Факултет за образовни науки, УГД - Штип

Факултет за образовни науки, УГД - Штип

Contact information, map and directions, contact form, opening hours, services, ratings, photos, videos and announcements from Факултет за образовни науки, УГД - Штип, Community College, Кеј Маршал Тито, Stip.

Operating as usual

Photos from Факултет за образовни науки, УГД - Штип's post 24/11/2023

На 23 ноември во просториите на Факултетот за образовни науки во Штип се одржа Првата меѓународна научна конференција на Институтот за историја и археологија, насловена: „Македонија крстопат на епохи, цивилизации и култури“. Конференцијата се одржа по повод 15 години од основањето на Институтот во рамките на Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип и неговото 10 годишно работење во рамките на Факултетот за образовни науки.
Конференцијата ја отвори ректорот на Универзитетот „Гоце Делчев“, проф. д-р Дејан Мираковски. Поздравни обраќања имаа: Деканот на Факултетот за образовни науки проф. д-р Емилија Петрова – Ѓорѓева, првиот раководител на Институтот професор емеретус Кирил Цацков, и актуелниот раководител проф. д-р Трајче Нацев. Конференцијата ја модерираше проф. д-р Стојко Стојков. Меѓу истакнатите гости присуствуваа академиците Вера Битракова-Грозданова и Ѓорги Поп-Атанасов, претседателот на Комитетот за византологија и медиевистика на Македонија проф. д-р Тони Филипоски, учесници од Русија и Бугарија, претставници од Македонската академија на науките и уметностите, Институтот за историја, Институтот за национална историја, Македонското грбословно друштво и од повеќе музеи во Македонија. Беа пријавени 35 теми од 41 научни работници.
Конференцијата помина во конструктивна и креативна атмосфера. Едногласен беше заклучокот дека треба да се претвори во традиција.

Истражувања: УГД најдигитализиран универзитет - почнуваат дебатите за дигитализација на високообразовните институции - Универзитет „Г 24/11/2023

Истражувања: УГД најдигитализиран универзитет - почнуваат дебатите за дигитализација на високообразовните институции - Универзитет „Г Студентите и универзитетските професори од Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип денес дебатираа на тема „Дигитализација на образованието“. Ректорот на УГД – Шти...

20/11/2023

Научна конференција на тема: Македонија-Крстопат на епохи цивилизации и култури, Историја-Археологија-Уметност

Институтот за историја и археологија при Факултетот за образовни науки на 23 ноември 2023 година организира Прва меѓународна научна конференција на тема „Македонија-Крстопат на епохи цивилизации и култури, Историја-Археологија-Уметност“.
На конференцијата се пријавени 36 труда со 45 учесници од С. Македонија, Русија и Бугарија.

Отворањето на конференцијата е во 11 часот во свечената сала на Факултет за образовни Науки.

Timeline photos 17/11/2023

Честит Меѓународен ден на студентите!

🎓 Честит Меѓународен ден на студентите!
Во оваа посебна пригода, сакаме да упатиме искрени честитки до сите наши студенти!
Универзитетот Гоце Делчев e посветен на создавање можности за студентите, обезбедувајќи сеопфатно образовно искуство.

Од она што со студентите го постигнавме заедно досега, издвојуваме:
🔹 Целосно автономно управување на студентите со универзитетските студентски организации: Бидејќи гласот на младите е важен, Универзитетот дава овластување студентите активно да го обликуваат своето универзитетско искуство преку иницијативи предводени од студенти.
🔹 Стипендии за извонредност и инклузија: #УГД верува во препознавање и негување таленти, преку нудење стипендии за најдобрите студенти и оние од ранливи средини, обезбедувајќи образование кое е достапно за сите.
🔹 Пристап до бесплатно дополнително образование: Нашите студенти можат да унапредат своето знаење надвор од предавалните, преку учество во работилници, конференции, проекти и настани. Бидејќи растот нема граници, УГД го создаде Тренинг центарот за дополнително образование на студентите!
🔹 Глобални можности со програмата Еразмус +: Светот е на чекор од нашите студенти преку една од најразвиените Еразмус + програми, која дава можности за патувања и меѓународни искуства на студирање во странство.
🔹 Принцип на работа „Студентот секогаш на прво место“: Успехот на студентите е наш приоритет. УГД е посветен на создавање академска средина каде младите можат да напредуваат. Нашите професори се достапни, а ресурсите на располагање за употреба од страна на младите. Го креираме „Makers Space“ како место каде идеите на студените може да станат реалност.
🔹 Континуирано подобрување за квалитетен студентски живот: Нашата посветеност не завршува тука. УГД посветено ќе работи на подобрување на квалитетот на студентскиот живот на кампусите, обезбедувајќи погодна средина за учење и развој.
🚀 Како идни креатори на вредности во нашето општество, го охрабруваме секој од вас да биде проактивен, да бара знаење и да се бори за своите права. Вашето образование не е привилегија, туку моќна алатка за обликување на подобра иднина за себе, државата и светот.

