ООУ „Јосип Броз Тито“ - Струга - официјална страна

ООУ „Јосип Броз Тито“ - Струга - официјална страна

You may also like

Ahora Benjamin Video
Ahora Benjamin Video

Општинско основно училиште

Operating as usual

22/11/2023

📌Денес на часовите по Изборен спорт учениците од VIIв одделение во своите спортски активности вклучија и посета на едриличарскиот клуб “Снегар” каде беа запознаени со основите на спортот едрење.

Photos from ООУ „Јосип Броз Тито“ - Струга - официјална страна's post 20/11/2023

📌На ден 20.11.2023 година во нашето училиште родителката Д-р Билјана Кузманоска одржа предавање на тема “Едукација за здрава исхрана” за учениците од четврто и петто одделение согласно планираните активности во проектот Заедничка грижа за правилно насочување на учениците. 🥦🥕🍏🍋🍓
И благодариме на родителката за соработката.

Photos from ООУ „Јосип Броз Тито“ - Струга - официјална страна's post 18/11/2023

📌Нашите ученички Стефанија Чороска од 6в и Мина Краљ од 7а со нивниот ментор Елизабет Барануаи - Кукунешоска освоија прва и втора награда на Литературниот конкурс по повод месецот на книгата организиран од Домот на култура "Илинден" - Демир Хисар.
Им посакуваме уште многу успешни конкурси и награди.

Photos from ООУ „Јосип Броз Тито“ - Струга - официјална страна's post 09/11/2023

📌Тимот за училишна интеграција под координаторство на социологот Ивана С. Милеска, изминатата недела, реализира две работилници од низата планирани активности за оваа календарска година, кои придонесуваат за развој и унапредување на мултикултурализмот, меѓуетничката интеграција и толеранција.
Дел од нашите учениците од предметна настава под водство на наставниците Сандре Младеноски и Езерка Жупан заедно со учениците од партнер училиштето ООУ”Орхан Џемаили” с.Татеши, учествуваа во работилници за изработка на мурали со воспитно образовна содржина и бележење на патеки за детски спортски игри.

Photos from ПОУ"Димитар Влахов" Радожда's post 08/11/2023

Денес нашите езерски бисери - учениците од подрачното училиште ,,Димитар Влахов" од с.Радожда достојно се претставија на нивниот патронен празник - Митровден!
Со одлична програма и несекојдневна изведба на драмски исечок, тие уште еднаш покажаа дека се извондредни, прекрасни ученици! Упатуваме огромна благодарност до сите што не' удостоија за овој убав голем ден, а посебна благодарност упатуваме до г. Митре Кутаноски - најголемиот пријател на нашето училиште! За многу години!

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=1060684465207492&id=100037978454040&post_id=100037978454040_1060684465207492&mibextid=Na33Lf

08/11/2023

8 ноември 1944 година, Митровден, навидум обичен есенски, но за стружани светол ден.
Ден кога во градот одекнала веста за ослободувањето од германскиот окупатор. Борба се водела на сите страни, згаснале и многу млади животи, но народот го дочека овој светол ден. Борбите за ослободувањето на Струга се опишуваат како тешки и крвави, но желбата за слобода била многу голема, а храброста на војниците достојна за почит.
Граду наш!
Ти си денес град што блика со својата светлост и убавина, град на нашата колевка, град на нашата младост, град на нашата старост! Ти си најубавиот град на две води, на мостовите и поезијата. Град со мултиетничка и мултикултурна вредност!

Нека ни е честит 8 ноември - Денот на ослободувањето на градот Струга!

Photos from ООУ „Јосип Броз Тито“ - Струга - официјална страна's post 31/10/2023

,,Штедењето е најдобро средство за планирање на иднината."
По повод Светскиот ден на штедењето - 31 Октомври дел од нашите ученици беа гости во просториите на ,,Уни банка" Струга каде што добија одговори за сите прашања и дознаа нешто повеќе за штедењето!
Ви благодариме за Вашата гостопримливост и внимание 👏👨‍💻📔❤️🏢

Photos from ООУ „Јосип Броз Тито“ - Струга - официјална страна's post 31/10/2023

📌На ден 30.10.2023 година во нашето училиште родители- стоматолози Д-р Марија Пејовска и Д-р Жулиета Матовска Чакар одржаа предавање на тема “Превентивна дентална заштита” 🦷🪥за учениците од прво и второ одделение согласно планираните активности во проектот Заедничка грижа за правилно насочување на учениците.
Им благодариме на родителите-стоматолози за соработката.

