcuar trupin, për të kalitur vullnetin, për të fisnikëruar zemrën, për të përsosur trurin dhe për të ekuilibruar arsyen, do të thotë se je edukator i vërtetë.”
– Sh. Leturno

“Pedagogu mediokër tregon; pedagogu i mirë shpjegon; pedagogu i shquar frymëzon.”
– William Arthur Ward

“Njeriu që është i aftë t’i bëjë gjërat e rënda të duken të lehta është edukator.”
– Ralph Waldo Emerson

“Kurrë nuk e harrojmë atë që e mësojmë me kënaqësi.”
– Alfred Mercier

“Është e mundur që dituria të krijoj probleme, por ato nuk mund t’i zgjidhim nëpërmjet paditurisë.”
– Isaac Asimov

23/10/2018

Prindër, zgjohuni sa jeni akoma në kohë! Duhet ta lexoni patjetër!
------------------------------------------------------------------------
Është shumë e rëndësishme që të gjithë prindërit ta lexojnë këtë!

E mërkurë, ora 8.00. Arrita në kohë në takimin me prindër në shkollën e djalit tim – “Mos harroni të vini nesër në takim, është e detyrueshme!” – Kjo është ajo që tha mësuesi një ditë më parë.

– “Po kush mendon se është ky mësues/e! … A mendon se mund ta kemi të lehtë të gjejmë kohë të lirë kur ai dëshiron? … Po ta dijë se sa i rëndësishëm ishte takimi për mua në orën 8:30” … Megjithatë, ne u paraqitëm gjithsesi.

Ai falenderoi praninë tonë dhe filloi të fliste. Nuk e mbaj mend atë që ai po thoshte, mendja ime po mendonte se si do ta kisha zgjidhur një aktivitet kaq të rëndësishëm, tashmë kisha përfytyruar blerjen e një TV-je të ri me paratë e marra në atë takim biznesi.

– “Pietro” – Dëgjoj nga ana tjetër e klasës.

– “A je ti babai i Giovanni-t?” – tha mësuesi.

– “Po, unë jam unë” – ai më kërkon të shkoj të marr deftesën e tim biri.

Shkoj në vendin tim dhe shikoj brenda saj …

– “Për këtë erdha… çfarë është kjo?”.

Deftesa ishte plot me gjashtë/ shtatë. E mbylla shpejt, kështu që askush nuk e pa rezultatin e djalit tim.

Duke u kthyer në shtëpi, zemërimi im u rrit gjithnjë e më shumë, mendova:

– “Unë j*p gjithçka për të, nuk i mungon asgjë … Tani ai do të marrë dënimin që meriton”, unë mbërrita në shtëpi, e mbylla derën me një goditje dhe e thërrita:

– “Eja këtu, Giovanni!”. Giovanni ishte në oborr, ai vrapoi për të më përqafuar … “Babi!”.

– “Mos më thuaj babi” unë u zhvendosa larg, mora rripin dhe nuk mund të kujtoj sa herë e kam goditur atë, ndërsa isha duke folur për atë që mendoja.

– “Tani shko në dhomën tënde!”.

Giovanni qante, fytyra e tij ishte e kuqe dhe goja e tij dridhej. Gruaja ime nuk tha asgjë, vetëm tundi kokën me një gjest mohimi në kuzhinë. Kur shkova në shtrat, më i heshtur, gruaja ime më dha letrën e raportit të Giovanni-t, i cili ishte brenda xhaketës sime dhe tha:

– “Lexoje ngadalë dhe pastaj mendo për një vendim …”.

Në fillim ishte shkruar: Deftesa e Babit.

koha që babai ju kushton për të folur me ju para se të flini: 6

koha që babai ju kushton për të luajtur me ju: 6

koha që i kushton babait juaj për t’ju ndihmuar me detyrat e shtëpisë: 6

koha që babai juaj kushton për t’u marrë me ju gjatë ‘fundjavës’ në familje: 7

koha që babai juaj kushton për të lexuar një libër me ju përpara gjumit: 6

koha që i kushton babai tuaj për të të përqafuar dhe për të të puthur: 6

koha që babai juaj kushton për të shikuar televizionin me ju: 7

koha që babai juaj i kushton dëgjimit të pyetjeve ose problemeve: 6

koha që i kushton babai juaj për t’ju mësuar ose për t’ju ndihmuar: 7

——- Mesatarja: 6.22 ——-

PRINDËR, ZGJOHUNI SA JENI NË KOHË!

