Halaman Halaqah Jahhek

Halaman Halaqah Jahhek Dakwah Taalim Ibadat Khidmat

📍ISNIN | 02 FEBRUARI 2026🌙 SANTAI AMBANG RAMADHAN & NISFU SYAABAN 🌙Program Santai Ambang Ramadhan & Nisfu Syaaban selepa...
02/02/2026

📍ISNIN | 02 FEBRUARI 2026

🌙 SANTAI AMBANG RAMADHAN & NISFU SYAABAN 🌙

Program Santai Ambang Ramadhan & Nisfu Syaaban selepas Solat Maghrib di Surau Kebenaran Jumaat Darul Islah, Kampung Orang Asli Penderas.

Program diisi dengan ziarah mahabbah, solat berjemaah, tazkirah penghayatan Islam serta bacaan hadis fadhilat dan mesyuarat dakwah harian. Aktiviti ini bertujuan menghidupkan surau dan mengingatkan masyarakat supaya bersedia menyambut bulan Ramadhan.

Program turut diserikan dengan jamuan durian Pos Lenjang dan sesi santai bersama jemaah.

Terima kasih kepada semua yang hadir dan terlibat dalam menjayakan program ini.



👍

📍AHAD | 11 JANUARI 2026 | SKJ Darul Islah Kampung Orang Asli Penderas, Kuala KrauAlhamdulillah, dengan penuh redha dan p...
11/01/2026

📍AHAD | 11 JANUARI 2026 | SKJ Darul Islah Kampung Orang Asli Penderas, Kuala Krau

Alhamdulillah, dengan penuh redha dan pengharapan kepada rahmat Allah SWT, telah selesai urusan pengurusan jenazah Allahyarhamah Puan Besah binti Loh yang telah kembali menghadap Ilahi akibat kanser tahap 3.

Jenazah Allahyarhamah diuruskan dengan sempurna—dimandikan, dikafankan dan disolatkan di Surau Kampung Orang Asli Penderas, sebelum disemadikan di Perkuburan Islam Kampung Paya Luas.

Sesungguhnya setiap yang bernyawa pasti akan merasai mati. Semoga Allah SWT mengampuni segala dosa Allahyarhamah, meluaskan kuburnya, menerangi alam barzakh, menerima segala amal kebajikannya, serta mengurniakan tempat terbaik di sisi-Nya bersama para solihin dan muttaqin.

Ya Allah, jadikanlah kuburnya taman daripada taman-taman syurga, himpunkanlah beliau bersama orang-orang yang Engkau kasihi, dan kurniakanlah kepada keluarga yang ditinggalkan kesabaran, ketabahan serta kekuatan iman dalam menghadapi ujian ini.

Salam takziah buat Yang Beradat Batin Fandi Yunus bin Seman dan seluruh ahli keluarga.

Al-Fatihah. Aamiin Allahumma Aamiin 🤲




👍

📍 JUMAAT | 07 NOVEMBER 2025 | 07.00 MALAM | Surau Darul Islah (SKJ) Kampung Orang Asli Penderas, Kuala KrauMALAM PERHIMP...
07/11/2025

📍 JUMAAT | 07 NOVEMBER 2025 | 07.00 MALAM | Surau Darul Islah (SKJ) Kampung Orang Asli Penderas, Kuala Krau

MALAM PERHIMPUNAN DAKWAH BULANAN (JORD HALAQAH)

Segala puji bagi Allah SWT yang sentiasa melimpahkan rahmat dan kasih sayang-Nya, serta memberi kesempatan kepada kita semua untuk terus terlibat dalam usaha yang paling mulia – usaha dakwah – suatu usaha yang dahulu dipikul oleh para Nabi dan Rasul.

Berbahagialah umat akhir zaman, kerana tugas mulia ini tidak terhad kepada sesiapa, bahkan diberikan kepada semua yang memegang kalimah La Ilaha Illallah Muhammad Rasulullah.
Kejayaan dan kemuliaan manusia terletak sejauh mana kita taat kepada perintah Allah SWT dan menghidupkan sunnah Nabi SAW dalam kehidupan seharian.

Tidak kira apa bangsa, apa kedudukan, miskin atau kaya, orang biasa ataupun bangsawan – Islam itu adil, mengangkat semua yang tunduk patuh kepada Tuhan Yang Maha Esa.