30/10/2023

Да кажеме НЕ на врсничкото насилство!
Да зборуваме гласно за нештата што не' мачат!
Крени го својот глас против насилството!

Photos from ООУ „Јосип Броз Тито“ - Струга - официјална страна's post 27/10/2023

Во најскромни услови за вежбање во училиштето, но сепак со љубов кон работата и кон правилното насочување на децата во спортот - ООУ ,,Јосип Броз Тито" освои 1 место (женски) во општинскиот натпревар во одбојка под менторство на наставниците Кирил Ноневски и Езерка Жупан!
Честитки, драги ученици 👏👏👏
Вашата волја за успех и напорната работа секогаш нѐ водат на тронот на успехот 🍀🏆👏🥇🏐

Photos from ПОУ „Јонче Крежески“ с. Мислешево's post 27/10/2023
Photos from ООУ „Јосип Броз Тито“ - Струга - официјална страна's post 27/10/2023

📌На Конкурсот за деца и млади, по повод месецот на книгата, во организација на Милица Паулус и универзитетската библиотека "Гоце Делчев" од Штип, на тема "Библиотека и мирис на книги", нашиот ученик Ангел Јанески од 7Б под менторство на наставничката Елизабет Барануаи-Кукунешоска освои втора награда 🏆

Photos from ООУ „Јосип Броз Тито“ - Струга - официјална страна's post 26/10/2023

📌Денес, стручните соработници од нашето училиште го посетија подрачното училиште во с. Мислешево каде за учениците од 9то одделение одржаа презентација на тема “Менталното здравје кај деца и адолесценти”, а со учениците од 8мо одделение реализираа работилница на тема “Другарство”.

Photos from ООУ „Јосип Броз Тито“ - Струга - официјална страна's post 24/10/2023

🇮🇹 По повод XXIII Недела на италијанскиот јазик во светот (La XXIII settimana della lingua italiana nel mondo) која се одржa од 16-22 октомври, оваа година на тема: Италијанскиот јазик и одржливоста ( L'italiano e la sostenibilità), учениците кои го изучуваат италијанскиот јазик во централното училиште и подрачното училиште во с. Враништа, под водство на наставничката Емилија Лазароски, имаа низа активности. Учениците од VI-то и VII-мо одделение изработуваа цртежи на хамер и пишуваа пораки и рецитираа песна, преку кои не советуваат и потсетуваат како да се грижиме за нашата планета.

Сите активности ќе бидат претставени на дигиталната изложба организирана од страна на ЗПИРМ во соработка со Италијанската амбасада и во присуство на амбасадорот, г-дин Андреа Силвестри, на ден 26.10.2023 во 19:30ч.

Photos from ООУ „Јосип Броз Тито“ - Струга - официјална страна's post 20/10/2023

Нашите ученици повторно меѓу најдобрите!🎉
На општинските натпревари во футсал на 19.10.2023 година машката екипа при ,,Јосип Броз Тито" Струга го освои I место, а женската екипа го освои II место под водство на наставникот Езерка Жупан!

Честитки до сите и многу успех во понатамошните натпревари 🥇🏆⚽🍀👏

Photos from ООУ „Јосип Броз Тито“ - Струга - официјална страна's post 10/10/2023

📌По повод 5 Октомври - Денот на учителот, здружението ЗОН распиша конкурс за творење на оригинални творби на тема ,,Мојот учител, моја инспирација" за ученици од трето, четврто и петто одделение.
Нашите ученици од трето одделение од ПОУ ,, Димитар Влахов" од с.Радожда заедно со нивниот наставник Крсте Скрчески добија благодарници за учество на овој конкурс, а ученикот Јован Нестороски и неговиот ментор се здобија со диплома за освоено I-место на истиот конкурс. 🥇
Нека се множат уште уште многу успеси 🥇🏆

10/10/2023

10 Октомври - Светски ден на менталното здравје 🧠
Нашите ученици во соработка со стручната служба изготвија кратко видео за важноста на менталното здравје 🗣️
Да бидеме пример на нашите деца како да се грижат за сопственото ментално здравје, затоа што тоа најмногу влијае на начинот на кој децата размислуваат, чувствуваат и постапуваат.

