Факултет за природни и технички науки, Универзитет „Гоце Делчев“ Штип

Официјална страна на Факултетот за природни и технички науки

Operating as usual

Photos from Факултет за природни и технички науки, Универзитет „Гоце Делчев“ Штип's post 07/12/2023

Факултетот за природни и технички науки е коорганизатор на 20th International Conference Man and Working Environment која се одржува на 7-8 декември 2023 година во Ниш, Србија.
Проф. д-р Дејан Мираковски имаше пленарно предавање, а свое обраќање имаше и проф. д-р Марија Хаџи-Николова.

Пријавување на испити во Декемвриска (дополнителна) испитна сесија 2023 година за прв циклус на студии - Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип 06/12/2023

Пријавување на испити во Декемвриска (дополнителна) испитна сесија 2023 година за прв циклус на студии - Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип Се информираат студентите од прв циклус на студии дека термините за реализација на испити во Декемвриска (дополнителна) испитна сесија 2023 година се: – Пријавување ...

Прв академски час на трет циклус студии за 2023/2024 г. - Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип 28/11/2023

Започна академската година за Трет циклус на студии на УГД

Прв академски час на трет циклус студии за 2023/2024 г. - Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип Првиот академски час на трет циклус студии се одржа во сабота, 25 ноември 2023 г., во свечената сала на Кампус 2. На трет циклус студии на студиските програми на Универзи...

Photos from Факултет за природни и технички науки, Универзитет „Гоце Делчев“ Штип's post 26/11/2023

На ден 24.11.2023 год. дел од студентите на студиската програма Индустриска логистика од III и IV год., при Факултетот за природни и технички науки, реализираа посета во компанијата QUEHENBERGER logistics во Скопје.
Голема благодарност за гостопримството до сите вработени во QUEHENBERGER logistics, а посебно до Влатко Бежовски, Трајан Ангелов и Ванчо Ангелов кои несебично помогнаа оваа посета да се релизира.

Истражувања: УГД најдигитализиран универзитет - почнуваат дебатите за дигитализација на високообразовните институции - Универзитет „Г 24/11/2023

Истражувања: УГД најдигитализиран универзитет - почнуваат дебатите за дигитализација на високообразовните институции - Универзитет „Г Студентите и универзитетските професори од Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип денес дебатираа на тема „Дигитализација на образованието“. Ректорот на УГД – Шти...

17/11/2023

Факултетот за природни и технички науки на 16 ноември 2023 година беше домаќин на тренинг за подготовка на План за квалитет на амбиентен воздух.

Timeline photos 17/11/2023

🎓 Честит Меѓународен ден на студентите!
Во оваа посебна пригода, сакаме да упатиме искрени честитки до сите наши студенти!
Универзитетот Гоце Делчев e посветен на создавање можности за студентите, обезбедувајќи сеопфатно образовно искуство.

Од она што со студентите го постигнавме заедно досега, издвојуваме:
🔹 Целосно автономно управување на студентите со универзитетските студентски организации: Бидејќи гласот на младите е важен, Универзитетот дава овластување студентите активно да го обликуваат своето универзитетско искуство преку иницијативи предводени од студенти.
🔹 Стипендии за извонредност и инклузија: #УГД верува во препознавање и негување таленти, преку нудење стипендии за најдобрите студенти и оние од ранливи средини, обезбедувајќи образование кое е достапно за сите.
🔹 Пристап до бесплатно дополнително образование: Нашите студенти можат да унапредат своето знаење надвор од предавалните, преку учество во работилници, конференции, проекти и настани. Бидејќи растот нема граници, УГД го создаде Тренинг центарот за дополнително образование на студентите!
🔹 Глобални можности со програмата Еразмус +: Светот е на чекор од нашите студенти преку една од најразвиените Еразмус + програми, која дава можности за патувања и меѓународни искуства на студирање во странство.
🔹 Принцип на работа „Студентот секогаш на прво место“: Успехот на студентите е наш приоритет. УГД е посветен на создавање академска средина каде младите можат да напредуваат. Нашите професори се достапни, а ресурсите на располагање за употреба од страна на младите. Го креираме „Makers Space“ како место каде идеите на студените може да станат реалност.
🔹 Континуирано подобрување за квалитетен студентски живот: Нашата посветеност не завршува тука. УГД посветено ќе работи на подобрување на квалитетот на студентскиот живот на кампусите, обезбедувајќи погодна средина за учење и развој.
🚀 Како идни креатори на вредности во нашето општество, го охрабруваме секој од вас да биде проактивен, да бара знаење и да се бори за своите права. Вашето образование не е привилегија, туку моќна алатка за обликување на подобра иднина за себе, државата и светот.

