SwLwni Fwi

SwLwni Fwi Education

28/10/2020

াৰ্থাক_শব্দ

১) অকথিত = অব্যক্ত , অনুক্ত
২) অঞ্জলি = আঁজলি, বদ্ধাঞ্জলি, কৰকোষ
৩) অতপালি = উদ্ভণ্ডালি
৪) অনাথ = গৰাকীহীন , অভিভাৱকবিহীন
৫) অনুমতি = অনুজ্ঞা , আজ্ঞা
৬) অপলক = অনিমিষ, নিৰ্নিমেষ, অনিমেষ
৭) অভিহত = আহত
৮) অহংকাৰী = গৰবী, মদগৰ্বী, মইবৰ, দাম্ভক, দম্ভী
৯) অশৌচ = চুৱা
১০) অসভ্য = অভদ্ৰ, অভব্য় ,অশিষ্ট, বৰ্বৰ
১১) অসহ্য় = অসহনীয় , দুৰ্বিসহ , দুঃসহ
১২) অক্সিজেন = অম্লজান
১৩) অঘৰী = ঘৰহীন, গৃহহীন, অনিকেত
১৪) অজাতি = অ-কুল, অকুলীন, অকুলীয়া , অকুলীয়ান
১৫) অধীৰ = অস্থিৰ , অথিৰ , অশান্ত, চঞ্চল,চপল
১৬) অমৰত্ব = অনশ্বৰতা,অবিনশ্বৰতা
১৭) অলংকাৰ = আভূষণ, কঞ্চুল, ভূষণ,ভূষা, গহনা
১৮) অবিশ্বাস = অপ্ৰত্যয় , অসঞ্জাত, অনাস্থা, বিশ্বাসহীনতা
১৯) অভাব = অকুলন, অনাটন, অপ্ৰতুল,নাটনি
২০) অভিশাপ = অকৰণি, অভিশাস্তি, শাও, শাপ
২১) অলপ = ন্যূন , অল্প, যৎসামান্য,তাকৰ, কিঞ্চিৎ,ঈষৎ
২২)অমৃত = সুধা , অমিয়, পীয়ুষ, অমিয়া
২৩) অধোগতি = অধঃপতন , নিম্নগমন,অধোগমন, অৱনতি
২৪) অজ্ঞতা = মূৰ্খতা, অজ্ঞানতা,মূঢ়তা
২৫) অস্তিত = বিদ্য়ামানতা, সত্তা, অৱস্থান, স্থিতি
২৬) অশ্লীল = ওভং, অশালীন, অশিষ্ট
২৭) অনুগমন = অনুসৰণ, অনুকৰণ
২৮) অন্তেষপুৰ = ভিতৰমহল , অন্তঃপুৰ , অন্দৰমহল
৩০) অথবা = অন্যথা , নতুবা , কিংবা , বা, কিম্বা , বা
৩১) অতীত = ভূত, অতীজ, গত, অতিক্ৰান্ত, বিগত
৩২) অকাম্য = অবাঞ্ছনীয় , অপ্ৰত্যাশিত.
৩৩) অগ্নিদেৱতা = হব্যবাহন
৩৪) অসীম = অশেষ, অনন্ত , অপৰিসীমা , সীমাশূন্য, অন্তহীন, সীমাহীন
৩৫) অৱৰোহন = অৱতৰণ
৩৬) অৰ্পণ = আহুতি , সমৰ্পণ , দা২ন , তৰ্পণ , নিৱেদন, উছৰ্গা
৩৮) অব্যৰ্থ = ব্যৰ্থহীন, অমোঘ
৩৯) অপৰাধ = দোষ, গুণাহ , জগৰ
৪০) অনুবাদ = ভাষান্তৰ, তৰ্জমা , ভাঙনি
৪১) অধিকাৰ = দখল, হক , দাবী
৪২) অটুট = অক্ষুণ্ণ , অক্ষয়
৪৩) অচিলা = চেলু , অজুহাত
৪৪)অকপট = সৰল , চিধা , অকুটিল , ভলভলীয়া , অকপটীয়া
অক্ৰূৰ ।
৪৫) অসুবিধা = আহুকাল , অসুচল , মুস্কিল , জঞ্জাল
৪৬) অশ্বাৰোহী = ঘোঁৰাচৱৰী ,চোৱাৰ , চোৱাৰী
৪৭) অমিল = বিভেদ, পাৰ্থক্য , ভেদ , অনৈক , গড়মিল, প্ৰভেদ
৪৮) অবাধ্য = উদ্ধত , আবৰ
৪৯) অপেক্ষা = বাটচোৱা, চবুৰ , প্ৰতীক্ষা
৫০) অনিদ্ৰা = নিদ্ৰাহীনতা
৫১) অত্যাচাৰ = উপদ্ৰৱ , উৎপীড়ন
৫২) অতিশয় = বহুত , অতি , অধিক , অত্যধিক, খুব , অত্যন্ত, যথেষ্ট
৫৩) অগ্নিহোত্ৰী = অগ্ন্যাহিত , অগ্নীধ
৫৪) অখ্যাত = খ্যাতিহীন, অপ্ৰসিদ্ধ
৫৫) অসম্ভাব্য = অসম্ভাৱিত , অসম্ভাৱনীয়
৫৬) অশ্ৰু = লো, নেত্ৰজল , অক্ষিজল , চকুলো , লোতক , চকুপাণী , নেত্ৰাম্বু, নয়নজল
৫৭)অমৰ = মূত্যুঞ্জয় , চিৰঞ্জীৱ , চিৰায়ু, চিৰজীৱী, চিৰজীৱী
৫৮) অন্ধতা = দৃষ্টিহীনতা , অন্ধত্ব
৫৯)অন্তিমকাল = ইন্তাকাল , মৰণকাল , মৃত্যুক্ষণ , ইন্তেকাল
৬০) অদহনীয় = অদাহ্য
৬১) অতিথিশাল = যাত্ৰীনিৱাস , অতিথিগৃহ
৬২) অজলা = অঁকৰা , আজলা,ভেদেঙা , হাৱাং, আব্ৰা , হোজা
৬৩) অংশীদাৰ = ভাগী, চৰিক , ভগিয়াৰ, ভাগীদাৰ
৬৪) অহংকাৰী = দম্ভী, গৰ্বী , দাম্ভিক , অবিনীত , মইবৰ , গৰবী
৬৫) অসন্ত্তষ্ট = বিতুষ্ট , অতুষ্ট , অপ্ৰসন্ন
৬৬) অভ্যাস = সাধনা, অনুশীলন , অধ্যৱসায় , চেষ্টা, পৰিশীলন , চেষ্টা
৬৭) অবতৰ = আবতৰ
৬৮) অপ্সৰা = সুৰসুন্দৰী , অপেচৰা, দিব্যনাৰী , সুৰকন্যা, অপেস্বৰী , সুৰধৰ , দিব্যাংগনা , সুৰবালা , ত্ৰিদশবনিতা , অপেস্বৰা
৬৯) অনুতাপ = অনুশোচনা , খেদ , পৰিতাপ
৭০) অনবৰত = একেৰাহে, অবিৰাম , নিৰন্তৰ , অবিশান্তৰূপে , ধাৰাসাৰে
৭১) অচিনাকী = অপৰিচিত , অচিন , অচিনা
৭২) অখণ্ড = অখণ্ডনীয় , অভগ্ন , অবিভক্ত , অখণ্ডিত
৭৩) অসাৰুৱা = কটুৰ , অনুৰ্বৰ , ঊষৰ , অনুৰ্বৰা
৭৪) অলৌকিক = লোকাতীত , অপাৰ্থিৱ
৭৫) অমংগল = অহিত , অকল্যাণ, অশুভ, অথন্তৰ , অনৰ্থ
৭৬) অভিজাত = সম্ভ্ৰমযুক্ত, সম্ভ্ৰান্ত
৭৭) অবিহনে = অনুপস্থিতিৰে, অবৰ্তমানে , অবিদ্য়মানে
৭৮) অপ্ৰকাশিত = অব্যক্ত, অপ্ৰকট
৭৯) অনুমাণ = আইদিয়া কৰা , আন্দাজ , ধাৰণা
৮০) অধোবদন = অধোমুখ
৮১) অতুলনীয় = নিৰুপম , অতুল , অপূৰ্ব , অন্যন , নিৰুপম , অতুল্য , অনুপম , অভিন্ন
৮১) অগণন = শ শ , লাখ লাখ ,অলেখ, লক্ষকোটি , শতকোটী, অসংখ্য , অজস্ৰ , ইত্যাদি
৮২) অকথ্য = অবাচ্য , অকথনীয়
৮৩) অস্ত্ৰ = হাথিয়াৰ , শস্ত্ৰ, হাতিয়াৰ , আহিলা
৮৪) অৱনত = অৱনতমস্তক , আনত , নতশিৰ , নত
৮৫) অলংকাৰ = অৱতংস , আভূষণ, ভূষণ, আকল্প , ভূষণ, ভূষা , বিভূষণ , গহনা
৮৬) অবাধ = মুকলি, অপ্ৰতিহত , বাধাশূন্য , আবতৰীয়া , মুক্ত, বাধাহীন , অপ্ৰতিহত , নিৰস্কুশ
৮৭) অফিচ = দফতৰ , কাৰ্যালয় , দোপদৰ , দপ্তৰ
৮৮) অনায়াসে = সহজে , হেলাৰঙে , বিনাকষ্টে
৮৯) অথবা = অন্যথা , কিম্বা , নতুবা , কিংবা , নাইবা
৯০) অৰ্জুন = সব্যসাচী , কৃষ্ণসখ , কপিধ্বজ , বিজয় , ধনঞ্জয় , শ্বেতবাহ , পাৰ্থ , কপিকেতন , ইত্যাদি

