26/07/2024
Kuzey Kıbrıs’ta yetişen yenilebilir otlarla ilgili tez yapılmış, yenile, başka biri konferansta bildiri sunulmuş bu daha da yakın zaman. Bizim yıllarca önce yaptığımız çalışmaların özetlenmiş halini hem de. Hem tez hem bildiri evlere şenlik. 15 kişiye sorduk tez, makale yaptık. Kaynakça bölümünde, bizim yaptığımız çalışmalar hiç yok, acaba bizi görmezden gelip orjinal bir çalışma yaptıklarını mı sanıyorlar? yoksa bu işi yapmayı mı bilmiyorlar?
26/05/2024
Tulipa cypria (Cyprus Tulip, Medoş Tulip or Tepebaşı/Yorgoz Tulip) is closer to extinction every day. The main reason for the decrease was the human threat, which first started with dismantling of the bulbs and picking the flowers. Later the shrinkage of distribution area and reduced seed formation due to plowing of the land and harvesting of crops before the tulip seed capsules matured. Finally, these threats continue with individuals being stepped during the tulip festival and trips to the growing areas with crowds. According to the field studies data conducted by the Near East University Environmental Research Center for many years, there was a decrease of up to 80% in the total number of individuals between 2015 and 2024. If the necessary precautions are not taken, it means that we will not be able to talk about the existence of such a tulip in the next 10-15 years.
Tulipa cypria (Kıbrıs Lalesi, Medoş Lalesi veya Tepebaşı/Yorgoz Lalesi) her geçen gün yok olmaya daha yakın. Azalmanın temel nedeni ise çiçek soğanlarının sökülmesi ve çiçeklerin toplanmasıyla başlayan insan tehdidiydi. Daha sonra arazinin sürülmesi ve mahsullerin lale tohum kapsülleri olgunlaşmadan hasat edilmesi nedeniyle tohum oluşumunun azalması ve dağılım alanlarının daralmasıydı. Son olarak lale festivali sırasında yetiştikleri alanlara kalabalıklarla geziler yapılmasıyla ve ziyaretçilerin laleler üzerinde gezerek onları ezmesiyle bu tehditler artarak devam ediyor. Yakın Doğu Üniversitesi Çevre Araştırmaları Merkezi'nin uzun yıllardır yürüttüğü saha çalışmaları verilerine göre 2015 ile 2024 yılları arasında toplam birey sayısında %80'e varan bir azalma yaşandı. Gerekli önlemler alınmazsa bu şu anlama geliyor: önümüzdeki 10-15 yıl içinde böyle bir lalenin varlığından söz edemeyeceğiz.
27/12/2022
New sea shell collections added to our museum....
24/08/2022
New bird samples arrived to our Museum...Lovely 🥰
28/05/2022
Sorting samples during the weekend :)
30/06/2021
New sample arrived to our fauna collection:
Barn Owl (Tyota alba)
Turkish Name: Peçeli Baykuş
What a beautiful creature ❤
The sample was found dead by Hasan Zeybek at Değirmenlik. He delivered the sample to our Museum for exhibition..
20/01/2021
20 Ocak Çarşamba (Kıbrıs saati ile) saat 20:00 de Ekolojist Prof Dr. Özge Özden'in moderatörlüğünde, Biyolog Dr. Ebru Albayrak'ın konuşmacı olacağı çevrimiçi seminer düzenlenecektir.
Jeolojik miras alanlarımızın tespitine yönelik çalışmalar kapsamında Kıbrıs'ın Cüce Fil ve Hipopotamlarının gündeme taşınacağı, siz değerli katılımcıların youtube ve facebook üzerinden soru sorma imkanı olacağı seminerimizi canlı olarak odamızın facebook sayfasından ve youtube kanalımızdan seyredebilirsiniz.
https://www.youtube.com/channel/UC4Y1O7DM4qZLnY_QOzbuPPQ
27/11/2020
New Coleoptera collection added into our Museum's insect collection today !
04/11/2020
Bugün Girne Üniversitesi 60 yaş ve Üzeri Tazelenme Üniversitesi 'nden ziyaretçilerimiz Müzemizdeydi.
19/10/2020
New insect specimen added into our Museum today.The species name is Blaps taeniolata Menetries 1832.
Blaps is a genus of darkling beetles in the family Tenebrionidae, Coleoptera. Most of the Tenebrionid beetles are generalist omnivores and feed on decaying leaves, rotting wood, dead insects, fungi.
07/09/2020
Echinocardium specimens added into our collection which was donated by Yaşar M. Tunca.
Echinocardium cordatum known as sea potato or sea urchin. The sea potato has a discontinuous cosmopolitan distrubution around the world.