Економски Факултет, УГД - Штип

Официјална Фејсбук страница на Економски факултет Штип

Официјална Фејсбук страница на Економскиот Факултет - Штип со цел да се излезе во пресрет на очекувањата и потребите на новите генерации.
Студиски насоки на прв циклус студии:
1. Менаџмент и маркетинг
2. Сметководство и ревизија
3. Финансии
4. Бизнис економија
Факултетот нуди и студии на втор и трет циклус.
Повеќе информации се достапни на: https://ef.ugd.edu.mk/index.php/mk/

Operating as usual

Предавање од проектот „Студентите учат од бизнисот“, соработка на УГД и Стопанска комора 12/04/2024

На 'Goce Delcev' University - Stip (Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип) се одржа едно од серијата предавања на врвни менаџери и претставници на бизнис секторот во рамки на проектот "Студентите учат од бизнисот", што УГД и Центарот за кариера го спроведува заедно со Стопанска комора на Северна Македонија Economic Chamber of North Macedonia.

Наш гостин беше еден од најдобрите млади македонски менаџери Анатол Кутрески, извршен директор на компанијата #Пекабеско.
Следуваат многу гостувања, посети на компании, работилници, конференции, отворени денови и други практични активности за нашите студенти.

За нас како Универзитет квалитетот на академското образование е врвен приоритет, но истовремено практичната настава за студентите е основа за поголема вработливост и поголема конкурентност на пазарот на труд.

Предавање од проектот „Студентите учат од бизнисот“, соработка на УГД и Стопанска комора Економскиот факултет на УГД организираше уште едно од серијата предавања во соработка со Стопанската комора на РСМ. Овие предавања се во рамките на проектот ...

09/04/2024

Почитувани студенти,

Ве покануваме на Мастерклас со Анатол Кутревски, овој четврток од 12 часот во Свечена сала на Правен факултет.

Ве очекуваме!

#УГД

#УГД и Стопанска Комора на Македонија заеднички организираат кампања „Студентите учат од бизнисот“, во која ќе се реализираат серија настани од кои студентите на #УГД ќе може да научат и видат многу повеќе во пракса.

Првиот настан е резервиран за четврток (11.04.2024) во 12 часот во Свечена сала на Правен факултет каде ќе се одржи Мастерклас со Анатол Кутревски, на кој сте поканети сите.

Анатол Кутревски е втор извршен директор на „Пекабеско“ АД Скопје и член на Управниот одбор како и на Собранието на Стопанската комора на Северна Македонија.

За повеќе информации може да го посетите следниот линк: https://www.ugd.edu.mk/blog/nastani/studentite-uchat-od-biznisot-uspeshni-biznismeni-ke-odrzhat-predavanja-za-studentite-na-ugd/

#УГД #Студенти #ПрактичнаНастава #Мастерклас

05/04/2024

Постојат голем број на причини зошто #УГД беше изборот за високообразовна инстутиција која помогна во патот до успехот, раскажува Ангела дипломиран економист. Како најзначајни причини ги издвојува меѓународно признатата диплома како и Е-Индекс.

„УГД како високообразовна и научна институција, ги следи и учествува во реформите, со постојано осовременување на постоечките и акредитирање на нови студиски програми, ги подготвува студентите за иднината која веќе ја живееме“ – вели Ангела.

За повеќе информации за можностите кои ги нуди УГД, посетете ја нашата веб страна www.ugd.edu.mk/

#УГД #ВисокоОбразование #Студенти #ИзбериМудроДелувајХрабро #Студирање #Образование

Photos from Економски Факултет, УГД - Штип's post 01/04/2024

Економски факултет на #УГД во текот на претходната недела ги додели дипломите на студентите на прв и втор циклус на студии.

Честитки! Допрва доаѓа вашето време во кое ќе блеснете во полн сјај и време на остварување на соништата.

