24/07/2025
Mudah sangat nk minum dari tumbler ni.
Tak payah nk bukak penutup sebelum nk minum
Sesuai sgt utk yg driving long distance.
Boleh pilih color kt sini:
https://s.shopee.com.my/3LG6gJkF7K
Perkongsian info-info berkaitan pendidikan khususnya sains.
24/07/2025
Mudah sangat nk minum dari tumbler ni.
Tak payah nk bukak penutup sebelum nk minum
Sesuai sgt utk yg driving long distance.
Boleh pilih color kt sini:
https://s.shopee.com.my/3LG6gJkF7K
Bila buat kebaikan, cuba buat mcm cermin 'tinted rumah' : org luar tak nampak pun kebaikan kita buat kecuali Allah je yg tahu
-Ustaz Asraff Ayob-
22/07/2022
Burung helang Harpy atau Harpia harpyja bagi nama saintifiknya merupakan antara terbesar di dunia. Burung helang ini banyak di temui di Amerika selatan dan Mexico hingga ke Brazil.
Burung helang betina biasanya lebih besar dari yang jantan, berat badannya mampu mencecah sehingga 10 kilogram, jantan cuma 5 kilogram.
Tinggi haiwan ini p**a antara 80 hingga 105cm.
Tikus, burung kecil, monyet, tupai merupakan makanan utama mereka. Akan menggunakan kukunya yang kuat mencengkam haiwan lain.
Burung helang betina mampu mengangkat monyet seberat 7 kilogram dengan mudah.
Memiliki sepasang mata yang cukup tajam, mampu mengesan mangsa jarak 200 meter dan terbang dengan kelajuan hampir 100kmj.
Burung helang Harpy boleh hidup sehingga 35 tahun dan boleh menahan lapar selama 7 hari.
Sumber: FB Iman Khalisa
teroka sains
14/10/2021
22/09/2021
STRESS!!!
Stress atau tekanan adalah perkara normal yang berlaku dalam kehidupan seharian kita. Sebenarnya tekanan yang membuatkan kita melakukan yang terbaik dalam perkara yang kita lakukan. Bak kata omputeh, "Pressure creates diamond, fire refines gold "
Tetapi, tekanan yang tidak terkawal menyebabkan pelbagai masalah dikemudian hari.
Jadi, uruskanlah tekanan dengan bijak.
Untuk kurangkan stress saya, tempahlah buku TEROKA SAINS sekarang!!!
https://app.terokasains.com/shop/001647
06/09/2021
Keguguran rambut berlaku kepada setiap manusia. Setiap hari hampir 100-150 helai rambut akan gugur. Namun ia tidak menjadikan anda botak kerana jumlah rambut manusia adalah jauh melebihi jumlah rambut yang gugur.
Tapi apabila anda dah perasan orang depan anda selalu tunduk sebab silau, anda perlu dapatkan nasihat pakar rambut secepat mungkin.
Untuk fakta-fakta sains yang menarik dan menghiburkan, sila dapatkan buku TEROKASAINS.
Klik link untuk buat pembelian.
https://app.terokasains.com/shop/001647
https://app.terokasains.com/shop/001647
05/09/2021
Sudahkah anda SENYUM hari ini?
Orang yang sentiasa senyum akan mendapat kesan positif menjadikan mereka lebih sihat.
Jadi, banyakkanlah senyuman. Cuma jangan senyum sendirian, nampak pelik nanti 😂