Fëmijët votuan për prindërit e tyre. Djali im më vuri mesatarisht shtatë (kam merituar sinqerisht 5 ose më pak).

Menjëherë u ngrita dhe vrapova në dhomën e tij dhe e përqafova.

Ndërsa dëshiroja të kthehesha në kohë … por kjo nuk është e mundur.

Giovanni hapi sytë e tij, ende me sytë e tij të fryrë me lot, ai buzëqeshi, vuri kokën tek unë dhe tha:

– “Unë të dua babi!” … ai i mbylli sytë dhe e zuri gjumi.

ZGJOHUNI PRINDËR!

Mësoni të jepni vlerën e duhur për fëmijët tuaj, ky moment varet nga suksesi ose dështimi i jetës së tyre.

Ju prindër, të cilët jeni legjenda, a keni menduar ndonjëherë se çfarë vlerësimi do t’ju kishte dhënë sot fëmija juaj?

11/05/2018

Fjalim i fuqishem!

VITI SHKOLLOR 2017-2018 NË “IBRAHIM TEMO” NË STRUGË FILLON NDRYSHE (FOTO) 23/08/2017

VITI SHKOLLOR 2017-2018 NË “IBRAHIM TEMO” NË STRUGË FILLON NDRYSHE (FOTO) VITI SHKOLLOR 2017-2018 FILLON NDRYSHE – Këtë vit shkollor SHMK GJIMNAZI “DR.IBRAHIM TEMO”-Strugë nis me performancë të re. Siç jemi te informuar nga stafi drejtues i këti institucioni këtë vit shkollor do të fillohet me mësim kabinetik në lëndët: Fizikë,Kimi dhe Biologji. Në këtë vit shkollor fillo...

“IBRAHIM TEMO” NË AKSION NË “DITËN E EKOLOGJISË” 21/03/2016

“IBRAHIM TEMO” NË AKSION NË “DITËN E EKOLOGJISË” Në gjimnazin “ Dr. Ibrahim Temo“ 21 Mars vijoj si ditë me aktivitete të karakterit ekologjik. Punëtorëve të shkollës , ju bashkangjitën nxënësit dhe profesorët, të cilët bashkë me ta pastruan ambientet e shkollës si jasht ashtu dhe brenda. 

Ibrahim Temo patrioti strugan, që dha kontributë për Shqipëri 16/09/2015

Ibrahim Temo patrioti strugan, që dha kontributë për Shqipëri Entela Resuli Ibrahim Temo është rilindës i shquar shqiptar nga qyteti i Strugës me një veprimtari patriotike të spikatur kombëtare. Këtë vit ai ka 70-vjetorin e vdekjes. Studiuesi Shpëtim Sala sjell një libër ku tregohen dhe janë përshkruar të gjitha dokumentet që ruhen në arkivin e shtetit nga vit…

Shqiptarët me një ”klasë” më pak në ”Ibrahim Temo” 27/08/2015

Shqiptarët me një ”klasë” më pak në ”Ibrahim Temo” Fenomeni masiv i zvogëlimit të nxënësve në shkollat fillore në Komunën e Strugës ,tashmë po zgjerohet edhe në shkollat e mesme të qytetit ku nga viti në vit shihet një tendencë në rënie progresive e numrit të nxënësve që regjistrohen në vitin e parë mësimor.Kjo dukuri është më prezente në Gjimnazin…

Në ‘’Ibraim Temo’’, dyshi nuk fitohet lehtë 19/06/2015

Në ‘’Ibraim Temo’’, dyshi nuk fitohet lehtë Gjimnazi ‘’Ibraim Temo’’,i ka ”befasuar” edhe sivjet nxënësit dhe prindërit për faktin se ka vazhduar me parametrat më të forta vlerësuese, ashtu si vitin e kaluar mësimor kur ngelës rezultuan 30 nxënës .Këtë vit mësimor provimeve rivlerësuese do t’i nënshtrohen më shumë se 40 nxënës, nëse do të dua…

Timeline photos 22/04/2015

Pamje nga oborri i Gjimnazit para 7 viteve.

Nostalgji.

31/03/2014

Mesime psikologjie te vertetuara shkencerisht!
[1] - Kur nje person qesh shume edhe me gjera te kota, te jesh i sigurte qe ai eshte shume i merzitur..
[2] - Kur nje person fle shume, te jesh i sigurt qe ai eshte i vetmuar.
[3] - Kur nje person flet pak dhe shpejt, ateher ai person mban sekrete brenda vetes.
[4] - Kur nje person ha jasht normave, ai person eshte nen tension.
[5] - Kur nje person qan dhe per gjera te vogla, ai eshte i cilter dhe zemerbute.
[6] - Kur nje person zemrohet per gjera te kota dhe te vogla, ai eshte i dashuruar.
[7] - Kur nje person nuk mund te qaje, ateher ai eshte i pa fuqishem.
PERPIQU T'I SHIKOSH KETO NE JETEN REALE DHE DO GJESH SHUME PREJ TYRE...!