#УГД #економскифакултет #дипломи

Photos from CEFE Macedonia - ЦЕФЕ Македонија's post 28/03/2024

Учество на Економски факултет при #УГД, со дводневна работилница за финансиска писменост МИКРО БИЗНИС ИГРИ, организирана и реализирана од Проф. д-р. Марија Гогова Самоников и асс. М-р Мила Митрева од катедра Финансии.

#УГД #економскифакултет #финансии

Photos from Економски Факултет, УГД - Штип's post 26/03/2024

Центарот за кариера и развој при #УГД заеднички со Прокредит Банка како поддржувач одржаа предавање и работилница на 25.03.2024 во просториите на Економски факултет.

Темата беше ESG моделот на работење и влијанието на банките врз општествата. Опфатени беа теми кои се однесуваа на важноста и влијанието на банките во посредувањето, координирањето и управувањето со акцент на импактот врз животната средина, општественото однесување и корпоративниот сектор. Согласно тековните, а и планираните финансиски регулативи работилниците им овозможија на присутните студенти самостојно да проценуваат и донесуваат одлуки за доделување кредити по ESG стандарди.

Предавач беше Добринка Стефанова Ѓоргиева, претставник од Прокредит
банка.

#УГД #ЕкономскиФакултет #ЦентарЗаКариераИРазвој #Пракса #Студенти #ВисокоОбразование

25/03/2024

Почитувани студенти,
На 28.03.2024 со почеток во 13:00 часот, во Свечената сала на Економски факултет, деканот на Економски факултет, Проф. д-р Оливера Ѓоргиева-Трајковска, свечено ќе ги додели дипломите на студентите на прв и втор циклус на студии.

21/03/2024

Почитувани студенти,
Центарот за кариера при УГД и Прокредит банка организираат предавање и работилница на тема Влијание на банките во општеството.
Настанот ќе се одржи на 25.03.2024, со почеток во 12:00 часот, во предавална 8 на Економски факултет.
Поканети се сите студенти од општествените науки!

06/03/2024

Почитувани студенти,

Здружението за внатрешни ревизори (IIA) во Северна Македонија член на IIA Global и на Европската конфедерација на институти на внатрешни ревизори, нуди бесплатни членства на студентите од УГД, обезбедувајќи ви пристап до непроценливи ресурси, можности за поврзување и иницијативи за професионален развој.
Со тоа што ќе станете членови во Здружението за внатрешни ревизори, ќе добиете пристап до:
Сеопфатни образовни ресурси: Здружението нуди многубројни едукативни материјали, вклучително и водечки публикации во индустријата, истражувачки извештаи и модули за онлајн учење, дизајнирани да го подобрат вашето разбирање за принципите и практиките на внатрешната ревизија.
Можности за поврзување: членството во Здружението ќе ви овозможи пристап до разновидна мрежа на индустриски професионалци, нудејќи ви можности за поврзување со врсниците, менторите и потенцијалните работодавци во областа на внатрешната ревизија.
Иницијативи за професионален развој: преку членството во Здружението ќе имате можност да учествувате на работилници, семинари и програми за обука насочени кон развивање на вашите вештини и подобрување на вашите кариерни планови во внатрешната ревизија.

За сите кои сакате да ја искористите оваа можност, за подетални информации и за тоа како да се запишете, може да пишете на маилот: [email protected] .

Photos from Економски Факултет, УГД - Штип's post 20/02/2024

Во организација на Економски факултет при Универзитет "Гоце Делчев" Штип, Проф. д-р. Марија Гогова Самоников и асистент Мила Митрева од катедра Финансии во соработка со ЦЕФЕ Македонија на 19.02.2024 и 20.02.2024 успешно ја реализираа дводневната работилница за финансиска писменост МИКРО БИЗНИС ИГРИ кои што се дел од проектот FinYes - „Финансиска писменост за млади претприемачи“. Преку оваа работилница нашите студенти:
-разбраа што значи претприемачки да се размислува;
-се запознаа со предизвиците и можностите на микро претпријатијата;
-ги разбраа основните сметководствени и контролни принципи;
-ја разбраа врската помеѓу институциите за микрофинансирање, пазарната динамика, конкурентноста и клиентите;
-jа осознаа примената на финансиското знаење!