21/08/2020

Class 9 English
Lesson2
The Sound of Music

1. Answer these question in a few words or a couple of sentences each.
( অতি চমুকৈ তলৰ প্ৰশ্নসমূহৰ উত্তৰ দিয়া )

1. How old was Evelyn when she went to Royal Academy of Music?
( ৰয়েল একাডেমী অফ্ মিউজিক লৈ যঁওতে ইভলিনৰ বয়স কিমান আছিল? )
Ans:- Evelyn was sixteen years old when she went to the Royal Academy of Music.
( ৰয়েল একাডেমী অফ্ মিউজিকলৈ যাঁওতে ইভলিনৰ বয়স আছিল সোতৰ বছৰ। )

2. When was her deafness first noticed? When was it confirmed?
( তাইৰ বধিৰতা কোতিয়া লক্ষ্য কৰা হৈছিল? আৰু এই বধিৰতা কেতিয়া নিশ্চিত হ'ল ? )
Ans:- Evelyn's deafness was first noticed when she was eight years old.
It was confirmed at the age of eleven.
( ৪ বছৰ বয়সত ইভলিনৰ বধিৰতা লক্ষ্য কৰা হৈছিল।
এই বধিৰতা ১১ বছৰ বয়সত নিশ্চিত হৈছিল। )

III. Answer each of these question in a short paragraph (30-40 words).
1. Who helped her to continue with music? What did he do and say?
( তাইক সংগীত ক্ষেত্ৰত কোনে সহায় কৰিছিল? তাইক কেনেকৈ আৰু কি কথাৰ জৰিয়তে সাহস যোগাইছিল? )
Ans:- Percussionist Ron Forbes helped Evelyn to continue with music.
He bought two large drums and tuned them to different notes. He asked her not to listen to them through her wars but to try and sense the sound in some other manner.
( পাৰকাছনিষ্ট ৰণ ফ'ৰ্বচে ইভলিনক সংগীত শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সহায় কৰিছিল। )
( তেখেতে দুটা ডাঙৰ ড্ৰাম বেলেগ বেলেগ নোটত টিডন কৰি দিছিল, ফ'ৰ্বছে ইঙলিক ড্ৰামৰ শব্দ শুনাতকৈ ইয়াক অনুভৱ কৰিবলৈ কৈছিল। )

2. Name the various places and causes far which Evelyn performs.
( ইভলিনে কোন কোন ঠাইত আৰু কি কাৰণে অনুষ্ঠান প্ৰদৰ্শন কৰিছিল? )
Ans:- Evelyn accepts music as an essential part of her life. with a hectic international schedule she gives solo performances at regular concerts. Apart from these, She gives free concerts in prisons and hospitals. She wants to spread the message of love and peace to prisoners and sick people through music.
( ইভলিনে সংগীতক তাইৰ জীৱনৰ অন্যতম প্ৰয়োজনীয় অংগ হিচাপে আকোঁৱালি লৈছিল। তাই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পয্যায়ত বিভিন্ন ঠাইত অনুষ্ঠান প্ৰদৰ্শন কৰিছিল। তাৰোপৰি তাই কাৰাগাৰ আৰু চিকিসালয়ত বিনামূলীয়াকৈ অনুষ্ঠান পৰিবেশন কৰিছিল। তাই সংগীতৰ জৰিয়তে কয়দী তথা ৰোগীসকলৰ মাজত প্ৰেম আৰু শান্তিৰ বাণী প্ৰচাৰ কৰিব বিচাৰিছিল। )

III. Answer the question in two or three paragraphs. (100-150 words.)
( তলৰ প্ৰশ্নটিৰ উত্তৰ দুই বা তিনিটা পেৰেগ্ৰাফট লিখা। ( ১০০ ৰ পৰা ১৫০ শব্দৰ ভিতৰত)

1. How did Evelyn hear music?
( ইভলিনে সংগীত কোনেকৈ শুনা পাইছিল? )
Ans:- Evelyn specially able girl who lost the capacity of hearing is a master in music. She was spotted by a percussionist Ron Forbes who sees potential of music in Evelyn. He inspired her to take music seriously. He then asked her to sense the music rather than hearing from ear. He motivates her by saying that music can be feel through our sense.
Evelyn was very determined regarding her music. She follows Mr. Ron's instruction on music, then she realized that she could feel the higher drum from the waist up and the lower drum from the waist dawn. She learns how to open her body and mind to sounds and vibration. It was sneer determination and hard work. When she played the xylophone. She could sense the sound passing up the stick into her finger tips. By learning against the drums, She could feel the resonances flowing into her body. When she has to perform on wooden floors, She removes her shoes. The enables her to feel the vibrations through her bare feet. She even feels the music through her hair.
( ইভলিন, বিশেষভাৱে সক্ষম এগৰাকী ছোৱালী যিয়ে নিজৰ শ্ৰৱণ শক্তি হেৰুৱাইছিল তাইৰ সংগতীত বিশেষ পাৰদৰ্শিতা আছিল। তাইৰ সাংগতীক প্ৰতিভাক ৰন ফ'ৰ্বছে তাইক সংগীতিক গুৰুত্ব সহকাৰে লবলৈ অনুপ্ৰণিত কৰিছিল। তেখেতে দুটা ড্ৰাম বেলেগ বেলেগ নোটত টিউন কৰিছিল আৰু তাইক তাৰ পৰা উৎপত্তি হোৱা সংগীতৰ ধ্বনিক কাণেৰে শুনাৰ পৰিৱৰ্তে শৰীৰৰ বিভিন্ন অংগৰে অনুভৱ কৰিছিল। তেওঁ বিভিন্ন কথাৰে তাইক প্ৰেৰণা যোগাইছিল যেনে সংগীতক কাণেৰে শুনাৰ উপৰিও অনুভৱ কৰিব যাৱ।
নিজৰ সংগীতক লৈ ইভলিন দৃঢ় প্ৰতি প্ৰতিজ্ঞ আছিল। মিষ্টাৰ ৰণে কোৱা সকলোবোৰে কথা তাই আখৰে আখৰে পালন কৰিছিল। তাই বুজি উঠিছিল যে ড্ৰামৰ পৰা ওলোৱা উচ্চ সুৰক তাই কঁকালৰ তলৰ অংশৰে অনুভৱ কৰিব পাৰে। তাই নিজক শৰীৰৰ আৰু মগজুক সংগীতৰ গতি আৰু লহৰত এৰি দিবলৈ শিকিছিল, এইয়া মাথো তাইৰ কষ্ট আৰু সংকল্পৰ বাবে সম্ভৱ হৈছিল। জইলোফোন বজোৱাৰ সময়ত তাৰ মাৰি কেইডালত উপন্ন হোৱা সংগীতক তাই নিজৰ আঙুলি মূৰত অনুভৱ কৰিব পাৰিছিল। ড্ৰামত বজাবলৈ শিকাৰ সময়ত তাৰ পৰা উপন্ন হোৱা সংগাতৰ প্ৰতিধ্বনি তাই নিজৰ দেহত অনুভৱ কৰিব পাৰিছিল। কাঠৰ মজিয়াত অনুষ্ঠন পৰিবেশন কৰোতে তাই চেণ্ডেল খুলি লৈছিল। ইয়াৰ জৰিয়তে তাই খালী ভৰিৰে সংগীতৰ ধ্বনিক অনুভৱ কৰিব পাৰিছিল। তাই নিজৰ চুলিৰ জৰিয়তেও সংগীতৰ ধ্বনিক অনুভৱ কৰিব পাৰিছিল। )
PART-II