Semoga Allah SWT menetapkan langkah kita dalam jalan iman, amal dan dakwah.
Semoga kita menjadi umat yang memberi cahaya, bukan sekadar menerangi diri, tetapi juga menerangi seisi kampung, masyarakat dan ummah. 🤲

Aamiin Allahumma Aamiin.




👍

📍 ISNIN | 27 OKTOBER 2025 | 06.00 PETANG | Surau Darul Islah (SKJ) Kampung Orang Asli Penderas, Kuala KrauProgram Ziarah...
28/10/2025

📍 ISNIN | 27 OKTOBER 2025 | 06.00 PETANG | Surau Darul Islah (SKJ) Kampung Orang Asli Penderas, Kuala Krau

Program Ziarah Mahabbah Tempatan telah dilaksanakan oleh Jawatankuasa Surau Darul Islah (SKJ) dengan semangat ukhwah dan kasih sayang sesama ahli jemaah serta penduduk kampung.

Usaha sebegini menjadi wadah mempererat silaturahim dan memperkukuh semangat masyarakat setempat. Semoga usaha kecil ini diberkati dan diterima sebagai amal soleh di sisi Allah SWT.
Aamiin Allahumma Aamiin 🤲




👍

📍JUMAAT - AHAD | 24 - 26 OKTOBER 2025 | Surau Darul Islah (SKJ) Kampung Orang Asli Penderas, Kuala KrauPROGRAM IKTIKAF B...
25/10/2025

📍JUMAAT - AHAD | 24 - 26 OKTOBER 2025 | Surau Darul Islah (SKJ) Kampung Orang Asli Penderas, Kuala Krau

PROGRAM IKTIKAF BULANAN JEMAAH SURAU MASYARAKAT ORANG ASLI (JSMOA)

Alhamdulillah, berpeluang bersama Jemaah Surau Masyarakat Orang Asli (JSMOA) dalam Program Iktikaf Bulanan yang diadakan bagi menghidupkan suasana keilmuan dan kerohanian dalam kalangan masyarakat.

Program ini bertujuan melatih ahli jemaah menghayati ilmu, iman dan amal serta memperkukuh hubungan ukhrawi sesama jemaah.
Semoga lebih ramai lagi saudara Muslim akan turut serta pada masa akan datang. 🤲




👍

14/10/2025

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera

SINGKAP BICARA PALESTIN

Kisah penaklukan semula Baitul Maqdis (Jerusalem) di Palestin oleh Sultan Salahuddin Al-Ayubi (Saladin) adalah salah satu peristiwa terpenting dalam sejarah Islam. Penaklukan ini berlaku pada tahun 1187 Masihi dan merupakan kemuncak kepada usaha gigih Salahuddin menyatukan umat Islam dan membebaskan tanah suci daripada cengkaman Tentera Salib.
Berikut adalah ringkasan kisah tersebut:

1. Latar Belakang dan Matlamat
Baitul Maqdis telah jatuh ke tangan Tentera Salib Kristian Eropah pada tahun 1099 Masihi semasa Perang Salib Pertama, dan berada di bawah kekuasaan mereka selama 88 tahun. Sejak itu, cita-cita utama Salahuddin adalah untuk membebaskan kota suci itu.
Beliau memulakan misinya dengan menyatukan wilayah-wilayah Islam di Mesir dan Syam (Syria), yang merupakan satu strategi geopolitik yang penting untuk mengepung Kerajaan Tentera Salib di Baitul Maqdis.

2. Pemicu: Pencabulan Perjanjian Damai
Walaupun wujud perjanjian gencatan senjata antara pihak Muslim dan Tentera Salib, ia dicabul oleh seorang pembesar Salib yang zalim bernama Raynald dari Châtillon. Raynald telah menyerang kafilah dagang dan jemaah haji Muslim, merampas harta benda mereka, dan membunuh mereka.
Tindakan Raynald ini telah membangkitkan kemarahan Salahuddin, yang kemudiannya bersumpah untuk membunuh Raynald dan memulakan kempen jihad.