Photos from Економски Факултет, УГД - Штип's post 17/02/2024

"СТУДЕНТИТЕ УЧАТ ОД БИЗНИСОТ"
Студентите на Економски факултет при УГД - Штип ја посетија Стопанската комора на Македонија како најголема бизнис асоцијација.
Тие се запознаа со работата на оваа институција во која членуваат најголем број на компании во земјата.
Тие учествуваа на трибината на која еминентни претставници на бизнис секторот дискутираа за состојбите во бизнисот и македонската економија.
Бизнисот едногласно посочи дека младите луѓе треба да бидат моторот на идниот развој на државата и дека тие се целосно подготвени да соработуваат со Универзитетите со цел младите луѓе да стекнат практични вештини и претприемничко знаење кое подоцна ќе го искористат за вработување во приватниот сектор и отворање на сопствени бизнисот.
Со оваа активност Универзитетот Гоце Делчев го започнува проектот "Студентите учат од бизнисот" преку кој студентите ќе можат во текот на своите студии да учат од бизнисот и преку практична работа да се стекнат со знаење со цел поголема вработливост после завршување на своите студии.

15/02/2024

Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип врз основа на Еразмус+ универзитетски распишува Конкурс за Еразмус+ мобилности и тоа за:
Мобилности за студенти
Конкурсот е отворен за:
– 11 студентски мобилности за студии (летен семестар 2023/2024 г.);
– 8 студентски мобилности за пракса

Најди го целосниот конкурс на www.ugd.edu.mk во делот на конкурси и пријави се!

12/02/2024

Call for Scholarships at the Florida Atlantic University 2024-2025

Attention "Goce Delchev" University graduates and students! Take advantage of this scholarship opportunity, which covers 70% of the tuition fee. Please note that the deadline to apply is **March 03rd**.

IBS Americas is pleased to announce that is now accepting applications for scholarships at the Florida Atlantic University! The scholarships are designed to support talented and driven students who want to improve their skills and knowledge in areas related to management, communication, innovation, marketing, and finance. We aim to create opportunities and expand horizons by offering an international experience.

How to apply

Access the Florida Atlantic University program page, select your preferred course, and click 'Apply for a Scholarship’.
Use the promotional code UNIA.SCHOLARSHIP.70 for the chance to get the exclusive 70% scholarship.
After reviewing your application, the Scholarship Advisor will contact you to ensure that all required documents are sent.
Scholarship recipients will be notified within 5 business days.
Registration to participate in the selection process is free and 100% online.

Requirements - to apply you must:

– Be at least 18 years old
– Be a current graduate or undergraduate student
– Have completed at least the 4th semester of your degree by the month of travel (applications are open regardless of your current semester)
– Possess at least an intermediate level of English proficiency

You can choose one of the following courses:

Innovation Management in the Digital Economy
Maximizing Value: Strategic Investment Decisions Through M&A and Stock Market Analysis
Programs features:

– Classes entirely in English.
– Short-term courses on-site, 3 weeks in January or July
– Business English module included in all courses.
– Classes with professors from the university, with great executive experience.
– Wide possibility of International Networking with students from different parts of the world.
– Experience American lifestyle and tourism attractions.

Hope to see you at the Florida Atlantic University!

12/02/2024

Почитувани студенти,
На 19.02 и 20.02 во предавална 1 на Економски факултет, од 09:00-15:00, ќе се одржи работилница за финансиска писменост.
Целта на оваа работилница се одвива преку методот на искуствено учење и претставува практична симулација на микро бизнис игри каде учесниците ги учат основните финансиски поими, преку игра.
Сите заинтересирани можете да се пријавите на следниот линк: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdd1cHIsJNW561kYgTzXa2rarKnWjiLgC8Q6vAKuGLWOjeTpQ/viewform

Photos from Економски Факултет, УГД - Штип's post 08/02/2024

Почитувани студенти,
Клуб на оратори УГД "Rostra Vetera" и годинава продолжува со циклусот обуки за јавно говорење, беседништво и дебата, кои ќе се реализираат во месеците февруари и март 2024 година, како подготовки за Ораторската вечер.