I. Tick the right answer.
( শুদ্ধ উত্তৰটোত চিন দিয়া )
1. The ( shehnai, pungi) was a "readed noisemaker."
( ছেহনাই, পুংগীৰ শব্দ শুনিবলৈ শুৱলা নাছিল )

2. Bismillah Khan, A barber, Ali bux ) transformed the pungi into a shehnai.
( বিছমিল্লাহ খানৰ, এজন নাপিত, আলি বুক্স ) পুংগীক ছেহনাইলৈ পৰিৱৰ্ত কৰিছিল। )

3. Bismillah Khan's paternal ancestors were ( barbers, professional musicians )
( বিছমিল্লা খানৰ পৈতৃক পূৰ্বপুৰুষসকল ( নাপিত, পোচাদাৰী সংগীতজ্ঞ ) আছিল। )

4. Bismillah khan learnt to play shehnai from ( Ali Bux, Paigambar Bux, Ustad Faiyaaz Khan )
( বিছমিল্লা খানে ( আলী বক্স, পৈগাম্বৰ বক্স, ওস্তাদ ফৈয়াজ খান ) ৰ পৰা চেহনাই বজাৰলৈ শিকিছিল। )

5. Bismillah Khan's first trip abroad was to ( Afganistan, U.S.A., Canada )
( বিছমিল্লাহ খনৰ প্ৰথম বৈদেশিক যাত্ৰা আছিল ( আফগানিস্তান, ইউ. এছ. এ, কানাডালৈ। )

II. Find the words in the text which show Ustad Bismillah Khan's feelings about the item listed below. Then mark a tick in the correct column. Discuss your answer in class.
( তলত দিয়া বিষয়সমূহৰ প্ৰতি বিছমিল্লাহখানৰ ধাৰণা যোগাত্মক, ধ্বনাত্মক নে নিৰপেক্ষ আছিল বাছি উলিওৱা আৰু শুদ্ধ উত্তৰত ৰাইট চিন দিয়া । )
Bismillah Khan’s feeling about Positive Negative Neutral
1. Teaching children Music
2. The film world
3. Migrating of the U.S.A
4. Playing at temples
5. Getting the Bharat ratna
6. The bank of the Ganga
7. Leaving Benaras and Dumraon

Ans:- 1. Positive
2. Negative
3. Negative
4. Neutral
5. Positive
6. Positive
7. Negative

III. Answer these question in 30-40 words.
( উত্তৰ দিয়া ৩০ - ৪০ টা শব্দৰ ভিতৰত )

1. Why did Aurangzeb ban the playing of the pungi?
( ঔৰংগজেৱে পুংগী বজোৱাত কিয় নিষেধাজ্ঞা জাৰি কৰিছিল? )
Ans:- Aurangzeb banned the playing of a musical instrument pungi in the royal residence because it had a thrilled unpleasent sound.
( পুংগীৰ তীব্ৰ তথা উচ্চ স্বৰৰ বাবে ঔৰংগজেৱে ইয়াৰ ওপৰত নিষেধাজ্ঞা জাৰি কৰিছিল। )

2. How is a Shehnai different from a pungi?
( কেনেকৈ ছেহনাই পংগিৰ পৰা পৃথক? )
Ans:- Shehnai has a better tonal quality than pungi. It is a natural hollow stem pipe with holes on its body and is longer and broader than the pungi. In a way shehnai is an improvement upon pungi.
( ছেহনাইৰ শব্দ পুংগিতকৈ শুৱলা আছিল ইয়াৰ আকৃতি পুংগীতকৈ দীঘল, বহল তথা নিৰ্দ্দিষ্ট কিছুমান ফুটা আছিল। ই পুংগীতকৈ ভল আছিল। )

3. Where was the Shehnai played traditionally? How did Bismillah Khan change this?
( পৰম্পৰাগতভাৱে ছেহনাই ক'ত বজোৱা হৈছিল? এইক্ষেত্ৰত বিছমিল্লাহ খানে কেনেকৈ পৰিৱৰ্তন আনিছিল? )
Ans:- Traditionally the Shehnai was played in temples , and wedding ceremonies as it was considered as an auspiaus instrument.
Bismillah Khan brought Shehnai into mainstream music and established it in the classical stage.
( পৰম্পৰাগতভাৱে ছেহনাই মন্দিৰ তথা বিবাহ অনুস্থানসমূহত বজোৱা হৈছিল। ইয়াক দৈৱ বাদ্য হিচাপে গণ্য কৰা হৈছিল।
বিছমিল্লাহ খানে ছেহনাইক সংগীতৰ ক্ষেত্ৰত এক বিশেষ মাত্ৰা প্ৰদান কৰাৰ লগতে ইয়াক মূল সূঁতিলৈ আনিছিল। )

4. When and how did Bishmillah Khan get his big break?
( বিছমিল্লাহ খানে কেতিয়া আৰু কেনেকৈ আটাইতকৈ ডাঙৰ সুযোগ লাভ কৰিছিল? )
Ans:- Bismillah Khan got his big break in 1938. The All Indian Radio opened in Lucknow and Bishmillah Khan played Shehnai on radio. He soon became an often heard played the first Indian to greet the nation with his Shehnai.
( ১৯৩৮ চনত বিছমিল্লহ খানে আটাইতকৈ ডাঙৰ সুযোগ লাভ কৰিছিল। এই সুযোগ তেওঁ ভাৰতীয় আকাশবাণী কেন্দ্ৰ লশ্ক্ষ্নৌৰ পৰা লাভ কৰিছিল য'ত তেওঁক ৰেডিঅ'ত ছেহনাই বজাবলৈ দিয়া হৈছিল। খান আছিল প্ৰথমজন ভাৰতীয় যিয়ে ৰেডিঅ'ত ছেহনাই বজাই দেশক সম্বোধন জনাইছিল। )