3. Kemenangan Agung di Pertempuran Hattin (4 Julai 1187 M)
Pertempuran muktamad dan paling penting sebelum penawanan Baitul Maqdis ialah Perang Hittin (atau Hattin).
* Strategi Cemerlang: Salahuddin telah menggunakan strategi yang genius. Beliau memancing keluar tentera Salib dari benteng pertahanan mereka di Tiberias ke kawasan bukit yang kering dan terik bernama Hittin.
* Sekatan Air: Tentera Salib terpaksa berarak melalui padang pasir yang panas dan terputus daripada sumber air, terutamanya Tasik Tiberias. Pasukan Salahuddin p**a mempunyai bekalan air yang mencukupi yang dibawa oleh unta.
* Kekalahan Tentera Salib: Dalam keadaan haus, letih, dan moral yang rendah, Tentera Salib mengalami kekalahan yang amat dahsyat. Hampir seluruh kekuatan tentera Salib telah dihancurkan atau ditawan, termasuk Raja Jerusalem, Guy dari Lusignan.
* Balasan ke atas Raynald: Selepas pertempuran, Salahuddin sendiri menunaikan sumpahnya dengan menghukum mati Raynald dari Châtillon atas kekejamannya, tetapi bersikap mulia terhadap tawanan lain, termasuk Raja Guy.

4. Penaklukan Baitul Maqdis (2 Oktober 1187 M)
Selepas Pertempuran Hittin, kebanyakan kubu kuat Tentera Salib jatuh dengan mudah ke tangan Salahuddin. Akhirnya, beliau mara dan mengepung Baitul Maqdis.
* Pengepungan: Pengepungan kota suci itu berlangsung selama kira-kira dua minggu. Salahuddin memulakan serangan dari arah barat, kemudian mengubah strategi dengan memindahkan serangan ke arah timur kota. Jurutera perang Muslim berjaya membuka lubang pada tembok kota.
* Rundingan dan Penyerahan: Pemimpin pertahanan Baitul Maqdis, Balian dari Ibelin, akhirnya mengadap Salahuddin untuk berunding. Walaupun pada mulanya Salahuddin ingin menawan kota itu dengan kekuatan pedang sebagai balasan kepada pertumpahan darah yang dilakukan oleh Tentera Salib pada tahun 1099, beliau akhirnya bersetuju dengan syarat penyerahan yang berperikemanusiaan.
* Pembebasan Berperikemanusiaan: Baitul Maqdis diserahkan pada hari Jumaat, 2 Oktober 1187 Masihi (bersamaan 27 Rejab, tarikh Israk Mikraj). Salahuddin tidak membalas dendam terhadap penduduk Kristian. Sebaliknya:
* Beliau membenarkan semua penduduk Kristian (kecuali yang tidak mampu membayar tebusan) untuk meninggalkan kota dengan selamat.
* Beliau menunjukkan toleransi beragama yang tinggi, membenarkan penganut Kristian dan Yahudi untuk terus tinggal di sana dengan aman dan beribadat.
* Pembersihan Kota: Setelah kota ditawan, Masjid Al-Aqsa dan Kubah Al-Sakhra (Dome of the Rock) dibersihkan dan dikembalikan kepada tujuan asalnya sebagai tempat ibadah umat Islam.
Kejayaan Salahuddin di Baitul Maqdis ini menyebabkan tercetusnya Perang Salib Ketiga yang dipimpin oleh raja-raja Eropah yang hebat seperti Raja Richard The Lionheart dari England. Walaupun berdepan dengan Richard, Salahuddin tetap berjaya mempertahankan Baitul Maqdis.

05/10/2025

Assalamualaikum wrh wbt & Salam Sejahtera

DAKWAH & ISLAH DIRI

4 Golongan dalam Usaha Dakwah

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT yang memilih kita untuk berada dalam usaha yang paling mulia — iaitu usaha mengembalikan manusia kepada Allah.
Rasulullah ﷺ bersabda,

> “Sampaikanlah dariku walau satu ayat.”
Kerja ini bukan kerja pilihan, tapi tanggungjawab setiap umat yang mengaku umat Nabi Muhammad ﷺ.

Para ulama menyebut bahawa dalam usaha dakwah ini, akan wujud empat golongan manusia. Namun, hanya satu golongan yang akan kekal hingga akhir hayat — iaitu mereka yang buat dakwah kerana Allah semata-mata.

🕌 Golongan Pertama – orang yang buat dakwah ikut mood

Bila semangat datang, dia hadir; bila malas, dia hilang. Dakwahnya tidak istiqamah.
Sedangkan jalan ini memerlukan kesungguhan — bukan berdasarkan perasaan.

🤝 Golongan Kedua – orang yang buat dakwah sebab ikut kawan

Kalau kawan ada, dia datang. Kalau kawan tak ada, dia diam.
Mereka belum rasa dakwah sebagai tanggungjawab diri sendiri.

💭 Golongan Ketiga – orang yang buat dakwah bila ada masalah

Waktu susah, dia mencari Allah; tapi bila senang, dia lupa.
Padahal dakwah bukan ubat sementara, tapi jalan hidup sampai mati.