🗓️ Рок за пријавување е продолжен и трае до 15-ти февруари 2024.

Photos from Економски Факултет, УГД - Штип's post 06/02/2024

Економски факултет - Штип потпиша меморандум за соработка со Економски факултет во Бања Лука.
Воедно, во рамки на дводневната посета во Бања Лука, Проректорот за инвестиции и развој на УГД, проф. д-р Дарко Лазаров заедно со Деканот, проф. д-р Оливера Ѓоргиева-Трајковска и продеканите, проф. д-р Весна Георгиева Свртинов и проф. д-р Емилија Митева-Кацарски, учествуваа на прославата на денот на Факултетот во Бања Лука и остварија повеќе работни средби со Декани, продекани и професори од повеќе Економски факултети од регионот во насока на продлабочување на соработката преку размена на студенти, заеднички проекти, организирање на заеднички конференции и други настани.

Photos from Економски Факултет, УГД - Штип's post 21/12/2023

Денес пред студентите на Економски факултет беше одржано предавање на тема "Улогата и значењето на Царинската управа на Република Северна Македонија", од страна на директорот на Царинската управа, Стефан Богоев и помошник директорот на секторот за меѓународна соработка и европска интеграција, проекти и стратешко планирање, Златко Ветеровски. Студентите имаа можност да ги продлабочат своите знаења во врска со тоа како Царинската управа делува како ефикасен сервис за граѓаните и бизнис заедницата, како ги следи трендовите на дигитализација и кои проекти ги превзема во насока на олеснување на трговијата и модернизирање на царинското работење.

Photos from Економски Факултет, УГД - Штип's post 19/12/2023

❤️

Photos from Економски Факултет, УГД - Штип's post 19/12/2023

Во рамки на Центарот за кариера и развој на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип, студентите од Економскиот факултет кои слушаат предавања и вежби по предметите Основи на сметководство и Управувачко сметководство под менторство на
Проф. д-р Благица Колева, денес беа во организирана посета на компанија за сметководствени услуги и финансиски консалатинг „Смарт Консалтинг“ од Штип.
Целта на посетата беше студентите да се запознаат со дел од тековните работни активности на сметководителите и обврски во консалтингот, презентација и анализа за изготвување на сетот на финансиски извештаи, посветеноста во сметководствената професија, како и со современите предизвици и потреби на општеството за создавање на сметководители и ревизори на иднината.
Економскиот факултет останува посветен на поврзување на теоретскиот дел од наставата со практиката и ја охрабрува соработката со бизнис секторот.
Благодарност за презентацијата од страна на овластените лиценцирани сметководители во „Смарт Консалтинг“ дооел Штип.

18/12/2023

Почитувани студенти,
на ден 21.12.(четврток), со почеток во 11 часот, ќе се одржи предавање на тема "Улогата и значењето на Царинската управа на Република Северна Македонија", од страна на директорот на Царинската управа како и помошник директорот на Секторот за меѓународна соработка и европска интеграција, проекти и стратешко планирање. Го очекуваме Вашето присуство.

Photos from Економски Факултет, УГД - Штип's post 16/12/2023

Економски факултет - Штип потпиша меморандум за соработка со Економски факултет - Крагуевац.
Со ова продолжува процесот на интернационализација и регионално вмрежување на Факултетот.
Воедно, во рамки на дводневната посета во Крагуевац, Проректорот за инвестиции и развој на УГД, проф. д-р Дарко Лазаров заедно со Деканот, проф. д-р Оливера Ѓоргиева-Трајковска и продеканите, проф. д-р Весна Георгиева Свртинов и проф. д-р Емилија Митева-Кацарски, учествуваа на прославата на денот на Факултетот во Крагуевац и остварија повеќе работни средби со Деканите на Економските факултети од Ниш, Бања Лука, Белград и Сараево. На средбите беше разговарано за конкретни можности за заедничко учество на проекти и зголемување на регионалната соработка.