5. Where did Bismillah Khan play the Shehnai on 15 August 1947? Why was the event historic?
( ১৯৪৭ চনৰ ১৫ ৰ আগষ্টত বিছমিল্লাহ খানে ক'ত ছেহনাই বজাইছিল? এই ঘটনা কিয় ঐতিহাসিক হৈ পৰিছিল? )
Ans:- Bismillah Khan played the Shehnai on 15th August 1947 at the Red Fort. He was the first Indian to greet the nation with his musical instrument.
The event was historic because it was the day when Indian Become an independent nation.
( ১৯৪৭ চনৰ ১৫ আগষ্টত বিছমিল্লাহ খানে ৰেড ফ'ৰ্টত ছেহনাই বজাইছিল। তেওঁ আছিল দেশৰ প্ৰথম গৰাকী ব্যক্তি যিয়ে ছেহনাই বজাই দেশবাসীক সম্বোধনা জনাইছিল।
সেইদিনা দেশ স্বাধীন হৈছিল সেইবাবে এই ঘটনা ঐতিহাসিক হৈ পৰিছিল। )

6. Why did Bismillah Khan refuse to start a Shehnai School ib the U.S.A.?
( আমেৰিকাত ছেহনাই স্কুল স্থাপন কৰিবলৈ কিয় বিছমিল্লাহ খানে অমান্তি হৈছিল? )
Ans:- Bismillah Khan refused to start a Shehnai school in the U.S.A. because he never wanted to leave India. He was in love with Benaras and the Ganges flowing there. He used to get inspiration from the ambience of numerous ghats in Varanasi.
( বিছমিল্লাহ খানে আমেৰিকাত ছেহনাই স্কুল স্থাপনত অমান্তিত হৈছিল। কিয়নো তেঁও ভাৰতবৰ্ষক কেতিয়াও এৰি যাব নিবিচাৰে। তেঁও গংগা আৰু বেনাৰসৰ প্ৰেমত পৰিছিল। বেনাৰসৰ ঘাটৰ পৰা তেঁও সদায় অনুপ্ৰেৰণা লাভ কৰিছিল। )

7. Find at least two instances in the text which tell you that Bismillah Khan loves India and Benaras.
( বিছমিল্লাহ খানৰ ভাৰত তথা বেনাৰসৰ প্ৰতি থকা ভাল পোৱা প্ৰকাশ পোৱা দুটা ঘটনা উল্লেখ কৰা। )

Ans:- The first instance is when Bishmillah Khan refused his students offer to start a shahnai school in U.S.A. The second instance is his refused to the proposal of Shekhar Gupta to move to Pakistan during the partition. He said Mr. Gupta That he would never leave Benaras.
( বিছমিল্লাহখানৰ ভাৰতৰ প্ৰতি থকা ভালপোৱা ধৰা পৰিছিল যেতিয়া তেঁও আমেৰিকাত ছেহনাই স্কুল খোলাৰ বাবে তেঁওৰ ছাত্ৰই আগ বঢ়োৱা প্ৰস্তাৱ প্ৰত্যাখান কৰিছিল। দ্বিতীয়তে তেঁওৰ ভাল পোৱা ধৰা পৰিছিল যেতিয়া তেঁও শেখৰ গুপ্তাৰ সৈতে দেশ বিভাজনৰ সময়ত পাকিস্তান যাবলৈ অমান্তি হৈছিল। )

Thinking about language
( ভাষাৰ কথা ভাবো আহাঃ )

I. Complete the following sentences. Beginning with a to-verb. Try to answer the questions in brackets.
( তলত দিয়া বাক্যবিলাকৰ সম্পূৰ্ণ কৰা। বন্ধনীৰ ভিতৰত থকা প্ৰশ্নবোৰৰ উত্তৰ দিয়া। )

1. The School sports team hopes----
( বিদ্যলয়ৰ খেল দলটোৱে আশা কৰে----
( What does it hope to do? )
তেঁওলোকে কি আশা কৰিছিল)

Ans:- The school sports team hopes to win the match.
( বিদ্যালয়ৰ খেলৰ দলে খেলত জয়ী হোৱাৰ আশা কৰিছিল।

2. We all want __________ (What do we all want to do? )
( সকলোৱে জীৱনত কি বিচাৰে? )
Ans:- We all want to success in our life.
( আমি সকলোৱে জীৱনত সফলতা লাভ কৰিব বিচাৰো।

3. They advised the hearing-impaired child's mother _______ ( What did they advise her to do?)

Ans:- They advised the hearing-impaired child's mother to consult a doctor.
( তেঁওলোকে বধিৰ কেঁচুৱাটোৰ মাকক ডাক্তৰৰ পৰামৰ্শ ল'বলৈ উপদেশ দিছিল।)

4. The authorities permitted us to ____________ ( What did the authorities permit us to do ? )
Ans:- The authorities permitted us to construct the building.
( কৰ্তৃপক্ষই ভৱন নিৰ্মাণ কৰিবলৈ অনুমতি দিছিল। )

5. A musician decided to __________ ( what did the musician decided to do? )
Ans:- A musician decided to open a school for children.
( সংগীত শিল্পীজনৰ ল'ৰা ছোৱালীৰ বাবে বিদ্যালয় স্থাপনৰ দিহা কৰিছিল।)

II. From the text on Bismillsh Khan, find the words and phrases that match these definition and write them down. The number of the paragraph where you will find the words/phrases has been given for you in brackets.
( বিছমিল্লাহ খান পাঠটিৰ পৰা তলৰ সংজ্ঞাসমূহৰ বাবে উপযুক্ত শব্দবোৰ বাছি উলিওৱা। )

1. The home of royal people
( ৰাজ পৰিয়ালৰ সদ্যস থকা ভৱন)
= The royal residence. ( ৰাজভৱন)

2. The state of being alone.
( অকলশৰীয়া থকা )
= Solitude ( একান্ত )

3. A part which is absolutely necessary
( অত্যন্ত প্ৰয়োজনীয় অংশ )
= Indispensable ( অপৰিহায্য)

4. To do something not done before.
= Invent ( আবিষ্কাৰ কৰা )

5. without much effort
( কোনো ধৰণৰ প্ৰয়াস নকৰা)
= Effortlessly ( অনুদ্যম)

6. quickly and in large quantities ______and ____.
( খৰতকীয়াকৈ আৰু বেছিকৈ লাভ কৰা পৰিমাণ)
= Thick and Fast. ( ঘন আৰু দ্ৰুত )