21/01/2014

Sipas studiusve britanike, nje perqafim perpara gjumit eshte shume me efektiv se perdorimi i ilaceve te gjumit!

02/12/2013

A e dini se njerezit me inteligjence te larte, kane veshtiresi ne ardhjen e gjumit, pasi aktiviteti i trurit te tyre eshte shume i larte?!

25/11/2013

75% e njerezve perpiqen te flene serish pasi kane hapur syte, vetem per te rifituar endrren qe po shihnin!

24/11/2013

Një legjenda thotë se, nëse nuk arrin të flesh natën, ndodh sepse je i zgjuar në ëndrrat e dikujt tjetër!

15/11/2013

Historitë e të mëdhenjëve.

E pyetën Aristotelin: Çfarë fiton kur mendohesh?
- Që të mos jesh kreditot kur te flasësh - i tha ai.

Aristoteli thoshte shpesh: "O miqtë e mi. Nuk ka më miq".

Dikush i tha Eskilit se disa njerëz e shanin në mungesë.
- S'ka gjë iu përgjigj ai - në mungesë,kur unë nuk jam aty,pranoj edhe të më rrahin.

Euripidi po dëgjonte njëherë një llafazan që fliste pa pushim duke i mërzitur të gjithë. Kur mbaroi ai tha:
Sot e vura në përdorim të gjithë elokuencën time.
Ndërsa Euripidi iu përgjigj:
- Vallë,ne që kishim veshë për të dëgjuar e këmbë për të ikur,si nuk i vumë ato në punë?

Sokrati thoshte shpesh:
"Sido që të jetë martohuni. Nëse merrni një grua të mirë do të jetoni të lumtur dhe nëse merrni nje grua të keqe do të bëheni filozofë".

Remarku kishte si shprehjen më të përdorshme këtë frazë:
"Paraja është liria e stampuar në kartmonedhë".

Ata që pijnë kanë një problem. Kur kanë gezim pijnë për të festuar. Kur kanë hidherim pijnë për të hequr mendjen dhe kur s'u ndodh asgjë,pijnë që t'u ndodhë diçka.

Balzaku.

Çdo njeri e ndjen se është rritur kur ai fillon të mendojë më shumë për veten e më pak për të tjerët.

Bukovski

Lumturia nuk është asnjëherë e magjishme por kujtimet tona të mëvonshme e trajtojnë si të tillë.

Shekspiri.

30/10/2013

9 të vërteta interesante rreth pasurisë së Bill Gates

1. Bill Gates fiton 250 dollarë çdo sekondë, pra 20 milion dollarë në ditë dhe 7.8 miliardë dollarë në vit!
2. Nëse do t’i bien 1000 dollarë në tokë, nuk do ta marrë mundimin të përkulet e t’i marrë, pasi do t’i ketë fituar brenda 4 sekondave.
3. Borxhi kombëtar i SHBA-së është rreth 5.62 triliardë dollarë. Nëse do ta shlyente Bill Gates, do t’i merrte më pak se 10 vjet!
4. Me pasurinë që ka, Gates mund t’i dhurojë çdo banori të planetit 15 dollarë dhe t’i teprojnë për vete 5 milion dollarë.
5. Michael Jordan është sportisti i paguar më shtrenjtë në SHBA. Nëse nuk do kryente asnjë shpenzim, as për ushqim dhe do të mblidhte pagën e tij vjetore, pra 30 milion dollarë, do t’i duheshin 277 vjet që të bëhej aq i pasur sa është Bill Gates sot.
6. Nëse Gates do të ishte shtet, atëherë do i renditej i 37-ti në listë si shteti më i pasur në rruzullin tokësor.
7. Nëse gjithë pasurinë e tij Bill do ta kthente në monedha 1 dollarëshe, atëherë mund të ndërtonte një rrugë nga Toka për në Hënë plot 14 herë (si edhe kthimin. Por për t’u ndërtuar do të duhej që për 1.400 vjet të punohej pa ndërprerje dhe të përdoreshin 713 aeroplanë Boeing 747 për transportin e monedhave.
8. Nëse supozojmë se Bill Gates do të jetojë edhe 35 vjet të tjerë, atëherë i bie që të shpenzojë 6.78 milion dollarë në ditë, që t’i mbarohet pasuria që ka.
9. Nëse përdoruesit e Microsoft Windows do të merrnin 1 dollar sa herë që kompjuteri i tyre bllokohej, atëherë Bill Gates do të kishte falimentuar brenda 3 viteve!!!

