Економски Факултет - Прилеп

Економски Факултет - Прилеп

Comments

27th International Scientific Conference Strategic Management and Decision Support Systems, Subotica, Republic of Serbia
Економски факултет - Прилеп во соработка со бизнис секторот обезбеди 30 стипендии за упис во прв циклус студии во академската 2022/23 година. Стипендиите се наменети за најдобрите ученици и за учениците од социјално ранливите категории.
Придружете ни се!
Студирајте на Економски факултет - Прилеп!
На 11 мај 2022, Центарот за професионални обуки и кариерен развој на Економски факултет – Прилеп организира средба со одделот за човечки ресурси на компанијата Taskforce.
Гости од компанијата Taskforce беа Марија Тасиќ Ѓоршевска – директор на човечки ресурси и Билјана Кузмановска – менаџер на човечки ресурси, како и наши поранешни и сегашни студенти, вработени во Taskforce.
Студентите на Економскиот факултет –Прилеп имаа можност со присутните гости да разговараат, прашуваат и детално да се информираат за можностите за вработување и кариерен развој во Taskforce.
Taskforce како општествена одговорна компанија на гости дојде со подарок - изненадување за нашите идни студенти, имено, ни додели 10 едногодишни стипендии кои ќе бидат наменети за матуранти- наши идни студенти кои ќе се запишат во прва година на Економски факултет – Прилеп во академската 2022-2023 година, и тоа како за ученици со надобар успех, така и за ученици кои потекнуваат од ранливи категории.
Посебна благодарност до компанијата Taskforce за нивната поддршка и соработка.
Соработката на академскиот и бизнис секторот овозможува заедничко идентификување на потребите на пазарот на трудот и успешно трасирање на патот на младите до нивното работно место.
Едуцирањето и поддршката на младите е најдобриот начин да се инвестира во успешна иднина.
Овај настан беше иницијален чекор во нашата соработка, следуваат уште многу активности и настани кои ќе се спроведуваат заеднички.
Потпишување на билатерален договор за соработка меѓу Економски факултет-Прилеп, Универзитет "Св.Климент Охридски" - Битола и Економски факултет-Митровица, Универзитет во Митровица "Иса Болетини"
Практична работа во Народната банка

Студентите кои студираат во Република Северна Македонија и во странство може да поднесат пријава за вршење практична работа од областа на економијата, правото, информатичките науки и други општествени науки коишто се во доменот на работата на организациските единици во Народната банка.

Времетраењето на практичната работа е еден месец во текот на летниот период, во јуни, јули или август, 2022 година.

Пријавување до 10 мај.
Повеќе информации на:
https://www.nbrm.mk/prakticna-rabota-vo-narodnata-banka-1.nspx
Почитувани студенти,
Центарот за професионални обуки и кариерен развој на Економски факултет – Прилеп, Универзитет „Св.Климент Охридски“ - Битола организира средба со компанијата Taskforce.
Гости од компанијата Taskforce ќе ни бидат Марија Тасиќ Ѓоршевска – директор на човечки ресурси и Билјана Кузмановска – менаџер на човечки ресурси.
На оваа средба ќе имате можност да се запознаете со работењето на компанијата Taskforce, можностите за вработување и кариерен развој, како и вмрежување со наши поранешни студенти, сега вработени во оваа компанија.
Настанот ќе се одржи на 11 мај 2022 година со почеток во 12:00 часот на Економски факултет - Прилеп, Амфитеатар 1.
Ве очекуваме!
На 5 мај 2022 година, Центарот за професионални обуки и кариерен развој на Економски факултет - Прилеп во соработка со Комората на сметководители на Македонија организира гостувачко предавање на тема “Македонски даночен систем”.
Предавач беше м-р Благоја Грозданов, член на УО на Комората на сметководители, сопственик и управител на КОНТО ПРОФИТ кој во своето излагање ги потенцираше практичните аспекти на дискутираната тема и побуди голем интерес кај студентите.
Со овој настан го означивме почетокот на серијалот активности кои ќе ги организираме во наредниот период во соработка со Комората.
Благодарност до претседателот на Комората на сметководители на Македонија, г. Драган Митковски и предавачот м-р Благоја Грозданов за соработката и споделеното искуство со нашите студенти!
✔️Еден создавачки предизвик Business Academy Hub со SN Finance Факултетско студентско собрание- Економски Факултет- Прилеп и Ekonomisti - Optimisti.
Прочитајте што пишува за нас и нашите партнери 👇

https://inovativnost.mk/2022/05/06/sn-%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B8%D0%B8-%D0%B3%D0%BE-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%88%D0%B5-%D1%81%D0%B2%D0%BE%D1%98%D0%BE%D1%82-business-academy-hub/?fbclid=IwAR3t1gMYXFPG6VuocvyU75696na2lkVb9G5iDsBc-CkxWLerdRUbwYWBxYg

Добредојдовте на официјалната Facebook страна на Економски факултет - Прилеп

Економскиот факултет во Прилеп е единица на Универзитет „Св.Климент Охридски“ во Битола.
На Факултетот се реализира наставнообразовен процес на повеќе акредитирани програми на прв, втор и трет цисклус студии.