III. Tick the right answer.

1. When something is revived , it (remains dead/lives again).
Ans:- lives again

2. When a government bans something it want it ( stopped/started)
Ans:- Stopped.

3. When we take to something we find it (boring/interesting)
Ans:- Interesting.

5. When you appreciate something, you (find it good useful/find it of no use.)
Ans:- Find it good and useful.

6. When you replicate something, you do it ( for the first time/ for the second time.)
Ans:- for the second time.

7. When we come to terms with something, it is still upsetting/no longer upsetting.
Ans:- no long upsetting

21/08/2020

বিপৰীত শব্দ
১) নিৰস- ৰসাল
২) আনন্দ- বিষাদ , নিবানন্দ
৩) সুখ- দুখ
৪) ভুল- শুদ্ধ
৫) অগ্ৰগতি-
৬) প্ৰকাণ্ড- সৰু
৭) টেঙৰ- চতুৰ
৮) চহকী- দুখীয়া
৯) নিৰাশা- আশা
১০) অনুচিত-উচিত
১১) বিশ্বাস- অবিশ্বাস
১২) সমাপ্তি- আৰম্ভনি
১৩) দৃষ্টিহীন-
১৪) অক্ষম - সক্ষম
১৫) বিদেশী- স্বদেশী
১৬) অচল- সচল
১৭) জটিল- সৰল
১৮) বৃহং- ক্ষুদ্ৰ
১৯) সফলতা- বিফলতা
২০) আন্ধাৰ- পোহৰ
২১) শৃংখল - বিশৃংখল
২২) মিতব্যয়ী -
২৩) সহজ- টান
২৪) দূৰদশী- অদুৰদৰ্শী
২৫) শান্তি- অশান্তি
২৬) ধবংস-সৃষ্টি
২৭) ওৰ-
২৮) আগুৱা-
২৯) সঞ্চয়-
৩০) ধিয়াস-
৩১) কৃতকাৰ্যতা - অকৃতকাৰ্যতা
৩২) সফল- বিফল
৩৩) ধোৱাখুলীয়া-
৩৪) শান্তি- অশান্তি
৩৫) সুযোগ্য- অযোগ্য
৩৬) সুখ্যাতি- কুখ্যাতি
৩৭) কৃতজ্ঞ- অকৃতজ্ঞ
৩৮) অৰ্থপূৰ্ণ- অৰ্থহীন
৩৯) অমূুল্য- মূল্যহীন
৪০) সফলতা- বিফলতা
৪১) পুৰস্কাৰ - তিৰস্কাৰ
৪২) গধুৰ- পাতল
৪৩) দুখ- সুখ
৪৪) বলী- দুৰ্বলী
৪৫)সাহসী- ভয়াতুৰ
৪৬) বন্ধুত- শক্ৰতী
৪৭) মিলা- প্ৰীতি-
৪৮) একগোট-
৪৯) প্ৰকাশ-অপ্ৰকাশ
৫০) ভোগ-
৫১) স্মৃতি-
৫২) সমাপ্ত- আৰম্ভ
৫৩) আড়ম্বৰ-
৫৪) ভাগ্য- দুৰ্ভাগ্য
৫৫) ধৈৰ্য- অধৈৰ্য
৫৬) মৃত্যু-জন্ম
৫৭) জয়-পৰাজয়
৫৮) কাপুৰুষ-
৫৯) ভয়- নিৰ্ভয়
৬০) শত্ৰু - মিত্ৰ
৬১) দুৰ্বল- সৰল
৬২) কঠিন- সহজ
৬৩) নবীন- প্ৰবীন
৬৪) পৰনিৰ্ভৰশীল- আত্মনিৰ্ভৰশীল
৬৫) দুৰ্লভ-
৬৬) খৰগতি- বীৰগতি
৬৭)পূৰ্ণিমা- অমাৱশ্যা
৬৮) অনধিকাৰ-
৬৯) নিন্দা - প্ৰশংসাৰ
৭০) অনাৱশ্যক- আবশ্যক
৭১) জাগ্ৰত-
৭২) ধ্বংস- সূষ্টি
৭৩) অসম্ভৱ- সম্ভব
৭৪) অতীত- বৰ্তমান
৭৫) পুণ্য-পাপ
৭৬) পৱিত্ৰ- অপবিত্ৰ
৭৭) প্ৰেম-
৭৮) জীৱন-মৰণ
৭৯) অশেষ-
৮০) প্ৰজা -ৰজা
৮১) প্ৰশংসা-নিন্দা
৮২) নিম্ন-উচ্চ
৮৩) উপকাৰ-অপকাৰ
৮৪) শান্ত-অশান্ত
৮৫) ন্যায়-অন্যায
৮৬) সুখ- দুখ
৮৭) অসমৰ্থ-সমৰ্থ
৮৮) উপস্থিত-অনুপস্থিত
৮৯) ধ্বংস-সূষ্টি
৯০) চিনাকি-অচিনাকি
৯১) নৱীন- প্ৰবীন
৯২) প্ৰাচীন-নতুন
৯৩) দুৰ্বল-শক্তিশালী
৯৪) পৰিকল্পিত-অপৰিকল্পিত
৯৫) বৈসাদৃশ্য-সাদূশ্য
৯৬) সফল-বিফল
৯৭) তীক্ষ্ণ-
৯৮) বিসংগতি- সংগতি
৯৯) মৃত্যু-জন্ম
১০০) বৃদ্ধি-
১০১) গভীৰ-তৰল
১০২) সুন্দৰী-
১০৩) পুত্ৰ-জীয়ৰী
১০৪) ভাই-ভনী
১০৫) আই-পিতাই
১০৬) দাদা-বৌ
১০৭) নাৰী-পুৰুষ
১০৮) মিল- অমিল
১০৯) বুঢ়া-ডিকা
১১০) সোমোৱা-ওলোৱা
১১১) পোহনীয়া-বনৰীয়া
১১২) উত্তৰ- প্ৰশ্ন
১১৩) জঁয় পৰ-
১১৪) অধঃ-উধঃ
১১৫) বটাঁ-
১১৬) মুকুতি- বন্দী
১১৭) অধম- ধম
১১৮) গাফিলতি-
১১৯) পোনপটীয়া- আওপটীয়া
১২০) ক্ষমা-
১২১) অনিচ্ছা- ইচ্ছা
১২২) ভীৰু-
১২৩) খৰালি-জহকালি
১২৪) তৰাং-
১২৫) দুখ-সুখ
১২৬) ৰঙ-
১২৭) আঁতৰ-ওচৰ
১২৮) ভাল-বেয়া
১২৯) প্ৰশংসা- নিন্দা
১৩০) সুদক্ষ- অদক্ষ
১৩১) গভীৰ- তৰল
১৩২) মেধাবী- ভোঁটা
১৩৩) আশা- নিৰাশা
১৩৪) অনুকূল- নিৰাশা
১৩৫) সূষ্টি- ধ্বংস
১৩৬) দুখিয়া-ধনী
১৩৭) প্ৰবল-
১৩৮) উন্নতি- অধোন্নতি
১৩৯) বিশুদ্ধ-
১৪০) দেখা-নেদেখা
১৪১) থকা-নথকা
১৪২) উপকাৰ- অপকাৰ
১৪৩) সৰু- ডাঙৰ
১৪৪) ক্ষুদ্ৰ - বৃহত
১৪৫) ধুনীয়া- কুংসিং-
১৪৬) তংক্ষণাং-
১৪৭) শকত- ক্ষীন
১৪৮) চুটি-ওখ
১৪৯) সুখ-দুখ
১৫০) পোহৰ-আন্ধাৰ
১৫১) বেয়া-ভাল
১৫২) ধুনিয়া-কুতসিত
১৫৩) মেলি-
১৫৪) ওপৰত- তলত
১৫৫) শুৱনি-
১৫৬) মৰা-জীয়া
১৫৭) স্বাধীন-পৰাধীন
১৫৮) জন্ম- মৃত্যু
১৮৯) শেষ- আৰম্ভ
১৯০) বিদেশী-স্বদেশী
১৯১) ত্যাগ- গ্ৰহন
১৯২) বুঢ়া-ডেকা
১৯৩) নিৰানন্দ-আনন্দ
১৯৪) শেষ-আৰম্ভ
১৯৫) খালী-ভৰ্তি
১৯৬) জপাই-
১৯৭) দীঘল- চুটি
১৯৮) আন্ধাৰ-পোহৰ
১৯৯) পুৰণি-নতুন
২০০) অসহায়-সহায়
২০১) বলী-দুৰ্বলী
২০২) ৰাতি-দিন
২০৩) গভীৰ-তৰল
২০৪) আনন্দ-নিৰানন্দ
২০৫) ধনী-দুখীয়া
২০৬) গুৰু-লঘু
২০৭) উজু-
২০৮) প্ৰাচীন-নতুন
২০৯) অসাধু-সাধু
২১০) জ্ঞান-অঞ্জান
২১১) নেদেখা-দেখা
২১২) হিত-অহিত
২১৩) ন্যায়-অন্যায়
২১৪) সংচৰিত-
২১৫) সাধু-অসাধু
২১৬) বিশ্বাস-অবিশ্বাস
২১৭) হিত-অহিত
২১৮) বেয়া-ভাল
২১৯) ধুনীয়া-কুতসিত
২২০) মেলি-
২২১) ওপৰত-তলত
২২২) মৰা-জীয়া
২২৩) স্বাধীন- পৰাধীন
২২৪) জন্ম- মৃত্যু
২২৫) শেষ-আৰম্ভ
২২৬) বিদেশী-স্বদেশী
২২৭) ত্যাগ-গ্ৰহন
২২৮) নিৰস-ৰসাল
২২৯) আনন্দ-নিৰানন্দ
২৩০) সুখ-দুখ
২৩১) ভুল-শুদ্ধ
২৩২) অগ্ৰগতি-
২৩৩) প্ৰকাণ্ড-সৰু
২৩৪) টেঙৰ- চতুৰ
২৩৫) চহকী-দুখীয়া
২৩৬) নিৰাশা- আশা
২৩৬) অনুচিত-উচিত
২৩৭) ওৰ-
২৩৮) আগুৱা- পিচোৱা