30/10/2013

Lloji më i zakonshëm i gjakut është grupi "0", më i rrallë është A-H. Ky i fundit u zbulua kohët e fundit në një familje të Bombeit dhe si i tillë është quajtur edhe "Fenotipi i Bombeit". Gjendet në vetëm 100 njerëz në mbarë botën.

30/10/2013

E hëna është dita e javës, në të cilën rreziku i infarktit kardiak është më i lartë. Një studim, i cili zgjati 10 vjet ka treguar se më shumë se 20% e vdekjeve nga ataku në zemër ndodh të hënën. Hulumtuesit besojnë se shkaku është një përzierje në mes të relaksimit dhe argëtimit gjatë fundjavës me stresin kur ata rikthehen për të punuar.

28/10/2013

Perdorimi i camcakezit ka vertetuar qe rrit aftesine e nje personi per t'u perqendruar si dhe permireson humorin e tyre, duke ulur ankthin dhe stresin!

27/10/2013

Kuriozitet matematikor
Duke shumzuar numrin 37 me 3,6,9,12,15,18,21,24,27

3 x 37 = 111
6 x 37 = 222
9 x 37 = 333
12 x 37 =444
15 x 37 = 555
18 x 37 = 666
21 x 37 = 777
24 x 37 = 888
27 x 37 = 999

Timeline photos 26/10/2013

Kjo është Vitoria Soto, tani nuk është më, iku nga kjo botë kur ishte vetëm 27 vjeç. Fati qëlloi që të ishte mësuese në shkollën Sandy Hook. Viktoria vdiq si heroinë. I fshehu nxënësit e saj të klasës të parë në dollap posa dëgjoi të shtënat e para. kur vrasësi kyri në klasë dhe e pyeti, ajo i tha se nxënësit e saj ishin në palestër. Vrasësi e vrau dhe iku më tutje. Viktoria vdiq, por ajo u shpëtoi jetën të gjithë nxënësve të saj. Ajo meriton të kujtohet për kurajën dhe trimërinë!

26/10/2013

Disa kuriozitete rreth numrave që ndoshta ju nuk i dini

Numri i kombinimeve të mundshme në shah, vetëm pas 4 lëvizjeve nga fillimi i lojës është 319.979.564.000.

2. Në shumë spitale në Kinë nuk ekziston butoni i katit të katërt në ashensor. Shqiptimi i numrit katër në Kinë është shumë i ngjashëm me shqiptimin e fjalës “vdekje” dhe kjo është arsyeja pse shumica e spitaleve kineze nuk e kanë këtë buton.

3. Presidenti Rutherford B. Hayes ishte i pari që kishte një linjë telefonike në vitin 1879, numri i tij i telefonit ishte 1.

4. Numrin më i madh i fëmijëve të lindur vetëm nga një grua është 69. Rekordi, regjistruar në Guinness i atribuohet ruses Vassilet. Në total, lindjet ishin 27: 16 lindje binjakësh, 7 trinjakësh dhe 4 lindje katërnjakësh

5. Ernest Vincent Wright shkroi një roman me 50.000 fjalë ku nuk duket asnjëherë shkronja “e”.

6. Kur jemi në det dhe shikojmë horizontin përpara nesh, distanca që na ndan nga pika më e largët që ne mund të shohim është rreth 5 km.

7. Kur McDonald hapi restorantin e parë në Kuvajt në vitin 1994, rreth 14 mijë klientë u rreshtuan për të blerë një sandviç duke shkaktuar një radhë të gjatë 10 km.

24/10/2013

Ja kush janë 12 miliarderët pa shkollë.

Xhon D. Rrokfeler

Përpara se të bëhej njeriu më i pasur në histori, Xhon Rrokfeler ishte djali më i vogël i një artisti të panjohur dhe një gruaje me shkollë të mesme në provincën e Cleveland, Ohaio. Megjithëse kishte një farë edukimi, në moshën 16-vjeçare Rrokfeler vendosi se ishte koha për ta lënë shkollën dhe për të filluar një karrierë, me qëllimin e vetëm për të siguruar 100 000 dollarët e jetës së tij. Është e sigurt se ai e përmbushi qëllimin dhe shumë shpejt e kaloi atë. Rrokfeler themeloi firmën e tij në industrinë e naftës, “Standart Oil”, duke krijuar kështu një monopol në këtë fushë. Në vitin 1902, Rrokfeler kapi shifrën prej 200 milionë dollarësh dhe para se të vdiste pasuria e tij u vlerësua miliarda dollarë.

