23/11/2024
PPSC
Assistant Sub-inspector Paper
2002
اردو علم و ادب
Question1:
Dar e Salam is the largest and richest city of :
A): Tanzania
B): Nigeria
C): Kenya
D): Uganda
Answer: A
Question:2
People prefer to wear white clothes during summer because :
A): The Clothes look nice & cool
B): Do not absorb heat
C): absorb heat
D): None of the above
Answer: B
Question:3
Identify the correct spellings in the following set of words:
A): cyclone
B): Cyclean
C): Cyclon
D): Clolorie
Answer: A
Question:4
Durand Line is a boundary between Pakistan and ____
A): India
B): Afghanistan
C): Iran
D): China
Answer: B
Question:5
is 75% of which value?
A): 34
B): 24
C): 22
D): 20
Answer: B
Question:6
To answer accurately is more important than _______
A): a quick finish
B): to finish quickly
C): finishing quickly
D): you finish quickly
Answer: B
Question:7
The Olympics 2004 will be held at;
A): Athens
B): Tokyo
C): Rome
D): Paris
Answer: A
Question:8
Organization of Islamic Conference(OIC) has its headquarters at:
A): Caro
B): Jeddah
C): Tehran
D): Islamabad
Answer: B
Question:9
Modern computers compared to earlier computers are :
A): Faster and larger
B): Larger and stronger
C): Slower but more reliable
D): Faster and smaller
Answer: D
Question:10
The hardest substance known is
A): Diamond
B): Steel
C): Platinum
D): iron
Answer: A
Question:11
کالا باغ کہاں واقع ہے؟
A): میانوالی
B): ڈیرہ اسماعیل خان
C): مردان
D): بنوں
Answer: A
Question:12
قرآن حکیم کی بعض سورتوں کی مکی سورتیں کیوں کہا جاتا ہے؟
A): خانہ کعبہ میں نازل ہوئیں
B): ہجرت سے قبل نازل ہوئیں
C): ان میں قریش مکہ کا ذکر ہے
D): وادی بطحا میں نازل ہوئیں
Answer: B
Question:13
ماہ رمضان کا روزہ جان بوجھ کر توڑنے پر کتنے روزے مسلسل رکھنے پڑتے ہین
A): دس
B): بیس
C): تیس
D): ساٹھ
Answer: B
Question:14
کس مسلمان ملک کے ادیب کو ادب کا نوبل انعام مل چکا ہے؟
A): مصر
B): شام
C): سعودی عرب
D): پاکستان
Answer: D
Question:15
جلیل کا مطلب ہے ؟
A): بڑا
B): دانا
C): عمدہ
D): خوبصورت
Answer: A
Question:16
پاکستان معدنی دولت سے پوری طرح فائدہ نہ اٹھانے کی کیا وجہ ہے؟
A): بار بار حکومت کی تبدیلی
B): سرمائے اور ماہرین کی کمی
C): حکومت ک غلط پالیسی
D): سب جوابات درست ہیں
Answer: D
Question:17
نزول کے اعتبار سےقرآن پاک کی سب سے آخری سورہ کون سی ہے؟
A): سورہ توبہ
B): سورہ رحمٰن
C): سورہ یٰسین
D): سورہ مزمل
Answer: A
Question:18
شاعر رسول ؐ کس صحابی کو کہا جاتا ہے ؟
A): امام بوفیری
B): حضرت حسان بن ثابت
C): کعب بن زبیر
D): حضرت علی
Answer: B
Question:19
Opposite of Democracy is :
A): Aristocracy
B): Theocracy
C): Dictatorship
D): Monarchy
Answer: C
Question:20
سیکسر کس ضلع میں ہے؟
A): خوشاب
B): میانوالی
C): اٹک
D): چکوال
Answer: A
Question:21
عالم برزخ کسے کہتے ہیں؟
A): عذاب و دوزخ کا عالم
B): چاند ستاروں کی دنیا
C): مہشر کا دن
D): موت اور قیامت کے دن کا درمیانی وقفہ
Answer: D
Question:22
حدیث قدسی کسے کہتے ہیں
A): جس میں اللہ تعالیٰ کی تقدیس و پاکی کا بیان ہو
B): جس میں مقدس مقامات کا ذکر ہو
C): جس میں نبی اکرام ؐ کی صفات کریمہ کا بیان ہو
D): جس میں نبی اکرم ؐفرمائیں کہ یہ اللا کا فرمان ہے
Answer: D
Question:23
خون سفید ہو نا مطلب ہے؟
A): سنگدل ہو جانا
B): بیمار ہونا
C): فوت ہوجانا
D): دوکہ دینا
Answer: A
Question:24
گومل یونیورسٹی پاکستان کے کس شہر میں ہے؟
A): ڈیرہ غازی خان
B): ڈیرہ اسماعیل خان
C): پشاور
D): کوئٹہ
Answer: B
Question:25
کس غزوہ میں آنحضور کے دندان مبارک شہید ہوئے؟