২৩৯) সঞ্চয়-
২৪০) ধিয়ায়-
২৪১) কৃতকাৰ্যতা- অকৃতকাৰ্যতা
২৪২) সফল-বিফল
২৪৩) সুযোগ্য- অযোগ্য
২৪৪) সুখ্যাতি- কুখ্যাতি
২৪৫) কৃতজ্ঞ- কৃতঘ্ন
২৪৬) সফলতা- বিফলতা-
২৪৭) অৰ্থপূৰ্ণ- অৰ্থহীন-
২৪৮) অমূল্য-মূল্যহীন
২৪৯) পুৰস্কাৰ- শাস্তি
২৫০) বলী- দুৰ্বল
২৫১) গধুৰ- পাতল
২৫২) দুখ- সুখ
২৫৩) সাহসী-
২৫৪) বন্ধুত্ব-
২৫৫) মিলা - প্ৰীতি-
২৫৬) একগোট-
২৫৭) অণু- বৃহং
২৫৮) অলপ- বেছি
২৫৯) অন্ধ- চাক্ষুষ
২৬০) অন্তৰ-বাহিৰ
২৬১) অনুৰাগ- বিৰাগ
২৬২) অতিবৃষ্টি- অনাবৃষ্টি
২৬৩) অনুগ্ৰহ-নিগ্ৰহ
২৬৪) অমৃত-গৰল
২৬৫) অভাৱ- উভৈনদী
২৬৬) অনুকূল- প্ৰতিকূল
২৬৭) অসীম- সসীম
২৬৮) অহংকাৰ- নিৰহংকাৰ
২৬৯) আচল- নকল
২৭০) আদান-প্ৰদান
২৭১) আকাশ-পাতাল
২৭২) আধুনিক- নতুন
২৭৩)আন্ধাৰ-পোহৰ
২৭৪) ইচ্ছা-অনিচ্ছা
২৭৫) ইহলোক-পৰলোক
২৭৬) ইষ্ট-অনিষ্ট
২৭৭) উদাৰ-সংকীৰ্ণ
২৭৮) উন্নতি-অৱনতি
২৭৯) উত্তৰ-দক্ষিণ
২৮০) উপকাৰ-অপকাৰ
২৮১) উত্তম-অধম
২৮২) উদয়-অস্ত
২৮৩) উচিত-অনুচিত
২৮৪) উপযুক্ত-অনুপযুক্ত
২৮৫) উত্তম-অধম
২৮৬) উচ্চ-নীচ
২৮৭) উৰ্বৰ- অনুৰ্বৰ
২৮৮) উণ্থান - পতন
২৮৯) উংকৃষ্ট- নিকৃষ্ট
২৯০) উপস্থিত- অনুপস্থিত
২৯১) ওখ-চাপৰ
২৯২) ওপৰত- তলত
২৯৩) এতিয়া-তেতিয়া
২৯৪) কৃতজ্ঞ-অকৃতজ্ঞ
২৯৫) কোমল-কঠিন
২৯৬) কৃশ-স্থৃল
২৯৭) খাল-বাম
২৯৮) খোৱা-নোখোৱা
২৯৯) খাদ্য-অখাদ্য
৩০০) গুণ- দোষ
৩০১) গুণী- নিৰ্গুণী
৩০২) গুৰু-শিষ্য
৩০৩) দেশপ্ৰেমিক-দেশদ্ৰোহী
৩০৪) ধৰ্ম- অধম
৩০৪) ধনী- দুখীয়া
৩০৫) নিৰাপদ- বিপদজনক
৩০৭) নতুণ- পুৰণি
৩০৮) ন্যায়- অন্যায়
৩০৯) নিৰ্মল- মলিণ
৩১০) নিৰাকাৰ- সাকাৰ
৩১১) নিৰ্দোষী- দোষী
৩১২) নিভীক- ভীৰু
৩১৩) পাতল- ডাঠ
৩১৪) পৰিশ্ৰমীা- অপৰিশ্ৰমী
৩১৫) পণ্ডিত- মূৰ্খ
৩১৬) পৰিমিত- অপৰিমিত
৩১৭) প্ৰেৰণা- নিৰুংসাহ
৩১৮) প্ৰকৃত-অপ্ৰকৃত
৩১৯) প্ৰশ্ন-অত্তৰ
৩২০) পুণ্য- পাপ
৩২১) প্ৰৱেশ- প্ৰস্থান
৩২২) পৰিষ্কাৰ- লেতেৰা
৩২৩) পৱিত্ৰ- অপৱিত্ৰ
৩২৪) প্ৰতক্ষ্য- পৰোক্ষ
৩২৫) প্ৰচুৰ- অল্প
৩২৬) পুৱা- গধূলি
৩২৭) পুৰস্কাৰ- তিৰস্কাৰ
৩২৮) প্ৰাচীন- নবীন
৩২৯) প্ৰাচ্য- পাশ্চাত্য
৩৩০) প্ৰভু- ভূত্য
৩৩১) প্ৰকাশ- গোপণ
৩৩২) বহল- ঠেক
৩৩৩) বগা- ক'লা
৩৩৪) বন্ধু- শত্ৰু
৩৩৫) শুক্ল-কৃষ্ণ
৩৩৬) শান- অশান্ত
৩৩৭) শুভ-অশুভ
৩৩৮) শান্তি- অশান্তি
৩৩৯) শুদ্ধ-ভুল
৩৪০) শকত- ক্ষীণ
৩৪১) সাধু-অসাধু
৩৪২)সচাঁ- মিছা
৩৪৩) সহযোগী- প্ৰতিযোগী
৩৪৪) সমষ্টি- ব্যষ্টি
৩৪৫) সজীৱ-নিৰ্জীৱ
৩৪৬)সপক্ষ-বিপক্ষ
৩৪৭) সম্পদ-বিপদ
৩৪৮) সভ্য- অসভ্য
৩৪৯) সংযোগ- বিয়োগ
৩৫০) সন্মান- অপমান
৩৫১) সশ্ৰম- বিনাশ্ৰম
৩৫২) সজ-অসজ
৩৫৩) সধবা- বিধৱা
৩৫৪) স্বৰ্গ- নৰক
৩৫৫) সুকৃতি- দুষ্কৃতি
৩৫৬) সুগম-দুৰ্গম
৩৫৭) সুস্থ-অসুস্থ
৩৫৮) সঞ্চয়-অপচয়
৩৫৯) সদয়-নিৰ্দয়
৩৬০) স্পষ্ট-অস্পষ্ট
৩৬১) সন্ধি-বিগ্ৰহ
৩৬২) সৰল- জটিল
৩৬৩)সুৱিধা-অস্বিধা
৩৬৪) সৃষ্টি- প্ৰলয়
৩৬৫) সুচল- অচল
৩৬৬) সুগন্ধ- দুগন্ধ
৩৬৭) সুৰ-অসুৰ
৩৬৮) সুযোগ-দুৰ্যোগ
৩৬৯) সুশ্ৰী-কুশ্ৰী
৩৭০) সুখ্যাতি- অখ্যাতি
৩৭১) সুলভ-দুৰ্ল্লভ
৩৭২) স্থিৰ- অস্থিৰ
৩৭৩) সুন্দৰ- কুংসিত
৩৭৪) স্বাধীন- পৰাধীন
৩৭৫) সোঁ - বাঁও
৩৭৬) স্থাৱৰ- জংগম
৩৭৭) আৰম্ভ- শেষ
৩৭৮) আৱিৰ্ভাৱ- তিৰোভাৱ
৩৭৯) আগ-গুৰি
৩৮০) আশা -নিৰাশা
৩৮১) আকৰ্ষণ-বিকৰ্ষণ
৩৮২) আশীবাদ-অভিশাপ
৩৮৩) আয়- ব্যয়
৩৮৪) আৰোহণ- অবহোৰণ
৩৮৫) আনন্দ- বিষাদ
৩৮৬) আস্তিক- নাস্তিক
৩৮৭) আচাৰ-অনাচাৰ
৩৮৮) আদি-অন্ত
৩৮৯) আয়তী-বিধৱা
৩৯০) আস্থা- অনাস্থা
৩৯১) আচামী- ফৰিয়াদী
৩৯২) আগমণ- প্ৰত্যাদমণ
৩৯৩) আপোন- পৰ
৩৯৪) আদৰ- অনাদৰ
৩৯৫) গহীন- চঞ্চল
৩৯৬) গ্ৰহণ- বৰ্জন
৩৯৭) গোপণ- প্ৰকাশ
৩৯৮) গধুৰ- পাতল
৩৯৯) গৰিষ্ঠি- লঘিষ্ঠ
৪০০) গভীৰ- তৰাং
৪০১) গৃহস্থী- সন্ন্যাসী
৪০২) গোচৰীয়া- পদকীয়া
৪০৩) ঘৰচীয়া- বনৰীয়া
৪০৫) চৰম- নৰম
৪০৬) চহকী- দুখীয়া
৪০৭) ঘন- পাতল
৪০৮) চেতন- জড়
৪০৯) চল- অচল
৪১০) চিনাকি- অচিনাকি
৪১১) জ্ঞানী- মূৰ্খ
৪১২) জমা-খৰচ
৪১৩) জন্ম- মূত্যু
৪১৪) জোখ- অজোখ
৪১৫) জাগৰণ- নিদ্ৰা
৪১৬) জয়- পৰাজয়
৪১৭) জীৱন- মৰণ
৪১৮) ডাঠ- পাতল
৪১৯) ডেকা- বুঢ়া
৪২০) তপত- চেঁচা
৪২১) দ'-বাম
৪২২) দেৱতা- অসুৰ
৪২৩) দিন- ৰাতি
৪২৪) দয়ালু- নিৰ্দয়
৪২৫) দীঘল- চুটি
৪২৬) দাতা- কৃপণ
৪২৭) দীৰ্ঘ-হ্ৰস্ব
৪২৮) বিপদ-সম্পদ
৪২৯) বিদ্যা- অবিদ্যা
৪৩০) বিৰহ- মিলন
৪৩১) বাজ- ভিতৰ
৪৩২) বৈধ- অবৈধ
৪৩৩) বিনীত- উদ্ধত
৪৩৪) বিখ্যাত- অখ্যাত
৪৩৫) বিধি- অবিধি
৪৩৬) বিনয়-গৰ্ব
৪৩৭) বাদী- বিবাদী
৪৩৮) বিস্তৃত- সংক্ষিত
৪৩৯) বিশ্বাসী- বিশ্বাসঘাতক
৪৪০) বিফলতা- সফলতা
৪৪১) ভাল- বেয়া
৪৪২) ভোতা -চোকা
৪৪৩) ভীৰু-সাহসী
৪৪৫) ভূত- ভৱিষ্যত
৪৪৬) ভক্তি- ঘৃণা
৪৪৭) মিতব্যয়ী- অমিতব্যয়ী
৪৪৮) মুক্ত- বন্ধ
৪৪৯) মান-অপমান
৪৫০) মুখ্য- গৌণ
৪৫১) মানুহ- দানৱ
৪৫২) মিলন- বিৰহ
৪৫৩) যশ- অপযশ
৪৫৪) যত্ন- আওকাণ
৪৫৫) যোগ- বিযোগ
৪৫৬) ৰোগী-নিৰোগী
৪৫৭) ৰজা- প্ৰজা
৪৫৮) লাভ- লোকচান
৪৫৯) লঘু- গুৰু
৪৬০) হৰ্ষ- বিষাদ
৪৬১) হ্ৰাস- বৃদ্ধি
৪৬২) হঁহা - কন্দা
৪৬৩) হাঁহি- কান্দোন
৪৬৪) হৰা-জিকা
৪৬৫) হৰণ- পূৰণ
৪৬৭) হিংসা- প্ৰেম
৪৬৮) ক্ষয়- বৃদ্ধি
৪৬৯) ক্ষমা- প্ৰতিশোধ

