SBP-T Melaka

SBP-T Melaka

Share

"TEKNIK TERBANG TINGGI"

Photos from SBP-T Melaka's post 20/06/2026

*Kejohanan Golf Alumni Sek Men Teknik Melaka di Kelab Golf Seri Menanti Kuala Pilah Negeri Sembilan*

Tahniah kepada pihak penganjur kerana berjaya menghimpunkan semula warga Teknik Melaka daripada pelbagai generasi. Ada yang datang dengan handicap rendah, ada yang datang dengan semangat tinggi, dan ada juga yang lebih banyak berjalan mencari bola daripada memukul bola. Namun itulah yang menjadikan kejohanan ini begitu istimewa!

Lebih membanggakan, kejohanan ini bukan sekadar acara sukan dan silaturahim, malah turut membawa p**angan yang amat bermakna melalui sumbangan wang tunai kepada sekolah. Sumbangan ini merupakan bukti bahawa walau sejauh mana alumni melangkah dalam kerjaya dan kehidupan, hati mereka tetap dekat dengan alma mater tercinta.

Sesungguhnya, kejayaan sesebuah sekolah bukan hanya diukur melalui pencapaian akademik semata-mata, tetapi juga melalui kekuatan jaringan alumninya. Alumni Teknik Melaka telah membuktikan bahawa semangat “sekali Teknik, selamanya Teknik” bukan sekadar slogan, tetapi satu ikatan yang terus hidup dan subur.

Kami berharap hubungan erat antara pihak sekolah dan alumni akan terus diperkukuhkan. Mana tahu, selepas ini bukan sahaja kejohanan golf dapat dianjurkan, mungkin ada p**a program mentor kerjaya, penajaan pendidikan, atau kejohanan golf yang lebih besar sehingga murid-murid kita pun mula memasang impian untuk menjadi jurutera hebat dan pemain golf yang handal!

Sekali lagi, jutaan terima kasih kepada semua alumni, penaja, penganjur dan peserta yang telah menjayakan program ini. Semoga segala usaha, masa, tenaga dan sumbangan yang diberikan mendapat keberkatan serta menjadi amal jariah yang berpanjangan.

Teknik Melaka hebat kerana alumninya kuat. Alumni kuat kerana akar mereka tetap di Teknik Melaka.

Terima kasih, tahniah dan jumpa lagi di fairway yang seterusnya!

“Drive jauh, putt tepat, dan kasih kepada sekolah tetap melekat!”

Sekian, terima kasih.

Ikhlas dari :
Pengetua TI Melaka
Ts Dr Romy bin Abd Kadir

Photos from SBP-T Melaka's post 20/06/2026

✨ PROGRAM SUKARELAWAN SISWA DI SBP-T MELAKA ✨

Pada 16 Jun 2026, Surau At-Taqwa menjadi lokasi dua program berimpak yang dianjurkan oleh Sukarelawan Siswa dalam usaha memperkasa murid dengan kemahiran masa hadapan dan literasi kewangan.

💻 Hackerrace: Misi Celik Binary YSS telah memberi pendedahan kepada peserta mengenai asas logik digital, pemikiran komputasional serta kepentingan bidang ICT dan kejuruteraan. Program ini turut memupuk semangat kerja berpasukan dan kemahiran menyelesaikan masalah melalui aktiviti interaktif yang mencabar minda.

💰 Financial Literacy Talk: TikTok Affiliate p**a membuka ruang kepada pelajar untuk memahami pengurusan kewangan yang bijak, peluang menjana pendapatan secara beretika melalui platform digital, serta kepentingan merancang kewangan demi masa depan yang lebih terjamin.

Terima kasih kepada semua fasilitator, penceramah, peserta serta warga SBP-T Melaka yang telah menjayakan kedua-dua program ini. Semoga ilmu dan pengalaman yang diperoleh menjadi pemangkin kepada generasi muda yang celik digital, berfikiran kritis serta bijak mengurus kewangan demi menghadapi cabaran dunia yang semakin pesat berkembang. 🌟

Photos from SBP-T Melaka's post 20/06/2026

🧪 PROGRAM MISI POLIMER X 🧪

Pada 18 Jun 2026, murid-murid Kelas 4M1 telah menyertai Program Misi Polimer X yang dianjurkan oleh Yayasan Sukarelawan Siswa (YSS). Program yang berlangsung dari jam 9.00 pagi hingga 12.00 tengah hari ini memberi peluang kepada para pelajar untuk meneroka dunia sains bahan, khususnya berkaitan polimer, melalui aktiviti pembelajaran yang interaktif dan menyeronokkan.

