05/03/2026
Satu lagi kerjasama berimpak tinggi untuk pembangunan keusahawanan yang lebih mampan. Semoga kerjasama ini membuka peluang baharu dalam usaha melahirkan lebih ramai lagi graduan usahawan daripada Politeknik Merlimau Melaka.
20/10/2025
Happy Deepavali kepada semua warga π
πππππππ πππππππππ ππππ πππππππππ
Selamat Menyambut Hari Deepavali diucapkan kepada seluruh warga politeknik dan masyarakat beragama Hindu.
Semoga sambutan pesta cahaya ini membawa sinar kebahagiaan, keberkatan dan keharmonian kepada semua.
Moga cahaya Deepavali menerangi kehidupan kita dengan nilai kasih sayang, perpaduan dan kesejahteraan.
Deepavali Naal Vatukall!
βΈ»
Ikuti kami di media sosial:
Facebook: Politeknik Merlimau - PMM
TikTok: politeknikmerlimau
Instagram: politeknikmerlimau
X: pmm_poliedu
27/09/2025
BENGKEL BLUEPRINT KEUSAHAWANAN PMM 2026-2030
24-26 Sept 2025 | Swan Garden Resort Hotel, Melaka.
Unit Keusahawanan Politeknik Merlimau Melaka telah mengadakan satu siri bengkel untuk pembangunan BluePrint Keusahawanan PMM 2026-2030 pada 24-26 Sept 2025 di Swan Garden Resort Hotel, Melaka.
Bengkel selama 3h2m yang melibatkan 16 penyelaras keusahawanan dan mentor inkubator ini telah berjaya menyiapkan draf awal blueprint berkenaan dengan beberapa agenda baharu menjadi fokus utama. Draf blueprint ini akan diperkemaskan lagi bagi memastikan ianya selari dengan Pelan Tindakan Keusahawanan IPT yang baharu.
Pengarah Politeknik Merlimau Melaka, Lt.Kol. Norizam bin Sekak turut hadir menyampaikan hasrat dan aspirasi ke arah pemerkasaan keusahawanan PMM dalam satu slot bersama beliau. Turut hadir adalah Ketua Jabatan Hal Ehwal Pembangunan Pelajar, En.Ahmad Syukri bin Mohamed Yunus.
01/09/2025
TAHNIAH! PELANTIKAN SEBAGAI PENGURUS HAB EUSAHAWAN MDEC @ POLITEKNIK MERLIMAU MELAKA
Tahniah dan syabas diucapkan kepada Puan Nor Azrin binti Nozmi, Pensyarah Kanan Jabatan Kejuruteraan Mekanikal yang juga penyelaras Unit Keusahawanan di atas pelantikan sebagai Pengurus Hab eUsahawan Politeknik Merlimau Melaka bagi tempoh 3 tahun.
Hab eUsahawan adalah inisiatif Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) dalam usaha memperkasa bidang ekonomi digital di institusi pengajian tinggi dan komuniti.
Watikah pelantikan telah disampaikan oleh YBhg. Ts.Abdul Razak bin Sabtu, Pengarah Kanan Kompetensi Jabatan Pendidikan Politeknik dan Kolej Komuniti sempena Majlis Pelancaran Pusat Keusahawanan Digital Politeknik Merlimau Melaka pada 28 Ogos 2025 di Dewan Platinum, PMM.
Tahniah & syabas diucapkan!.
01/09/2025
TAHNIAH! PELANTIKAN PENGURUS PUSAT KEUSAHAWANAN DIGITAL POLITEKNIK MERLIMAU
Tahniah dan syabas diucapkan kepada puan Rusmaini binti Ramly, pensyarah kanan Jabatan Perdagangan yang juga Penolong Ketua Unit Keusahawanan di atas pelantikan sebagai Pengurus Pusat Keusahawanan Digital Politeknik Merlimau Melaka yang pertama untuk tempoh 3 tahun.