19/08/2020

Class 9
THE ROAD NOT TAKEN

Thinking about the poem ( কবিতাটোৰ কথা ভাবা )

I.1. Where does the traveler find himself? What problem does he face?
(বাটৰুৱাজনে নিজকে ক'ত বিচাৰি পাইছিল? তেওঁ কি অসুবিধাৰ সন্মূখীন হৈছিল? )
Ans:- The traveler finds himself at a point where two roads diverge. He is in a problem as he must chose one path and is unable to decide which one to choose.
( কবিয়ে এটা ৰাস্তাৰ সীমাত ৰৈ আছিল য'ত ৰাস্তাটো দুটা ভাগত ভাগ হৈ গৈছিল। কবিয়ে অসুবিধাৰ সন্মূখীন হৈছিল যিহেতু দুটা ভাগত ভাগ হোৱা ৰাস্তাকেইটাৰ কোনটো বাছি ল'ব নিধাৰণ কৰিব পৰা নাছিল। )
Ans:- The traveler finds himself at a point where two roads diverge. He is in a problem as he must chose one path and is unable to decide which one to choose.
( কবিয়ে এটা ৰাস্তাৰ সীমাত ৰৈ আছিল য'ত ৰাস্তাটো দুটা ভাগত ভাগ হৈ গৈছিল। কবিয়ে অসুবিধাৰ সন্মূখীন হৈছিল যিহেতু দুটা ভাগত ভাগ হোৱা ৰাস্তাকেইটাৰ কোনটো বাছি ল'ব নিধাৰণ কৰিব পৰা নাছিল। )

2. Discuss what these phrases mean to you.
( এই ফ্ৰেজবোৰৰ জৰিয়তে কি বুজি পোৱা আলোচনা কৰা )

(i) a yellow wood ( এখন হালধীয়া অৰণ্য )
Ans:- A yellow wood refers to the forest which has weathering leaves as in the season of autumn. It represents a world full of again people.
( শঝাংশই এখন বননিক বুজাইছে যিখন শৰৎ কালৰ শুকান সৰাপাতেৰে ভৰপূৰ। অন্যহাতে ই পৃথিৱীৰ বৃদ্ধ মানুহখিনিকো সূচাইছে। )

(ii) it was grassy and wanted wear
Ans:- The road was grassy because it was a lees travelled road. it wanted people to move on it. ( পথটো ঘাঁহনিৰে ভৰা আছিল কিয়নো এই পথেদি মানুহে বেছিকৈ অহা যোৱা নকৰে। এই ৰাস্তাটোৱে বিচাৰে মানুহে যাতে ইয়াৰ ওপৰেদি আগুৱাই যায়। )