🌟 Да ги охрабруваме и славиме достигнувањата на нашите студенти, за да очекуваме иднина исполнета со успех, знаење и позитивни промени!
#УГД #студенти #образование #ИзбериМудроДелувајХрабро

Photos from Факултет за образовни науки, УГД - Штип's post 17/11/2023

На 09.11.2023 група студенти од Факултетот за образовни науки ја посетија детската градинка „Виножито“ во Струмица.
Градинката „Виножито” е најголемата установа за ран детски развој изградена во рамки на Проектот за подобрување на социјалните услуги кој го спроведува Министерството за труд и социјални услуги со финансиска поддршка на Светска банка и воедно најголемата во Струмица. Градинката е со капацитет од 307 деца од предучилишна возраст, објектот обезбедува современи просторни услови за престој на децата прилагодени на нивната возраст и на образовниот метод за учење преку игра.
На двата ката на објектот се поместени 17 занимални за дечиња од различна предучилишна возраст, медицинска соба и соба за изолација и придружни простории за оперативното функционирање на градинката. При градбата се имплементирани највисоки стандарди за енергетска ефикасност.
Воедно заедно го прославивме и првиот роденден на детската градинка под мотото „Една година растеме заедно“,пригодната програма од дечињата и роденденската торта беа за вистинско уживање.
Студентите имаа можност да ги разгледаат просторните услови, нивната уреденост и да се запознаат со принципите, техниките и методите на работа кои ги користат воспитувачите и стручните соработници.
Желбата, ентузијазмот, интересот за заедничка идна соработка и размена на искуства се едни од главните карактеристики на вработените во детската градинка „Виножито“. Кога се работи со љубов и посветеност кон професијата и правилниот детски развој целото општество чекори напред.

Vol. 18 No. 1 (2023): Воспитание / Vospitanie - Journal of Educational Sciences, Theory and Practice | Воспитание / Vospitanie - Journal of Educational Sciences, Theory and Practice 16/11/2023

📢Најновиот број на списанието Vospitanie - Journal of Educational Sciences, Theory and Practice може да го погледнете на следниот линк

Vol. 18 No. 1 (2023): Воспитание / Vospitanie - Journal of Educational Sciences, Theory and Practice | Воспитание / Vospitanie - Journal of Educational Sciences, Theory and Practice Aims and ScopeAuthors GuidelinesAuthor statementsCopyright Transfer AgreementOpen Access PolicyPeer Review ProcessPublication ethicsContact

Студентите од ФОН, покрај теоретска настава, посетуваат и образовни институции и во странство 15/11/2023

Студентите од Факултетот за образовни науки, покрај теоретска настава, посетуваат и образовни институции и во странство во рамките на соработката со НВО „ЛОЈА“ од Тетово, работат на дополнителна теоретска и практична едукација на своите студенти.

Студентите од ФОН, покрај теоретска настава, посетуваат и образовни институции и во странство Студентите од Факултетот за образовни науки, во рамките на соработката со НВО Лоја од Тетово, работат на дополнителна теоретска и практична едукација на своите сту...

УГД на Светскиот ден на науката ги награди најуспешните научници 10/11/2023

Универзитетот „Гоце Делчев“ го одбележа Денот на науката, 10 ноември, со доделување на признанија на професорите со највисоки научни достигнувања. На овој начин, УГД потврди дека Денот на науката е одлична можност да се препознае и почитува посветеноста и напорната работа на вработените на Универзитетот кои дадоа значителен придонес во светот на науката.

УГД на Светскиот ден на науката ги награди најуспешните научници Универзитетот „Гоце Делчев“ го одбележа Денот на науката, 10 ноември, со доделување на признанија на професорите со највисоки научни достигнувања. На овој начин, У....