Студиски програми од прв циклус студии:

- Менаџмент и бизнис (4+1)
- Банкарство и финансиски менаџмент (4+1)
- Mаркетинг менаџмент (4+1)
- Mеѓународна економија и бизнис (4+1)
- Сметководс

Photos from Економски Факултет - Прилеп's post 10/10/2023

Во периодот од 09 - 13 октомври Економскиот факултет од Прилеп, во рамки на Еразмус+ програмата е домаќин на професорите Галина Стојанова и Сава Димов од Факултетот за бизнис студии при Универзитетот од Бургас, Бугарија.
Денес, професорите реализираа гостувачко предавање пред студентите на Економски факултет-Прилеп.

#укло

Photos from Универзитет „Св. Климент Охридски“ - Битола's post 09/10/2023
09/10/2023

Во Студентскиот информатор ќе пронајдете сѐ што ви треба за успешен и богат студентски живот. Од актуелни студиски програми, Еразмус+ искуства и пораки од наши студенти, до информации за студентско сместување, како и за културниот и забавниот живот во Прилеп!

https://eccfp.uklo.edu.mk/wp-content/uploads/sites/8/2023/10/%D0%A1%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80.pdf

CEEPUS (2023.37.3) 03/10/2023

Повик за аплицирање за мобилност на академски кадар и студенти во рамките на CEEPUS програмата за летниот семестар од академската 2023/24 година.
Краен рок за аплицирање во летен семестар: 31.10.2023 год.
Апликациите се поднесуваат електронски на www.ceepus.info
Подетални информации можете да најдете на следниве линкови: https://eccfp.uklo.edu.mk/za-fakultetot/sorabotka/megjunarodna-sorabotka/ceepus/
https://ceepus.info/
За повеќе информации обратете се кај проф. д-р Татјана Спасеска ([email protected])

CEEPUS (2023.37.3) The network is aimed at building awareness of the need to introduce radical changes in lifestyle and the methods of doing business through the exchange of ideas between researchers and students of economics in Central and Southern Europe – a region where the level of environmental awareness and co...

Photos from Економски Факултет - Прилеп's post 02/10/2023

Прв академски час на Економски факултет-Прилеп на кој што свечено беа доделени стипендии од Општина Прилеп и стипендии од бизнис секторот односно Комфи Ангел, Прилепска пиварница, Витаминка, iSource и Еуролинк за студентите запишани во прва година на прв циклус студии во академската 2023/24 год.

УПИСИ на УКЛО – Четврт уписен рок 30/09/2023

ДОПОЛНИТЕЛЕН КОНКУРС ЗА ЗАПИШУВАЊЕ СТУДЕНТИ ВО ПРВА ГОДИНА ВО АКАДЕМСКАТА 2023/24 година – ЧЕТВРТ УПИСЕН РОК
ПРИЈАВУВАЊЕ НА КАНДИДАТИТЕ ВО ЧЕТВРТИОТ УПИСЕН РОК Е НА 02.10. и 03.10.2023 година
ЗАПИШУВАЊЕ НА КАНДИДАТИТЕ НА 06.10.2023 година
https://uklo.edu.mk/blog/cetvrt-upisen-rok/
🌐ОНЛАЈН ПРИЈАВУВАЊЕТО ВО IKNOW СИСТЕМОТ Е ВО ТЕК НА СЛЕДНИОТ ЛИНК: https://upisi.uklo.edu.mk/

УПИСИ на УКЛО – Четврт уписен рок Пријавување на кандидатите 02.10.2023 и 03.10.2023 Претходна проверка на знаењата на англиски јазик 03.10.2023 Објавување прелиминарна ранг-листа 04.10.2023 Објавување решение за пр...

26/09/2023

КОНКУРС ЗА ЗАПИШУВАЊЕ СТУДЕНТИ НА ВТОР ЦИКЛУС СТУДИИ НА ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ-ПРИЛЕП
Прв уписен рок
Пријавување: од 25.09.2023 до 03.10.2023 година
Запишување: од 06.10.2023 до 10.10.2023 година
Подетални информации на следниов линк

eccfp.uklo.edu.mk

16/09/2023

ДОПОЛНИТЕЛЕН КОНКУРС ЗА ЗАПИШУВАЊЕ СТУДЕНТИ ВО ПРВА ГОДИНА – ТРЕТ УПИСЕН РОК:
https://eccfp.uklo.edu.mk/wp-content/uploads/sites/8/2023/09/Dopolnitelen-konkurs-tret-upisen-rok-2023-2024-final.pdf

ПРИЈАВУВАЊЕ НА КАНДИДАТИТЕ ВО ТРЕТИОТ УПИСЕН РОК Е НА 22.09.2023

🌐ОНЛАЈН ПРИЈАВУВАЊЕТО ВО IKNOW СИСТЕМОТ Е ВО ТЕК НА СЛЕДНИОТ ЛИНК: https://upisi.uklo.edu.mk/