Photos from ООУ „Јосип Броз Тито“ - Струга - официјална страна's post 09/10/2023

Еколошкото образование како составен дел од граѓанското образование на секој ученик, еден ден може да има директно влијание врз средината во која живееме. Затоа, денес, здружението ,,КАБ Струга" организираше истражување на терен за учениците од учениците од нашето под менторство на наставничката Аница К. Шајноска и уште две училишта од Општина Струга, за да ги запознаат ,,жешките точки" на брегот на Охридското Езеро. Оваа активност е дел од проектот ,,Take the future into your hands" финансиран од CRM Програмата на ЕУ, чија цел е постулатот "да знаеме, да се грижиме и да дејствуваме за заштита на Охридското Езеро " да стане реалност преку комбинација на акции и да го обезбедиме опстанокот на регионот на Охридското Езеро како дел од светското наследство на УНЕСКО во иднина.

Photos from American Corner Struga's post 07/10/2023

Нашите ученици од IX одделение од подрачното училиште од Радожда беа дел од работилницата за 3Д моделирање, каде ги учеа основите за 3Д моделирањето и притоа развиваа вештини кои се неопходни за иднината

Photos from ООУ „Јосип Броз Тито“ - Струга - официјална страна's post 06/10/2023

Денес во нашето училиште по повод Детската недела под мотото “Јас и светот околу мене” нашите првачиња положија заклетва и влегоа во друг свет.
Драги наши ученици, деновите во нашето училиште исполнети ги со љубов, прегратки, љубезност и почит спрема сите останати.
Учете, истражувајте, збогатувајте ги вашите знаења за да може вашата личност еден ден гордо и чесно да функционира во општеството!

06/10/2023

📌Благодарност до American Corner Struga за донацијата на детска литература од англиско подрачје во врска со нашата акција “Подари книга, подари свет”📚

02/10/2023

Нашата ученичка Мила Дукоска од VII б одд, со својата творба "Моето училиште" под менторство на наставничката Елизабет Барануаи-Кукунешоска,
го освои 🥇првото место на литературниот конкурс за детски литературни творби кои ќе бидат дел од третото издание на стихозбирката и Манифестацијата ,,Жуборења од Радика" во организација на Здружението за афирмација и развој на реканскиот крај - Рекански порои.
🏆Честитки за ученичката и менторот 👏🏻

Photos from ООУ „Јосип Броз Тито“ - Струга - официјална страна's post 22/09/2023

По повод Европската недела на спортот, под покровителство од страна на Агенцијата за спорт, денес во нашето училиште се одржаа активности со ученици од V одделение.
Упатуваме голема благодарност до Агенцијата за млади и спорт за соработката и несебичната поддршка за нашето училиште.
Агенција за млади и спорт / Agency of youth and sport
Naumce Mojsovski

Photos from ООУ „Јосип Броз Тито“ - Струга - официјална страна's post 21/09/2023

📌Учениците од нашето училиште вчера учествуваа на спортски настан во заедницата - проект “Градиме резистентни и инклузивни заедници” кој се одржа во ОУ “Браќа Миладиновци” Струга.
Организаторите на спортскиот настан донираа топки за ракомет, одбојка и маркери за учениците од нашето училиште.
Ви благодариме!

14/09/2023

📌Под мотото “Подари книга,подари СВЕТ”, нашето училиште во периодот од 15 септември до 15 октомври, покренува акција за донирање книги, со цел да го збогатиме библиотечниот фонд, да ги поттикниме читачките навики кај децата и да ја разубавиме нашата училишна библиотека. 📚
Идејата на акцијата се состои во мислата “Дете што чита е возрасен што размислува”.📚

08/09/2023

Рашири крилја наша татковино,
Радувај се за мирот и слободата за која сите се заколнавме!
Ти, убава земјо, што од твојата колевка се исправивме и за твоја независност, стремеж и сон исполнавме!
Биди ни вековита!

Честит ден на независноста на Македонија!
За многу години!
🇲🇰🇲🇰🇲🇰🇲🇰🇲🇰

Photos from ООУ „Јосип Броз Тито“ - Струга - официјална страна's post 01/09/2023

Денес во ООУ ,,Јосип Броз Тито" во Струга и во подрачните училишта свечено беа пречекани новите првачиња кои со насмевки за првпат влегоа во училиштето. На свеченоста најпрвин се обрати директорката Дејана Чакареска која им посака топло добредојде на првачињата и истакна: ,,Од денес нашето училиште станува нов дом за вашите деца, а наши ученици. Заедно ќе ги изградиме нашите ученици во здрави личности. Да не тежнееме децата да имаат одличен успех, туку да се среќни и безгрижни! Училиштето е втор дом за новите првачиња каде што посакуваме да се радуваат, да се дружат, да се почитуваат и да учат!"
На свеченоста се обратија и одделенските наставници, а беа присутни сите наставници и педагошката служба од училиштето.
ООУ,,Јосип Броз Тито" им посака успех и среќа во понатамошното учење.

