Чекор плус

Чекор плус

Логопедскo-дефектолошки кабинет „Чекор плус”
•Симон?

Логопедско-дефектолошки кабинет „Чекор плус” е наменет за стимулација, едукација и рехабилитација на деца и млади, преку примена на игра и различни видови на техники и методи.

Работа со специјален едукатор и рехабилитатор (дефектолог) - Симона Трајковска.
Работа со логопед - Александра Митевска.

• Индивидуални дефектолошки третмани.
• Индивидуални логопедски третмани.
• Помош при учење, почет

Operating as usual

20/11/2023

Браво за Јован 🍀
Успешно завршен логопедски третман 🗣️

Photos from Чекор плус's post 16/11/2023

Низ игра и на забавен начин учиме за предметите од околината и нивната намена во секојдневниот живот 🌸

03/11/2023

Браво Наум 🍀
Успешно завршен логопедски третрман 🗣️

01/11/2023

На забавен начин вежбаме внимание, концентрација, истрајност во активност ☀️

19/10/2023

Еден ден во логопедскиот кабинет 🌼

Photos from Чекор плус's post 16/10/2023

Класификација на бои 🌼

08/10/2023

Вежбаме орална моторика 🗣️

02/10/2023

Учиме нови поими и правилен изговор на истите, на забавен и интересен начин 🌸

Photos from Чекор плус's post 01/10/2023

НТЦ систем за учење е специјализирана образовна програма, базирана на сознанијата од неурофизиологија и педагогија, дизајнирана за работа со деца од предучилишна и училишна возраст.

Со НТЦ системот на учење се зголемува интелектуалниот потенцијал кај детето, со што се развива брзината на размислување и заклучување односно функционалното знаење.

Предавач др Ранко Рајовиќ 📚🧠

25/09/2023

За правилно изговарање на гласови потребна е добро развиена орална моторика како и сите мускули кои учествуваат во говорот.

Вежбите се од големо значење, покрај тоа што го подобруваат говорниот апарт го подобруваат и тонусот на мускулите на орофацијалната регија,
а со тоа и правилното изговарање на гласови.

22/09/2023

Еден ден во дефектолошки кабинет 🌼
Низ игра и различни активности го поттикнуваме развојот кај детето.

Подобрување на внимание и концентрација, вежби за фина и крупна мотортика, стимулација на говор, учење преку игра, стимулација во предшколска возраст, подготовка за училиште, логичко размислување и почетно читање и пишување.

20/09/2023

Успешно завршен логопедски третман🗣️
Браво Алекс 👏

Photos from Чекор плус's post 18/09/2023

Лулање на лулашка, провлекување низ тунел, како и различни активности на пилатес топка, помагаат за развивање на проприорепцијата (способност да знаете каде е вашето тело во простор), како и подобрување на рамнотежа, односно вестибуларниот систем.

Вестибуларниот систем или сетило за рамнотежа ни дава чувство за тоа каква ни е положбата на телото, дали стоиме исправено или седиме, дали сме наведнати кон напред, дали ние се движиме или предметите околу нас, дали има опасност од паѓање и сл.

✳️ Добро развиена способност за рамнотежа е поврзана и влијае на развојот на говорот, координација на движењата, тонусот на мускулите, аудитивна обработка и чувство на сигурност.

12/09/2023

Подготвени за на училиште, новата учебна година ја започнуваме со нови успеси.
Браво Петра 💛

Photos from Чекор плус's post 07/09/2023

Аграматизам е јазична појава што се карактеризира со изоставување или неправилно употребување на граматички правила во реченица. Се јавува кај деца до 3та година, кои во своето изразување испуштаат или погрешно употребуваат сврзници, предлози, глаголски времиња како и имаат неправилен редослед на реченица. • На пример: На маса има топка.
Оваа реченица кај деца со аграматизам може да се каже неправилно.
Пример: Маса има топка.
❗️Доколку речениците не се граматички правилни до крајот на 3та година треба да се посети логопед.