❗️ПОКРАЈ ЕЛЕКТРОНСКАТА ПРИЈАВА, ЗАДОЛЖИТЕЛНО Е НА ФАКУЛТЕТОТ ДА СЕ ДОНЕСАТ ПОТРЕБНИТЕ ДОКУМЕНТИ ВО ХАРТИЕНА ФОРМА

КОНКУРС ЗА ЗАПИШУВАЊЕ СТУДЕНТИ НА ТРЕТ ЦИКЛУС – ДОКТОРСКИ СТУДИИ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ ,,СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ - БИТОЛА ВО АКАДЕМСКАТА 2023/2024 11/09/2023

КОНКУРС ЗА ЗАПИШУВАЊЕ СТУДЕНТИ НА ТРЕТ ЦИКЛУС – ДОКТОРСКИ СТУДИИ
Рокови за пријавување:
Прв уписен рок 18.09.2023-29.09.2023
Втор уписен рок 24.10.2023-03.11.2023

КОНКУРС ЗА ЗАПИШУВАЊЕ СТУДЕНТИ НА ТРЕТ ЦИКЛУС – ДОКТОРСКИ СТУДИИ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ ,,СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ - БИТОЛА ВО АКАДЕМСКАТА 2023/2024 КОНКУРС ЗА ЗАПИШУВАЊЕ СТУДЕНТИ НА ТРЕТ ЦИКЛУС – ДОКТОРСКИ СТУДИИ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ ,,СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ - БИТОЛА ВО АКАДЕМСКАТА 2023/2024 ГОДИНА ЛИСТА НА АКРЕДИТИРАН...

CALL FOR APPLICATIONS - WesternBalkanship 06/09/2023

Повик за мобилност на студенти во рамките на проектот "Western Balkanship"
Подетални информации на следниот линк

CALL FOR APPLICATIONS - WesternBalkanship Call for cross-border mobilities for young students from Universities associated with UniAdrion 24 July 2023 - 31 May 2024   “Western Balkanship” is a pilot project funded by the Italian Ministry of Foreign Affairs and International Cooperation (MAECI) through The Permanent Secretariat

02/09/2023

🧑‍🎓УКЛО УПИСИ 2023/24

ДОПОЛНИТЕЛЕН КОНКУРС ЗА ЗАПИШУВАЊЕ СТУДЕНТИ ВО ПРВА ГОДИНА – ВТОР УПИСЕН РОК:
https://eccfp.uklo.edu.mk/wp-content/uploads/sites/8/2023/09/Dopolnitelen-konkurs-vtor-upisen-rok-2023-2024-final.pdf

📅ПРИЈАВУВАЊЕ НА КАНДИДАТИТЕ ВО ВТОРИОТ УПИСЕН РОК Е НА 06 И 07.09.2023

🌐ОНЛАЈН ПРИЈАВУВАЊЕТО ВО IKNOW СИСТЕМОТ Е ВО ТЕК НА СЛЕДНИОТ ЛИНК: https://upisi.uklo.edu.mk/

❗️ПОКРАЈ ЕЛЕКТРОНСКАТА ПРИЈАВА, ЗАДОЛЖИТЕЛНО Е НА ФАКУЛТЕТОТ ДА СЕ ДОНЕСАТ ПОТРЕБНИТЕ ДОКУМЕНТИ ВО ХАРТИЕНА ФОРМА

29/08/2023

📑Викторија Лошковска - Битола
👩‍🎓Факултет: Економски факултет – Прилеп, студиска програма: Банкарство и финансии, Дипломиран економист (2019г.-2023г.)

❓Зошто одбра да студираш на УКЛО?
✅Моментот кога требаше да одлучам каде да го продолжам образованието беше еден од најважните во мојот живот. Водејќи се од претходното знаење од средното економско училиште и рагледувајќи ги можностите кои ги нуди УКЛО бев свесна дека токму овој универзитет ќе биде вистинскиот избор за мене. Со други зборови УКЛО и Економскиот факултет во Прилеп ми помогнаа да ја остварам својата желба - да бидам економист поткрепен со квалитетно знаење и професионализам.

❓Како изгледа дружењето во твојата генерација на факултет?
✅Дружбата во факултетските клупи за нашата генерација траеше кратко. Пандемијата како во сите сфери, така и во пријателската ,,ги замеша своите прсти” и не раздели во тој момент кога започнавме да се запознаваме. Но, за среќа ние сме една таканаречена ,,On line генерација” и не дозволивме да прекини нашиот контакт. Многу сум среќна што и ден денес како сосема изградени личности имаме приказни за раскажување од студенските денови и го одржуваме пријателството.