A): غزوہ بدر
B): ٖغزوہ حنین
C): ٖغزوہ خندق
D): غزوہ احد
Answer: D
Question:26
قائد اعظم گورنر جنرل کی حیثیت سے کتنی تنخواہ لیتے تھے؟
A): ایک روپیہ
B): سو روپیہ
C): پانچ سو روپیہ
D): کوئی تنخواہ نہیں لیتے تھے
Answer: A
Question:27
مندرجہ ذیل میں سے کس لفظ کے ہجے درست نہیں ہیں؟
A): ارضہ
B): اخلاق
C): تقلید
D): تائید
Answer: A
Question:28
وہ جلیل القدر صحابی کون سے ہیں جن کے لیے احضرت محمد نے دعا فرمائی تھی کہ وہ ایمان لے آئیں؟
A): حضرت عمر فاروق
B): حضرت حمزہ
C): حضرت علی
D): حضرت عبدالرحمان بن عوف
Answer: A
Question:29
جنت البقیع سے کیا مراد ہے؟
A): مدینہ کی ایک وادی
B): ایک مسجد کا نام
C): مدینہ منورہ کا قبرستان
D): مکہ مکرمہ کا قبرستان
Answer: C
Question:30
مندرجہ ذیل شعر کس کا ہے؟ قتل یزید اصل میں مرگ یزید ہے اسلام زندہ ہوتا ہے ہر کربلا کے بعد
A): علامہ اقبال
B): محمد علی جوہر
C): حالی
D): غالب
Answer: B
Question:31
Which word is wrongly spelt in the following set of words?
A): Speach
B): Speek
C): Break
D): Bleed
Answer: A
Question:32
White blood cells are:
A): Food carriers
B): Oxygen carriers
C): Defence against disease
D): None of the above
Answer: C
Question:33
/9*4/9=
A): 8/81
B): 4/9
C): 1/2
D): 8/9
Answer: A
Question:34
What was the role of Quaid-e-Azam for enacting the Rowlett Act?
A): Supported it
B): Opposed it
C): Proposed it
D): None of the above
Answer: B
Question:35
Which word is wrongly spelt in the following set of words:
A): Hight
B): Might
C): Light
D): Sight
Answer: A
Question:36
The duration of day & night at north & southPoles is:
A): 3 months
B): 4 months
C): 5 months
D): 6 months
Answer: D
Question:37
Gawadar is a famous:
A): Fishing town
B): Industrial City
C): Sea port
D): None of the above
Answer: C
Question:38
Day and night are equal on :
A): 21st march
B): 21st September
C): 1st October
D): 21st December
Answer: A
Question:39
Why do the electricians wear rubber gloves while touching electric wires?
A): It helps in the smooth flow of current
B): they can hold wires properly
C): Rubber is a bad conductor of electricity
D): None of the above
Answer: C
Question:40
Pure gold is ------------ carat gold
A): 12 carat
B): 14 carat
C): 22 carat
D): 24 carat
Answer: D
Question:41
/3+1/6=
A): 1/18
B): 1/2
C): 1
D): 2
Answer: D
Question:42
A computer mainly consists of electronic:
A): Circuits
B): Device
C): Chips
D): Parts
Answer: A
Question:43
The smallest sovereign state in the World?
A): Nepal
B): Vatican City
C): Singapur
D): Brunai
Answer: B
Question:44
There were so much smoke in the room that i could hardly?
A): Breadth
B): Breathe
C): Breathing
D): Breathless
Answer: B
Question:45
Who was the first Chief Justice of Pakistan
A): A.R Cornelius
B): M.R Kiyani
C): Mian Abdul RAshid
D): Moulana Tamiz-ud-Din Khan
Answer: C
Question:46
Lunar eclipse occures on;
A): New moon
B): Full moon
C): Half moon
D): Quarter moon
Answer: B
Question:47
Quaid-e-Azam joined Muslim League in :
A): 1906
B): 1908
C): 1911
D): 1913
Answer: D
Question:48
The largest planet in Solar system is:
A): Jupiter
B): Earth
C): Pluto
D): Venus
Answer: A
Question:49014*.014=
A): .196
B): 19.6
C): .00196
D): .000196
Answer: D
Question:50
Which of the following is a good source of vitamin C:
A): Milk
B): Apple
C): Orange
D): Eggs
Answer: C
Question:51
Tarbela Dam has been constructed on the river?