Photos from Економски Факултет, УГД - Штип's post 01/12/2023

Благодарница за Економски Факултет, УГД - Штип, Факултет за туризам и бизнис логистика - УГД и плакета за 'Goce Delcev' University - Stip (Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип) од -
Centar za razvoj na Jugoistocen region за соработката. Честитки за јубилејот!

Photos from Економски Факултет, УГД - Штип's post 28/11/2023

Успешно завршени работилници во рамките на BE IN проектот. На работилниците учествуваа студенти од Грција и од УГД

Photos from Економски Факултет, УГД - Штип's post 27/11/2023

Успешно завршен BE IN Forum во рамките на проектот BE IN. На Форумот учествуваа студенти од Грција и од УГД

Photos from Економски Факултет, УГД - Штип's post 22/11/2023

BE IN Final Conference organized by Region of Central Macedonia and " Future trends" Workshop organised by University of Macedonia Research Institute , Thessaloniki 21st and 22nd November

Timeline photos 17/11/2023

Заедно со младите, нашите студенти, можеме многу!

Честит Меѓународен ден на студентите!

#УГД

🎓 Честит Меѓународен ден на студентите!
Во оваа посебна пригода, сакаме да упатиме искрени честитки до сите наши студенти!
Универзитетот Гоце Делчев e посветен на создавање можности за студентите, обезбедувајќи сеопфатно образовно искуство.

Од она што со студентите го постигнавме заедно досега, издвојуваме:
🔹 Целосно автономно управување на студентите со универзитетските студентски организации: Бидејќи гласот на младите е важен, Универзитетот дава овластување студентите активно да го обликуваат своето универзитетско искуство преку иницијативи предводени од студенти.
🔹 Стипендии за извонредност и инклузија: #УГД верува во препознавање и негување таленти, преку нудење стипендии за најдобрите студенти и оние од ранливи средини, обезбедувајќи образование кое е достапно за сите.
🔹 Пристап до бесплатно дополнително образование: Нашите студенти можат да унапредат своето знаење надвор од предавалните, преку учество во работилници, конференции, проекти и настани. Бидејќи растот нема граници, УГД го создаде Тренинг центарот за дополнително образование на студентите!
🔹 Глобални можности со програмата Еразмус +: Светот е на чекор од нашите студенти преку една од најразвиените Еразмус + програми, која дава можности за патувања и меѓународни искуства на студирање во странство.
🔹 Принцип на работа „Студентот секогаш на прво место“: Успехот на студентите е наш приоритет. УГД е посветен на создавање академска средина каде младите можат да напредуваат. Нашите професори се достапни, а ресурсите на располагање за употреба од страна на младите. Го креираме „Makers Space“ како место каде идеите на студените може да станат реалност.
🔹 Континуирано подобрување за квалитетен студентски живот: Нашата посветеност не завршува тука. УГД посветено ќе работи на подобрување на квалитетот на студентскиот живот на кампусите, обезбедувајќи погодна средина за учење и развој.
🚀 Како идни креатори на вредности во нашето општество, го охрабруваме секој од вас да биде проактивен, да бара знаење и да се бори за своите права. Вашето образование не е привилегија, туку моќна алатка за обликување на подобра иднина за себе, државата и светот.

🌟 Да ги охрабруваме и славиме достигнувањата на нашите студенти, за да очекуваме иднина исполнета со успех, знаење и позитивни промени!
#УГД #студенти #образование #ИзбериМудроДелувајХрабро

Want your school to be the top-listed School/college in Stip?

Click here to claim your Sponsored Listing.

Videos (show all)

Економски Факултет - Штип во зима.

Location

Category

Telephone

Address


General Mihajlo Apostolski 32
Stip
2101
Other Campus Buildings in Stip (show all)
Едукативен центар за математика Нумерус Едукативен центар за математика Нумерус
Boris Krajger Br. 14/15
Stip, 2000

Едукативен центар за математика НУМЕРУС Ви нуди групн?