❤️ Golongan Keempat – orang yang buat dakwah kerana Allah SWT

Inilah golongan yang istiqamah.
Mereka tidak peduli hujan atau panas, senang atau susah — kerana yang mereka cari hanyalah redha Allah.

> “Kalau pasar dunia tidak tutup kerana hujan, kenapa pasar akhirat (dakwah) mesti berhenti kerana hujan?”

Marilah kita mohon kepada Allah agar kita dan zuriat keturunan kita dikekalkan dalam jalan ini, hingga akhir hayat kita dalam dakwah, sama ada sebagai muhajirin yang pergi atau ansar yang istiqamah di tempat sendiri.

> اللهم استعملنا في الدعوة إلى دينك، ووفقنا للصدق والإخلاص والثبات حتى الممات.
Ya Allah, gunakanlah kami untuk agama-Mu, berilah kami keikhlasan dan keteguhan hingga kami mati dalam jalan-Mu. 🤲

03/10/2025

Assalamualaikum wrh wbt

DAKWAH & ISLAH DIRI

Apabila 5 Amal Maqami wujud disesuatu tempat, maka Allah SWT akan berikan 4 perkara, iaitu ;-

1. Keberkahan dari langit dan bumi.
2. Rahmat yang menimbulkan kasih sayang. Penyakit dan bala dijauhkan.
3. Hifadzah (penjagaan), Allah SWT menjaga para sahabat r.a dan keluarganya dalam memenuhi keperluan mereka.
4. Hirosah (perlindungan) dari segala fitnah. Fitnah yang terbesar adalah fitnah Dajjal.

- Nadhar M. Ishaq Shahab
- KHURUJ FIISABILILLAH
- Sarana Tarbiyah Ummat

24/09/2025

Assalamualaikum wrh wbt & Salam Sejahtera

DAKWAH & ISLAH DIRI

Dari Anas bin Malik r.a berkata : Telah bersabda Rasulullah SAW

"Sesiapa membaca selawat padaKu sekali, Allah SWT akan memerintahkan mendung putih mengambil air dari lautan rahmat. Maka dia ambil, lalu Allah SWT memerintahkannya agar menitik. Ketika ia menitik, setiap titikan di atas bumi Allah SWT jadikan emas, yang menitik di gunung dijadikan perak serta yang menitis atas orang kafir dijadikan IMAN."

Jom ! Kita perbanyakkan selawat. Semoga ramai saudara2 kita mendapat hidayah Allah SWT.

Aamiin Allahumma Aamiin 🤲

24/09/2025

Assalamualaikum wrh wbt & Salam Sejahtera

DAKWAH & ISLAH DIRI

"Ciri-ciri seorang sahabat yang sejati ialah :

1. Jika memandang wajahnya, orang akan teringat kepada Allah SWT.
2. Apabila mendengar suaranya, orang-orang akan bertambah keimanannya.
3. Apabila melihat perbuatannya, orang-orang akan teringat kepada kehidupan akhirat.

Semoga Allah SWT kurniakan kepada kita sifat-sifat sahabat seperti ini dalam diri dan dikurniakan jua sahabat2 yang mulia mendampingi kita."

Aamiin Allahumma Aamiin 🤲

📍 SELASA | 23 SEPTEMBER 2025 | 06.30 PETANGSurau Indera Pahlawan, Kampung Orang Asli Lubuk Wong, Kuala KrauAlhamdulillah...
23/09/2025

📍 SELASA | 23 SEPTEMBER 2025 | 06.30 PETANG
Surau Indera Pahlawan, Kampung Orang Asli Lubuk Wong, Kuala Krau

Alhamdulillah, berlangsungnya Ziarah Umum Mingguan Kejiranan (Ghash 2) Surau Kebenaran Jumaat (SKJ) Darul Islah KOA Penderas bagi minggu ke-2.

"Jika usaha dakwah dihidupkan di sesuatu tempat dengan sungguh-sungguh, maka zuriat soleh akan dilahirkan sekalipun dari perut seorang pelacur atau ahli maksiat."

Semoga usaha ini menjadi asbab hidayah, menghidupkan iman serta membangunkan syiar Islam dalam masyarakat kita. 🤲



👍

Address

Penderas
Kuala Krau

Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Halaman Halaqah Jahhek posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The School

Send a message to Halaman Halaqah Jahhek:

Shortcuts

Share