30/08/2023

Среќен почеток и успешна година 🍀📚

29/08/2023

⏳Одбројуваме - само уште неколку дена до почетокот на учебната година!
Во петок (1 Септември) нашето училиште подготвено ги очекува своите ученици и тоа:
🕢 Предметна настава (VI - IX одделение) во 7:30 часот
🕙 Одделенска настава ( II- V одделение) во 10:00 часот
🕚 Свечен прием на првачиња во 11:00 часот

🏫Драги ученици и наставници, Ви посакуваме успешна учебна година исполнета со многу насмевки, безгрижности и петки 📒🍀🖋️👫5️⃣♥️

26/08/2023

Почитувани ученици, на прагот сме на уште една нова учебна година полна со предизвици и можности да напредувате уште повеќе со вашето знаење! 📚
📌Покрај тетратките, ташните за книги и убавите алишта, пред да тргнете на училиште потсетете се на најважните работи кои ја красат вашата личност:
- Никогаш не заборавајте дека секое утро треба да го започнувате со насмевка и позитивна енергија;
- Да ги оставите мобилните телефони настрана и повеќе време да минувате заедно со вашите другарчиња;
- Бидете креативни и ширете толеранција за почит и љубов меѓу сите;
- Другарчињата со пречки чувајте ги најблиску до себе, гушкајте ги и постојано кажувајте им колку ги сакате;
- Заборавете на насилството и ширите само љубов и среќа;
- Училиштето е нашиот втор дом каде треба сами да си создадеме мир за себе и за сите други бидејќи тој е најдрагоцената работа на светот.

📌Семејството е место каде што секое дете се раѓа и се развива, а училиштето е место каде што детето напредува, учи како да дели љубов и насмевки со секого зашто училиштето е, всушност, место за радост, љубов и светлина!

Photos from ООУ „Јосип Броз Тито“ - Струга - официјална страна's post 20/06/2023

Uste edna donacija od Macedonia Schools Project! Vo ucilisteto se donirani sredstva za 12 desktop Dell kompjuteri koi ke bidat postaveni vo podracnite ucilista vo Vranista i Mislesevo! Ogromna blagodarnost do MSP za podrskata i unapreduvanjeto na obrazovniot proces vo naseto uciliste!

14/06/2023

Денес, на големиот ден на нашите полуматуранти, кога тие се збогуваат со нашето училиште, редно е да кажеме неколку зборови за нашите најдобри ученици! Ученици кои со своето учење и однесување достоинствено го претставуваа нашето училиште!
🥇Првенец на генерација во нашето училиште е ученичката Миа Мачоска од IXб.
🥈 Со пофалници за континуиран одличен успех се закитија и учениците Марија Маркоска, Петар Нестороски, Ирина Ноневска, Моника Спироска, Лазе Велиќикески и Константин Мангоски.
🏆 За спортисти на генерација се избрани ученичките Јана Кукунешоска во областа на кошарката🏀 и Елена Балоска во областа на ракометот🏐.
Честитки драги наши ученици!
Знаењето добиено во нашето училиште нека биде мотив и сатисфакција за понатамошни успеси во вашите животи 🎊🎈🎖️🏆🎈

13/06/2023

🏆На државен натпревар по природни науки кој се одржа на 10 јуни на Природно-математички факултет,
нашиот ученик Марко Милески од 6в одделение освои втора награда под менторство на наставничката Ангелина Стојкоска.
Честитки за ученикот и менторот 👏🏻

Photos from ООУ „Јосип Броз Тито“ - Струга - официјална страна's post 06/06/2023

На Државниот натпревар по Физика одржан на 3.6.2023 година на Природно-математички факултет во Скопје, нашите ученици ги постигнаа следните резултати:

🥉Андреа Чуркоска VIIIв - трета награда🥉
🏅Андреа Кавај VIIIа - пофалница🏅
🏅Јана Шикоска VIII - учество
🏅Цветко Димоски VIII - учество

👩‍🏫Ментор: Драган Ќелешоски

Photos from ООУ „Јосип Броз Тито“ - Струга - официјална страна's post 06/06/2023

Учениците од 7 одд. под менторство на наставничката Нела Најдоска Василевска денес го посетија Хидробиолошкиот институт каде се запознаа со различните типови на живеалишта и имаа можност сами да истражат кои видови на жители се среќаваат во нив.