Melalui pelbagai aktiviti dan eksperimen yang dijalankan, para murid didedahkan kepada aplikasi polimer dalam kehidupan seharian serta kepentingannya dalam pembangunan teknologi dan industri moden. Program ini turut membantu meningkatkan kemahiran berfikir secara kritis, kreatif dan saintifik dalam kalangan pelajar.

Setinggi-tinggi penghargaan diucapkan kepada Yayasan Sukarelawan Siswa (YSS) atas penganjuran program yang bermanfaat ini, serta kepada semua guru dan murid yang telah memberikan kerjasama sepanjang program berlangsung.

✨ Meneroka Sains, Mencetus Inovasi, Membina Masa Depan.



Photos from SBP-T Melaka's post 20/06/2026

⚙️ PROGRAM SULAM BERSAMA UTeM 2026⚙️
📚 Pembelajaran, Pertandingan & Konsultasi Arduino

Pada 17 Jun 2026, SBP - T Melaka telah mengadakan Program SULAM bersama UTeM yang melibatkan semua murid Tingkatan 4 dan Tingkatan 5 Program Elektrik. Program yang berlangsung dari jam 8.00 pagi hingga 5.00 petang ini diadakan di Dewan Wawasan dan Bengkel PKEE.

Program ini memberi pendedahan kepada para murid mengenai aplikasi teknologi Arduino melalui sesi pembelajaran, pertandingan dan konsultasi bersama pensyarah serta fasilitator dari Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM). Inisiatif ini bertujuan meningkatkan kemahiran teknikal, kreativiti, kemahiran penyelesaian masalah serta minat murid terhadap bidang STEM dan teknologi automasi.

Terima kasih diucapkan kepada pihak UTeM, guru-guru serta semua murid yang telah memberikan komitmen dan kerjasama sepanjang program berlangsung. Semoga ilmu dan pengalaman yang diperoleh dapat dimanfaatkan dalam melahirkan generasi teknokrat yang berdaya saing, inovatif dan bersedia menghadapi cabaran Revolusi Industri 4.0.

✨ Belajar, Berinovasi dan Mencipta Masa Depan dengan Teknologi.

Photos from SBP-T Melaka's post 20/06/2026

✨ PROGRAM MOTIVASI TINGKATAN 5: THE POWER WITHIN YOU ✨

Pada 17 Jun 2026, Dewan Wawasan SMTM telah menjadi medan inspirasi buat semua murid Tingkatan 5 melalui Program Motivasi 'The Power Within You' yang bertujuan membantu pelajar mengenali potensi diri, membina keyakinan serta memperkukuhkan semangat untuk mencapai kecemerlangan dalam SPM dan kehidupan.

Terima kasih kepada penceramah jemputan, Puan Zadatul Akhmar Sharmila Mustaffa atas perkongsian yang penuh bermakna, inspiratif dan menyuntik motivasi kepada para pelajar untuk terus melangkah ke hadapan dengan yakin.

Setinggi-tinggi penghargaan juga diucapkan kepada Team Dana 09, PIBG serta SBP-T MELAKA atas kerjasama dan komitmen dalam menjayakan program ini.

🌟 Kejayaan bermula apabila kita percaya kepada kekuatan yang ada dalam diri sendiri. Temukan potensi sebenar anda dan jadilah versi terbaik diri anda! 💪



Photos from SBP-T Melaka's post 18/06/2026

🕋 Ceramah Maal Hijrah Sempena Awal Muharram 1448H

Bersempena dengan kedatangan Awal Muharram, SBP-T Melaka telah menganjurkan Ceramah Maal Hijrah yang disampaikan oleh Ustaz Jihadi bin Saad selepas solat Maghrib.

Ceramah ini memberikan pengisian yang bermakna kepada para hadirin melalui perkongsian mengenai peristiwa hijrah Rasulullah SAW serta penghayatan nilai-nilai pengorbanan, keazaman dan perubahan ke arah yang lebih baik dalam kehidupan seharian.

Semoga program ini dapat meningkatkan kefahaman dan penghayatan warga sekolah terhadap makna hijrah serta menjadi inspirasi untuk terus memperbaiki diri demi mencapai kejayaan di dunia dan akhirat.

Setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih diucapkan kepada Ustaz Jihadi bin Saad atas perkongsian ilmu yang sangat bermanfaat serta kepada semua yang telah menjayakan program ini.

Photos from SBP-T Melaka's post 18/06/2026

📚 Pembelajaran LK Hibrid Siri 1 SBP-T & MRSM

SBP-T Melaka telah melaksanakan Program Pembelajaran LK Hibrid Siri 1 SBP-T & MRSM yang melibatkan semua murid Tingkatan 5 aliran Kejuruteraan. Program yang berlangsung di Dewan Wawasan ini merupakan satu inisiatif kolaboratif bagi memperkukuh penguasaan akademik serta memperluas perkongsian ilmu antara institusi.

Sesi pembelajaran telah disampaikan oleh SBP-T Cheras, Kuala Lumpur melalui pendekatan hibrid yang interaktif dan berfokus kepada peningkatan kefahaman murid dalam bidang yang dipelajari.

Setinggi-tinggi penghargaan diucapkan kepada pihak SBP-T Cheras atas kesudian berkongsi kepakaran dan ilmu, serta kepada semua murid yang telah memberikan komitmen sepanjang program berlangsung. Semoga usaha kolaboratif ini terus menyumbang kepada kecemerlangan akademik dan pembangunan potensi murid secara holistik.


Photos from SBP-T Melaka's post 18/06/2026

SBP-T Melaka telah menyertai Pameran Inovasi sempena Karnival STEM Volution yang berlangsung di SMK Nyalas.

Penyertaan ini merupakan satu platform yang signifikan dalam memperkukuh budaya inovasi, kreativiti dan pembudayaan STEM dalam kalangan warga pendidikan. Melalui pameran ini, para peserta berpeluang berkongsi idea, mempersembahkan hasil inovasi serta menjalin jaringan kerjasama dengan pelbagai pihak yang turut terlibat.

Setinggi-tinggi penghargaan dan tahniah diucapkan kepada semua guru dan murid yang telah mewakili SBP-T Melaka dengan penuh komitmen dan profesionalisme. Semoga penyertaan ini menjadi pemangkin kepada penghasilan lebih banyak inovasi yang berimpak tinggi serta menyumbang kepada kecemerlangan pendidikan negara.
SMT MELAKA


15/06/2026

Seminar Teknik Menjawab Sejarah bersama Cikgu Fir (Muhammad Firdaus bin Kamaruzaman) telah berlangsung pada 14 Jun 2026 melibatkan seluruh pelajar Tingkatan 4.

Program ini bertujuan membantu para pelajar menguasai teknik menjawab soalan Sejarah dengan lebih efektif, tersusun dan berfokus mengikut kehendak peperiksaan. Melalui perkongsian tip, strategi serta kupasan soalan, para pelajar didedahkan dengan kaedah menjawab yang mampu meningkatkan keyakinan dan prestasi akademik mereka.

Terima kasih kepada Cikgu Fir atas perkongsian ilmu, motivasi dan bimbingan yang sangat bermanfaat kepada para pelajar. Semoga seminar ini menjadi pemangkin semangat kepada semua pelajar Tingkatan 4 untuk terus melakar kecemerlangan dalam mata pelajaran Sejarah dan peperiksaan akan datang. 📚✨

Photos from SBP-T Melaka's post 15/06/2026

Program Khas Bicara Ku Kasih Malaysia Kakitangan Kolej Vokasional Negeri Melaka telah berlangsung dengan jayanya pada 13 Jun 2026 bertempat di Kolej Vokasional Melaka Tengah.

Program ini menghimpunkan warga pendidik dan kakitangan kolej vokasional seluruh negeri Melaka dalam usaha memperkukuh nilai kebersamaan, kesejahteraan organisasi serta semangat Malaysia MADANI dalam kalangan warga pendidikan TVET.

Melalui perkongsian yang penuh inspirasi dan pengisian yang bermanfaat, program ini menjadi platform untuk meningkatkan motivasi, mempererat hubungan silaturahim serta menyemai budaya kerja yang lebih positif dan harmoni. Semoga usaha seperti ini terus menjadi pemangkin kepada kecemerlangan pendidikan vokasional di negeri Melaka. ✨

Want your school to be the top-listed School/college?

Telephone

Website