Bill Gejts

Ka lënë Universitetin e Harvardit. Një ndër njerëzit më të pasur në botë dhe krijuesi i “Microsoft”-it, Bill Gates në fakt s‘e ka përfunduar universitetin. Sidoqoftë, kjo s‘e ka penguar atë që të ketë një sukses të madh. Fondacioni i tij, “Bill dhe Melinda Gates” ka 38.7 miliardë dollarë asete; dhuron për kauza që kanë qëllim t‘u ofrojnë mjete financiare të varfërve dhe ndihmon në zhvillimin e vaksinave dhe përmirësimin e sistemeve shkollore.

Li Ka-shing

La shkollën në moshën 12-vjeçare. Dikur ishte thjesht një emigrant i varfër e më pas ai nisi të shiste lule plastike në Hong-Kong në vitet ‘50. Tani është njeriu më i pasur në Hong-Kong. Ai është operatori më i madh në botë i kontejnerëve, tregtari më i madh në botë me shumicë i produkteve të bukurisë dhe atyre të shëndetësisë etj. Li Ka-shing ka bërë të ditura planet e tij për të dhuruar një të tretën e pasurisë me kalimin e kohës. Djali i tij, Viktor, e ndihmon për të drejtuar perandorinë e tij gjigante.

Sheldon Adelson

La kolegjin “City College” në Nju Jork. Djali i një taksisti nga Bostoni, mori 200 dollarë borxh në moshën 12-vjeçare për të filluar të shiste gazeta. Më vonë ai filloi të punonte si komisar hipotekash, këshilltar investimesh dhe konsulent financiar. Ai la shkollën e mesme dhe provoi të studionte për muzikë kur ishte adoleshent. Filloi më vonë të luante kumar në kazinotë e Las Vegasit dhe Singaporit. Ai e bëri kompaninë e tij “Las Vegas Sands” publike në vitin 2004.

Lerri Elison

La në mes Universitetin e Illinoisit. Miliarderi i rritur në Çikago studioi për Fizikë në Universitetin e Çikagos, por nuk arriti të diplomohej. Ai krijoi kompaninë “Oracle” në vitin 1977 dhe e bëri atë publike në vitin 1986, një ditë përpara “Microsoft”-it. Të dyja këto kompani kanë pasur konkurrencë të fortë me njëra-tjetrën që prej krijimit të tyre. Ai është përpjekur të fitojë trofeun më prestigjioz për jahtin më të madh në botë, por humbi vitin e kaluar me “Luna Rosi”.

Roman Abramoviç

La në mes shkollën e mesme, mbeti jetim në moshën katërvjeçare dhe u rrit nga gjyshja dhe xhaxhai. Ai e la universitetin për të marrë pjesë në çështjet e diskutueshme të eksportit të naftës ruse. Në vitin 1995 u bashkua me rusin Boris Berezovksi dhe bleu gjigantin e naftës “Sibneft” për 100 milionë dollarë e ia sh*ti “Gazpromit” për 13 miliardë dollarë pas një dekade. Përveç klubit të futbollit Çelsi, ai ka edhe avionë privatë, jahte dhe një shtëpi që kushton rreth 100 milionë dollarë.

Xhek Tejlor

E la Universitetin e Uashingtonit për të shërbyer në marinë dhe u bë pilot luftarak gjatë Luftës së Dytë Botërore. Pas luftës sh*ti makina dhe u bë menaxher sh*tjes në kompaninë “St. Louis Cadillac”. I mbështetur nga bosi i tij, ai filloi biznesin e tij të makinave me qira. Biznesi lulëzoi në vitin 1970. Sot, sh*tjet e kompanisë së tij “Enterprise Rent-A-Car” i kalojnë 9 miliardë dollarët. Djali i tij Andrew, ka filluar të punojë me të sapo ka arritur moshën për të marrë patentën.