Photos from ООУ „Јосип Броз Тито“ - Струга - официјална страна's post 25/05/2023

Денес, во дворот на гимназијата СОУ ,,Ибрахим Темо" се одржа свеченост на која имаше и доделување на награди и пофалници на ученици од IX одделение кои учествуваа на конкурс на тема ,,Училиштето - мојот втор дом".
📌Учениците од ООУ ,,Јосип Броз Тито" учествуваа на овој конкурс и се здобија со вредни награди:

🏆📚Во изборот за најдобар есеј 1 место освои Јована Маркоска, ученичка во IX одделение од ПОУ ,,Јонче Крежески" од с. Мислешево, а 2 место освои Јордан Ложанкоски од IXв одделение.
Останатите ученици се здобија со пофалници и вредносни ваучери:
Марија Маркоска
Радмила Ложанкоска
Предраг Попоски
Зорица Танаскоска
Леон Ложанкоски
Теодора Танаскоска
Христијан Бунчески
Теодора Маџоска
Софија Маркоска
Симона Спироска

Да се биде дел од најдобрите, не е само да учествувате во нешто. Најважното е секој ученик да ја разбуди страста за учење за да може да го промени светот кон подобро!
Ова е паролата на гимназијата која им го трасира патот само на најдобрите, најуспешните! 🥇
Благодарност за топлото гостопримство на Гимназијата ,,Др. Ибрахим Темо", директорката Бесиме Јонузи, како и останатите професори и вработени во училиштето!

Photos from ООУ „Јосип Броз Тито“ - Струга - официјална страна's post 25/05/2023

Денес, нашето училиште блескаше од позитивна енергија и насмеани лица.
Денес, нашиот двор беше премал за да ги прими сите кои дојдоа заедно да го прославиме патрониот празник на нашето училиште.
Учениците, заедно со нивните ментори, подготвија пригодна програма, а директорката ги додели пофалниците за најдобрите ученици и нивните ментори, учесници на државни натпревари од оваа учебна година.

Чест ни укажа и градоначалникот на општина Струга г-дин Рамис Мерко и директорот на Агенцијата за млади и спорт, г-дин Наумче Мојсоски, кои во оваа прилика свечено ја отворија фитнес зоната во училишниот двор.

Нека ни е честит и вечен патрониот празник на нашето училиште

24/05/2023

Сесловенски просветители Светите браќа Кирил и Методиј се основоположници на словенската писменост и литература и се заслужни за културниот развој на сите словенски народи. Преку нивната работа тие влијаеле врз културниот развој на сите словенски народи. Тие се заслужни за глаголицата, првата азбука искористена да се препише старомакедонскиот јазик.

Среќен празник на сите просветни работници кои се заслужни за описменувањето и грижата за воспитувањето на учениците!

23/05/2023

🏆Успеси се нижат🏆

На државниот натпревар по биологија, нашите ученици ги освоија следните награди:

🥇Марин Наумоски 7а одд прва награда;
🏅Теона Милчин 7а одд пофалница,

🏆ментор: Нела Најдоска Василевска

Photos from ООУ „Јосип Броз Тито“ - Струга - официјална страна's post 23/05/2023

Стручните соработници од нашето училиште во изминатиот период на одделенските часови кај учениците од предметна настава реализираа работилници на тема “Другарство”, сѐ со цел поврзување меѓу нив и одржување на односи кои се темелат на меѓусебно почитување, прифаќање и толеранција.

Want your school to be the top-listed School/college in Struga?

Click here to claim your Sponsored Listing.

Videos (show all)

Децата наоѓаат сè во ништо, а луѓето ништо во сè. Зашто децата умеат да сакаат и знаат како да го искажат тоа. Наше прав...
10 Октомври - Светски ден на менталното здравје 🧠
Светски ден на детето 2017

Location

Address


Ulica Razme Maleski Bb
Struga
6330

Opening Hours

Monday 07:00 - 18:00
Tuesday 07:00 - 18:00
Wednesday 07:00 - 18:00
Thursday 07:00 - 18:00
Friday 07:00 - 18:00
Other Elementary Schools in Struga (show all)
ПОУ „Јонче Крежески“ с. Мислешево ПОУ „Јонче Крежески“ с. Мислешево
с. Мислешево
Struga

http://mislesevoforum.weebly.com/?fb_action_ids=456545577722276&fb_action_types=weeblyapp%3Ashare&fb

Yahya Kemal Elementary - Struga Yahya Kemal Elementary - Struga
Mislesevski Pat
Struga, 6330

Yahya Kemal Elementary School, Struga-Ohrid