❓Кое е твоето искуство од праксата / волонтирањето кое го имаш реализирано?
✅Практичната работа започна благодарение на Центарот за професионални обуки и кариерен развој при Економскиот факултет - Прилеп и имав можност истата да ја започнам во Стопанска банка А.Д. Битола. Всушност, станува збор за приказна т.н. „од пракса до вработување.“ Имено, сето она што го изучував изминатите 4 години на Факултетот го имплементирав и нормално го надоградив преку ова искуство. Целосната пракса за мене имаше големо влијание бидејќи увидов многу битни детали, насоки, трендови за банкарското работење. Менторите и вработените во банката беа тимски и пријателски настроени и несебично го споделуваа своето работно искуство. Работната атмосфера ме мотивираше и имав желба да покажам добри резултати, а истовремено да го прикажам во сјајно светло како УКЛО, така и мојот Факултет кој цело време позадински ме поддржуваа и охрабруваа. На самиот крај праксата резултираше со вработување, за што сум неизмерно среќна и исполнета.
Јас, како дипломиран економист ја искористив можноста и ја започнав својата кариера во Стопанска банка А.Д Битола. Сметам дека инволвирањето на студентите е од голем интерес за двете страни (сите банкарски институции и младите), како што е мојот пример, бидејќи верувам дека секој оној кој што е амбициозен, упорен, посветен и сака да успее, може да придонесува за развој.

❓Каде се гледаш после пет (5) години?
✅Размислувањето за иднината односно долгорочното планирање е она што за секој човек претставува предизвик. Лично ова прашање секој пат би можела да го одговорам различно бидејќи би сакала да можам да ги искористам сите прилики кои би ми се понудиле, но суштината е една. За 5 години се гледам како една личност која напредува во банкарскиот сектор користејќи ги знаењата од досегашните студии, но дополнувајќи се и со знаења од постдипломски студии на УКЛО т.е на Економскиот факултет во Прилеп.

❓На која личност најмногу и се восхитуваш?
✅Во одговорот на ова прашање не би можела да конкретизирам една личност бидејќи се восхитувам на секој оној којшто е успешен, грижлив, амбициозен, мотивиран, трудољубив. Во кратки црти – оној кој се труди и работи на себе и своите перспективи е доволен пример за сите околу него.

❓Зошто е добро да се студира ДОМА?
✅Верувам дека секој иден студент се чувствува скептично во врска со ова прашање. Лично, тврдам дека изборот да студирам на Економскиот факултет во Прилеп не беше никаква грешка. Мојата приказна која денес ја споделив со Вас е една од успешните благодарение на студирањето ДОМА. Се укажа дека и во нашата земја постојат банки, компании и други институции кои се залагаат и покажуваат интерес за кадрите од УКЛО. На нас како млади останува само да бидеме посветени и да се трудиме, бидејќи само така квалитетот ќе биде препознаен и ценет, а успехот секако е неизбежен! 💯


#укло #уклостуденти

29/08/2023

🔵Првиот уписен рок успешно комплетиран

➡️Прелиминарната ранг листа на пријавените кандидати можете да ја погледнете на нашата веб страна или следниот линк:https://eccfp.uklo.edu.mk/wp-content/uploads/sites/8/2023/08/preliminarna-rang-lista-prv-upisen-rok.pdf

➡️Запишувањето на пријавените кандидати ќе биде на 31.08 и 01.09.2023 ❗📚🎓
Подетални информации за потребните документи за запишување на следниот линк:
https://eccfp.uklo.edu.mk/studenti/upisi/upisi2023/

Студентски информатор 18/08/2023

Во Студентскиот информатор ќе пронајдете сè што ви треба за успешен и богат студентски живот. Од актуелни студиски програми, Еразмус+ искуства и порака од наши студенти, до информации за студентско сместување и за културниот и забавниот живот во Прилеп! 📚🎓🔍

Студентски информатор This interactive flipbook is created with FlippingBook, a service for streaming PDFs online. No download, no waiting. Open and start reading right away!

Прв циклус 17/08/2023

УПИСИТЕ СЕ ВО ТЕК

➡️ON LINE апликација на следниот линк:
https://upisi.uklo.edu.mk/

➡️Подетални информации на следниот линк:
https://eccfp.uklo.edu.mk/studenti/upisi/upisi2023/

Прв циклус РОКОВИ ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ И ЗАПИШУВАЊЕ Пријавувањето и запишувањето на кандидатите во првиот, вториот и третиот уписен рок на сите единици на Универзитетот, се врши во...

09/08/2023

📑Христина Нунеска - Прилеп, АR Specialist во Taskforce
👩‍🎓Економски факултет-Прилеп, Банкарство и финансии, дипломирана јули, 2023 година

❓Зошто одбра да студираш на УКЛО?
✅Афинитетите кон банкарското и сметководственото работење ги имам од мали нозе со што резултираше првенствено моето запишување во Средното економско училиште во Прилеп. Уште во втора година од моето средно образование започна соработката со Економски факултет, најпрво преку семинарите организирани од тогашната АIESEC организација каде имав можност од блиску да го запознаам одличниот и професионален наставен кадар, да се запознаам со различните наставни програми кои секогаш се согласно побарувачката на пазарот на трудот. И покрај тоа што бев стипендист на неколку приватни факултети, мојата конечна одлука беше да станам дел од Економски факултет Прилеп.

