18/09/2020
– PHARMACOLOGY (genral, cvs, cns)
General pharmacology
1) Therapeutic drug monitoring is used in -
a. Diuretic
b. Metformin
c. Levodopa
d. Digoxin
Ans: (d)
2) Maintenance dose is calculated by using value of-
a. Clearance
b. Volume of distribution
c. Oral bioavailability
d. Daily dosage
Ans: (a)
3) Pharmacovigilance is used for -
a. To monitor drug toxicity
b. To monitor unauthorized drug manufacture
c. Monitoring of students
d. Check costs
Ans: (a)
4) Branch that deals with medicinal drugs obtained from plants and other natural resources -
a. Pharmacognosy
b. Pharmacogenetics
c. Pharmacogenomics
d. Phannacopia
Ans: (a)
5) False regarding cytochrome P 450 is -
a. They are essential for the production of cholesterols, steroids, prostacyclines and thromboxane A2
b. They absorb light with 450nm wavelength
c. They occur predominantly in liver
d. They are non heme proteins
Ans: (d)
6) Most common mitochondrial enzyme for detoxification reaction is -
a. CYP 3A4
b. CYP tA2
c. CYP 2A6
d. CYP 2B6
Ans: (a)
7) Re**al route -
a. Used for irritant and unpleasant drugs
b. Cannot be used in unconscious patient
c. Predictable absorption of drug
d. Diazepam cannot be given via re**al route of administration
Ans: (a)
😎 Most variable absorption is seen with ------------ route-
a. Oral
b. Intramuscular
c. Intravenous
d. Per re**al
Ans: (a)
9) Transdermal patch is not used for-
a. GTN
b. Fentanyl
c. Ni****ne
d. Naloxone
Ans: (d)
10) Loading dose depends on -
a. Volume of distribution
b. Elimination rate
c. Half life
d. Plasma volume
Ans: (a)
11) Prodrug
a. Levodopa
b. Pioglitazone
c. Dexamethasone
d. Captopril
Ans: (a)
12) Counterfeit drug-
a. Fake medicine
b. Contains the wrong ingredient
c. They have active ingredient in wrong dose
d. All the above
Ans: (d)
13) A young child weighing 20 kg was given a drug in the dose 100mg/kg body weight. The plasma concentration of the drug is 2mg/dl and the clearance is 200 ml/hr. What is the time required to reach steady state plasma concentration -
a. 10 hrs
b. 20 hrs
c. 30 hrs
d. 40 hrs
Ans: (b)
14) Glucuronidation takes place in -
a. Liver
b. RBC
c. Pancreas
d. Thyroid
Ans: (a)
15) Plasma protein bound drug is distributed in -------------- compartment -
a. Extracellular
b. Intravascular
c. Interstitial
d. Extravascular
Ans: (b)
16) Drug that does not show zero order kinetics-
a. Phenytoin
b. Tolbutamide
c. Alcohol
d. Fomepizole
Ans: (d)
17) Approximate dose of drug in a 5 years old child -
a. Same as adult dose
b. Half of adult dose
c. 1/3rd of adult dose
d. 1/4th of adult dose
Ans: (c)
18) Drugs or biological products for diagnosis, treatment or prevention of a rare disease are called-
a. Orphan drugs
b. Rare drugs
c. Extinct drugs
d. Essential drugs
Ans: (a)
19) Essential drugs -
a. Included in national pharmacopoeia
b. Should always be present at PHC
c. Those that satisfy the primary health care needs of the population
d. Lifesaving medications
Ans: (c)
20) Xenobiotics are metabolized to-
a. Increase water solubility
b. Increase lipid solubility
c. Make them nonpolar
d. None of the above
Ans: (a)
21) A drug having 40% absorption and hepatic extraction ratio of 0.6. What is the bioavailability of that drug?
a. 16%
b. 24%
c. 20%
d. 28%
Ans: (a)
Cardiovascular system
1) Alpha la blocker -
a. Tamsulosin
b. Prazosin
c. Terazosin
d. Clonidine
Ans: (a)
2) Dopamine at 1-2 microgram/Kg/min produces-
a. Renal vasodilatation
b. Positive ionotropic effect
c. Mesenteric vasoconstriction
d. Generalised vasoconstriction
Ans: (a)
3) Platelet adhesion is inhibited by -
a. Nitric oxide
b. Substance P
c. Thrombin
d. IL 2
Ans: (a)
4) Which of the following is the longest acting oral anticoagulant?
a. Bishydroxycoumarin
b. Warfarin
c. Acenocoumarol
d. Phenindione
Ans: (a)
5) Which drug does not affect warfarin activity?
a. Rifampicin
b. Phenytoin
c. Amiodarone
d. Propylthiouracil
Ans: (d)
6) Univalent direct thrombin inhibitor
a. Argatroban
b. Hirudin
c. Bivalirudin
d. Lepirudin
Ans: (a)
7) Streptokinase causes increase in -
a. Plasmin
b. Thrombin
c. Kallikrein
d. Angiotensin II
Ans: (a)
😎 Heparin activates following factors except -
a. IIa
b. VIIa
c. IXa
d. Xa
Ans: (b)
9) Digitalis produces which of the following changes in ECG?