Amancio Ortega

La shkollën në moshën 14-vjeçare. Me ndihmën e ish-gruas së tij, Rosalia Mera, ai filloi të krijonte fustane dhe të brendshme në dhomën e tyre të ndenjes, para 45 viteve. Ky biznes u kthye në një prej prodhimeve më të suksesshme të rrobave në gjithë botën dhe në vitin 2007 shënonte 14.8 miliardë dollarë në sh*tje. Ai tashmë ka 3902 dyqane në 70 vende të botës. Ortega është president dhe ka gjithashtu në pronësi një klub të garave të kuajve dhe një pjesë të një lige futbolli.

Francois Pinault

Ai la shkollën e mesme për të filluar punë si një tregtar i panjohur druri nga Franca në Britani. Taktikat e tij prej grabitqari në biznes e ndihmuan atë të ndërtonte një perandori gjigante. Sot, ai është aksioneri kryesor në grupin e mallrave luksoze “PPR”, ku përfshihen marka si “Gucci”, “Balenciaga” dhe “Stella Mccartney”. Djali i tij, Francois Henri, i cili tani drejton biznesin e familjes, sapo u shtua me djalë nga aktorja Salma Hayek.

Majkëll Dell

La në mes Universitetin e Teksasit. Teksani me zë të butë rimori postin e shefit ekzekutiv në kompaninë “Dell Computer” në janar të vitit 2007, për herë të parë që prej vitit 2004, kur pengesa të shumta dëmtuan aksionet e kompanisë. Ai humbi vendin e parë në tregun e kompjuterëve në vitin 2006. Filloi të shiste kompjuterë nga dhoma e konviktit në Universitetin e Teksasit në vitin 1984 me nga njëmijë dollarë secilin e më pas e la shkollën.

Pol Allen

La Universitetin e Uashingtonit. Bashkëthemeluesi i kompanisë “Microsoft” mund të jetë një prej investitorëve të teknologjisë më shpresëdhënëse që ka ekzistuar ndonjëherë. Ai ka qëndruar tetë vite në kompaninë që nisi të krijonte në vitin 1975 me Bill Gates dhe 24 vjet pasi ka hequr dorë, ajo kompani i ofron akoma një të katërtën e pasurisë së tij të përgjithshme. Ai ka humbur shuma të mëdha parash në projekte pa vizione, siç ishte kompania “Interval Research Gro”.

Stiv Xhobs dhe Mark Zukerber

Ka nxjerrë shumë mendimtarë të mëdhenj fundi i shekullit XX dhe fillimi i shekullit XXI dhe disa prej tyre kanë bërë gjëra të jashtëzakonshme, pa përfunduar universitetin apo ndonjë arsim tjetër më të lartë, për shembull Bill Gejts dhe Mark Zukerberg. Megjithatë vlerësohet se mendja më e madhe e teknologjisë së shekullit të kaluar ishte Stiv Xhobs, bashkëthemeluesi i kompanisë “Apple”. Xhobs dhe kolegu i tij krijuan kompjuterët e parë personalë, ose siç njihen ndryshe laptop, dhe ndihmuan për shpikjen e produkteve të tjera revolucionare si “iPod”, “iPhone” dhe “iPad”. Të gjitha këto me një frekuentim vetëm 6-mujor të universitetit nga Stiv Xhobs. Stiv ishte dhënë për adoptim me kushtin e vetëm nga nëna biologjike, se prindërit adoptues duhet t’i jepnin atij një nivel të lartë arsimimi. Pol dhe Klara, prindërit birësues, duket se nuk e kanë përmbushur plotësisht këtë porosi. Stive Xhobs kishte një pasuri, e cila pas vdekjes së tij u vlerësua se arrinte deri në 8 miliardë dollarë.

24/10/2013

-Njeriu i parë i cili i mbijetoi rënies nga ujëvara e Niagara-s, vdiq më vonë, vetëm prej mbytjes nga një lëvozhgë portokalli!

-Personat inteligjente priren te nenvleresojne veten e tyre, ndersa e kunderta ndodh me ate qe nuk jane inteligjente, ata besojne se jane brilante!

-Një ditë një njeri i pasur i dorëzoi një shportë me fruta te prishura brenda një njeriu të varfër. Njeriu i varfër buzëqeshi dhe u largua me shportën. Më pas e boshatisi atë, e lau dhe e mbushi me lule të bukura. Kur njeriu i pasur u kthye ia dha. Njeri i pasur u habit, dhe i tha: "P***e më dhurove lule të bukura kur unë të dhashë plehrat?".
Dhe njeriu i varfër i tha: "Gjithkush jep atë që ai ka në zemrën e tij."

-76% te rasteve, personat qe perpiqen te permiresojne humorin e te tjereve, jane ne fakt jo te lumtur vete!