❓Објасни нешто повеќе околу твоето искуство со студентското собрание?
✅Моето членство во Факултетското студентско собрание започна уште во прва година како неофицијален член. Низ многу дружби со членовите научив како функционира самата организација. Веќе во втора година започна моето официјално членство, кога за прв пат на мое огромно задоволство бев избрана за член на Наставно-научниот совет а подоцна и Деканската управа. Официјалното членство како втора и последна година според статутот на Факултетското студентско собрание, продолжи и во мојата трета студиска година. Бев избрана за заменик - претседател на самото собрание, член на Универзитетското студентско собрание и што за мене е огромна чест, член на Сенатот на Универзитетот Св.Климент Охридски - Битола. Големиот број на различни успешно спроведени активности заедно со тимот на Факултетското и Универзитетското собрание претставуваат белег на нашето макотрпно работење, трудољубивост, желбата за успех и секогаш да се научи нешто повеќе.

❓Како изгледа дружењето во твојата генерација на факултет?
✅Мојата генерација за жал е дел од немилите случувања со вирусот Covid 19. Само што започна првиот семестар и прилагодувањето во големите амфитеатри, ние веќе требаше да се префрлиме со нов метод на учење - Настава од далечина. Но тука не престанаа дружбите со колегите, комуникацијата продолжи преку различни социјални и професионални мрежи, за да со самото враќање во амфитеатрите прерасне во трајни пријателства.

❓Каде се гледаш после 5(пет) години?
✅Денешниот тек на живот и различните случувања сметам дека не може точно да одредат секој од нас каде ќе биде после пет години. Но во помал размер, би кажала дека се гледам како еден од магистрантите на Економски факултет Прилеп во областа на мемаџментот, и секако, успешен тек на веќе започнатата кариера во Taskforce - компанијата во која работам.

❓На која личност најмногу и се восхитуваш?
✅Не би можела да потенцирам одредена личност. Им се восхитувам на сите луѓе кои имаат желба за успех, самотојно работат, истражуваат, вложуваат во себе си, за да на крај чесно ги достигнат своите цели.

❓Зошто е добро да се студира дома?
✅Студирањето дома ги отвора вратите на директна комуникација со бизнис секторот. Конкретно Економски факултет Прилеп е во мрежна компуникација со водечките компании од бизнис секторот во Прилеп и околината кои го препознаваат потенцијалот во студентите и вложуваат во нив преку различни стипендии, за да по дипломирањето станат и дел од нивните вработени на различни позиции. Секако, тука не би ја изоставила и паралелата на учење и работа, посетување на различни семинари, обуки, натпревари, волонтирање во различни организации надвор од факултетот.


#укло #уклостуденти

Јавен повик за остварување на правото на субвенциониран студентски оброк за академската 2023/24 година 03/08/2023

Почитувани студенти,
Министерството за образование и наука го објави јавниот повик за субвенциониран студентски оброк за академската 2023/24 год.
Подетални информации на следниот линк

Јавен повик за остварување на правото на субвенциониран студентски оброк за академската 2023/24 година Официјална веб страна на Министерството за образование и наука

14 Best Universities in North Macedonia [2023 Rankings] 31/07/2023

14 Best Universities in North Macedonia [2023 Rankings] Below is the list of the top 14 best universities in North Macedonia ranked based on their reputation, research performance, and alumni impact. No surveys - no bias. A graph of 13.1K academic publications and 84.7K citations was processed.

www.eccfp.uklo.edu.mk 28/07/2023

За најдобрите ученици и за учениците од социјално ранливите категории ќе бидат доделени 20 стипендии од бизнис секторот за упис во прва година на прв циклус студии во академската 2023/24 год.

Направете го вистинскиот избор, студирајте на Економски факултет - Прилеп!

#укло

www.eccfp.uklo.edu.mk

28/07/2023

🔖Михаил Дивјакоски - Прилеп, Помлад Проектен Менаџер (Junior Project Manager) во Discount Lots
🎓Економски Факултет - Прилеп, Маркетинг Менаџмент, дипломиран 2022 година

❓Зошто одбра да студираш на УКЛО?
✅Последните години од моето средно образование, се одлучив дека сакам да студирам на Економски Факултет - Прилеп од неколку причини. Првично беше тоа што тогаш го имаше отсекот Проектен и Иновациски Менаџмент (кој за жал беше укинат пред да започнам со студирање), но голема улога играа и тогашните студенти на Економски во Прилеп, од Студентскиот Парламент, и од студентската организација AIESEC, коишто беа доста активни во тој период со тоа што имаше неколку различни проекти и семинари на кои учествував, како семинарот за Кариерно Насочување и програмата за Бизнис Планови за Социјално Претприемништво, со што имав и шанса да го поминувам време на Економски, уште пред да бидам студент, и одлучив да го продолжам своето образование таму.