Photos from Center for Balkan Cooperation LOJA's post 09/11/2023

#УГД
#факултетзаобразовнинауки

in partnership with Kurve Wustrow organized a study visit in cooperation with the Bildungsdirektion Wien, with a focus on the educational system and educational process in the schools in Vienna. A group of 20 students from 5 universities (UKIM, UT, SEEU, UGD & UKLO) in North Macedonia visited and were part of the teaching process in the schools of Vienna. During the one-week visit, the group of students participated and exchanged with the teachers of Mitteschule Georg-Wilhelm-Pabst Gasse and MS Grundäckergasse, thus having space for comparison between the schools and the education process in both countries. Besides the practical part in schools, the group explored the city of Vienna, and learned about the work that Pädagogische Hochschule Wien - PH Wien does, while also participating in a very interactive workshop with the students of PH Wien. The students deepened their knowledge and opened their horizons on multicultural societies and how is this elaborated in the Austrian educational system. The Study trip winded up with a visit in the University of Vienna.
The was a possibility to learn about cultural differences and diversity that are encountered in Austria and get motivated and inspired to bring and adapt this knowledge and experience in their contexts and in their classrooms.
This Study trip is part of the implemented by and , supported with funds from the BMZ.

Photos from Факултет за образовни науки, УГД - Штип's post 09/11/2023

На ден 8.11.2023 потпишан е договор за соработка помеѓу:
Факултет за образовни науки при Универзитет „Гоце Делчев‘‘ Штип, Република Северна Македонија, застапуван од деканот на Факултетот, проф. д-р Емилија Петрова Ѓорѓева, и Основно училиште „Хинко Смрекар“, Љубљана, Република Словенија, застапувано од директорот м-р Игорчо Ангелов.
Предмет на овој Меморандум претставува воспоставување на соработка помеѓу двете договорни страни во сферата на образованието, научно-истражувачката и апликативна дејност, како и утврдување на формите и начинот на соработка меѓу кои:
Студиски престои на дел од кадарот во рамките на другата институција;
Држење предавања и обуки и други облици на активно делување во посочените сфери;
Заедничко или самостојно организирање и земање учество со свои трудови, презентации и слично на конференции, конгреси, работилници и други форми на научно-истражувачка и апликативна работа;
Заедничко учество и активности во рамките на „ Еразмус‘‘ и др. проекти;
Објавување на трудови во списанието „Воспитание“ и
други активности за унапредување во сферата на образованието, научно-истражувачката и апликативна дејност.

Photos from Факултет за образовни науки, УГД - Штип's post 03/11/2023

На 31 октомври проф. д-р Јасна Кудек Мирошевиќ и доц. д-р Златко Буквиќ од Учителскиот Факултет при Универзитетот во Загреб одржаа две предавања на Факултет за образовни науки.
Одржаните предавања беа на тема:
Педагошко – дидактички пристапи кон инклузивното воспитание и образование и
Стручна поддршка во образовната инклузија на децата со попреченост.

Photos from Факултет за образовни науки, УГД - Штип's post 02/11/2023

📚Дел од атмосферата на работниот состанок на уредниците на списанијата за воспитание и образование организиран од Факултетот за образовни науки.

🔖Во рамки на состанокот беше беше претставена и книгата на Проф. д-р Слаѓана Зуковиќ од Филозофскиот факултет, Универзитет во Нови Сад, ,,Советодавна работа во воспито-образовните институции теориски и практични аспекти" преведена од проф. д-р Соња Петровска и доц. д-р Јадранка Рунчева.

ФОН домакин на состанок на уредници на списанија од областа на воспитанието и образованието 01/11/2023

Факултетот за образовни науки беше домаќин на собирот на уредници на списанија за воспитание и образование во кој учество земаа уредници од повеќе земји и универзитети.
Filozofski fakultet u Tuzli
http://www.ff.untz.ba/
Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu
https://www.ff.uns.ac.rs/
Filozofski fakultet u Nisu
https://www.filfak.ni.ac.rs/
Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
https://www.ufzg.unizg.hr/
Pedagoško društvo Vojvodine
https://www.pedagoskodrustvovojvodine.edu.rs/

https://www.vaspitacns.edu.rs/

https://www.youtube.com/watch?v=lQzluch7GMc&ab_channel=UniversityGoceDelcev-'Goce Delcev' University - Stip (Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип)