🌟 Да ги охрабруваме и славиме достигнувањата на нашите студенти, за да очекуваме иднина исполнета со успех, знаење и позитивни промени!
#УГД #студенти #образование #ИзбериМудроДелувајХрабро

Photos from Општина Струмица's post 15/11/2023
Photos from Агенција за катастар на недвижности на Република Северна Македонија's post 15/11/2023
Photos from Факултет за природни и технички науки, Универзитет „Гоце Делчев“ Штип's post 11/11/2023

На ден 10.11.2023 год. дел од студентите на студиските програми Рударство, Геологија и Индустриска Логистика при Факултетот за природни и технички науки, реализираа теренска настава во Мермерниот комбинат АД - Прилеп. Најпрво се посети површинскиот коп на наоѓалиштето на мермер Сивец каде активно се врши геолошко истражување и експлоатација на мермерни блокови. Студентите имаа можност да се запознаат со геолошките карактеристики на наоѓалиштето, како и со начинот и постапката на сечење на квалитетните мермерни блокови и нивниот транспорт, складирање и проценка на квалитет. Одблизу се запознаа со процесот на планирање на производство на дневно, месечно и годишно ниво на копот.
Теренската настава заврши со посета на фабриката каде се врши понатамошна преработка на мермерните блокови, односно нивно сечење на плочи со дебелина од 2 и 3 cm, како и добивање на финални меремрни плочи со содветни димензии согласно нарачките на купците. Студентите се запозна со машините за преработка на мермерни плочи кои се главно роботизирани, како и процесот на примање на нарачки, производство, складирање и достава на мермерните блокови или финалните производи од мермер.
Голема благодарност за гостопримството до сите вработени во Мермерниот комбинат АД Прилеп, а посебно до Мице Тракалевски дип. инж. геолог и Коле Илијевски дип. инж. геолог.

Photos from Факултет за природни и технички науки, Универзитет „Гоце Делчев“ Штип's post 10/11/2023

Универзитетот „Гоце Делчев“ го одбележа Денот на науката, 10 ноември, со доделување на признанија на професорите со највисоки научни достигнувања.
Од Факултетот за природни и технички науки признанија добија проф. д-р Афродита Зенделска и проф. д-р Тена Шијакова Иванова.

Photos from Факултет за природни и технички науки, Универзитет „Гоце Делчев“ Штип's post 09/11/2023

Студентите од Факултетот за природни и технички науки, Дизајн на ентериер и мебел како дел од практичната работа ја посетија архитектонската изложба „Иднината како проект | Доксијадис во Скопје“ во Музеј на современа уметност со кустос водич Бојана Јанева, а исто така и присуствуваа на предавањето на Давид Кусума на тема "Developing New Materials and Technologies to Maximize User Benefit" при Интернационалниот Балкански Универзитет во Скопје на ден 06.11.2023.

Photos from Факултет за природни и технички науки, Универзитет „Гоце Делчев“ Штип's post 09/11/2023

Студентите од втора, трета и четврта година на студиската програма Дизајн на ентериер и мебел реализираа работилница насловена "Еко композиција".

Признание за успешно раководење со Националниот совет за високо образование и научноистражувачка дејност за проф. д-р Тодор Серафимовс 09/11/2023

Во рамките на министерската конференција за квалитет на високото образование, министерот за образование и наука Јетон Шаќири му додели Плакета – признание за успешно раководење со Националниот совет за високо образование и научноистражувачка дејност на проф. д-р Тодор Серафимовки од Факултетот за природни и технички науки при УГД.

Признание за успешно раководење со Националниот совет за високо образование и научноистражувачка дејност за проф. д-р Тодор Серафимовс Во рамките на министерската конференција за квалитет на високото образование, министерот за образование и наука Јетон Шаќири му додели Плакета – признание за усп....