❓Објасни нешто повеќе околу твоето искуство со студентското собрание?
✅Моето искуство со Факултетското Студентско Собрание започна во 2019 кога беше ре-дефинирано студентското организирање по статут од Парламент во Собрание, и одлучив да се кандидирам како претседател на истото во рамките на Економски. Предизвикот беше голем, но со огромна поддршка од сите вклучени страни како од Економски, така и од цел УКЛО, имавме голем прогрес. Студентското Собрание им даде загарантирана шанса на студентите да бидат дел од донесувањето на одлуки на ниво на факултет, и на ниво на универзитет преку Универзитетското Собрание. За прв пат имаше студенти присутни на сенат, на Научно-Наставни Совети, соработката со Деканатот и нивната поддршка беше дополнителен мотиватор за да се вклучиме повеќе како студенти. Да се биде член на првото Собрание откако се ре-дефинира студентското организирање беше голема чест и задоволство, особено поради тоа што бевме одличен тим на студенти, кои го имаа тој Spark во очите за промена, и подобрување на студиите за сите. Многу активности, многу проекти, планови. Благодарен сум на сите можности кои ги пружи Економски, и УКЛО како универзитет.

❓Како изгледа дружењето во твојата генерација на факултет?
✅Мрежата на луѓе, познанства и пријателства кои ги стекнав со текот на студиите се од огромно значење за мене до овој ден. Имаше дружење и во перидоот од 2018-2020, но уште повеќе откако почна пандемијата. Тогаш можевме да увидиме дека соработката од сите можни страни, без разлика дали беше студент-студент или студент-професор, врските меѓу луѓето дополнително зајакнаа. Особен highlight во социјалниот дел на моето искуство со студиите беа сите познанства кои ги стекнав преку соработка со Факултетските Собранија од другите единици на УКЛО, како и Универзитетското Собрание, и можноста која УКЛО ја пружа за студирање во странство преку Еразмус програмата, каде стекнав пријателства кои траат и денес.

❓Каде се гледаш после пет (5) години?
✅Ова е тешко прашање. Немам некој дефиниран план за наредните 5 години од овој момент, затоа што верувам дека би имал различни приоритети, така што не сум тип на човек кој што планира толку напред во иднината. Мислам дека е во ред да се имаат некои замисли за година/две, но според мене, планирањето долгорочно некако не ограничува и не запира да растеме како луѓе и да го достигнеме максималниот потенцијал во нас. Со самото тоа што си зацртуваме една точка на долгорочен план, тоа за мене претставува еден вид на затворен пат и граница. Се гледам себеси како човек кој сака да доживува работи, да стекнува искуства, и да биде отворен на најразлични можности во секој момент, бидејќи така растеме и созреваме како луѓе.

❓На која личност најмногу и се восхитуваш?
✅Тешко е да се каже конкретна личност. Во различни етапи на мојот живот сум се восхитувал на различни луѓе, професори, некои познати личности, моите родители. Во глобала, сакам и се восхитувам на амбициозни, реални, и луѓе кои се гладни за знаење и за ново искуство во секој момент.

❓Зошто е добро да се студира ДОМА?
✅Студирањето дома според мене е добар избор поради неколку причини, можеш да си дома со секој момент, имаш шанса да се градиш себеси и мрежата на познанства на домашен терен, и студирањето дома отвара можности за секој студент да може на некој начин да почне да го гради животот после студиите поради големите соработки со бизнис сектор, најразлични компании и проекти, а во меѓувреме и шанса за интернационални искуства преку неколкуте програми во кои УКЛО е вклучен.


#укло #уклостуденти

10/07/2023

Доколку сакате кариера која ќе ви овозможи да ја изразите вашата креативна страна, кариера која постојано ќе ве инспирира и ќе ви овозможи поголема динамичност во секојдневното работење, тогаш студиската програма Маркетинг е вистинскиот избор за вас.

Направете го вистински избор – Студирајте на Економски факултет - Прилеп!

#УКЛО
#уклостуденти

04/07/2023

Честитки до Универзитет „Св. Климент Охридски“ - Битола, единствен македонски универзитет кој е дел од иницијативата за поддршка и сојузништво помеѓу европските високо-образовни институции.👏🇲🇰


🇲🇰🇪🇺 European Commission ги објави овие информации на својата веб страна и овој македонски универзитет воедно е и 1 од 6 универзитети од Западен Балкан кои влегоа во оваа иницијатива.

На европско ниво има вкупно 50 сојузништва, во кои се вклучени 430 високо-образовни институции од 35 држави❗️

Овој вид на сојузништва им овозможува на младите Европејци да учат и работат во различни европски земји, на различни јазици и различни академски дисциплини

↔️ Студентите добиваат дипломи од комбинирани студии од неколку европски земји, а тоа придонесува до меѓународна конкурентност на европските универзитети и отворени можности за професионален развој✔️

е програма која отвора одлични и квалитетни можности за сите.