-Duke qene se shumica prej jush ndihen te merzitur, mos harroni se e qeshura shkatërron qelizat e tumorit dhe zvogëlon rrezikun e kancerit deri ne 25%

-Nje studim arriti ne perfundimin se e qeshura gjate dites, ndihmon per nje gjume me te rehatshem!

-Rreth 90% e njerezve nuk jan me miq, me d**e qe dikur e quanin mik/e te ngushte!

-Mendja eshte e afte te dalloje nese dikush na sheh edhe nese jemi ne gjume!

24/10/2013

"Top-10" i pyetjeve ende te pazgjidhura nga shkenca

Jane pyetjet klasike universale, ato qe te gjithe i bejne, por askush nuk arrin t'u j*pe nje pergjigje te sigurte, sepse nuk mund te perfshihen ne nje fushe qe shkenca s'e merr persiper.

1.A jemi vetem ne Univers?

Sipas shkencetareve, universi mund te permbaje shume sisteme planetare, ku forma te jetes inteligjente mund te evoluojne, por nuk jane zhvilluar ende mjetet teknologjike qe na lejojne te mbulojme miliona vite drit per t'u vene ne kontakt me ata.

2.A do te gjendet nje kure per kancerin?

Statistikat e mbijeteses ndaj disa formave te tumorit jane ne permiresim te vazhdueshem, me trajtime te reja ne horizont. E ndondese duket e pamundur qe te kete nje kure mrekulli ne nje te ardhme te afert, pacientet jane gjithsesi te destinuar te jetojne me gjate.

3.A ekziston Zoti?

Nuk ka asnje konfirmim empirik dhe shkencor per ekzistencen e Zotit

4.Sa e madhe eshte hapesira?

Disa astronome jane te bindur se nuk ka kufinj, ndersa te tjere mendojne se nga Big Bang eshte zgjeruar me nje diamter reth 150 miliard vite drite.

5.Si dhe kur nisi jeta mbi T**e?

Ka pasur disa teori: qe nga bakteret qe kane hyre ne raport simbiotik deri te korrentet konveltove që kane kaluar permes kores se tokes.

6.A ka mundesi te udhetohet ne kohe?

Teorikisht duhet te jete e mundshme për shkak të vrimave depërtuese, por këto janë të paqëndrueshme dhe ta mbash nje te tille hapur do te kerkonte një gravitet shtytës, ekzistenca e të cilit duhet ende të konfirmohet.

7.A do ta kolonizojme hapesiren?

Ndoshta. Disa pohojne se duhet te marrim ne konsiderate idene e krijimit te kolonive ne nje tjeter pjese te sistemit diellor, ne rast se Toka do te behej e pamundur per te mbajtur njerez.

8.Me cfare eshte e mundshme te zevendesohet nafta dhe kur?

Burime te energjise alternative jane te disponueshem, por duhen ekonomizuar kostot nese synohet zevendesimi i naftes. Gjithsesi jane bere progrese ne nanoteknologjite qe mund te perfaqesojne nje pergjigje te vlefshme.

9.Kur do te mbaroje bota?

Teorite thone se universi do te reshte se zgjedhuri dhe do te pesoje kolaps, apo qe do te ftohet deri ne zero absolte dhe se "energjia e erret" do te mposhte forcen e gravitetit

10.Sa mund te zgjatet jeta njerezore?

Eksperimentet e kryera mbi kavie kane bindur disa shkencetare se njeriu shume shpejt mund te jetoje me shume se 100 vjet.

24/10/2013

Hajdutë të ndershëm !

►Një hajdut në SHBA i vodhi kamerën një zonje nga makina. Por ai u detyrua t’ia kthejë sërish zonjës kamerën e saj, pasi kishte parë që kamera përmbante foto dhe xhirime të kësaj zonje, e cila ishte e sëmurë me kancer dhe se xhirimet i kishte bërë për t’ua lënë kujtim fëmijëve dhe familjarëve, që ta kujtojnë pas vdekjes.

►Një hajdut nga Suedia, i kaloi në një USB të gjithë materialet që përmbante laptopi që i kishte vjedhur një zotërie i cili ishte profesor në një universitet të dëgjuar. Laptopi përmbante materiale tepër të vyera për profesorin dhe studime të dhjetë viteve të kaluara. Një ditë, ai befasohet pasi hajduti ia dërgon të gjitha materialet e humbura në një USB.

