ABC in English Grammar

ABC in English Grammar Helpful for all to enrich Knowledge in English Grammar

06/09/2025

___Beside VS Beside__

Beside এবং Besides দুটি preposition. এদের ব্যবহারগত পার্থক্য রয়েছে।

Beside= পাশে।
Besides= ছাড়া।

Example:

>নদীর পাশে একটা বড় গাছ আছে।
There is a big tree beside the river.

> আমার পাশে বসো।
Sit beside me.

> তুমি ছাড়া আমার সাহায্য করার কেউ নেই।
I have none to help me besides you.

> তিনি বাংলা ভাষা ছাড়াও ইংরেজি জানেন।
He knows English besides Bengali.

__________ধন্যবাদ ______

26/08/2025

It has been raining ___ the last week.
A. For
B. From
C. Since
D. On

26/08/2025

Perfect continuous tense এর ক্ষেত্রে__

>The last+time দ্বারা period of time বুঝায়। তাই তার পূর্বে preposition হিসেবে for ব্যবহৃত হয়।

>Last + Time দ্বারা point of time বুঝায়। তাই তার পূর্বে preposition হিসেবে from/ since ব্যবহৃত হয়।

এখানে , Time= Minute/ hour/day/week/month/year/ date/ morning/evening/night etc.

অর্থাৎ,

> > ______ the last +time= For
>> _______last+ time= from/ since.

Example:

1.It has been raining ____ the last week.
Answer: for

2. It has been raining _____ last week.
Answer: since/ from

_______Thank you _____

16/06/2025

Fish abound ___ the sea.

A. In
B. With
C. At
D. By

16/06/2025

The sea abounds ____ fish.

A. By
B. In
C. With
D. At

16/06/2025

English Literature:

1. The hero or central character of a literary work is_____

Answer: Protagonist

2. Melodrama is a kind of play of____

Answer: Violent and Sensational themes.

3. Father of English poem____

Answer: Geoffrey Chaucer.

4. Father of English novel ______

Answer: Henry Fielding.

5. Father of English drama _____

Answer: George Bernard Shaw.

6. What is Catastrophe?

Answer: The Tragic end of dramatic events.

7. Climax related to ____

Answer: Drama

8. 'Who wrote Man and Superman'?

Answer: George Bernard Shaw.

9. 'A passege to India ' is written by_____

Answer: E.M Forester.

10. Who wrote ' Fairy Queen '?

Answer: Edmond Spenser.

_______Thank you ________

16/06/2025

English literature:

1. Helen was the wife of ____

Answer: Menelaus

2. William Shakespeare was born in______

Answer: 1564

3. Othello, Macbeth, Hemlet are three famous _____ of William Shakespeare.

Answer: Tragedies.

4. Uneasy lies the head________

Answer: That wears a crown.

5. Who wrote ' Taming of The Shrew'?

Answer: William Shakespeare.

6. 'Taming Of The Shrew' is _____

Answer: Comedy

7. Francis Bacon is_____

Answer: An essayist

8. " I am one who loved not wisely but too well." is a quotation of______

Answer: William Shakespeare

9. "One man in his life plays many parts " it is a quotation of _____

Answer: William Shakespeare.

10. A comedy does not have _____

Answer: Catharsis.

_______Thank you _____

15/06/2025

English literature Questions:

1."Who would have thought Shylock was so unkind?" Express ____

Answer: Wonder

2. "Shylock was so unkind" . It is ____
Answer: Hyperbole.

3. Julias Caesar was the ruler of____
Answer: Rome.

4. Julias Caesar was the ruler of Rome about______

Answer: 2000 years ago.

5._______ is the Shakespeare's last play.
Answer: The Tempest.

6. Robert Herrick wrote _____
Answer: To Daffodils.

7. Who wrote ' To Daffodils '?_____
Answer: Robert Herrick.

8. Who wrote the Poem ' Daffodils '?
Answer: William Wordsworth.

9. 'As You like it ' was composed by___
Answer: William Shakespeare.

10. Hemlet was the prince of ____
Answer: Denmark.

_________Thank you _______

15/06/2025

He died ___ hanging.

A. By
B. Of
C. At
D. For

15/06/2025

He died ___ the country.

A. For
B. Of
C. By
D. Off

15/06/2025

He died ___over eating.

A. From
B. Of
C. For
D. At

Address

Tangail

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when ABC in English Grammar posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The School

Send a message to ABC in English Grammar:

Shortcuts

Share