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_3634

03/07/2023

Горди сме на нашата студентка Мартина Мицеска, заменик студентски првобранител на студентите од Економски факултет во Прилеп. 😊

#укло #ФСС #Студентскоискуство #уклостуденти #СтудентскиПрвобранител

Photos from Економски Факултет - Прилеп's post 29/06/2023

Со колешките од Факултетот за економија и менаџмент од Пловдив, Бугарија кои реализираа мобилност во рамки на Еразмус+ програмата на Економскиот факултет во Прилеп

#укло

29/06/2023
28/06/2023

🚩УКЛО - ПЛАТЕНА ЛЕТНА СТУДЕНТСКА ПРАКСА

Пред стартот на УНИВЕРЗИТЕТСКАТА ЛЕТНА ПРАКСА ЗА СТУДЕНТИТЕ НА УКЛО, од 1 јули 2023 г. бележиме студентски пораки - зошто се задоволни нашите студенти и зошто го сакаат УКЛО.

Стефан Вељановски Економски факултет - Прилеп, студиска програма: Меѓународен бизнис 🎓

🔶Јас сум задоволен од можноста за остварување на летна платена пракса. Во неа гледам не само можност да заработам, туки и можност да се стекнам со вештини кои ќе ми бидаат од корист во иднина. За млади луѓе како нас, ќе ни даде и прилика да дадеме одреден придонес кон нашето општество.
🔶Во ова гледам и можност да се зголеми учеството на младите во јавната сфера. Мислам дека УКЛО, како и единицата, се трудаат да го зголемаат вонстудентскиот ангажман. Некои од обуките коишто се одвиваа беа корисни, со нивниот неформален карактер. Разбирливо е дека УКЛО и единицата се соочува со предизвици порано во оваа сфера поради КОВИД пандемијата, но сега имат поголеми можности. 🔶Мора и да споменам дека и некои корисни проекти беа организирани од УКЛО и единицата, а оваа година имав можност и јас да учествувам во таков проект, за кој сум благодарен. Ми овозможи да се стекнам со дополнителна обука и укажува на фактот дека се преземаат активности за реализирање на практична обука.
🔶Заклучок е дека има можности во УКЛО и тие треба да се искористат.

#уклостуденти

26/06/2023

Почнувајќи од академската 2014/15 година, Економскиот факултет-Прилеп активно учествува во меѓународната програма за мобилност Еразмус+. Во изминатиот период 53 студенти ја искористија можноста што ја нуди Еразмус+ програмата и реализираа студиски престој на партнерските институции со кои што Факултетот остварува соработка во образовната сфера.

Погледнете го видео записот на нашиот студент Христијан Цоклески за да дознаете повеќе за неговото искуство со Еразмус+ програмата.

#Образование #укло

19/06/2023

Зошто да студирате на Економски факултет - Прилеп

#Кариера #Образование #укло

16/06/2023

Зошто да студирате Сметководство и ревизија на Економски факултет - Прилеп?

Клучните знаења и вештини што ги нуди студиската програма Сметководство и ревизија се: менаџирање со средствата, изворите, приходите и расходите, самостојно изготвување на финансиски извештаи, финансиска анализа, ревизорски знаења и вештини и слично.

Сметководство и ревизијата се две важни области кои нудат бројни можностите за успешна кариера, финансиска експертиза и континуиран професионален развој Мултидисциплинарноста на студиската програма нуди можност за кариерa не само во бизнис секторот, туку и во јавниот и непрофитниот сектор.

За повеќе информации за оваа студиска програма погледнете го видео записот со пораката на нашата студентка Христина Стомнароска.

#СметководствоиРевизија #Кариера #Финансии #Образование #укло

Зошто да студирате на Економски факултет - Прилеп 08/06/2023

Почитувани,
Погледнете ги пораките од нашите студенти кои го пренесуваат нивното искуство од студирањето на Економскиот факултет во Прилеп. Станете дел од нашата заедница на млади и амбициозни студенти кои преку нашиот Факултет се стекнуваат не само со високо квалитетно образование, туку и со вештини и знаења коишто се неопходни за развој на нивните професионални кариери. 👇

#укло #студенти #уклостуденти

Зошто да студирате на Економски факултет - Прилеп Зошто да студирате на Економски факултет – Прилеп dimitarr2023-06-07T20:21:18+02:00јуни 5, 2023| Сподели го постот. Избери платформа! FacebookTwitterRedditLinkedInWhatsAppTumblrPinterestVkXingЕ-мејл: Поврзани ....