A): Chenab
B): Swat
C): Jhelum
D): Indus
Answer: D
Question:52
The use of Computer is attractive because its:
A): Accuracy
B): Reliability
C): Speed
D): All of the above
Answer: D
Question:53
Which of the following diseases is contagious?
A): Measeles
B): Tetanus
C): Cancer
D): Typhoid
Answer: A
Question:54
Silk Route is another name for:
A): Korakaram Highway
B): Indus Highway
C): Moterway
D): None of these
Answer: A
Question:55
Opposite of pardon is:
A): REward
B): Blame
C): Praise
D): Punish
Answer: D
Question:56
Only one planet in the solar system has any atmosphere which is:
A): Earth
B): Mercury
C): Pluto
D): Venus
Answer: A
Question:57
The number of permanent members of Security Council United Nations is
A): 4
B): 5
C): 8
D): 10
Answer: B
Question:58
Identify the correct spellings in the following set of words
A): Existence
B): Existance
C): Existtance
D): Existense
Answer: A
Question:59
A mixture of 17 parts of A, 3 parts of B, and 4 parts of C weigh 72 ounces. How many ounces of substance B are in this mixture?
A): 3.4
B): 9
C): 12
D): 17
Answer: B
Question:60
General Dyer is known for:
A): Jallianwala Massacre
B): Patriotism
C): Bravery
D): Anti-Indian Policies
Answer: A
Question:61
identify the correct spellings in the following set of words:
A): Prety
B): Pretty
C): Prettey
D): Prity
Answer: B
Question:62
The rotation of the earth around its axis causes :
A): Summer & Winter
B): Summer
C): Day & Night
D): Winter
Answer: C
Question:63
Which of the following language is spoken by the largest number of the people in the world
A): Chinese
B): English
C): Arabic
D): French
Answer: A
Question:64
yellow Journalism refers to:
A): Portraying public opinion
B): Accurate reporting
C): Sensationalism
D): Propaganda
Answer: C
Question:65
The largest Island in the World is :
A): Australia
B): Japan
C): Greenland
D): Indonesia
Answer: C
Question:66
FIR stand for :
A): First investigation Report
B): First Information Report
C): First Information Record
D): First Informer's Report
Answer: B
Question:67
What comes next int the series? 64, 48, 40, 36, 34, --------
A): 33
B): 32
C): 31
D): 20
Answer: A
Question:68
What is the meaning of the underlined word in the following sentence: "Emperor Jahangir had a reputation for being just:
A): Stubborn
B): Fair
C): Strict
D): Flexible
Answer: B
Question:69
Respectful means:
A): Honourable
B): Showing respect
C): Desrerving respect
D): Graceful
Answer: B
Question:70
Muslim Said Baba Fareed Ganj Shakkar is buried at:
A): Kot Mithan
B): Pakpattan
C): Multan
D): bahawalpur
Answer: B
Question:71
Dar e Salam is the largest and richest city of :
A): Tanzania
B): Nigeria
C): Kenya
D): Uganda
Answer: A
Question:72
People prefer to wear white clothes during summer because :
A): The Clothes look nice & cool
B): Do not absorb heat
C): absorb heat
D): None of the above
Answer: B
Question:73
Identify the correct spellings in the following set of words:
A): cyclone
B): Cyclean
C): Cyclon
D): Clolorie
Answer: A
Question:74
Durand Line is a boundary between Pakistan and ____
A): India
B): Afghanistan
C): Iran
D): China
Answer: B
Question:75
is 75% of which value?
A): 34
B): 24
C): 22
D): 20
Answer: B
Question:76
To answer accurately is more important than _______
A): a quick finish
B): to finish quickly
C): finishing quickly
D): you finish quickly
Answer: B
Question:77
The Olympics 2004 will be held at;
A): Athens
B): Tokyo
C): Rome
D): Paris
Answer: A
Question:78
Organization of Islamic Conference(OIC) has its headquarters at:
A): Caro
B): Jeddah
C): Tehran
D): Islamabad
Answer: B
Question:79
Modern computers compared to earlier computers are :
A): Faster and larger
B): Larger and stronger
C): Slower but more reliable
D): Faster and smaller
Answer: D
Question:80
The hardest substance known is
A): Diamond
B): Steel
C): Platinum
D): iron
Answer: A
اردو علم و ادب