ФОН домакин на состанок на уредници на списанија од областа на воспитанието и образованието

Проект за медиумска писменост на Факултетот за образовни науки 31/10/2023

Во рамките на проектот за медиумска писменост на УСАИД, „Младите размислуваат“, во соработка со Институт за комуникациски студии ИКС / Institute of Communication Studies и IREX /ИРЕКС, Факултет за образовни науки, УГД - Штип започна со реализација на активностите на проектот за медиумска писменост. Целта е подобрување на предметната програма „Образованието и медиумската култура“, подигање на свеста за значењето на медиумите кај младите луѓе.
Во проектот се вклучени проф. д-р Трајче Стојанов, проф. д-р Даниела Коцева, проф. д-р Јадранка Рунчева, а координатор на проектот е проф. д-р Кирил Барбареев.

Проект за медиумска писменост на Факултетот за образовни науки Во рамките на проектот за медиумска писменост на УСАИД, „Младите размислуваат“, ИКС и ИРЕКС, Факултетот за образовни науки започна со реализација на активностите ...

Photos from Факултет за образовни науки, УГД - Штип's post 25/10/2023

На 19 октомври на Факултетот за образовни науки гостин предавач како стручњак од пракса беше воспитувачката Викторија Спасева од ДГ„Рахилка Гонева“ од Свети Николе, која има долгогодишно искуство и е воспитувач за колегијална поддршка. Таа со студентите од студиската програма за воспитувачи од 7-ми семестар одржа методска активност и ги сподели своите искуства со студентите. Студентите добија одговори на многу важни прашања поврзани со нивната идна професија, за тоа: Што значи денес да се биде воспитувач/ка и кои се предизвиците со кои се соочуваат? Како учат малите деца? За хуманистичкиот модел на пристап кон децата, за методите на работа со предучилишните деца и за многу други прашања. Изразуваме благадорност до воспитувачката Викторија Спасева и до ДГ „Рахилка Гонева“ од Свети Николе за посветеноста и споделените искуства.

25/10/2023

На Факултетот за образовни науки, во вторник 31 октомври, предавања ќе одржат професори од Учителскиот факултет при Универзитетот во Загреб.
Вон. проф. д-р Јасна Кудек Мирошевиќ ќе одржи предавање на тема: Педагошко - дидактички пристапи кон инклузивното воспитание и образование.
Доц. д-р Златко Буквиќ ќе одржи предавање на тема: Стручна поддршка во образовната инклузија на децата со попреченост.

23/10/2023

На 30 и 31 октомври, на Факултетот за образовни науки, ќе се одржи состанок на уредници на списанија од областа на воспитанието и образованието. На состанокот ќе присуствуваат уредници на списанија од Хрватска, Србија, Босна и Херцеговина и од Македонија. Во рамки на овој собир уредниците ќе ги промовираат списанијата и ќе се одржи работен состанок за заедничка соработка и унапредување на состојбата на списанијата од регионот.

Photos from Факултет за образовни науки, УГД - Штип's post 05/10/2023

Факултетот за образовни науки го одбележа Светскиот ден на учителите со стручна трибина на тема: „Комуникација, партнерство и соработка меѓу образовните, културните и други институции“. На трибината покрај претставниците на Факултетот за образовни науки учествуваа и воспитувачи наставници и професори од детските градинки, основните и средните училишта.
„Нашата цел е да се интензивира соработката помеѓу науката и практиката. Имајќи го предвид фактот дека во нашиот град опстојуваат воспитно-образовни установи од различен ранг, почнувајќи од градинките, основните и средните училишта, и факултетот кој подготвува идни учители, и сакаме да го искористиме тој момент на заедничко опстојување и да ја збогатиме содржината на соработката помеѓу институциите.“

Photos from Факултет за образовни науки, УГД - Штип's post 03/10/2023

Денес на Факултетот за образовни науки беше одржан првиот академски час за студентите од студиските програми Одделенска настава, Предучилишно воспитување, Педагогија и Историја со археологија.
На првиот академски час свое обраќање имаше продеканот проф. д-р Даниела Коцева.
Студентите беа запознаени со можностите кои ги нуди факултетот и универзитетот.
Почитувани студенти ви посакуваме успешен почеток, остварете ги своите соништа!

