Institut za zavaruvanje i zavareni konstrukcii

MFS IZZK

Operating as usual

25/03/2020

Во сеќавање на професорот Дончо Чалоски , 26.03.1991 - 26.03.2020.
Линк до неговата магистерска теза изработена и одбранета на универзитетот Lehig USA во 1974 година.

https://preserve.lehigh.edu/etd/4383/

23/08/2019

Пример за ограничена технолошко оперативна заварливост.
Така е кога нема да избереш предмет од областа на заварување и заварени конструкции.

12/06/2019

Денес, 12.6.2019 година не напушти засекогаш колегата проф. д-р Димитри Козинаков. Во сеќавање на Диме, еден краток дел од емисијата Машинство, емитувана на МТВ 2 на 7.7.2003 година. Почивај во мир почитуван и драг колега Диме...

27/05/2019
26/03/2018
26/03/2018

Во сеќавање на професорот Дончо Чалоски (31.03.1946-26.03.1991). Извадок од емисијата Научно студио, емитувана на МТВ во 1990 година. Професорот д-р Дончо Чалоски е автор на книгата „Заварување“, првиот универзитетски учебник на македонски јазик од областа на спојувањето со заварување, напишан во 1981 година и преиздаден во 1983 година. Учебник, од кој илјадници студенти по машинство, долги години ги учеа основите за една од најприменуваните производни технологии во нашата металопреработувачка индустрија, спојувањето со заварување. Професор под чие менторство дипломираа преку сто студенти на теми од областа на заварувањето и заварените конструкции. Еден од тие стотина, на моја среќа и задоволство, бев и јас. Со почит и благодарност на мојот учител Дончо Чалоски, вашиот ученик Д.Рунчев.

16/05/2017
15/05/2017

Отворен ден на МФС, Лабораторија за заварување и сродни постапки

Timeline photos 10/05/2017

Почитувани, Од академската 2017/18 година студиската програма на прв циклус студии е во согласност со одредбите од Законот за високото образование. Студиската програма е во траење од четири години, 240 ЕКТС, и е со наслов: МАТЕРИЈАЛИ, ПРОЦЕСИ И ИНОВАЦИИ. Предметите можете да ги видите на сликата или на линкот https://www.mf.edu.mk/mk/mpi .

www.ukim.edu.mk 04/05/2016

Конечно, по двегодишно чекање, на линкот подолу објавен е учебникот Техники на спојување.
http://www.ukim.edu.mk/dokumenti_m/565_Dobre%20Runcev%20-%20Tehniki%20na%20spojuvanje.pdf

www.ukim.edu.mk

Timeline photos 02/07/2015

Постер од теренската настава 2015

Теренска настава 2015, МЗКИ и ДК 30/06/2015
Теренска настава 2014 08/07/2014
Timeline photos 08/07/2014

Постер од теренската настава 2014 на студентите од МЗКИ и ЗДК

18/02/2014

Site kolegi od akademsite studii MZKI 8mi semestar i 6 semestar od profesionalnite sturdii na Zavaruvanje i zavareni kostrukcii da se javat kaj asistentot Filip Zdravevski vo vrksa so terenskata nastava predvidena za letnitot semestar 2014.

Timeline photos 14/05/2013
Теренска настава на МЗКИ и ЗДК 09/05/2013

Дел од фотографиите од теренската настава на МЗКИ и ЗДК, реализирана на 24, 25 и 26 април 2013 година.

Timeline photos 18/04/2013

Маршута за теренската настава 2013 година

Fronius: Innovative tandem welding process CMT Twin / Innovatives Tandemschweißverfahren CMT Twin 13/04/2013

Нешто најново од областа на заварувањето, CMT Twin од FRONIUS.

http://www.fronius.com/cps/rde/xchg/SID-871993E9-1E981707/fronius_international/hs.xsl/79_25375_ENG_HTML.htmhttp://www.youtube.com/watch?v=RIH75KGjhTs

Fronius: Innovative tandem welding process CMT Twin / Innovatives Tandemschweißverfahren CMT Twin CMT Twin combines two independently functioning arc-welding processes in a single process This novel twin-wire solution lets users exploit two Cold-Metal-Tra...

Timeline photos 05/04/2013

Постерот од последната теренска настава од ноември 2010, за најава на теренската настава што следи. На 24, 25 и 26 април 2013 повторно студентите од МЗКИ и ЗДК ќе имаат теренска настава низ Македонија.

МАТЕРИЈАЛИ, СПОЈУВАЊЕ и КОНСТРУКТИВНО ИНЖЕНЕРСТВО 17/02/2013

240 ЕКТС - четири годишни академски студии

ДИЗАЈН НА КОНСТРУКЦИИ 17/02/2013

180 ЕКТС - три годишни академски студии

МОНОГРАФИЈА 50 години МФС 17/02/2013

Институт за заварување и заварени конструкции

Want your school to be the top-listed School/college in Skopje?

Click here to claim your Sponsored Listing.

Videos (show all)

ИЗЗК во 1994

Location

Category

Telephone

Address


Машински факултет/Скопје, ПФах. 464, Карпош 2 б
Skopje
1000

Opening Hours

Monday 08:00 - 20:00
Tuesday 08:00 - 20:00
Wednesday 08:00 - 20:00
Thursday 08:00 - 20:00
Friday 08:00 - 20:00
Saturday 08:00 - 20:00
Sunday 08:00 - 20:00
Other Education in Skopje (show all)
Korcagin Korcagin
3-ta Makedonska Brigada 9
Skopje, 1000

the best school in the balkan

LOTEM School of Foreign Languages LOTEM School of Foreign Languages
Vodnjanska 60
Skopje, 1000

Училиште за странски јазици

Logos Oxford Logos Oxford
20 Oktomvri Br. 8
Skopje

Љубители на Христијанското Евангелие Љубители на Христијанското Евангелие
Skopje, 1000

Христијанска Литература

T.C. Üsküp Eğitim Müşavirliği T.C. Üsküp Eğitim Müşavirliği
T. C. Üsküp Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği UI. Slavey Planina Bb 1000 Skopje/Macedonia
Skopje

T.C. Üsküp Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği

ООУ “Браќа Рамиз- Хамид“ - Скопје ООУ “Браќа Рамиз- Хамид“ - Скопје
Улица „Че Гевара“ бр. 80
Skopje, 1000

ООУ „Браќа Рамиз Хамид“- Скопје е урбано училиште сместено во општина Шуто Оризари. Наставата се изведува на македонски наставен јазик.

АлфаОмега μαθήματα ελληνικών АлфаОмега μαθήματα ελληνικών
Trifun Hadži Janev
Skopje, 1000

часови по грчки на далечина.

Gradinka Raspeana Mladost Gradinka Raspeana Mladost
R***r Boskovik Br. 6
Skopje

Macedonian Diatom Society-MDS Македонско Дијатомолошко Друштво МДД Macedonian Diatom Society-MDS Македонско Дијатомолошко Друштво МДД
Arhimedova 3
Skopje

Македонско Дијатомолошко Друштво МДД Скопје

ADP - North Macedonia ADP - North Macedonia
Mother Thresa
Skopje, 1000

ADP North Macedonia, është degë e ADP-s, që selinë qendrore e ka ne Prishtinë.

Финансиска поддршка за твојата инвестиција / Financial aid guide Финансиска поддршка за твојата инвестиција / Financial aid guide
Skopje

Се што треба да знаете за Законот за финансиска поддрш?

LinkAcross Development Center LinkAcross Development Center
Ulica Helsinki 47
Skopje, 1000

Центарот за Развој нуди програми за развој на компании