►Një hajdut në Gjermani, shkallmon derën e një familjeje dhe e detyron zonjën e shtëpisë të qëndrojë ulur, nën kërcënimin e armës. Por, ai tërhiqet menjëherë nga akti që kishte në kokë, kur sheh që dy fëmijët e vegjël i ofrojnë kursimet e tyre me kusht që të mos i bëjë keq nënës së tyre.

►Një hajdut në Australi, vjedh një telefon celular dhe një portofol nga një makinë me xhama të hapur. Por, teksa kontrollonte përmbajtjen e telefonit, ai zbulon foto dhe xhirime aktesh pedofilie që pronari i tij kishte kryer. Menjëherë, ai dorëzohet në polici dhe e pranon fajin që kishte bërë, thjesht që pedofili të kapej dhe të arrestohej për krimet që kishte bërë. Në fakt, pedofili 46 vjeçar u kap dhe u dënua pasi u vërtetua akuza.

►Një hajdut vodhi një makinë, por që u detyrua ta kthejë sërish në vendin ku e kishte lënë pronari i saj, pasi gjatë rrugës zbuloi se në sedijen e pasme po flinte një foshnje. Ai u kthye aty ku kishte marrë makinën, ku gjeti dy prindër të mbërthyer nga paniku. Pasi i kritikoi se e kishin lënë foshnjen të vetme, hajduti ia mbathi me të katra.

♦ Njeriu sado i keq të jetë, i kthehet në çaste të caktuara natyrës së tij të pastër dhe ndjenjave humane. ♦

23/10/2013

Disa kuriozitete interesante per T**en:

*40 milionë tonë është sasia e pluhurit që bart era nga Sahara deri në Amazonë;

*3.5 miliardë vjet është mosha e fosileve të gjetura në Australi. Ato janë shumë më të vjetra se momenti kur atmosfera e Tokës kishte oksigjen;

*57.8 gradë celsius është temperatura më e lartë e shënuar ndonjëherë. Kjo ka ndodhur më 1922 në Libi;

*-90.2 gradë celsius është temperatura më e ulët e shënuar ndonjëherë. Kjo ka ndodhur në Antartik;

*Kanë kaluar gati 2 milionë vjet që kur se ka rënë ndonjë pikë uji në vendin më të thatë në botë në Antarktik;

*Kontinentet lëvizin çdo vit nga 2 centimetra;

*75 për qind e të gjitha llojeve të kafshëve do të mund të shfarosen gjatë 300 vjetëve të ardhshme;

*Vlerësohet se në Tokë janë identifikuar vetëm 14 për qind e të gjitha llojeve;

29/05/2013

Sot me 12:30 e merkure jane riprovimet ne Logjik dhe Biznes
.'ndersa neser jan gjith tjerat me 12 30..... Testi i matures eshte me date 8 Qershor

Suksese :))

19/05/2013

SHMK Gjimnazi "Dr Ibrahim Temo Struge"...ju uron te gjithe maturanteve suksese te metutjeshme
URIME

Timeline photos 10/05/2013

Shmk Dr.Ibrahim Temo. STRUGE

Want your school to be the top-listed School/college in Struga?

Click here to claim your Sponsored Listing.

Location

Category

Address


Struga
6330
Other Schools in Struga (show all)
ООМУ - Струга / SΗFKM - Strugë ООМУ - Струга / SΗFKM - Strugë
Struga, 6330

Основно општинско музичко училиште - Струга / Shkolla fillore

Sprachkurse Struga - Kurse gjermanisht Sprachkurse Struga - Kurse gjermanisht
Boris Kidric 33
Struga, 6330

-Kurse intensive të gjuhës gjermane në qendër të Strugës. -Në grupe të vegjël deri në 10

Dr. İbrahim Temo Lisesi Türkçe Eğitim Birimi Dr. İbrahim Temo Lisesi Türkçe Eğitim Birimi
Proleterski Brigadi BB
Struga

Internacional comani of  the FILMS &Acting mk Internacional comani of the FILMS &Acting mk
Bbs
Struga, 4660

struga syty internacionalniot kurs vazi za site uchenici/studenti sto sakat da se zapisuvat vo drama

Private Language School ELITE Private Language School ELITE
115 Marsal Tito Street
Struga, 6330

Private Language School ELITE was founded in 2002. Since then it has become a synonym for quality in

Gjimnazi "Hajdar Dushi" Ladorisht Gjimnazi "Hajdar Dushi" Ladorisht
Struga

Shkolla e mesme e parë e pavarur në Maqedoni themeluar më 02 Tetor 1991-1995, nga forca dhe dhuna

AKI DIKA Livadhi AKI DIKA Livadhi
Livadhi
Struga, 123456789

#######