НОВА ПЛАТФОРМА ЗА СОРАБОТКА – СЕ ЗАСИЛУВА ВРСКАТА МЕЃУ НАУКАТА И БИЗНИСОТ 02/11/2023

https://faktor.mk/nova-platforma-za-sorabotka--se-zasiluva-vrskata-megju-naukata-i-biznisot

НОВА ПЛАТФОРМА ЗА СОРАБОТКА – СЕ ЗАСИЛУВА ВРСКАТА МЕЃУ НАУКАТА И БИЗНИСОТ Стопанската комора на Северна Македонија и Универзитетот „Гоце Делчев“ - Штип (УГД) започнуваат нова, иновативна соработка со цел да ја поддржат и олеснат интегра....

01/11/2023
Career Transition Support North Macedonia | World University Service 21/10/2023

Почитувани студенти,
На линкот можете да добиете информации во однос на можноста која им се нуди на студентите од прв и втор циклус на студии за добивање финансиски средства при реализација на нивната пракса.
https://www.wusgermany.de/en/international-projects/career-transition-support-north-macedonia?fbclid=IwAR1Ktc_5whw9rrMGwFTwDemWDhGgcJB9Vcj_z4ctvLLieO6C9fNr0bmkRHQ

Career Transition Support North Macedonia | World University Service World University Service (WUS) in cooperation with the German state of North-Rhine Westfalia announces an internship grant to support the transition from study to work.

Photos from Факултет за природни и технички науки, Универзитет „Гоце Делчев“ Штип's post 19/10/2023

На вториот ден од 11-тата меѓународната конференција "Комунални услуги во паметните градови" во организација на АДКОМ и МЖСПП во панел дискусија беа вклучени проф. д-р Афродита Зенделска и проф д-р Николинка Донева, кои со своите дискусии придонесоа за поврзување на научните и практичните знаења при управување со отпад.

18/10/2023

Почитувани студенти,

Во петок (27.10.2023) во 10 часот ве очекуваме да дојдете на една креативна работилница на која ќе може да научите како да ги подготвите вашето CV, мотивационо писмо и да се подготвите за интервју за работа.

Во прилог е линкот на кој може да се регистрирате:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe_PgpxIDk25g4iUoy1YSqz-EvCdClToDGSOHaM4Y0bQK9USA/viewform?fbclid=IwAR1s8_YFDGh6Mx3jWcdiWiWRjodffR1ZhwvUFdQJeJaKUoz1n_VKpYZj03c

Photos from Факултет за природни и технички науки, Универзитет „Гоце Делчев“ Штип's post 18/10/2023

Деканот на Факултетот за природни и технички науки проф. д-р Ѓорѓи Димов и проф. д-р Соња Лепиткова денес беа панелисти на 11-тата меѓународна конференција "Комунални услуги во паметните градови" во организација на АДКОМ и Министерство за животна средина и просторно планирање.

Photos from Факултет за природни и технички науки, Универзитет „Гоце Делчев“ Штип's post 10/10/2023

ПОДЕКС - ПОВЕКС 2023
XIV-то стручно советувење со меѓународно учество од областа на подземната и површинската експлоатација на минерални суровини успешно заврши и оваа година.
Беа презентирани многу трудови, имаше учесници од повеќе држави, присутните се стекнаа со нови знаења и познанства кои особено се значајни за нашите студенти.

Пријавување на испити во Октомвриска (дополнителна) испитна сесија 2023 година за прв циклус студии 10/10/2023

Почитувани студенти,
Факултет за природни и технички науки, Универзитет „Гоце Делчев“ Штип организира Октомвриска испитна сесија за студентите од прв циклус на студии.

Пријавување на испити во Октомвриска (дополнителна) испитна сесија 2023 година за прв циклус студии Контакт Соопштенија Академски календар Е-Пошта за студенти E-индекс за студенти Вработени

07/10/2023
Photos from КТВ-телевизија's post 06/10/2023

Дел од работните акции на тимот на AMBICON.UGD и кадарот на Факултет за природни и технички науки за проектот „Справување со загадувањето на воздухот“.

