02/07/2022
Khairuls Advance - Profit & Loss (85-112)
1. An umbrella marked at Tk.80 is sold for Tk.68. The rate of discount is [Aggarwal-196] Ans: 15%
2. Vanita bought a watch with 25% discount on the selling price. If the watch cost her Tk.780, what is the original selling price of the watch? [Aggarwal-198] Ans: Tk.1040
3. A pair of articles was bought for Tk. 37.40 at a discount of 15%. What must be the marked price of each of the articles? [Aggarwal-200] Ans: 22
4. Garima purchased a briefcase with an additional 10% discount on the reduced price after deducting 20% on the labelled price. If the labelled price was Tk.1400, at what price did she purchase the briefcase? [Aggarwal-194] Ans: 1008
5. If a company sells a car with a marked price of Tk. 2,72,000 and gives a discount of 4% on Tk. 2,00,000 and 2.5% on the remaining amount of Tk. 72,000, then the actual price charged by the company for the car is [Aggarwal-193] Ans: Tk 2,62,200
6. A person first increases the price of a commodity by 10% and then he announces a discount of 15%. The actual discount on the original price is Ans: 6.5%
7. The price of an article is raised by 30% and then two successive discounts of 10% each are allowed. Ultimately, the price of the article is - Ans increased by 5.3%
8. Raman bought a camera and paid 20% less than its original price. He sold it at 40% profit on the price he had paid. The percentage of profit earned by Raman on the original price was (Aggarwal-232) Ans: 12
9. A trader marked the selling price of an article at 10% above the cost price. At the time of selling, he allows certain discount and suffers a loss of 1%. He allowed a discount of - Ans: 10%
10. A discount of 15% on one article is the same as a discount of 20% on another article, The costs of the two articles can be Ans: Tk.80, Tk. 60
11.*** If the selling price of an article is five times the discount offered and if the percentage of discount is equal to the percentage profit, find the ratio of the discount offered to the cost price.
[Aggarwal-263] Ans: 7:30
12. A seller allows a discount of 5% on a watch. If he allows a discount of 7% he earns Tk.15 less in the profit. What is the marked price? [Aggarwal-206] Ans: Tk. 750
13. Jatin bought a refrigerator with 20% discount on the labelled price. Had he bought it with 25% discount, he would have saved Tk500. At what price did he buy the refrigerator? (Aggarwal 207) Ans: 8000
Double discount:
14. A manufacturer offers a 20% rebate on the marked price of a product. The retailer another 30% rebate on the reduced price. The two reductions are equivalent to a single reduction of [Aggarwal-210] Ans: (b) 44%
15. Applied to a bill for Tk. 1,00,000, the difference between a discount of 40% and two successive discounts of 36% and 4% is (Aggarwal-220) Ans: Tk.1440
16. A shop gives 10% discount on the purchase of an item. If paid for in cash immediately, a further discount of 12% is given. If the original price of the item is Tk.250, what is the price of the article if a cash purchase is made? [Aggarwal-214] Ans: 198
17. Find the selling price of an article if a shopkeeper allows two successive discounts of 5% each on the marked price of Tk. 80. [Aggarwal-215] (b) Ans: 72.20
18. After successive discounts of 12% and 5% an article was sold for Tk.209. What was the original price of the article? [Aggarwal-219] Ans: Tk. 250
19. The marked price of a shirt and trousers are in the ratio 1:2. The shopkeeper gives 40% discount on the shirt. If the total discount on the set of the shirt and trousers 30%, the discount offered on the trousers is? [Aggarwal-262] Ans: 25%
20. A company offers three types of successive discounts?
(i) 25% and 15%;
(ii) 30% and 10%:
(iii) 35% and 5%.
Which offer is the best for a customer?
Ans: iii no offer