26/09/2023
Photos from 'Goce Delcev' University - Stip (Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип)'s post 14/09/2023
06/09/2023

Универзитетот „Гоце Делчев“ - Штип врз основа на Еразмус+ универзитетски чартер бр. 256492-EPP-1-MK-EPPKA3-ECHE распишува Конкурс за Еразмус+ мобилности и тоа:
- Мобилности за студенти и
- Мобилности за вработени.

Повеќе информации на следниов линк:
https://www.ugd.edu.mk/index.php/studenti/soopshtenija/748-konkurs-erazmus

Photos from Факултет за образовни науки, УГД - Штип's post 02/09/2023

👥02.09.2023
🔎ДЕНЕС НА ФАКУЛТЕТОТ ЗА ОБРАЗОВНИ НАУКИ СЕ ОДРЖА ПРИЕМ НА СТУДЕНТИТЕ ЗАПИШАНИ НА ПРОГРАМАТА ЗА СТРУЧНО И ПРОФЕСИОНАЛНО УСОВРШУВАЊЕ ЗА СТЕКНУВАЊЕ НА ПЕДАГОШКО-ПСИХОЛОШКА И МЕТОДСКА ПОДГОТОВКА. 📖📕🖋
ВИ ПОСАКУВАМЕ СРЕЌНО И УСПЕШНО СТУДИРАЊЕ❗

18/08/2023

РАСПОРЕД НА ИСПИТИТЕ ВО СЕПТЕМВРИСКА ИСПИТНА СЕСИЈА 2023 НА ПРВ ЦИКЛУС СТУДИИ И ДОКВАЛИФИКАЦИЈА НА ФАКУЛТЕТОТ ЗА ОБРАЗОВНИ НАУКИ ВО ШТИП

fon.ugd.edu.mk

Want your school to be the top-listed School/college in Stip?

Click here to claim your Sponsored Listing.

Videos (show all)

Location

Website

fon.ugd.edu.mk/

Address


Кеј Маршал Тито
Stip
2000
Other Stip schools & colleges (show all)
Istip Hamidiye Medresesi Istip Hamidiye Medresesi
Straso Pincur
Stip

MEDRESEMIZDE YOL PARALARI,3 OYUN YEMEK,YATAKANE,KUTUPHANE VE BILGISAYAR ODASI,VE KITAPLAR BEDAVADIR

Malac Genijalac Stip Malac Genijalac Stip
Kuzman Josifov 2
Stip, 2000

Училиштето за Ментална аритметика Малац Генијалац (Malac

DSD - Sprachzentrum / Јазичен центар "DSD" DSD - Sprachzentrum / Јазичен центар "DSD"
Џемал Бједиќ бр. 19/2
Stip, 2000

Специјализиран центар за современа настава по германс

IQ UP - Shtip IQ UP - Shtip
Ulica General Mihajlo Apostolski Br. 3
Stip, 2000

Со IQ Up! ги воведуваме децата во магичниот свет на наука

Факултет за Информатика - УГД-Штип Факултет за Информатика - УГД-Штип
Крсте Мисирков бр. 10
Stip, 2000

Факултет за информатика - УГД, препознај ја својата иднина

Електротехнички Факултет- Штип Електротехнички Факултет- Штип
Goce Delcev 98
Stip, 2000

ЕТФ е високо образовна установа, која нуди две студиски програми на прв и четири на втор циклус

Edukativen centar Smart and happy kids Edukativen centar Smart and happy kids
Иво Лола Рибар 34
Stip

Целодневен престој за деца од 5 до 11 години

Masinski fakultet - Stip / Faculty of Mechanical Engineering - Stip Masinski fakultet - Stip / Faculty of Mechanical Engineering - Stip
Bulevar Goce Delchev
Stip

Машински факултет - Можност за студирање на студиските програми: Мехатроника/Машинско инженерство

Meerkat Education Meerkat Education
Borko Levata 1
Stip, 2000

Добредојдовте во Meerkat Education каде детската креативност оживува! 💻 🎓

Економски Факултет, УГД - Штип Економски Факултет, УГД - Штип
General Mihajlo Apostolski 32
Stip, 2101

Официјална Фејсбук страница на Економски факултет Штип

Локално координативно тело за заштита од дискриминација - Општина Штип Локално координативно тело за заштита од дискриминација - Општина Штип
Stip

„Заштита од дискриминација на локално ниво“