a. Tall T waves
b. ST segment elevation
c. Prolonged QT interval
d. Prolonged PR interval
Ans: (d)
10) Prolong QT interval
a. Nalidixic acid
b. Ofloxacin
c. Gatifloxacin
d. Pefloxacin
Ans: (c)
11) Decreases lipoprotein A in blood -
a. Statin
b. Nicotinic acid
c. Ezetimibe
d. CETP inhibitors
Ans: (b)
12) Function of M2 receptor in heart -
a. SA node hyperpolarisation
b. AV node increased velocity of conduction
c. Increased contractility of ventricles
d. Increased Ach release from cholinergic nerve endings
Ans: (a)
13) Cholinergic drug that acts on heart by decreasing the levels of cAMP and opening of K+ channels-
a. Methacholine
b. Oxotremorine
c. Bethanechol
d. DMPP
Ans: (a)
14) Mechanism of action of fibrates in treatment of hyperlipidemia -
a. Activator of lipoprotein lipase
b. PPAR alpha agonist
c. Decreased synthesis of VLDL
d. Inhibitor of CETP (Cholesteryl ester transfer protein)
Ans: (a)
15) Nicotinic acid -
a. Increases HDL
b. Increased triglyceride synthesis
c. Type II hyperlipoproteinemia
d. Decreased hydrolysis of VLDL
Ans: (a)
16) False about tadalafil-
a. Longest acting phosphodiesterase inhibitor
b. It cannot be used in the treatment of PAH
c. It is used in erectile dysfunction
d. Its half-life is 17· 5 hours
Ans: (b)
17) Drug not acting on P2Y12 receptor is -
a. Ticlopidine
b. Clopidogrel
c. Dipyridamole
d. Prasugrel
Ans: (c)
18) A = ACE inhibitor, B = beta blocker, C = calcium channel blocker, D= diuretics. For elderly with hypertension antihypertensive drug of choice is -
a. A or D
b. A or B
c. A or C
d. C or D
Ans: (d)
19) Mechanism of action of levosimendan -
a. Inoconstrictor
b. Potassium channel opener
c. Sodium channel opener
d. Beta blocker
Ans: (b)
20) Treatment of choice for cheese reaction -
a. Prazosin
b. Pentazocine
c. Phentolamine
d. Phenoxybenzamine
Ans: (c)
21) Antihypertensive that cannot be given in pregnancy -
a. Labetalol
b. Propranolol
c. Esmolol
d. Hydralazine
Ans: (b)
Nervous system
1) A patient with juvenile myoclonic epilepsy has been valproate. Now she is 5 months pregnant. Her USS scan is normal. What will you advise?
a. Change the drug
b. Continue the drug in same dose
c. Decrease the dose of drug
d. Increase the dose of drug
Ans: (b)
2) Antiepileptic drug not associated with enzyme induction or inhibition -
a. Phenytoin
b. Valproate
c. Carbamazepine
d. Ethosuximide
Ans: (d)
3) Not an antiepileptic agent
a. Phenytoin
b. Flunarizine
c. Topiramate
d. Carbamazepine
Ans: (b)
4) Most serious side effect of valproate -
a. Fulminant hepatitis
b. Spina bifida
c. Weight gain
d. Thrombocytopenia
Ans: (a)
5) False about oxcarbazepine -
a. Metabolises itself
b. Less chances of hyponatremia than carbamazepine
c. It is less enzyme inducer than carbamazepine
d. Less chances of hepatotoxicity than carbamazepine
Ans: (b)
6) Antiepileptic drug least secreted in breast milk
a. Ethosuximide
b. Clonazepam
c. Gabapentin
d. Carbamazepine
Ans: (b)
7) Felbamate is used in -
a. Epilepsy
b. Anxiety
c. Social phobia
d. Depression
Ans: (a)
😎 Most effective agent to prevent motion sickness-
a. Ephedrine
b. Nedocromil
c. Cyproheptadine
d. Hyoscine
Ans: (d)
9) Not an antiemetic -
a. Ondansetron
b. Metoclopramide
c. Chlorpromazine
d. Bismuth
Ans: (d)
10) Used in migraine -
a. 5HTl agonist
b. 5HTl antagonist
c. D 1 agonist
d. D I antagonist
Ans: (a)
11) Drug used in amyotrophic lateral sclerosis
a. Riluzole
b. Glatiramer
c. Tacrine
d. Olanzapine
Ans: (a)
12) A patient has been on carbidopa + levodopa for 10 years now. Now he has weaning off effect. What should be added to restore action?
a. Tolcapone
b. Amantadine
c. Rasagiline
d. Benzhexol
Ans: (a)
13) Most commonly used cholinesterase regenerator at NM junction is -
a. Pralidoxime
b. Obidxime
c. Diacetyl monoxime
d. Edrophonium
Ans: (a)
14) Rivastigmine is used in -
a. Dementia
b. Dissociation
c. Depression
d. Delusions
Ans: (a)
15) Neostigmine is not used in -
a. Myasthenia gravis
b. Cobra bite
c. Atony of bladder
d. Glaucoma
Ans: (d)
16) Dantrolene acts on -
a. Ryanodine receptor
b. Cannabinoid receptor
c. Both of the above
d. None of the above
Ans: (a)
17) Rotigotine is-
a. Dopamine agonist
b. Dopamine antagonist
c. GABA agonist
d. GABA antagonist
Ans: (a)
18) Varenicline acts by -
a. Partial ni****ne receptor agonist
b. Ni****ne receptor antagonist
c. Both agonist and antagonist at ni****ne receptor
d. None of the above
Ans: (a)