BCS Preparation

BCS Preparation বিসিএস (প্রশাসন/পররাষ্ট্র / পুলিশ) & প্রাইমারি প্রস্তুতি

25/09/2025

মুক্তিযুদ্ধ জাদুঘর অবস্থিত ঢাকার-
ক. ধানমন্ডিতে
খ. সেগুনবাগিচায়
গ. শাহবাগে
ঘ. আগারগাঁয়ে

25/09/2025

ক. বাংলাদেশের একমাত্র পাহাড়ি দ্বীপের নাম কি?

▪️কুতুবদিয়া
▪️নিঝুম দ্বীপ
▪️সেন্টমার্টিন দ্বীপ
▪️মহেশখালী

25/09/2025

'পত্নী' শব্দের সমার্থক শব্দ কোনটি?
ক. আত্মজা
খ. জায়া
গ. তনয়া
ঘ. দুহিতা

25/09/2025

'কথায় পটু' কোন ধরনের সমাস?
ক. ব্যতিহার বহুব্রীহি
খ. প্রত্যয়ান্ত বহুব্রীহি
গ. অলুক বহুব্রীহি
ঘ. মধ্যপদলোপী বহুব্রীহি

25/09/2025

যে নারীর পতি নেই, পুত্রও নেই- এক কথায় প্রকাশ করলে কী হবে?
ক. বিধবা
খ. কাকবন্ধ্যা
গ. অবীরা
ঘ. পতিপুত্রহীনা

25/09/2025

ASIAN এর সদস্য নয় কোন দেশটি?

ক. নেপাল

খ. থাইল্যান্ড

গ. ক্রোয়েশিয়া

ঘ. ফিলিপাইন

খাদ্য অধিদপ্তরের উপ খাদ্য পরিদর্শক-2021

25/09/2025

’সবিতা’ এর সমার্থক শব্দ কোনটি?
চন্দ্র
স্বর্গ
আকাশ
সূর্য

25/09/2025

২, ৩, ৫, ৯, ১৭ ধারার পরবর্তী সংখ্যাটি কত?

ক. ৩৩

খ. ৩২

গ. ৩০

ঘ. ৪৬

খাদ্য অধিদপ্তরের উপ খাদ্য পরিদর্শক-2021

25/09/2025

বিশ্ব পরিবেশ দিবস কবে?
৫ মে
১৫ মে
৫ জুন
১৫ জুন

25/09/2025

ফেয়ার ফ্যাক্স কী?
ক. সংবাদ সংস্থা
খ. পরিবেশ সংস্থা
গ. গোয়েন্দা সংস্থা
ঘ. মানবাধিকার সংস্থা

25/09/2025

"Pamphlet" এর অর্থ -
প্রতিলিপি
প্রজ্ঞাপন
পুস্তিকা
প্রহসন

24/09/2025

ইংরেজি প্রশ্নের সমাধান (সম্পূর্ণ)
৪৭তম বিসিএস প্রিলিমিনারি পরীক্ষা

1. A speech made without any previous thought, preparation or practice is called a/an_
Ans: extempore speech

2. Which one has the identical singular and plural form_
Ans: Dice

3. Select the sentence in which 'fast' is an adverb_
Ans: Don't drive so fast.

4. "It was a cowardly attack on a defenceless men." Here "Cowardly" is a/an_
Ans: Adjective

5. "The river flows past the village." Here 'past' is a/an_
Ans: preposition

6. "Ihanna sleeps only for 4 hours a night." In this sentence the verb 'sleeps' is_
Ans: intransitive

7. "He started teaching Hamlet." Here 'teaching' is a/an_
Ans: gerund

8. Fill in the blank with the appropriate preposition. "She was married ____ a rich man."
Ans: to

9. Which gender is the word "sibling"?
Ans: Common noun

10. Find the correctly spelt word?
Ans: Reminiscence

11. The idiom "smell a rat'' means to_
Ans: Suspect something wrong

12. Select the synonym for " inclement".
Ans: Rough

13. Tell me frankly "_why you did this_". Here the underline part is a/an_
Ans: Noun clause

14. The prefix "non" can be added to_
Ans: partisan

15. Identify the correct passive form: "I heard her sing."
Ans: She was heard to sing by me.

16. Which sentence is correct?
Ans: One of my sisters os a nurse.

17. Select the right determiner: "She works as ___ FBI analyst."
Ans: an

18. "We met Medha carrying a bouquet of red roses." Here 'carrying' is a/an_
Ans: participle

19. "Five years have passed since his father died". Identify the correct simple form of the sentence from the following options.
Ans: His father died five years ago.

20. Choose the antonym of "controversy''.
Ans: unanimity

21. "For God's sake hold your tongue, and let me love." This line is taken from_
Ans: The Canonization

22. The one-act play 'Riders to the Sea' was written by_
Ans: J. M. Synge

23. "Neither a borrower nor a lrnder be, For loan oft loses both itself and friend". The extract is takrn from Shakespear’s play____
Ans: Hamlet

24. Who composed the elegiac poem " Thyrsis"?
Ans: Matthew Arnold

25. Who is the writer of the famous essay "Tradition and the Individual Talent"?
Ans: T. S. Eliot

26. " Our sweetest songs are those that tell of saddest thought." This is from___
Ans: To a Skylark

27. Who authored the futuristic novel "Brave New World"?
And: Aldous Leonardo Huxley

28. "Good fances make good neighbors" written by__
Ans: Robert Frost

29. "Cowards die many times before their deaths" from__
Ans: Julius Caesar

30. "Knowledge comes, but wisdom lingers." From Tennyson's poem____
Ans: Locksley Hall

31. The tragedy "Samson Agonistes" was penned by___-
Ans: John Milton

32. The drama "Waiting for Godot" is written by__
Ans: Samuel Becket

33. "It's strange - but true; for truth is always strange; stranger than fiction." From a poen of__
Ans: Lord Byron

34. Who wrote the novella "Heart of Darkness"?
Ans: Joseph Conrad

35. Who wrote " Shooting an Elephant"?
Ans: George Orwell

সমাধানে,
দেবাশীষ ঘোষ
প্রভাষক (ইংরেজি)
সরকারি নূরুননাহার মহিলা কলেজ,
ঝিনাইদহ।

Address

Hat Naogaon
6500

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when BCS Preparation posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Shortcuts

Share