01/09/2023
Photos from Чекор плус's post 30/12/2022

Новогодишна прослава 🎄🎅

30/12/2022

Дедо Мраз дојде и кај нас 🎅

27/12/2022

Празнично расположение 💫🎄

23/12/2022

Година на нов почеток и многу предизвици, исполнета со многу детски насмевки и успешни приказни. Тимот на Чекор плус ви посакува среќни празници и во Новата Година заедно да испишеме уште многу успешни приказни 🥳

21/12/2022

Монтесори воспитувач 💫

Монтесори педагогијата е нешто повеќе од дидактички материјал во училницата или подучување од страна на наставникот, тоа е создавање услови и давање можност на децата слободно да растат и да ги развиваат своите потенцијали.

,,Децата учат од нивното опкружување.”
Марија Монтесори

20/12/2022

Вежбаме билатерална координација низ игра со помош на шаблони за пишување 🌼

Билатерална координација претставува способност за ускладеност и користење на лева и десна страна на телото при изведување на одредена активност. Билатерална координација подразбира користење на двете хемисфери на мозокот истовремено.

Photos from Чекор плус's post 19/12/2022

Браво Атанасија 🌼
Успешно завршен логопедски третман🗣

14/12/2022

Добивање на гласот ,,К’’

13/12/2022

Вежбаме груба моторика, секоја препрека е наш предизвик 🏃‍♂️

Грубата моторика е тесно поврзана со говорот, доколку грубата моторика не е добра и ускладена детето може да има проблеми во говорниот развој.

Photos from Чекор плус's post 12/12/2022

Употреба на лични заменки во реченица 🗣

08/12/2022

Употреба на логопедска сонда за правилна артикулација на гласот ,,Р’’.

07/12/2022

Ново во нашиот центар 🗣
-Логопедски сонди-

Логопедски сонди се користат за корекција и правилен изговор на гласови.
Секоја сонда е наменета за одреден глас и со нивна помош се забрзува и олеснува процесот на совладување на гласови.

Тимот на ,,Чекор плус’’ е сертифициран за работа со логопедски сонди.

02/12/2022

Соработка со драга колешка за поголем успех во работата.

Photos from Чекор плус's post 02/12/2022

Уште еден успешно завршен логопедски третман 🌼

01/12/2022

Низ игра до подобра графомоторика ✍️

Photos from Чекор плус's post 22/11/2022

Имитација е еден од првите начини на учење. Преку оваа вежба покрај имитација и следење на одредени движења, ги активираме мускилите на прсти и рака кои влијаат на развојот на фината моторика.

Timeline photos 31/10/2022

#МесецНаДислексија

19/10/2022

✍️

Photos from Чекор плус's post 14/10/2022

Браво Илијан, успешно завршен логопедски третман 🍀

13/10/2022

🌸

05/10/2022

Браво за Ева и за постигнатиот успех 🌸

05/10/2022

Функционална примена на буква "Р"🌸

Photos from Чекор плус's post 04/10/2022

дел од дефектолошките тестови кои ги користиме во нашата работа🤩

Want your school to be the top-listed School/college in Kumanovo?

Click here to claim your Sponsored Listing.

Videos (show all)

Учиме класификација на бои на забавен начин

Location

Category

Telephone

Website

Address


Октомвриска Револуција А1
Kumanovo
1300
Other Kumanovo schools & colleges (show all)
Malac Genijalac Kumanovo Malac Genijalac Kumanovo
Народна револуција бр. 48
Kumanovo, 1300

Најдоброто училиште за ментална аритметика „Малац Г

Книжара ХриАна Книжара ХриАна
Никшиќка 16
Kumanovo, 1300

Mubarek Ramadan Mubarek Ramadan
Rramanli
Kumanovo

Official Page Mubarek Ramadan :..: :)