(iii) the passing there
Ans:- It means that when he walked over the path that he had chosen. ( ইয়াৰ অৰ্থ হ'ল যে তেওঁ নিজে নিৰ্বাচন কৰি লোৱা পথটোৰে আগুৱাই গৈছিল )

(iv) Leaves no step had trodden black
Ans:- It means that no one had walked over the leaves as they were still green. It they had been walked over, they would have turned black. ( ইয়াৰ অৰ্থ হ'ল যে কোনো ব্যক্তিয়ে পাতবোৰৰ ওপৰেদি আগবাঢ়ি যোৱা নাছিল আৰু পাতবোৰ সেউজীয়া হৈ আছিল। কিয়নো কোনোবা সেইফলেদি আগবাঢ়ি যোৱা হ'লে পাতবোৰে শুকান তথা মৰহি গ'লহেতেন। )

(v) How way leads on to way.
Ans:- It means that as we walk on a path, we come across more options and make choices further. We keep on walking ahead on that way. ( ইয়াৰ অৰ্থ হ'লে যে আমি কোনো এটা পথেৰে আগুৱাই গৈ থাকোতে সদায় নতুন নতুন সুযোগ পাওঁ। আৰু তেতিয়াই আমি সেই পথেৰে আৰু আগুৱাই গৈ থকো। )

3. Is there any difference between the two roads as the poets describe them? ( কবিয়ে বৰ্ণনা কৰা পথ দুটিৰ মাজত পাৰ্থক্য আছেনে? )

(i) in stanzas two and three?
Ans:- The two paths were similar. In the beginning the poet felt that one of them was grassy and had not been walked over by many people. after walked on for some distance, the poet realizes that it was like the other read. ( দুটি পথ একেই আছিল। প্ৰথমে কবিয়ে ভবিছিল যে পথ দুটিৰ ভিতৰত এটি পথ ঘাঁহনিময় কিয়নো এি বাটেদি কোনো মানুহ আগবাঢ়ি যোৱা নাছিল। )

(ii) in the last two lines of the poem?
Ans:- In the last two lines, the poet talks of his initial decision when he thought that the roads were different and chose the one that had been walked over by a lesser number of people.
( শেষৰ শাৰীকেইটাত কবিয়ে তেওঁৰ সিদ্ধান্তৰ কথা আওৰাইছে যেতিয়া তেওঁ ভাবিছিল যে দুয়োটা পথেই বেলেগ বেলেগ আৰু তেওঁ সেইটো পথ বাছি লব য্টো পথেদি কম মানুহ গৈছে। )

4. What do you think the last two lines of the poem mean? ( looking back, does the poet regret his choice or accept it? ) ( কবিতাটোৰ শেষৰ শাৰী দুটাৰ বিষয়ে কি ভাবা? কবিয়ে নিজৰ সিদ্ধান্তক লৈ অনুতপ্ত নেকি? )
Ans:- The last two lines have the quintessence of the poem. The poet expresses his opinion that it becomes difficult for a normal human being to change his decision. The poet intends to walk on the first road but he couldn't do so because life does not after multiple chances to choose. The decision taken may mar one's future or lead one to success. It makes all the differences. He now repents for not getting a chance to travel on the first road.
( কবিতাটোৰ শেষৰ শৰীকেইটাতে সাৰাংশ লুকাই আছে। কবিয়ে নিজৰ মতামত আগবঢ়াইছে যে এজন সাধাৰণ মানুহৰ নিজৰ সিদ্ধান্ত ক্ষেত্ৰত অসুবিধাৰ সন্মূখীন হয়। কবিয়ে প্ৰথমটো ৰাস্তাত খোজেৰে আগবাঢ়ি যাব বিচাৰিছিল কিন্তো যাব নোৱাৰিলে কিয়নো জীৱনে কেতিয়াও অসংখ্য সুযোগ নিদিয়ে। মানুহে গ্ৰহণ কৰা যিকোনো সিদ্ধান্তই তেওঁৰ ভবিষ্যতত প্ৰভাৱ পেলাই আৰু সফলতাৰ দিশে আগুৱাই নিয়ে। যাৰ ফলত বিভিন্নতাৰ সৃষ্টি হয়। সেয়েহে তেওঁ অনুতপ্ত যে তেওঁ প্ৰথমে ৰাস্তাটোৰ খোজকাঢ়ি যাবলৈ সুযোগ নাপালে। )

II. Q.1. Have you ever had to make a difficult choice ( or do you think you will difficult choice to make)? How will you make the choice for what reasons?
( তুমি কেতিয়াবা জটিল সিদ্ধন্ত লৈ পাইছানে? যদি পাইছা কেনেকৈ লোৱা সেই সিদ্ধান্ত? )
Ans:- Such situation Accor in everyone's life. In today's world people have numerous alternatives, but the decision should be taken after considering all the ins and aunts of the situation. We must ruminate over the disadvantages also.
( এনেধৰণৰ পৰিস্থিতি সকলোৰে জীৱনত আহে। আজিৰ যুগত মানুহৰ ওচৰত অসংখ্য পৰিপূৰক থাকে। কিন্তো পৰিস্থিতিৰ সকলো আতি গুৰি চাইহে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হয়। পিছে আমি সকলোৱে প্ৰতিকূল পৰিস্থিতিৰ চকু দিব লাগে।

04/08/2020

Class 10 English Lesson 1 Dust of Snow Text Book Question Answer

Thinking about the poem

1. What is a "dust of snow"? What does the poet say has changed his mood? How has the poets mood changed?
Ans:- A 'dust of snow' is a tiny particles of snow, cause of their small size the poet calls them dust. The poet was in an awful mood when particles of snow had fallen on him. This had changed the poet's frame of mind instantly and his day got a lot better.

2. How does fraust present nature in this poem? The following questions may help you to think of an answer?
(i) What are the birds that are usually named in poem? Do you think a crow is often mentioned in poems? What images come to your mind when you think of a crow?
Ans:- Birds like sparrows, nightingale and peacock are more than often named in poems, Unlike these birds, craws are often seen as the indicators of doom and fear. They are often used for negative references.

(ii) Again, What is " a hemcock tree"? Why does not the poet write about a more "beautiful" tree such as a male, or an aak, or a pine?
Ans:- Trees are also seen as mightly creatures importing wisdom as they're too old. They give out oxygen and absorbing all the negative energy. But there are trees that are poisonous too, like a hemlock tree. The poet does not mention a more 'beautiful' tree such as maple, aak or pine because he wants to indicate a sad scene. Being poisonous, a hemlock tree is considered bad and so, he refers to it.

(iii) What do the 'crow' and "hemlock" represent joy or sorrow? What does the dust of snow that the crow shakes off a hemlock tree stand for ?
Ans:- Both crow and the hemlock tree represent sorrow. Frost has used both the negative creators as the carries of positivism and strength that transformed his day of for the better. By not using birds like sparrow and nightingale, trees like maple or aak the poet has tried to break down all the preconceived nations we have about certain agents of nature. He has tried to make us understand that we see the world not as how it is, but as how we want to see it . Thus, the craw sitting and a hemlock tree together made his day better. The dust of snow stands for joy.

3. Have there been tomes when you felt depressed and hopeless? Have you experienced a similar moment that changed your mood that day?
Ans:- There have been innumerable times when I have felt depressed and hopeless, such moment were aroused by other's attitude and behavior and sometimes due to my own conduct. When ever I am upset I go for a walk or try to engage in different activities.

Address

Gohpur

Telephone

+18638471428

Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when SwLwni Fwi posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The School

Send a message to SwLwni Fwi:

Shortcuts

Share

Category