16/01/2025
Our Foldscope 2.0 now with free pouch.
Contact us for more info. ❤️❤️❤️
Omicsbar-foldscope - Experience science through an origami based, light but durable pocket-sized microscope called foldscope.
16/01/2025
Our Foldscope 2.0 now with free pouch.
Contact us for more info. ❤️❤️❤️
12/12/2024
Kuala Lumpur Engineering Science Fair 2024.
8-10 November 2024.
📍MIECC Mines, Seri Kembangan, Selangor.
Terima kasih diucapkan kepada Encik Munir dari UTAR kerana sudi menjemput kami memeriahkan KLESF2024. Kami sangat teruja untuk berkongsi tentang Foldscope kepada para pengunjung.
Kali ini kami memperkenalkan Foldscope 2.0 dan Foldscope mini. Terima kasih juga kepada para pengunjung yang hadir dan pelajar dari pelbagai sekolah di seluruh Malaysia. Ini termasuklah pengunjung yang kami jumpa dari Thailand dan Indonesia.
Kami juga seronok melayan pelajar yang datang sampai dua tiga kali dan duduk lepak di booth kami semata- mata nak meneroka lebih lanjut mengenai Foldscope. Kadang-kadang 'kakak-kakak' ni tanya juga soalan-soalan pelik seperti nak jadi apa besar nanti, apa perancangan masa hadapan, projek sains untuk tahun depan, dan idea-idea bernas untuk projek sekolah nanti. Booth kami juga jadi tempat berbincang hal sains dan apa boleh dibuat untuk majukan negara. Maklumlah, booth kami dimeriahkan oleh orang-irang hebat seperti Dr Shu, Dr Ida dan Ms Haslina.
Terima kasih lagi sekali, semoga berjumpa lagi tahun hadapan.
28/06/2024
Knowledge is limited, imagination encircles the world.
09/06/2024
Terima kasih warga MRSM JB dan team STEMFINITY IN ME kerana menjemput kami sama-sama memeriahkan karnival yang menginspirasikan dan bermakna ini. Terima kasih kepada semua yang menyinggah di 'lab' kami dan sama-sama meneroka makhluk halus bersama kami.
Majulah pendidikan STEM untuk negara! 🇲🇾🇲🇾🇲🇾
09/06/2024
Terima kasih warga MRSM JB dan team STEMFINITY IN ME kerana menjemput kami sama-sama memeriahkan karnival yang meriah dan bermakna ini. Terima kasih kepada semua yang menyinggah di 'lab' kami dan sama-sama meneroka makhluk halus bersama kami.
Majulah pendidikan STEM untuk negara! 🇲🇾🇲🇾🇲🇾
05/06/2024
Ahad ini, di MRSM JB.
Mana orang-orang johor angkat tangan! Jom sertai kami di 'STEMFINITY in me'
Tarikh: 9 June 2024 (Ahad)
Tempat: MRSM Johor Bahru
Masa: 8 pagi-5 petang
Jumpa di sana!
11/03/2024
Salam ramadhan.
Semoga Ramadhan kali ini memberi penuh makna dan harapan buat kita semua.
Selamat berpuasa ❤️.
11/03/2024
The first woman to be awarded a Nobel Prize, the first individual to be awarded two Nobel Prizes and still today the only individual with two Nobel Prizes in two different scientific categories: Marie Skłodowska Curie.
Skłodowska Curie developed the term radioactivity, discovered the chemical elements polonium and radium and contributed to develop new cancer treatments. For her scientific dedication and remarkable breakthroughs, she was awarded the 1903 physics prize and the 1911 chemistry prize.
Learn more: https://www.nobelprize.org/prizes/chemistry/1911/marie-curie/facts/
28/08/2021
Pssst.
Malam ini, pukul 8 pm.
Follow FB Persatuan GURU STEM Malaysia nanti kita jumpa di sana ok!
Salam semua!
Ramai yang tanya kami, sel apa ye kita boleh tengok melalui foldscope?
Sel darah merupakan salah satu sel yang boleh dicerap melalui Foldscope. Bentuk selnya boleh dilihat dengan jelas bergantung kepada kepadatan sel tersebut pada slaid.
Jom meneroka dengan Foldscope.