КОНКУРС за доделување 2 стипендии за студентите на Факултетот за природни и технички науки - Штип 02/10/2023

Почитувани студенти,
ЕСМ и оваа година доделува две стипендии за редовни студенити запишани на прв циклус студии по првпат, во прв или трет семестар во учебната 2022/2023 година.
Повеќе информации ќе најдете на следниот линк:

КОНКУРС за доделување 2 стипендии за студентите на Факултетот за природни и технички науки - Штип КОНКУРС за доделување 2 стипендии за студентите на Факултетот за природни и технички науки - Штип (.pdf)

01/10/2023

📍ИНФО за Презентација на делови и согледувања од нацрт верзијата на Стратегијата за геолошки истражувања и одржливо искористување на минералните суровини на Република С. Македонија, 2025-2045.
🗓Втората работилница се одржува на 03.10.2023 (вторник) во
🏢Македонската Академија на Науките и Уметностите-МАНУ (Свечена сала)
⏰️10:00 - 14:00 часот.
🕵ДИЖС ќе учествува со свој претставник.
📸Агенда👇

29/09/2023

Почитувани бруцоши на Факултетот за природни и технички науки,
Со задоволство Ве покануваме на
- Првиот академски час на 02.10.2023 година и на
- Информативниот час на 05.10.2023 година
за да се запознаеме и да ги добиете потребните информации коишто ќе бидат неопходни за Вашето студирање.
Ве очекуваме!

Распоред на часови зимски семестар 2023/2024 28/09/2023

https://fptn.ugd.edu.mk/index.php/mk/soopshtenija/48-raspored-zimski-semestar-23-24
Почитувани студенти,
објавен е распоредот на часови за зимскиот (непарен) семестар за учебната 2023/2024 година.

Распоред на часови зимски семестар 2023/2024 Ана ПетровскаТел: +389 32 550 050E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. Адреса: ул. „Гоце Делчев“ бр.89Пош. фах 201, Штип -...

Продолжен рок за уписот на непарен семестар во учебна 2023/2024 28/09/2023

Почитувани студенти,
би сакале да Ве информираме дека уписот на прв циклус студии во непарен семестар во учебна 2023/2024 година ќе се продолжи до 10.10.2023 година. Студентите кои веќе имаат услов за повисока студиска година, запишуваат апсолвентски семестар или запишуваат година по втор или повисок пат може да го сторат тоа без влијание на тековната сесија. Ваш Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип

Продолжен рок за уписот на непарен семестар во учебна 2023/2024 Контакт Соопштенија Академски календар Е-Пошта за студенти E-индекс за студенти Вработени

Photos from Факултет за природни и технички науки, Универзитет „Гоце Делчев“ Штип's post 24/09/2023

На 22.09.2023 год. дел од студентите на студиските програми за Рударство и Геологија, при Факултетот за природни и технички науки, реализираа теренска настава во Рудниците за јаглен "Суводол" и “Брод Гнеотино” – РЕК Битола. Најпрвин се запознаа со мерките за безбедност и здравје при работа, кон кои се придржуваа во текот на посетата. Имаа можност да ја видат геолошката градба на теренот, што е посебно впечатливо во Рудникот “Брод Гнеотино” каде многу јасно можат да се забележат слоевите од јаглен, песок, глина, чакал итн. Имаа можност практично да се запознаат со начинот и постапката за ископување на јаловинскиот слој и негово складирање на соодветно одлагалиште. Исто така, студентите имаа можност практично да видат на кој начин се врши откопување, транспорт и одлагање на јагленот во непосредна близина на термоелектраната.
Одблизу ја видоа целокупната главна и помошна механизација, која се користи во процесот за површинска експлоатација на јаглен и подготовка на истиот за согорување во термоелектраната. Теренската настава заврши со добивање на Монографија за 40 години постоење на РЕК Битола и друг рекламен материјал, а потоа го напуштивме РЕК Битола збогатени со дополнителни практични знаења.
Теренската настава беше организирана и реализирана од проф. д-р Стојанче Мијалковски - продекан и доц. д-р Лазар Ѓоргиев, со цел да се објаснат практични работи од предметите по рударство и геологија.
Голема благодарност за гостопримството до сите вработени во РЕК Битола, а посебно до Марија Манева дипл.инж.геол. и Љупчо Јанковски дипл.руд.инж. кои издвоија време за да бидат со нас во текот на теренската настава и не запознаа со работењето на комбинатот РЕК Битола.