Photos from Економски Факултет - Прилеп's post 14/05/2023

Финален настан „Бизнисот со академијата“

На 12 мај 2023 година се одржа финалниот настан од мултидисциплинарната проектна соработка на Центарот за професионални обуки и кариерен развој при Економскиот факултет – Прилеп и компанијата iSource, со наслов „Бизнисот со академијата“. Имено, преку оваа соработка 52 студенти од прв циклус на студии распределени во 13 тимови имаа задача да истражуваат, анализираат и креираат стратегии низ текот на целиот летен семестар. Задачата инкорпорираше повеќефазни активности, така што овозможи примена на теоретското знаење во пракса и развој на применливи знаења и вештини на студентите и тоа: унапредување на вештините за истражување, анализа, планирање, креативност, тимско работење, комуницирање, презентирање, решавање конфликти, комуникација во живо и на далечина, виртуелно, употреба на бројни ИКТ алатки итн.

На финалниот настан тимовите ја покажаа својата инзворедност, креативност, аналитичност, иновативност преточени во конкретни резултати и идеи пред присутната комисија од преставници од компанијата и ментори – професори. Мултидисциплинароста на оваа задача инкорпираше 6 наставни предемети од прв циклус на студии на Економски факултет – Прилеп, каде многубројни изучувани техники, методи и алакти најдоа практична примена од студентите преку MultiCreation пристапот.

Пред присутните на настанот воведни обраќања имаа: проф.д-р Никола Димески - продекан за настава на Економски факултет – Прилеп, Владимир Робески - сопственик и менаџер на компанијата iSource, Кристина Димитриеска - претседател на Студентското собрание при Економски факултет – Прилеп, како и проф.д-р Моника Ангелоска-Дичовска - координатор на мултидисциплинарната проектна задача и раководител на Центарот за професионални обуки и кариерен развој при Економскиот факултет – Прилеп. На овој настан се потенцираа задоволството и придобивките од ваков тип на проектна задача за сите вклучени во истата и се трасираа можностите за идни соработки.

Несомнено, придобивките се големи како за студентите, така за Факултетот и компанијата. Би сакале да потенцираме дека сме среќни што имавме можност да соработуваме со врвна компанија како iSource, која ги отвори вратите за соработка и нови идеи, покажа позитивен пристап и голема општествена одговорност.

Посебно се гордееме и им честитаме на нашите вредни и паменти студенти кои ја покажаа својата подготвеност да одговорат на реални задачи со многубројни предизвици.

Посебна благодарност за проектниот тим од Економски факултет – Прилеп, кој успешно го реализира овој мултидисциплинарен проект: проф.д-р Моника Ангелоска Дичовска – координатор, проф.д-р Рената Петревска Нечкоска - MultiCreation ментор, проф.д-р Снежана Обедниковска - ментор, проф.д-р Анета Ристеска Јанкулоска - ментор и проф.д-р Емилија Ѓорѓиоска – ментор.

Посакуваме уште многу вакви успешни проекти!

Photos from Економски Факултет - Прилеп's post 11/05/2023

На 11.05.2023 на Економскиот факултет – Прилеп се одржа работилница на тема: "Проактивно лидерство и вмрежување во заедницата".
Поздравни говори и обраќања имаа: Оливер Спасовски, министер за внатрешни работи на Република Северна Македонија, проф. д-р Цветко Андреески, проректор за настава на Универзитетот „Св. Климент Охридски” – Битола, проф. д-р Никола Дујовски, декан на Факултетот за Безбедност – Скопје и проф. д-р Драгица Оџаклиеска, декан на Економски факултет - Прилеп
Во вториот дел од работилницата предавање одржаа: проф. д-р Глигор Бишев, претседател на Советот за високо образование и стратешки истражувања при Стопанска комора на Република Северна Македонија, м-р Емилија Велкоска, началничка на надворешната канцеларија за криминалистички работи во ОВР Прилеп, Ирена Јакимовска, сопственик на Комфи Ангел - Прилеп и Славчо Кузманоски – командант на Артилерискиот баталјон и командант на гарнизон Прилеп,Министерство за одбрана на Република Северна Македонија
Работилницата се одржа во организација на Економскиот факултет – Прилеп, Факултетот за безбедност - Скопје, единици на УКЛО и Министерството за внатрешни работи.

Want your school to be the top-listed School/college in Prilep?

Click here to claim your Sponsored Listing.

Videos (show all)

Говор на деканот, проф. д-р Драгица Оџаклиеска по повод 60 годишнината од основањето на Економскиот факултет - Прилеп
Студентите за Економски факултет-Прилеп
Интервју со проф. д-р Димитар Николоски на тема: „Ефекти на корона кризата врз пазарите на труд“Дневник на МТВ, 06.05.20...
Соработуваме, се вмрежуваме и градиме заедно УКЛО, WBAA, ЕК, КГЈ, ЕФП, ТФ, ...
Почитувани, Неодамна го заокруживме проектот УКЛО за заедницата со финален настан и обука за претприемништво и социјално...
Прв час Економски факултет - Прилеп
Мобилност - Erasmus+

Location

Telephone

Address


Prilepski Braniteli BB
Prilep
7500
Other Colleges & Universities in Prilep (show all)