Watikah pelantikan telah disampaikan oleh YBhg. Ts.Abdul Razak bin Sabtu, Pengarah Kanan Kompetensi, Jabatan Pendidikan Politeknik & Kolej Komuniti dalam Majlis Pelancaran Pusat Keusahawanan Digital & INDex PMM 3.0.
31/08/2025
SESI TEMUDUGA BERSAMA TIKTOK SHOP MALAYSIA UNTUK PENCARIAN PELAJAR LATIHAN INDUSTRI
Para pelajar Politeknik Merlimau bertuah kerana mendapat peluang untuk mengikuti sesi temuduga langsung selepas program Reboot Digital Talent bersama Tiktok Shop Malaysia. Temuduga ini diadakan khas untuk pelajar-pelajar semester 5 yang berminat untuk menjalani latihan industri di TikTok Shop Malaysia atau menjadi Live Host secara sambilan. Seramai 20 orang pelajar telah mengikuti sesi temuduga ini. Semoga berjaya buat pelajar-pelajar berkenaan.
31/08/2025
PROGRAM REBOOT DIGITAL TALENT SEMPENA MAJLIS PELANCARAN PUSAT KEUSAHAWANAN DIGITAL POLITEKNIK MERLIMAU MELAKA
Sempena Majlis Pelancaran Pusat Keusahawanan Digital pada 28.8.2025, satu program Reboot Digital Talent telah diadakan di Dewan Platinum bermula jam 9.00pagi.
Program ini melibatkan 1000 pelajar dari pelbagai jabatan akademik yang mengikuti kursus-kursus keusahawanan dan keusahawanan digital. Ia dimulakan dengan slot Digital Tools For Students oleh UiTM Melaka dan kemudiannya bersambung jam 2.00 ptg dengan slot bersama Tiktok Shop Malaysia yang membawa topik affilliate, live selling dan juga internship interview.
Program ini dilaksanakan dengan kerjasama Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC).
30/08/2025
Terima kasih Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) atas pelantikan Politeknik Merlimau Melaka sebagai Hab eUsahawan Pertama dalam rangkaian POLYCC.
πππππππ ππππππππ ππ πππ! ππππππππ πππππππ πππ πππππππππ πππππππ ππ ππππππ
"Penubuhan Pusat Keusahawanan Digital ini adalah kesinambungan daripada kejayaan-kejayaan lampau, dan diperkukuh dengan kepercayaan MDEC melantik PMM sebagai Hab eUsahawan pertama POLYCC.
Melalui Pusat Keusahawanan Digital, PMM akan memperluas agenda keusahawanan kepada bidang digital, termasuk:
i. pemasaran digital dan e-dagang,
ii. integrasi teknologi AI dalam perniagaan, dan
iii. pelaksanaan Projek Digital Hero untuk melatih pelajar menjadi usahawan digital, yang disokong oleh program eUsahawan MDEC.
Justeru, kami mensasarkan penglibatan lebih 1,500 pelajar, 100 pensyarah dan 300 komuniti setempat dalam tempoh lima tahun, serta
melahirkan sekurang-kurangnya 150 usahawan digital muda."
| Ucapan Majlis Pelancaran Pusat Keusahawanan Digital
| 28 Ogos 2025
_
Facebook: Politeknik Merlimau - PMM
Tiktok: politeknikmerlimau
Instagram: politeknikmerlimau
X: pmm_poliedu
30/08/2025
Pusat Keusahawanan Digital Politeknik Merlimau Melaka. Satu persiapan masa depan usahawan digital muda.
25/02/2025
Tahniah Polyagro Mycendawan PMMππππ Satu pencapaian yang terbaikπ
InshaAllah satu lagi projek inkubator keusahawanan yang bakal memperkukuhkan operasi seiring dengan kemajuan teknologi IOT.
Tahniah dan syabas buat team PolyAgro MyCendawan πππ.