Photos from UNDP MK's post 20/09/2023
14/09/2023

Почитувани студенти,
По повод отворениот конкурс за Еразмус+ мобилности за студии и пракса, одделението за меѓународна соработка организира информативна сесија за можностите кои ги нуди оваа програма.
Сесијата е закажана за 22 септември (петок) со почеток во 11 часот.
Вашето присуство може да го резервирате на следниот линк: https://shorturl.at/hyGM4

Photos from 'Goce Delcev' University - Stip (Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип)'s post 12/09/2023
Let the science show us the way forward in dealing with air pollution - Clean Air Day calls for urgent action | United Nations Development Programme 07/09/2023

Sometimes the air pollution is worse indoors, than outdoors, says in the interview for UNDP, Professor Dejan Mirakovski, rector of the 'Goce Delcev' University - Stip (Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип)
On this , UNDP reaffirms its commitment for scaling up the actions against air pollution.
With the continuous help from Sweden Embassy of Sweden in Skopje, in partnership with Министерство за животна средина и ПП / Ministria e Mjedisit Jetësor dhe PH, the experts from the laboratory AMBICON.UGD will make source appointment study about the pollution in Gostivar, Kavadarci, Struga, Strumica and Kumanovo.

Read up on the interview with Dejan Mirakovski about the challenges of tackling air pollution:

Let the science show us the way forward in dealing with air pollution - Clean Air Day calls for urgent action | United Nations Development Programme Home North Macedonia Let the science show us the way forward in dealing with air pollution - Clean Air Day calls for urgent action Let the science show us the way forward in dealing with air pollution - Clean Air Day calls for urgent action September 7, 2023 Sometimes the air pollution is worse indo...

06/09/2023

Почитувани студенти,
Универзитетот „Гоце Делчев“ - Штип врз основа на Еразмус+ универзитетски чартер бр. 256492-EPP-1-MK-EPPKA3-ECHE распишува Конкурс за Еразмус+ мобилности за студенти.
Конкурсот е отворен за:
- 15 студентски мобилности за студии (летен семестар 2023/2024).
- 12 студентски мобилности за пракса.
Право на пријавување имаат редовно запишаните студенти на додипломски студии (прв циклус студии) со запишан најмалку трет семестар, како и студенти на втор и на трет циклус студии.
Повеќе инфо 👇
https://life.ugd.edu.mk/index.php/konkursi/konkurs-erazmus

Want your school to be the top-listed School/college in Stip?

Click here to claim your Sponsored Listing.

Location

Telephone

Address


Goce Delcev 89
Stip
2000

Opening Hours

Monday 08:00 - 16:00
Tuesday 08:00 - 16:00
Wednesday 08:00 - 16:00
Thursday 08:00 - 16:00
Friday 08:00 - 16:00
Other Colleges & Universities in Stip (show all)
Факултет за Информатика - УГД-Штип Факултет за Информатика - УГД-Штип
Крсте Мисирков бр. 10
Stip, 2000

Факултет за информатика - УГД, препознај ја својата иднина

Sas5s5a5cscs Sas5s5a5cscs
Stip, 2000

Masinski fakultet - Stip / Faculty of Mechanical Engineering - Stip Masinski fakultet - Stip / Faculty of Mechanical Engineering - Stip
Bulevar Goce Delchev
Stip

Машински факултет - Можност за студирање на студиските програми: Мехатроника/Машинско инженерство

Економски Факултет, УГД - Штип Економски Факултет, УГД - Штип
General Mihajlo Apostolski 32
Stip, 2101

Официјална Фејсбук страница на Економски факултет Штип

Tablet PC Tablet PC
Risto Stojkov 14/7
Stip, 2000

Tablet PC's http://table-t-pc.blogspot.com/

Sata Makedonya Eğitim Koçluğu Sata Makedonya Eğitim Koçluğu
Ulica Leninova Broj 17
Stip, 2000

LİSE DİPLOMANIZ İLE İSTEDİĞİNİZ BÖLÜME KAYIT OLMA İMKANI ! MEZUN OLDUGUNUZDA TÜM AVRUPA'

UGD, Filmska Akademija UGD, Filmska Akademija
Stip, 2000

Filmska Akademija -Filmska Rezija -Filmska Produkcija -Filmska Muzika

Филолошки факултет, УГД - Штип Филолошки факултет, УГД - Штип
Улица „Крсте Мисирков“ бр. 10-А
Stip, 201