Academy of Shorthand & English(Manohar Sir)

Academy of Shorthand & English(Manohar Sir) Academy Of Shorthand & English The process of writing in shorthand is called stenography, from the Greek stenos (narrow) and graphฤ“ or graphie (writing).

Shorthand is an abbreviated symbolic writing method that increases speed or brevity of writing as compared to a normal method of writing a language. It has also been called brachygraphy, from Greek brachys (short) and tachygraphy, from Greek tachys (swift, speedy), depending on whether compression or speed of writing is the goal. Many forms of shorthand exist. A typical shorthand system provides symbols or abbreviations for words and common phrases, which can allow someone well trained in the system to write as quickly as people speak. Abbreviation methods are alphabet-based and use different abbreviating approaches. Shorthand was used more widely in the past, before the invention of recording and dictation machines. Until recently, shorthand was considered an essential part of secretarial training as well as being useful for journalists. Although the primary use of shorthand has been to record oral dictation or discourse, some systems are used for compact expression. For example, health-care professionals may use shorthand notes in medical charts and correspondence. Shorthand notes are typically temporary, intended either for immediate use or for later transcription to longhand, although longer term uses do exist, diaries (like that of the famous Samuel Pepys) being a common example. History
Classical antiquity

The earliest known indication of shorthand systems is from Ancient Greece, namely the Parthenon in which a stone from mid-4th century BC was found. The marble slab shows a writing system primarily based on vowels, using certain modifications to indicate consonants. Hellenistic tachygraphy is reported from the 2nd century BC onwards, though there are indications that it might be older. The oldest datable reference is a contract from Middle Egypt, stating that Oxyrhynchos gives the "semeiographer" Apollonios for two years to be taught shorthand writing. Hellenistic tachygraphy consisted of word stem signs and word ending signs. Over time, many syllabic signs were developed. Source
Description above from the Wikipedia article Shorthand, licensed under CC-BY-SA full list of contributors here. Community Pages are not affiliated with, or endorsed by, anyone associated with the topic.

Present Tense Complete Worksheet ๐Ÿ”ฅ One Shot | SSC CGL 2025 English Grammar | English By Manohar Sir  โ€‹  โ€‹ ๐Ÿ“š Present Tens...
13/04/2026

Present Tense Complete Worksheet ๐Ÿ”ฅ One Shot | SSC CGL 2025 English Grammar | English By Manohar Sir โ€‹ โ€‹

๐Ÿ“š Present Tense Complete Worksheet Class | SSC CGL 2025

Is video me hum Present Tense ko basic se lekar exam level tak complete karenge with worksheet practice.
Ye class SSC CGL, CHSL, Bank aur Defence exams ke liye highly important hai.

๐Ÿ”ฅ Is class me kya milega:
โœ”๏ธ Present Tense full concept clarity
โœ”๏ธ Exam level questions & PYQs
โœ”๏ธ Practice Worksheet (Free PDF)
โœ”๏ธ Shortcut tricks by Manohar Sir

๐ŸŽฏ Kis ke liye useful hai?
SSC CGL 2025 | SSC CHSL | CPO | Bank | Defence Exams

๐Ÿ“ฅ PDF & Notes ke liye Telegram join kare:
๐Ÿ‘‰ (Apna Telegram link daalo)

๐Ÿš€ Rankers Gurukul ke saath prepare kare aur apna selection pakka kare!

Present Tense Complete Worksheet ๐Ÿ”ฅ One Shot | SSC CGL 2025 English Grammar | English By Manohar Sir ๐Ÿ“š Present Tense Complete Worksheet Class ...

UP postal Recruitment God Bless All
31/10/2017

UP postal Recruitment

God Bless All

Come on aspirants go for it.    #
09/09/2017

Come on aspirants go for it.



#

02/09/2017

Wish all d best to all d aspirants for upcoming examinations. May Almighty bless you with d success.



01/12/2016

Heartly congrtulations to all d achievers.
N all d best to d rest. Dnt lose d hope.

SSC Steno Official Exam date. Continue ur prepration for Steno ..All d best
10/04/2016

SSC Steno Official Exam date.
Continue ur prepration for Steno ..
All d best

28/03/2016

RRB 28march exam3rd shift
Pattern fir upcoming exams.
All d best
Thomas Cup Related to ?
Answer: Badminton
2)Dadasaheb phalke award 2014?
Answer: Sashi Kapur
3) Colour. Of octopus blood?
Answer: Blue
4) National vigyan sansthan????
Answer:
5) Other name of chanakya???
Answer: Kautilya, vishnu guptha
6) 2014 miss universe?
Answer: Palunana vega (Colombiya)
7) which metal is noble?
Answer: Gold
8) Who has given Droncharya award 2015?
Answer: Naval Singh, Anup singh, Harbans singh, Swatantar raj,Singh nihar Ameen
9) Elephanta Caves Situated in ?
Answer: Raigad (Dist) Maharastra
10) Biggest Mammal?
Answer: Blue whale
11) Who invented bramh samaj?
Answer: Raj Ram Mohan Rai
12) Rial is currency of which country?
Answer: Soudi Arabia
13) Which river originates from western ghat?
Answer: Kaveri
14) which city of Australia densely populated
Answer: Sydney
15) which game is now eliminated from olympic?
Answer:
16) earths water cycle powered by?
Answer: Sun
17) energy of sun by which process?
Answer: Nuclear fusion
18) 20 equinox means?
Answer: 20 Faces
19)father of rabindra nath Tagore ?
Answer: Debendranath tagore
20) Titanic belongs to which country?
Answer: UK And Ireland
21) Indian Institute of science situated at?
Answer: Bangalore
22) current Chief Justice India?
Answer: T. S. Thakur
23) oscar for best animated feature film 2015?
Answer: Big Hero 6
24) New name of bharatpur national park?
Answer: Keoladeo Ghana National Park

19/03/2016

All d candidate who r appearing for IB exam tomorrow Wish them Best of Luck for their exam..
God Bless

 May the Almighty Shower His Choicest Blessings for adding Feather in Your Cap One After Another
01/12/2015


May the Almighty Shower His Choicest Blessings for adding Feather in Your Cap One After Another

12/05/2015

Preference of department for CGL examination form
J K E D A M P Q R S %

All d best....

Wish u all d Very Best of Luck for upcoming xams.
25/02/2015

Wish u all d Very Best of Luck for upcoming xams.

Address

Subhash Nagar, New Delhi
Delhi

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Academy of Shorthand & English(Manohar Sir) posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Shortcuts

Share